Skräckexempel - raspning

Datum: 2010-10-29 ~ Tid: 00:06:53
Fortsättning på tänder och raspning. Här är delar ur ett fall som tidningen ridsport tog upp i början av 2010.

Efter att en veterinär raspat hästens tänder blev det akutfärd till Ulltuna då den ryckt till, flera dagar på djursjukhus och mer än tre veckor på smärstillande medel bara för att kunna äta. Hästen drabbades även av problem i munhålan/svalg samt akut lunginflammation på grund av främmane partiklar i luftstrupen. Det fans även skador på tunga slemhinna samt många av tänderna som ger hästen problem att äta för all framtid. Det är oklart om hästen någonsin kan ridas med bett igen och de bortslipade tandytorna kan aldrig återställas.

Genom bedömning har hästen cirka en fjärdedel av sin normala tuggyta kvar och att äta kommer innebära obehag under tid samt ge spänningar i käkmuskeln med fler följdproblem och kommer sannolikt att förkorta hästens produktiva liv.








Text och bilder är lånat från Tidningen Ridsport.
Här kan ni även läsa mer om hästtandvård.

Kommentarer
Postat av: Jessica

Ursch, så hemst!

2010-10-29 @ 10:31:48
URL: http://frokenoslagbar.blogg.se/
Postat av: Reby

Usch, mår illa.. vem kom på hela idén egentligen? Inte som att vi raspar våra tänder bara för att..

Sen är det ju i princip tänderna som håller hästen vid liv.. En häst som lever ett exemplariskt friskt liv dör till slut för att tänderna är så utnötta att den inte kan äta längre.

2010-10-29 @ 12:31:34
URL: http://reby.blogg.se/
Postat av: Anonym

Najmen hu! Stackars hästen/hästarna har ju nästan inga tänder kvar :O urs jag är har beställt en tid med en tandraspare han får kolla på dom men behövs dom inte raspas ska han inte göra de häller! :O

2010-10-29 @ 12:57:12
Postat av: Pernilla

Usch, hatar sånna som INTE kan raspa! Mina hästar blev raspade för ungefär ett halvår sen. Vetrinären upptäckte massor av fel som kan ha orsakat ett antal skador på dom. Dels att Exet var raspad med elrasp vilket hade gjort tänderna alldeles rakslipade och det kan ha orsakat hans kantiga galopp.

Hon kommer igen i November och kollar dom, som tur är :)

2010-10-29 @ 19:10:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner