Exteriörens påverkan

Datum: 2010-07-06 ~ Tid: 19:18:01

En korrekt exteriör är grunden för att hästen ska kunna utföra det jobb vi har avlat fram den för.
Från första början är hästar varken till för att ridas eller köras, men vi har med tiden utvecklat aveln för att underlätta för både häst, ryttare och kusk, inom alla grenar och inriktningar. Men det betyder inte att de inte kan utföra arbete av annat slag än det de är framavlade för, men en korrekt exteriör undelättar enormt.

En häst som är byggd i "nedförsbacke" det vill säga med korta ben (speciellt framben), lång rygg, lågt ansatt hals, rak överlinje (den såkallade taxmodellen) har svårare för att sätta under sig,  samla sig, och att bära sig i en korrekt hållning och form. De har lätt för att bli markbunda när de har korta framben, vilket kan resultera i förslitningsskador. En häst med för lite utrymme mellan atlaskotan och käkbenet har svårare för att ge efter i nacken då spottkörteln blir klämd. Detta är ett exempel på dressyrhäst med felaktig exteriör för sitt syfte som försvårar för både häst och ryttare. En korrekt exteriör gör att hästen oftast håller bättre och längre, om den rids och sköts korrekt vill säga. God ridning kan komplettera en dålig exteriör.

En häst som istället är byggd i "uppförsbacke" har mycket lättare för att naturligt sätta under sig och bära sig med en välvd överlinje. Det som underlättar mest i ridsyfte (dressyr) är en långbent häst med kort rygg och relativt kort hals, bra ansatt hals, bogrörelsefrihet, ganaschfrihet (man brukar likna utrymmet med minst tre fingrar), luftiga gångarter med schvung och god taktkänsla.
Även om en häst är korrekt byggd kan den vara felskolad och därmed försvåra ridningen i vilket fall.

Vi har valt att ta dressyrhästar som ett exempel, eftersom att vi är dressyrmuppar :) Bara för att en häst är framavlad i dressyrsyfte behöver inte det betyda att man använder den inom den disciplinen. Psyket på ryttare och/eller häst kanske är mer lämpat för en annan gren. Det är samma princip i alla discipliner, de är avlade för sin gren och kan både ha en korrekt och felaktig exteriör inom sin gren.
Vi påstår inte att en exteriört felaktig häst inte kan hävda sig bland de "korrekt byggda", men det underlättar såklart med en bra exteriör. Vi båda är mest förtjusta i den långbenta hästen med kort rygg.

Linn har till exempel haft en ponny, med såkallad felaktig exteriör, men vart lika förtjust i honom för det. Han gick långt över sin förmåga med tanke på hans exteriöra svårheter, så saker är till viss del möjligt ändå. 
Allt ligger inte i utséendet, det är individen som räknas.

Vi påstår absolut inte att våra hästar är av rätt exteriör för användningsområdet. Vi kan se både för- och nackdelar.

Vilka ser ni? Vad skulle kunna förbättras och vad är bra?



Kommentarer
Postat av: .

Braveheart skulle kunna ha lite bättre såkallat sadelläge. :)

Claudia skulle kunna ha lite bättre ansatt hals, men bägge är jättefina! och haha, ingen av grejerna skulle ju kunna förstöra direkt . :P

2010-07-06 @ 19:38:23
Postat av: ..

Vem menar ni?



Linn har till exempel haft en ponny, med såkallad felaktig exteriör, men vart lika förtjust i honom för det. Han gick långt över sin förmåga med tanke på hans exteriöra svårheter, så saker är till viss del möjligt ändå.

2010-07-06 @ 19:55:50
Postat av: Stina

Philliac antagligen?

2010-07-06 @ 20:06:03
Postat av: Cajsa

Jag tycker att braven kunde varit liiiiite YTTERST lite längre i ryggen, eller vad man ska säga, men det gör honom inte mindre duktig för det :D

2010-07-06 @ 20:38:18
Postat av: Anonym

Dem båda skulle ha mycke mer ryggmuskler, men de är jätte fina:D

2010-07-06 @ 21:32:52
Postat av: aaaaa

Claudia har för brett ansatt hals och kort rygg. Något långa bakben (inte korta framben, helt olika saker). Men trevlig modell av ponny, absolut! Ser ut att exteriört sett ha lätt för sig.



Braven tycker jag ser ut att ha lite för korta skenben, jämfört med underarmarna. Annars kan jag inte komma på ngt mer :)

2010-07-06 @ 21:36:22
Postat av: -

dåliga bilder för extriörbedömning

2010-07-06 @ 22:30:33
Postat av: Sandra

Jättebra inlägg, men skulle ni kunna visa skillnaden på en häst som är "nedförsbacke" och en som är i "uppförsbacke" ? Eller på en häst som är "felaktigt" byggd så vi kan se en skillnad?

Jag är jättedålig på exitör, det är bara därför jag undrar :)

2010-07-06 @ 22:30:40
Postat av: Ida

Om hästen själv vill så finns det typ inga begränsningar :) Mitt sto har inte extriör för hoppning men det är de hon är bäst på :)

2010-07-06 @ 22:35:40
Postat av: Reby

Lol "dåliga bilder för exteriörbedömning", tyckte de var relativt bra.

Lägg upp ett följande inlägg med bild på en överbygd häst så de som inte fattar får se en bild på en häst som är "bygd i nedförsbacke"? (:

<3

2010-07-06 @ 23:33:04
Postat av: Anonym

de båda ser väldigt opropitionerliga ut på bilderna, ni valde helt fel bilder för att kunna dömma exteriör.. välj bättre bilder, de båda ser helt felmusklade ut:s

2010-07-06 @ 23:42:59
Postat av: Anonym

braven skulle brhöva mer ryggmuskler, och han ör väligt högrest med huvudet i vissa lägen, och mer muskler bak vid rumpan .

2010-07-07 @ 00:24:54
Postat av: TILL REBY

Min ponny är överbyggd, men är högrest & född i uppförsbacke. Överbyggd behöver inte betyda född i nerförsbacke.

2010-07-07 @ 08:52:43
Postat av: Maya

Bravens modell av sportponny HAR inte en spikrak rygg.

2010-07-21 @ 09:40:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner