Svar från frågestunden (del 1)

Datum: 2011-02-04 ~ Tid: 21:42:39
hej, har du skämt ut dig ordentligt på en tävlingsplats någon gång? :) Superblogg har ni!

Jag har bland annat trillat av en gång på framridningen och en gång inne på banan. På en tävling red jag fel 3 gånger i en LC:2 så att jag blev utesluten. Jag har även gjort dåliga prestationer och Braven har i vissa lägen kickat väl många gånger innen på banan. Dessa saker klassas ju som Pinsamma upplevelser, men ärligt talat har jag aldrig blivit generad. Om något går dåligt på tävling så konstaterar jag det bara, och gräver inte ner mig i det hela utan ser det som att jag blivit en upplevelse rikare och kanske hanterar situationen bättre nästa tillfälle.

Hur gör du när du knoppar? Beskriv gärna så detaljerat som möjligt med dina bästa tipps :)
Grym blogg!

Först borstar jag igenom manen noga med en piggborste. Jag har ALDRIG glansspray i den för att reda ut den om jag ska knoppa för då glider manen och flätorna blir inte lika fasta. Ibland delar jag upp manen i lika stora delar och fäster snoddar runt delarna, men oftast kör jag bara. Jag flätar ganska hårt (de har ändå ingen känsel i mankammen) då blir det snyggast och lättast att rulla upp knopparna. Jag försöker att göra flätorna så jämn tjocka som möjligt. Oftast blir det ju en liten bit längst ner på flätan som inte går att fläta, det sätter jag snoddar runt om hårt så att den blir fast och inte spretar ut på sidorna när man rullat upp knoppen. Knopparna rullar jag upp så hårt som möjligt. Jag brukar dra så många varv runt knoppen det bara går med snodden för att den ska sitta så bra som möjligt. Jag använder silikonsnoddar dom är grymma! Jag försöker göra knopparna så runda som bara går, hatar när dom är avlånga.

Vad har du för häst Linn? :)

Min nuvarande häst heter Cupido. Han är en KWPN (Holländsk sporthäst) valack. Han blir 4år till sommaren och är 167cm hög. Han är påbörjad inridning, lite riden i alla gångarter och hoppad småhinder med två gånger.

Har ni några jobbiga ovanor? Alltså inte när ni rider,utan bara annars..

Ja verkligen! Jag har ett flertal "tvångsbeteenden" men tänker bara skriva om några. Jag kan sitta i flera timmar på rad och nypa sönder huden på armarna med mina naglar, vet inte varför. Jag vill inte göra det men kan verkligen inte sluta, sjukt jobbigt är det! Jag måste gå på toa varje gång innan jag rider, så även om jag rider två hästar på raken så måste jag gå på toa i mellan dem. Haha konstigt men så är det.

Vad tycker du är det värsta ryttare gör på tävling?


När de rycker sin häst i munnen, sparkar den, skriker åt hästen eller föräldrarna. Något jag verkligen inte klarar av är när någon gjort en dålig ritt och blir förbannad på sin häst och skyller resultatet på den. Så de går tillbaka till framridningen och "ska visa hästen hur den ska sköta sig" genom att slita och sparka....

vad tycker du om hackamore? :)
Ni har BÄSTA bloggen! <3


Jag gillar hackamore. Det är väldigt milt för hästen (vilket många inte tror/vet). Det är ett bra alternativ om man vill rida hästen även om den är skadad i munnen av någon anledning eller helt enkelt vill ge den lite "frihet" att slippa bettet. Jag brukade rida mina ponnysar på hack de flesta dagar i veckan för att skona deras tänder och munnar.

Kan man sätta muskler på en häst som ej är lösgjord, typ inte kan gå på tygeln? :P
Sjukt bra blogg! :D


Ja, fast inte rätt muskler. Troligtvis sätter den muskler i underhalsen och får så kallad "svanhals". Om man ska sätta rätt muskler så bör hästen jobba i rätt form, alltså söka sig neråt.

Har du haft någon kontakt med Bravens nya ägare?

Japp, jag följer hennes blogg. Jag följer Philiacs nya ägares blogg också.

Har du något tips hur man undviker att hamna i stolssits, vilket jag tenderar att göra på mina ridlektioner (rider med allroundsadel)? Jag försöker liksom flytta tillbaka skänkeln i dess rätta läge, men den glider bara fram igen... takcsam för hjälp.

Oftast hamnar man i stolsitts för att man är spänd eller för att sadeln inte ligger korrekt eller inte är korrekt uppbyggd för ryttaren. För om man slappnar av helt i sadeln så ska man automatiskt sitta i lod. Bravens förra sadel var inte korrekt uppbyggd för ryttare, den tvingade fram skänkeln i stolsittsläge genom skärningen På kåporna. Om man kollar på den utan ryttare i så ser man att den inte är byggd så att man ska sitta i lod, trist men den låg bra för hans rygg i alla fall.

I vilken affär handlar du dina kläder? :)

Antar att du menar vanliga kläder? Typ Ginca Tricot, HM, Vero moda, bikbok, kappahl, lindex, laredoute.

Kan ni inte ha en till bloggtävling snart? :D Eran blogg äger!! Massa cred till er, fortsätt så som ni gör och skit i alla dumma kommentarer, de är bara avundsjuka för att ni rider så sjukt bra och är jätteduktiga! <3<3<3

Det kommer alldeles strax en ny tävling där ni kan vinna ett handgjort smycke som ni får designa själv eller välja ett som redan finns i collektionen, kul va?

Vilket/Vilka bett tycker ni är bäst?

Alla hästar jag har haft, har gillat tredelat bett bäst. Jag gillar bäst att rida med det bettet hästen trivs på.

Varför skor du? Vet inte om cupido har skor men braven hade i alla fall det.

Braven hade framskor när jag köpte honom och klarade sig utan bakskor i flera år när jag ägde honom. Men sen vart han tråkigt nog överansträngd och då rådde veterinären oss att sko honom för att avlasta och göra överrullningen lättare. När han redan hade skor bak kändes det dumt att ta av dem eftersom de lätt blir ömfotade när de haft skor och man sedan tar av dem och det var inte långt kvar till vi skulle starta SM. Vore dumt om han var öm i hovarna då. Annars hade han fått slippa bakskor helt och hållet, eftersom han aldrig var öm i hovarna när vi red ut eller hade problem med dem.

Cupido har inte skor och han kommer inte att få det förens han behöver det, om han ens gör det. Men innan snön kom var han lite öm i hovarna så tyvärr kommer vi nog behöva sko honom när det blir "hårt" ute igen.

Klipper du Cupido och klippte du dina förra hästar? Varför?

Nej Cupido är inte klippt eftersom han håller på att ridas in så går han väldigt lätta pass och inte så ofta. Då blir han inte svettig och då behöver han inte klippas. Men nästa år kanske det behövs.

Braven och Philiac klippte jag för att jag tränade hårt så att de vart svettiga. Men också för att det inte är speciellt snyggt när man åker ut och tävlar på regional/nationell nivå med två lurvbollar hihi.

Brukade Braven stegra på kommando?

Nej, det är en ren olat. Han tog till det när han ville komma undan något. Så det skulle inte vara så smart att lära in stegra på kommando då skulle han säkert ta till det ännu oftare, jag ville ju i stället vänja honom av vid det. Det konstiga är att han fortsätter försöka komma undan genom att stegra fast att det aldrig har lönat sig, jag har aldrig låtit honom vinna. Utan har fortsatt tills han gett sig och gått åt rätt håll när vi ridit ut. I början var han ju väldigt dum och kunde stegra i 40min innan jag fick honom att gå åt rätt håll, i slutet behövde jag bara "morra" lite åt honom när han tänkte tanken på att stegra eller började resa sig så la han av på en gång.

