Lök/vitlök

Datum: 2010-09-29 ~ Tid: 20:31:48

Eftersom det är så pass många hästägare som ger sin/sina hästar vitlök i okunskap om dess faror tänkte jag dela med mig av dehär texten.

Den här varningen gäller alla sorters lök och som andra giftiga växter så är den mera giftig i torkat tillstånd. Det som är lurigt med löken är att en liten mängd lök inte ger någon akut reaktion så de flesta tror att det är helt ofarligt och fortsätt att ge hästen lök. I dagsläget vet men inte exakt var den säkra doseringen av lök/vitlök till hästar går men man vet att hundar och katter snabbt påverkas av ett litet intag av vitlök.

Varför är lök farligt för våra hästar

  • Lök – vitlök innehåller ett näringssalt, thiousulfat, som hästarna inte kan bryta ned.
  • Hästarna får förändringar i de röda blodkropparna, de spricker och hästen kan drabbas av blodbrist och låga blodvärden.
  • Syreupptagning i blodet påverkas negativt genom att hemoglobin (vars viktigaste uppgift är att transportera syre och koldioxid) omvandlas till metahemoglobin, det här sker fort redan efter några minuter från lök intaget.
  • Döda blodkroppar transporters till njurarna vilket kan innebära att hästen drabbas av
    njursvikt.
  • Mjälten påverkas negativt.

Symtom på förgiftning kan vara

  • Aptitlöshet
  • Bleka slemhinnor
Hög hjärtfrekvens och snabb andning precis som vid annan förgiftning så kan symtomen variera, man vet att vid en snabb och akut förgiftning så är oftast symtomen både kraftigare och tydligare. När det gäller lök så handlar det oftast om en långsam förgiftning vilket medför att det är svårt för hästägaren att märka av förgiftningen i ett tidigt skedde. En långsam process kan innebära att djuret inte längre orkar gå, svimmar eller får problem med sitt hjärta.



Kommentarer
Postat av: Erika

Hejsan! Undrar vart ni fått denna information från? säker källa? För överallt där jag hittat info om vitlök, samt frågat runt, har de sagt att vitlök är totalt oskadligt tom, bra? Vore tacksam för svar, jag har gett mina hästar torkade vitlöksflarn i ca,2år nu och har tänkt fortsätta. Men nu blev jag mycket fundersam.



// Erika

2010-09-29 @ 21:08:08
URL: http://styleriders.blogg.se/
Postat av: Jennysen

Jag har också läst att det ska vara giftigt, men jag tror att det gäller större mängder under en längre period, eller ev. att en del hästar är överkänsliga.

Vore konstigt om det var så för alla med även en mindre mängd, för då skulle ju mängder av hästar bli sjuka.

Jag ger inte min häst det, eller något tillskott alls i dagsläget då jag tror att det mesta inte fyller något syfte, utan mer sitter i vårat huvud.

2010-09-29 @ 21:21:59
URL: http://www.jennysen.soclog.se
Postat av: Linn

Just denna text kommer från alltomhast.se, men informationen finns på fler ställen och fråga en veterinär eller utbildade hästmänniskor så får du samma svar. Jag har hört i alla mina år om att lök och vitlök är skadligt för hästar.

2010-09-29 @ 21:22:02
Postat av: Cara

Flera såna här texter det gillas! :D

2010-09-29 @ 21:31:23
Postat av: fanny

källa för er som inte tror på linn:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15822591?dopt=Abstract

2010-09-29 @ 21:49:06
Postat av: Mickaela Jansson

Vitlök är inte farligt att ge... Oftast fokuserar människor på allt de negativa och glömmer bort allt som är bra med vitlök. Alla örter/lökar kan vara skadlig på lång sikt om man ger alldeles för stora doser och långa perioder. Man ska självklart ge rekomenderad dos och alltid ha uppehåll.

2010-09-29 @ 21:50:59
URL: http://stallortagarden.blogspot.se
Postat av: Anonym

kan du inte typ skriva om orsakerna till varför folk änvänder de, liksom vad man tror att det är bra för? :)



grym blogg !

2010-09-29 @ 22:08:23
Postat av: Maria

hej, man loggar in på sin bloglovin, går in på konto- min blogg. om du inte har reggat bloggen gör de då. sen så går du på ändra blogg info, där står de först namn sen beskrivning efter de kategori. och där väljer du hästsport. om du inte har tagit kontroll över din blogg så står de precis när du går in "ta kontroll över min blogg" hoppas du förstår min usla förklaring :P

2010-09-29 @ 22:09:30
URL: http://ricokeeda.blogg.se/
Postat av: Anonym

Det som Linn har skrivit stämmer helt och hållet. Sveriges främsta forskare inom hästens biologi och utfodring avråder klart och tydligt från att fodra med vitlök, just eftersom det enbart har negativa effekter (blodbrist) och inga positiva. Den enda positiva effekt man kan tänka sig är mot fästingar, knott, mygg osv. men då är det bättre att lösa upp vitlöken i vatten och spraya på hästen, så att man bara använder den utvärtes. Så sluta ge hästen vitlök oavsett vad olika försäljare säger!

2010-09-29 @ 23:22:43
Postat av: Mickaela Jansson

tycker det är tråkigt att folk skriver att man inte ska ge vitlök då det faktiskt inte stämmer. Jag vet många och mig själv som andvänder vitlök och inte ser dessa negativa effekter...Visste ni att vitlök är tumörhämmande? att man rekomenderar det till ston som har problem med inkar..Vitlöken innehåller mycket bra grejer om man andvänder den med måtta och inom rimliga gränser. Vet flera possetiva saker men jag är så trött i huvudet så jag får nog återkomma med dom efter lite sömn =) Örter är toppen och fungerar så bra och effektivt...-Linn och Ingrid vad tycker ni om örter? är det något ni skulle kunna andvända?

2010-09-29 @ 23:37:05
URL: http://stallortagarden.blogspot.se
Postat av: Linnea op de weegh

Vitlök är inte naturligt inga hästar får i sig i de vilda.. sen är de massa saker vi proppar i dem som inte heller är naturligt men tex vitlök har vetenskpligt bevisat att de kan ge blodbrist..

2010-09-30 @ 00:45:16
URL: http://linneaopdeweegh.webs.com
Postat av: Emma

Detta visste jag om, Men det är inte många som vet om det, Bra att ni drog upp det :)

2010-09-30 @ 09:25:04
URL: http://sandybelloemma.blogg.se/
Postat av: Elvira

Om det är så farligt som alla påstår hur kommer det då sig att det finns så många hästar som äter det i flera år utan att visa ett enda av alla de symtomen som nämns här ovan?



Bara en tanke.

2010-09-30 @ 15:16:30
Postat av: Martina

Det var någon som skrev att det inte alls är farligt...jo vitlök ska man inte ge till sin häst!

Min kompis gav det till sin häst då hon hört att det var bra, men kollade aldrig upp ren fakta själv. Hästen blev långsamt förgiftad och när det ett år senare upptäckte att hästen hade blodsbrist gjordes allt för att försöka förhindra att det blev sämre. Men det gick inte, hela tiden blev värdena sämre eftersom att hästen ätit vitlök under en sådan lång tid att det blev mycket svårt att få upp värdena igen.

Hästen överlevde heller inte...

Hästen behöver inte lök naturligt i sitt foder så därför kan man lika gärna skippa det, för det kan gå illa!

2010-09-30 @ 15:17:26
Postat av: ...

vitlök är ju farligt för ALLA djur (hundar dör ju av det) så att det inte är farligt för hästar är skitnack.

dock kan man ge häsen LITE vitlök i några veckor på våren om man har en EXTREMT knottkänslig häst, då blir den inte lika biten sen på sommaren.



vill man ge sin häst något nyttigt så ska man ge den högvis med NÄSSLOR istället, torkade.



annars om inte hästen har nåt fel på sig så mår den prima på bara gräs, havre, korn, mineraler etc.

2010-09-30 @ 16:10:59
Postat av: Amanda

Jag har hört att det är bra för hästar, så skönt att ni skrev det innan jag fodrade någon med vitlök. Nu låter jag givetvis bli ;)

2010-09-30 @ 16:59:54
Postat av: sofia

om de nu är giftigt? varför ger så många de till sina hästar? vad är de bra för/till?

vore bra att få svar!

2010-09-30 @ 17:30:53
Postat av: Anonym

Aldrig hört det innan, men tvivlar inte på det!

2010-09-30 @ 18:52:36
Postat av: Johanna

Sofia:



Okunskap;)



Själv undviker jag allt vad lök heter, jag gav det till mina hästar förut men har slutat pga orsakerna ovan!

Ja lök kanske är bra för inkar osv men å andra sidan är det ju dåligt på så många andra sätt, varför riskera livet på hästen?

2010-09-30 @ 20:48:36
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: Anonym

Problemet är att vi förmänskligar våra hästar. Att vitlök fungerar bakteriehämmande hos människor finns det bevis på, men människa och häst fungerar inte lika i alla avseenden, och det finns studier på att vitlök är direkt olämpligt för häst att äta! Sen finns det många som "antar" att det måste vara bra att ge sin häst vitlök utan att egentligen ha nån aning. Anledningen till att så många ger vitlök utan att märka någon negativ effekt är för att blodbrist inte är någonting som syns på utsidan förräns det har blivit riktigt allvarligt. Men jag förstår inte, varför ens riskera att utsätta hästen för detta?? Sluta ge den vitlök bara. Och varför det finns på marknaden är enbart för att det finns folk som köper det och därmed tjänar tillverkarna pengar på det. Vitlök finns inte på något vis i hästens naturliga foder och är inget som är normalt för hästen att äta.

2010-09-30 @ 23:18:57
Postat av: Anonym

Hästen jag hade fick krossad vitlök i hela sitt liv.. han blev 31 år, men han var tvungen att avlivas för att han skadade sitt öga så mycket i hagen att det inte skulle kunna läkas.. Han hade aldrig något problem trots sin ålder. jag tycker att man själv vet som vad är bäst för sin häst, vissa kanske klarar att äta vitlök och vissa inte.. beror kanske också på vad man har gett hästen från början

2010-10-02 @ 10:35:36
Postat av: Anonym

Hästen jag hade fick krossad vitlök i hela sitt liv.. han blev 31 år, men han var tvungen att avlivas för att han skadade sitt öga så mycket i hagen att det inte skulle kunna läkas.. Han hade aldrig något problem trots sin ålder. jag tycker att man själv vet som vad är bäst för sin häst, vissa kanske klarar att äta vitlök och vissa inte.. beror kanske också på vad man har gett hästen från början

2010-10-02 @ 10:39:05
Postat av: Mekko!

Välkommen in till min blogg! Jag säljer massa olika saker i bloggen som ex , smycken (döskalleringar och massa annat snyggt) , hårvårdsprodukter , kläder, skor och skönhetsprodukter. Allt är väldigt väldigt billigt , gratis frakt och helt nytt. http://mekko.blogg.se/mekko

2010-10-02 @ 11:42:27
URL: http://mekko.blogg.se/mekko
Postat av: Anonym

Men snälla nån, hur vet du att den hade bra blodvärden när den dog? Även om det inte var vad den dog av, så kanske hästen hade mått bättre utan vitlöken? Och vad menar du att just vitlöken gav för positiva effekter på din häst?

Visst är det säkert så att vissa hästar är mindre toleranta än andra, men hur ska du få reda på det? Prova att ge den vitlök och se om den får allvarliga kroniska problem med njurar osv.? Lite försent att komma på i efterhand tyvär... Är det värt risken?? Nej, just det.

2010-10-02 @ 16:55:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner