Dressyrryttartest

Datum: 2011-04-12 ~ Tid: 08:30:00

Projektet syftar till att öka intresset för vad en god grundsits innebär och därigenom höja kvalitén på svensk ridning i allmänhet och svensk dressyr i synnerhet.

Syftet med Dressyrryttartest är att främja god ridning i bemärkelsen ryttarens sits och inverkan på hästen. Bedömningsformen kan ses som ett steg i utbildningen mot den traditionella bedömningen som premierar främst gångarter och rörelsernas utförande. I Dressyrryttartest är inte hästens eller ponnyns kvalitet avgörande men en välskolad häst gör att ryttarens rätta inverkan blir tydlig.

Bland bedömningsgrupperna finns exempelvis den lodräta sitsen, balans, skänkelläge, handställning, effekten av hjälperna och helhetsintryck. Domaren ser till om sits och inverkan är rätt för den nivå som ryttaren befinner sig på och bedömer ryttarens utvecklingsbarhet mot högre klasser.

Vid dressyrryttartävling skall ett ridspö av valfri längd, dock max 1.10 m, bäras. Ryttaren förväntas ej skifta spöhand vi byte av varv. Ryttarens sätt att hantera ridspöt ingår som en del i bedömningen av ryttarens sits och agerande. En välutbildad häst förväntas acceptera att ryttaren bär spö.

Bedömningskriterier

1. Ryttarens sits. Balans – smidighet. Följsamhet – mellandelen. Skänkelläget – vinklar. Överliv, huvud- och handställning.

2. Ryttarens hjälpgivning, känsla och inverkan. Samverkan och effektivitet av vikt-, skänkel- och tygelhjälper.

3. Effekten av inverkan på hästen/ponnyn samt på utförandet av programmet och de ingående rörelserna.

4. Helhetsintrycket.

Källa: http://www3.ridsport.se

Jag tycker att den här ideén och tävlingsformen är riktigt bra, då lär sig de unga ryttarna redan från början hur viktigt det är att sitta och inverka rätt. Vad tycker ni?Kommentarer
Postat av: Lovisa

Verkar väldigt bra ju! Skulle vara kul att testa och rida det :)

2011-04-12 @ 08:36:11
Postat av: emelie

Ska du visa Cupis på 4årskvaliteten?

2011-04-12 @ 09:10:45
URL: http://komkoma.blogg.se/
Postat av: sabina

Önskar att jag hade tid och ork att ha häst! Älskar att rida. Sitter och drömmer mig bort på eran sida nästan varje dag nu ^^

2011-04-12 @ 09:34:47
URL: http://sabinahill.blogg.se/
Postat av: Lisa

det där gjorde vi på midsommarcupen förut ;D

2011-04-12 @ 09:35:50
URL: http://ungaryttare.blogg.se/
Postat av: Linnea

Det är en väldigt bra idé... men när jag har sett det på tävlingar har det tydligen varit svårt för domarna att döma..En ryttare som hade 2 olika hästar i samma Dressyrryttartest, fick väldigt stor skillnad på sina poäng på dom olika hästarna.. Även fast det är ryttaren sits som ska vara huvudgrejen liksom, så blev det ändå lite bedömning av hästen på nåt vis.. Men det är väl som du sa det där med en välskolad häst..Men det är en bra tanke bakom dom där testen, helt klart!

2011-04-12 @ 09:58:01
URL: http://dressyrmakarna.blogg.se/
Postat av: Frida

Det låter toppenbra! :D

2011-04-12 @ 10:04:21
Postat av: Rebecca

Tycker de är jättebra :)

2011-04-12 @ 10:24:39
URL: http://www.rbb.bloggagratis.se
Postat av: G

Tycker verkligen om det här, har än så länge inte sett/deltagit i sådan tävling men hoppas att det ska uppfylla sitt syfte och fungera lika bra som jag tror det kommer göra :) Toppen att det är fokus på ryttarens stil och inte lika mycket hästen. Det ger kanske också ryttare som inte har de allra dyraste och finaste hästarna att placera sig riktigt bra. Jag tycker att man borde prioritera ryttarens ridning och samspelet mellan häst och ryttare högst alltid, för det borde väll vara viktigare än hur högt hästen lyfter benen?

2011-04-12 @ 10:26:38
Postat av: Amanda

Mycket bra tanke bakom det hela..men vissa domare dömer ju som de gör..;PJag var med ett år för några år sen nu å då var det en häst i ett lag som flera av oss som satt på läktaren såg var halt, när vi sedan gick till domaren å sa till så svarade hon "De får göra hur de vill så länge de korrigerar felet på rätt sätt/ett bra sätt"..då undrar man ju lite hur dem tänker..men, men..sen tycker jag det är lite konstigt att man har olika program i olika städer..vi här nere i Halland har ryttartestet, där fyra ryttare rider inne på banan samtidigt å blir bedömda, medans ni verkar ha typ LC:1 som program..det är ju oxå lite konstigt.;)Men, men som sagt så är det ju en god tanke bakom det hela xP

2011-04-12 @ 10:44:02
Postat av: Karin

Det där låter väldigt bra :) Som du skriver är det bra att lära sig rätt ifrån början. Tror också att det är viktigt att man börjar fokusera lite mer på ryttarens sits och vilken inverkan den faktiskt har på hästan

2011-04-12 @ 10:48:17
URL: http://kazantos.blogg.se/
Postat av: Anna

Hej! Jag har en fråga som någon kanske kan svara på...Det är såhär att jag tittade på Wednesday Selection i onsdags, och då var det dressyr. Under klippet hade de en intervju med en annan tjej som var ung och tävlade högt i dressyr. Hennes pappa var domare för världscupen och hon red med röda ridbyxor och militärkavaj. Vet någon vem det är??2011-04-12 @ 11:00:35
Postat av: sonntags, en hästblogg

jag tycker de är super! Då kan man redan i början få veta mer om vad man behöver träna på och vart ens svaga punkter finns. Inte många som får veta de på dressyrtävlingar då hästens utsende går före ibland.

2011-04-12 @ 11:36:03
URL: http://sonntags.blogg.se/
Postat av: Camilla

otroligt bra! bara synd att man MÅSTE bära spö, då det finns hästar som kanske inte går bra på det.. plcokar jag upp ett spö på mitt varmblod går det plötsligt mycket mycket fortare.. ;) går väl säkert att rida bort, men hon går helt lagom utan spö så det känns bara onödigt :)

2011-04-12 @ 12:47:01
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: johanna

Det är jättebra, vi brukar ha det på ridskolan i slutet av varje termin. Jättebra för att se hur man utvecklas! :)

2011-04-12 @ 13:17:25
URL: http://tigermysig.blogg.se/
Postat av: sandra

jag tycker det låter som en utmärkt idee :D

2011-04-12 @ 13:24:00
URL: http://sandrashalsa.blogg.se/
Postat av: Jessica

Tycker att det är konstigt att man måste ha spö med sig? När min häst var yngre var han livrädd för spö och blev jättespänd och stressad om man försökte rida med ens ett kort litet hoppspö...det har ju inget med hur välriden hästen är för han gick jättebra bara jag tog bort det.Finns ju faktiskt de hästar som kanske inte blivit så bra behandlade hos föregående ägare eller ännu längre bak i tiden och då kanske inte alls går att rida med spö, låter ju konstigt att dom då inte skulle få vara med pga det.

2011-04-12 @ 13:31:03
URL: http://jessicaappelgren.webblogg.se/
Postat av: Malin

Jag tycker att det låter jättevettigt! Man ser på tok för många som bara sitter och böjer hals och kröker nacke på sina hästar....hoppryttare är nästan värre ibland, vafan hände med den vanliga ridningen? det känns som att det enda hoppryttare är bra på är att sätta fast en gramantygel, (på fel sätt)....huaaa... ;)

2011-04-12 @ 13:40:40
URL: http://ryttareochhast.bloggplatsen.se/
Postat av: Anna

@Malin:

Där tycker jag att du var väldigt orättvis och hård. Du vet att jag är hoppryttare och har varsitt kandar på till mina hästar, dressyrsadlar och rider nästan alltid i dressyrsadel för att komma åt hästen bättre. Min ena häst är väldigt ostadig och rids ibland med en löst spänd gummisnodd, thats it.Och jag kan säga att jag är långt ifrån den enda på mitt stall som gör så TROTS att jag är hoppryttare...

2011-04-12 @ 13:52:11
Postat av: Malin

Jag menade inte att alla gör det, men på väldigt många ställen man kommer till med hästarna så ser man folk som alltid rider med graman och sätter fast den på ett sätt som inte är rätt...men jag kanske har fel då ;) men det är iallafall så så det ser ut i många ridhus häromkring.

jag säger inte att det är fel med graman, starkare bett och andra hjälptyglar, men ibland kanske man ska se över om det är sin egen ridning som brister?

jag är oxå hoppryttare haha...

2011-04-12 @ 14:06:33
URL: http://ryttareochhast.bloggplatsen.se/
Postat av: Ida

Håller helt och hållet med Malin! En hjälptygel gör bara rätt för sig om den används på rätt sätt, så är det bara! ;)

2011-04-12 @ 14:18:05
Postat av: Nakne Kocken

Trav är roligast :D

2011-04-12 @ 14:27:39
URL: http://liteservicenaken.blogspot.com/
Postat av: Lollo

Jag tycker dett verkar superbra. Har sett många ekipage som köpt dyra dressyrponnyer som klickar på en knapp och hästen går runt ett pogram 70% ovavsett om ryttaren har händerna ner vi knäna eller uppe vid öronen. Hoppas värkligen att de inför vinstpoäng i Sverige precis som i Holland, så man måste ha ett visst antal poäng för att få gå vidare till nästa nivå. Och har man för många vinstpoäng i t ex. LC:1 måste man gå upp till LC:2, det är så många ekipage som inte är redo för att gå ut i LA, ändå gör dem detta, likaså det är många som sitter och plockar rosetter i LB i flera år. Det är så tråkigt att det bara är samma ekipage i top varje år. Hoppas att ni förstår vad jag menar. Det skulle även vara kul med unghäst/ungponnytävlingar, som fungerar som Div III att hästarna/ponnyer går på led. Dessa är min förslag och idéer.Mvh Lollo

2011-04-12 @ 14:28:38
Postat av: Julia ( A L L R O U N D T J E J E R )

Väldigt bra!

2011-04-12 @ 14:34:51
URL: http://allroundtjejer.blogg.se/
Postat av: Maya

Kanske lite taskig fråga(ni behöver inte svara på den men jag vill veta ;) )

Vem av er rider "bäst" eller nu vad man ska säga.

Vem av er har ridit längst?

2011-04-12 @ 14:42:46
URL: http://jemfotoblogg.blogg.se/
Postat av: hästbloggarteamet/Emily

Jag har ridit dressyrryttartest flera gånger, och jag kan väl direkt säga att det inte riktigt är min grej. Dock kan det bero på att våra lag satts ihop mycket hastigt och utan särskilt mycket träning. Det är faktiskt sjukt svårt att få fyra ponnyer att gå i avdelning med jämna luckor, särskilt om man har mer än en häst som vill gå först.Jag upplever också att domare gör skillnad mellan hästar, men självklart är det lättare att sätta höga betyg på någon som inverkar så pass bra på hästen att den går i en ändamålsenlig form, än nån som kanske är en mycket duktig ryttare, men sitter på en häst som är för svag eller oriden för att gå i form.

Då ser det ju ut som att ryttaren på den välridna hästen inverkar bättre eftersom, det är bara att inse, domaren rider inte alla hästar.

2011-04-12 @ 15:14:11
URL: http://hastbloggarteamet.blogg.se/
Postat av: ★★★YezzCorner-hästnörd i mammaförpackning★★★

Tycker det låter som en vettig grej. Ju mer uppmärksamhet sitsen får desto bättre kommer folk att rida och i förlängningen blir det ju mycket trevligare för både häst och ryttare.

2011-04-12 @ 15:20:13
URL: http://yezzcorner.com
Postat av: Ida

Vem har ggjort eran design den är så fin :)

2011-04-12 @ 15:26:54
URL: http://ipeterson.blogg.se/
Postat av: Anna

@Malin

..."det känns som att det enda hoppryttare är bra på är att sätta fast en gramantygel, (på fel sätt)...."De kändes väldigt klumpigt uttryckt isf...

2011-04-12 @ 15:34:49
Postat av: Malin

@anna haha, struntsamma, jag ger mig ur denna diskussion ;) du vann haha..

tror att du egentligen förstår vad jag menar, men aja..

och anna, det var ju inte så att jag klankade ner på just dig, eller på någon annan här? jag syftade på det jag sett i allmänhet...det kanske inte alls är så där du bor, det vet inte jag..

du är säkert jätteduktig, jag menade inget illa mot dig alls, om det är det du tror, I´m sorry ;)

2011-04-12 @ 15:49:15
URL: http://ryttareochhast.bloggplatsen.se/
Postat av: Ida

Haha men Anna.. Du gör väldens deal av bara för att Malin "tyckte" till.. Bara för att en person TYCKER så betyder det inte att det ÄR så.

2011-04-12 @ 15:49:51
Postat av: Sofia Camming - RACEHORSES

Det låter som en mycket bra ide enligt mig :D

2011-04-12 @ 16:07:20
URL: http://sofiacamming.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag red den en gång o då vann jag! :D

Jag tycker det är bra för man lär ju sig en viktig del lixom.

2011-04-12 @ 16:20:26
URL: http://swedishdressage.blogg.se/
Postat av: Julia

Jag tycker absolut inte det ska vara ett krav att dressyrspö "Skall användas". Inte heller att en "välutbildad häst skall acceptera spö-rapp"... Om en häst inte trivs med spö ska den då klassas som outbildad? Ska en duktig ryttare som inte behöver spöa sin häst för att kunna rida behöva hålla ett i handen helt i onödan? Jag tycker snarare att kravet borde vara omvänt, att förbjuda spö på tävlingsplatser.

2011-04-12 @ 17:11:38
URL: http://jeldh.blogg.se/
Postat av: Sportryttare

Superbra grej som de borde införa i stilhoppning också!

2011-04-12 @ 17:15:35
URL: http://sportryttare.com
Postat av: Hanna

Det är faktiskt jättebra!

Jag själv var med en gång i år och jag fick en massa att tänka på! :)

2011-04-12 @ 17:27:02
URL: http://dressyrarens.blogg.se/
Postat av: miranda

Jag tycker att det rätt bra! :)

2011-04-12 @ 17:29:13
URL: http://ponniiehastarnas.blogg.se/
Postat av: Norea

Jag tycker det låter jättebra! Många kanske startar i en klass och bara tänker formformform (såklart jättebra om hästen går i form, men sitsen är ju viktig för det också) och glömmer sitsen som är väldigt viktig! Verkar bra både för de yngre som precis som du säger får lära sig hur viktigt det är tidigt och även andra som kan få tips om vad man ska förbättre. Ofta kan man se sina fel, men också bli lite självblind.

2011-04-12 @ 20:31:25
URL: http://familjensr.blogg.se/
Postat av: Lina

ja fast endel dom oxå efter hästen

2011-04-12 @ 21:49:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner