Jag behöver tips

Datum: 2011-02-09 ~ Tid: 08:53:13

Jag behöver tips på bra ledarskapsövningar, för just nu har Cupido 0 respekt för mig. Han ser mig som en leksak och som en godismaskin. Han tar inte åt sig det minsta när man säger åt honom på skarpen, man hinner inte ens vända sig tillbaka till det man håller på med förens han börjar ingen.

Ett av problemen är att han kan inte stå stilla varken när man håller i honom eller när han är uppbunden på gången, han står hela tiden och skrapar med hoven och skakar på huvudet samt biter i grimskaften. Först provade jag att ignorera honom för att se om han skulle tröttna på att skrapa, men icke. Sen provade jag att höja rösten eller rent av ryta till åt honom när han skrapar, ingen reaktion. Efter det så provade jag helt enkelt att slå till honom på bogen när han började skrapa, han bryr sig inte det minsta. Det bekommer honom inte ens, det är som att han tycker att jag är en fluga. Helt okänslig.

Nästa problem är att han vill smaka på precis ALLT! Grimmor, grimskaft, täcken, jackor, hästar och människor. Han nappar helt enkelt tag i allt han tycker ser intressant ut. Han släpper inte häller, utan har redan ryckt sönder ett helt gäng jackor. Jag har provat att säga åt honom med ett skarpt tonläge och även här slå till honom, men som sagt reagerar han inte ens fast att jag inte är rädd för att säga ifrån kraftig. Han lär ju knappast få ont, ja menar han och Lego är ju ganska hårdhänta mot varandra i hagen när de leker.

Ett problem till är när man tränsar så tar han villigt i mot bettet men när man börjar spänna remmarna och han tycker att det går för långsamt så tröttnar han och buffar väldigt våldsamt med huvudet. Han har det inte stilla en sekund utan rör det hela tiden åt olika håll, vilket gör det väldigt svårt att spänna remmarna. Dessutom är det lätt att bli knockad!

Det sista problemet är att han inte förstår eller respekterar att jag inte vill busa med honom som han busar med sina hästkompisar. Jag har gjort klart från början genom kroppsspråk när han går över gränsen men det är som att han glömmer bort det på 5min. Här om dagen tex så kom han framtravandes till mig i hagen som vanligt visserligen, men när han gjorde halt framför mig ser jag att det glimtar till i ögonen på honom och rätt som det är stället han sig rakt upp på bakbenen och fäktar lekfullt med frambenen ovanför mitt huvud. Det är inte okej! Jag sa till på skarpen, då backade han av, men han förstår ändå inte allvaret i det hela. Förut när vi lekte i ridhuset så respekterade han mina gränser och jag kunde skicka iväg honom bara med hjälp av en handviftning. Men sist jag skulle leka med honom i ridhuset så betedde han sig jätte illa och var väldigt "på" om ni förstår vad jag menar? Sen dess har jag faktiskt inte gett honom någon ny chans att leka eftersom leken ska ske på mina villkor och inte hans. Jag måste lösa konflikten gällande ledarrollen innan vi kan leka ihop känns det som, eftersom han annars tror att han kan köra med mig osv.

Jag tycker att det är väldigt konstigt att han är så känslig och uppmärksam på mig och mina hjälper i ridningen men inte ens tycks känna när jag slår till honom från backen. I ridningen så behöver jag aldrig göra några brutala eller ens hårda hjälper, skänkel behöver man bara nudda med och tygeln räcker det att man kramar i.

Jag vill inte behöva vara brutal mot honom, ryta eller slå till honom för att han ska lyssna, eftersom han ändå inte visar någon reaktion på det. Jag har försökt att säga till honom på skarpen en gång ordentligt i stället för att behöva säga till halvmesigt gång på gång, men inte ens när jag gör det så lyssnar han. Jag vill vara hans vän en sån vän som han respekterar och litar på. Det är jag inte om jag bara ”bestraffar” honom hela tiden eller om jag inte sätter några gränser alls. Jag vill att han ska förstå mig, eller jag vill förstå honom rättare sagt. Så att jag kan anpassa mig så att våran relation förbättras. Så nu vill jag ha tips på ledarskapsövningar för en häst med tufft psyke, som är envis, okänslig men nyfiken och positiv. Jag vill ha honom med mig på min sida, för då är han väldigt lätt och trevlig att ha och göra med. Just nu är han lite som en trotsig tonåring.




Kommentarer
Postat av: Anonym

han är ju bara barnet, inte konstigt att han är lekfull. man kan inte slå ett sexårigt barn till respekt, du får bara lydnad av rädsla. Försök att leka med honom, men på dina villkor :) buffar han på dig så ta tag i skinnet under käken och håll fast med en lekfull min tills han backar undan, det är "valackleken" som brukar funka och uppskattas

2011-02-09 @ 09:00:14
Postat av: Johanna

NH NH NH NH NH NH NH & åter igen NH!

Det gör honom känslig och ni kommer få en bättre och starkare relation.

Han måste snart inse att du är ledaren innan det går över gränsen.

Tycker Join up är väldigt bra faktiskt för då visar du att han inte ska leka och busa, eftersom du visar att du bestämmer och väljer när han ska få komma in till dig.

2011-02-09 @ 09:03:16
URL: http://lavenza.blogg.se/
Postat av: fredrika

Min förra häst häst har också rest på sig förut, mot mig, typ när jag longerade ibland. men det hjälper inte att slå elr att skrika på dem. då blir dem bara mer uppspelta och rädda och kan börja stegra ännu högre och ännu mer.



Testa lite "the seven games". det kanske inte rikigt är träningar med ditt problem, men ni kommer att komma sjukt mycker närmare varandra på det sättet, och på så vis kommer han börja se dig som en ledare.



där är länken:

http://hem.passagen.se/maria_m/sjulekarna.htm



dock, så är det ju inte säkert att på så sätt som dem gör där funkar på Cupido. men då får du liksom anpassa träningen lite efter hans nivå och sånt :)

jag tycker att the seven games är jätte bra. har hjälp mig genom mycket.

2011-02-09 @ 09:08:25
URL: http://fredrikaasplund.blogg.se/
Postat av: Ebba

Jag har tränat lite simpel NH med mina hästar. Några exempel på vad jag brukar göra är att de ska stå lösa i gången när jag håller på med dem, och de ska inte röra sig en millimeter om inte jag ber dem om det. Det låter oroligt svårt, men jag har klarat det galant med mina hästar fast jag trodde det ksulle vara omöjligt. Jag gör alltså så att jag ställer dem i gången med ett grimskaft hängande. går han framåt, backar jag honom, vänligt men bestämt, varje gång. han ska kolla på mig hela tiden, det är viktigt, så när jag går bakom så får jag ofta knäppa med fingrarna o prata så jag känner att jag har kontakten, så länge han fokuserar på mig biter han inte i grimskaft o sådär.. man måste själv vara fokuserad hela tiden och vara jättekonsekvent, men det funkar. mina hästar står alltid helt stilla när jag har dem lösa, men binder jag upp dem står de o skrapar i grejar, för då har jag inte samma fokus.. en annan grej är att han inte får gå före dig när du leder honom. han ska gå efter dig på långt grimskaft. stannar du, ska han stanna direkt, går han in i dig ska du vifta bort honom bestämt. Tycker att du ska söka upp någon som kan hjälpa dig med lite NH, det är jättebra att kunna lite grunder och viktigt att du tar tag i problemet direkt, så han inte blir farlig på något sätt.

2011-02-09 @ 09:12:12
Postat av: Izza

Jag skulle kunna föreslå, om du inte gjort detta, är att träna lite löst med honom, gärna med godis så han verkligen tar åt sig och vet när han är duktig., men endast när han gör rätt. Inte "du får resten nu för du har varit duktig"... Vi har en 21 åring i stallet som buffar om man står breve eller håller hononm på tävling eller liknande, jättejobigt, sen är hans huvud inte litet heller ochde gör skitont!

Han blev väldigt bortskämd som yngre...

MEn ex: löslongera lite MED PISK, (inte nudda, bara låta i luften". han kommer inte bli rädd för det. Sen håller du i pisken, slutar mana, han ska komma till dig på kommando: "Cupido" eller "kom" eller liknande. JAg själv visslar ett särskillt ljud och då gnäggar alltid min polle och kommer! :)

Sen så ska du kunna peka ut honom igen mot ett håll i ridhuset/hagen, antingn vifta mot ett håll med en arm, då ska han springa ut igen. ha med dig spö i hagen, dressyrspö, skulle han komma emot dig så växlar han detta med träningen, då viftar du bort honom, går emot honom och försöker få iväg honom.(var inte rädd, våga vara hård mot din häst hur mkt du än älskar honom, han kommer bli värre annars) Sen efter du kankse fyllt vatten eller vad du nu gjort, så visslar/ropar du på honom. Han ska komma på ditt villkor. inte komma och tro att han bestämmer.

Han kanske har börjat testa dig?

Ett annat alternativ är att nypa tag i mulen, inte våldsamt, för hans vänner BITER/SPARKAR honom om han är dum så nypet gör absolut inte ont...

Han slutar iafl vara jobbig mot sina vänner..? Precis.. Kroppsspråk, hästar kan inte prata snällt. De hotas med tjuriga blickar och kanske ett hugg i luften mot sin kompis.

Min hingst jag tog hem var hur dum i huvudet som helst. han stegrade och bet sin före detta "handledare". När jag tog honom i grimskaftet så bara viftade jag "bak" honom så han inte fick gå nära mig dels. och då fick jag direkt respekt. än idag har han inte bitit eller stegrat med mig för hand vid ledning. ( därimot lastning men de har försvunnit, gillade inte transport). Världens lugnaste hingst, kan gå förbi ston och han är kanonlugn i människors närhet. Han sparkas inte eller liknande. Jag har varit superhård mot honom, minsta fel han gör så knäpper jag med fingrarna, då skärper han till sig, eller om han gnäggar på någon häst, säger jag tyst eller "gggr" och då blir han tyst. Står han inte still när du bett honom, backa om han går minsta steg. Min står still, jag har fått hans respekt, idag är vi bästa vänner, han litar på alla, han är absolut inte rädd förmig. kan vifta med longerspö jättefort över och breve och ta igenom benen, tunnor under han, vifta med armar bakom och fraför, springa mot honom. Han visar ingen dendens till att vara rädd. utan han gör det jag säger. men han får ändå vara så mycket häst som möjligt... Kanske låter helt brutalt, men det är det verkligen inte eftersom jag itne slår han ;D

2011-02-09 @ 09:18:10
URL: http://www.nattstad.se/izabelgonzalez
Postat av: Anonym

tålamod! var lugn, biter han på din jacka, gå bort från honom, biter han efter dina händer sluta ge han godis i hand, ex. Tränsa, tränsa av, skaffa ett träns med mindre remmar så länge. Jag tror du redan gör rätt men du måste ha mer tålamod och lite is i magen, han är ju som sagt bara barnet och inte hanterad så mycket, det ger sig... :)

2011-02-09 @ 09:18:15
URL: http://sofiaiaa.blogg.se/
Postat av: Anonym

min systerhar köpt en unghäst som hon har haft sen i sommras men den är lika dan hon snäll som dan e lång när man rider henne men när man ska hanskas med henne så är det noll respekt hon sitter halvt i knät när man leder henne osv...men hon har ju blivit bättre;) men kan du inte ta hjälp av nån tränare?:)

2011-02-09 @ 09:19:21
Postat av: izza

VAR NOGA MED ATT INTE NUDDA HAN MED SPÖ NÄR DU TRÄNAR DETTA, HAN KANSKE SPARKA TILL DIG. DÄRFÖR NUDDAR JAG ALDRIG MINA HÄSTAR MER ÄN DUTTAR VID DRESSYRTRÄNING!

2011-02-09 @ 09:19:49
URL: http://www.nattstad.se/izabelgonzalez
Postat av: Anonym

Du som sa: tålamod! var lugn, biter han på din jacka, gå bort från honom, biter han efter dina händer sluta ge han godis i hand, ex. Tränsa, tränsa av, skaffa ett träns med mindre remmar så länge. Jag tror du redan gör rätt men du måste ha mer tålamod och lite is i magen, han är ju som sagt bara barnet och inte hanterad så mycket, det ger sig... :)



jag skulle säga: gå inte bort från honom när han bits!!!! då tro han att han gjort rätt: hästar i hagen går undan och då får han bättre ranghög mot LINN! Han kommer se henne som en häst som är rädd.

Och skaffa inte träns med mindre remmar, då lär han sig att han får som han vill. Biter han i hangen, nyp tillbaka. Eller sträng handen lite mer så han inte kan nypa åt. (va rak i hannfaltan och inte kupad)

2011-02-09 @ 09:22:35
Postat av: amanda

Om jag var du så skulle jag, antingen i hagen eller i ridhuset jaga iväg honom om han inte uppför sig. Det värsta som kan hända en häst är att bli bort jagad från flocken, så brukar vilda hästar göra och när dom sköter sig så släpper man in dom i flocken igen. Jag tror att det kan hjälpa med det andra också. Du kan även om han bits dutta till honom med foten på benet. Och det verkar som att han hela tiden vill ha något att göra så ge honom uppgifter när du hanterar honom. Flytta för tryck, baka etc. Hoppas jag är till någon hjälp :)

2011-02-09 @ 09:22:49
URL: http://ponnibrudarna.blogg.se/
Postat av: Angelica Karlsson

Jag säger som Johanna här ovanför. Träna NH så ni får en bra relation och även att du får mer respekt från hans sida. Så då kommer han tillslut veta vad som är okej när du hanterar honom! KÄMPA PÅ! :)

2011-02-09 @ 09:23:02
URL: http://jagochjane.blogg.se/
Postat av: celine

jag har samma problem med min ponny, väldigt störigt med tiden. dock vill inte han smacka på saker, men de andra sakerna gör han!

2011-02-09 @ 09:28:06
URL: http://ponnydressyr.devote.se
Postat av: Anonym

Har precis samma problem, min unghäst är också positiv och väldigt nyfiken men envis och okänslig. Jättebra för mig också att få tips, berätta gärna om några av tipsen funkar för dig :) tack för en superbra blogg!

2011-02-09 @ 09:29:25
Postat av: Anonym

Tips på en väldigt bra bok!

Där finns massa ledövningar och massa andra övningar som hjälper en att bli ranghög.

Den heter horsemanship från grunden.

2011-02-09 @ 09:30:21
Postat av: Anonym

det kanske är dags att sluta "leka" med honom i ridhuset. Dvs sluta springa runt och jaga honom osv. Han ser dig som en lekkamrat istället för en ledare. onödigt.

2011-02-09 @ 09:34:42
Postat av: Joy

HN. Har du testat seven games ?. Som kommentarerna över säger enligt mej är fel för han ska väl inte bita dig oavsett hur gammal han är ?. har du provat att sperja på något medel på någon sliten jacka och sen se om han biter på den om du har te.x spary off för hundar och katter som kissar inne?

2011-02-09 @ 09:35:28
URL: http://joyfylking.blogg.se/
Postat av: Anonym

Postat av:

det kanske är dags att sluta "leka" med honom i ridhuset. Dvs sluta springa runt och jaga honom osv. Han ser dig som en lekkamrat istället för en ledare. onödigt.



Svar: I början så lekte vi i ridhuset och det funkade bra men sist vi skulle göra det bettedde han sig illa. Jag har aldrig jagat honom?

2011-02-09 @ 09:36:19
Postat av: Eleonor

Först till den allra första kommentaren i de här inlägget. Nu var de ju så att Linn inte försöka slå sin unghäst utan att hon faktiskt klappa till han på bogen då han skrapa med frambenet - helt rätt tycker jag.



Sen är jag själv en sån som blir tokig när jag hör om NH o allt med hästar ska vara som rosa moln när de gäller ens häst. Okej en hel del saker är kanske jätte bra o passar vissa hästar, o ni är säkert jätte duktiga på de ni gör - men som allt annat så är hästar och människor individuella.



Jag tycker att de du gör hitills Linn låter kanon. Kanske kan du öva lite "häst vid hand" med honom. Använd träns eller grimma/grimskaft o ett spö i din andra hand. Han ska stanna på kommando o gå när du bestämmer, just för att bygga lite ledarskap. Börja om o gör rätt om han "dummar" sig. Vänder han huvudet för att "smaka" på dig så vänd bort huvudet och höj spöet vid din sida för att visa vad du menar (tror du förstår exakt vad jag menar men svårt o förklara, bara ingen blir oxtokig nu för att jag "slår" mina hästar)



De va bara ett litet tips om just bygga lite ledarskap från backen, hoppas han "mognar" o slutar upp med fasonerna!



Lycka till!

/ Eleonor

2011-02-09 @ 09:37:17
URL: http://hastoridverksamhet.blogg.se/
Postat av: Maria Patron

Känner igen mig i buffandet med huvudet, har fått ena rejäla smällar av min häst pga det.. not fun..

Han var väldigt bossig med, ville inte som jag, han tyckte han var ledaren osv.. -.-' körde mycket "frihets" träning, i hagen eller efter ett ridpass i ridhuset. Man får så himla mycket kontakt. Min häst Älskar verkligen att hoppa, jag använde mig av det. Jag började göra allt på Mina villkor, Mina regler. Löslongering är med bra, men kommer hästen mot en utan att man "bett" om det ska man avvisa den, när longeringen är slut (hästen ska märka av ett avslut) så ska hästen komma till dig, stanna ca 1m ifrån dig. Buffandet, phuu, det var jobbigast att få bort, inte lätt när de fått "nys" om det... jag fick putta på han, visa att jag var ledsen av hans sätt och ignorera han i fem minuter eftr att han buffat mig. Nu står han lös i gången under ryktning och all hantering, förutom när han har brottom, då vill han med in i sadelkammaren xD och buffandet sker när han blivit genomsvett efter en träning och det kliar ju, men då så blir jag sur om han kliar på mig och han blir typ "men matte då :o" så använder han sig av sitt ben ist :P socialt umgånge med hästen :) inte bara i stallet utan i hagen med och efter ett ridpass, kankse lite löslongering i ridhuset? :) sen vet jag ju inte hur Cupido är och skulle reagera men träning ger färdighet :P och jag har mycket bättre kontakt med min häst, vi kan verkligen varandra och vi mår mycket bättre ihop, ridningen går också bättre även om den gick kanon innan med :)



Hoppas du hittar Cupidos "sätt" att träna :)

Lycka till :)

2011-02-09 @ 09:39:30
URL: http://www.nattstad.se/mpatron
Postat av: Elvira

För det första vill jag bara säga att det de flesta har nämnt som NH här uppe låter som helt normal sund hästhantering :) De ända som har NH var väl de som föreslog join up och seven games :)



Jag känner väl igen mig i problemet med att hästen inte vill stå still. Min häst blir lätt uttråkad och skrapar med hoven eller går ut från boxen. Det gäller bara att vara konsekvent och vänligt men bestämt flytta tillbaka dem så fort de tar ett steg från stället du bad han stanna på :)

2011-02-09 @ 09:40:04
URL: http://stallmupparna.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Min d-ponny är precis likadan.

Och han är född 1998.



Jag har haft hnm i tre år och aldrig lyckats få hnm att sluta, det är väl sådan han är antar jag. Men eftersom att Cupido är så ung kan du säkert få hnm att sluta :) Gör lite NH-övningar vetja!

2011-02-09 @ 09:44:40
Postat av: Sanna

Ha en bra dag =)

2011-02-09 @ 09:51:12
URL: http://saniiee.blogg.se/
Postat av: andrea

Jag skulle tipsa om 7 games, precis som några andra. Samt att lead i långt grimskaft och att han ska gå bakom eller precis med huvudet bredvid dig. Om han bara går på, höj händerna, reagerar han inte, börja skaka lätt i grimskaftet och öka tills man får en reaktion. Och såklart direkt eftergift och beröm när han stannar/backar till. :)



7 games är hur jäkla bra som helst, det bygger på relationen sto/föl och kompis/kompis. Så kolla absolut in det och testa, det ger verkligen resultat! :)

2011-02-09 @ 09:51:26
Postat av: Emma

NH!

2011-02-09 @ 09:53:56
URL: http://sandybelloemma.blogg.se/
Postat av: gammelryttaren

Om du inte redan kan NH så ta hjälp av en riktig NH-tränare. det kan bli så OTROLIGT FEL om man försöker på egen hand och efter tips från andra. När du kan det är det bara att träna.

Att jobba med grimma från marken och få hästen att gå där man vill, stanna när man vill, förflytta sig dit man vill osv är alltid bra att träna. Men ta hjälp, ta hjälp! Har sett så otroligt många felaktiga saker som gjorts i NH´s namn.

2011-02-09 @ 09:54:18
Postat av: emelie

Kanske är dags att sluta leka med honom helt och hållet då?

Många skriver ju NH, Visst det är kalasbra om man vill bygga relation med sin häst. Men som det låter nu är det ju dags för dig att säga ifrån & ta ledarrollen.

Skulle de vara vildhästar & han skulle springa upp till flockledaren och stegra sig då skulle han åka på däng. Nu menar jag inte att du ska slå på honom, Men du bör nog va en aning skarpare så han fattar poängen.

2011-02-09 @ 09:56:18
URL: http://komkoma.blogg.se/
Postat av: Tusen

Ta hjälp av en NH-tränare!



Själva använder vi oss av vår egen utprovade markträning. Inget dock jag rekomenderar om man inte har använt sig av proffshjälp tidigare.

Lägger in en länk på när vi tränar vår hingst. I hagen brevid går våra ston.

2011-02-09 @ 10:00:18
URL: http://www.youtube.com/watch?v=iW907LDi9HQ
Postat av: Martina

Det där med tränsningen låter typiskt unghäst, ibland förstår man inte ens hur de hann få in sakerna i munnen. Det får man helt enkelt ha tålamod med. Men se till att putta tillbaka honom och inte bara flyga med som en vante. Det ger sig med tiden!



Det verkar som att han inte förstått att det är du som är ledaren. Du får helt enkelt vara bestämd och konsekvent. Tydliga gränser. När han kommer fram till dig i hagen och stegrar, så jaga iväg honom. Då är det du som bestämmer, han kommer säkert tycka att det är jättekul att du jagar honom först. Men det är bara att fösa på tills han tröttnar isf. Det är ju så hästar oftast bestämmer över varandra, de föser på varandra och den dominanta tar sig rätten att "flytta" på de andra hästarna.

2011-02-09 @ 10:01:24
URL: http://rawrpixs.blogg.se/
Postat av: Ebba

Sälj honom och köp en häst som du klarar av!

2011-02-09 @ 10:02:23
Postat av: Fanny

Alltså vafan förväntar du dig när du leker med en unghäst? Du kan ju gå tillbaka till inlägget där jag+andra hade lite utav en debatt, ser ut som att du borde lyssnat på mig ändå. Han ser dig inte som en ledare utan en kompis, otroligt korkat utav dig. Har du otur kanske det aldrig går att reparera med tanke på att han är så ung och han känner inte till något annat än att människor är lekkamrater, även detta varnade jag för. IQ-BEFRIAT.

2011-02-09 @ 10:09:24
URL: http://troublewhore.blogg.se/
Postat av: anna ;),

som många andra ovanför har skrivit, så rekommenderar även jag NH, eller bara lite smått arbete från marken som att backa, bara av att du nuddar han lite på bringan, eller flytta honom med att bara nudda honom på bogen, m.m. m.m. och SJÄLVKLART, när han gör rätt, BELÖNA, med godis eller bara klia han. Jag håller på att läsa en bok nu som heter "Lär känna din häst, träning från marken" jag rekommenderar den absolut, i den finns olika sorters metoder att träna sin häst från marken med, övningarna är gjorda av kända personer som Monty Roberts, Kelly Marks, Pat Parelli, och fler. Jag hade ungefär samma problem med min medryttarhäst, så jag provade några övningar från den boken, och alla hans olater är borta nu ;D

2011-02-09 @ 10:10:44
Postat av: Tess

Ledövningar ser inte jag som NH, trots att jag jobbar NH själv. Att hästen stannar när man stannar, backar när man backar och kan ledas på långt grimskaft är för mig ren uppfostring av en häst. Som någon sa, 7-games och Join Up är mer inriktning mot NH.

Jag själv tycker inte om att använda våld, men ibland är man tvungen. Som någon ovan skrev, i hagen är hästarna ganska våldsamma mot varandra.

Hur leder du honom? För går du brevid bogen på honom, säger du direkt med din position att du är lägst i rang - ranglåga hästar går vid bogen på de som är högre i rang. Har du honom bakom dig har du högsta rangpositionen och mycket lättare att få honom att stanna och backa när du vill, därmed också större respekt (och förtroende).



Jag skulle ha ett spö med mig ut i hagen. Att han reser sig mot dig är absolut inte okej och här skulle jag faktiskt rappa till honom ganska ordentligt om han reser sig, eftersom det gäller din säkerhet. Bara du sen låter bli att slå igen, utan berömmer så fort han går ner och väntar på dig istället. (= ett rapp och sen beröm)

Snåla inte med beröm, ser alldeles för många som bara skäller på sina hästar utan att ge beröm när de rättar sig.



Om han nafsar på saker och ting eller biter, hjälper det inte att daska till honom på bogen. Här skulle jag istället slå till honom på mulen faktiskt, du får en större reaktion. Men samma här, fortsätt inte slå efteråt, utan beröm så fort han reagerar på det och gå sen vidare med det du gjorde. Sen kommer du behöva upprepa det ofta tills han lär sig, men jag tycker att det låter lite typiskt en unghäst.

Att du säger till när han skrapar är också bra. Som många andra sagt, det är en unghäst så han testar nog dig litegrann, vill säkert titta på allt och annat (=smaka också) och leka. Så är det ju. Det viktiga är att du är väldigt bestämd (men inte elak) och konsekvent, (viktigast av allt) tills han förstår vad du vill. Annars kommer det bli farligt för dig om han fortsätter se dig som en kompis han kan köra lite med.

Ha tålamod och var bestämd, samt det viktigaste, konsekvent! Lycka till Linn, du kommer fixa det galant :D

2011-02-09 @ 10:18:29
Postat av: Mikaela

Nu är jag inte någon expert men något som är bra för alla hästar (vet inte om han lyssnar på dig om det redan) Är att börja leda honom. I grimma och grimskaft. När du stannar skall han stanna, bakom dig eller snett bakom dig. Han får inte stanna brevid dig. När sedan du börjar gå skall han börja gå, helst snett bakom dig. Alltid en bra övning som får hästen att lyssna på en. Gör han fel så backa honom två steg för de tycker dom är jobbigt. Ett bra sett att få dom att lyssna. VEt inte om det hjälper i ditt fall men kanske värt ett försök?

2011-02-09 @ 10:20:08
URL: http://wherethesidewalkcracks.blogg.se/
Postat av: Auroraemily

om du har tillgång till ridbana/inhängnad kan du köra iväg honom när han gör sådär, att han stegrar. Jag fick hjälp av min tränare när jag köpte min häst som var så OTROLIGT hingstig och testande, och efter jag visat att jag bestämmer blev han en liten gosig hund. han var förvisso tio.



då hade jag en ihoprullad longerlina i handen, för att vifta med och "styra" på håll. På mammas unghästar har jag ett körspö, för att de inte förstår rörelsen om den inte är stor. Då kan jag dessutom hålla dem "på avstånd" ifall de blir för busiga. Men som sagt, jagar du iväg behöver du inte slå etc, utan jaga med kroppen. Lyssnar han inte få r man förstärka. Det kommer nog bli bra bara han kommer ur den här trotsperioden! :)

2011-02-09 @ 10:27:55
URL: http://auroraemily.blogg.se/
Postat av: Elin

Hästen blir trygg med en ledare, och det är viktigare att du besitter den rollen än som du beskriver att du vill vara, en vän. För hästen ser även ledaren som vän, respektfullt.



Men jag vet inte om jag håller med dom andra angående "träna saker" och ge massa godis. Visst vid lastning o.s.v. men om han står och skrapar med hoven ta tag i benet och håll i det ett tag. Se vad han tycker om det. Sätt ned det igen. Gör något, se till att få en reaktion om du så får nypa han lite i bogen. Tränar man med godis o sådär blir hästarna ögontjänare. Men sen tror jag att det där med skrapandet kommer försvinna, han är bara 4 och kommer prova massa saker för de vill hitta på "bus" hela tiden.



Sen de där med lekandet/stegrandet så skrev du ju faktiskt själv förut att ni lekte på dina villkor, även om bilderna du lade upp såg farliga ut. Men det är inget att göra åt nu utan bara ta problemet som det är nu, och jag föreslår att du har ett kort spö i handen med dig, för din egen säkerhet, så du kan jaga på han lite framåt om han inte reagerar på "bara" dig. För att stegra mot dig är det fulaste en häst kan göra..



Jag vet en som fick bort bitandet på sin unghäst, även om metoden var helt INSANE :D Hon tog en klump köttfärs med sig och när han börja nafsa tröck hon in den i munnen och han bet aldrig på något mer haha... brutalt va? :D

2011-02-09 @ 10:30:10
URL: http://stallvran.blogg.se/
Postat av: Sofie

Jag tipsar också om "de 7 lekarna" :-)

2011-02-09 @ 10:33:45
URL: http://aboutsofie.blogspot.com
Postat av: Camilla

"Jag vill vara hans vän en sån vän som han respekterar och litar på. Det är jag inte om jag bara ”bestraffar” honom hela tiden eller om jag inte sätter några gränser alls."



Nu tänker jag gå lite ifrån de andra bara.. Som du själv skriver så vill du inte behöva "tjata" på hon och säga till och säga till igen. Jag uppfattar det som bättre att säga till ORDENTLIGT en gång än att det blir en kamp där hästen till slut ser det som en lek att jävlas lite mer och lite mer och se hur långt han kan gå. Och nu ska jag klargöra en sak direkt för det finns säkert de som missuppfattar mig och går igång och gapar om misshandel m.m. Jag menar inte att du ska slå honom osv. Men i en hästflock tex så är det inget duttande och "andra chanser", uppför en häst sig illa mot den som ska vara ledaren så kommer han få veta det också och det ska inte vara nån tvekan om att han gjort fel. Och så fort hästen lägger av med det den gjort så släpper ledaren grejen också. -Detta hade jag tänkt på i hanteringen som när han "kör över dig" vid hämtning, promenad, skrapandet osv.

När han fjantar vid tränsning och att han äter på allt har mycket med att göra att det är en unghäst (och valack), en 3-årig hingst som stod i vårt stall förra året var likadan, han gick knappt att få på grimman för han bara bet i den. Just när det gäller saker runt huvudet så är det viktigt att vara saklig och lugn, ta ifrån han sakerna och se till att det finns så lite lösa grejer som möjligt att äta på -inga lösa ändar som kan vifta i närheten av honom och locka (tänk som att han är en valp ;P). Bita i jackor och sånt är inte ok, putta bort och säg Nej. Och jag hade slutat med massa godis så att han inte förväntar sig det hela tiden.

Jag hade övat lite med honom att gå på promenader och öva start+stopp+backning från marken, han ska se dig och veta att man inte kliver rakt över människan osv.



Och som litet avslut: Man kan ha i tanken att det är en HÄST, inte en porslinsfigur. Han tål att bli tillsagd och det är bättre för hästen att man är riktigt tydlig med vad som är ok och inte, än att hästen någon gång kan ana en antydan till att det kanske finns en chans att man kan prova och se om det funkar att ta över.

2011-02-09 @ 10:41:21
URL: http://hrdressyr.blogg.se/
Postat av: Sofia

Kära Linn, du har en unghäst. När du säger att du inte vill slå din häst, tänk då på vilken tuff uppfostran hästarna ger varandra. Ett bitmärke där hår saknas och kanske blöder en aning. Du är inte änns i närheten av den hårdhet till uppfostran som hästarna har mot varandra. Min klubb kommer ha mycke vardagslydnad och tolleransträning under våren. Du är jätte välkommen att vara med. Vi är ett blandat gäng med mycke trevliga o glada människor. Du är inte ensam om att ha en unghäst :P Ett tips ja kan ge dej, mycke ledarskap i grimma o grimmskaft med kedja. Träna halter, skritt, trav, backa. Mycket enkla övningar men som allt för få kan. Sen är det skillnad på inlärning och uppfostran. Det är INTE acceptabelt o skrapa med hoven på gången, säg hällre till en gång förhårt än 100 gånger för snällt så han inte bryr sig, då menar jag i uppfostran inte i inlärning. Han blir bara större och starkare. Men du har inte haft honom så länge :) ge er tid. se bara va långt du har kommit :)Att ridningen går bättre är för att där har du satt hans första och din egen prägel. Det är dina villkor, men han har ju blivit hanterad förut av andra människor. Vem vet hur andra människor har hanterat honom? Ger er tid, sätt tydliga gränser och kom upp till oss o träna :)

2011-02-09 @ 10:41:48
URL: http://annsofia.blogg.se/
Postat av: Louise

Min häat som snart är 8 har hålt på på samma sätt, kanske inte riktigt så farligt men alldeles för hårdhänt. Jag har låtit honom hållas men när han går över gränsen, t.ex. att han knockat mig då ger jag honom direkt en ordentlig smäll - det är en reflex. När hästar uppfostrar varandra är de ju inte direkt försiktiga.

Nu har han blivit mycket bättre. Visst kan han bli väldigt på ibland men då brukar det räcka med att vänligt men bestämt putta bort honom.

2011-02-09 @ 10:44:18
URL: http://livingwithbompa.blogg.se/
Postat av: Linn

Min häst gör samma sak ( att skrapa igången och sånt) Jag har haft han i 2 år men han har alltid gjort det, han är 21..

Det värsta är fallom man går fram och typ ger han uppmärksamhet.. för vips han har vunnit! det är ju uppmärksamheten han vill ha så antingen så ignorerar jag honom helt och när han slutat skrapa så går jag fram och klappar honom och sedasn går jag igen och då brukar han börja skrapa men sen om han slutar igen så går jag fram igen och ja.. har hjälpt lite men ibland går det nte att kontrollera !

ibland så går jag bara fram utan att titta på honom asså ignorerar honom och sätter ner han ben!

hoppas det hjälper :)

skulle vara kul om du skrev sen om hur det gick och sånt ?



Kolla oxå gärna bloggen !

2011-02-09 @ 10:46:31
URL: http://liinnandersson.bloggplatsen.se
Postat av: Linda

Eamon Hickey är otroligt duktig på att hantera unghästar här är en länk från hans unghästclinic



http://svtplay.se/v/2001679/mittnytt/inridning_-_extramaterial



Konsekvens och ledarskap är AO, han är tydlig, bestämd och ser till att hästen koncentrerar sig på honom.

Lycka till!

2011-02-09 @ 10:48:57
URL: http://cheran.blogg.se/
Postat av: Petra

behandla honhom som om du vore en häst med högra rang, tar han havre ur krubban innan han får, så sparka till han på bogen. bahadla honom som om DU vore ans ledarsto.

2011-02-09 @ 10:50:42
Postat av: sarah

älskar bilden!

2011-02-09 @ 10:50:55
Postat av: Anonym

Var det da inte lite dumt att leka med honom som du gjorde i ridhuset en gang?

2011-02-09 @ 10:52:28
Postat av: Sandra K

Var konsekvent och säg ifrån! När du tränsar, så ska han stå kvar på samma ställe, även om han vevar med huvudet och du flyger med. Håll tag i sidostycket och beröm när han är stilla. Och ha så lite remmar som möjligt som ska spännas, unghästar ÄR otåliga!

Min häst höll på sådär tills han var fem, sen fick han lite mer tålamod och buffar mest när han är stressad/ivrig.



Ang. respektlösheten vid hantering på marken så håller jag med många andra som kommenterat: träna "NH". Om han är pigg, se till att han får springa av sig lite innan ni börjar träna. Annars har han energi som han troligen kommer lägga på bus istället för koncentration: unghästar, unghundar och barn funkar ungefär likadant... Men sen är det det vanliga stanna när du stannar, gå när du går, backa för lätt tryck osv. Beröm, beröm, beröm.



När det kommer till huruvida man ska slå sin häst eller inte, så är det ju känsligt. Men Cupido beter sig ungefär som min häst gjorde som unghäst, och min häst hade inte blivit uppfostrad av en äldre häst- han hade bara gått med andra unghästar och saknade respekt för "personligt utrymme". I såna fall är det lite befogat att agera "äldre ledarhäst", och ibland ge dem en buff på bogen/sidan kombinerat med ett rungande "NEJ". De måste lära sig hur man beter sig, för att inte vara farliga att hantera.



Sen är unghästar som sagt unghästar. De har dåligt tålamod, är pigga och nyfikna, vill undersöka ALLT och har precis som oss människor vissa perioder av trots när de växer upp. Så tålamod och tydliga regler...

2011-02-09 @ 10:57:20
Postat av: Maria - fashionstars ☆

hoppas du får bra tips :)

2011-02-09 @ 11:00:44
URL: http://fashionstars.blogg.se/
Postat av: Emelie och Joker - Unghästblogg

Jag är ingen "Horsemanship-nörd", men min 2åring är precis lika dan som du beskriver att Cupido är. Läs boken "horsemanship från grunden". Där finns det många bra ledarskapsövningar och författaren Sven Forsström berättar på ett enkelt sätt hur man ska göra, varför man ska göra så och ger exempel på saker som du skrivit som din aproblem i deta inlägget! =)



Min pojke är mycket bättre nu! =) Lycka till!



Just ja, ang skrapa/slå med frambenet, vilket min kille också gör, ignorera fungerar inte alls, MEN att snabbt "nypa"/ta/klappa en gång mitt under magen/mellan frambenen eller vid sadelgjordens läge fungerar direkt.



Många rekommenderar att man ska "slå" till hästen på magen om den stegrar, då slutar den och lite lika är den när den lyfter ett av frambenen, petar du honom då på magen så vill han ju inte göra det nå mer då det blir obekvämt.



Maila mig gärna så kan jag skirva lite mera ingående om hur jag menar. =)



Ytterligare ett bra tips är att ALLTID ha full fokus på Cupido när du har honom på gången. Ha borstar, sadel, träns och allting du behöver just då. Går du ifrån honom visar du honom att du inte har respekt för honom, i och med att du "ignorerar" honom och går där ifrån, då kommer han garanterat att fortsätta med att skrapa i marken. Då tycker han inte att han ska behöva lyssna på dig, om inte du lyssnar på honom.



Allt står i boken!



Det mesta löser du genom att rygga honom tills han tuggar/slickar sig runt munnen, vilket betyder att han förstår, är underlägsen och du är den dominanta av er två. Du kan även flytta hans bok, bakdel och huvud. Så fort han gör fel, elle rär på väg att bita osv, rygga honom ett eller två steg och gör sedan om. Rygga fungerar inte att göra hela tiden till allt, men är en bra början!



Lycka till igen! =)

2011-02-09 @ 11:01:54
URL: http://likeajoke.blogg.se/
Postat av: Emme

Jag började nästan skratta när jag läste detta, har PRECIS samma problem med en 4:åring jag rider ibland. Äkta unghästfasoner, de har inte riktigt koll på hur stora de egentligen är. Vingliga och busiga. Han gör precis likadant, är helt bongstyrig och vinglig på baken men jättekänslig när man rider. Då jag bara rider honom typ en gång i veckan så kan jag inte träna honom något från marken, men hade jag varit du som har hästen hela tiden så skulle jag nog försöka med lite NH-övningar. Jag själv tränar lite NH med min häst och hon hade INGEN respekt för mig i början och nu är hon väldigt väluppfostrad och har stor respekt för mig. Eftersom du har ett ridhus så skulle jag träna join up. Det är ett enkelt och superbra sätt att träna respekt. Läs på på hemsidor och i böcker, jag är säkert på att det på sikt kan hjälpa dig mycket:) Lycka till:)

2011-02-09 @ 11:02:14
URL: http://elitdressage.blogg.se/
Postat av: Anonym

seven games.

2011-02-09 @ 11:02:41
Postat av: Anonym

Flytta undan huvudet på honom med lätt tryck, så fort han flyttar undan så måste du släppa på trycket. Han kommer antagligen att börja tugga, vilket betyder ungefär "jag ger mej jag äter istället för att försöka göra motstånd" alltså du blir högre i rang. Ett annat bra knep är att backa honom, tryck honom lätt på bogen eller i grimman och så fort han backar så släpper du efter så han får eftrgiften. Rangordningen handlar om att kunna flytta den andra individen för att bli så hög i rang som möjligt, därför är flytt övningar väldigt bra så att han ser dej som hög i rang. hoppas det va begripligt och lycka till! :)

2011-02-09 @ 11:03:53
Postat av: Anonym

börja behandla honom som en häst du ska träna med. ingen lekkamrat.

2011-02-09 @ 11:07:42
Postat av: Emelie Lindgren

Rekommenderar denna boken skarpt http://www.bokus.com/bok/9789137127347/fran-mina-hander-till-dina-monty-roberts-samlade-traningsmetoder-och-hastfilosofi/ om du vill bli en bra ledare, det finns även en jättebra metod för lastträning som jag använt mig av på unghästar och även äldre. Funkar kanon har aldrig några problem! :)

/Jockey Emelie

2011-02-09 @ 11:11:35
Postat av: Celina

Jag skulle rekomendera att ta en NH-lektion för det hjälper supermycket!! jag har en unghäst som praktiskt taget sprang över mig, speciellt när jag då hade godis eller en matskål. Så jag köpte en Repgrimma och fick lite tips på olika övningar som jag kunde göra. Nu lyssnar hon helt på mig, Hon står stilla i gången och hon skulle inte prova att springa över mig. Jag kan Skriva upp lite övningar och lite tips på olika zoner som hästen har och skicka till eran e-mail.

2011-02-09 @ 11:34:26
URL: http://hestspecial.blogg.se/
Postat av: Anonym

Postat av: Joy

HN. Har du testat seven games ?. Som kommentarerna över säger enligt mej är fel för han ska väl inte bita dig oavsett hur gammal han är ?. har du provat att sperja på något medel på någon sliten jacka och sen se om han biter på den om du har te.x spary off för hundar och katter som kissar inne?



tyckte det lät väldigt smart! =)

2011-02-09 @ 11:36:23
Postat av: hanna

man kan träna dom från marken i grimma när du stannar ska han stanna när du backar ska han backa osv.. lyssnar han inte gör dig stor och ha ryggen mot honom och backa lite aggressivt dra till i grimman så att han förstår lyssnar han inte slå till honom på bogen om han fortfarande inte lyssnar, det är bara att hålla på såhär varje gång du leder hohom osv tills han börjar lyssna, detta funkade på min häst som hade 0 respekt för alla människor!

2011-02-09 @ 11:44:14
Postat av: /issa/ evelating.blogg.se :)

Jag tkjr du skall testa på nh, jag tränade för en tränare o lärde mig sjukt mycket... inte för en vanlig tränare utan på ett läger som heter hearts and horses.

jag har även tränat för en annan, o där lärde jag mig inte ens hälften så mkt..

och norah kohle är oxå jätte bra, tkr du ska testa nh för någon av dom:D



hoppas allt löser sig med Cupido!:D

2011-02-09 @ 11:44:55
URL: http://evelating.blogg.se/
Postat av: Lo

har en häst som smakar/naffsar på allt och alla. för att hon ska låta bli mig är jag helt enkelt mer på henne. jag klappar henne i hela ansiktet och kramar hela huvudet, då tar hon istället lite avstånd efter det. prova!

2011-02-09 @ 11:47:59
Postat av: Sofia

Jag tycker du ska säga ifrån en gång för alla, t.ex. buffar/knockar han dig med huvudet, ge honom en rak höger på mulen, inte en lös dutt utan med lite kraft. När han flyttat på huvudet beröm och var som vanligt. Gör han om dem gör du om det. Men var inte arg på honom utan markera bara "neutralt" att sådär gör man inte. Dem slutar garanterat efter ett tag och precis som du säger, hästarna är rätt hårdhänta i hagen så det du gör skadar ju honom knappast... ;) Sen tycker jag bara att du ska vara konsekvent, t.ex. skrapar han i backen med hoven putta lite på honom så att han tappar balansen och är tvungen att ställa ner hoven. Beröm när han är lugn och sen gör du om samma sak tills allt är borta. I hagen däremot tycker jag att du ska ha spö med dig, för där är det bara farligt. En 500 kg häst mot en liten pytte-Linn är ingen match, s a s :) Hoppas det löser sig, men var inte för mesig, det tar bara längre tid..

2011-02-09 @ 11:56:56
URL: http://faol.blogg.se/
Postat av: Linnéa

Det bästa sättet att få respekt av sin häst utan att behöva slå på den och skrika äår grundläggande NH. Inte trickträning eller utsvävat tjafs, men grundläggande häst-tänk för att förstärka en ledarposition.



"the 7 games" tycker jag du ska jobba med. Då bygger du upp tillit och respekt på ett lätt, enkelt och för er båda trevligt sätt. Att ha det med sig hjälper alltid i hanteringen oavsett situation, och det är något jag alltid gjort med unghästarna jag tränat, för det är en sån stor hjälp i slutändan!



Nu när jag letade runt hittade jag inga bra hemsidor, men sök runt på "de 7 lekarna" "natural horsemanship" "the 7 games" och liknande, så hittar du nog bra sidor.



här är en där det beskrivs enkelt om hur "lekarna" går till:

http://hem.passagen.se/maria_m/sjulekarna.htm



Tro mig, det är en väldigt bra hjälp och ett milt men tydligt sätt att träna upp ledarskap och fullt förtroende! :)

2011-02-09 @ 12:12:28
Postat av: Julia

Hej! Jag har ett sto som är lika gammal och hon är liksom känd för att vara vass, samtidigt är hon mkt snäll & nyfiken. Jag måste iaf hålla henne mkt kort och kollar mitt ledarskap varje dag. Det bästa tipset är tålamod, försök att inte bli berörd av det han gör för han vill ha en reaktion ifrån dig. Om du vill få honom att sluta med något så gör alltid samma sak, använd röst tillsammans med någon rörelse. Jag hade problem med liknande grejer för ett halvår sen så du är inte ensam! Ibland kändes det så hopplöst men idag hållerhon inte på med några sånna dumheter, hon är som sagt fortfarande vass och kollar ibland om hon får bestämma. Men idag behövs det endast små medlet för att hon ska lyssna. Jag är absolut inte för att använda våld på hästar, men du måste verkligen vara hård när han inte lyssnar och om han går in på ditt revir. Så längehan går in på ditt revir om du inte bett honom, så backar du honom. Det är mitt bästa tips, rygga! Sen är hästar individer du får bara finna ett sätt och vara envisare än honom :) det är himla svårt att skriva sånt här på internet. Lek inte med honom just nu, var bara konsekvent och träna mer på marken än i ridningen! Hoppas det var något jag hjälpte dig iaf :) lycka till!

2011-02-09 @ 12:17:13
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Erika

Problemet med att han inte står stilla skulle jag åtgärda på detta sätt: Såfort han går fram ett steg eller åt sidan, tyrck tillbka honom till ursprungstället. Var noga med att han verkligen accepterar att du flyttar på honom. Han ska stå där du vill att han ska stå. Det kommer antagligen bli mycket puttande fram och tillbaka, men om du helatiden är konsekvent kommer han förstå vinken och fatta att han ska stå still :)

2011-02-09 @ 12:34:28
URL: http://ettahnia.blogg.se/
Postat av: Linda

Det är en unghäst, och sånna testar alltid sina gränser. Det går i perioder, och det enda som jag har sett hjälpa är att vara konsekvent. Håller på mycket med unghästar, från föl till 5-6åringar och det gäller dem alla. De får för sig saker, då är det bara att visa att det inte är acceptabelt, precis som du gör. Vissa kräver bara en höjd röst för att hajja till, andra en rejäl tillsägning och en dask för att fatta. Kämpa vidare, det kommer ge resultat i framtiden! Inget är värre än en häst som inte vet sina gränser!

2011-02-09 @ 12:35:34
Postat av: Matilda

Förstår att detta måste vara riktigt frustrerande, när man försöker med allt möjligt och de inte lyssnar. Som många andra säger här tror jag att du behöver tänka över lite hur hästar själva uppfostrar varandra... Min tränare gav mig ett exempel en gång för länge sedan.

En ranglåg häst står och dricker ur vattenbaljan i hagen. En häst med högre rang kommer fram mot vattenbaljan och vill också dricka. Först visar den ranghöga hästen bara med kroppsspråket "flytta dig, nu ska jag dricka". Nonchalerar den ranglåga hästen denna lilla lilla signal, då jäklar blir det andra bullar, DIREKT.

Det är nog lite så man måste tänka. Reagerar hästen inte på den lillalilla signal du först ger så lär du behöva förstärka den rejält för att visa att "det här är inte okej".

Om du får möjlighet kan jag tipsa om en väldigt duktig unghästinridare, Eamon Hickey. Han håller ofta clinics runt om i landet (tror dock att det är främst på västkusten). Gå på en sådan!

Jag tränar lite efter hans metoder. T.ex. att flytta hästen runt dig på en liten volt emellanåt för att kontrollera att den lyssnar på dig. Backa den så fort den inte lyssnar etc.

Jag skulle inte kalla det NH utan rent sunt förnuft.



Hur som helst! Jag tycker att du borde ta hjälp av någon som är erfaren och inte fråga kreti och pleti i kommentarsfältet, då kan det nog bli himla fel eftersom jag antar att det är få som läser din blogg som träffat dig och din häst i verkligheten.

2011-02-09 @ 12:38:03
URL: http://matildajohanssons.webblogg.se/
Postat av: Elliis

om mina hästar bits så nyper jag till i halsen eftersom det är så fölens mamma gör mot sina föl när dom inte "lyssnar".

Sen med att han inte har någon respekt för dig, träna mycket löst och lite "western" från marken, om du fattar ;)

Med min unghäst så släpper jag henne i paddocken innan ridning och som bara träning.

Då kastar jag upp händerna i luften och låter lite typ.. "ssscchh!"

då ska hon springa iväg, för när man tar upp händerna och går mot dom så ska man vara som ett attackerande lejon.

Men när man vill att dom ska komma till en så ska man gå med ryggen mot dom med händerna knäppte bakom ryggen eller i kors framme på magen/bröstet, då ska hästen komma till dig.



Det kan man göra lite fram och tillbaka för att få respekt av hästen.



Hoppas det blir bättre ! :D

2011-02-09 @ 12:53:21
Postat av: Karin

För det första måste jag bara få var lite tvärsöver till någon kommentar här ovanför. Jag skulle aldrig ha en unghäst som inte respekterar mig bakom mig när jag leder. Öht är ju unghästar väldigt opålitliga/lättskrämda och vill man inte riskera en hästfot i huvudet skulle jag inte leda honom bakom mig. Monty Roberts pratar om att man ska leda hästen så som ett föl får springa bredvid sin mamma, vid bogen, för oss människor ger det oss en position mitt emellan bogen och ögat. Sen gäller det stenhårt att dom ska inte gå fortare än så, då är det bara att backa. Min unghäst som är 2 har inga problem med det och om hon blir ivrig och vill gå förbi mig stannar jag direkt och backar upp två steg, sen är det bra med det.



Sen till Linn:



Se till att vara konsekvent, jag kallar det inte NH jag kallar det vanligt jäkla vardagshyfs. Att jobba från marken i grimma med att han inte ska gå över dig och att du ska kunna flytta honom med små medel åt alla håll och kanter. Om han gör något "fel" backa upp eller flytta undan honom utan att backa undan själv. Så länge han flyttar på dig så respekterar han dig inte. Sen har jag en bra bok där författaren påpekar att: "Gör så lite som möjligt men så mycket som behövs för att hästen ska göra det du ber om" Har man en häst som inte bryr sig dig minsta av det man säger ska man "försvara sitt utrymme" ordentligt medan om man har en häst som är mer försiktig i sina försök att trampa på ditt ledarskap så behöver man inte vara lika hård i sina signaler på att den ska ex backa upp.



Kolla på hästarna i hagen, ledarstoet här hemma behöver aldrig göra något de andra flyttar på sig i alla fall. Skulle dom protestera så säger hon åt dom på skarpen och är det då en häst som bara gör ett litet försök att vara uppstudsig så får dom kanske ett bett, medan de hästar som verkligen säger ifrån eller bara nonchalerar henne får veta att dom lever, då blir det skrik, hovar och bett i en enda röra.



Ett tips som några andra sagt är att kolla in och göra en join-up.

2011-02-09 @ 13:14:03
URL: http://egnor.blogg.se/
Postat av: Camilla

ett tips när han bökar med huvudet och viftar, "sprätta" till honom på mulen med ett finger, MEN samtidigt som du gör det (detta kräver att du har lite naglar) så knäpper du med naglarna. Det låter nämligen som elen i hagarna och den lilla snärten på mulen känns inte mycket men dom blir lite halvchockade och fattar inte vad som händer. detta har gjort en helt omöjligt respektlös och totalt okänslig bruksnordis som ett litet lamm, en helt fantastisk metod som är väldigt lätt att utföra :)

2011-02-09 @ 13:14:45
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Hej!

Jag har haft lknande "symptom" med hästn jag har nu på foder. Han har itne visat mig repekt för fem öre, han är dock äldre än Cupido.... 11 år gammal så är ju lite skillnad ändå. Han sprang över mig när jag ledde, reste sig, bockde och höll på med rätt mkt ett tag. Jag har gått tillbaka, Nh och markarbete endast nu tills vi har repsekt och förtroende mellan oss. Jag säger NH faktiskt. Det lsöer mycket och hästen lär sig signaler och att du är ledare, inte den.

Finns rätt många olika övningar man kan göra.

Kan ju mejla mig alt skciak kommentar på bloggen om du vill ha tips på övningar.



Lycka till!



Mvh Jeanette

2011-02-09 @ 13:16:38
URL: http://jeanetteberg.blogg.se/
Postat av: Anonym

2011-02-09 @ 13:44:39
Postat av: Sofia

Hade jag varit du hade jag slutat leka med honom, han är ju så ung och begriper säkert inte skillnaden mellan leken i ridhuset och annars.

Jag hade provat att träna lite lätta grejer, tex när du leder honom ska han inte få förbi dig, går han för långt fram så backa honom, gå fram igen och prova stanna. Går han för lång fram, backa honom igen och beröm. Han kommer fatta gränsen till slut, det har tom med min ettåring gjort hehe.. Men jag tycker det är ett enkelt sätt att träna upp respekten på. Och varje gång du går från hagen/ridhuset etc, testa honom och se om han är med på noterna, är han inte det så backa honom och prova igen efter några meter.

När han biter dig hade jag provat "knäppa" till honom på näsan eller gjort något lätt med irriterande på honom. Putta bort hans huvud lite kanske och visa att om han håller på sådär får han inte "vara med". Bara några enkla tips. Det behöver inte vara så svårt. Lycka till :)

2011-02-09 @ 13:51:08
Postat av: M

Det låter som om du beskriver MIN häst =D.

Ge honom tid =). Jag brukar se till att det händer mkt saker i gången, det kan vara radio, jag hämtar saker, visar honom saker och märker jag att det är en jobbig dag gör jag det nödvändigaste innan jag släpper ut honom igen. Andra ggr går det jätte bra och han står och njuter av att bli ompysslad. Men jag tror att mkt beror på rastlöshet när det kommer till att unghästar beter sig såhär. Tränset är samma sak, mkt svårt! Men jag har ett träns utan nosgrimma, ibland nyps jag tillbaka när han puffar med huvudet på mig och ibland håller jag bara bort hans huvud. Jag tror inte på att du ska jaga bort honom, finns risk för att du åker på en spark. Öva ledövningar i ridhuset, gå över bommar, serpentiner, halter, backa och flytta på honom. Just att du flyttar på honom är ett bra sätt att visa vem det är som bestämmer.

Mkt lirk är det med unghästar. Jag anser inte heller att man kommer ngn vart med slag eller skrik. De känner, de hör men det ger sällan önskvärt resultat. + smärtan i mattes hjärta som absolut inte vill skada sin häst.



Tack för en bra blogg, skönt att höra att jag inte är ensam med att ha en busig unghäst.

2011-02-09 @ 14:07:28
URL: http://liteomoss.blogg.se/
Postat av: Emelie

Mesa inte med honom. Tycker det är såå många människor som har problem med sina hästar från marken. Dom skrattar bort det och säger men han är ju bara en bäbis, till en häst som är 4 år gammal. Var bestämd, det tjänar både du och hästen på i framtiden. Om man mesar med ett så stort djur så kommer det inte hända något. Bestämd men RÄTTVIS. Går han framför dig, stoppa honom och backa upp honom ORDENTLIGT. Hästar är inte gjorda av glas så dom går inte sönder av lite uppfostring. Det kommer bli så mycket roligare om hästen lär sig från början så man inte slipper tjafsa med dom hela livet. En häst ska kunna stå lös på gången, du ska kunna gå ut och hämta sadeln, och när du kommer tillbaka ska han stå på samma ställe.

2011-02-09 @ 14:10:46
Postat av: Anonym

Han är en 3, snart 4-årig unghäst. Dom har mycket hyss för sig och vill såklart testa gränserna.

Det är nog inget ovanligt precis.



Tycker inte att du ska vara hård mot Cupido. Han är en varelse med känslor precis som du och jag.



Han är inte bara en häst -han är din bästavän! Vill du verkligen slå din bästa vänn i anskiktet, på mulen?



Det skulle aldrig falla mig in att göra.

Så lågt.



Jag tycker att du ska köra många övningar på marken och bygga upp en grund tillsammans.



Gå ut och gå med han, alternativt ha träns på så att du har kontroll på honom.



Gärna att du övar lite ryggning med han då det är ett dominas betende. Att du får honom att flytta sig undan för dig.Det kommer lära honom att inte gå över dig.



Kanske att du tömkör med honom -då lär han sig lysna till röstkomando.



Jag tycker många säger fel när de säger att vi ska bete oss som ledarhingsten/stoet.

Vi är inga hästar.

Vi kan inte deras kroppsspråk.

Inte kan du säga ifrån till Cupido som en vansinning ledarhingst hade gjort.

Liksom sparka/hugga/jaga iväg... det krävs mycket tålamod.



Då kan jag lova dig att hästar har mer tålamod än vi människor.



Vi kan dessutom inte se alla små signaler som dom ger oss för att berömma i rätt ögonblick när dom ger sig.

Som när han sänker huvudet -det är ett sätt för honom att visa sig under dig. Eller om han slickar sig runt munnen -det kan du se i den filmen med Brave Heart när han var unghingst på bete med de mindre ponnierna.

Den svarta tuggar väldigt mycket och detta är ett sätt för han/hon att säga att han/hon ger sig.



Nåväl, nu drar jag iväg från ämnet men jag tycker åtminstonde att du ska ha i tanken att alltid vara vänlig mot han och att ALDRIG slå honom i ansiktet!

Han kan ju bli huvudskygg, eller bli ännu mer svår tränsad.



Ha bara bra med tålamod och tänk att han bara är en lite jobbig grabbspoling, det kommer gå över med mycket tid och kärlek ;)

2011-02-09 @ 14:12:57
Postat av: L

Tycker som många andra att du ska ta hjälp av någon som sysslar med NH. Du behöver inte bli en "NH-människa" för det. Jag hade ett problem med min ponny och det var lastningen. Han vägrade gå in så vi till slut fick "tvinga" in honom varje gång med linor och då blev det bara en stressad situation. När vi lasttränade höll vi på i tre ½ timme och försökte få honom att gå in lugnt och sansat, men det gick inte. Då ringde vi till en NH-kunnig som kom på direkten och fick in honom på tjugo min, helt lugnt. Han visade några övningar och efter mycket träning gick han lätt att lasta även för mig och det gav mycket överhuvudtaget för relationen till min ponny. Av NH får man en helt annan förståelse för sitt eget kroppspråk, som kan vara nyttiga i många situationer.

2011-02-09 @ 14:13:08
URL: http://lindbergl.blogg.se/
Postat av: Fella

Du har redan fått jättemånga bra tips, så jag tänker bara skriva annat "nyttigt" tänk. Vilken typ av individ vill du ha som ”ledare”? Var mer konkret med svaret, och försök att bli den individen! Det är verkligen inte svårare än så! Gör dig förstådd på ett sätt som hästar förstår sig på. Få hästar behöver bli sparkade eller boxade på mulen för att FÖRSTÅ. Förståelse är inte samma som disciplinerad rädsla..



Cupido är ändå en unghäst och har mycket nyfikenhet och energi, med unghästar visar det sig gärna genom en viss nonchalans. DET är främst åldersrelaterat, men de andra grejerna (”hanteringsproblemen”) är ju såklart mer påverkbart!



Viktigt att du är nästan överdrivet konsekvent med allting du gör, inte bara när du ska "tillrättavisa" honom. De flesta människor blir smått frustrerade över det mesta småproblem som uppstår i vardagen, vilket ger effekten av att hästen inte bryr sig om vad du har att säga! Vill du lyssna på någon som större delen av umgängestiden ”är någon annanstans” och blir irriterad när man visar sig egen frustration/nyfikenhet/rastlöshet eller vad det nu är? Om du istället prövar att vara väldigt ”lugn” hela tiden, både sinnes- och kroppsmässigt (du är säkert redan lugn dock), och vara uppmärksam på Cupido och framförallt tänka mer som en häst. Du vill väl inte trycka ner din häst och skapa/uppmuntra inlärd hjälplöshet? Självklart borde han lyssna, men du måste ju först lyssna på honom (vilket du tydligt har förstått, kudos to you!). Hur som helst, när han gör något du ej accepterar ska du gå från ditt lugna, trevliga, uppmärksamma jag till att verkligen flyga upp, det ska KÄNNAS som att du kokar inuti men hästen ska inte behöva bli sparkad på eller liknande – kom ihåg att hästar alltid vill vara med sin flock vilket betyder att det är en självklarhet att det viktigaste för en häst är TRYGGHET. Det gäller då att visa med HELA kroppen/energin/grimman/repet att du är besviken på honom. Aldrig arg - besviken! Verkligen FLYG upp från din lilla "sfär" och gör det riktigt trist för honom att vara runt dig. Om han får en reaktion från dig som visar att du har noll intresse för honom, du är så ointresserad att du inte ens orkar ha fysiskt närkontakt med honom (för du är ju ingen unghäst som tar hans ”upptåg” som lekinviter 100% av tiden, ibland ja, men på BÄGGES villkor), ja då kommer han så småningom inse att det är VÄRT att lyssna på dig och dina krav. Han är ju ändå en unghäst – nyfikne och lekfull. Respektera honom, och även hans natur.



Viktigt att tänka på är ömsesidig respekt. Du kan inte kräva att hästen ska förstå att du inte gillar skrapande framben i stallgången, om du aldrig lärt hästen det/visa det för honom på ett sätt som HAN förstår. Tänk också på att dessa olika beteende kan komma ifrån att han är uttråkad eller en annan diffus sak. Det han gör nu är endast symptom på någonting ”större”. Är du säker på att du vet varför han gör si och så? Hur är hans hagkompis mot honom? Får Cupido verkligen leka hårt han också, inte bara försvara sig hårt?



Jag tror inte att era problem/missförstånd beror på att du har lekt/leker med honom lös i ridhuset. Ni borde gott och väl kunna fortsätta göra det, det är nog bäst så till och med! Om du ska kunna visa honom hur du från och med nu kommer reagera om han inte lyssnar på en liten ”pik”, måste ju ni ha utrymme och vara lösa. Använd ett grimskaft eller allra helst ett längre rep (4 meter+). Aldrig för att fysiskt slå/snärta Cupido, låter inte som att han är helt förstörd och attacker allihop i vilket fall fysisk smärta förmodligen är alldeles för psykiskt jobbigt för honom. Utan du kan svinga lätt på repet, svinga lite mer, ytterligare mer rörelse och nästa steg är att det går runt. Får du ingen reaktion ALLS (minsta lilla ”va? Vad menar du?” ska mötas med ett behag för hästen=ingen rörelse öht i repet eller besvikelse/frustration hos dig) får du svinga det runt snabbare så det både låter och även – om han själv VÄLJER att gå emot dig eller så – faktiskt rör/slår till Cupido.



Kalla det NH, sunt förnuft eller så. Det viktiga är inte vad det heter. Det viktiga, hoppas jag, är inte heller vilka resultat man får, utan hur man får de resultat man vill ha. Slå ett barn och det tystnar, men är det verkligen så man vill ha det? Ett barn må väga mindre än en häst, men man behöver aldrig slå en varelse oavsett fysisk storlek. Utnyttja istället ett djurs natur/önskningar/drifter eller liknande och POFF, så blev allt enkelt. De människor som använder fysiskt våld gör det antingen av rädsla eller okunskap. Det är inte ofta som det verkligen behövs! Spelar ingen roll om det fysiskt inte gör ont, hur påverkas djuret psykiskt?

2011-02-09 @ 14:14:22
URL: http://fella.webblogg.se/
Postat av: Sandra Karlsson

Mitt inlägg där upp ^^ *

2011-02-09 @ 14:14:22
Postat av: Jessie

Join up är en bra övning! :D

Att du binder upp en liten inhägnad volt och jagar på honom där inne så att han först börjar lyssna på dig, så att han har örat innåt mot dig hela tiden. Du ska titta på honom och vara lite hotfull. Sedan så ska han även börja tugga för att visa att han har respekt för dig.

Jag har lärt mig att inte berömma hästen i den här övningen eftersom en ledare i verkligeheten aldrig skulle ge något beröm, utan sen när du är klar och han VERKLIGEN lyssnar på dig.



Sen när du slutar mana på honom så skall du ställa dig lite med ryggen till också ska han komma fram till dig och när du börjar gå, så börjar han gå och när du stannar så skall han stanna osv. Upprepa den här övningen någon gång i veckan tills han har respekt för dig! :)



Jag gjorde den här övningen när jag fick min häst, hon var lite bufflig då. Jag var väldigt sarkastisk i början, men det fungerade verkligen!



Jessica :)

2011-02-09 @ 14:22:38
URL: http://dressyrfjollorna.blogg.se/
Postat av: tanja

Jag förstår precis hur du känner dig. Jag har ett sto som jag köpte för ca 1 och ½ år sedan nu. Hon är en islandshäst och är väldigt lite hanterad. Hon är nästan precis som du beskriver din häst. Har mycket energi och är nyfiken och i allmänt en väldigt glad häst. Hon är väldigt framfusig och struntar i om jag är i vägen eller hur hur hon buffar på mig. Det första jag gjorde var massa markarbets övningar. Att försöka säga till henne på skarpen de gick inte. Så markarbetsövningar blev det i massor. Främst att flytta för tryck, backa och åt sidorna. Sen så tränar vi fortfarande på att hon inte ska komma innanför min cirkel och privat område innan jag accepterar det. Så nu när hon går framtill mig så stannar hon ca två meter ifrån mig. Sen går jag fram till henne. Jag vet inte om detta är till någon hjälp. Jag tror att du är en duktig ryttare och ledare så du gör nog redan helt rätt. Vissa hästar tar bara väldigt lång tid på sig att acceptera.

2011-02-09 @ 14:24:43
URL: http://fillstastallet.blogg.se/
Postat av: Emilia

Kommer jag hit och är annorlunda, tycker du borde testa på djurkommunikation , med någon som är pålitlig och kan sin grej.

Kanske inte löser allt som ett mirakel men sen en förklaring, :)

Annars beröm när han gör rätt, sen så är det ju väldigt olika :)

2011-02-09 @ 14:45:43
Postat av: Noomie

Börja träna NH med honom. Inte överdrivet, men börja med grunderna osv. Det är så grundläggande det bara kan bli, och är väldigt lätt när man kommit på 'trixen'. Det behövs inte mycket för att problemet ska försvinna. Kolla om du har någon i din närhet som ör inne på NH, så kan du få hjälp i början. Man lägger ju även in dessa 'grunder' i den vanliga hanteringen också, på så sätt underhålls dom varje dag(:

2011-02-09 @ 14:46:33
URL: http://lexx.blogg.se/
Postat av: Saga (:

Glöm inte att han är unghäst och som sagt, barn leker ju? Vi har ett föl hemma och det är nolltolerans att leka med dom då när dom blir äldre kan de bli farligt, visst det är roligt. Men ibland måste man sätta gränser och tänka på hästens och sitt eget bästa. Som de låter nu är de ju farligt, så om det hade varit jag hade jag slutat leka med honom nu. Inget spring i hagen, hoppa runt, ja sånt han kan tänkas vara lek. Vänta tills han blir äldre om du vill leka med honom, han har sin kompis att leka med. Det är bättre att vara tråkig för hästen än att den ser en som en leksak som man kan vara lika hårdhänt som han är med Lego. Hästar tänker ju inte riktigt på skillnaden mellan hästar och människor på det sättet iaf.

2011-02-09 @ 15:00:01
Postat av: martina

min häst lyssnade inte heller förut utan bara gick på, men lek inte med honom än, var stenhård på allt ett tag tills han inser att det är fel. Sen kan du långsamt läppa på små saker lite ibland och kolla om han är redo att busa igen...

2011-02-09 @ 15:03:29
Postat av: Karin

kolla på Tobbe Larsson? han har ju sin frihetsdressyr som han håller på med...

2011-02-09 @ 15:06:07
Postat av: Saga (:

och jag lekte själv med vårat föl innan tills min pappa sa till mig när hon började springa efter mig i hagen och vända och sparka bakut då hon hade tänkt att jag var hennes lekkamrat ingen ledare. De funkar några gånger men sen slutar dom tänka på de utan jag är hennes lekkompis inget mer, nu har jag inte lekt med henne på 5 månader och nu är hon jätteduktig, om hon börjar springa lite efter då sträcker jag på mig och kollar bakåt en gång och sen slutar hon, börjar man springa tänker hon direkt att man ska leka. Det är lätt att ge fel vibbar, hästar är hästar, människor är människor och lika barn leka bäst säger man ju.

2011-02-09 @ 15:06:10
Postat av: Anonym

fin blogg:D

2011-02-09 @ 15:27:04
URL: http://dressyrtontar.blogg.se/
Postat av: Alice

Jag vet ju inte om det här hjälper något för dig, men för min häst fungerar det i ledningen. Detta lärde jag mig på ett ridläger, att hästen ska lita på dig och följa dina hjälper genom ditt kroppsspråk och inte endast din inverkan ab tyglarna/grimskaftet.



Om ni exempelvis är ute och promenerar: Klargör för hästen att det är du som bestämmer, genom att stanna, utan att ta tag i grimskaftet/tygeln. Hästen ska stanna när du gör det. Endast om den inte gör det, kan du ta tag i tygeln och backa hästen ett steg eller två. Sedan, när ni startar, ska hästen stå stilla tills du går. Då får hästen tilltåtelse att gå. Gå några meter. Upprepa detta tills den stannar och startar samma sekund du gör det, helt utan att påverka hästen genom att ta tag i tygeln/grimskaftet.



Gör den rätt så beröm den, så att den vet att det var rätt (:



Nu vet ju inte jag om det är just detta som är problemet för dig, men det brukar jag göra när jag är ute och går med henne iallafall;)

2011-02-09 @ 15:51:27
Postat av: Lisa

Tålamod! Join-up är också bra för hästar som gärna står o håller på som du berskriver. Jag har en medryttarhäst som sprang över mig, stod och buffade o va väldigt på.

Kan beskriva de lite snabbt hur jag gjorde:

Arbetade väldigt mycket från marken. Men eftersom han inte lyssnade när jag ville att han skulle sakta ner och bara sprang så började jag med join-up (detta är också en unghäst) Värmde såklart upp honom först. gick några varv i paddocken o sprang lite. sen fick jag upp honom i galopp. Det tog ett tag innan han sökte kontakt. Det du ser då är att dem gärna sänker huvudet lite, har innersta örat riktat mot dig. Det är vad jag kollar efter, men man ska kolla så att dem liksom ''slickar'' sig om läpparna. Men jag tycker att de örsta 2 räcker. sen ståller jag mig utan att röra mig o kolar lite halvt ner i marken, då bjuder du in honom till dig :) mycket enkelt och funkar!

Efter det kunde jag ha honom lös, och han gick fint på en volt runt mig, följde mig men inte för nära. Om han börjar hålla på igen, skicka ut han i galopp igen tills du ser alla tecken. Då visar du att '' om du ska hålla på vill jag inte ha dig här'' men annars bara kela med han,klappa o låt han stå en liten stund, sen går du lite med honom. gör han om det, skicka ut han igen osv :)

2011-02-09 @ 16:04:54
Postat av: Lisa

glömde att du ska ha ögon kontakt hela tiden. ingen glad mig utan en bister min typ. koncentrerad min kanske e mer rätt?

2011-02-09 @ 16:08:37
Postat av: Lenita,

När han stegrar sig ha med dig ett grimskaft och försök slå till han EN gång, hårt, på magen, då tror jag inte han vill 'visa magen' för dig igen, då han vet att det gör ont när han gjorde så. Brukar räcka en gång?

Gå ut och promenera med honom, har hjälp mig jättemycket med min häst iallafall... försök få honom att stanna när du stannar utan att rycka i grimskaftet, han ska stanna med frambenen på samma stället du har dina ben.

Sen försök flytta på honom genom att trycka på båda sidor om han (då ska han gå ifrån handen) och om du trycker fram på bogen ska han backa.

Detta är väl lite NH tror jag? Eller 'seven games'. Fler av dom övningarna hjälper säkert, har inte provat...

Hoppas det går bra! :)

2011-02-09 @ 16:12:04
URL: http://lenitakarlsson.blogg.se/
Postat av: Carolina

Om du någon gång daskar till Cupido, gör det hårt direkt! Så hårt du kan faktiskt. En liten dask ger ju inte så mycket reaktion medans en ordentlig smäll får honom att hålla lite koll på dig =)

2011-02-09 @ 16:44:06
Postat av: Anonym

Det med att han biter på alla saker, detta är inte säkert att det funkar men det funkade på min sköthäst. Ta bort så mycket "värdessaker" som går, och stäng alla dörrar, se också till så att mat/godis står framme. Låt honom gå runt och nosa på allting och ställ dig bara någonstans och vänta.



Om du har tur så kommer han fram till dig efter att han är klar, och då stod min sköthäst stilla resten av tiden iallafall! Lycka till! =)

2011-02-09 @ 16:44:53
Postat av: Agnes

Såg någons kommentar om Tobbe Larsson, fick mig att tänka på när du skrev för några veckor sen om ponnyakuten och du "dissade" det eftersom du tyckte problemen var onödigt enkla. Jag tyckte, och tycker fortfarande, att alla ska kunna fråga efter hjälp. Det spelar ingen roll hur duktig man är. Men du kanske inte borde varit så snabb med att "dissa" ponnyakuten, nu när du själv frågar bloggläsaren om tips och hjälp för dina problem med Cupido?

2011-02-09 @ 17:00:44
Postat av: Malin

Hej! silken liten busunge han är! hihi

men när du går med honom och ska stanna t.e.x hagen så om han går iväg utan nån respekt och inte stannar alls när du stannar så stanna honom och tryck på bogen att han ska backa(ryt till lite)

försök göra så varje dag t.e.x att du stannar var sjunde meter eller liknande, och sen om han gör rätt Beröm! eftersom han skrapar och så i stallgången kan vara så att han vill ha uppmärksammhet, slå inte honom eller skrik, om du gör det mer så kommer han att hålla på i en evighet, det funkar för mig iallafall :)

Jätte bra blogg! och lycka till med Cupido ;)

2011-02-09 @ 17:01:39
Postat av: Anonym

Hand mata ALDRIG en unghäst. Då kommer den se dig som en godismaskin, Släng t.ex. Moroten på marken bredvid hästen. Sen ska du träna NH roligt för hästen och du visar vem som bestämmer.

2011-02-09 @ 17:39:26
Postat av: Lisa

Hej Linn, många åsikter om vad som är rätt och fel. Som alltid med hästmänniskor, så är ens egen lösning den absolut bästa, och det finns lika många ideer som hästägare.



En sak ang skrapningar, jag har ett halvblod som skrapar när han blir stressad. Antar att han har gjort det mer eller mindre hela sitt liv.



En mycket duktig tränare i hästhantering sa till mig, att det bästa du kan göra är att helt enkelt ignorera skrapandet, då han aldrig i sin karriär har stött på någon som lyckats bli av med olaten.



Varje gång du ger dem uppmärksamhet så vinner hästen.



Så jag ignorerar endast min häst och agerar så lugn som möjligt själv, då även han brukar lugna sig och tröttna.



Ha det super, lycka till och hoppas du inte blir alldeles lost i djungeln av alla ideer och åsikter du fått här.

2011-02-09 @ 18:07:36
Postat av: ja

nh träning, join up för att visa honom att du är "ledaren" och inte han

2011-02-09 @ 18:14:51
Postat av: Elin

Jag hade samma problem med min häst förut. Och då jobbade jag från marken med den och gör det fortfarande ibland. Och jag hade bara en vanlig grimma och grimskaft. Men jag höll mycket på med backa övningar och det är svårt att förklara så här. Jag måste nästan ha en häst för att vissa ;) Men fråga någon kunnig i stallet eller utanför.

2011-02-09 @ 18:22:44
URL: http://horzeriders.blogg.se/
Postat av: Elin

Jag hade samma problem med min häst förut. Och då jobbade jag från marken med den och gör det fortfarande ibland. Och jag hade bara en vanlig grimma och grimskaft. Men jag höll mycket på med backa övningar och det är svårt att förklara så här. Jag måste nästan ha en häst för att vissa ;) Men fråga någon kunnig i stallet eller utanför.

2011-02-09 @ 18:22:46
URL: http://horzeriders.blogg.se/
Postat av: Anonym

Kanske låter brutalt, men är det kanske inte en bra ide att bära med sig ett spö som du kan använda när han tex skrapar med hoven eller är för närgången? Kanske har han mer respekt för spöet, och om du under en kort period bär med dig ett spö kanske hans respekt för dig ökar?

2011-02-09 @ 18:52:06
Postat av: anni

Var 100% konsekvent. Prova att inte binda upp honom utan lägg grimskaftet på golvet("bunden till marken") och sedan ska han stå där, inte ta ett enda steg. Tar han ett steg framåt så backa det steget osv. otroligt jobbigt till en början men verkligen värt det. Min häst har varit väldigt rädd och tittig och nervös, dvs hon har trampat runt och inte sett mig. I början fick jag säga till henne rejält ibland för att hon alltid MÅSTE se mig! Hon har blivit mycket mer hanterbar sedan hon tvingades stå avslappnat i gången. Hästarna mår ju faktiskt bättre av att kunna slappna av :)

Nu måste jag bara jobba på detta så det funkar även på tävlingsplatsen! Jag låter också henne stå med öppen boxdörr väldigt mkt, hon får "va med" lite mer men får absolut inte gå ut.

När jag leder till/från hage/ridhus/padock går jag brevid henne lite framför bogen och hon måste samtidigt ha koll o vänta på mig. Ska stå helt stilla vid uppsittning med.

Gjorde likadant med min ponny som jag tror var mer som Cupido, nonchalant, pillrig osv. och fungerade på honom med :)

Hoppas du lyckas, hur du än gör!

2011-02-09 @ 19:12:32
Postat av: anna

Hej jag tror (har inte testat) att de 7 lekarna är bra :)



Har länkat er på min blogg. :D

2011-02-09 @ 19:51:53
URL: http://aloejera.blogg.se/
Postat av: Elin

Ett tips är att läsa boken "dansa med hästar" av klaus ferdinand hempfling. En väldigt bra bok med bra övningar för hur man skapar en bättre kommunikation och ledarskap över sin häst. Det har funkat väldigt bra på min häst hittils och jag rekommenderar verkligen alla till att läsa den. Han har några klipp på youtube hur han jobbar med hästar, sök bara på hans namn så kmr dom fram :)

2011-02-09 @ 20:26:54
URL: http://elin.pamlin.se
Postat av: Elin Pelin

ta bort allt som har med Godis att göra skulle jag säga. Om ett barn skulle få godis så fort han/hon gjorde något bra, klar som fan (rent ut sagt) att han/hon vill ha godis hela tiden sen så fort den ska jobba! samma sak med hästar. Finns enkla övningar som bara är gå-stanna-backa. om hästen inte stannar, backa. om hästen inte backar på direkten, ta i! de gör ledarstona. dom tar i. beröm ska istället vara kel,klapp och mys! tycker jag, och de funkar för mig :)

2011-02-09 @ 20:49:25
Postat av: Felicia

Mycket bra tips!



Men en sak jag inte förstår mig på är när ni skriver '' ge hästen en rak höger på mulen'', visst det kanske är det som behövs men jag skulle aldrig kunna slå en häst allt vad jag har på mulen! Jag skulle aldrig förlåta mig själv för det. Jag hoppas ni har överséende med att alla kanske inte vill slå sina hästar i ansiktet ?

2011-02-09 @ 20:50:28
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

Jag blir nästan förskräckt av vissa kommentarer! Vissa skriver att man inte ska vara kompis med hästen?! Sjävklart ska man vara ledare & hästen ska ha respekt & veta sin plats, men jag ser iallafall hästarna som mina vänner/kompisar! Ger de mig respekt får de min respekt, precis likadant är det med mina människovänner!



Gör vanliga, enkla ledarskapsövningar! Skit i allt vad NH heter.. Använd dig av sunt förnuft istället så ska du se att det går bra :)

2011-02-09 @ 20:54:52
URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: maja

2011-02-09 @ 21:39:06
Postat av: maja

Hej hej :) något som jag alltid har som regel är att om hästen tar ett steg mot mej utan att jag bett om det så får han/hon ta två steg tillbaka (alltså backa undan). Detta visar jag genom att höja händerna (hastigt utan att skrämma men för att få uppmärksamhet) och gå mot hästen med bestämda samtidigt som jag lägger till ett kommando (tex backa eller liknande). Om du är envis och gör detta ett antal gånger dagligen lär han sig så småning om att ordet du lärt in betyder att han ska backa undan för dej när du ber om det. Ett till tips är att du ska leda hästen på en väg tex. Hästen ska alltid vara bakom dej då det är superviktigt att man lär unghästen att aldrig gå före ledaren. Du har ingen som helst chans om hästen blir skrämd och du går i jämter med bogen då 500 kg häst är ganska svårt att få stopp på om han kommit framför dig och vill iväg. men iaf så ska du när den minst anar det, vända dej hastigt och stampa i backen samtidigt som du höjer händerna. Då fångar du uppmärksamheten och detta gör du under hela promenaden så kommer hästen tycka att det är kul att gå med dej då den blir uppmärksam på dej. Dessa två övningarna kan sedan hjälpa dej att få hästen att hålla avstånd när du ber om det. så när du sedan leker med honom kan du höja en hand, stampa i backen, säga det inlärda ordet eller vad du nu använder för slags kommando :) Men det tar lång tid för unghästar tänker sig inte alltid för och glömmer lätt det de lärt sig om man inte hela tiden påminner dem om det. Så även om du lärt honom det på två veckor är det inte säkert att han kommer kunna det om du sedan inte tränar mer:) Då kan beteendet falla tillbaka på bara några veckor! KRAM!! :D

2011-02-09 @ 21:55:05
Postat av: C

NH! :)

ett tips är att "slå" dej själv med grimskaftet när du leder honom om man är bufflig och sen låta grimskaftet träffa honom om han inte lyssnar. Det är ett bra sätt att markera din egen space. Sen kan du backa honom när han dummar sig. Backningen är psykiskt jobbigt för en häst eftersom det är en makthandling, så testa de :)

2011-02-09 @ 21:56:37
Postat av: Erica

Jag tkr inte att NH är lösningen på detta visst det är ledar roll där men hon vill göra annat en att träna trick och grejer. Jag har en häst som varit värre mot mig. Hon har sprungit över mig mejat ner mig i stallgången. Ut ur hagen. Och i boxen när man öppnar. Detta är ochså en fråga om ledar rollen klart hade hon övertaget.

Jag gjorde de så enkelt som att i början skita i de vilket inte funka alls utan hon fortsatte. Efter ett par månader kom ju vintern och jag tog tag i problemet på riktigt och inte sa till henne med ett ryck i grimskafftet utan "utmanade" henne genom att avvisa henne. Gick ut och gick med träns på henne och övade VÄÄÄLDIGT mycket baka och stanna på mina vilkor. Hon sket i det så klart. När jag fick nog av att hon sket i mig så klappade jag till henne fram på bogen inte hårt och sen sa NEJ med skarp ton. Och hon respekterade de till slut och närjag tröck henne fram vid bogen och sa BACK tills jag tyckte de var nog med de.

Tror nog också att DITT problem med honom kan vara de väldigt lätta att du kan utmanar honom till lek eller så ser han dig helt enkelt som en som är rolig och är en lekkompis.

Har inget riktigt bra tips till detta då jag inte hört om de förut. Det kanske handlar om att han är fortfarande ung och väldigt ostimulerad och behöver kanske mer motion som ut och gå och tränas mer så han får tänka med huvudet.

2011-02-09 @ 22:28:46
URL: http://hastocherica.blogg.se/
Postat av: Anonym

ett tips är att ut och gå och träna lydnad! det har funkat på alla hästar jag har hållt på med. Du har han i ett grimskaft men det ska inte vara sträckt utan hänga lite löst sen går du bara och sen så kan du prova och stanna och då ska han oxå stanna, ibland kan det ta ettag innan de förstår men då får du bara ta tag i grimskaftet för att markera. sen kan du låta han stå där medans du släpper ut grimskaftet och går sakta och drar över hans kropp till du kommer till bakbenen så kan du stryka och klappa honom där lite så han känner det sen kan du gå tillbaka och börja gå igen, smacka gärna för att förtydliga hjälpen framåt. så håller du på och gör, stanna, gå, stanna, gå o.s.v. Som hjälp till det hela har jag alltid haft ett spö, gärna ett dressyr som har en knopp uppe på toppen, inte för att slå utan jag har det bara för att förtydliga igen. så jag går med knoppen uppåt helatiden för att visa den och se så han har fokus på den samtidigt som han ska ha koll på dig så det blir lite tydligare eftersom de kan ha lite svårt med kroppsspråket i början. När du stannar så höj upp spöt med knoppen uppåt framför hanns huvud så han ser den.

Vill man sen träna att backa hästen kan man då först bara "mota" lite med knoppen mot bogen men fattar han inte så kan man dutta lite bara för att få han att reagera samtidigt som du backar med honom.

Det här har alltid hjälpt mig med att få hästar att bli uppfostrade så de har respekten för mig, jag tränar det här varje dag på de hästar som behöver det sen så sitter det och man kan släppa det men man måste ha tålamod. Oftast när man fått bukt på det när man varit ute så kanske det händer att de skrapar någon gång inne men då brukar det oftast bara vara att säga till om det några gånger sen har det gått över!



Prova detta, det är något jag rekomenderar då jag alltid har fått resultat, haft hästar som kastat sig på gången, gått runt och varit spända och nerviga, skrapande hästar m.m. Sätter man det i respekt så kommer de bli mer trygga och känna tillit till sin ledare och det är ju det man är ute efter. Finns inget som kan skada med den här metoden! =)

2011-02-09 @ 22:30:10
Postat av: fredda

Jag tycker inte att du ska köra med NH för att jag hade exakt samma problem med min häst...



och då hjälpte inte NH ett skit!



Försök istället att bygga upp relationen långsamt, kanske stå och borsta i flera timmar istället för att rida? Det är något min häst älskar för att hon får busa mycket sen också vara med mig :)



min häst hade dessa problemen

*stirrig

*drog iväg med mig när jag ledde henne

* sket i vad jag ville när vi red

*någon man aldrig var säker med



men sen flyttade jag ifrån mitt stall med NH besatta människor och fick en ny start, i början var hon likadan som mitt förra stall men tillslut blev hon duktigare och duktigar. tänk på att alltid ta det lugnt och inte visa ilska på hästen för det ser den som ett hot och då ogillar den dig mer. och om han är bufflig och sånt när du leder så testa att träna in puss om han hela tiden tigger och naffsas, så lär du att han bara får godis när han gör det tricket :)



om du har några mer frågor mejla mig :)

2011-02-09 @ 22:37:05
URL: http://horsesmile.blogg.se/
Postat av: Victoria

Join-up, helt klart!

Helst i en rundpaddock, men funkar även i ridhus/ridbana.

Blir så himla jobbigt att förklara vad allt går ut på, så kolla gärna youtube (Monty Roberts), fakta på internet dvs noga med de ''fyra teckena''

- sänka huvudet

- ena örat in emot dig

- slicka sig om munnen

- korta av cirkeln

2011-02-09 @ 22:56:21
URL: http://vissie.bloggplatsen.se
Postat av: Hanna

varför skriver alla gör NH , träna NH etc NH är ingen träningsmetod.. det är ett tänk. Ett tänk som gör det så naturligt för hästen som möjligt och inte massa lekar etc.Ni borde läsa skillnaden på frihetsdressyr och Natrual Horsemanship.



Jag tycker du ska hitta en hagkompis till honom som är lite tuff och säger ifrån när han nyps eller kommer för nära. Min ponny var lite sån och när vi ställde honom tillsammans med en annan ponny som sa ifrån när han gick förlångt blev han mycket bättre:)

Han respekterade inte bara mig och hästen utan även allt runt omkring.Sen tycker jag att du ska ta tag i problemet nu när det är så mycket även om han är ung så behöver han ju ändå respektera sakerna i sin omgivning:)

2011-02-09 @ 23:27:12
URL: http://amicisemper.blogg.se/
Postat av: Josephine

bra tips! dom här grejerna tänker jag använda i hagen!

2011-02-10 @ 00:21:18
URL: http://grovmalenpeppar.blogg.se/
Postat av: Michelle Mikaela

hejsan! Jag är en ungdomsinstruktör inom NH natrunal horsemanship. Där jag hade en problem ponny, han drog iväg, han sprang över folk, va olastbar, oskobar, men sen träffade jag Maria Westerdahl som är en underbar människa som är Nhinstruktör! iallafall hela grejen med NH är att man arbetar med hästen problem från grunden, häst & människa får ett gemensamt samspel där hästen inte bara är lättlästad utan att hästen respekterar människan, och alla andra, i alla situationer. Det är inte den klassiska "ridskolehanteringen". Vill du eller någon annan ha hjälp med lastning, skoning, hantering, inridning så kan ni slänga iväg ett Mail till mig, alltså så kan du få veta mer om detta är interessant... Samt så har jag vänner som är NHungdomsledare överrallt i sverige så om avståndet är problemet kan det möjligen lösas...

[email protected]

2011-02-10 @ 06:49:41
Postat av: Isabella

Hej, tappa inte tålamodet! Det du en gång påbörjar måste du avsluta. Var konsekvent och bygg tillit av respekt istället för rädsla och underkastelse. Hästen ska vilja vara med dig och när den väl har bestämt sig är det ett val den gjort och då kan den inte skylla på dig eller backa ur. När hästen reser sig mot dig måste du se vad han egentligen gör det av. Om han gör det genom att han är arg, eller att han helt enkelt känner sig högre ställd än dig? Om du t.ex longerar och han strejkar och bestämmer sig för att resa sig mot dig så var bara bestämd och driv ut honom igen, det visar honom att du inte accepterar det beteendet av honom. Kom också ihåg att aldrig bli arg på honom, när man blir arg förlorar man och man tjänar absolut inget på det. Kom istället på en metod som bara är bestämd och konsekvent så kom´mer det nog funka lite bättre, hoppas mina råd gav dignågot iallafall! Lycka till med din häst föresten :)

2011-02-10 @ 10:50:28
Postat av: Linda

Min pålle var likadan. MAn kunde inte ens gå med honom i grimskaft i början när jag hade honom, utan att han sprang över mig. Jag började träna Horsemanship med honom och gör fortfarande en del övningar med honom. Sedan dess så beter han sig superbra. (peppar, peppar)

2011-02-10 @ 13:36:50
URL: http://liiiiinda89.blogg.se/
Postat av: Isabelle

tips när han biter i grejor, kör in handen i mungipan ;)

2011-02-10 @ 15:46:04
URL: http://ponymaster.blogg.se/
Postat av: Anna

I grund och botten så behöver du jobba med allt från grunden, all hantering spelar roll i ett problem. Han respekterar inte dig, han förstår inte att du är ömtålig. Det låter ABSOLUT INTE som att han är dum på något vis, bara lekfull och unghäst. Va inte rädd för att leka med honom i ridhuset, det är det du måste göra för att få bort problemet, MEN på dina villkor! Testa att ta med två långa spön när du gör det nästa gång. Träna på att fösa bort honom med spöna på ett sätt som HAN förstår. Han får absolut inte komma närmare dig än så han kan skada dig med sparkar. Fös bort honom hela tiden när han försöker komma nära: Han vill ju få med dig i leken, men du måste lära dig säga NEJ. Var inte rädd för att vara hårdhänt för hästar är hårdhänta. Men slå inte, bara om det blir sista utvägen. Visa klart och tydligt med kroppspråk att du bestämmer, han ska inte leka med dig om han inte respekterar dig. När du känner att han har lugnat ner sig och inte är dominant så kallar du in honom som belöning, klappa och mys. Börjar han bete sig igen så fös ut honom bestämt och börja om. Det är en evig kamp men det lönar sig i slutet.

Du vill ju inte få honom att vara rädd för dig, så var försiktig och bryt inte ner hans vackra karisma. Ni ska ju om några år dansa tillsammans på tävlingsbanorna och då behövs den ^^,



Min hingst skrapar/skrapade med hoven när han blev ignorerad, han gör det fortf ibland men hästen vill ha uppmärksamhet. När hästen skrapar och man vänder sig om för att säga ifrån så har hästen fått sin vilja igenom - den fick sin uppmärksamhet. Ignorera C tills han slutar skrapa av sig själv, sen beröm när han står still.



Ut och få en fin rellation med din pålle. Träna lite lätta NHgrejer, du behöver inte bli något freak inom ämnet, men skrapa lite på ytan. Det kommer hjälpa er två och speciellt Cupido, han kommer växa in i det och bli en fantastisk vuxen häst. Ta de råden du har fått här på bloggen och se vad som funkar för just er! Jag har träffat dressyrfreak som tränar mycket NH med sina hästar både från maken och uppsuttet, och det SYSNS verkligen i deras ritter att de är sammansvettsade i stål, och det ger dom bara fördelar. Lycka till med din vackra fux!

2011-02-11 @ 01:46:44
Postat av: Elin

Hej.

Jag tycker att du ska ta kontakt med en som är diplomerad till NH tränare. För bästa resultat.

Eftersom du frågar om hjälp, förutsätter jag att du inte är "van" inom området. Ett tips jag kan ge dig utanför nh är mycket promenader för hand, träna och grimskaft. Du stannar, hästen ska stanna, du backar hästen backar. Samt använda spö genom att lägga det på rumpan på hästen tryckao ch hästen flyttar sig samt tömkörning kan du träna mycket på om hästen är inkörd så att säga.



Kom ihåg, ingenting är omöjligt.

Min häst (som tyvärr ej lever) var aggressiv när jag fick henne, men med mycket NH stod hon lös i stallgången när jag var på loftet, stod stilla hela tiden. Gick lös i grimma på promenader (privat område) kom på komando. Stanna, sväng, höger / vänster, backa, snurra, in i boxen, hoppa (vid löshoppning) lyfta höger/väster framben på komando. Backa in i släp, gå rakt in i släp. Skänkelvikning på röstkomando.



och mycket mer. Det mesta är trix, men det finns ledarskap bakom dem. Tänk också på att du får respekt, när du förtjänar det!



lycka till

2011-02-11 @ 14:30:54
Postat av: Emma

Men snälla!

Tror du verkligen att du kommer få respekt om du slår honom?

2011-02-11 @ 20:04:22
Postat av: Ellen

Jag hade tagit hjälp av en NH tränare, för mig har de funkat BRA! Hade en del liknade problem och dom är i princip borta nu :)

2011-02-12 @ 00:06:51
URL: http://puckopellen.blogspot.com/
Postat av: Elin

Tycker du ska göra lite vardags lydnad med han, tyyp stanna när du stannar och flytta han åt sidorna på marken. Hjälper till med en unghäst och hon stod och skrapa heeela tiden med hoven i stallet så satte mig och ''vakta'' henne och så fort hon börja krafsa så kasta jag en vanta på henne, och berömt när hon sluta det har funkat. hon bits också, vi säger till henne på skarpen så fort hon försöker ( några jackor har gått för oss med ). det är inte helt borta men snart :)

2011-02-12 @ 12:51:20
URL: http://ponninordarna.blogg.se/
Postat av: Anonym

Nu ska jag skriva lite olika övningar jag tycker är bra. Först och främst måste man förstå varför hästen gör som den gör? antagligen för att han är ung och inte har en anlening eller förstår att han ska lyssna på dig. En häst har en egen zon, vilket även i vi har. Den kan vara en meter runt omhästen eller 100 meter. Du har också en zon. En zon där det är obehagligt när andra kommer in. Tillexempel kanske du inte vill ha personer/hästar närmare en 30 cm. Du måste visa Cupido din zon och även acceptera hans. Ett5 bra sätt är att lära honom att backa på kommando, då kan du varje gång han klampar in i din zon på ngt sätt backa honom. En annan bra sak är att aktivera honom mentalt. Markövningar kan hjälpa er där. En annan bra övning är att du går med honom i ridhus eller vart du än vill och så stannar ni, backar och går framåt igen. Går tre steg. Samma sak. Går tio steg. Samma sak. Går ett steg o.s.v. Detta gör hästen uppmärksam på dig. En annan bra sak är att träna ''sidepass'' som jag kallar det. Då flyttar du hela hästen i sidled. Vilket är bra om du vill flytta undan honom. Men jag tror att tid och tålamod är lösningen. Jag tror inte att exempelvis slag och sparkar kommer hjälpa då hästen oftast blir rädd eller helt enkelt stänger av. Jag tror att ni fixar detta jättebra.

Lycka till! :D

2011-02-12 @ 18:12:19
Postat av: Anonym

Jag kom på en sak till (jag srkev senaste kommentraren) du kan lära honom några olika saker. Exempelvis att backa, stanna, lyfta hoven, puss o.s.v som du kan berömma med kli eller godis. När han gör något du ogillar kan du be honom om exempelvis puss och berömma. Då kommer han förstå att han endast får beröm när han gör dem sakerna. Därför är det ju givetvis viktigt att lära in dem på rätt sätt, gör man det på fel sätt kanske hästen står och skrpar hela tiden. därför är kanske puss eller kram bra saker då det inte ''gör något'' om hästen gör dem utan att man ber om det :)

När du börjar med detaa kanske han kommer med egna initiativ och dem kan du ju använda och berömma till nya övningar :)

Men framförallt gör på det sätt som passar er :)

Men som jag tidigare sa tror jag inte tillexempel slag och liknande hjälper utan jag tror possetiv förstärkning är bra.



Tänkte också säga att jag menar inte att du använder slag, det var bara ett exempel jag tog :)

kram på dig!!

2011-02-12 @ 18:17:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner