Svar på tal

Datum: 2010-10-24 ~ Tid: 16:48:21

Hoppas att ni är nöjda med mina svar. Det är såhär jag hanterar unghästar och det har funkat bra hittills för min del. Säger inte att alla ska göra såhär för alla har vi olika metoder men det är såhär jag gör.



Nej det tycker jag faktiskt inte. Det är något som man måste lära sig att känna av som människa. Olika hästar behöver olika mycket tid för att lära sig och ta in nya saker. Cupido är varken rädd, osäker eller svårlärd så inget vi hittills gjort med honom har han reagerat på ett negativt vis till.



Han har inget schabrak på bilderna eftersom vi provade sadeln och han hade aldrig haft sadel då kändes det onödigt att böka med ett schabrak. Vi hade häller inte planerat att longera med sadel på men så blev fallet och det är absolut ingen fara att inte ha schabrak. Dock brukar jag ha det i vanliga fall.



Min mamma longerade honom ett par varv medans jag fotade innan vi bytte tillbaka. Ser inga fel i det? Hon är minst lika van som mig vid unghästar. Jag har ridit in 30st.




Ja tänk för att jag gjorde det. Jag tycker det ligger i var och ens eget ansvar att ha hjälm eller ej. Jag anser att ha är så pass snäll att jag inte behöver ha någon hjälm. Ja visst han kan säkert hoppa till eller kicka, men då flyttar jag väl på mig? Dessutom har man ett longerspö mellan sig själv och hästen som man kan vifta lite med i luften om hästen kommer för nära.




Han longeras med träns för att vänja sig vid att ha bett i munnen. Man måste väl inte rycka och dra i longerlinan? Så varför skulle ha bli okänslig i munnen?




Du svarade i princip på din egen fråga. Han är väldigt ovan vid att man rör benen. De går att lyfta och så nu men kan tänka mig att han skulle röra sig ännu mer med benskydd vilket ökar risken för skador. Så jag tänker vänja honom vid skydd under skrittpromenader inte när han ska longeras i trav och galopp.




Där är en ren skräpsadel som duger att ha när man ska vänja hästen vid att ha sadel. Man vet aldrig om en unghäst brallar iväg går om kull eller något liknande och har sönder hela sadeln. Då kändes det inget vidare att ha en ny ”värdefull” specialanpassad sadel som går sönder utan en sån här skitsadel. Han ska självklart få en annan sadel så småningom men denna duger till det han gör just nu.




Kommentarer
Postat av: Majsan

Tyckte dina svar är super! Vad jag märker så är du o jag ganska lika när det gäller unghästar=) Tycker du sköter ditt jobb galant med hästen!

2010-10-24 @ 17:00:44
URL: http://majsankellidou.blogg.se/
Postat av: Anonym

bra svar! :)

2010-10-24 @ 17:16:02
Postat av: Moa

Hej, Kan inte ni ge lite tips på snygga hopp-outfits till tävling? I hoppning vill man ju gärna ha något fräsigt och inte vitt schabrak!

tack för en suverään blogg! :)

2010-10-24 @ 17:19:41
Postat av: Malin H

Det är bra! Stå upp för dig själv! Låt dig aldrig tryckas ned och klampas över, lita på dig själv! Min uppfattning är att du är en mycket bra hästmänniska. Man ser ditt samspel med hästarna och man märker hur mån du är om dom.

Keep up the good work!



Dock måste jag tillägga att det är du som har valt att "visa dig offentligt" att lägga upp ditt liv på en blogg och på det sättet har du valt att bli någons förebild, alla offentliga personer blir en förebild för någon. Men det är upp till dig att välja vilket sätt du vill visa dig på, vilket sätt du vill att andra ska se dig. Det tror jag att du är mycket väl medveten om. Det hade inget med inlägget att göra men med en kommentar på det förra. Jag hoppas att du "missförstår mig rätt".



Tack för en mycket bra, trevlig och intressant blogg. Önskar dig och Ingrid all lycka med hästarna i framtiden, jag tror stenhårt på att det kommer gå bra för er båda två!

2010-10-24 @ 17:22:32
Postat av: Louise

Bra med svar :) Ridsporten har miljoner olika synpunkter, så om endel har negativ ton så strunta i det och gå på din känsla, det har ju uppenbarligen funkat bra änså länge med tanke på hur fina alla hästar är som du haft/har. Det spelar ingen roll hur fin häst man har, om man inte kan rida ordentligt så går det inte iaf.



Lite rörigt där, men iaf, står på din och Cupidos sida, känner på mig att det kommer bli toppen! :D

2010-10-24 @ 18:07:34
URL: http://livingwithbompa.blogg.se/
Postat av: Reby

Precis som att du inte vet vad du håller på med x) folk ska minsann alltid besserwissra sig på internet.

2010-10-24 @ 18:10:54
URL: http://reby.blogg.se/
Postat av: Lina

Vad är det som säger att man måste ha hjälm när man hanterar en unghäst? Jag är väldig fundersam på dom av dina läsare som verkligen verkar använda huvudet innan dom ställer frågor! (inte) Det finns "gamla" hästar som är mer opålitliga än Unga. '



Tycker du har väldigt kloka åsikter! Stå på dig Linn!

Det som fungerar för dig har du verkligen övat på! Kanske inte fungerar för alla men det fungerar för dig!.

2010-10-24 @ 18:12:11
Postat av: @Sabina-L

Åh, jag blev såååååååhääääääääääärrrrrr irriterad på "ofta ni hanterar och longerar unghäst utan hjälm??:O"

Herregud, om man har miiinsta lilla förtroende av hästen så är det la ganska klart att hästen inte gör något elakt med vilje, om den älskar dig? Om den känner sig obekväm så visar den det på kroppsspråket innan den kickar, och om hästen blir rädd för något så hinner man ju reagera! Och om man är rädd för att hantera hästen utan hjälm, bör man inte hantera den alls... Så tkr iaf jag..

Själv rider jag in en unghäst och han är suuuuuperduktig, vill göra allt rätt och älskar att visa upp sig! :')

2010-10-24 @ 18:27:11
Postat av: Johanna

Klart man använder skitsadlar på unghästar! Deras kropp ändras ju hela tiden så om man ska ha en specialanpassad sadel så kommer den att vara specialsnpassad i typ max 6 månader;) Tycker du gör helt rätt med Cupido, tror inte att du går för fort fram, sånt brukar man känna:)

2010-10-24 @ 18:34:36
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: Johanna

Klart man använder skitsadlar på unghästar! Deras kropp ändras ju hela tiden så om man ska ha en specialanpassad sadel så kommer den att vara specialsnpassad i typ max 6 månader;) Tycker du gör helt rätt med Cupido, tror inte att du går för fort fram, sånt brukar man känna:)

2010-10-24 @ 18:35:21
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: Kajsa

Jag tycker att du vet bäst när det gäller både dig själv och Cupido, och inte de som aldrig har träffat dig eller dina hästar. Så keep up the good work!

2010-10-24 @ 18:39:13
URL: http://honfrannorrland.blogspot.com
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

Hahaha åh herregud vad puckade folk är alltså :D Fast allt kanske iofs inte är så lätt att veta när man aldrig pysslat med en unghäst innan..



Men jag har nog fan aldrig haft på mig hjälm vid longering av unghäst :P Aldrig på äldre häst heller (om jag inte longerar innan ridning då såklart). Som du säger, man kan faktiskt flytta på sig om hästen börjar muppa sig!



Och sadelexperten alltså.. Herregud! Jag tycker inte ens man ska ha behövt hålla på med unghästar för att förstå att man inte använder sin finaste sadel till att få hästen sadeltam.. Som du säger, hästen kan totalförstöra sadeln & jag använder också skitsadlar när jag rider in ifall något skulle hända :P

2010-10-24 @ 18:40:25
URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: Linnéa

Bra svar, det märks att du är väldigt kunnig!

2010-10-24 @ 19:20:01
URL: http://sheisnea.blogg.se/
Postat av: Malin

ååh... jag blir så trött på folk som ska klaga på allt och alla >.<

2010-10-24 @ 19:49:57
Postat av: Jennelie

Då har jag en ny fråga.

Du säger att du ridit in 30 unghästar?



Var kommer alla dessa unghästar ifrån? Håller din mamma typ på med inridning av unghästar, eller känner du någon annan som gör det, eller någon som håller på med uppfödning? Eller kan du berätta mer om hur du "kom över" så många unghästar? :)

2010-10-24 @ 19:57:54
Postat av: Jennelie

Sen kan jag även tillägga, spelar ingen roll om du ridit in 50 unghästar, eller 10, om du hållit på med hästar i 50 år eller 10år. Det är inte kvantitet som räknas utan kvalitet ;)



Dock verar du (Linn) väldigt kunnig :)

2010-10-24 @ 20:00:16
Postat av: Eleonor

Hej Linn! En liten kommentar ang ditt svar om hjälm eller inte: Du skrev: "Ja visst han kan säkert hoppa till eller kicka, men då flyttar jag väl på mig?"



Jag longerade idag - brukar aldrig bära hjälm. Hästen jag longerade hanterar jag varje dag, är snäll men ofta pigg o busig o mer oppe i luften än på marken.



Idag blev han helt okontaktbar, ja rent ut sagt farlig. Innan jag hann reagera hade han snott runt o kickat till. Jag kände att han träffade min högra hand o hann tänka: FAN nu har jag brutit den.

Som tur var "touchade" han bara så jag är lite svullen o fått skrapsår. MEN. From kommer jag bära hjälm. För även om de inte var i huvudhöjd. Så är de inte långt ifrån. Även en tanke till er andra som struntar i hjälmen. Man är inte särskilt skyddad när man står på en liten volt med en häst i lina.



/ Eleonor

2010-10-24 @ 22:14:04
URL: http://hastoridverksamhet.blogg.se/
Postat av: Eleonor

Tilläggningsvis: De är alltså inte "bara" att flytta på sig om hästen börjar "muppa". De går så j*vla fort så man fattar inte vad som händer.

2010-10-24 @ 22:16:43
URL: http://hastoridverksamhet.blogg.se/
Postat av: Maria

Tack för ditt svar!

2010-10-24 @ 22:29:49
Postat av: Anonym

Ja visst han kan säkert hoppa till eller kicka, men då flyttar jag väl på mig? Dessutom har man ett longerspö mellan sig själv och hästen som man kan vifta lite med i luften om hästen kommer för nära.



Hur FAN tänker du? SERIÖST! man hinner inte flytta på sig, eller är du nån jävla adrenalin människa eller? idiot, har alltid hatat ditt sätt att hantera hästar och du är så jävla dryg mot allt och alla. minsta lilla kritik du får, eller om man frågar dig något så svarar du inte ens. du SUGER, jag avskyr dig, verkligen, och jag menar det av hela mitt hjärta! och det är inte bara jag som gör det, trust me. usch vad jag hatar dig..!

2010-10-25 @ 17:12:01
Postat av: frida :)

Till Sabina-L: Eh... okej så om man har hjälm på sig är man rädd för hästar och borde inte hantera dem? skrattretande.

jag har hjälm, inte för att jag är rädd för att hantera hästen utan hjälm, utan för att jag är medveten om riskerna och har förståelse för att hästen är ett levande djur som faktiskt kan göra något, oavsett hur snäll den är, det behöver inte vara "med vilje" som den gör något. jag blir mörkrädd av din kommentar...



Eleonor: Helt rätt! :D



Till Linn: Tycker du är väldigt duktig med Cupido! :D Jag tycker inte du går för fort fram med honom, han verkar helt lugn och trivas :) Lycka till med honom :D

2010-10-25 @ 20:46:19
Postat av: martina

det är väll bara bra att hästen vänjer sig vid olika personer som hanterar den,



hjälm bestämmer man ju själv fast jag skulle nog valt att ha hjälm för säkerhetsskull, man vet ju inte vad unghästar kan hitta på :P

2010-10-25 @ 20:53:15
Postat av: Anna

"Jag anser att ha är så pass snäll att jag inte behöver ha någon hjälm."



"Man vet aldrig om en unghäst brallar iväg går om kull eller något liknande och har sönder hela sadeln."



Bara jag som ser ett motsatsförhållande mellan dessa båda uttalanden?

2010-10-28 @ 14:35:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner