Senskador

Datum: 2010-11-01 ~ Tid: 11:37:01
Skador i senan har alltid varit en fruktad diagnos eftersom det innebär en lång konvalescens för hästen. Det tar minst ett år innan en allvarlig senskada har läkt ut helt och för många hästar innebär det ett karriärbyte.

Det är främst ytliga böjsenan, djupa böjsenan och dess förstärkningsband samt gaffelbandet som drabbas av skador. Dessa kan visa sig som en blödning, inflammation eller bristning av senfibrerna.

Några av orsakerna kan vara att träningen har stegrats för snabbt så att vävnaderna inte hunnit anpassa sig, det kan vara rent akut genom en kraftig övertänjning som till exempel fel- eller genomtramp. Det kan också vara en kronisk uttröttningsskada då senan eller gaffelbandet under en längre tid har överbelastats.
Uttröttningsskadan uppstår när hästen försöker skydda sig mot smärta i benet genom att räta upp kotan. På ett framben sker upprätningen med hjälp av ytliga böjsenan och dess muskel. Därmed får senan ständigt bära en belastning över det normala och förändringar i senvävnaden uppstår. Dessa förändringar försvagar senan men kan i ett tidigt stadium inte påvisas vid undersökning. Först när senan går sönder märks ansvällning och ömhet. Skadan har dock grundlagts långt tidigare och det kan räcka med en lindrig ansträngning för att utlösa den.

En senskada känns igen på att den ger värme, svullnad, ökat senomfång och ömhet. Dock behöver inte alla dessa symptom uppvisas. En lättare försvagning av senan brukar kallas varning. Det enda som då märks är en liten värmeökning och eventuell smärta över det skadade området. Genom daglig visitation  och lyhördhet för hästens välbefinnande kan hästägaren tidigt upptäcka sådana förändringar kring senor och senfästen. Missar man detta och fortsätter att träna på som vanligt kan en allvarligare skada bli följden med bristningar i senfibrerna som följd. Vid en allvarlig senskada ser baksidan av skenbenet ut som en banan, senan är spänd som en båge.

Kontakta alltid veterinär vid misstanke om senskada och rådgör om behandling. De akuta åtgärderna är mycket viktiga. Direkt efter skadan är intensiv kylning av stor vikt, zinklimbandage, boxvila och medicinering med antiinflammatoriska preparat används i vissa fall. Kylningen syftar till att dra sammanblodkärlen och minska blödningen. Detta ska ske direkt efter skadan. Kylning sker antingen med vatten eller isinpackning. Var noga med att alltid ha något mellan isen och benet för att undvika frostkador. Kyl cirka en halvtimma några gånger per dag. Zinklimbandage läggs på efter något dygn, det liknar ett mjukt gips och fungerar både kylande och som stöd. Zinklimbandaget kan ligga på någon vecka men det är viktigt att kontrollera det med jämna mellanrum.

När det gäller senskador är det tid och kontrollerad uppträning som ger bra läkningseffekt. Det finns även behandlingar som till exempel injicering av olika preparat och stilettering där man perforerar senan med en kniv vid allvarligare skador, dessa påskyndar dock inte läkningsprocessen utan syftar på en bättre avläkning.
Läkningsprocessen följs via ultraljud med jämna mellanrum. Hästen bör ha boxvila tills svullnaden lagt sig sedan ska den till en början skrittas cirka 10-15 minuter per dag på fast underlag eftersom senor läker bäst vid motstånd. 
Det finns förebyggande åtgärder för att minska risken för senskador. En av dem är god hovvård, se till att inte hästen blir för lång i tån, särskilt inte i kombination med låga trakter med mera.





Källa: Tidningen Ridsport samt egna erfarenheter.

Kommentarer
Postat av: Anonym

bra att veta:)

en i mitt stall finns en häst som går på ridskola och är 28 fick sen skada med det gick snabbare för mig men nu går hon kortare pass för nybörjare och tävlar lite då och då;)

men tkr ändån att hon ska slippa ridskole livet nu så kanske hon lever längre än vad hon nog kmr göra om hon förtsätter på rodskolan:(

2010-11-01 @ 11:50:03
Postat av: Liz

Usch, Senskador är verkligen inte kul!



Bra att du skriver källor! letar efter gilla-knappen!

2010-11-01 @ 12:34:26
Postat av: Gabbi

Tycker det är jätteroligt och bra att ni skriver olika inlägg om skador/problem m.m. Många (även jag) är väldigt okunniga kring skador/sjukdommar trots att de kanske har en egen. Så tummen upp för det :)!

2010-11-01 @ 15:26:46
Postat av: Maja

Den där bilden var väldigt avskräckande. brrrrrr! :O

2010-11-01 @ 16:37:47
URL: http://youngdressage.blogg.se/
Postat av: emma

våran gamla dressyrhäst var vi tvunga att ta bort för att en dag hängde hennes kota nere vid marken, senorna var så uttänjda, riktigt läskigt!



veterinärerna sa att de aldrig sett nåt liknande så du behöver nog inte oroa dig för det :)

2010-11-01 @ 17:09:05
Postat av: Helene

Intressant läsning!

2010-11-01 @ 19:59:42
Postat av: Anonym

BRA inlägg ingrid! Och bra med källa och allt, tummen upp! :)

2010-11-01 @ 22:44:19
Postat av: bella :D

jätte bra inlägg, senskador suger!

2010-11-02 @ 09:34:31
URL: http://bellabuus.bilddagboken.se
Postat av: Lovisa

Hej Ingrid!

Jag vet hu jobbigt det är med senskador. Hur orolig man är.. Att inte veta om dom kommer bli bra igen. Min sköthäst fick en senskanda i maj. Nu har vi travat i ca 1 ½ månad. Det blir väldigt mycket ansvar. Vi ska kyla 10-15 minuter varje dag, linda benet och gå ut och gå.

Jag förstår att du tycker att det är jobbigt med människor som tycker att du kan göra si eller så.. Om man har fått instruktioner av veterinär så har man! Men, du får ta det bästa av situationen. Se det från den ljusa sidan liksom. Jag vet att det kan vara svårt.. Men man får göra det bästa av det..

Lyck till!

2010-11-02 @ 09:52:41
Postat av: Anonym

En storhästs ben i mitt stall ser nästintill precis ut så! Hur pass allvarlig är den skadan då?

2010-11-02 @ 10:54:14
Postat av: Ingrid

Vet ej, bilden är från google. Alltså INTE Claudias ben.

2010-11-02 @ 11:41:12
Postat av: Anonym

Okej, men det är alltså en skada på senan?

2010-11-02 @ 12:55:51
Postat av: Johanna

Såg sen att det gått bra med ultraljudet, guuud vad skönt =) Min häst fick senan avskuren i ett slagsmål med en annan häst.... Både ytliga och djupa böjsenan skadades. Men nu rider vi på nästan som innan skadan och det enda som visar på att hon haft skadan är att den delen av benet, där hon fick sparken, är liiite större än det andra! =)

2010-11-22 @ 17:19:23
URL: http://sharyna.blogg.se/
Postat av: Camilla

superintressant inlägg, bra skrivet!

2010-11-29 @ 21:38:05
URL: http://unafraid.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner