Gott nytt år! :D

Datum: 2010-12-31 ~ Tid: 22:34:41
Gott nytt år alla bloggläsare! Ha ett bra 2011!
Fotade denna bild förra eller förföra året. Vinnaren av gårdagens frågetävling: http://linnforsstrom.blogg.se/


Diss

Datum: 2010-12-31 ~ Tid: 19:06:07

Jag gillar färgen, mönstret och loggorna. Men varför klämma ihop tre loggor på ett och samma schabrak? Det ser bara misslyckat och fult ut. Nej ush. Hade det bara varit en av loggorna, spelar ingen roll vilken men då hade det varit riktigt snyggt och fått en hiss i stället, från min sida. (Schabraket är från HV-polos vinter kollektion.)

Jag tycker att det blir lite för mycket med tre loggor, vad tycker ni?


Vinnaren av gårdagens frågetävling: http://linnforsstrom.blogg.se/En riktig stalldag

Datum: 2010-12-31 ~ Tid: 17:49:35
Idag har jag vart i två stall, både mitt och Malins. Så jag har inte hunnit göra något annat. Jag var ju med när Malin provred Dino, men har inte varit med sedan dess. Det har hänt en hel del med utvecklingen. Han var väldigt stabil att rida på om man gemfört med Cupido haha! det kändes väldigt lungt och tryggt trots att han bara är 4år. Besök gärna Malins blogg --> http://malindino.blogg.se/


Det här är Malins systers häst, Novela. Hon är en PRE importerad från mallorca.Det här är Malin och Dino.Det här är Jag och Dino.Vinnaren av gårdagens frågetävling: http://linnforsstrom.blogg.se/Hero "skäms"

Datum: 2010-12-31 ~ Tid: 16:53:49
Jag lärde nyss Hero ett nytt trick "skäms". Det tog 2min för honom att lära sig det, han är så lättlärd :O 

Eftersom han är "inklickad" så är det mycket lättare att lära honom nya saker. Så fort jag tar fram klickern och kollar honom i ögonen utan att säga något kommando så provar han sig fram tills att jag klickar då vet han att han gör rätt och gör nästa gång lika dant som han gjorde vid det tillfället som jag klickade. 

Klick betyder godis. Så när hunden hör ett klick vet den att den gör rätt och ska få en godis.

När jag skulle lära in skäms så blåste jag honom lite försiktigt i ansiktet och få "kliade" han sig med tassen där. Precis när han kliade så klickar jag med klickern och ger sedan godis. Efter några klick vet han precis vad han ska göra.

Vet att det finns en annan inlärningsmetod av "skäms" också. Då tejpar man fast en liten tejpbit i ansiktet på hunden och klickar när dom "kliar". Provade det på Hero en gång för länge sedan men det funkade inte för oss med den metoden. Vinnaren av gårdagens frågetävling: http://linnforsstrom.blogg.se/Årsresumé 2010

Datum: 2010-12-31 ~ Tid: 13:58:30
2010 har varit ett minst sagt spännande år men som också gått sjukt fort. Det var svårt att sammanfatta allt i bilder, det finns ju så många att välja mellan!
För att sammanfatta endel så jag började året på Lillerud där jag bodde med Sofie. Har otroligt mycket minnen med den tjejen! Claudia gick tillsammans med Anisette och de två var minst sagt beroende av varandra. En av alla bilder här är den sista som togs på dem tillsammans innan Claudia flyttade hem på grund av skadan. Jag hoppade av Lillerud och började läsa på korr som är ett online-gymnaise. Claudias skada fick illustreras av Back on Track skydden och hon jag fick beskedet om skadan genom ul den 27 april. Några av bilderna visar oss ute på promenader under läketiden och andra visar första uppsittningen, första travstegen samt första uteritten och det första galopprejset efter friskförklaringen och en lång igångsättning. Jag har också hunnit med Alanya två gånger, en gång i maj med familjen och den andra i augusti med Linn, som också var min första resa på egen hand.
Jag har också fått mitt eget stall där jag sköter allt, jag har tagit hem Solis, lärt känna Annie och hur mycket annat som helst. Som har jag blivit mer oberoende av andra, jag har utvecklats som person och jag har höjt min självkänsla och mitt självförtroende. Jag har träffat underbara människor och lärt känna nytt folk.
Men det viktigast av allt kanske, jag och Linn startade bloggen och gick på några månader upp på topplistorna framför några av Sveriges storbloggare och driver nu den största hästbloggen!
Som sagt, det finns tusen saker till men då lär jag skriva kilometer långt, jag fick sammanfatta det kort. Här kommer en tusendel av alla minnen från iår.


Uteritt på Solen i solen

Datum: 2010-12-31 ~ Tid: 12:38:47
Nu har jag och Solen precis varit ute på en tur i skogen. Han är för jäkla cool alltså! Jag glömde mina vantar så jag satt med händerna i fickorna, helt plötsligt springer en hund fram och skäller som en galning samtidigt som ett billarm går igång och han bryr sig inte ens .. haha! Dock blev jag skiträdd ... jag har alltid varit rädd för stora hundar sedan jag blev jagad och biten i låret när jag var liten :S Hunden fick sig iallafall några väl valda ord, jag har en tendens att vara väldigt ful i munnen och upptäckte sen att husse gick en bit bort och hörde mig .. oupis, men jag blir galen när folk inte har pli på sina hundar! Utöver detta var det riktigt trevligt ute, förutom kylan då. Solen sken och det var blå himmel .. bra avslut på 2010 alltså.

Dessutom sa jag upp stallplatsen i Valåsen idag, satan vad skönt! Snart kommer Solis hem till Claudia :D


Årets sista dag

Datum: 2010-12-31 ~ Tid: 09:47:13
Känns lite tråkig att det är årets sista dag innan 2011 tar fart, mitt sista ponnyår. Men egentligen, var gör det när Claudia ändå ska stanna kvar ...? Fast jag kommer sakna den roliga stämningen på alla tävlingar, på stor häst känns det så .. torrt. Nog pratat om det, jag har ju ett helt år kvar!

Årets sista dag började i stallet och slutar hos Annie. Allt är klart hos Claudia och Quillen, bara ridningen kvar, och Claudia får komma ut i skogen idag. Om en stund ska jag upp till Solis som jag också tänkte rida ut på och sedan fodra lunch. Men, vilken tid ska man egentligen ta in hästarna idag ... när börjar det smälla? Folk börjar ju alltid i ganska långt i förtid, det har ju redan smällt ett par gånger :o

Klockan 1 har vi den årliga korvgrillningen och ikväll ska vi bort och äta. Så fort maten är uppäten drar jag vidare till Annie, men innan det tänkte jag få ihop en årsresumé i bilder och lite nyårslöften som kommer upp sen. Vad gör ni på nyår? :D

Bild från början av 2010.

TÄVLING

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 23:35:54
Denna tävling går ut på att ni ska välja ut vilken av våra filmer ni tycker är bäst, samt motivera varför.
Ni hittar alla filmer HÄR. Det gäller alltså att titta på filmer, välja ut den bästa och skriva en motivering till varför ni gillar just den filmen mest.
Den bästa motiveringen vinner en gästbloggning hos oss där ni får chans att berätta om er själva och göra reklam för er blogg. Glöm inte att skriva namnet på den film ni valt.

Det finns 52 uppladdade filmer från oss så det är bara att börja kika. Tryck på "visa fler" för att se äldre vloggar.
Tävlingen börjar nu!


Nya idolbilder

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 22:28:56
Vi har fått in massvis med nya fina idolbilder! :D Grymma ni läsare är på att redigera och måla :O Tack!

Bild redigerad av: http://erikasbejbe.blogg.seBild redigerad av:   http://mariagustavssson.blogg.seBild redigerad av: http://tindrandestalltjejen.blogg.seBild redigerad av: http://ungaryttare.blogg.seBild redigerad av: http://elitponnisarna.blogg.seBild redigerad av: http://soffzz.blogg.se
Vinnaren av Frågesportstävlingen

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 21:45:47
Vinnaren är: http://linnforsstrom.blogg.se/ Hon vann med 8 & 1/3 poäng. Hon kommer att bli länkad i alla morgondagens inlägg som jag publicerar! Grattis!

(Var detta en kul grej som ni vill att jag fixar igen?)

De rätta svaren är:


1. Scopo Philiac betyder smygtittare på latin, han fick namnet från sin pappa som heter Pepping Tom vilket också betyder smygtittare men på engelska.

2. Jag har tävlat upptill regional LA i hoppning.

3. Nej, jag har inte ridit in Philiac & Braven. De var inridning med inte utbildade då jag köpte dem, sedan har jag utbildat dem upptill den nivån de är på idag själv.

4. Min skola heter Naturbruksgymnasiet Kvinnersta och ligger utanför Örebro.

5. Mina hundar heter Loka & Blue wingfire's Hero.

6. Ingrid och jag har haft bloggen i ca 6 månader.

7. Min favoritfärg är självklart ROSA! Ljusroda till och med!

8. Karlskoga ryttarteam tävlar jag för.

9. Powerking är min favorit dryck.

10. Första kollar jag så klart på våran blogg http://dressyrmupparna.se ifall Ingrid har skrivit några nya inlägg. Sedan går jag in på http://www.kissies.se/ efter det går jag in på http://fokis.se/Svar på tal

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 18:44:34

Jag vet att det tyvärr är dåligt med bilder på honom. Anledningen till detta är att jag inte har någon som kan fota oss. Jag hade ett villkor från mamma sida om jag skulle få låna Solis, och det var att jag skötte mig själv och betalade träningar och tävlingar. Det betyder att jag oftast är själv där uppe eftersom att jag nästan alltid tar bussen eller springer dit, visst .. det är ju annat folk där också men jag försöker att åka dit tidigt på morgonen för att hålla mig undan, och det resulterar ju i att det inte blir några bilder. 
Nu ska vi ju snart ta hem honom, vilket betyder nya bilder!

 


Dagens ridpass

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 18:00:07
Idag var första gången i ridhus på två veckor eftersom jag varit orolig för hennes ena bakben som spökat pyttelite ... därför fick hon vila/promenera ett tag direkt efter att jag upptäckt det. Jag kan inte riktigt beskriva vad det är som känns konstigt och jag har bett flera att känna på benet och alla tycker att jag överdriver, men men .. jag är väll en hönsmamma. Hon är inte halt, inte varm och inte svullen men något känns inte helt rätt. Det är väl så det är när de börjar bli sig till åren, de blir skörare i kroppen även fast Claudia är som en bebis i psyket. Hon har svårt att inse att hon måste vara lite försiktig och flyger istället runt som en galning i hagen.
Nu kändes benet i alla fall bättre så jag testade att rida ett jättekort pass idag för att se hur benet reagerade. Det svarade väldigt bra på rörelser och arbete för den där konstiga känslan var borta när vi var klara och det hade inte blivit varmare eller tjockare, dessutom jobbade hon på riktigt bra med bakkärran och ryggen idag och hon ömmar inte för tryck vilket betyder att hon inte har ont. Jag ska ner senare igen och kolla om benet fortfarande är fint, hoppas på det! Jag tror att oturen förföljer mig ...?

Gud vilken orättvis bild, hon såg riktigt ful ut här :o Jaja, såhär såg hon ut idag med det nya Shockemöhle schabraket.


Nytt täcke

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 17:45:36
Idag fick jag hem ett oranget fleecetäcke från Epplejeck som plåster på såren för mitt schabrak som aldrig kom. Vad tycker ni? Kommer det inte bli grymt med detta till fram/avskrittning tillsammans med orangea lindor och en orange piké? :D


Biotajm!

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 17:39:30
I kväll ska jag och Malin - http://malindino.blogg.se/ gå på bio. Vi ska kolla på Narnia 3. Fick det som en julklapp av Malin, tack! Har läst alla Narnia-böckerna och dom är toppen, rekommenderar dem starkt!
Är det någon som har sett 3:an?
Är den bra eller dålig?


Första ritten på utebanan

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 16:20:48
Ny film! Rider Cupido ute i snön på en av ridbanorna i skritt, trav och galopp. Kolla gärna! :D
Det gick väll sådär idag, han var lite överpigg haha!


Hot or not

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 15:38:08

Sits: Medium (Höj handen någotså att tygellinjen inte bryts. Läng stiglädrena ett hål så att du kommer ner i sadeln och se dit du rider)
Matchning: Hot (Hade gärna sett ett bar vita lindor eller benskydd om det är frammridning)
Samspel: Not (Hästen ser varken nöjd eller eftergiven ut)
Hästens form och undertramp: Not (Måste söka sig neråt i en lägre form och bära sig på bakdelen i stället för på framdelen som den gör nu)
Utrustning/klädsel: Medium (Snygga stövlar, jag är inget fan av syntetsadlar eller svanskappor)
Helhet: Medium

Sits:
Medium (Sträck lite på sig och dra bak axlarna så att du inte får ankstjärt, samt dra tillbaka skänkeln något då du sitter i stolsits nu)
Matchning: Hot 
Samspel: Medium 
Hästens form och undertramp: Medium (Se till att den inte lägger huvudet på sned eller går bakom hand annars bra nackhöjd. Mer energi i bakdelen önskas)
Utrustning/klädsel: Hot
Helhet: Medium

Sits:
Medium (Du faller framåt med överlivet, räta upp dig. Korrekt tygellinje)
Matchning: Medium/hot (Du kunde gärna haft en vit jacka eller tröja också)
Samspel: Medium (Hästen ser inte riktigt uppmärksam ut och du ser lite spänd ut i överarmarna)
Hästens form och undertramp: Medium (För lång och låg i sin form, försök att få upp och ihop hästen mer, då behövs mer energi genom drivning och mjuka halvhalter för att fånga upp energin. Då kommer även mer undertramp.
Utrustning/klädsel: Hot (Dressyrsadel är att föredra vid ett dressyrpass dock)
Helhet: Medium (Du ser glad ut!)

Sits:
Medium (Sänk handen något så att tygellinjen inte bryts. Bra skänkelläge. Luta dig inte så mycket bakåt)
Matchning: Not (ser ingen matchning?)
Samspel: Hot (Lyssnar uppmärksamt på dig med det ena örat och spetsar Positivt det andra)
Hästens form och undertramp: Hot
Utrustning/klädsel: Medium (Dressyrsadel? Färgen på utrustningen passar hästen väldigt bra)
Helhet: Medium

Sits:
Hot (För ihop händerna litegran) 
Matchning: Not (Inget matchat alls)
Samspel: Hot (Ser mjukt och trevligt ut, hästen utstrålar positiv energi)
Hästens form och undertramp: Hot
Utrustning/klädsel: Not
Helhet: Hot (Fint ekipage!)Tips

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 14:20:33
Här kommer tips på en hästaffär som både Ingrid och jag skrivit om och många läsare frågat vad den heter: http://www.degerforsvf.se/ Dom har som sagt mycke schockemöle prudukter!Hjälp? :D

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 13:53:20
Ska köpa ett eller två av dessa schabrak till Cupido men kan verkligen inte bestämma mig för vilket :O Hjälp?
Vilket schabrak är snyggast?

"Frågesport"

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 12:07:33
Flest rätt vinner. Vinster är att bli länkad i ALLA mina inlägg under hela dagen, inte illa va? ;) :D


1. Vad betyder Scopo Philiac? 

2. På vilken nivå och i vilken klass har jag tävlat som högst i hoppning?

3. Har jag ridit in Philiac och Braven själv?

4. Vad heter skolan som jag går på?

5. Vad heter mina hundar?

6. Hur länge har Ingrid och jag haft bloggen ca?

7. Vilken är min favoritfärg?

8. Vad heter ridklubben som jag tävlar för?

9. Vad gillar jag bäst att dricka? Ledtråd, det börjar på Po

10. Vilka är de tre första bloggarna jag läser när jag loggar in på datorn?Dagens ridpass

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 11:48:39
Han har verkligen börjat fatta det här med ridningen och tycker att det är skitkul! Han är så himlans pigg! :O Roligt att han bjuder framåt i alla fall men jag måste ju hinna skritta fram innan det är trav och galopp, haha! Det var föresten första gången vi red på ridbanan idag! Mamma filmade, jag lägger upp filmen senare idag :DTack!

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 11:01:47

Gud va glad jag blir av kommentarer som denna! Tack<3

Det känns som att det bara rasar in positiva kommentarer nu och nästan aldrig negativa längre. Jag tror att det beror på att ni har fått en annan uppfattning om mig nu när jag vågat öppna upp mig lite mer och visat vem jag egentligen är?


Wooohoooooo

Datum: 2010-12-30 ~ Tid: 01:34:08
Jag beställde just en resa till Alanya! 
27 maj 2011 drar jag och Annie iväg en vecka! Vi ska bo på Delfino som ligger 50 meter från stranden och gångavstånd till hamnen. UNDERBART!
Det blir vi och alla studenter ;) Fler som ska dit då föressten?

149 dagar kvar, TAGGA!
Och här sitter jag med biljetten i handen, hur glad som helst!

Innan alla börjar fråga, Linn ska tyvärr inte med. Hon ville inte åka då, och eftersom att allt var planerat och jag har kämpat med att få till resan just vid detta datum så kan jag inte göra något åt det. Jag ville självklart åka med Linn också, men nu kan jag som sagt tyvärr inte lösa det.Önskeinlägg

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 21:05:59
Jag heter Linn Ingvarsson och är tyvärr 18år.


Vid 3års ålder blev jag uppsatt i sadeln på knutsbols små shettisar och promenerade runt i skogen, dock var jag mer fascinerad av stallkatterna på den tiden.

När jag var 5år började jag på ridlekis, men klappade hellre stallets kaniner, så pappa sa upp min plats mot min mammas vilja, och mamma satt illa kvickt upp på en ny väntelista. Så när jag var 7,5år kom jag in och började på ridlektion med de större ponnyerna. Det var först då jag börjat förstå charmen med det hela.

Sen när jag var 9år fick jag min första foderponny, ett litet vrångt russsto vid namn Blizard (Bisse). Hon slängde vanligtvis av mig mellan 1-3grr per ridpass och min stolthet från ridskolan fick sig en törn. Men med tid och tålamod har jag fått upp balansen och lärt mig en hel del av den ponnyn.

När jag var 10,5år köpte jag min första ponny, Scopo Philiac. Jag köpte honom tillsammans med Bisses ägare, ett tag efter att Bisse sålts. Vi ägde alltså 50% var av honom så han gick med på några ridlektioner ett par dag i veckan också. Hon hjälpte oss med ansvaret och vi fick massa tips och råd som nyblivna hästägare. Efter några år köpte jag loss honom. Han var just bara inriden när jag köpte honom men inte utbildad ännu, jag var väldigt frustrerad i början över att han fattade fel galopp, gick utåtställd i galoppen för att kunna hålla den och bröt ständigt av för att han inte bar sig ännu. Under själva provridningen stannade han varje varv vid utgången hehe. Honom har jag haft i 7år men sålde honom den 15 Maj 2010 till en ny liten tjej att ha kul med. Under åren jag haft honom har vi gått från att stanna ut oss på 50cm och 50% i LC:1, till LA i hoppning, Nationell FEI dressyr och Lag-SM i fälttävlan. Vi hade en fin tid ihop men jag växte ifrån honom kunskapsmässigt i slutet, och törstade efter mer ridbarhet och en häst med viljan och vinnarskallen. Det var då vi beslöt oss för att köpa en till ponny, en lovande men helt orutinerad, som jag kunde ha vid sidan om Philiac ett tag.

November 2007 anlände Brave Heart hem till mig. Han hade gått på lösdrift hela sitt liv och hade inte samma åsikt om mig vem som borde bestämma. Han var väldigt grön i ridningen. Minns så tydligt i början att han inte kunde fatta galopp utan att man fick ropa ordet galopp och göra hjälpen, det tog oftast 2 varv i slängtrav innan vi var uppe i en rasande galopp utan kontroll hehe. Vi har haft många strider och det första halvåret var han näst intill mitt hatobjekt, ledsen att behöva säga det men han var så jävlig mot mig rent ut sagt. Jag tog vara på varje chans jag fick att favorisera Philiac t.ex. som att ge Philiac störst morot m.m. Sen började vi samspela i stället för att motarbeta varandra och passar som två pusselbitar gjorda för varandra.  Jag har valt att satsa på dressyren eftersom det är det han är mest lovande inom fast han fick 10/10 på löshoppningstest, och hoppar mer än väl och väldigt gärna dessutom. Men vi har inte lagt ner så mkt tid på hoppningen utan har bara tävlat lite smått vid sidan om på kul upptill LB. I dressyren rider vi nationell FEI och har startat SM.

Extra kul att det går så bra när man vet att man gjort allt jobb själv i stället för att glida runt på ngn annans trofé.


Jag & Blizard
Jag & Scopo Philiac
Jag & Brave Heart
Svara gärna

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 20:00:00Vilken av mina hoppoutfitar tycker ni är snyggast?
Nya idolbilder

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 18:48:38
Här kommer några nya idolbilder, fina va? :D
Är det fler som vill skicka in så får ni skicka hit --> dressyrmupparna@live.se

Både dessa bilder är redigerade av: http://equipagee.soclog.se/p/


Bild redigerad av: Emma WHiss

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 18:08:04Måste bara hissa välskötta ben. Inget hovskägg och klippt vid kronranden! Det är så mycket snyggare med rakade ben på både häst som ponny än långhåriga. Håriga ben ser skabbigt ut som om hästägare inte bryr sig om att sköta sin häst. Har de långt hår på benen men är kortklippta på kroppen ser de ju ut som pudlar :S
Eller som att de går runt med moonboots haha!

Det är inte bara snyggt med rakade ben utan även praktiskt. Det är lättare att hålla rent sår. På hösten/våren måste man nästa spola benen varje dag eftersom det är så lerigt och då får hästarna lätt mugg eller rasp, men är hästen klippt på benen så torkar pälsen mycket fortare och då minskar risken för mugg och rasp.

Ni som påstår att hästens ben blir ömtåligare när den inte har päls får nog tänka till igen för på sommaren har de minsann ingen tjock päls som skyddar ;)

Jag har även kollat upp med veterinär så att det inte är någon fara med att raka hästens ben på vintern på grund av kylan. Hon som jag pratade med sa att det var inget jag behövde oroa mig för alls. Hästarnas ben och hals reagerar inte lika dant på kyla som resten av kroppen gör.

Har man en unghäst, avelssto eller promenad häst så rakar man ju inte kroppen på dem och då ska man ju inte häller raka benen. Men man bör åtminstone klippa hovskägget och kronranden ;)

På kallblod ser det bara märkligt ut om de saknar hovskägg så där tycker jag att man gör rätt i att låta det sitta kvar. Hästar som är rädda för att bli rakade får man ju också låta bli att raka benen på tyvärr, eftersom det är viktigare att de mår bra psykiskt än är snygga.Saknar dig<3

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 17:51:56
Saknar verkligen Braven fast att jag vet att han har det toppen.. </3Schockemöhle

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 16:01:00
Jag, Linn och Gunilla var ju till affären igår som säljer Shockemöhle utrustning. Jag fick presentkort där i julklapp och fick med mig detta hem. Jag tycker att det var skisnyggt, lite annorlunda och dessutom det sista! Vad tycker ni? :DLovande tävlingsponny!

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 15:11:06

Typ: C -  Inriktning: Allround -  Kön: Valack -  Födelseår: 2006
Ädel C-ponny, val f. 06. 137,3 i mkh. u. Tysk ridponny e. okänd.

Jobbar i stadig form i alla gångarter, samt hoppad bana med kombination, pulvermangrav, bank m.m. på 80-90 cm. Orädd. Startat Lc hoppning, ungponnyklass. 

Rör sig mycket väl med plus för galoppen och hoppar med god teknik och vilja. Kanske ett fälttävlansämne?

Snäll i all hantering, okomplicerad och orädd. Lättlärd och arbetsvillig, lätt för samling. Påbörjat skolor och förvänd galopp vilket går väldigt bra och han lär sig fort.

Går att rida ut på själv och i grupp samt att lämna ensam i hage och stall. 

Utrustning medföljer. 

Ring vid intresse (Fler bilder finns och film går att ordna.)
Annica: 0707250999 
Fanny: 0706950999
fanny.lundqvist@live.se
Pris 40 000 kr


Annons: http://hastnet.se/hastmarknad/sok/annons.php?aid=424012

Bloppis nummer 1

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 14:20:00


1. Prestige av modellen "prestige" Hoppsadel med latexpaneler. Mycket lik versailles modellen. 17" och bomvidd 35. Använd ett år. Mycket bra skick. Omvärmningsbar bom. Fler bilder finns. Nypris: 15800 kr. Mitt pris: 8000kr

2. Nästan helt ny Bates Caprilli dressyrsadel. Svart, 17". Bytbar bom, svart koppjärn sitter i=normal bom. Använd ett fåtal gånger, köpt iår. Nypris: 12 700 kr.  Mitt pris: 7000 kr.

3. Stubben wide träns. Brunt med orange foder. 4 cm pullback nosgrimma. Storlek Full. Använt ett fåtal gånger. I nyskick. Nypris 1800 kr. Mitt pris: 800 kr.

4. Helt nytt äkta swarovski pannband. Svart med silverstenar. Storlek full. Pris: 300kr

Kan skickas mot fraktkostnad eller hämtas i Degerfors. Maila: ida.e.91@hotmail.com


Svar på tal

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 14:04:35
Många frågar om jag inte saknar att rida "vanligt"? Alltså inte bara unghästridning någon dag i veckan. Eller att träna och tävla?

Svar: Nej det gör jag faktiskt inte. Detta är precis vad jag klarar av för tillfället nu när jag inte mår så bra. Jag är jätte nöjd med den typen av ridning det blir för min del just nu. Jag känner ingen press eller krav. Nu slipper jag även ha dåligt samvete om pållen får en extra vilodag för att jag mår dåligt eller av någon annan anledning. Förut mådde jag jätte dåligt om jag inte hade möjlighet att motionera Braven en dag.

Jag saknar inte ens att tävla. Jag tror att jag har tränat och tävlat så fokuserat och mycket att det räcker för en tid framöver också haha!

Dessutom rider jag ju på praktiken. I förrgår red jag min handledares dressyrhäst. Men gudars vilken träningsverk jag har nu :O Jag har ju inte ridit på riktigt på så länge haha!

Här kommer en bild på "Fluxen" (:
Hur hittade du hit?

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 13:47:00
Vid svar:[Annat, isåfall hur?] får ni gärna slänga in en kommentar om hur just du hittade hit.
Självklart får ni gärna kommentera ändå ;)

Hur hittade du till dressyrmupparna.se?
Nystädat .. hehe

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 12:47:53
Minns ni att jag nämnde att man knappt kunde se golvet i mitt rum igår? Jag brukar faktiskt hålla skaplig ordning i mitt rum, men på senaste tiden har jag inte hunnit vilket resulterar i att jag kastar in allt på golvet precis innanför dörren, någon som känner igen sig? Igår kände jag mig tvungen att göra något och tog storstädning i hela mitt hus. Jag har ju ett eget litet hus som jag delar med min äldre syster. Huset består av mitt rum, hennes rum, en hall, en toalett och en walk-in-closet. Vi byggde huset för cirka 4 årsedan då vårat andra hus är gaanska litet och vi fick inte plats. Men iallafall, hur skönt som helst att bo "själv" och kunna dunka spotify i bött dygnet runt! Tycker ni inte att det blev sjukt stor skillnad innan städning och efter ..? För mig ser det knappt ut som samma rum och kan knappt minnas att det egentligen ser ut som på de nedersta bilderna, illa.


Hiss

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 12:32:05

 


Svensk NYHET som lanserades under Göteborg Horse Show 2010.

Alla stod och hoppade på grepen (personal och kunder) i hopp om att ta sönder den. Allt från 30-100kg klossar, men den gick INTE sönder utan är helt enkelt okrossbar. En fantastisk vara som är efterlängtad i branschen.

Grep i rundad modell av ABS-plast. Mycket hållbar. Tål frost. Kostar: 112kr.

Finns att köpas här: http://www.hovotass.se/


Jag har provat den själv och tycker att den är superbra. Den är lätt att mocka med och inte alls så där tung och klumpig som korggrepar är. Den går dessutom inte sönder när man mockar lite för hårdhänt eller i frusen skit som alla andra grepar gör. Ska lätt beställa hem en sådan! Någon av er som har erfarenhet av den?

Jag har hört att det är livstidslång garanti på att de inte går sönder.

Efterlängtad busritt i snön

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 11:11:55
Jag har vart på Praktiken några dagar fasten det är lov och hjälpt till. Trivs så himla bra där och det är kul att åka dit. Igår red vi i alla fall ut på ett av gärdena och busade med hästarna. Gud va kul det var! Har inte gjort det sedan förra vintern :O Vi hade galopptävling från ena änden till de andra, åh vad jag har saknat det :D

Både vi och hästarna vart väldigt frostiga haha! Här kommer två bilder på Hampus som jag red (:

Galopp på film

Datum: 2010-12-29 ~ Tid: 10:56:30
Här kommer film från andra gången jag galopperar på Cupido :D Så söt är han! Fattar galopp utan att slängtrava in i den och söker sig neråt i galoppen utan att jag ens gör något (lite väl mycket dock) men han tänker ju rätt (: 

Jag blir verkligen galen

Datum: 2010-12-28 ~ Tid: 23:55:43
Jag tror verkligen att jag lyckas med allt! Verkligen ALLT lyckas jag tappa bort, helst sjukt. Nu är min nya digitalkamera borta, jag är säker på att den låg i det lilla facket i kameraväskan när vi var utanför hästaffären i Degerfors i Linns bil. Antagligen har jag glömt att stänga facken och så har den glidit ur. Efter hästaffären åkte vi till Netto och sen hem till Linn, och jag tycker väl att jag borde ha märkt om den ramlade ur bilen eftersom att kameraväskan befunnit sig i bilen hela tiden?
Linn var ute och letade nu, hon hittade den inte .. dock var det ju mörkt, men jag hoppas verkligen att hon hittar den imorgon. Fyyyy så arg jag blir på mig själv, jag tappar verkligen bort allt jag äger och har, för vem fan lyckas till exempel glömma datorn på bussen om inte jag!?!? 
Nej, den måste komma fram, jag har ju mitt bästa minneskort i den dessutom. Fan för mig, jag blir så trött på mig själv :(


Bilder från idag!

Datum: 2010-12-28 ~ Tid: 23:13:46
Här kommer några bilder som Ingrid fotade på mig och Cupido ute i snön idag! :DVideoblögg

Datum: 2010-12-28 ~ Tid: 20:09:39
Lite kul att Ingrid inte är medveten om att hon blir filmad till en början ;)
Hej :D

Datum: 2010-12-28 ~ Tid: 20:01:40


Ska fixa filmen från idag snart, så håll utkik :D


Gårdagens inköp

Datum: 2010-12-28 ~ Tid: 15:15:43
Jag var ju som sagt i Marieberg och shoppade hela dagen igår. Kul tänkte jag med mellandagsrea, men hittade jag något på rea? Näe. Detta fick jag med mig hem +  lite andra småsaker. Det känns verkligen som om jag köpte något mer som jag har glömt kvar i någon affär för av det jag har räknat till stämmer inte med plånboken ... hm. Aja, det vore typiskt mig och har ju hänt ett antal gånger förut. 
Hööks rea var ju inget att hänga i julgranen heller, gud så kasst! Jag fick med mig ett bett i alla fall.


Vad tycks? Känns som höstkläder, men jag är ju lite efter såatte.

Tack !

Datum: 2010-12-28 ~ Tid: 14:53:43
Det är så himla roligt att driva en stor hästblogg när alla är så hjälpsamma och ger stöttande och trevliga kommentarer! Alltid lika spännande att komma in på bloggen och läsa alla era kommentarer, och jag är chockad över hur många som engagerar sig, fortsätt med det för det uppskattas otroligt mycket! Självklart får man också räkna med elaka kommentarer, det är en del av att blogga (speciellt inom hästvärlden?), men dessa kommentarer triggar mig bara ännu mer till att fortsätta utvecklas, bli bättre och bevisa motsatsen!

Tack för tipset om det orangea BR schabraket! Jag ska klicka hem ett från http://tfhast.com så fort pengarna kommer tillbaka på kontot från Horse and Rider.Kör igång med bloppisen!

Datum: 2010-12-28 ~ Tid: 13:43:29
Jag ska sälja mina förra dressyr/allround stövlar. Ett par jättefina Sarm Hippique 1600 i äkta kalvskinn med hög dressyrbåge. De är väldigt mjuka i skinnet och använda i ca 1 år, dock är de i ett väldigt fint skick. Stövlarna är väldigt smala och lätta att putsa upp och få väldigt blanka.

Nypris: 6500:-
Nu-pris: 1500:-, eller högsta bud.
Stövlarna kan skickas via post, köparen står för frakten.

Skafthöjd: 49 cm
Vad: 33 cm
Vrist: 25 cm
Fotstorlek: 38 (26 cm)

Maila dressyrmupparna@live.se vid intresse!Såhär tänkte jag att bloppisen ska se ut ungefär, ni skickar in bilder och en liten text om produkten till dressyrmupparna@live.se. Jag lägger upp en annons här på bloggen då och då. TÄNK PÅ att ha med både bild och text till din annons, samt att du sätter ett pris själv. Glöm inte heller att skriva med hur du ska kontaktas om någon är intresserad, vi sköter inte kontakten mellan säljare och köpare.

Här gjorde jag en egen annons för att visa hur ni ska göra på ett ungefär. Fritt fram för att då dina saker lättare sålda!


MORR

Datum: 2010-12-28 ~ Tid: 13:23:44
Jag fick svar från Horse and Rider om att det orangea BR schabraket inte finns i lager överhuvudtaget men att jag kan få ett RÖTT istället??? Som om röd och orange är samma sak? Det är ju som att man ska köpa ett vitt tävlingsschabrak ... "nej tyvärr vi har inga vita, går det bra med ett gult?" ALLTSÅ fan va grinig jag blev nu, jag har väntat i över en månad och inte förns nu kan de komma på att det är helt slut.

Aja, jag skulle i alla fall få ett täcke till Claudia för att jag fått vänta så länge, eller så kanske det var för att jag blev så arg och berättade för dem precis hur dåligt jag tyckte det var? (a) Bra av dem i alla fall att erbjuda någonting som "tröst" när de inte kan uppfylla kraven som skrivs på deras hemsida.

Nu till grejen, VART kan man köpa orangea BR schabrak. Horse and Rider var ju de enda jag hittat som säljer dessa, och jag måste verkligen ha tag på ett :D

Tips?


Godmorgon på er

Datum: 2010-12-28 ~ Tid: 11:07:25
Jag tog mig upp tidigt idag för att släppa ut hästarna och åkte sedan upp till Valåsen och red Solis. Han kändes riktigt fin! Efter att ha gjort allt i stallet följde jag med Linn och Gunilla ut på en promenad med Cupido och filmade/fotade, så jag antar att Linn lägger upp det ikväll! Jag funderar på om vi ska köra Claudia till ridhuset ikväll, hon har ju bara ridits ut i snart 2 veckor så det känns som om det är dags för lite träning faktiskt. 
Senare i eftermiddag blir jag upphämtad av Linn och Gunilla, vi ska åka till en affär och shoppa Shockemöhle grejer, och jag ska iallafall inhandla ett schabrak till Claudia. Jag har ju sån brist på dem ... hehe.

Men först ska jag plugga och städa mitt rum. Usch ångest, man ser inte ens golvet i mitt rum på grund av alla grejer och jag har knappt några rena kläder då jag inte hunnit tvätta (ja jag tvättar själv, haha). Idag ska jag ta tag i det hela, jag hinner knappt med mig själv längre och när jag väl har en ledig stund kan jag inte koppla av utan att det känns som om jag har glömt att göra något hela tiden. Jag ska ta mig en funderare över hela min livssituation under dagen, något måste göras för jag kan inte låta mig själv komma i sista hand hela tiden.

Förresten, vad ska ni hitta på idag när ni har lov? :D Själv har jag ju inget ...Idag bjuder jag på en fin bild på Claudia och Braven. Åh, jag tycker Claudia är så fin på denna bild, hon ser så extremt feminin ut! :D

Dagens ridpass

Datum: 2010-12-27 ~ Tid: 23:49:57
Naw, va roligt och skönt att jag inte gjorde bort mig helt och hållet som la ut filmen trots allt! Väldigt trevliga och positiva kommentarer, tack!<3Idag red jag ut för första gången på Cupido. Mamma gick med och ledde oss i grimmskaft till en början. Sen när jag tyckte att det var dax för trav var hon helt färdig haha noll kondis! Så hon sprang med någon meter för att se så att han "skötte" sig eller snarare var trygg med att trava ute. Det var han så då kopplades "vilddjuret" loss, haha! 

Han var så duktig, är verkligen jätte nöjd och stolt över honom! Vi travade lite själv och han var superfin :D 

Jag skrittade ner för en backe som mamma stod kvar på krönet av. Sedan vände jag och travade upp tillbaka till henne. Då vart Cupido väldigt lycklig och föll in i galopp, jag lät honom rulla på eftersom vägen var rak och han kändes balanserad. Aw! :D

Vi gjorde om denna procedur en gång till och denna gång så la jag an skänkeln lite så som jag gör när han ska börja trava från skritt. Fast nu travade vi ju redan, så han föll åter in i galopp. Sjukt hur okomplicerad han är att ha och göra med. Han är så lättlärd och har en väldigt positiv inställning eftersom han hela tiden strävar efter att göra rätt och blir så lycklig när han får beröm och uppmuntran! Goding :D

På vägen hem skrittade jag utan ledare hela vägen och han fick syn på en lite läskig skylt så han stannade och backade ett par steg. Då klappade jag lite på halsen och kramade med vaderna, han gick fram på en gång. Jag tror att han har förtroende för mig eftersom han verkar tycka att om jag säger att det är OK så är det ingen fara. 

Summan av kardemumman så är jag jätte nöjd med min lille skrutt :D
En viss liten fux gillar att slicka, bita och äta på mina skor, miinst en gång per "ridpass"Dressyrmupparna @ Just nu

Datum: 2010-12-27 ~ Tid: 23:06:49
Just nu sitter vi och planerar inför resan och ska antagligen boka imorgon! Gött att blogglönen täcker kostnaderna så man slipper sommarjobba eller något sånt där. Vi har precis kollat på The hills have eyes också, trevligt ;)

Imorgon kommer en videoblogg upp från idag där vi snackar lite ... skit


/DressyrmupparnaHär kommer den

Datum: 2010-12-27 ~ Tid: 18:54:58
Jag tycker faktiskt att jag är lite modig som lägger ut en film för allmänheten när jag är som jag är..?
Bett

Datum: 2010-12-27 ~ Tid: 10:30:00


Till vardags rider jag i princip alltid med ett 3-delat muffbett, vilket dock ska bytas ut mot ett 2-delat. Vid uteritt och hoppning byter jag ibland till ett pelhambett med delta eller två tyglar. Claudia är väldigt het utomhus och vid hoppning och är då väldigt svårkontrollerad på vanligt bett, därför byter jag till ett lite skarpare.
Hackamoret använder jag mest när jag skrittar ut eller under vissa dressyrpass när jag vill att hon ska få vara "fri" i munnen.Dressyrmuppresan 2011

Datum: 2010-12-27 ~ Tid: 06:02:00
Just nu sitter jag och kikar på resor till Alanya. Jag och Linn bestämde direkt efter förra resan att vi skulle dit igen år 2011. Jag har hittat ett par riktigt goa resor med bra hotell, nära till strand, shopping osv och 2 veckor dessutom!
Jag och Linn är helt 100, sen vet vi inte om det kanske blir Genne och Annie också, det beror helt på datum och så, men Alanya blir det!

Guuuud vad jag ser fram emot det, som det ser ut nu blir det 25 maj - 9 juni, men idag ska jag, Linn och Annie ses för filmkväll med massa gott och planera! Jag är riktigt taggad och vill åka nu! Sån extrem frihetskänsla att åka utan föräldrar, jag åkte ju själv första gången i augusti iår med Linn när jag precis fyllt 17 och herregud vilken resa, man lär sig endel om man säger så.

Nu ska jag ta en promenad till stallet och blir vid 07.20 upphämtad av mamma för utsläpp i Valåsen. Efter det åker jag och min syster in till Örebro för en hel dags shopping :D
Jag har förberett tidsinställda inlägg under dagen!


ALANYA <3


Videoblogg? :S

Datum: 2010-12-26 ~ Tid: 22:06:41
Jag gjorde verkligen världens Pinsammaste videoblogg nyss :O Hur lyckas man? Jag är bara jag och ändå blir det så fel.. Ush jag är så ush att jag inte ens vågar lägga ut den :S Får fundera på det en liten stund..?Önskeinlägg?

Datum: 2010-12-26 ~ Tid: 21:43:07
Skriv förslag vad ni vill läsa om i ett önskeinlägg (:veckans outfit

Datum: 2010-12-26 ~ Tid: 21:20:54
Vinnare av den här veckans outfit är: http://Croyarro.weebly.com


Svar på läsarfråga

Datum: 2010-12-26 ~ Tid: 20:39:10
Tack! (:
Han är 3år, blir 4år snart.
Philiac är* c-ponny. Men en maxad sådan och ganska "grov" samt välmusklad så han uppfattas ofta som större i storleken än vad han är =) Jag är 166,5cm så jag är inte speciellt kort men ser ändå inte stor ut på honom eftersom han är så pass "biffig" och bred.

Här kommer lite bilder på Phillen nu när jag ändå är igång hehe :D

Dagens inköp

Datum: 2010-12-26 ~ Tid: 20:08:11
Det blev föresten ingen tripp till den där hästaffären med Schockemöhle grejer idag. Men den blir troligtvis av på Tisdag om vi hinner. Den var nämligen stängd idag :(1. Tjocktröja
2. Klänningslinne
3. En långärmad tröja och en stickad kofta
4. Gråa handskar med rosett på
5. Långa svarta hanskar
6. Två långa linnen, rosa och grått
7. Swarowskipannband
8. Plastrong-nål/brosch
9. Överdrags täcke till tävling
10. Sodastream


Hemma

Datum: 2010-12-26 ~ Tid: 19:26:54
Nu har jag varit uppe i stallet och ridit min lilla skrutt! Idag red vi för första gången samtidigt som andra ekipage, han var lite spänd och het till en början med slappnade av allt bättre efter att tiden gick. I morgon ska jag också prova på en nya sak, rida ut (fast med mamma som ledare så klart). Nu ska jag äta lite Pizza, sen kommer bilderna på sakerna jag fotade. Så kika in igen om en lite stund.
Bloppis?

Datum: 2010-12-26 ~ Tid: 18:58:45
Vad skulle ni säga om att ni läsare får skicka in annonser på saker ni vill sälja? Ni vill till exempel ha ett träns sålt, ni mailar in en bild och en produktbeskrivning till oss, vi lägger upp annonsen + kontaktuppgifter (blogg, mail etc) här för att ni lättare ska få saker sålda? Lite som ett minitradera där ni kan ha budgivningar :D

Kommentera gärna här om ni tycker det låter som en bra idé eller om vi borde utforma det på något annat sätt?


Hemma från Örebro

Datum: 2010-12-26 ~ Tid: 16:55:38

Har varit på en heldag i Örebro och shoppat på Marieberg. Ska ladda upp bilder lite senare på vad jag köpte. Men nu ska jag upp till stallet för vi får snart gäster, hej då länge :D
Hiss eller diss?

Datum: 2010-12-26 ~ Tid: 13:06:18
Equality Line skapade samarbete med Dy'on, och efter en idé av Lisen Bratt-Fredricson och Peder Fredricson tränset som kallas "The Difference". Det motverkar att det känsliga området bakom öronen utsätts för tryck som påverkar nerver, muskler och blodflöde vilket leder till påverkad andning, syn, hörsel och balans. En positiv effekt med tränset ska vara att hästen får svårare att knäppa av och det ger även en jämnare kontakt med hästens mun.


Cirka 3500:- får man betala för tränset, ett träns som jag tycker ger hästen en orättvis bild, kort hals och litet huvud. Men det är ju funktionen som är huvudsaken i detta fall, jag vet dock ett par som använder det och inte märker någon skillnad alls, och varför ser man inte skaparna själva rida med tränset?Rolf Göran Bengtsson använder tränset på sin hingst Quintero, nackstycket sitter precis bakom hästens öron vilket gör att det ändå mister sin funktion.

Jag säger diss till tränsets utséende, och hiss till funktionen ... till de hästar det passar.
Någon som testat och har en positiv känsla från det?


Känner ni igen oss?

Datum: 2010-12-25 ~ Tid: 23:29:19
Haha herregud, klart man känner igen oss ... dock känns det som om detta var evigheter sen, vilket i själva verket bara är lite +/- 2 år. Jag undrar hur många tårar jag fällt över min envetna lilla ponny som jag ångrade så mycket i början. Och gud vad vi kämpade med att ens försöka få en enda bild där hon böjde lite på sin lilla nacke, haha! Minnen! För att inte tala om utrustningen, ser jag någon idag som ser ut sådär är min första tanke - fyfan vad fult.

Efter veterinärbesiktningen när vi tog med oss Claudia hem för första gången. 25 september 2008.


<

Hot or not

Datum: 2010-12-25 ~ Tid: 23:17:07

Hot or Not bedöms enligt dressyrens "regler" vad det än är för bild som skickas in. Det är ju trots allt den som skickar bilden som väljer vilken bild de skickar ;)

Så det är ju smart om man inte väljer en felstegsbild eller en bild när man rider ut i skogen med mjukisbrallor eller när man tar ett galopprace för då uppfylls inte kriterierna för att få hot i den här bedömningen (:Sits: Medium (Sträck lite på dig annars fint)
Matchning: Hot (Svart och rött är en läcker kombination)
Samspel: Medium
Hästens form: Not (För fri, bör vara på lodplanet)
Utrustningen/klädsel: Medium (Gärna schabrak i stället för vojlock)
Helhet: Medium (Kommer bra under sig med bakbenen)

Sits: Hot
Matchning: Not (Ser ingen tillstymmelse till matchning?)
Samspel: Hot (Hästen ser positiv ut)
Hästens form: Hot (Pyttelite bakom lodplan)
Utrustningen/klädsel: Not

Helhet:
Medium utseendemässigt men hot för korrekthet.
(Hästen står med frambenen under sig korrigera det, trevligt ekipage)


Sits: Medium (Räta upp dig lite och slappna av i handen samt sänk den så att tygellinjen inte bryts)
Matchning: Medium (Svart, vitt och rött. Snyggt, kunde varit på större partier)
Samspel: Medium
Hästens form: Medium (Lite lång och låg men på lodplanet vilket är bra)
Utrustningen/klädsel: Medium (Är snyggare med åt sittande tröjor vid ridning, coola stövlar!)

Helhet:
MediumSits: Hot (Vrid om skänkeln något så att tån pekar framåt och slappna av lite i armarna, väldigt prydligt!)
Matchning: Hot (Vitt är alltid rätt!)
Samspel: Hot (Hästen lyssnar uppmärksamt på sin ryttare)
Hästens form: Hot (Fram med näsan liite)
Utrustningen/klädsel: Hot (Snyggt med Mia's schabrak, ska man vara petig önskas en bredare nosgrimma)

Helhet:
Hot (Fint, få igång bakkärran lite till så tar han nog ut steget mer)Film nr1

Datum: 2010-12-25 ~ Tid: 22:33:31
Har nyss kollat klart på en av filmerna vi köpte, Changeling. Den var jätte bra och jag kan lätt rekommendera den till er. Den var väldigt hemsk, och det värsta av allt är att det är en sann historier som den är baserad på.Redigerade bilder

Datum: 2010-12-25 ~ Tid: 20:52:10
Med klonstämpeln kan man verkligen göra allt! I brist på annat brukar jag sitta och klona fram och ta bort olika grejer, som här till exempel där jag klonat fram hovarna och "städat upp" lite. Bakgrunden blev lite kladdig men det är ju trots allt 2 år sedan jag gjorde bilden. Jag gör allt i Photoshop CS2, men det spelar ingen roll vilken version man har. Vad tycker ni? :D


Films mys i vinterkylan

Datum: 2010-12-25 ~ Tid: 19:16:53
Efter att jag och mamma hade varit uppe i stallet så svängde vi in och köpte lite filmer eller mamma köpte jag valde, om man nu ska vara petig. Jag måste ju ha någonting att göra nu på jullovet under den tiden som jag inte är i stallet :D
Årets minne, nummer 2

Datum: 2010-12-25 ~ Tid: 17:24:04
Som kanske inte är lika roligt som det första, snarare det tråkigaste som hände under året. Claudia fick en senskada på djupa böjsenans förstärkningsband, som orsakades i transporten. Hon fick plötsligt jättesvårt att stå på benen och även om vi passerade varje kurva nästan stillastående eller med mer fart så klarade hon inte av att stå på alla fyra ben. Hon välte åt alla håll och slog upp med frambenen mot bommen samtidigt som hon tog stöd med huvudet mot mellanväggen. Detta vet jag då vi hade kamera i transporten och jag var tvungen att filma då hon betedde sig så himla konstigt, vilket jag har sparat i min mobil. Högersvängarna gick bra, men åt vänster var det omöjligt för henne att stå normalt, vänster ben är ju också det som skadades. Denna händelse var det som förstörde hela vårat år och jag trodde aldrig att vi skulle kunna ta oss tillbaka, men nu efter den långa vilan är hon finare än någonsin. Man brukar ju säga som så, att efter regn kommer solsken och det dåliga för alltid något gott med sig, jag tror det stämmer riktigt bra!

För att sammanfatta hela skadeperioden ganska kort så har det ju självklart varit rid och tävlingsuppehåll, vi har promenerat och kylt ben dag ut och dag in, på och av med lindor och back on track, fram och tillbaka till veterinären, utevistelse i små hagar och en sjujäkla ångest. Efter att Claudia friskförklarats och vi kommit en bra bit i igångsättningen drog hon i höstas världens race i hagen, som resulterade i att senan svullnade upp rejält. Jag trodde självklart att skadan gått upp, kylde som en galning och fick tid för Michel. Detta ledde till ännu en månads vila och ett uppehåll i igångsättningen. Som tur var hade ingenting gått upp, senan hade bara överansträngts. Dock gick svullnaden ner efter ett par dagar och på fjärde ultraljudet såg den finare ut än en läkt sena! Michel skrattade åt mig eftersom att det var andra gången jag kom till honom med en helt läkt sena och var supernervös, jag var tydligen för kinkig ;) haha.

Nu har senan hållt sig fin i flera månader utan att förändras i omfång eller blivit varm, vilket betyder att risken är väldigt liten och Claudia har klarat läkningen superbra med tanke på hur oförsiktig hon varit! Allt har flytit på sedan dess och nu är hon snart i normal träningskondition! 


Första travstegen på nästan 5 månader, underbar känsla :D

Fler bilder från Teneriffa

Datum: 2010-12-25 ~ Tid: 14:13:36

Vad tyx? :D


Jeey!

Datum: 2010-12-25 ~ Tid: 13:34:55
I morgon ska jag och mamma till en hästaffär i närheten där de mestadels har Schockemöhle produkter! :D


Julafton avklarat!

Datum: 2010-12-25 ~ Tid: 00:48:49
Äntligen hemma efter en hel dags julfirande. Jag har ätit mig äckligt mätt, hela 3 gånger blev det julmat, jag sov bort Kalle Anka timmen och satt mest stilla i soffan, slappt!

Jag är dessutom mycket nöjd med mina julklappar! Detta fick jag:
- 4000 i kontanter.
- Presentkort på Shockemöhle schabrak.
- Presentkort på Lindex.
- Storpack med duschgrejer, hårspray, godis och lite mer småsaker.


Här kommer julklapparna

Datum: 2010-12-24 ~ Tid: 23:17:46


1. En ridtröja från Hööks. (Hittade dock ingen bild på den.)
2. Ett fleecetäcke från Agria.
3. En halsduk från Gina Tricot.
5. Ett svart tävlingstäcke med front och guldig passpoal från Exklusiv Horse Wear. (fodrat)
6. Ett svart ridtäcke med guldig passpoal och guldig brodyr, även det fodrat och från Exklusiv.
7. Sporrar med bling-bling från Spurs.
8. Vita tävlingsbyxor med ränder från Euro-star.
9. Beiga benlindor från Hansbo.
10. Vinterstövlar från hööks.
11. Vitt schockemöhle schabrak.
12. Pengar.

Är riktigt nöjd med mina julklappar! :D Är ni? Vad fick ni för något spännande?


Kalle anka!

Datum: 2010-12-24 ~ Tid: 16:30:09
Kalla anka på Julafton är ju bara ett måste (för mig i alla fall) skulle inte kunna tänka mig att vara utan. Det ger ju sådan julstämning. Jag gillar verkligen julen, det är så mysigt med alla förberedelser runt om kring :D Ett år när vi var utomlands över jul så spelade faktiskt mormor in Kalle anka så att vi fick se när vi kom hem haha!


Finns det något som ni inte kan vara utan på julafton? Till exempel: köttbullar, knäck eller julklappar?Svar från frågestunden del 3

Datum: 2010-12-24 ~ Tid: 12:31:00
Vilken är din favorit häst ras?
Jag har ingen speciell favorit, men Welshponnyer ligger mig varmt om hjärtat. Älskar deras uttryck och härliga energi!

Hur lång är du?
Jag är 177 cm lång.

Hur kom det sig att du började att rida/tävla dressyr? och inte hoppning eller någon annan gren.
Jag tror att den största anledningen var min ridskoletid. Vi red mest dressyr och hoppade bara ibland, vilket gjorde att jag fastnade för dressyren. Jag tävlade dessutom en av ridskoleponnyerna och då kom det sig automatiskt att det blev dressyr, och sen fortsatte det i samma spår.

Har du tävlat hoppning?
Bara på klubbnivå, med vinst varje gång faktiskt (a). Men jag hade tänkt starta min första lokala hopptävling på Solis under året. Jag hade gärna startat Claudia också, men hon får inte hoppas på grund av den gamla senskadan.

Inte för att vara elak eller så, för jag förstår verkligen att du vill ha kvar Claudia och så, men varför lånar du inte en storhäst istället för Solis? Du är ju ändå så pass lång och dina ponnyår är väl snart över?
Jag vill ta vara på ponnytiden. Ponnytiden upplever man bara under en viss tid i livet, så varför inte ta vara på det istället för att gå upp på stor häst för tidigt. Jag har hela livet på mig att rida stor häst vilket jag kommer göra nästa år. Jag blev erbjuden att låna Solis och har ett ponnyår kvar, så varför inte?

Provred du många hästar innan du fastnade för Claudia?
Jag provred en ponny innan Claudia. Temptation, en brund d-ponny valack som stod i Säffle, dock passade han inte mig då han var seg och aggressiv i boxen.

Ska du sälja Claudia ?
Nej, hon stannar kvar hos mig.

Varför har du så kort kavaj? Du skulle haft en Pikeur Diana ju! Långa tjejer ska ha långa kavajer :D
Haha bra fråga då jag ju faktiskt föredrar Diana före Scarlett. Min granne frågade mig om jag ville ha en ny kavaj, vilket jag ju självklart sa ja till. Hon måttbeställde en till mig från Tyskland, så jag fick helt enkelt en sprillans ny och perfekt anpassad Scarlett helt gratis. Jag antog att jag skulle få en lång, men nu blev den kort och jag är faktiskt nöjd med den även fast det inte är dressyrmodellen. Men jag har en Diana på G.

Vad har du & Claudia för tävlingsmål tillsammans?
Mitt mål är att under 2011 kvala nationellt, om man får drömma. Med risk för att låta skrytig så vet jag att jag har mer potential som ryttare än Claudia som ponny, och att hon är begränsad. Hon har verkligen potential för att komma långt,  hon har bra taktkänsla, är korrekt byggd, har rätt förutsättningar, bra gångarter osv, men hennes envisa och känsliga psyke sätter lite käppar i hjulet. Senskadan förstörde mycket för oss och allt har gått upp och ner under dessa två år, men jag är ändå nöjd att jag valde just henne. Trots att hon är förjävla svår, ursäkta ordvalet, så har hon trots allt lärt mig hur man rider på riktigt och jag har genom att rida henne också lärt mig hur man rider andra hästar, konstigt nog. Trots att vi inte kan ta oss så långt jag vill tillsammans så har jag otroligt roligt med henne. Att lära sig rida på riktigt är för mig mer värt än rosetterna man hänger upp på väggen.Eftersom pengar inte växer på träd och alla inte har råd att köpa/äga/ta hand om flera ponnyer och hästar undrar jag om du skulle kunna tänka dig att ta en storhäst på foder när ponnytiden är slut? Långtidskontrakt och på så sätt komma undan "köpeskillingen" men ändå ha en storhäst som din egen (med ev möjlighet till köp senare)..?
Jo det skulle jag nog kunna. Men först och främst är jag ute efter köp. Jag vill köpa en mer utbildad med potential, och inte heller de växer på träd, framför allt inte för att lånas ut. 

Vad kostar det med häst i månaden för dig?
Det beror helt på  om det är mycket träningar, om Claudia ska skos, om det behöver köpas foder/spån, om det är tävlingar osv. Men när vi är i full tävlingskondition, tävlar var och varannan helg,  tränar regelbundet och när jag shoppar så skulle jag kanske gissa på cirka 4000 i månaden. Då har jag ingen stallhyra. Sen beror det ju självklart på hur mycket jag shoppar, tränar osv.

Vilket är favoritmärket på sadel?
Ken Taur och Amerigo.

Brukar du ofta vara med kompisar på din fritid? Har du lång till dom?
Jag träffar mina kompisar när det finns tid till det. Jag prioriterar ALLTID hästarna i första hand, sen skolan och finns det tid över umgås jag med kompisar. Oftast föredrar jag att ligga hemma i soffan när jag är ledig och även på helgerna. Jag har cirka 1 mil till kompisarna eftersom jag bor på landet.

Känner du dig känd?
Haha nej absolut inte! Jag känner mig som vem som helst och det känns ganska overkligt att nästan 4500 personer vet vem jag är och följer mig på bloggen varje dag.Bilder från Loroparque

Datum: 2010-12-24 ~ Tid: 10:40:15


Loroparque

Datum: 2010-12-24 ~ Tid: 10:24:12
Under semestern var vi en dag på Loroparque, typ en djurpark. När vi gick i "haj-tunneln" så filmade jag en snutt, här kommer den ;) Ska ladda upp lite bilder från dagen också, fotade över 400 så det finns några att välja på haha :D

Naw!

Datum: 2010-12-24 ~ Tid: 10:13:08
Fick ett jätte mysigt julkort av Anna, som har Philiac nu. Här kan ni hitta henne: http://ponniiiiryttare.blogg.se/Visst är dom fina? :D

God Jul!

Datum: 2010-12-24 ~ Tid: 08:10:00
Jahopp, julafton .. igen. Jag bryr mig inte så mycket om julen, tycker faktiskt att det är ganska tråkigt. Jag har inte ens önskat mig något ..? Det bästa av allt är maten och att träffa familjen/släkten, vi firar ju dessutom på 3 olika ställen. Julklapparna är väl roliga men inte direkt så att jag ser fram emot att öppna paket, har inte ens köpt något åt någon annan än ... Kanske beror på jag inte ens hinner åka till coop för att snabbt köpa någonting, aja. Jul är det iallafall, jag får göra det bästa av situationen och iår ska jag försöka överleva Kalle Anka, förbannat tråkigt. Åhååå vad positiv jag känner mig :D

Linn kom iallafall och knackade på igårkväll för julklappsutdelning, jag fick ett par superfina örhängen och ett par mörkbruna Globus stigläder till Solis dressyrsadel. Tack!
Julen kanske är helt okej ändå, eller vad tycker ni?


God jul! :D

Datum: 2010-12-24 ~ Tid: 00:32:38Svar på frågestunden

Datum: 2010-12-23 ~ Tid: 23:31:02


När du ska tävla dressyr, hur pluggar du in banan i huvudet? :) Skulle gärna vilja veta eftersom att jag själv alltid avstått från att tävla i dressyr eftersom att jag inte vet hur jag ska plugga in det!

Super tacksam för svar! :'D

Svar: Först går jag in på en hemsida som heter http://stallbacken.com/ där finns alla program. Jag hade väldigt svårt att lära mig dressyrprogram när jag var yngre så jag red bara ett per tävling för att komma ihåg vägen. Men på stallbacken är programmena uppritade så som man ska rida dem med olika färger för de olika gångarterna vilket gör det mycket lättare att lära sig vägen än om det bara står en text rakt upp och ner.

Sen kollar jag igenom programmet någon gång och tittar sedan bort från dataskärmen och "ritar" med fingret i luften hur jag ska rida och tänker tyst i huvudet: X samlad galopp osv.

Man kan ta ett vitt A4 papper och skriva ut alla bokstäver på och sedan "rita" med fingret hur vägarna går tills man lärt sig.

Om det är ett svårt program så brukar jag rida igenom det en eller flera gånger hemma innan jag ska tävla det, så att det sitter. I värsta fall får mamma sitta och kolla med programmet i handen och hojta till om jag rider fel.

Sen på vägen till tävlingen i bilen så brukar jag träna igenom programmet med fingret i luften igen och antingen tänka tyst i huvudet eller prata rakt ut.

På framridningen vänder jag mig mot tävlingsbanan och tänker igenom programmet en sista gång till i huvudet.När ska du börja hoppa med Cupido lite..
asså när du sitter på ryggen.

Svar: Det vet jag faktiskt inte. Jag tror inte att man kan sätta datum på sånna saker eftersom det handlar om hästens mognadsgrad. Så jag får väl lova att säga att det ska jag göra när han är redo för det. Än så länge är han inte tillräckligt stark i musklerna, tillräckligt balanserad eller bärig och fram för allt för orutinerad. Jag har ju bara travat lite med honom så det kommer nog dröja ett tag tills att det är dags för hoppning. Men jag har inte bråttom.Vilken är den bästa dressyrbok du har läst?
Hur ofta tränar du dressyr för tränare?
Bästa tipset för att hålla hästen skadefri?

Svar: Bo Tiblins ridlära.

Förut brukade jag träna ungefär varannan vecka fast det vart ju inställt lite då och då samt var det uppehåll på somrarna. Men nu tränar jag ju inte alls eftersom jag bara har Cupido.

Inte släppa ihop hästar som inte funkar tillsammans. Säkerhetstänkande i både ridning och hantering. Inte pressa hästen mer ridmässigt än dess kropp klarar av.Du tävlar ju mycket dressyr, men varför tävlar du aldrig i hoppning? eller gör du det? är det bara för att du vill satsa ALLT på dressyren och inte "slösa" tävlingar på hoppning eller tycker du inte om att hoppa? :)

jättebra blogg!

Svar: Jag tävlade mycket dressyr i år men nu tävlar jag inte alls längre. Från första början tävlade jag bara hoppning och fälttävlan, jag hatade dressyr och lovade att jag aldrig någonsin skulle tävla i det. Sen växte jag upp och mognade lite, hehe ;)

Jag har tävlat hoppning och fälttävlan under alla år men vi sidan av dressyren. Vi gjorde en ganska stor stattsning med Braven 2010. Han kan ju inte tävla hur mycket som helst och då valde vi att inte starta lika många hoppningar för att kunna kvala till SM i dressyr. Vilket vi lyckades med och även deltog.

Jag älskar att hoppa och det gör Braven också men jag hade för lite tid helt enkelt.

Med Cupido kommer jag att tävla hoppning i framtiden någon gång. Fast vid sidan av dressyren då det är det jag prioriterar. Varför? Jo för att jag tycker det är roligare med dressyr och jag känner mig inte så begåvad i hoppningen att jag kan nå några speciellt höga klasser. Eftersom jag är en riktig tävlingsmänniska så känner jag att jag inte vill gå in så hårt för någon som jag inte kan komma långt i, kanske 110-120cm men inte mer och då ser jag ingen vits i att sattsa på hoppning om jag ändå inte kommer någonstans där. Sån är jag.Ska du åka och hälsa på Braven snart?

Svar: Ja jag hoppas det, men eftersom det är ganska långt så får jag anpassa mig efter när mamma eller pappa kan. Jag vill även åka och hälsa på Phillen.Eran vardag handlar ALLTID om hästar, det dyker aldrig upp några killar, varför?

Svar: För att hästar är det ända jag ägnar mig åt. Jag umgås inte med folk som inte håller på med hästar, känner mig väldigt osäker och utsatt när jag pratar med "normala" människor, vilket har med min sociala fobi att göra och mitt värdelösa självförtroende.Skulle du kunna tänka dig att tävla LA dressyr i ett par ullareds ridbyxor?

Svar: Haha ja är de snygga så spelar det inte mig någon roll.finns det någon gren du aldrig skulle vilja tävla i?

Svar: Trav, monté, distans, voltige. Finns säkert fler.Vad tycker DU är viktigast på en tävling?

Svar: Att få till en bra ridkänsla.Är det du som hoppar på bilden??
Och om det är det ,vad är det för häst?? =)

Svar: Jag det är det. Min förra ponny Scopo Philiac. Vi tävlar en regional LA på bilden.hej! min ponny börjar börja gapa väldigt mycket när jag rider.. trots att jag har lätt hand och ofta ganska lösa tyglar. rider på vanligt tränsbett och utan nosgrimma. har du något tips på något bett som skulle passa? JÄTTE TACKSAM FÖR SVAR! :))

Svar: Hackamore. Det är bettlöst och väldigt mjukt för hästen, de flesta brukar funka bra på det. Jag trivs med att rida hästar på det och gör ofta det till vardags.ska du börja galoppera med cupido ?

Svar: Ja det ska jag, gissar på att du syftade på när? Då måste jag nog svara samma som på frågan om när jag ska börja hoppa honom. Alltså att jag ska göra det när jag känner att han är redo för det.Hej! vad tycker du om hjälptyglar?
skulle du vilja andvända det ?
tex. graman, gummisnodd

Svar: Vid longering osv tycker jag att vissa hjälptyglar är okej.

Men jag är emot att man tvingar hästen att ge efter för hjälptygeln, för det ska inte vara något tvång utan en hjälp för hästen att söka sig neråt. Alltså tycker jag det är okej från marken men löst åtsittande i så fall. Jag tycker inte att man ska ha hjälptyglar när man rider eftersom man ska klara av att få sin häst att söka sig neråt utan "fusk" och genvägar. Söker sig inte hästen neråt för mjuka hjälper är den antagligen felriden av dig eller tidigare ryttare.

Graman är den hjälptyglen jag ogillar mest då den i fel händer kan komma att skada hästen väldigt illa då hästen tvingas i en felaktig form. Martingall tycker jag bara har motsatt effekt från det man vill uppnå med den eftersom vissa hästar inte gillar att sitta "fast" så höjer de huvudet ännu mer och sänker då ryggen så de hoppar ofta inte klart sprången (detta vet jag av egen erfarenhet då jag testade martingall 2grr på Braven, säger inte att det är så för alla men för vissa)Vad är ditt mål med Cupido? (Vilka klasser sattsar du på osv.) :)

Svar: Vårat slutmål vet jag inte alls ännu eftersom han är så lite riden för att kunna göra bedömningen hur långt han kan gå. Men vårat delmål, eller vårat mål för 2011 blir att delta i 4-års testet.varför ljuger du om det där med byta sittben för, haha ?

Svar: Haha vadå ljuger? Varför skulle jag ljuga om att jag inte kan sitta på ena sittbenet? Du kan höra med mina vänner och de som ser mig tävla, samt tränare att jag tyvärr inte kan sitta på det ena sittbenet.sry att jag drar upp detta :/
men jag skulle otroligt gärna vilja veta hur du ''gjorde'' med Braven för att få så bra relation till varandra? :O :D

Svar: Det är inget att be om ursäkt för hörru! :D Nej jag gjorde väl inget speciellt. Jag red ut mycket och busade, hoppade, red dressyr och "lekte" även från marken. I början hade vi ingen vidare relation eftersom han var mer vild än tam. Jag avskydde honom rent ut sagt, för han gick över mig och visade noll respekt. Men sen när båda våra envisa viljor uppfattade att vi ville samma sak så vände det. Vi tycker om precis samma saker och hade kul ihop, vi lekte oss genom livet tillsammans.Vilka tränar ni dressyr för?
Vilka dressyrtränare tycker ni är bra och vilka skulle ni gärna vilja träna för?

Svar: Johan Ekenberg tränade jag för, när jag red aktivt. Nu är det bara unghästridning som gäller.
Jag tycker att Anna Björkman är superbra, men hon är "mammaledig" från tränandet för tillfället. För får verkligen fram takten och steget i hästarna.vad tycker DU om pessoabett? :)

Svar: Jag är emot pessoabett då jag tycker att det finns bättre alternativ för okänsliga hästar än ett överrörligt bett som inte ger hästen någon chans att komma undan, som gör att hästen bara är tom och går och knäpper av.vad behöver man göra för att få tävla regionalt? samlar man poäng på lokala tävlingar som man gör när man vill komma upp till nationellt från regionalt? tacksam för svar! Btw eran blogg är bäst!

Svar: Tack ska du ha! :D Nej man behöver inte kvalificeras alls för att gå upp på regional nivå, det är bara att tuta och köra! Men för att få starta på nationell nivå måste man ha uppnått 62% eller mer i två stycken regionel LA: P1or.är det jobbigt att få så många komentarer ? :)(på bloggen då)

Svar: Nej det är bara kul att vi har så många aktiva läsare, bring it one! :DVad är Cupidos foderstat?

Svar: Morgon: 0,5kg korn, 0,25kg Hippo Basic, 0,25kg kraft grund (håller på att gå över) 0,5dl kraft mineraler/vitanminer, och så klart fri tillgång på hösilage ute i hagen. Allt kraftfoder ges uppblött.

Lunch: Fri tillgång på hösilage ute i hagen.

Kväll: Kväll: 0,5kg korn, 0,25kg Hippo Basic, 0,25kg kraft grund (håller på att gå över) 0,5dl kraft mineraler/vitanminer, och 4kg hö eftersom han är dålig på att äta inne, han äter inte ens upp de 4kg han får. Allt kraftfoder ges uppblött.1. Har du någonsin ridit utan träns och sadel? Och tycker du att det kvittar vilken ålder det är på hästen om man vill prova att rida utan utrustning? Är det bara hästens respekt man behöver?

2. Jag tycker att du har varit lite diskret om dina ihopklumpade muskler, är det något du har föds med, är det ärftligt? Hur ont har du på en skala på 1-10?

3. Sen har väl du aldrig berättat om hur du träffade Ingrid och hur ni startade bloggen? Jag vet i alla fall inte det och det skulle vara roligt att få veta :)

4. Varför slutade du att rida på ridskola, för i ett inlägg här på bloggen så skrev du: " -->Tyvärr<-- så har jag ridit på ridskola" Vad menar du med det? Tycker du inte att det var bra att rida på ridskola?

Tacksam för svar :)

Svar: 1. Ja, gjorde det en del på Philiac min förra ponny. Hoppade och red även skänkelvikning och galoppombyten utan utrustning. Provade även på Braven men han var väl livlig så det slutade i en resa till akuten och tre dagars sängliggande för mig haha!

Ja tror inte att åldern spelar någon roll, man får kolla på själva individen. Är de lugn, busig, respektlös?

2. Ja jag har inte nämnt så mycket om det eftersom jag tycker det är så tråkigt med folk som tjatar om hur synd det är om dem. Hur kul är det för läsarna och gå in och läsa om sånnt? Vi har ju några goda exempel på sånna personer.

Nej det är inget som jag har fötts med, det har kommit till av för mycket stress m.m. Just nu känns det rätt bra så kanske 6. Vissa dagar är så olidliga att jag bara sitter och gråter och inte ens tar mig ur sängen.

3. Jo det har jag, men jag tar det gärna igen eftersom alla inte varit med från början här på bloggen :D Vi tävlade för samma ridklubb under flera år utan att bekanta oss med varandra. Men sen när Ingrid skaffade Claudia så frågade hon om jag ville prova rida henne och då frågade jag om hon ville testa mina. Sen gjorde vi det några gånger innan vi lärde känna varandra så pass bra att vi vågade umgås utanför stallet.

Vi startade bloggen i sommras för att Ingrid tjatade hål i skallen på mig om det haha! Inte riktigt men aja, jag hatade bloggar och tyckte att det var det löjligaste som fanns. Men nu är jag väldigt glad att hon övertalade mig då det är väldigt kul att ha kontakt med så många olika människor, även om jag gärna skulle skippa vissa haha ;)

4. Jag slutade för att jag började tycka så synd om hästarna, vissa ridskolor är ju sämre än andra tyvärr. Jag har inget i mot ridskolor i sig, men jag kan inte blunda när jag ser hästar råka illa ut. Ingrid hade där i mot turen att rida på en supertrevlig ridskola där hästarna har det bra.Vilket program går SM i? Hur kvalar man till SM? Tack för en bra blogg :)

Svar: För Braven som är D-ponny går SM första dagen i FEI's lagtävlansprogram, andra dagen i FEI's mästerskapsprogram och sedan sista dagen går det i Kür för de som gått vidare till final.

För att kvala till SM måste man ha minst 64% två gånger i anntingen FEI's lagtävlansprogram eller i FEI's Mästarskapsprogram på nationell nivå. Det är bara 40st d-ponnysar som får delta i SM så de med högst kval procent i snitt får delta i själva SM:et. Så bara för att man är kvalad till SM så behöver det inte betyda att man får delta.vad är det högsta du någonsin hoppat?

Svar: 130cm oxer på min förra c-ponny Philiac.

varför tycker inte om kallblod? skulle du kunna äga ett kallblod om det var väldigt nätt och spänstigt?

Svar: Dom är säkert trevlig att hantera m.m så jag ogillar dem inte så men det är inte vad jag själv skulle välja för typ av häst. Men alla har vi olika mål med våran ridning och för vissa passar kallblod och räcker till för att nå deras mål. Sen finns det ju alltid undantag i alla raser det får vi inte glömma. Såg en film på en otroligt grym nordis för ett tag sedan :D Nej jag skulle inte välja att köpa ett kallblod.hur mycket tid om dan spenderar du framför datorn?

Svar: Helt olika beroende på om det är skoldag, praktik eller lov. Men har jag obegränsat med tid så kan jag sitta väääääldigt länge.vilken är den dyraste hästen du ridit?

Svar: En som jag provred för att köpa. Såg den på annons för 700 000kr.vad är det dyraste du NÅGONSIN har köpt till dina hästar?

Svar: Sadlarna och transporterna tror jag?1. 'Problemen' med ditt självförtroende som du skrivit om innan, har du alltid haft dem eller är det något som kommit på senare år och i så fall, när/varför?
2. Hur gammal var Braven när du fick honom och hur mycket kunde han?

Svar: 1. Nej jag var väldigt utåtriktad och livlig som liten. Det har växt fram mer och mer, fast under många års tid. Vet inte anledningen. Men för tillfället känns det lite bättre då jag fått en ny medicin och inte haft några Panik attacker På ganska länge.

2. Han var 5år. Han kunde i princip ingenting. Han hade mest lullat i skogen och hade inte ens lärt sig att fatta galopp ännu vilket tog ett bra tag eftersom han är envis.Pest eller kolera ;) ...

1. En sleten hispig varmblodsvalack eller ett gammalt pensionerat kallblodssto?

2. Rida i 15 minus eller rida i 30 plus varje dag resten av livet?

3. En westernhäst eller en galopphäst?

4. En körhäst eller en gymkhanaponny?

5. En ridskolehäst eller en cirkushäst?

Haha hade nog kommit på fler och roligare men det får duga ;)

Svar: Kul ideé! :D

1. ett gammalt pensionerat kallblodssto?
2. 30 plus varje dag resten av livet?
3. westernhäst
4. gymkhanaponny?
5. cirkushäst?när fick du din första häst? och vilken häst var det? :)

Svar: Jag köpte min första häst när jag var 10,5år. Scopo Philiac.Skulle du vilja berätta om varför du mår/mådde psykiskt dåligt? Jag förstår självklart ifall du inte vill berätta det.

Svar: Jag vet faktiskt inte själv vad min depression beror på men gissar att det är flera bidragande anledningar, så som stress, dåligt självförtroende, prestationsångest m.m.Vad tycker du/ni är det viktigaste med ridningen. Att ha roligt och känna sig som ett med hästen, eller bara att vara snyggast och vinna tävlingarna?

Svar: Självfallet det första alternativet. Skulle ge upp allt gällande tävlingar och vinster om glädjen inte fanns i det jag gör. Fast helst vill man ju både vara snyggast, ha roligt och vinna, eller hur? :DHej!
Jag undra hur du ser på hästaveln? Jag har en känsla av att man bara försöker avla OS-hästar med perfekt gång osv. Visst de är fina men känsliga, och jag tror inte de håller i längden för oss "vanliga" ryttare.
Hur ser du på det här?
Tack för en jättebra blogg! =)

Svar: Intressant fråga! Nej du har rätt, jag tror inte att de hästarna är ämnade för alla ryttare. Men jag ser inget fel i att man tar fram hästar som dessa då de är otroliga! Men de får inte hamna i fel händer. Ryttarna måste se sina begränsningar i sitt kunnande.Om du får välja en rikig världsklass häst som alltså går Grand Prix. Vilken hade du valt då och varför?

Svar: Totilas! :D Han är så jäkla vacker! Det bara lyser om honom med hans utstråling! Han rör sig som en gud och man ser hur han bara älskar det han gör! Han är så energisk och entusiastisk!Blir du någonsin nervös på tävlingar? :D

Svar: När jag svänger upp på tävlingsplatsen så pirrar det till i magen sen går det över men kommer tillbaka precis innan jag ska in på banan eller när jag rider runt innan jag får startsignal. Men sen när jag börjar rida så släpper det och jag fokuserar till 100%Blir du inte less på att få samma frågor om och om igen, typ "vad är det för stolpar i ridhuset?" eller "Vart är Lillan/Braven?", "Varför sålde du din häst" osv osv. Jag hade blivit skogstokig.

Svar: Haha kul att du frågar faktiskt! Någon som bryr sig haha. Nej men, man får ju tänka på att alla inte läser allt och vissa kanske är helt nya på bloggen. Det är lite irriterande att få samma frågor så ofta men det kan ju inte hjälpas. Det är ju ingen som frågar för att jävlas utan för att dom vill veta, hoppas jag? ;) haha!varför vill du inte köpa en till häst?

Svar: Vill och vill. Det är fråga vad jag klarar av just nu. Jag är psykiskt o stabil. Dessutom tar det väldigt mycket tid med skolan eftersom jag pendlar. Åker hemifrån halv 7 på morgonen och är hemma vid 5 igen. Då väntar läxor, kaniner och Cupido. Det är mycket lättare med en unghäst eftersom dom kan vila när man inte har tid.hur tänker/ gör du för att inte bli passiv i ridningen?

Svar: Jag lägger upp varje moment för sig och fokuserar På att få det så bra som möjligt i stället för att tänka snart är det skänkelvikning sedan är det halt m.m.Du tränar/tävlar dina hästar väldigt ofta tycker inte du att det är viktigt att rida ut i skogen och bara ta det lungt vissa dagar?? det kan vara lika viktigt det

Svar: Hmm? Vet inte riktigt vad jag ska svara, har du missförstått kanske? Jag red väldigt varierat med Braven och red ofta ut. Men just nu har jag bara en unghäst så han rider jag inte speciellt mycket på alls, bara någon dag i veckan så han får nog den vilan han behöver?Hur håller ni modet och självförtroendet uppe efter en totalt misslyckad tävling, och då menar jag inte att åh jag red BARA på 62%, utan då menar jag uteslutning, hästen står på bakbenen, ALLT går fel.
Ni är jätteduktiga och det händer väl inte så ofta, men alla har sina misslyckanden :)

Svar: Jag brukar inte bli så bekymrad när det går fel. Braven är ju rätt ung och kunde få för sig lite unghästgrejor på banan var och varannan gång. Man blir alltid en erfarenhet rikare och lär sig kanske hur man ska förebygga och hantera det problemet till nästa tävling? Jag kör bara vidare och väntar på mer rutin då brukar unghästfasoner släppa. Det är ingen idé att börja bråka med hästen, det blir ingenting bättre av. Något som jag absolut INTE tål är folk som slår, sparkar, skriker och rycker i sina ponnysar/hästar när de kommit ut från banan om det går dåligt! Ush och fy! Går det dåligt för mig så klappar jag ändå om ponnyn och skrittar i lugn och ro av den.

Var det någon som orkade läsa allt?

Vilken TID det tog att svara på alla frågor! :O Har svarat så snällt, seriöst och bra jag bara kan :D


Glada besked

Datum: 2010-12-23 ~ Tid: 22:13:26
Jag var precis nere och kvällsfodrade åt Claudia och Quillen. Jag pratade dessutom med min moster om att flytta hem Solis, hon sa att det var helt okej för henne och att jag får göra precis som jag vill så länge måtten stämmer, vilket dom gör. Åhhhh vilken lättnad! Jag är så-jävla-trött på Valåsen. Det är ett evigt tjafsande om precis ALLT! Till stallet kommer man för att ha roligt med sin häst, inte för att mötas av något sorts dagis där allt diskuteras över facebook, det är tjafs om benlindor, hagar, hösilage, vatten, fodringar, fläktar, spruckna foderhinkar, vilken häst som ska gå med vilken och för minsta lilla fel man gör får man ett tillrättavisande sms av vissa. Herregud säger jag bara, jag säger upp min stallplats första januari. En sak mindre att lägga energi på, great!Jag tror Solis och Claudia kommer trivas ihop och dessutom kommer jag vara gladare och mindre stressad vilket nog kommer visa sig positivt även i ridningen! Tyvärr måste jag stå ut en månad till i Valåsen på grund av uppsägningstiden och ombyggnaden av mitt stall, men om jag håller mig undan så ska jag nog överleva ...
Lilla Quillen hamnar på lösdriften, men det trivs han nog bra med.


Årets minne, nummer 1

Datum: 2010-12-23 ~ Tid: 20:00:11
Jag tänkte slänga upp lite speciella minnen, höjdpunkter och motgångar från 2010. Allt som varit lite mer speciellt än resten, jag börjar med det roligaste!

Årets bästa minne, eller ja ... inte bara årets minne. Ett minne för livet och något av det roligaste jag gjort, dressyrmupparnas resa till Alanya. Två blondiner, den ena värre än den andra, helt själva i Turkiet under en hel vecka. Hela veckan var så obeskrivlig och sjukt jäkla kul!

Hela resan började med att våra väskor tappades bort och försenade anslutningsbussen med 1,5 timme, vilket följdes av kaos på hotellet. AC'n över Linns säng droppade vatten så hela sängen var plaskblöt. Vissa dagar var det över 50 grader varmt och stekande sol, vilket resulterade i att en VIT Linn lägger sig i solen första dagen, 7 timmar i sträck och hon hade minsann smort in sig ... med solskyddsfaktor 5, HAHA! Vi blev tagna av polisen, lärde känna 8 grymma tjejer från Stockholm, solade, badade, shoppade, åt, drog ut varje kväll och sist men inte minst var vi en hårsmån från att missa planet hem. 10 minuter innan gaten stängde svimmade jag av, tappade rörelseförmågan i händerna, såg inget och kunde inte prata. Eftersom att jag var halvt vid medvetandet och inte uppfattade allt korrekt fick jag för mig att doktorn skulle ta febertermometern i rumpan på mig och att jag skulle åka iväg i en ambulans, jag fick aggressionsutbrott och skrek åt doktorn att dra åt helvete, haha!? Linn och de andra tjejerna fick bära mig till gaten som precis skulle stänga, självklart vägrade personalen att låta mig gå ombord på planet då de trodde jag var full ?? Tillslut kom vi på planet och jag som såg helgroggy ut fick självklart hela flygplanets ögon på mig, vilket gjorde mig ännu argare och jag var skitotrevlig mot alla jag såg tittade på mig. Minns ingenting av flygresan eller bilresan hem utan vaknade hemma i min säng. Stackars Linn som fick ha hand om en skitotrevlig, handikappad och gråtande Ingrid hela vägen hem :(

Enda bilden som togs på oss två tillsammans av någon konstig anledning ...

Linns snygga solteknik ;)


E U W. Resultatet av Linns übersmarta solning.Linn, Malin, Jossan, Diana och Ingrid

Turk, Jossan, Ingrid, Linn och Elin

Jossan och Ingrid

Malin, Jossan och Linn

Brun var man också :( Soldag 2 dessutom, 5 kvar ...

Malin, Linn, Ingrid, Madde och Fatma.

Jaa, vi har över 500 bilder ... mest ovisbart cpmaterial. Här fick ni iallafall några!
Vi kommer dessutom att åka till Alanya sommaren år 2011, underbart!

20-27/8 2010

veckans outfit

Datum: 2010-12-23 ~ Tid: 15:57:15
Veckans outfit tilldelas Irma Björnwall -->  http://Irama.blogg.se


Mot stallet

Datum: 2010-12-23 ~ Tid: 12:15:27
Nu ska jag strax åka upp till stallet med Annie. Jag ska ta lite kort på Ingrid och Solis idag har jag tänkt och förhoppningsvis rida på min lillskrutt också.

Slängde ihop den här bilden på semestern, blev ganska nöjd. Första gången jag provar på att göra ett collage.


Nya idolbilder

Datum: 2010-12-22 ~ Tid: 23:02:05
När jag ändå satt och läste igenom inkorgen på våran mejl (dressyrmupparna@live.se) så hittade jag lite idolbilder ett tiotal men valde ut dessa två. Fina va? :D

Bild inskickad av: http://horsepics.blogg.se


Bild inskickad av: http://zangria.blogg.se
Hehe kul grej

Datum: 2010-12-22 ~ Tid: 22:44:55
Fick denna bild i ett mejl från en av våra bloggläsare. Tyckte det var lite småkul. Fast det är ju faktiskt sant det hon skriver. Men inte visste jag att man kunde marknadsföra saker och få dem sålda genom att vi gillar dem?
Videobloggen

Datum: 2010-12-22 ~ Tid: 22:29:11
Ja här kommer väl videobloggen trots allt. Jag låter verkligen jätte konstig på rösten men jaja. Jag ber om ursäkt redan i förväg för att det är dåligt filmat, jag hade för långt objektiv så man ser ganska dåligt. 
Videoblogg?

Datum: 2010-12-22 ~ Tid: 21:47:05
Jag gjorde en videoblogg på semestern där jag visar vårat hotellrum lite snabbt och utsikten.
Vet inte om jag vågar lägga upp den? Min röst blev så konstig på videon ju :S

Ska jag eller ska jag inte?
Vad ska Claudia få i julklapp?

Datum: 2010-12-22 ~ Tid: 20:06:36
Jag har beslutsångest! Jag tänkte ge Claudia något fint i julklapp iår, dock vet jag inte vad och tänkte be er om hjälp. Hon ska dessutom få en morotstårta, men jag vet att hon innerst inne bryr sig om hur hon ser ut och vill ha något av följande också, haha ;)

Claudias julklapp?

?

Datum: 2010-12-22 ~ Tid: 17:19:15
Varför är just NH och ridtravare ett så känsligt ämne? Så fort man tar upp något av det blir alla som galna! Om ni nu tycker att det ena eller andra är så himla bra varför måste ni då försvara er med A4 långa texter för att försöka omvända andra?

Jag tycker att det är rätt irriterande att det ska bli en så stor grej av det hela. Om någon talar om för mig vad den tycker om dressyr eller min utrustning och så vidare så säger jag: Jaha okej, då tycker vi olika. Och så är det bra med det.

Säger inte att detta gäller alla för det finns fortfarande mogna människor som kan ignorera andras åsikter men det är allt för många som tar det på blodigt allvar och blir rent ut sagt ilskna.Hejsanhoppsan

Datum: 2010-12-22 ~ Tid: 15:12:15
Hej igen, nu har Micke och jag vart och hämtat hundarna. Snacka om att dom vart glada, speciellt Hero.
Han ligger just nu på rygg i min säng och snusar.

Jag har lite bilder på Cupido från dagen innan vi reste som jag inte hunnit visa. Tänkte släng upp dem nu.
Vad tycker ni om löslongering? Själv var jag väldigt skepptisk mot det innan jag själv provade då jag var rädd för skaderiskerna. Tex att dom skulle haka fast något av utrustningen i väggarna eller trassla in benen. Men nu så tycker jag att det funkar bra, men jag tror inte att det passar alla hästar. Sånna som är lite känsliga och skygga skulle jag inte prova det med. Eller sånna som är väldigt "skuttiga" eller har dålig kroppsuppfattning.
Cupido har det funkat jätte bra med.

Anledningen till att jag löslöngerar i stället för att longera på volt med lina är att när det är stolpar i ridhuset blir det så liten volt att vara på att jag är rädd att han ska felbelasta och slita på frambenen. Han orkar häller inte bära sig på för liten yta.

Anledningen till att jag longerar honom att ju för att han ska muskla överlinjen, mest ryggen. Det är skadligt om man som ryttare sitter direkt på skelettet. Har han inte inspänningstygel så går han ju med huvudet rakt upp i vädret då sänker dom ryggen och bygger inga ryggmuskler utan en underhals i stället vilket inte är önskvärt.


Filmtajm

Datum: 2010-12-22 ~ Tid: 13:11:52
Fixade i ordning en liten film under en av kvällarna på semestern. Jag kan skriva redan nu innan ni börjar kommentera att jag är jätte lätt i handen och det är inte jag som drar bak nosen bakom lod. Han söker sig dit själv, jag försöker att försiktig höja upp handen något och framåt så att han tar fram nosen.

Man märker stor skillnad på honom från början av passet och slutet, när han förstått att han ska fram med näsan.

Längtar efter att rida honom men vet inte om det är för kallt för en ridtur idag, vi får se (:

Hej på er allihopa :D

Datum: 2010-12-22 ~ Tid: 12:33:53
Är verkligen skönt att vara hemma igen, fast delvis tråkigt också. Från att ha haft +25-30 grader med stekande sol och vissa dagar ännu varmare så är det j*vligt kallt med -20 grader!

Jag kom hem vid halv 4 i natt så jag har faktiskt sovit fram tills nu hehe. Jag har sovit uruselt på resan för att jag har haft så ont i kroppen. Men för övrigt har det varit toppen! Hoppas allt är bra med er också!

Har massor av bilder att bjuda på, ska bara beskära dem lite....

Datum: 2010-12-22 ~ Tid: 11:07:22
Hinner inte blogga förns i eftermiddag, ska på begravning nu så vi får höras senare.


Jag och Genne har sååå kass humor

Datum: 2010-12-21 ~ Tid: 20:58:56


Vi hade tråkigt inatt och kom på att jag borde härma hennes drömoutfit, ändra om den lite och slänga upp på bloggen, "bara för att" lixom.

Jag och Genne hade alltså gemensamt planerat detta så det var ingen riktig härm-grej, och det var faktiskt hennes idé, haha :D
Vi hade riktigt roligt åt detta, så varför blir ni så upprörda?

Och angående stövlarna:

Klart jag ser vilken som är vilken! Den till vänster är ju min egen Cavallo som jag klippt ut -.-
Detta var endast för att skämta om att ni måste påpeka att mina stövlar ser ut som gummistövlar, dock bryr jag mig inte ett dugg utan gör en kul grej av det istället. Jag har på mig exakt det jag tycker är snyggt, även om inte ni gillar det, och jag driver precis hur mycket jag vill.


Blandar ihop

Datum: 2010-12-21 ~ Tid: 16:26:11Eller vänta nu, vilken är vilken ... ?

 Perfekt tävlingsoutfit

Datum: 2010-12-21 ~ Tid: 15:57:35Jag har klistrat ihop den perfekta tävlingsoutfiten anpassad till mig och Claudia, alltså tema - svart&vit. Till detta vill jag ha mina vita ridbyxor med swarovski, en Pikeur Diana och en Charles Owen hjälm med swarovski.
Sadeln ska matchas med ett vitt Mia's schabrak med svart/grå paspoal och bling-bling längs ena sidan, vita lindor samt vita eskadronboots.

När jag har allt detta är min outfit komplett, MEN det känns jävligt långt borta med tanke på det sammanlagda priset. Jag får helt enkelt införskaffa en grej i taget, för någon dag även om det blir snart eller långt fram i tiden, så ska jag se ut såhär på tävlingsbanan, dock skulle jag gissa på att det blir under storhäst tiden.

Vad tycker ni? Snyggt eller för mycket?


Tisdag

Datum: 2010-12-21 ~ Tid: 13:15:35
Om jag inte är helt ute och cyklar så ska nog Linn vara hemma nu. Skönt, då slipper jag blogga helt själv och dessutom har jag saknat henne, är ju van att prata med/träffa henne varje dag annars. Men tycker ni inte att jag skött mig helt ok med uppdateringen under veckan? (a) 

Claudias ben känns som det ska igen, dock får både hon och Solis ta lite lugnt fram till den 25e. Har ju som sagt endel matte + muntor kvar, och imorgon är det begravning så jag tror inte att jag kommer känna för att rida då. Har jag tur kanske jag hinner med en uteritt på båda under torsdagen. Efter jul är jag iallafall klar med allt jag legat efter med så då ska jag ta tag ordentligt i ridningen och skolan så det inte behöver bli såhär, jag ska dessutom börja köra Quillen ordentligt då och kanske börja rida lite på min mosters unghäst!Info om bloggen

Datum: 2010-12-21 ~ Tid: 10:30:25
Jag fick just syn på att vi passerat 1000-inläggs gränsen! Eller ja, faktiskt hela 1021 inlägg har vi skrivit.
Vi startade bloggen den 30 juni och har alltså bloggat i 175 dagar, vilket motsvarar cirka 6 inlägg per dag och ett besöksrekord på 4425 unika besökare. Det tycker iallafall jag är ganska bra! :D


Jag önskar mig ...

Datum: 2010-12-21 ~ Tid: 08:47:00Fast egentligen önskar jag mig nog ingenting ... Jag känner inte att jag är i större behov av något speciellt, men för att tvinga fram något som fick jag till slut ihop detta. Helst av allt vill jag nog trots allt ha pengar, det är roligast!

Vad önskar ni er? Kanske kan få lite tips på något mer jag kan lägga till i min önskelista ...Drömoutfit

Datum: 2010-12-21 ~ Tid: 00:50:59


Jag fick idén att plocka ihop min drömhoppoutfit. Valde ut den viktigaste utrustningen, och själv tycker jag att det blev sjukt snyggt. Detta var väl ganska otippat? Jag som annars är så "dressyrig" i min utrustning...

Till detta skulle jag vilja matcha vita KL-handskar med blåa detaljer. Vit/blåa benskydd, min svarta korta pikeur kavaj, vita eskadron boots samt svart träns och sadel.

Vad tycker ni, skulle inte det vara grymt? :D


Hiss eller diss?

Datum: 2010-12-20 ~ Tid: 22:26:12
Jag är ju lite smått besatt av bling-bling :love: Swarovskipannband, blingad hjälm, schabrak, sporremmar, sporrar, stigbyglar, handskar, spö, plastrong, hårnät osv, ja you name it! Jag vill dessutom lacka och blinga mina stövlar, vet att jag sagt det ganska länge nu .. men det ska bli av!

Dock är jag lite kluven när det gäller blingade kåpor. Jag måste nog faktiskt säga diss, tror jag .. eller det är ju faktiskt bling .. haha.
Vad tycker ni?
Veckans outfit

Datum: 2010-12-20 ~ Tid: 21:43:20Tråkigt att bilden var så liten, men mycket snygg matchning och ponny.
erikastraning.blogg.se


Ingen ridning

Datum: 2010-12-20 ~ Tid: 21:30:52
Kvällen har spenderats hemma hos min pappa med min älskade mattebok! Och jag var faktiskt inte ironisk där, både jag och pappa älskar matte så idag räknade vi 5 timmar i sträck, och igår räknade jag 12 timmar sammanlagt, haha nördigt! Är iallafall riktigt säker på nästan hela kursen nu, bara lite finslip kvar. Pappa har ju dessutom gått ur chalmers med högsta betyg i alla mattekurser så jag har ju ganska bra hjälp där. 
Nog om matten, båda hästarna fick vila idag också. Skolan får komma före fram till dess att mina kurser är klara. 
Jag har dessutom upptäckt en extremt liten förändring i Claudias ena bakben, det är pyttepyttelite varmare och en av blodådrorna är liite mer vidgad än på det andra benet. För att vara på den säkra sidan lindade jag med arnika, och det kändes fint idag igen. Hon får ta det lugnt med promenader ett par dagar så ska nog allt vara som det ska igen, antagligen inget allvarligt alls, men jag är hellre helt säker på att det försvinner än rider på och orsakar mer skada när det går att undvika.

Lilleman var så sjukt söt nu när jag var nere och kvällsfodrade! Låg ner och åt betfor ur sin lilla glasslåda. Aw :D
Haha

Datum: 2010-12-20 ~ Tid: 15:46:25
Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men jag tycker att Tobbe Larssons hästvårdsprodukter är så oerhört töntiga. Visst, de kanske är superbra .. jag har inte testat dem. Men själva beskrivningen om produken avskräcker mig då det ska låta så oerhört märkvärdigt. Lägg till 50 kronor och man har 1 liter hästschampoo som säkert fungerar precis lika bra, istället för 200 ml.

"Schampot innehåller kinesiskt grönt te som gör huden elastisk, lugnar huden och skyddar den mot yttre påfrestningar"
Alltså .. jag kan inte låta bli att skratta lite.

 


Svar från frågestunden del 2

Datum: 2010-12-20 ~ Tid: 12:30:20
Red du på någon ridklubb när du var mindre?
Jag antar att du menar ridskola? Ja det gjorde jag, jag började på ridskola när jag var 2,5 år och slutade förra sommaren när jag var 16 år på grund av tidsbrist efter att jag fått Claudia. Hade tiden funnits hade jag gärna fortsatt då jag tycker att det är roligt och viktigt att rida olika hästar. Sitter man och rider samma häst dag ut och dag in får man jättesvårt när man väl ska sitta upp på någon annan. Jag tillbringade varje dag på ridskolan, hjälpte till på lektionerna och hade även endel lektioner. Jag skötte, tränade och tävlade ponnyn Zquasch som jag växte ur och det var anledningen till att vi köpte Claudia 2008.


Ridskoleponnyn Zquasch

Har du någonsin sagt: "Nej, nu orkar jag inte hästar längre" och slutat ett tag?
Nej det har jag inte gjort. Trots att jag har eget stall med fyra fodringar om dagen + in/utsläpp, ridning, stall- och hästskötsel, fodringar i Valåsen, Solis och Quillen så tröttnar jag inte. Jag tycker fortfarande att det är roligt att gå upp tidigt på morgonen och släppa ut hästarna, ta en promenad till stallet och lunchfodra, skotta gödselstacken osv. Hästarna gör mig glad :D

Vad har du för framtidsplaner med hästar? I ridningen?
Jag har inte tänkt jobba med hästar då det är väldigt dåligt betalt för att jobb man faktiskt utför. Just nu känns inte heller högskolan speciellt lockande, men jag vill bli veterinär. Jag vet inte vad jag vill, det märks. Men hästar kommer jag absolut att fortsätta med även om det blir jobb eller fritid. I ridningen vill jag bli så bra som möjligt.

Kan inte du lägga ut alla hoppbilder du har med Claudia/Zquasch?
Kanske inte alla, och vid ett senare tillfälle. Till att börja med kan jag bjuda på en gammal bild på mig och Claudia.

 Vad har Claudia för temperament?
Claudia är jäkligt känslig samtidigt som är väldigt "hård". Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara henne men hon kan ganska ofta stänga in sig i sen egna värld och inte reagera på vad som händer runt omkring, när detta händer blir hon väldigt jobbig att ha att göra med. Hon blir inte elak på något sätt men bara enkla småsaker som att hon ska vara uppmärksam på mig när vi promenerar, istället får hon syn på något i skogen och verkligen låser huvudet åt det hållet, kroppen följer ju självklart men och då traskar hon på rakt ut i skogen utan att tänka på att jag hänger efter i grimskaftet. Då får man väcka henne och helt plötsligt "just ja, du var ju där" sen går hon på framåt som vanligt igen.
Vid ridning i skogen är hon helt sjukt pigg, hon bockar, reser sig och sparkar aldrig, hon har bara tankarna riktade rakt fram och så fort som möjligt ska det gå. Antingen är det småtrav eller fyrsprång.
I övrigt är hon hur snäll som helst, aldrig grinig vid hantering osv. Dock kan ju hennes extremt känsliga psyke ta överhand ibland och då kan Claudia inte riktigt tänka på vad som är farligt för henne och inte.
Jag skulle kunna skriva i en hel evighet om hur hon är, för man kan inte säga annat än att hon är speciell.
Hur ska jag sammanfatta henne ..? Pigg, lat, knäpp och förbannat envis.

 

 


Hur du vårdar din gummistövel på bästa sätt

Datum: 2010-12-20 ~ Tid: 09:03:00
Haha, nej men mina stövlar är faktiskt inte i gummi utan ett par läderstövlar från Cavallo. Jag vet att ni skrev så bara för att ni blev sura och ville ge igen för att jag inte gillade tretorn ;)

Till saken, hur vårdar man sin läderstövel för bästa möjliga, och längsta livslängd?

Skinnet på en stövel är inte detsamma som på till exempel sadlar och träns. Det är mycket ömtåligare och känsligare för att felbehandlas. Till sadlar och träns används tvål och balsam, något som absolut inte är att rekommendera till läderstövlar då vatten, tvål och fett är rena döden för dem. 
Vatten, tvål och fett mjukar upp och torkar ut lädret i stövlarna samt torkar ut sömmar och orsakar att de spricker och lädret krackelerar och blir matt. Torka istället av dem med en fuktig trasa och torka dem torra med en handduk eller liknande.
Ett par gånger i veckan kan du putsa dem med skokräm (svart, brun, neutral etc)
Känner du behov av att göra rent stövlarna oftare kan du använda dig av rengöringsprodukter till läder som inte innehåller fett.

Har du ett par stövlar med dragkedja bör du då och då spraya dragkedjan med pälsglans eller gnugga med ett stearinljus. Oftast orsakas skador på dragkedjorna av smuts som fastnat.
Undvik att använda dina stövlar under stallarbetet, i hagar, i fukt och så vidare. Det sliter otroligt och onödigt mycket på lädret. För att öka livslängden på dina stövlar bör du undvika alla produkter som innehåller fett och vatten, använd dig istället av skokräm eller icke-fett produkter för stövlar. 

Vill du få upp glansen kan du använda en "Magisk Svamp" eller putsa upp dem med nylonstrumpor efter att du använt skokräm. Innan tävling är det snyggt att spraya in dem i hårspray men var noga med att torka bort allt noggrant efteråt för att undvika skador på lädret.

Min gummistövel ;)


Har fått svar ....

Datum: 2010-12-20 ~ Tid: 00:29:29
Minns ni att jag skrev om horseandrider.se ? Jag hade ju beställt mitt orangea BR schabrak från dem och ännu inte fått det. Idag fick jag svar, och jag vet inte riktigt vad jag ska säga ... stavningen bara skriker ju oseriös och vad är det för ursäkt !?!?!? VARFÖR informerar man inte om sånt här på hemsidan? Nej fyfaaan vad irriterad jag blir. Hur länge ska detta dröja då? Får jag inte mitt schabrak under nästa vecka kräver jag pengarna tillbaka för detta är inte acceptabelt. Åhh sånt här gör mig tokig.


Suck

Datum: 2010-12-19 ~ Tid: 18:36:06
Jag sitter här och tycker lite synd om mig själv .. haha men nääe. Jag får helt enkelt skylla mig själv när jag alltid tar hästarna i första hand och lägger skolan åt sidan. Jag har 6 dagar på mig att läsa 2/3 av Matte C kursen, SMART AV MIG VA!? Aja, det ska nog gå vägen, jag har alltid haft superlätt för matte och läste delar av gymnasiematten redan på mellanstadiet. Problemet är bara att jag tänker "äsch jag tar det senare", vilket jag gjort i fyra månader nu, och vips .. helt plötsligt befinner jag mig på "senare-stadiet" och har gaaanska mycket att ta ifatt. Fast ioförsig, jag jobbar bäst under press och bestämmer jag mig för att klara detta så är jag 100 på att jag om 6 dagar kommer vara stensäker på hela kursen. Problemet är bara att jag har sjuklig prestationsångest och blir besviken på mig själv när jag inte får mvg, jag får ligga i ordentligt helt enkelt.
Båda hästarna fick vila idag, men det var väll lika bra. Istället var jag extra noga i stallen och pysslade om dem extra mycket.

Nu ska jag återgå till derivatans tillämpningar och exponentialfunktioner .. ehh ja.


Claudias fodergivor

Datum: 2010-12-19 ~ Tid: 15:25:11

Claudia får kraftfoder två gånger om dagen - morgon och kväll. Jag ger henne hö fyra gånger om dagen - morgon, lunch, eftermiddag och kväll.

-Morgon-
Hö: 4 kg
Kornkross:1/2 krafftmått
Betfor:1/3 krafftmått
Mineraler: 0,5 dl.
B-vitamin: 20 ml
Salt: 10 g
+ morötter

-Lunch-
Hö: 3 kg

-Eftermiddag-
Hö: 2 kg

-Kväll-
Hö: 4 kg
Kornkross: 1/2 krafftmått
Betfor: 1/2 krafftmått
Mineraler: 0,5 dl
E-vitamin: 10 ml 
Salt: 10 g
+ morötter

Utöver detta har hon självklart fri tillgång på vatten dygnet runt samt fri tillgång till saltsten i boxen.
Jag blöter alltid allt kraftfoder.

Svar från frågestunden del 1

Datum: 2010-12-19 ~ Tid: 12:55:38
Jag tar ett par frågor i taget så det inte blir för mycket och tråkigt att läsa ;) Resten kommer senare, nu ska jag bege mig till stallet.


Om du var tvungen att välja mellan att vara med i "robinson" eller "ung och bortskämd" vilket skulle du vara med i?
Absolut Robinson, utan tvekan! Jag förstår inte hur man kan ställa upp i ett program som ung och bortskämd och framställa sig själv som en förvuxen och mentalt handikappad jättebebis!? Det sorgliga är att de faktiskt inte kan göra någonting själva och har aldrig lyft på röven för att åstadkomma något. Jag hatar att vara beroende av andra, jag vill klara mig på egen hand. Ser fram emot att fylla 18, ta studenten, skaffa körkort, flytta hemifrån och så vidare, älskar dock min familj och mitt hem men jag är ute efter frihetskänslan. Jag kan ändå inte förneka att jag verkligen älskar att titta på själva programmet, även fast jag skäms över hur lata dom är.
Bortskämda ungar(??) som inte ens kan tvätta, städa, diska, jobba och får allt serverat på silverfat .. nääe.

Vad tycker du är viktigast med hästen, personligheten eller utseendet?
Självklart personligheten. Däremot vill man ju kanske inte ha en "ful" häst eller en häst som inte är ämnad för den gren man vill rikta in sig på. Sen tycker jag absolut att det är ett + om hästen är fin. Hur en fin häst ser ut uppfattas olika av alla, och alla hästar är fina på sitt eget sätt. För mig är personligheten nummer 1, samt exteriören och ridbarheten. Utséendet får man bara på köpet.Hur kändes det när du fick reda på att Claudia var skadad, och hur har året varit när hon har vilat?
Jag var redan förberedd innan första veterinärbesöket eftersom hon markerat tydligt när vi böjde henne hemma.
Minns att jag satt och sökte igenom hela bukefalos i hopp om att de som hade hästar med samma symptom inte hade senskada, dock tydde ju allt mer och mer på att det just var en senskada vilket jag hade väldigt svårt att inse. Jag satt en hel kväll i källaren och grät .. haha, nu tar jag det liiite bättre.
Detta år har varit förjävla tråkigt, jag hann med ett par starter och en träning tidigt i våras. Annars har jag ägnat mig åt att dreggla när alla andra ridit, promenerat kylt ben och .. promenerat. Det jag fick höra var att jag borde ta föl på henne eller skicka iväg henne på lösdrift så jag slapp henne (??). Jag ger inte upp så lätt, och se så bra det blev :D

Hur gör du för att variera Claudias/Solis veckor så mycket som möjligt? Antar att du mest rider dressyr? 
För Claudias del varvar jag dressyr med uteritter, promenader och vila eftersom hon inte får hoppa på grund av den gamla skadan. Solis däremot hoppas, rids i ridhuset, utomhus och så vidare. Honom har jag ju inte haft länge alls ännu så vi har inte hunnit med så mycket. Nej, jag rider faktiskt mest utomhus och busar i skogen.

Blir du aldrig trött på alla bloggläsare som alltid överreagerar och gormar i kommentarerna?
Jag vet inte om trött är rätt ord, jag brukar mest skratta åt det. Hur kan jag till exempel såra någon för att jag inte gillar tretorn, GPA etc, ni hör ju hur det låter? Folk borde ha lite självdistans .. Elaka kommentarer läser jag, skrattar lite och funderar över vad det är som brister när man har behov av att skriva taskiga saker till folk man inte ens känner. Jag tar aldrig åt mig av elaka kommentarer så länge jag vet att de inte stämmer och vill ni ha något sagt kan ni säga det ansikte mot ansikte, för jag är helt säker på att inte många skulle våga säga det de skriver när det gäller det elaka.

När ska du köpa storhäst och vad är du ute efter?
Jag har planerat att börja leta stor häst i slutet av 2011 och början av 2012. Jag känner inte att jag har speciellt bråttom, jag kommer ju trots allt ha kvar Claudia och ta upp henne som stor häst. Men eftersom att jag har högre ambitioner än att tävla uppmätt ponny vill jag ha en till med potential för de högre klasserna.
Jag vet inte riktigt vad jag är ute efter, men jag kommer prova många hästar innan jag bestämmer mig och jag vill att det ska kännas  som det är rätt redan från början.

 


Bilder som får mig att hata vintern ännu mer

Datum: 2010-12-19 ~ Tid: 01:13:19
Åhh, visst ser det härligt ut? :D

Såå knäpp

Datum: 2010-12-18 ~ Tid: 18:31:21


Anisette och Claudia fick agera modeller

Datum: 2010-12-18 ~ Tid: 17:19:12
Frågor vi får var och varannan dag handlar om vilken färg på schabrak vi tycker passar på till exempel fuxar, skimlar, svarta och så vidare. För att svara på frågorna tänkte jag istället göra en liten serie. Här visar jag de färger jag först och främst hade valt till en fux och till en svart, och även en färg jag absolut hade skippat. Anisette och Claudia, fick som rubriken lyder, agera modeller.
Funkar detta?

Datum: 2010-12-18 ~ Tid: 15:32:28
Min hjälm har börjat blekna rejält på senaste tiden och börjar gå mot det gråa och ljusbruna hållet, hur fult som helst! Istället för att köpa en ny hjälm .. vilket jag egentligen skulle kunna göra, men jag gillar min och vill istället ha tillbaka den till sitt ursprung genom att spraya in den i svart mockaspray.
Jag har hört att det ska funka, någon som testat?

Denna produkt ska återställa färgen samt impregnera. Det verkar ju riktigt smart! Borde väl gå att köpa hos skomakaren?Planerat lite ...

Datum: 2010-12-18 ~ Tid: 11:10:11
Jag hade tänkt skriva ner alla tävlingar jag vill åka på under 2011, men jag insåg att det blev jobbigt .. haha. Så jag valde att skriva ner endast de inom Örebro/Värmland. Jag kommer garanterat ändra om, vilka hästar som ska på vilka, samt lägga till/ta bort tävlingar. Och sen tillkommer det också tävlingar utanför de närmsta kretsarna. Såhär ser listan ut just nu iallafall. Jag hoppas på att debuten blir i Sunne i början av februari, då är det ju trots allt ett år sedan jag startade Claudia sist!
Listan ser jäkligt kort ut nu, men det kommer fyllas på med en hel del. Jag har ju faktiskt väldigt mycket att ta igen efter ett helt år med tävlingspaus :D

Sista ponnyåret .. <3


Förbannad

Datum: 2010-12-18 ~ Tid: 00:16:53
Nu börjar jag bli riktigt jäkla irriterad. Den 29 november, alltså för 20 dagar sedan beställde jag hem ett paket från Hööks samt ett oranget BR schabrak. Höökspaketet kom normalfort, efter bara någon vecka. BR schabraket däremot har fortfarande inte kommit och det gör mig så frustrerad! Jag är inte en sån person som kan sitta hemma och vänta hur länge som helst på saker utan vill ha allt med en gång.

För det första går det inte få tag på företaget via telefon och mail svarar de inte på!? Vad i helvete har man ett företag för om man inte ens kan besvara kundernas frågor eller skicka ut sina leveranser i tid??????
Jag fick betala 100 kronor bara i frakt, och har de sen mycket att göra innan jul, visst det kan jag förstå, men man kan väl ändå höra av sig med en förklaring eller ursäkt ...

FET DISS TILL HORSEANDRIDER.SE
Någon mer som beställt från sidan och har samma problem som jag!?


Usch, tar emot att lägga upp deras logga här ...


Träning

Datum: 2010-12-17 ~ Tid: 23:53:15
För Solis del blev det ett lätt pass i ridhuset idag. Skrittade mestadels, checkade av skolorna, sidvärtsrörelser och galoppen, avslutade med att trava av honom i låg form. Tyckte han skötte sig riktigt bra! Dock har jag extrema problem med att rida bland alla stolpar, kan ju knappt ens rida på volt .. haha.

Claudia tränades för Susanne idag som även red henne större delen av passet. Claudia kan sammanfattas med ett ord - envis. Fast ändå riktigt fin :)

Imorgon ska båda pollarna ut i skogen!Fråga precis vad ni vill

Datum: 2010-12-17 ~ Tid: 20:54:27


Jag är på jakt ...

Datum: 2010-12-17 ~ Tid: 13:00:00
... efter ett mörkbrunt aachenträns i storlek cob med lite bredare nosgrimma. Solis har ju nämligen en mörkbrun sadel och ett svart träns just nu, vilket absolut inte går! Är det bara jag som upplever att det är svårt att hitta mörkbruna läderprodukter!? Jag måste även skaffa mörkbruna stigläder, stigbyglar och ett bett, just nu lever jag lite på Annie.

Jag är ute efter något i stil med detta från Globus. Jag hittar dock inget pris eller återförsäljare .. Tips mottages tacksamt! :D


Rollkur/Hyperflexion

Datum: 2010-12-17 ~ Tid: 11:13:00
Rollkur är en extrem variant av ridträning speciellt inom dressyrsporten som innebär att ryttaren förböjer hästen onaturligt både i lod och i sidled. Hästen går så att säga med nosen mycket nära bringan eller mycket nära ryttarens ben. Detta är skadligt för hästen, men tillämpas som träningsmetod upp t o m OS- och VM-nivå. Många anser att rollkur är djurplågeri. Källa: Wikipedia.


(Bilder från google)


Rollkur förekommer inom nästan alla grenar, men är "vanligast" inom dressyren.

Man har diskuterat angående rollkur/hyperflexion på en tävlingsplats och under framridning. Vid vissa stora tävlingar sätts kameror upp men annars bör en kontrollant finnas på plats. Såhär har det sagts:


"Det viktiga är inte hur en häst håller huvud och hals under framridning, utan hur formen framkallats. Har det skett med "aggressiv force" är det inte tillåtet.

Definitionen av rollkur/hyperflexion är nu, enligt FEI, en böjning av hästens hals genom "aggressiv force" och därmed inte tillåtet.

Att rida hästen enligt metoden LDR (låg, djup och rund) är enligt beslutet tillåtet. Om det inte görs med våld eller tvång."


Det finns vetenskapliga bevis, som genom endoskopi bevisat att det bland annat uppstår blödningar i luftgångarna på de hästar som rids i rollkur/hyperflexion.


Bild från cavallo.de

 

Jag är helt emot rollkur, förstår inte vitsen med att vilja rida sin häst på ett skadligt sätt med nosen i bringan?

Herregud

Datum: 2010-12-17 ~ Tid: 09:05:00
Som ni antagligen vet vid det här laget är varken jag eller Linn speciellt stora fan av GPA's hjälmar.
Nu har GPA kommit med ännu en ful(are) version, First Lady. VAD I HELVETE är detta!? Jag fattar inte grejen med en enorm läderskärm som dessutom är brun??? 6900:-, sjukt ..! Vad tycker ni om den?


Veckans outfit

Datum: 2010-12-16 ~ Tid: 19:46:53
Snyggast matchad var Liza! Jag byter ut den förra bilden, upptäckte att den hörde till Hot or Not och redan visats i bloggen, virrigt av mig, men inget att bli upprörda för .. eller hur?
Och jo, vi har visst tillräckligt med material ;)


...

Datum: 2010-12-16 ~ Tid: 12:23:53
Jag vet att uppdateringen suger just nu, men jag hinner verkligen inte. Ligger efter i skolan, stallet tar tid och ja .. ni vet hur det är? När jag dessutom måste tänka på all uppdatering helt själv blir jag ännu mer stressad vilket gör att det står ännu mer still i huvudet. Hoppas ni har förståelse för det. Jag ska försöka så gott jag kan tills Linn kommer tillbaka, det känns alltid lättare när man är två och vet att uppdaterar inte jag så uppdaterar Linn och tvärtom.


Favorit hingstar

Datum: 2010-12-16 ~ Tid: 00:51:17
FS Don't Worry
Tysk ridponny
Moorlands Totilas

RubinrotMina top 3 favoriter, vilka har ni?
Bilder på mig och Anisette

Datum: 2010-12-16 ~ Tid: 00:32:06
Precis hemkommen från Lillerud och Sofie. Vi har alltid lika kul ihop, samma kassa humor ... Som det framgick i Sofies fullt seriösa gästbloggsinlägg red jag Anisette, hon är så himla rolig, liten och söt :D
Det knepiga är att jag ser mycket mindre ut på Anisette som är så liten och nätt, än på Claudia som är och känns betydligt större och lite grövre .... ?
För er som inte vet så är det Sofie jag bodde tillsammans med under mitt år på Lillerud, och Anisette är gammal hagkompis och boxgranne till Claudia.


HEJ ERA SMÖRBULLAR!

Datum: 2010-12-15 ~ Tid: 20:53:06

Tjabba tjena hallååå!
GästbloggarN^ Sofie Wettberg är på gång! Trevligt va? ;)
Vi kom precis upp från stallet efter att ha ridit Anisette, så jag slänger in lite bilder på Ingrid och Anisette.
Bra fotograf va? :D
Min kära vän, Beatrice Ödqvist är även med på några bilder, med hennes "lilla" halvblod Athena på 180 cm..
Hon är ungefär som en shettis att rida. Anisette är med som en shire, tung som tusan i handen och mycket hovskägg! (klipper det, så därför det inte syns). Inte många araber som har sååå mycket hovskägg, eller hur? :D
Athena rör sig däremot jättekort, inte ens taktfast. Hennes galoppsprång är bara ca. 1,5 - 2 meter långa och då rider Bea ändå fram gångarterna JÄTTEMYCKET! Believe me.
Anisette däremot är riktigt långgalopperad, hennes galoppsprång är runt 4-5 meter.
Men som ni kanske vet så är Ingrids häst Claudia EXTREMT kortgalopperad, hennes galoppsprång är bara 1 m :s Fatta när ingrid ska hoppa studs?! DAMN.
Min nya häst Replika är med på två bilder också! Hon är korning mellan tinker och travare :) Jättetrevligt med bra gångarter! Älskar när det är travare i korsningar!
Jaja, hoppas ni gillar bilderna, för det gör vi :D

Tinker/varmblod.
Liten hest

Pöss å häj, dä va allt från mäj


Lyx vs Budget

Datum: 2010-12-15 ~ Tid: 13:20:00Jag kan inte uttala mig om Catago skydden men jag antar att de är av högre kvalité. Själv har jag 4 par, både till fram och bak i olika färger av Hampa PRO. Jag tycker att de är prisvärda och har bra passform, men inte speciellt mycket mer. Det blir lätt repor i dem som syns jättetydligt.
Här säger jag LYX, även fast jag inte testat skydden, men BUDGET är ändå ett bra alternativ.
Någon som har bra jämförelser?


För er som inte hängt med

Datum: 2010-12-15 ~ Tid: 11:03:00
Jag får många frågor angående Claudia, vem Solis är och varför jag har Quillen. För att minska på frågorna tänkte jag föklara lite om varje häst. Hoppas ni blir lite klokare efter detta ;)


Blokland's Hoeve's Claudia

Jag köpte Claudia i september 2008, mer om våra två år fram till nu med motgångar, men också framgång kan ni läsa om HÄR.
Claudia är ett 16 årigt welsh partbred sto (welsh, arab, fullblod), 148 cm i mankhöjd. 
Vi hann tillsammans starta regional LA innan Claudia fick en senskada på djupa böjsenans förstärkningsband och har vilat i princip hela 2010. En tuff tid, men nu är vi på gång igen och ska göra vår första start om några månader. 
Claudia är ett typiskt märr-exempel, jävligt envis men också helt underbar när man lär känna henne.

e: Bokkesprong Czardas
u: Bloklands Symphony
ue: Bright Moon xxQuillen Star

Quillen, eller Lilleman som jag kallar honom, ägs av min moster och lånades in som sällskap till Claudia när vi kom hem från Lillerud på helgerna. Jag och Claudia flyttade hem på heltid, vilket betydde att Claudia behövde heltidsällskap. Quillen fick självklart det uppdraget och han används då främst som sällskap men jag tömkör, longerar och promenerar honom. En underbart söt liten ponny med stor personlighet! Han är född 1994.Here Comes The Sun

"Solis" är det senaste tillskottet. Honom lånar jag för att träna och tävla och ska, som det ser ut nu, ha honom under hela nästa år. Jag har haft Solis i precis två veckor, en kille med massor av bus och en rolig personlighet som man inte kan annat än älska! 
Solis är en korsning, svenskt halvblod och new forest, född 2001 och 147,5 cm i mankhöjd.

e: Valentin Bello Sun
eu: Cyrill


Stressad i vanlig ordning

Datum: 2010-12-15 ~ Tid: 07:01:00
Idag har jag endel att göra, därför har jag fixat tidsinställda inlägg så jag slipper tänka på datorn idag.
Min moster var snäll och tog morgonfodringen och utsläppet hos Claudia idag. Jag kan inte ens minnas när jag inte släppte ut henne och Quillen själv sist? Måste ha stenkoll och vill helst inte att någon annan än jag och mamma ska släppa ut henne, hantera henne och så vidare, men min moster kan jag lita på så det känns okej. Jag har just smsat en lång lista till henne om vilka täcken, skydd, foderburkar, höpåsar och grimmor Claudia ska ha, haha, jag måste vara jobbig att ha att göra med i ett stall ;) Vet inte varför jag är så kinkig, men sen Claudia blev skadad klarar jag inte av att låta andra hantera och leda henne, är så extremt rädd om henne och att inackordera Claudia vore ju rena döden för mig, jag tror jag skulle få nervsammanbrott. Aja, nu har jag ju eget = problemet löst!

Nu ska allt fixas i båda stallen och så ska jag hinna plugga och ha ett testprov. 12:41 går bussen till Lillerud där jag ska träffa min saknade Sofie, efterlängtat! Jag är hemma sent ikväll igen, men ja .. tidsinställda inlägg som sagt.

Förklaring

Datum: 2010-12-14 ~ Tid: 20:20:49


Jag känner att jag måste förklara lite för er här. Jag och Linn är precis lika bra kompisar som vi alltid varit och Linn är en av mina närmsta vänner, dock ses vi inte lika ofta då tiden inte räcker till för någon av oss. Vi pratar över msn, telefon och ses korta stunder i stallet nästan varje dag, vi ses också så fort det finns tid till det. Alla kompisar har ju perioder där man umgås mer eller mindre, just nu hinner jag och Linn inte ses speciellt mycket, men snart är det jullov och då blir det garanterat förändring!

Linn och jag har Cupido och Solis i samma stall. Jag ska inte uttala mig om hur Linn trivs eller inte, utan kan bara säga mina åsikter, och jag vantrivs.
Nej jag är inte ett dugg sur för att Linn skrev om Solis på bloggen, jag ville kolla hur pass allvarligt/lindrigt sparken hade träffat innan jag skrev om det för att det inte skulle bli överdrivet eller något sådant. Därför bad jag henne ta bort det. Solis är ju trots allt inte min.

Hoppas ni förstår nu, jag och Linn är inte ovänner på något sätt.


Diss

Datum: 2010-12-14 ~ Tid: 19:18:26
För stora och oanpassade kavajer! Jag tycker att alla ridkläder borde vara figursydda (speciellt i tävlingssammanhang), mycket snyggare och framhäver sitsen mer. Det här är ju bara osmakligt ... ?Solen är bra igen!

Datum: 2010-12-14 ~ Tid: 18:40:13
Ursäkta den dåliga uppdateringen, men det har varit fullt upp som vanligt. Solis kändes helt normal i benet idag så jag provade att rida ett par varv i ridhuset för att se om han markerade under ryttare. Han var hur pigg och busig som helst, superfin och framåt så det var inga fel på honom inte, nu har jag två ponnysar som är i sitt fulla bruk, skönt! Efter att ha skött om Solis hämtade vi en höbal och kikade på ett stall som jag kanske ska flytta till, förhoppningsvis. Eller ja, jag vet att jag ska bort från Valåsen, har aldrig gillat stället och kommer aldrig att göra, det var mest en nödlösning tills jag hittat något bättre. Solis kommer nog hem till Claudia i början på våren, och stallet han ska stå i nu ligger bara 300 meter från Claudia om man genar, super!

Nu ska jag duscha, återkommer snart med hiss/diss och lyx vs budget :D


Igår och idag

Datum: 2010-12-14 ~ Tid: 13:52:45
Igår: Vi åkte till ridhuset med Claudia. Hon var kanonfin, speciellt galopparbetet som annars är hennes svaga sida. Hon är inte tillräckligt stark i kroppen för att orka bära sig och samtidigt vara taktfast, dock hade jag känslan av att hon inte gjort annat än galopperat innan. Kändes som jag kunde ridit i all evighet igår, ville aldrig sluta :D Älskar känslan när det bara klickar!
Självklart glömde jag både kameran och filmkameran igår, bara för att jag så gärna vilja ha gårdagens ridpass på film ..

Idag: Jag och Vikky har precis varit ute på en tur i skogen. Claudia var lika galen som vanligt ... dock kändes hon mycket finare när vi tog ett par varv i Labbsands paddock. Underlaget var värdelöst så det blev inte mycket arbete, men jag hann iallafall känna lite på henne. Hon börjar bli så himla fin nu, känns som hon aldrig varit skadad utan att allt bara rullat på framåt!
Tyvärr dog kameran så bilderna blev få.


Ingrid och Philiac

Datum: 2010-12-14 ~ Tid: 12:54:03
Har fått frågor om varför, hur många gånger och om jag har tävlat Philiac. Linns förra ponny om ni minns?
Jag började tävla honom i slutet på sommaren 2009 för att träna inför DM. Minns inte riktigt hur det var, men DM skulle jag starta iallafall. Vilket gick riktigt bra! Eftersom att vi vann fick vi frikort inom distriktet och därför startade jag honon gratis några gånger till efter detta. Jag tror jag fått med alla starter nu, är dock inte helt säker.

Första starten i augusti 2009. 68,76% och en andra placering i LA:1.

71,37% i LB:1 och vinst, augusti 2009.

September 2009. Vann LB:1, minns ej % där eller i LA:1.

DM november 2009. Vinst i LB:1, 63%. Andra placering i LA:1 64%.

Mars 2010, minns ej klass eller %.

Maj 2010. Regional LA:1, minns inte %. (Samma dag som han såldes)

Jag älskar att tolka!

Datum: 2010-12-14 ~ Tid: 09:17:00
Jag, Karro och Jossan tolkade bakom Crulle och Prisse för ett par dagar sedan. Såå kul! Jag älskar verkligen när det går fort, och det bästa av allt är när man flyger ur pulkan och får snö i nacken :D

Gomorron

Datum: 2010-12-14 ~ Tid: 06:15:00
Nu är jag tillbaka igen. Dock inte speciellt pigg, jag pluggade sammanlagt 14 timmar igår, har legat efter med endel *host*, så det var välbehövligt! Nu ska jag snart åka ner och släppa ut Claudia och Quillen och sen vidare och ha utsläpp i Valåsen. Har även lite bilder osv att visa er från de dagar jag inte bloggat så mycket. Nu har jag ju dessutom en hel vecka där jag ska blogga själv ... kan bli spännande att se om idéerna räcker till.

Tänkte bara uppdatera lite snabbt, har ett lager med inlägg som ska upp när jag kommer hem igen :)Hero

Datum: 2010-12-13 ~ Tid: 23:34:46
Nu kommer klippet på Hero också. Han är lite mer skillad än Loka. Jag har till och med tävlat freestyl med honom, fast det var några år sedan nu. Han är superlätt att lära nya trix. Tar ca 5min. Jag använder mig av: Klicker, godis och targetstick vid inlärningen av trix.


Visst har han bra minne? Vi har inte tränat på EVIGHETER, saknar det lite gran :(Lokis snokis

Datum: 2010-12-13 ~ Tid: 22:43:17
Här kommer ett litet filmklipp på Loka från igår. Hon blir lite väl pigg och ivrig och vill så mycket att hon inte hinner förstå vad hon ska göra ibland x) Hon kan inte så många "trix" eftersom hon är lite svår att lära då hon är väldigt rädd att göra fel.

Ska fixa filmen på Hero också han kan lite fler :D
Lucia

Datum: 2010-12-13 ~ Tid: 16:56:42
Nu är jag hemma igen! Har vart i skolan hela dagen utan en endaste lektion i närheten av datorer så jag han inte kunnat uppdatera någonting.

Nu ska jag fortsätta att packa inför resan vi åker i natt/morgon bitti redan och jag har massor kvar att packa. Typiskt mig att alltid vara ute i sikta sekund.

Efter att jag packat tänkte jag klippa ihop filmerna med lite musik och ladda upp här :DJulshow

Datum: 2010-12-12 ~ Tid: 21:04:13
Nu är jag hemma från Julshowen! Jag visade bland annat upp freestyle med hundarna. Sen hjälpte till att hålla hästar vid riddar och gymkhanalekarna samt delade ut godispåsar till alla barn. Riktigt kul var det. Både Anna och Sofia var jätte snälla som filmade mig och hundarna, ska slänga upp nått klipp här snart.
Hej på er

Datum: 2010-12-12 ~ Tid: 18:32:57
Började dagen med att fixa allt åt Solis. Min syster som just fått körkort skulle köra upp mig dit, självklart hamnade vi i diket så det drog ut ganska mycket på tiden att vänta på någon som kunde dra upp oss. Dock höll jag på att dö av skratt, precis min humor :D

Efter det har jag varit hos Claudia och röjt överallt i stallet, flyttat om om ja, tryckt ihop mig eftersom min moster flyttade in med sina tre idag idag. 

Detta var allt för mig idag, jag har bestämt att jag tar bloggpaus till dess att Linn åker utomlands, på tisdag eller när det nu var? Inte speciellt lång paus alltså, men jag behöver andas lite, är så jävla stressad just nu att jag inte kan hålla tårarna tillbaka. Minsta lilla jag blir arg över gör att tårarna kommer, dock blir jag arg på allt och alla, vet inte varför, men efter någon dags vila så ska jag nog vara tillbaka till mitt vanliga jag, så vi hörs på tisdag igen!


Hästvitsar

Datum: 2010-12-12 ~ Tid: 14:56:58

Två hästar stod och pratade i hagen.
-Min ryttare blev jättearg på mig idag,
klagade den ena, jag förstod inte varför.
Hon sa att hon ville flyga högt över nästa
hinder och då tvärstannade jag och lät
henne göra det.


- Nå lille Björn, vad ritar du för något?

- Jag ritar en häst som äter gräs.

- Jaså, jag ser inget gräs.

- Nej, det har hästen ätit upp.

- Jag ser ingen häst heller.

- Han tyckte inte att det var någon vits med att stanna när allt gräset tagit slut.

- Nå lille Björn, vad ritar du för något?
- Jag ritar en häst som äter gräs.
- Jaså, jag ser inget gräs.
- Nej, det har hästen ätit upp.
- Jag ser ingen häst heller.
- Han tyckte inte att det var någon vits med att stanna när allt gräset tagit slut.


En kompis: - Hur går det med din nya häst?

-Det går jättebra, han är den artigaste hästen jag har träffat!
Kompisen: - Jaså?
-Ja, framför alla hinder stannar han och säger : ”Damerna först”!


Det var en hingst ett sto och en valack som skulle hoppa över en mur. Hingsten hoppade först.

Han hoppade ett högt hopp och landade på andra sidan.
Sen skulle stoet hoppa. Hon var nära på att riva men hon klarade det precis. Sen skulle valacken hoppa.
Han hoppade inte över muren utan in i den.
Gissa vem som hoppade högst?
Jo, valacken för han såg stjärnor!


Det var en gång en bonde som hade två hästar som han inte kunde se skillnad på. Han bestämde sig för att klippa svansen på den ena, men den växte ut igen. Så kom han på att han kunde mäta hästarna och insåg att den vita hästen var 3 cm högre ä den svarta.....


Hur låter det när en hungrig häst skrattar? Hö-hö-hö
Bonden till flickan: Har du någon gång sett ett föl födas?
Flickan: Nä, med det vore häftigt!!!
Bonden: Tja det är rätt häftigt. Först kommer huvudet, sen kommer frambenen, sen kommer resten av kroppen och sist bakbenen.
Flickan: Wow, men vem e det som sätter i hop alla delarna sen då??
En söt tjej kommer in i en hästaffär och hittar hon en tröja med ett fint hästmotiv. Hon frågar expediten om hur mycket tröjan kostar?
Expediten: Den kostar en puss.
Tjejen: Okej, jag tar den men jag ska bara vänta på min mormor för det är hon som står för betalningen....
Läraren: Är det någon som kan berätta vad en zebra är? Pelle: En häst i pyjamas!
Varför stod den vita hästen alltid i skuggan? Den vill inte bli brun!
- Min mamma säger att om inte jag slutar prata om hästar, flyttar hon! - Oj, det var tufft! - Ja, jag kommer att sakna henne!
Två hästar står och pratar i en hage: - Nå hur vad det i Stockholm? - Bra, men Hötorget var en rejäl besvikelse!
Lisa är för första gången på besök på landet. Där ser hon en högaffel. Hon frågar bonden: - Äter hästar också med gaffel?

En cowboy och hans häst satt och spelade kort. Plötsligt började hästen äta på korten. Cowboyen frågade:
- Varför äter du på korten?
- Det är ju klöver, sa hästen


En tjej kom ut ifrån stallet och såg en tjej som satt på en häst bakofram.

- du sitter åt fel hål sa hon ,.

- du vet väl inte vilket håll jag ska rida !


"En flicka bad om en autograf av en superstjärna. hon kom med ett skrynkligt papper.

- Ska jag verkligen skriva på det här pappret ? sa superstjärnan surt.

- ja, jag renskriver det när jag kommer hem, log flickan"


 

 
Frågestund

Datum: 2010-12-12 ~ Tid: 14:27:24

Fråga vad ni vill. Gärna intressanta frågor. Jag ska svara så bra jag kan :D


Svar på läsarfråga

Datum: 2010-12-12 ~ Tid: 13:44:14

Tänkte förklara varför jag sitter på fel sittben i videon jag la upp i går. Är nog många som blev lite bekymrade över det haha. Jag kan bara sitta på det ena sittbenet, vilken flopp? Jag tävlar på elit och nationell nivå men kan inte sitta på rätt sittben, ganska skrattretande egentligen. Alla har vi våra svagheter.

När jag försöker sitta på rätt sittben i ena varvet, det som jag inte kan. Så vrider jag höften på något konstigt vis och hamnar själv i obalans samtidigt som jag tyvärr sätter även hästen i obalans.

Eftersom det är väldigt viktigt att man rider sin unghäst balanserat så väljer jag att rida på fel sittben i stället så att både han och jag ska hitta balansen.

Men när jag rider andra hästar, det vill säga inte unghästar så tränar jag givetvis på att lära mig sitta på det rätta sittbenet så att jag så småningom kan sitta på rätt sittben även på Cupido utan att störa balansen.

Är det någon mer än jag som har problem med detta eller är jag ett unikt fall haha?

Ingen är perfekt allra minst jag, men jag försöker bättra mig i alla fall :D


Dagens "outfit"

Datum: 2010-12-12 ~ Tid: 13:32:06
Haha, detta mest på skämt tänkte tala om det så att ni inte tror att jag är 100% seriös! Kul grej tänkte jag.

Tema svart

Tröja - Hööks 
Ridbyxor - Jacson
Ridstrumpor - Ullared

En billig outfit men med en stilren look.


(Tips, svarta ridbyxor får dina ben att se smalare ut)


Förslag

Datum: 2010-12-12 ~ Tid: 12:32:57
Vad tror ni om att ha den här som dressyrmupparnas logga? :D Gjord av Linnea Kosir


Lite oaktiv framöver

Datum: 2010-12-11 ~ Tid: 23:52:56
Jag har insett att jag börjat bli trött på kvällarna, vilket aldrig har hänt tidigare i min världshistoria. Redan vid 22 höll jag på att däcka. Just nu är det en miljon grejer som händer, flytt, skola, hästar, blogg, jobb, dödsfall ... ja, jag skulle kunna göra listan milslång. Just nu måste jag prioritera, vad kommer först? Jo självklart hästarna och skolan, så tyvärr kommer jag inte kunna vara lika aktiv på bloggen som vanligt en kort period framöver. Jag har nämligen fyra kurser i skolan som jag har två veckor på mig att avsluta, och då har jag endel att arbeta med om man säger så. Har ett lager med saker att skriva om här på bloggen, så jag tar igen min oaktivitet när jag får mer tid. Under tiden kommer jag iallafall slänga upp 2-3 inlägg per dag, kanske något extra om tiden räcker till.


Ny ryttare?

Datum: 2010-12-11 ~ Tid: 23:03:05
Cupido såg lite smått fundersam ut när Mamma och jag hade ombytta roller. Det vill säga att jag gick brevid nere på backen och ledde under tiden som hon "red". Sen avvek jag lite smidigt mot mitten så att hon fick skritta själv. Hon har ju inte ridit Cupido förut men tyckte att det var trevligt. Dock kunde hon inte trava idag eftersom hennes stövlar var för breda för stigbygeln och de riskerar då att fastna. Men nästa gång så blir det lite trav också.

Som jag redan skrivit så söker han sig neråt lite väl mycket fast att man inte ens rör handen. Då får man lyfta upp lite försiktigt så blir det bra :D
Ny film på Cupis

Datum: 2010-12-11 ~ Tid: 21:56:06
Här kommer filmen från idag. Om ni undrar vad jag gör med handen när jag höjer den så försöker jag få upp och fram nosen lite på honom. Han krullar ihop sig lite väl mycket ibland, han vet inte riktigt vad som väntas av honom och försöker bara göra det han tror är rätt. Då gäller det för mig att lära honom vad som är rätt.

Han är verkligen helt underbart go! Supersocial och försöker alltid göra rätt. Han lär sig jätte fort om förstår verkligen när man berömmer honom. Så han provar sedan att göra samma sak igen som han fått beröm för, så fantasitik är han helt enkelt! 

Han är supermjuk i munnen, bara man kramar lite med ringfingrarna så får man en reaktion på en gång. Skänkel lika så.

Haha tycker låten passade lite faktiskt!

Hej på er!

Datum: 2010-12-11 ~ Tid: 19:58:22
Nu är jag äntligen hemma! Jag har inte varit hemma på hela dagen. Åkte tidigt i morse och är hemma först nu. Så jag har inte haft möjlighet att uppdatera, men det tar jag igen ;)

Jag har ridit på min älskling i dag för första gången på över två veckor! Aw han är så go! :D
Film och bilder kommer.

Så länge får ni en bild på Loka som jag fotade i somras

Snygga håruppsättningar

Datum: 2010-12-11 ~ Tid: 15:30:00
Jag tycker att det är supersnyggt med fina håruppsättningar till tävling. Själv är jag lite lat, och dålig på att fixa håret så jag trycker bara in det i ett hårnät. Nu när jag såg dessa uppsättningar blev jag extra sugen på att öva, köpa snygga hårnålar och köra på en boll hädanefter. Visst är det snyggt?

 


Uteritt på G

Datum: 2010-12-11 ~ Tid: 14:20:48
Nu är det dags för Claudia att motioneras. Det blir uteritt idag då hon garanterat är trött i kroppen efter igår, jag ska dock försöka jobba henne lite. Jag har fått henne att förknippa uteritter med bara bus och lek. Självklart ska de tycka att det är roligt utomhus, men jag vill kunna utnyttja dressyren även där, vilket är svårt när Claudia är överallt och ingenstans. Nu tänkte jag iallafall göra ett försök till lite seriös dressyr utomhus, dock kommer jag inte kunna hålla mig från ett par snabbgalopper i pudersnön :D 


Händelsen igår

Datum: 2010-12-11 ~ Tid: 13:32:31
Nu har jag precis varit upp till Solis och promenerat med honom. Det som hände igår var att Solis blev sparkad på bakkotan och stod på tre ben i hagen av smärta. Jag hade inga grejer till att göra rent såret så jag ringde Linn och berättade vad som hänt och frågade om jag fick låna grejer av henne. Gjorde rent såret, satte kompress, flexlinda och ställde in honom i boxen. Jag hade bråttom och var tvungen att skynda mig eftersom jag skulle iväg på träning och efter en stund fick jag sms om varför det står vad som hänt på bloggen innan jag pratat med de det gällde. Jag hade inte sagt till Linn att skriva det på bloggen, först och främst ville jag veta hur pass allvarligt sparken träffat så det inte låter värre än vad det är. Jag ringde och bad henne ta bort det hon skrivit, inte på grund av att jag på något sätt skulle hålla det hemligt utan att jag vill skriva om det själv. Vi har löst det nu i alla fall. Jag åkte upp efter träningen igen, svullnaden hade lagt sig lite och han ömmade inte för tryck.

Idag när jag var uppe var svullnaden i princip helt borta, han ömmar inte för tryck och markerar inte varken i skritt eller trav. Den svullnad och värme som finns kvar är alltså bara ytlig, men för att vara på den säkra sidan får han ta det lugnt med promenader ett par dagar tills jag ser att allt är som det ska. Inget allvarligt med andra ord, utan bara en spark som träffade olyckligt.


...

Datum: 2010-12-11 ~ Tid: 11:13:09
Sänder tankarna till Nathalie, Tanya och alla som förlorade sina vänner inatt.


Fyfan

Datum: 2010-12-11 ~ Tid: 09:58:308 hästar brann inatt inne i ett stall tillhörande Botorps ridskola i Karlskoga. Fan vad hemskt :(

http://www.nwt.se/karlskoga/article818674.ece

http://na.se/nyheter/2.3396/1.1036801-atta-hastar-doda


Innan hästköp (önskat inlägg)

Datum: 2010-12-10 ~ Tid: 21:28:10
Lite småsaker som jag tycker att man kan tänka på innan man funderar på att skaffa en häst och tips om sånt man bör veta och ha koll på innan hästen anländer.

* Är du redo att skaffa häst ridmässigt och kunskapsmässigt? 
* Vilken häst passar dig? En lugn och trygg häst? Eller en het och lite hispig häst?
* Vill du ha en unghäst eller en läromästare?
* Vet du och dina föräldrar vilket stort ansvar det är att vara hästägare?
* Ställer dom upp med skjuts? Hjälper som till att hålla ordning på tider för skoning m.m?

Om man har kommit fram tillsammans med en kunnig person om att man är mogen att skaffa häst och har lärt sig grunderna i ridningen och fått balansen så kan man börja leta annonser. När man letar kan man be en erfaren person om hjälp att hitta en häst som kan tänkas passa just dig (tränare, ridlärare, tävlingsryttare).

Vad har du för krav som ryttare? Vill du ha en trevlig promenadhäst att rida ut och busa med? Vill du ha en hoppglad ponny för LD klasser eller för LA klasser?  

Vid provridningen är det bra att ta med sig en rutinerad ryttare som kan kolla när du provrider och eventuellt hoppa upp och känna efter själv hur hästen känns. Det är också bra att ha med sig en erfaren person eftersom dom kanske ser sånt som man själv missar. Tex att hästen har dåliga ovanor, att hästen är svullen i ett ben eller rör sig i otakt m.m.

När du bestämt dig för vilken häst som ska bli din så är det dags för besiktning. Det tycker jag att man ska göra hur billig, ung eller gammal hästen än är. För hästen kommer bli din bästa vän och ni kommer att fäster er vid varandra. Om du köper än häst utan att besikta den så kanske det visar sig längre fram i tiden att den är lite halt till och från eller har någon allvarlig sjukdom så att du tvingas avliva den.

När du skaffar häst måste du vara medveten om att det inte bara är att rida och mocka som gäller. Man ska även åka upp och ta fodringar (undantag för vissa stall), sköta vaccineringar, skoningar, mätningar, inköp av foder och strö, massage, laser, tandläkarbesök m.m.

Jag tycker det är väldigt viktigt att ta hjälp av en skicklig person när det gäller sadlar. Det är inte bara att lägga på vilken sadel som helst och hoppas på att det funkar. Utan man behöver få hjälp av en duktig person och prova ut en eller flera passande sadlar och eventuellt stoppa om dem efter hästens rygg. En dålig sadel kan förstöra en hel häst.

Det samma gäller foder. Fråga någon som är kunnig i ämnet och gör analys på fodret så att en korrekt foderstat kan sättas samman för att passa hästen.

Något som jag tycker är väldigt viktigt är att någon i familjen är relativt hästkunnig om inte du är det. Eller att du har hjälp av någon annan vuxen som är kunnig.

Bra tränarhjälp är a och o. Även om du inte har några planer på att tävla och så vidare så är det bra att en gång i veckan eller varannan vecka få lite hjälp. Man skaffar sig gärna lite konstiga ovanor, som man själv inte märker av. Detta är bra för både dig och din häst så ni kan ha så roligt som möjligt ihop. Och om man rider sin häst korrekt håller den mycket bättre.

Ja det var väl i grova drag lite vad man kan fundera på innan man köper häst. Har säkert missat massor men hoppas att det duger :D


Nu har jag fått nog

Datum: 2010-12-10 ~ Tid: 21:23:48

Efter att ha stått inackorderad i en hel vecka har jag nu bestämt mig för att jag ska bort så fort som möjligt. Jag vet inte om det är jag som inte kan anpassa mig, men det funkar i alla fall inte. All min energi går till att vara irriterad på allt som knövlar och folk som tjafsar. Dels är det jobbigt att ha två stall att ta sig till, det är inte så att jag blir trött bokstavligen men jag är så himla stressad. Mitt liv går i 190 varje dag. Utsläpp där, insläpp där, hit och dit med hästar och fodringar överallt, plus skolan. Min stress visar sig ganska tydligt då mina så kallade tix kommer tillbaka igen, jag klapprar tänder hela tiden vilket gör att de slits ner betydligt, jag får spänningar i ögonen, kläder och sömmar bli obkväma vilket gör att jag inte klan sitta still och jag spänner käkarna och nacken. Jag får också tvångstankar att jag till exempel måste gå och släpa utsidan av vänsterfoten i backen när jag går. Ganska irriterande ja, haha.
För mig räcker det gott och väl med ett stall och tre hästar. Jag vill ha mina egna regler, fodra som jag vill, ha vilka hagar jag vill samt släppa in och ut precis när jag vill utan att behöva diskutera varje beslut med andra. Jag är helt enkelt ingen inackorderingsmänniska, jag trivs ensam med mina regler.

Jag hade i princip bestämt mig för att bygga en box till där "den kommande lösdriften" nu kommer att hamna och ha Solis där. Men min moster flyttar in i morfars hus (där mitt stall är) den kommande veckan med sina 3 hästar så hon behöver de utrymmena. Jag funderar på om jag skulle ställa ut Quillen på lösdriften, slå bort hans boxvägg och göra två boxar av hela mitt stall, så att Claudia och Solis kan stå där. Det skulle vara det bästa, för jag känner redan nu att jag har fått nog. Jag trivs själv och så kommer det nog alltid att vara.

Någon som har bättre förslag på hur man skulle kunna lösa det? Det område jag har att röra mig på är det rödmarkerade, och tänk i minimum-mått ;)

 


Dagens träning

Datum: 2010-12-10 ~ Tid: 20:14:59
Jag är supernöjd med träningen idag! Det var första gången för Susanne och jag tyckte verkligen att hon såg våra brister och redde ut våra problem på ett bra sätt. Claudia släppte till ordentligt och jobbade på riktigt bra, har längtat efter ett sånt här pass. Claudia är jävligt envis, hon har allt, men det sitter djupt inne.
Tack till Annie som var med och hjälpte mig, fotade och dessutom är en underbar vän, du är grym, vet du det?


Ny pålle ;)

Datum: 2010-12-10 ~ Tid: 17:08:08
Har införskaffat mig en liten a-ponny. Visst är han söt? :DVad fotar ni med för kamera?

Datum: 2010-12-10 ~ Tid: 16:38:00
En fråga som ständigt ploppar upp. Visst, jag förstår om man vill ha en "lika bra" kamera för att kunna få lika fina bilder. Precis så känner jag när jag ser Anna Attlids bilder, beundransvärda! MEN, man ska inte glömma att det är personen bakom kameran det hänger på. Självklart spelar kameran in, men den bästa fotografen kan göra något riktigt bra av en mobilkamera, medan den sämsta får sämre bilder med än Nikon D700 än den som fotar med mobilen.

Själv fotar jag med budgetkameran Nikon D40 som jag köpte för 4 år sedan. Trots att den är billig och gammal så älskar jag den! Till den har jag Nikkor af-s vr 70-300 som kompenserar upp kameran och tillsammans ger den i princip alltid bra bildkvalité.

Sevärd film!


Snygg ponny!

Datum: 2010-12-10 ~ Tid: 14:54:01
Som ni redan vet är jag inte speciellt förtjust i kallblodshästar. Men det finns faktiskt ett undantag och det är Elsas Tinkerponny Boss! Han är så ljuvligt vacker och grymt söt stamtigit som har ser riktigt frän ut!
Besök henne här: http://www.bohmanftw.se/

Riktigt läcker, eller vad säger ni? :D


Önskebilder :S

Datum: 2010-12-10 ~ Tid: 14:28:46
Har fått önskemål om att lägga upp bilder på mig själv. Jag har dock dragit ut på det väldigt länge och hoppats på att de som frågat om dem skulle glömma bort det. Men så var tyvärr inte fallet. Jag hatar verkligen mig själv och mitt utseende, skäms jämt och ständigt. Jag kan inte ens kolla folk i ansiktet när jag är på stan för att jag känner mig så ful. Jag har svårt för att ens se mig själv i spegeln. Varje morgon när jag klär på mig och ser hur stor jag blivit skäms jag.

Jag jobbar dock på att få upp självkänslan och självförtroendet, för det finns där inne egentligen. På tävling och i hästsammanhang har jag inte alls lika svårt att prata med folk och när jag tävla njuter jag av att veta att publiken kollar på mig och min häst. 

Hur som helst så kommer några hemska bilder på mig nu.


Jacson, hiss eller diss?

Datum: 2010-12-10 ~ Tid: 13:29:27
Vad tycker ni om Jacson? Jag har aldrig riktigt "gillat" det, vet inte varför för dom har ju en del fina saker men märket Jacson känns lite b, typ som börjes. Vet inte varför jag har fått för mig det.

Är det så eller inbillar jag mig bara?

Hittade de här grejorna på http://www.jacson.se/ som jag tycker var rätt fina och kan tänka mig att köpa (:Tjenare

Datum: 2010-12-10 ~ Tid: 12:37:28
Tog sovmorgon till klockan 11 idag, skönt! :D

Sen bar det av till banken där jag fick hjälp att sätta in pengarna som jag sålde Braven för.
(250 000kr för er som tjatar så)

Sen tog jag ut pengar från mitt kort för första gången. Det gick riktigt bra med lite guidning från pappas sida. Blev 1500kr, så att jag har något att köpa julklappar för till Mamma och Pappa, har lite mer hemma som jag får lägga till om det inte räcker till det jag planerat att köpa.

Anledningen till att jag aldrig tagit ut pengar från kortet förut är att jag alltid får pengar av mamma och pappa om jag vill göra något. Tex om jag ska på bio, köpa godis, köpa kläder eller köpa ny hästutrustning. Men det kändes lite fel att be om pengar som jag skulle använda för att köpa saker till dom med, haha!

Ja jag är väl medveten om att jag är bortskämt som aldrig behöver betala någonting själv men jag är väldigt tacksam och artig så fort jag får något. Tänk på att jag använder hela mitt studiebidrag till att betala stallhyra och foder till Cupido. Då bidrar jag ju med något i alla fall. Våran stallhyra ligger bara på 700kr i månaden och då ingår fri tillgång på torv. Sen om jag vill ha något lite dyrare inte täcken men saker till mig så sparar jag ihop till det själv. Jag har betalat swarowskipannbandet själv, min hjälm, båda mina mopeder och mina dressyrstövlar m.m.Ouppladdat

Datum: 2010-12-10 ~ Tid: 11:27:20
Jag har legat lite lågt med ridningen och bloggandet ett par dagar då skolarbetet tyvärr kommer före, vare sig man vill eller inte. Claudia har ridits ut och vilat, likaså Solis men nu äntligen börjar jag komma ikapp. Igår red jag Solis i ridhuset, han kändes mjuk och fin, börjar känna in mig lite bättre redan nu. Claudia vilade igår, men idag ska vi träna för Susanne Åberg. Ska bli kul att äntligen få träna igen, det var ett tag sedan sist! Vi har inte tränat för Susanne förut, så jag hoppas det funkar bra för då har jag en tid varje fredag framöver.

Här får ni några få bilder som är ett par dagar gamla. Vet dock inte vad som hände med inställningarna, haha. Jag har mer bilder att visa er från de senaste dagarna men jag är expert på att tappa bort mina minneskort så just nu är två borta fulla med bilder ...


?

Datum: 2010-12-09 ~ Tid: 21:06:42
Vad är det som får er att gilla bloggen? Är det någon specifik sak, tex veckans outfit? Eller är det mixen av allt, helheten? Bör vi avsluta något, tex hiss och diss? Finns det nått ni saknar så skriv gärna det också (:


Idolbilder

Datum: 2010-12-09 ~ Tid: 20:20:22
Elin Beijbom har skickat in en jätte fin idolbild. Tack så mycket! Jag tycker att den är väldigt vacker men sorgligt, det passar in just nu tänkte jag<3
Bild inskickad av http://horsefeling97.soclog.se tack!
Tack så mycket http://hjertaviktoria.soclog.se/p/ för denna fina bild
Tack :')<3 http://jjohannahedqvist.blogg.se
Nya Hot or Not

Datum: 2010-12-09 ~ Tid: 19:01:08
Sits:
Medium (trampa ner hälarna)
Matchning: Hot (Röda byxor hade varit pricken över i't)
Samspel: Medium (Mjukna något i handen)
Hästens form: Hot
Utrustningen/klädsel: Hot

Helhet: Hot

Sits:
Hot
Matchning: Hot (Ena bakre lindan är inte rullad bra)
Samspel: Hot
Hästens form: Hot (ytterst lite bakom lodplanet)
Utrustningen/klädsel: Hot

Helhet: HotSits: Medium (Något framåt lutad. Ihop med händerna)
Matchning: Hot (Gärna ett par vita lindor samt vita handskar också)
Samspel: Medium (Lite lång, rid ihop mer)
Hästens form: Medium (något öppen)
Utrustningen/klädsel: Medium

Helhet: Medium

Sits: Medium (Vinkla om händerna)
Matchning: Not
Samspel: Medium
Hästens form: Hot 
Utrustningen/klädsel: Not

Helhet: Not

Sits: Not (Håll inte balansen i tygeln, dra bak skänkeln något och knip inte fast dig. Slappna av)
Matchning: Not
Samspel: Not (hästen ser inte riktigt nöjd ut, mjukna i handen)
Hästens form: Hot
Utrustningen/klädsel: Not

Helhet: Not
Haha!

Datum: 2010-12-09 ~ Tid: 18:08:12
Fick mig ett gott skratt när jag hittade denna flughuva på http://ponnyprakt.se/


Ser ganska lustigt ut faktiskt!

 


Diss

Datum: 2010-12-09 ~ Tid: 16:50:58
Jag dissar dressyrhattar, tycker det är rätt fult. Rida i hatt lixom? Vem kom på det haha? Tror och hoppas att hatten så småningom kommer att bytas ut till en hjälm även i de höga klasserna. Har hört tals om det i alla fall. 

Vad tycker ni?


Boxströ

Datum: 2010-12-09 ~ Tid: 15:57:46
1. Kutterspån
2. Torv
3. Torvmix
4. Tidningspapper
5. Halm
6. Träpellets
7. Finkornigt spån

Jag gillar bäst finkornigt spån och torv. Finkornigt spån är väldigt lätt att mocka i. Torv suger åt sig fukt bra och det känns bra för hästarna helt enkelt. Halm är jätte drygt att mocka i lika så kutterspån. Kan tänka mig att det samma gäller tidningspapper? Torvmix har jag aldrig provat, någon som vet om det är bra? Pellets är något som jag aldrig skulle ställa mina hästar på, det bli ju som att stå på småsten? Inget vidare skönt skulle jag tro...

Vilket strö tycker ni är bäst och varför? Vad står era hästar på?

Cupido står på torv :D


Ridsportens fördomar nummer 2

Datum: 2010-12-09 ~ Tid: 15:08:46
Glöm nu inte vad en fördom är hörrni ;) För att skriva i klartext för er icke tolkningsförstådda är allt detta inget jag tycker, utan fördomar man hör från alla håll. Det är skillnad på fördomar och fakta!

Ponnyungar på hopptävling:
Låter mamma gå banan.
Hoppar på fart.
Rider med pessoabett, martingal och vill så gärna hoppa fram med gramantygeln på.
Måste ha GPA och Tretorn samt matchande luva, schabrak och skydd i en cool färg för att sticka ut, dock har alla det.

Gymkhanaryttare:
Har alltid pyttesmå ponnysar.
Rider alltid med pessoabett.
Ponnysarna är gamla och ouppfostrade.
Skabbig utrustning.

Ponnyungar på dressyrtävling:
Gråter på framridningen om hästen inte kröker på nacken.
Kan inte reglerna på framridningen, speciellt inte högerregeln.
De kan inte avgöra hur ritten var förns de sett procenten, utifrån dem bestämmer de om det gick, och vad som gick bra eller dåligt. Vann de gick det självklart sååååå bra, blev procenten dålig var också ritten dålig, trots att de var nöjda innan de såg resultatet.

Ridskoleryttare:
Det är viktigt att vara den bästa skötaren.
Jofahjälm, gummiridstövlar, säkerhetsväst och tygvantar med noppror.
Kan inte rida en häst på tygeln.
Hatar teorilektioner.
Försöker alltid vara först på plats innan lektionen för att få välja häst först.
Blir jättesura när någon annan rider sköthästen.
Hatar att smörja.

Ridtravare:
De lär sig inte att fatta galopp, och gör de det tar de alltid vänster.
De skänks bort gratis eller säljs för en liten summa när de inte duger på travet.
Köps av orutinerade ryttare som tar "det billigaste" dom kan hitta.
Kan inte gå i form.
Rids med pessoabett och graman.

Ponnypappor:
Kör, bär och betalar.
Dagens problem är hur man ska parkera för att snabbast komma från tävlingsplatsen.
Tillbringar dagen i kafeterian.
Tycker att alla hästar är jättefina och blandar ihop sitt barns ponny med någon annans.

Skogsmullar:
Älskar Börjes.
Tycker att allt förutom att rida i skogen är fel, fel och fel.
Rider alltid med bomlös sadel.
Tycker att ridstövlar är överskattat och obekvämt.
Rider alltid utan nosgrimma eller bettlöst.
Bekvämlighet kommer alltid före utséendet.
Har alltid bruna/mörkgröna kläder till både sig och hästen.
Låter alltid hästen vara "fri" och rider den aldrig i form.


Ny transport

Datum: 2010-12-09 ~ Tid: 12:20:17

Christ Champion

Totalvikt: 2600 kg
Lastkapacitet: 1570 kg
Status: Ny
Pris: 99.100kr

Övrigt:
Christ Champion är vår absolut största tvåhästars helglasfiber boggievagn. Den är utrustad med både en stor inbyggd sadelkammare med dörr från utsidan och en rymlig klädkammare med dörr inifrån släpet, allt till ett oslagbart bra pris. 

Alla Christ modeller levereras med en golvbeläggning bestående av en gummimassa som gjuts på plats i släpet. Detta ger ett helt förträffligt halkskydd och slitstyrka. 

Vagnen har mycket generösa innerutrymmen med innerbredd 164 cm, innerlängd 368 cm, och en innerhöjd på 232 cm. Här åker verkligen två riktigt stora hästar i första klass! Christ Champion är vagnen för Dig med riktigt stora hästar som tävlar och tränar mycket. Då det är extremt gott om plats framtill i släpet är det lätt och bekvämt att stå inne i släpet och tränsa och göra hästarna i ordning.

Christ Champion har som alla våra vagnar en mycket bra ventilation. Denna vagnen har förutom öppningsbara fönster på bägge sidor, sidoventilation och automatisk utluftning via den övre luckan. Detta tillsammans ger en ventilation som överträffar alla ställda krav.

Den inbyggda sadelkammaren med låsbar dörr utifrån ger dig gott om utrymme för två sadlar och alla andra prylar som vi hästfolk behöver släpa med oss på tävling och träning. Betydligt bättre än att behöva ha allting i bilen med det ökade slitage och värdeminskning av bilen som det kan medföra.

Den rymliga klädkammaren inne i släpet ger dig plats för dina tävlingskläder och annat. Den är naturligtvis låsbar och har inbyggd belysning.

Christ Champion är en helglasfibervagn. Detta innebär att du får en vagn som är helt okänslig för väder och vind. Glasfiber ruttnar aldrig till skillnad från plywood. Glasfiber har dessutom den fördelen att den isolerar både mot värme och kyla, bra både på sommaren och på vintern.

Den är som alla våra släp utrustad med paniksystem för bommarna så att man utifrån kan fälla bommarna om en häst har hoppat över.
Surfade runt lite och hittade detta snygga släp från Christ. Jag har för tillfället en Christ Comet men ska byt upp mig till en Champion nu i stället. Vad tyx? ;)

 


Rid och bebisbilder på Solen

Datum: 2010-12-09 ~ Tid: 09:05:00
Lina skickade över ett par fina bilder på Solis, visst är han söt? :D Det verkar som om många har missat vem Solis är, och varför jag har honom. Vill ni att jag ska berätta lite mer om det igen?

En fördom är ett förutfattat antagande

Datum: 2010-12-08 ~ Tid: 21:26:09

"En fördom är ett förutfattat antagande om någon eller något, i detta fall de olika grenarna inom ridsporten." 

Jag blev lite fundersam över att det var såpass många som var tvungna att dra upp så många exempel på att "jag gör si och så och det du skrev stämmer verkligen inte". Jag har aldrig påstått att något av detta skulle stämma, jag listade FÖRDOMAR som förekommer inom ridsporten, vissa som jag har och de flesta andra som man hör från alla håll och kanter. Tack och lov förstod majoriteten vad jag menade och vad en fördom är, men många av er verkade tro att det jag skrev var något jag sa att "såhär är det", trots att jag klart och tydligt skrev vad jag menade. Även fast jag själv tycker att väldigt mycket stämmer så det var ändå inte det som var grejen med inlägget.
Antingen så har vissa problem med att förstå och tolka svenska eller så är ni helt enkelt .. ja, puckade.
Lär er vad en fördom är, det tillhör allmänbildning och det svenska språket.

Tänkte även tillägga att jag redan nu är på gång med en uppföljare med mer fördomar som kommer upp inom en snar framtid ;)

 

 

 


Ridsportens fördomar

Datum: 2010-12-08 ~ Tid: 18:21:00
Alla har vi ju fördomar om precis allt. Dock tror, eller ja .. jag vet att fördomar är vanliga inom just ridsporten, speciellt mellan de olika grenarna.
Här har jag listat ett par fördomar jag har, men de flesta är såna man ofta hör andra prata om.


Dressyrryttare:
Rider aldrig ut
Rider alltid med skarpa bett och sporrar
Är rädda för att hoppa
Det dyraste är det bästa
Är bitchiga och otrevliga
Ser ner på de som tävlar på lägre nivå
De tycker att Pikeur är det ända rätta och ingenting annat
De älskar att rätta andra, men klarar inte av att själva bli tillsagda
De älskar att skryta om tävlingsframgångar och hur hög ridbarhet deras hästar har


Hoppryttare:
Rider aldrig dressyr och tycker att det är tråkigt
Är märkes fixerade
Rider alltid hästen bakom lodplanet, när de väl rider hästen i form
Kan inte rida utan en massa hjälptyglar och speciella bett
Är oseriösa och flummiga
Kan inte sitta i en dressyrsadel och måste alltid ha korta läder
Bryr sig bara om hinderhöjden


Isisryttare:
Tycker att deras gren är den allra svåraste bara för att de har två extra gångarter
Islandshästen är den enda rätta rasen som alla borde ha vilken gren de än rider
Ryttaren är 2 meter lång och väger på tok för mycket

Ponnymammor:
Blir galna när det inte går bra för deras barn
Står inne på framridningen och gapar
Är alltid griniga
Stammisar i sekretariatet
Älskar att skryta om sina barn och ger blickar till de ryttare som rider bättre än det egna barnet


Travmänniskor:
Tänker bara på pengarna hästen ska springa in
Kuskarna är arga gamla gubbar
De selar och spänner hårt 
Lägger sig bakåt i sulkyn och sliter om hästen galopperar


NH/trick/horsemanshipmänniskor:
Älskar att leta fel och påpeka hur man egentligen borde göra för att lösa problemet
Tror alltid att de vet bäst
Tycker att alla som rider är djurplågare
Deras sätt är det enda rätta
De måste använda sig av godis


Själv har jag som sagt vissa fördomar, men jag försöker ändå alltid att bilda mig en egen uppfattning om varje person istället för att lyssna på vad alla andra säger och dra alla över en kant.

Har ni fler exempel, eller har jag missat något?


Nyinhandlat

Datum: 2010-12-08 ~ Tid: 15:15:00
Beställde ju hem lite nödvändiga saker från Hööks häromveckan. Igår fick jag dem äntligen, men väntar dock fortfarande på det roligaste, det orangea schabraket. Jag är speciellt nöjd med skydden, superbra passform och perfekt längd! De är lite stela men blir förhoppningsvis mjukare snart. De blir bra för Claudia att ha i hagen nu när hon är broddad, rekommenderar dem varmt, 479:- på Hööks.

Dessutom älskar jag bootsen, de rörde sig inte en millimeter. Jag och Vikky kom på en sjukt smart grej med dom, ska visa er någon dag när jag fixat material!


hmm...?

Datum: 2010-12-08 ~ Tid: 14:39:37
Till att börja med tycker jag att båda tränsen är sjukt fula. Men det var inte det jag skulle skriva om haha!

Tränset till vänster ser ut att vara väldigt genomtänkt och smart konstruerat. Man ser tydligt att nosgrimman ger stöd och stabilitet till bettet. Så att det ska röra sig så litet som möjligt i munnen, vilket minskar slitaget på tänderna.

Men tränset till höger måste ju bara vara en misslyckat kopia? Det ser ut som att dom har försökt att efterlikna det andra tränset. Men dom har ju utelämnat den viktigaste "detaljen", nämligen bettstabiliseringen.

Nu är det så att jag råkar vet att båda tränsen kommer från märket Ramo. Så det är alltså ingen misslyckad kopia som man kan tro. Men jag undrar varför man gör ett sånt träns, som är så fult men ändå inte har någon funktion? 
Hästens form

Datum: 2010-12-08 ~ Tid: 13:24:43

Jag hittade en väldigt bra och intressant text när jag surfade runt lite. Jag tror att många, framförallt yngre personer inte riktigt har koll på detta och tänkte hjälpa er lite på traven. Hoppas att ni orkar läsa allt, för jag tror att det är väldigt givande för alla att ha denna fakta i bakhuvudet. Ung som gammal.


De senaste åren har en stundtals ganska ivrig debatt pågått angående den form – sättet att rida hästen ”på tygeln” – som dagens dressyrhästar rids i jämfört med den form hästarna reds i för cirka 30 år sedan.

Men det är kanske inte så lätt alla gånger att hänga med i vad debatten egentligen handlar om; det krävs en hel del kunskap om hästens anatomi och biomekanik för att förstå hur skillnaden i olika sätt att rida påverkar hästen.

Här följer en jämförelse av hästens sätt att belasta sig vid dressyr ridning ca 30 år tillbaka i tiden och nu, samt några teorier om detta.

Dressyrsporten
har under de senaste 30 åren utvecklats mycket avseende sättet att gymnastisera och balansera hästen under ryttare. Dagens dressyrhästar är ofta underbart välgymnastiserade och lydiga, men om vi jämför Liselott Linsenhoff och Piaffs uppvisning under OS 1972 (guldmedalj) med dagens elitryttare ser vi att det skiljer en hel del beträffande hästens form och självbärighet.

70-talets elithästar reds med nosen framför lodplanet och med nacken som halsens högsta punkt. Dagens elithästar har ofta nosen bakom, eller ibland kraftigt bakom, lodplanet och med området ovanför den tredje halskotan som högsta punkt. Det är just detta som har givit upphov till dessa diskussioner.

Vi reder ut begreppen från början!


Liselott Linsenhoff/Piaff tog  guld i OS 1972.
Nosen är väl framme och nacken är halsens högsta punkt.
(Identisk teckning av ett foto)

 

 

 

Ett elitekipage år 2000. Observera att traven är fyrtaktig. Vänster bak har släppt marken medan höger fram fortfarande är kvar i marken. Nosen är bakom lodplanet och den tredje halskotan är halsens högsta punkt. (Identisk teckning av ett  foto)

En häst bär
av naturen ca 60 % av sin vikt på framdelen och ca 40 % på bakdelen. När en ryttare sätter sig på hästen förorsakar man ytterligare obalans; För att undvika belastningsskador försöker vi genom dressyren återställa balansen hos hästen genom att hästen med hjälp av sina bakben, bäcken och rygg bildar en hävarm som lyfter upp framdelen och på så sätt kommer mer i jämvikt. Detta sker genom att hästen ”tippar in sitt bäcken” så att bakbenets leder vinklas, hästen s a s kommer mer under sig, samt att en sammanhängande muskelsträng bildas på ovansidan av hästen, från bakdelen via ryggen, halsen och till nacken. Här är också filémuskulaturen (iliopsoas) viktig, då den genom att dras ihop böjer lårleden och drar den nedre delen av bäckenet framåt.Bild 1 en häst i viloställning,   Bild 2 tyngdpunkten förflyttas bakåt, pil 1 visar den sammanhängande muskelsträngen, pil 2 visar filén.

Den förklaring som följer
är förkortad och förenklad men beskriver huvudprinciperna för den sammanhängande muskelsträng, hävarm, som lyfter framdelen. Bakbenets system med sträckare och böjare utelämnas här, samt även mindre viktiga muskler i övrigt. Muskelkedjan beskrivs från ryggen och framåt.

Den långa ryggmuskeln (longissimus dorsi) är en ryggsträckare; tvärt emot vad de flesta ryttare tror sträcker och sänker den ryggen. Det är alltså felaktigt att, som många ryttare uttrycker sig, säga att ”hästen jobbar inte med ryggen” när hästen rör sig med sänkt rygg och höjt huvud. Hästens ryggmuskel är då satt i ett rejält arbete – men på ett för hästen ofördelaktigt sätt.

Ryggen ska istället bilda en brygga från bakdelen över till framdelen och på så sätt lyfta upp framdelen. Här är filémusklerna mycket viktiga för att få hästen att trampa in sin bakdel under sig och förhindra att ryggen sänks (se även kommentaren om bukmusklerna längre fram).

Den långa ryggmuskeln sträcker sig från bäcken, korsben samt länd och bröstkotor till de tre-sju sista halskotorna. Det gör att den långa ryggmuskeln även påverkar den bakre delen av halsen, bl a ger resning när hästen går korrekt på tygeln.


Till vänster ser vi den långa ryggmuskeln och filén avslappnade, till höger ser vi långa ryggmuskeln och filén i arbete.

Hästen ska alltså inte arbetas lång och låg, men för att få cirkulation, avslappning och stretching i långa ryggmuskeln, samt för att undvika statiskt arbete, är det utmärkt att växla samling med att rida hästen lång och låg – att t ex samla hästen tio minuter, rida den lång och låg två minuter, samla tio minuter o s v. Tiden är beroende på hästen kondition och muskelstatus.

Ofta hör man ryttare säga ”nu arbetar hästen med ryggen” när hästen rids lång och låg. Det är fel. I lång och låg form arbetar inte ryggen – den slappnar av och, om hästen suger ordentligt framåt/nedåt, stretchas ryggen.


Splenius och semispinalis capitis avslappnade
(satta ur arbete). Den tredje halskotan är högsta
punkt, nosen är bakom lodplanet

Nästa viktiga muskel
i kedjan är splenius. En kraftig muskel som sträcker sig från de tre-fem bröstkotorna till nacken och första halskotan. Splenius höjer huvudet och halsen. Långa ryggmuskeln i arbete men splenius avslappnad, d v s ett brott på muskelkedjan vid splenius, gör att hästen hamnar med tredje halskotan, inte nacken, som högsta punkt- ”nacken faller”. Eftersom splenius även påverkar huvudet kommer också nosen att falla bakom lodplanet när splenius sätts ur arbete. Även muskeln semispinalis capitis har en liknande funktion.
Det är i denna form som många av dagens dressyhästar rids. Detta medför att hästen inte arbetar på skonsammast möjliga sätt, utan belastar sin framdel i onödan genom att muskelsträngen från bakdelen bryts och onödigt mycket av  huvudets och halsens vikt hamnar på framdelen.


brachiocephalicus

En muskel som inte ingår i denna kedja men ändå måste nämnas är brachiocephalicus. Den sträcker sig från nacken ner till överarmsbenet. Den har flera funktioner, bl a att dra amåt. Den kan också böja halsen  och sträcka hästens nos framåt. När hästen hamnar med den tredje halskotan som högsta punkt och nosen bakom lodplanet kan den inte använda den här muskeln på bästa sätt. Detta kan ibland tydligt ses i piaff, där hästar som rids med låg nacke och nosen bakåt ofta har sämre lyft i sina framben än de som rids med högre nacke och nosen längre fram. Hästen försvarar sig då ibland också med att trampa in sina framben under kroppen, vilket gör att kroppsvikten inte flyttas bakåt.


Bild till vänster Piaff, Knäet (carpus) lyfts inte tillräckligt, frambenen trampas in under kroppen.
Jmf med bild till Piaff bild till höger, här är det högre knälyft men endast bakbenen trampar in under kroppen.

 

Hästens raka bukmuskel.

Även bukmusklerna är av stor betydelse. Yttre och inre sneda bukmusklerna fixerar ryggkotpelaren och för i viss mån den nedre delen av bäckenet framåt, men framför allt den raka bukmuskeln som hjälper hästen att trampa under sig genom att böja mellan korsben och länd, ländrygg, bröstrygg samt ge stadga åt bålen. Bukmusklerna håller också emot så att hästen inte drar ihop ryggen till att sänkas. De ger även stadga när hästen rör sig i trav och galopp genom att förhindra alltför stor rörelse av ryggen i vertikalled.

Gemensamt för samtliga dessa synpunkter
är att ju mer vältränad hästen är, desto större samling kan uppnås. En ung otränad häst kan inte krävas att gå i samma grad av samling som den äldre, mer tränade. Detta är något som vi måste komma ihåg när vi börjar träna våra hästar.

Varför har det blivit så här?
Det finns nog ingen som rider sin häst i fel form med vett och vilja. Vi älskar våra hästar och vill dem det bästa, men kanske har vi blivit ”för duktiga” att rida – vi klarar av att träna upp våra hästar att göra svåra rörelser men har inte riktigt hängt med och fått de kunskaper om hästens anatomi som vi skulle behöva för att riktigt förstå ridningen.

Kanske bör andelen anatomi och biomekanik i utbildningen av tränare och domare utökas för att dessa ska kunna ge sina ryttare ett större biomekaniskt perspektiv på hästens förutsättningar för arbete. Om man inte har de kunskaperna ifrågasätter man heller inte utvecklingen; förmodligen är det brister i dessa kunskaper som gör att så många ryttare blandar ihop bärkraft med påskjut – vi tror att när vi har ett bra påskjut har vi också bra bärkraft, vilket inte alls  är samma sak.

Hur ska vi göra
när vi rider då, för att allt ska bli rätt? Några enkla universalknep finns inte, tyvärr, men några tips finns det där emot. Tänk på att stärka bukmusklerna hos hästen, de är till god hjälp för ryggen. Det gör man t ex genom att hoppa små studshinder, trava över cavaletti, pulsa i snö och klättra. Värm upp hästen mer i galopp istället för trav, det engagerar fler muskelgrupper. växla samling med att rida hästen lång och låg korta stunder för att få cirkulation och minska spänningar i ryggen. Och framför allt – ta hjälp av en kunnig tränare, lär dig så mycket du kan om hästens biomekanik och våga ifrågasätta varför du gör som du gör.


Text och Bilder: Carina Högkvist

 

 


Uteritt

Datum: 2010-12-08 ~ Tid: 12:43:42
Jag har precis varit ute och ridit med Vikky och hennes kompis ett bra tag. Svinkallt, fast jag hade ju klätt på mig till skillnad från de andra som inte ens hade vantar, haha herregud. Claudia höll sig i skinnet och var faktiskt riktigt lugn mot vad hon brukar vara, duktig!

Söta Titus och en frostig Claudia :D Varför har hennes näsa en tendens att bli så extremt stor och .. ocharmig i vissa vinklar?

Helt seriös!!

Datum: 2010-12-07 ~ Tid: 22:27:25


Mamma har shoppat

Datum: 2010-12-07 ~ Tid: 20:05:26
Idag kom Cupidos nya vintertäcke. Det är ett Bucas Freedom Turnout Extra, med helhals som sitter fast. Det är moccabrunt med 300g foder.

Fanns ingen bild på täcket. Men det är samma som det här fast med hals som inte går att ta av. Jag gillar bäst såna halstäcken eftersom dom har mycket bättre passform och man slipper få skav vi manen.

Täckena finns just nu på http://www.frtab.se/ till ett oslagbart pris! 895kr, passa på innan lagret är slut!
Tänkte visa eftersom jag har en tendens till att förklara dåligt haha. Men nu fattar ni vad jag menar va?

Finfina idolbilder

Datum: 2010-12-07 ~ Tid: 18:59:08
Här kommer ett gäng snygga idolbilder inskickade av våran bloggläsare, tack ska ni ha! :D


Ponnyakuten

Datum: 2010-12-07 ~ Tid: 18:10:14
Snart drar ponnyakuten igång igen. Fler än jag som följde första säsongen?
Jag tycker att det är underhållande och sitter bänkad inför varje avsnitt. Riktigt bra att de hjälper barn att lösa problem de har med sina ponnyer, dock kan det ju inte vara speciellt roligt att bli igenkänd för att ha problem? Men som sagt, bra att någon hjälper dem reda ut problemen, och det kanske även hjälper någon hemma i TV-soffan som har liknande problem.

16 januari inbokat i kalendern!


Lyx vs Bugdet

Datum: 2010-12-07 ~ Tid: 15:11:16

Här håller jag helt klart på Hööks! Äger själv det lackade tränset från dem och är riktigt nöjd. Jag har använt det varje dag i ungefär ett år och lädret är mjukt, smidigt och av bra kvalité utan att ha "nopprat" sig. Helt klart prisvärt, om man nu inte är beroende av att ha märkessaker och känner att man verkligen vill lägga de extra tusenlapparna bara för att, då kan man ju satsa på Otto Schumacher. Visst kvalitén kanske är lite bättre, men man får ju faktiskt mer för pengarna från Hööks. Och skulle det nu mot all förmodan gå sönder kan man ju köpa ex antal nya innan man är uppe i Otto-summan.

Större bild för att se hur lika de är. Jag har sett det äkta på mässan i Globen och de är verkligen identiska till utséendet, kan inte heller se/känna någon extremt märkbar skillnad på lädret förutom att Hööks är följsammare och mjukare.

 


Ush! Skrivet av Fredrika

Datum: 2010-12-07 ~ Tid: 14:03:41

Jag har nu skrivit till webb@metro.se om bilden ovanför. 
Känner du som jag? Skriv du med, eller ring på 08-402 20 30 och tala om din åsikt.

Detta skrev jag. 

Hej! 
Då jag läste er tidning torsdagen den 2 december och fann något väldigt upprörande, så vänder jag mig därför till er. Jag fann något vara av grav djurplågeri, medan ni på Metro uppenbarligen fann det väldigt humoristiskt. Det jag pratar om är läsartävlingen på sidan 56. Bilden visar någon form av rodeo som går ut på att man sätter sig på en häst, ett flyktdjur, som inte ännu blivit lärd att lita på människor och ha en ryttare på ryggen. 
"Sporten" går ut på att man som ryttare ska hålla sig kvar så länge som möjligt på hästen medan den i panik försöker bli av med det hemska rovdjuret på ryggen. Som jag tidigare nämnt är hästar ett flyktdjur och flyr för att överleva faror. Hästen på bilden är klart och tydligt livrädd och panikslagen. Det kan man se på de "rullande" ögonen, som visar stor del ögonvita. Hästen gapar också för att undvika det hemska tryck i munnen, och jag kan på rak arm säga att hästen kommer ha diverse sår och skador i munnen efter det. 

För en häst är rodeo lika traumatiskt som att bli anfallen av ett lejon. Den flyr för sitt liv! Att ni finner det roligt ser jag som en uppmuntran till djurplågeri. Kanske är ni inte medvetna om hur hemskt det är, men det är er skyldighet att ta reda på det, innan ni publicerar det inför hela svenska folket. 

Jag är djupt besviken och hoppas åtminstone att ni har lite mer respekt för djur hädanefter! 

Fredrika Essgärde

veckans outfit

Datum: 2010-12-07 ~ Tid: 13:00:46
Snyggaste outfiten denna vecka har: Kelly. Det fanns dock ingen blogg länkad?


Hiss (:

Datum: 2010-12-07 ~ Tid: 12:02:18

Glen gordons schabrak, huvor och lindor är något som faller mig i smaken. Jag gillar att det finns ett flertal olika mönster på "rutorna". Det enda jag saknar är lite fler och vågade färger, men det kanske kommer i en ny kollektion? Jag tror att jag gillar det vita bäst, men har lite svårt att bestämma mig :D

Vilket av dessa tycker ni är snyggast?
Haha diss!

Datum: 2010-12-07 ~ Tid: 11:15:00
Haha nog för att jag gillar bling-bling och glitter, men det här såg bara fördjävligt ut!
Hur kommer man ens på tanken?

(googelbild)

Ny bedömning

Datum: 2010-12-07 ~ Tid: 10:48:58

I stället för att bara skiva hot eller not som bedömning tänkte jag att man kan skriva: Hot, medium eller not samt + och - om vi känner att det behövs. Det gör det lite lättar för oss eftersom vissa är varken hot eller not, då känns det fel att "trycka" in dem i ett av alternativen. Låter det ok?Budgettips

Datum: 2010-12-06 ~ Tid: 23:59:40
Jag har fastnat för dessa benskydd som man kan ha till dressyr, western, hoppning och fälttävlan. Jag tycker dom är toppen eftersom de omsluter hela benet och ger stöd samt skyddar mot smällar. Det finns dock en nackdel, dom är inte speciellt vackra men sånt får man ta ibland. 

De vänstra skydden kommer från börjes och kostar 185kr. Den modellen har jag, och dem är väldigt nöjd med.

De högra är från bonanzawestern och kostar 1495kr.

Dom kanske ge bättre stöd och har längre hållbarhet där av det högre priset, vad vet jag? Men till oss som inte tränar och tävlar western på proffsnivå utan dressyr eller andra vanliga ridgrenar duger nog de från börjes utmärkt?

Jag har haft ett par av mina "börjesskydd" i ca 4år och dom har fortfarande superbra passform och kardborren fäster lika bra nu som förr, de har även hållit sig hela trots daglig användning.Hot or not?

Datum: 2010-12-06 ~ Tid: 23:28:25
Jag kom på att man kan ju faktiskt göra en nya variant av hot or not. Det skulle besparar mig och Ingrid både tid och tålamod, då vi inte är speciellt förtjust i hela iden med hot or not. Vi tycker att det är så självklara saker vi påpekar att det bara bli löjligt, tycker inte ni?

I stället för att skriva en liten text om varje bild och sedan ge den slutgiltiga bedömningen: Hot or Not. Så kan vi i stället bara avgöra om ekipaget faller oss i smaken utan att recensera om varför det är så, och ge bilden ett hot or not.

Är det tillräckligt många som vill ha det såhär så blir det av. Men vi kommer inte att göra på det "gamla" viset så det behöver ni inte ens fundera på (: På det här viset skulle vi hinna ha flera hot or not per vecka till och med ;)Att bära hjälm, och att inte bära hjälm

Datum: 2010-12-06 ~ Tid: 22:11:57
99 gånger av 100 bär jag hjälm. Jag tycker att hjälmen är väldigt viktig och att huvudet och hjärnan är det viktigaste vi människor har att skydda. Utan huvud - inget liv. Vilket har bevisats för mig väldigt tydligt den senaste veckan.
Dit jag vill komma är hur känsligt vårat huvud är och jag är väl medveten om att det medför risker när jag rider utan hjälm. Men jag antar att jag, som flera andra som ibland rider utan hjälm tänker - Det händer inte mig. Och visst, skulle det hända mig då får jag faktiskt skylla mig själv, för det är JAG som valt att rida utan de få gånger det sker.

"Du kan lika gärna ställa dig framför tåget", "Den som inte använder hjälm har inget att skydda" och "Hoppas du skadar dig, det vore rätt åt dig". Jag tycker inte att man ska önska någon annan smärta och skada, hur dum i huvudet ni än tycker att jag är. Men kom ihåg .. mitt liv, mitt huvud, mitt val, "min" blogg och jag skriver och lägger upp precis vilka bilder och texter jag känner för vare sig jag har hjälm på mig eller inte, vilket jag i princip alltid har. Jag uppmuntrar absolut ingen annan till att rida utan hjälm, och bara för att jag gör det någon enstaka gång vid ett enstaka tillfälle hoppas jag att ni är såpass smarta att ni använder den ändå?

Vad har jag då för anledning till att rida utan hjälm? Ja .. jag har ingen anledning, för egentligen tycker jag att alla alltid borde ha en hjälm på huvudet vare sig man tävlar på den högsta nivån eller den lägsta nivån. Häst som häst och huvud som huvud.

Jag tror inte ens att jag behöver fråga vad ni tycker om det hela?


Håller ni med?

Datum: 2010-12-06 ~ Tid: 18:18:54
Denna text som Matilda skrivit fick mig att fundera lite. Man blir ju väldigt ofta "hemmablind" och märker inte när man blir för enformig med sina inlägg eller när man som hon säger, börjar tappa gnistan. Jag håller med, den senaste tiden har jag känt att jag verkligen inte vet vad jag ska skriva om, hur mycket jag än funderar och anstränger mig står det still. Förut hade jag ett lager med saker att skriva om och påpeka, men det känns lite dött på den fronten just nu. Jag har antagligen fått ur mig allt, eller så har jag helt enkelt inte ens tid att tänka. Jag saknar hur bloggen var, lite småelak och ärlig. Faktiskt.


Solen

Datum: 2010-12-06 ~ Tid: 17:10:09
På väg upp till Valåsen idag stannade en bil till och sa att det stod en lös ponny utanför tråden och grävde i diket. Solis tänkte jag, och mycket riktigt, jag blev uppkörd av tanten och i diket stod Solis och såg helnöjd ut, gick fram till bilen och kikade in genom rutan och fortsatte sen äta. På något sätt hade översta spiralen man stänger med lossnat så han hade antagligen hoppat över de två understa. Sen fortsatte spåren längs hela diket, vilket är cirka 100 meter långt, där han hade grävt i snön och stått och käkat. Han ville snällt bli infångad och gå in i hagen igen, dock såg han väldigt nöjd ut efter sitt lilla bus. Tur att han höll sig kvar vid hagen och att det inte är någon stor väg i närheten! Hagen är lagad så nu hoppas jag att han håller sig på rätt sida tråden ...

Idag skrittade jag och Annie ut tillsammans och red sen ett väldigt lätt pass i paddocken. Solis kändes pigg och framåt, tänkte slänga upp en liten film från idag senare. Under tiden får ni se två bilder på busponnyn inne i stallet.

Exklusiv

Datum: 2010-12-06 ~ Tid: 14:12:20


Tänkte tipsa er läsare om ett exklusivt julklappstips! Här hittar ni årets julklappar: http://www.exklusiv.se/

Här är några exempel På produkter ur Exklusivs sortiment


Braven & Victoria

Datum: 2010-12-06 ~ Tid: 12:53:42
Braven har fått ett suveränt hem, där han kommer att bli älskad och väl omskött! Han kommer att få göra det han älskar: Träna och tävla samt rida ut och busa! Victoria kommer främst stats På dressyren, men också tävla en del hoppning och fälttävlan vid sidan om det. Vilket låter jätte kul! Jag önskar dem all lycka och kärlek<3
Bilder från en av provridningarna


Bilder på Braven från sitt nya hem


"Massage"

Datum: 2010-12-06 ~ Tid: 12:32:23
Jag har nyss kommit tillbaka från Nora. Jag var på massage eller vad man ska kalla det. Jag är där regelbundet för att försöka rätta till min kropp. Lättare sagt än gjort, om man säger så!

Jag kallar det massage i brist på bättre ordval, eftersom jag inte vet vad det egentligen heter. Man drar isär musklerna, går alltså på djupet och lossar riktiga spänningar! Ett av "greppen" som används heter kniven, just för att det känns som man blir stucken av en kniv.

På vissa punkter gör det så ont att muskler kan börja spännas utan att man gör det själv. På en del ställen domnade jag bort till slut av smärtan. Något jag tycker är fränt är när man hittar en punkt i ryggen tex och känner att det strålar ut i benet till en annan punkt där, allt sitter ihop.

Stefan som försöker få ordning på min kropp är helt chockad över ur illa det ser ut. Alla muskler, nerver och senor har klumpat ihop sig vilket orsakar enorm smärta och otroligt nedsatt prestations förmåga. Han sa när vi var klara att en "vanlig" människa skulle inte ens klarat av halva din behandling eftersom det skulle vara för smärtsamt. Du måste blivit väldigt smärt tålig av att gå och ha ont hela dagarna?

Jo tack! Jag kan inte ens sova vissa nätter eftersom det värker så mycket! Jag är aldrig helt smärtfri, jag känner alltid 3-5 ställen på kroppen som gör ont. Jag kan inte böja mig ner och plocka upp saker från golvet eftersom musklerna sitter ihop och ej till låter mig det, så i stället har jag börjat vika knäna i sidled när jag böjer mig ner eftersom det gör mindre ont. Det har lett till felbelastningar m.m. När jag viker ner hakan mot bröstkorgen bränner det som eld från nacken hela vägen ner i benen...
Tack

Datum: 2010-12-06 ~ Tid: 12:03:22
Tack så mycket alla ni som finns här för mig och stöttar mig, tack!
Filmklipp från igår

Datum: 2010-12-06 ~ Tid: 11:20:34
Här kommer en film från gårdagens ridpass. Claudia är ju fortfarande under igångsättning så vi jobbar mest på rakt spår samt endel på volt. Ni får gärna komma med konstruktiv/positiv/negativ kritik.

 


Gokväll

Datum: 2010-12-05 ~ Tid: 23:20:37
Här kommer några av bilderna från idag. Jag laddar upp resten + film imorgon, har endel att plugga nu och världens huvudvärk, kanske inte bästa kombinationen?

Svar

Datum: 2010-12-05 ~ Tid: 18:56:06
Hej, Anna!

Nej det ska jag inte. Jag har inte kvar Lillan länge eftersom jag mår väldigt dåligt psykiskt. Om jag blir ännu sämre så har jag redan en köpare på Cupido.

Men jag ska försöka att orka. Det är ju mycket mindre jobb och krävande samt minde press på stora prestationer när man har en så ung och orutinerad häst som honom, så förhoppningsvis klarar jag det. Just nu har han vilat 7-10 dagar eftersom jag inte har någon ork.

Jag har inte berättat hur dåligt jag mår eftersom jag skäms, dels över vad jag gjorde och hur svag jag är. Jag skäms inför min familj och mina vänner att jag var så självisk att jag gjorde det jag gjorde, utan att tänka på hur det skulle blir för dem. Jag orkade inte med livet just då och var för svag för att stå i mot frestelsen, hur skönt det skulle vara att slippa allt. Ibland känns inte livet värt att leva, men såhär långt trodde jag aldrig att jag kunde gå.


Steg just upp

Datum: 2010-12-05 ~ Tid: 15:15:45
Jag förflyttade mig nyss från sängen till datorn. Jag mår inget vidare idag så jag låg kvar och drog mig till klockan 15:00. Vet inte riktigt vad jag ska åstadkomma idag för mamma har redan varit uppe hos lilla Cupido. Blir väl till att sitta här och så småningom städa lite.

Något speciellt ni vill läsa om idag?
Smakprov från idag

Datum: 2010-12-05 ~ Tid: 15:11:30
Jag och Annie har precis varit nere till ridhuset med Claudia. Nu ska vi mot Valåsen och rida Solis och Lego. Uppdaterar er mer senare med bilder och film från idag. Till att börja med får ni ett smakprov från idag :D


Brunt till svart?

Datum: 2010-12-05 ~ Tid: 10:40:47


Jag är verkligen helt kär i Eskadrons kollektioner, speciellt denna! Skulle vilja ha allt, men tyvärr är ju inte prislappen den roligaste. Man kan ju bara välja en, max två saker ... Dock vet jag inte vad jag tycker om brunt till Claudia. Jag har testat ett antal gånger men tycker bara att hon ser extremt tråkig ut i brunt, kanske skulle de blåa inslagen piffa upp lite och få det snyggt ändå. Vad tror ni, brunt på svart häst? Då skulle jag ju förstås vilja matcha med allt, men som sagt, inte det lättaste när priserna är så höga.
Kan inte säga annat än att allt tillsammans är sjukt snyggt, mest fäst är jag vid täcket i mitten, schabraket med blåa ränder och de blåa lindorna! Mums!


Veckans outfit

Datum: 2010-12-05 ~ Tid: 10:15:50
Bästa matchad denna vecka var Ida Lundqvist. Tyvärr hade vi ingen bloggadress till dig.


Jag hoppas ni ser vad som står?

Datum: 2010-12-04 ~ Tid: 21:07:45Hoppas att någon av alla där ute kan hjälpa till!Måste ses! :D

Datum: 2010-12-04 ~ Tid: 18:36:42
Musse är ju så skön!Intressant

Datum: 2010-12-04 ~ Tid: 18:13:52
Hittade ett par spännande sporrar här för någon dag sedan. De ser ju ganska annorlunda ut. Har faktiskt aldrig sett något liknande förut, har ni? Jag kan tänka mig att de är behagligare för hästen än med vanliga sporrar.

Jag har inte hittat någon vettig information om sporrarna. Vore snällt om någon av er som är insatta skrivar lite om dem. Vad funktioner är och om dom är bra och i så fall till vilken typ av häst?

Alltid kul med ny sorts utrustning och utveckling i hästvärlden, eller hur?

Braven

Datum: 2010-12-04 ~ Tid: 16:35:13
Det här är det sista bilderna jag tog på Braven. Fotade dem precis innan han åkte. Victoria Avellan Ryd, hans nya ägare är med på bilden. Ni kan hitta henne på bilddagboken. Hennes användarnamn är: Vicky96

Nu är Braven på väg mot sitt nya hem i Stockholm.

Detta fina täcke har vi vunnit tillsammans! Gillar när halsen sitter fast i
täcket och inte är avtagbar. Det minskar risken för skav och dålig passform.Hejhej!

Datum: 2010-12-04 ~ Tid: 15:34:05
Har varit hemifrån hela dagens fram tills nu det är därför jag inte kunnat uppdatera något. Åkte tidigt i morse och har varit på praktiken och i mitt stall.

Braven åkte idag. Jag kände mig bättre förberedd nu än förra gången och tog det lite bättre.

Vad har ni haft för er denna lördags förmiddag? :D


Shopping på G

Datum: 2010-12-04 ~ Tid: 11:36:04
Hej! Jag har varit i stallet hela förmiddagen och haft två utsläpp. Jag hade egentligen tänkt ta en plugg/städ-dag men jag, mamma och Ellen blev shoppingsugna så nu ska vi in till Marieberg för en heldags shopping. Bloggar mer ikväll. Ha det bra så hörs vi senare :D

Nosgrimma eller inte?

Datum: 2010-12-03 ~ Tid: 22:13:24
Vad tycker ni? Jag tycker det är fult att rida utan nosgrimma. Jag gillar verkligen nosgrimmor och tycker det är snyggt, speciellt breda. Men något jag där i mot inte gillar är vad nosgrimmans verklige syfte är = att stänga igen hästens mun. Jag tycker det känns taskigt att spänna åt nosgrimmorna, hur skönt kan det vara egentligen? Vet att hästen lätt biter sig i kinderna om man spänner åt nosgrimman för mycket m.m.

Därför har jag en egen variant. Jag använder nosgrimma för att det är snyggt och spänner den i stället löst så att hästen inte tar någon skada av den :D Nu säger jag inte att alla borde göra som jag, för olika hästar funkar på olika sätt. Men såhär har jag alltid gjort och kommer alltid att göra med mina hästar i alla fall.

Eller den kanske sitter väl hårt? haha!

Svar

Datum: 2010-12-03 ~ Tid: 18:15:00Solis alltså. Jag har ju som ni vet ett eget stall där Claudia och Quillen står där jag själv sköter precis allt. Dock är stallet litet och har bara en d-ponny box och en shettisbox. Det finns möjligheter att bygga ut, men nu ska min moster flytta dit om cirka två veckor (stallet står på morfars gård, 2 km från mig). Hon ska ha med sig sina tre hästar och behöver plats för dem där jag egentligen kunnat bygga upp en box till. Vi måste även köra till ridhuset och min mamma har inte tid att köra två vändor om Solis skulle stått hemma och Claudia måste åka brett, alltså omöjligt att få in två hästar i transporten.

Det enda alternativet för att jag skulle kunna ha honom var att ställa honom i Valåsen, 5 km från mig (där Linn står). Där finns ridhus, dock med stolpar, men jag får vänja mig. Sen jag fick eget stall ville jag inte stå inackorderad igen, men detta gick bara att lösa på ett sätt så jag får göra det bästa av situationen. Det blir jobbigt att ta sig till två stall, och att vissa dagar ha dubbla fodringar, men det är det värt!


Tillbaka från möte med psykologen

Datum: 2010-12-03 ~ Tid: 16:13:48
Jag hade ett väldigt givande och bra samtal med min terapeut idag. Önskar att jag vågade dela med mig av det vi pratade om. Men jag är inte redo för det ännu. Känns lite tungt att blotta något som är privat för 4500-5000st dömande bloggläsare. Jag önskar även att fler hade förståelse och kunde acceptera hur dåligt jag faktiskt mår just nu.

Totilas und Matthias Rath

Datum: 2010-12-03 ~ Tid: 15:58:56
Själv är jag mer för Edward, med detta kan ju bli riktigt spännande! Vad tycker ni, Edward eller Matthias?


Halvtid

Datum: 2010-12-03 ~ Tid: 15:22:01
Jag känner att det har blivit ganska mycket "idag har jag" inlägg från min sida, ska bli ändring på det!

Imorse hade jag som vanligt utsläpp och morgonfodring, sen åkte jag hem och åt frukost, direkt tillbaka till stallet och gjorde iordning Claudia för uteritt. Vi började skritta mot Labbsand för att möta upp Vikky och Titus och var sen ute i cirka 1,5 timme. Höll igång ett par korta sträckor mest i uppförsbacke, dels för att Claudia är så sjukt pigg och tar bettet men också för att jag är så rädd om benet, skulle hon dra och jag inte får stopp så stänger Claudia av psykiskt och då finns det stor risk för att hon snubblar eller trampar snett.

Efter en trevlig uteritt med lite skitsnack mockade jag, fixade foder och gick 4 vändor fram och tillbaka med de tunga vattenhinkarna. Vi har nämligen inte vatten i stallet så jag måste gå cirka 100 meter med alla fyllda hinkar. Inte speciellt långt men dom är tunga och det känns ordentligt i ryggen. När jag var färdig åkte vi fram och besiktigade transporten och åkte sen vidare till Dujr&Natur och fixade spånbalar och kornkross till Claudia och Quillen samt havrekross till Solis.

Nu ska jag äta lite och sen ta bussen upp till Valåsen och ta hand om, och rida Solis samt ha insläpp och kvällsfodring x2. Informerar er mer om det ridpasset senare :D


Braven som 1åring

Datum: 2010-12-03 ~ Tid: 13:21:41

Här kommer en liten film som jag fick av Bravens uppfödare. Braven är här 1årig hingst och släpps ihop med två stycken 2åriga hingstar.

Braven har alltid trott han är kung haha! Lägg märke till att alla föltuggar mot honom (underlägset beteende) fast att han är yngst.

Jag råkade ladda upp fel film först, i denna händer det lite mer ;)

 Visst är han söt? :D


 

 

 Sjukt trött

Datum: 2010-12-02 ~ Tid: 23:18:42
Jag tror aldrig att jag varit såhär trött såhär tidigt någonsin. Dels har något väldigt tragiskt inträffat, och det tar på krafterna att sörja, inget jag orkar gå in mer på just nu.

Jag har dessutom varit i stallet i all evighet idag. Började dagen med utsläpp av Claudia och Quillen vid 8, och åkte sedan vidare till Valåsen. Mockade och fixade mat åt Solis, vilket tog mig .. 2 timmar, haha. Sedan hem igen för ett ombyte, ner till mitt stall, lunchfodra och mocka och sedan vidare till ridhuset med Claudia. Red barbacka även idag och hon var riktigt pigg, dock väldigt mjuk och fin i munnen. Direkt efter detta tog jag in dem och eftermiddagsfodrade och åkte sedan med bussen upp till Valåsen igen, fixade med lite utrustning och red Solis. Han skötte sig kanonbra och var jättefin så jag är nöjd! Åkte sen tillbaka till mitt stall igen och kvällsfodrade, kom hem vid 22 och nu är jag totalt slut i kroppen. Borde egentligen plugga men jag känner att det inte finns krafter just nu, dock blev jag lite pepp efter att ha fått tillbaka mitt andra historiauppdrag på 8 fulla A4 sidor med betyget mvg, tjoho! :D

Nej nu känner jag att kudden lockar, vi hörs imorgon!


Tävlingsoutfit

Datum: 2010-12-02 ~ Tid: 22:45:44
Här är en riktigt snygg outfit som jag plockat ihop. Min "dröm-outfit". Synd att man inte är rik :(

Stövlar- lackade Königs med swarovski

Kavaj - Pikeur diana

Skjorta- Pikeur

Skärp – Läderskärp med swarowski från Jacson

Pannband – swarowskipannband från Otto Schumacher

Träns – Döbert Classic

Hjälm - john whitaker med swarowski

Schabrak – Schockemöhle

Benlindor – schockemöhle

Boots – Eskadron

Stigbyglar – Sprenger

Ridbyxor – Mounatin horse

Sporrar – Catago

Ridtäcke – Exklusiv Horse Wear

Hårnät – Färjestad rid och trav shop

Plastrong & plastrongnål – Equidesign

Handskar - Roeckel

Sadel - Amerigo


Hej igen :D

Datum: 2010-12-02 ~ Tid: 21:37:07
Nu är jag hemma från stallet igen! Jag smittades av "Ingrid syndromet" = Man blir långsam! Haha skojade bara<3 Men jag stod säkert en halvtimma med höpåsarna i handen och pratade innan jag började packa dem haha. Hösilaget var dock det ända jag åstadkom i stallet eftersom jag var så seg så hann mamma fixa allt annat.

När jag såg att både Annie och Ingrid red så vart jag också ridsugen trotts kylan. Så jag hämtade in min gula lilla vildhäst och slapp red lite barbaka. Mysigt<3


Detta är min "utsikt" när jag bloggar, man vill ju inte så solen i ögonen ;)

Ledig!

Datum: 2010-12-02 ~ Tid: 17:31:49
Allt bra med er?

Jag är äntligen hemma från en dag i skolan. Vi hästelever i skolan hade en föreläsning med en veterinär hela eftermiddagen idag, riktigt bra tycker jag! Hon pratade en del om tänder och påpekade just de saker som jag nämnde i ett tidigare inlägg. Minns ni?

Det är så fruktansvärt kallt nu! Har precis tagit på mig tofflor och morgonrock över kläderna haha :D Jag ska slänga i mig en liten bit mat och efter bär det av mot stallet.


Håller på med ett inlägg som kommer upp inom kort


Bilder

Datum: 2010-12-02 ~ Tid: 16:17:41
Lite busbilder från idag, dock hade det börjat mörka så kvalitén är inte den bästa, men det får gå ändå :D
Lilleman är ju bara så söt, man smälter!

Gårdagens bilder

Datum: 2010-12-02 ~ Tid: 12:35:00
Här kommer ett par bilder på Solen från igår. Han är så himla charmig :D
Måste även tacka min underbara mamma som, trots att hon är livrädd för hästar och inte har något intresse alls, ställer upp och låter mig ha tre hästar. Från att springa av rädsla för minsta rörelse Claudia gjorde, till att linda ben, lasta, ta in-och utsläpp helt själv, ta på täcken, kratsa hovar och köra till tävlingar. Det spelar ingen roll vad det är så fixar hon det och ställer upp till tusen!


Svar på läsarfråga

Datum: 2010-12-02 ~ Tid: 11:21:28
Varför har hästarna grima i hagen? :)
Varför har dom typ på varenda bild täcke på sig? :)1. För att stallets kontrakt säger att man måste ha grimma på dem i hagen. Det är kontraktsbrott om man inte har det. Jag tror att det står med i kontraktet för att det ska vara lätta att fånga dem om någon häst rymmer eller liknande. Hade jag fått välja själv hade hästarna fått slippa att ha grimma på sig i hagen dels på grund av säkerhets skärl men också av bekvämlighet för hästarna skull.

2. För att det är svinkallt ute och hästarna kan både bli förkylda och få korsförlamning om de inte har täcke. Jag brukar ju ha mina hästar rakade när de träns hårt och tävlar. Då är det extra viktigt med täcke så att hästen inte fryser och så att pälsen inte växer ut igen. Nu har ju Braven haft en lugn period så han är inte klippt. Cupido har jag inte häller planerat att klippa i år eftersom han bara ska ridas lungt.

Eftersom ingen av dem är klippta behöver jag inte ha lika tjockt täcke på dem som jag skulle behöva haft om de var klippta. Vet att vissa låter sina hästar gå utan. Men jag tycker det känns taskigt att de ska gå och frysa och vara blöta när jag har täcken så det räcke och bli över?

Det finns nog lika många delade meningar om att täcka sin häst eller ej som det finns hästfolk. Jag säger inte att det är fel att låta sin häst gå utan även om jag inte låter mina göra det. Hur gör ni?


Hoppas du är nöjd med dina svar (:


Här finns ridbyxorna

Datum: 2010-12-02 ~ Tid: 09:01:00
tattini.se finns de snygga ridbxorna i många färger. Själv är jag sugen på de orangea eller de röda och matcha dem till mina outfits! :D
Har ni någon favoritfärg?Svar på tal

Datum: 2010-12-01 ~ Tid: 22:06:47

Tänkte passa på att svara i ett inlägg eftersom det säkert är fler än dig som undrar (:

1
. Han skulle åka förra helgen. Men hans box hade inte kommit ännu. Den kommer i färdiga delar och ska bara sättas ihop. Han åker nu till helgen i stället.

2. För att den inte ska bli skitig. Mest för att det var så lerigt förut men också för att slippa få bajs på den.

3. Stämmer, han har sönder dem. Tänkte att han får ha denna tills han ska flytta då ska ja ta på honom en hel, ny och ren grimma så att han blir fin samt skicka med ett helt gäng eftersom han sliter ut dem snabbt haha!
Megastor bildbomb!

Datum: 2010-12-01 ~ Tid: 21:23:29
Nu kommer det hela 20 bilder! Tar sin tid att få upp dem här på bloggen. Hoppas att ni gillar dem :D


Rubrik?

Datum: 2010-12-01 ~ Tid: 20:55:59
Claudia var mer vild än tam idag, herregud! Det var nära ögat att jag hamnade på backen ... hon är helt lugn när bilar, människor och älgar kommer förbi men när det blir knäpptyst och lugnt flyger hon i luften för ingenting. Blev helt galen på bilarna idag, de saktar in så de nästan står still framför än och sen gasar de som idioter förbi. Nästa som beter sig så ska jag kasta en snöboll i framrutan på. Efter uteritten åkte vi och hämtade en höbal till Solis och sen stannade jag kvar i Valåsen ett par timmar. Gjorde iordning hans höpåsar, kraftfoder, borstade honom och släppte honom med hans nya hagkompis Prisse i ridhuset. Älskar verkligen Solis personlighet, han undersöker verkligen allt. Inom loppet av 10 minuter hade han på något sätt fått in en plastpåse i boxen som han drog i småbitar, tog diskborsten för mig och kastade rakt upp i taket och tog även tag i digitalkameran och började dra, haha!

Nyfiken Solis och extremt skäggiga Claudia :D

Outifit

Datum: 2010-12-01 ~ Tid: 19:50:26

En färg glad outfit för dig med b-ponny
Hehe inte min stil precis men^^

Sneak peak

Datum: 2010-12-01 ~ Tid: 18:55:47
Här får ni en liten smygtitt På bilderna från idag. Det togs massor av bilder, både av mig och Ingrid.
Hur många vill ni se? 5-10-15-20?Tyck till

Datum: 2010-12-01 ~ Tid: 17:45:45
Tycker ni att jag är för hård? Att jag ska tona ner lite av mina åsikter? Skriva om sånt jag gillar i stället för det jag ogillar?

Klart jag gör det, om det är det ni vill? Det är ju för eran skull jag bloggar. Då ska jag ju skriva sånt ni vill läsa (:Hämtat Solis

Datum: 2010-12-01 ~ Tid: 14:07:02

Av någon underlig anledning försvann mitt inlägg jag publicerade imorse, och mitt tidsinställda kom inte heller upp :S Just nu är jag hemma på lite "rast" efter att ha hämtat Solis och installerat honom i boxen och hagen. Nu går han själv i en hage bredvid de han ska släppas ihop med imorgon. Han var helt lugnt och cool, kikade runt lite i boxen, nosade på de nya kompisarna i hagen bredvid och sen ställde han sig och åt sitt hö.

Åkte till stallet tidigt imorse och släppte ut Claudia och Quillen, fixade allt i stallet och var duktig och körde in ett lass ved till morfar. Kritsina (min moster) var snäll och körde mig till Laxå för att hämta Solis. Dock blev vi lite försenade iväg då det hade strulat lite innan så jag började gå och möta henne. Genade över en åker och eftersom det är så förbannat mycket snö hade jag glömt den lilla "ån" som går mellan gärdena, gick självklart rakt ner i så det var bara mitt huvud som stack upp ur snön, haha!
Ikväll ska jag sätta mig och försöka leta rätt på ett snyggt mörkbrunt träns, bett, stigläder och stigbyglar samt ett vintertäcke till Solis, men innan det ska vi åka och hämta hö och så ska jag hinna rida ut på Claudia och rejsa i snön!

Jag känner att jag kommer ha sjukt mycket att göra framöver, såhär ser slutet av veckan ut:

Torsdag: Utsläpp, rida Claudia+fixa stallet, rida Solis+fixa stallet, promenera med Quillen, lunchfodring, plugga 3 timmar, insläpp+eftermiddagsfodring, jobb 9 timmar.

Fredag: Utsläpp, rida Caudia, rida Solis, tömköra Quillen, fixa båda stallen, lunchfodring, plugga 4 timmar, insläpp+eftermiddagsfodring, insläpp+kvällsfodring(hos Solis), kvällsfodring.

Lördag: Utsläpp, utsläpp(hos Solis), rida Solis, rida Claudia, fixa båda stallen, lunchfodring, plugga 3 timmar, insläpp+eftermiddagsfodring, kvällsfodring.

Söndag: Utsläpp, rida Claudia, rida Solis, longera Quillen, lunchfodring, fixa båda stallen, insläpp+eftermiddagsfodring, plugga, kvällsfodring.

Som ni ser är det endel, utöver detta ska jag även passa in bussar till och från Solis och gå till och från mitt eget stall. Dessutom kommer jag lyckas trycka in tusen grejer till eftersom att jag har väldigt svårt för att säga nej när folk frågar om jag kan göra saker. Och så ska jag hinna med mig själv, känns som jag behöver skriva ett schema och förbereda tidsinställda inlägg :D

Bäst att kila, märren ska motioneras!
Ny sadel

Datum: 2010-12-01 ~ Tid: 11:06:22
Igår beställde vi hem en ny sadel till Cupido. Den sadeln han har just nu är nämligen lite för vid för honom. Som ni redan vet är jag inget stort fand av syntetsadlar. Jag tycker inte att det är varke snyggt eller bekvämt att rida i. Wintecs sadlar känns som att sitta i en plastig trädgårdstol. Ingen närahästan känsla alls.

Men jag har å andra sidan aldrig ridit en globus syntetsadel så jag får väl ge det en chans. Vi köpte den eftersom det är smidigt att kunna byta koppgärn när han bräddar sig och sätter muskler. Unghästar ändras ju ganska mycket i kroppen. Till både Braven och Philiac har vi haft en massa sadlar, vilket är ganska jobbigt att prova ut.

Så vi tänkte ha denna som slit och slängsadel tills han börjar bli lite mer slutgiltig i kroppen. Sen ska vi prova ut en fin dressyrsadel, troligtvis en Amerigo eftersom jag är förtjust i dem. Om de passar hans kroppstyp vill säga.
Någon som har eller har haft en sånhär sadel och vet om den är bra eller dålig?Annonser via Bloggpartner