Har du någon gång blivit skadad när du ramlat av? I så fall vad hände? Kram

Japp, när jag bestämde mig för att rida Braven utan sadel och träns i somras haha. Han var busig som vanligt när vi lekte i ridhuset men var så himla snäll och mysig så godtrogen som jag är ställde jag mig på en pall och hoppade upp. Jag visste ju innerst inne att han skulle busa och bocka, men ville ändå lita på honom. Det gick bra till en början, vi travade lite och la lite volter bröt av till skritt osv. Sen när vi travade igen så var han så himmla pigg och glad så han drog iväg i världens jävla bockserie på långsidan! Jag är rätt van vid han krumsprång trots höjden i sprången så gick det rätt bra men sen gjorde han några superskutt haha! Då satt jag inte kvar utan voltade rakt ner i backen 1dm från en stolpe! Braven vart verkligen jätteförvånad eftersom jag aldrig har åkt av förut hur galna hopp och skutt han än gjort! Så han vända illa kvickt tillbaka till mig och började puffa med mulen på mig, så söt!

Jag kröp ut ur ridhuset för jag hade så ont! Jag satt mig en liten stund utanför stallet för att vila. Några i stallet kom fram helt chockade och fråga hur det var med mig. Jag: Jodå det gör bara så j*vla ont, ska vila lite sen mockar jag och rider ut en sväng barbacka på Braven. Haha dom andra trodde ju inte att jag var klock (vilket jag kanske inte är?)

Rätt vad det var när jag satt där ute så försvann min syn, fy fan! Jag vart helt blind och när folk pratade med mig lät det som om jag var under vattnet. Jag var blind i 10minuter. Jag var sjukt rädd att synen försvunnit för alltid! 

Sen när den kom tillbaka så åkte vi till akuten, nästa problem var dock att jag inte kunde gå. Jag smällde ju i huvudet och höften när jag åkte av. Så höften kändes helt konstig det gjorde fruktansvärt ont!

Jag vart röntgad, det var inga fel i skelettet bara mjukdelerna som tagit stryk. Men det gjorde så ont att jag blev sängliggandes i tre dagar och kunde knappt ta mig till toaletten. Var halt ett bra tag efter det också.



Puh, tog lite tid att svara välformulerat och genomtänkt på dessa frågor och detta var inte ens hälften av frågorna! Hoppas ni är nöjda med svaren nu när jag ansträngt mig :D


Kommentarer
Postat av: Linnea

kommer du svara på alla frågor som ställts senare? :D

2011-02-04 @ 21:52:42
URL: http://myponyworld.blogg.se/
Postat av: Linnea

Bästa bloggen förresten! ;D <33

2011-02-04 @ 21:53:22
URL: http://myponyworld.blogg.se/
Postat av: Sofia

väldigt trevlig blogg , mycket intressant att läsa :D Linn, det skulle vara kul om du kunde berätta något tips om hur du gör när du rider in hästar, gärna hur man gör med de lite mer nerviga hästarna :)

2011-02-04 @ 21:59:06
URL: http://sofiacamming.blogg.se/
Postat av: Linn

Nej det är för många frågor att svara på och vissa vill jag inte svara på och andra passar inte osv. Men tar med så många som möjligt :)

2011-02-04 @ 22:02:06
URL: http://dressyrmupparna.se
Postat av: Linnea

okej :), shit glad jag blev när du svara! trodde aldrig du skulle göra det! :o :D

2011-02-04 @ 22:06:07
URL: http://myponyworld.blogg.se/
Postat av: Anonym

varför använder du benlindor när du ni gör det?? vore intressant att veta fr jag är en ridskole elev så jah kan inte mke , än iaf :P

2011-02-04 @ 22:06:20
Postat av: erika<333

oj läskigt de på sista:S den 2 januari i år så höll jag på att svimma för jag är ingen människa som sover spec mkt o nyårshelgen blede inte mycke sovande med tanke på att jag va tvungen att fodra hästarna den helgen o så 2 januari på morgonen så stog jag o prata me min mosten o helt plötsligt så blir allt helt svart o jag ser bara massa prickar framför mig o så känns de som att allt snurrar o de tjuter i örona så jag satte mig ner o efter en stund såg jag igen o då gick jag o la mig i sängen men de tjöt i öronen i en halvtimme efter:S men sen har jag varit me om många otäcka hästolyckor o vissa hade kunnat tagit mitt liv:S

2011-02-04 @ 22:07:16
URL: http://erikaaasss.blogg.se/
Postat av: Hanna

Inte så smart att lära hästen att stegra, blir ofta ovanor av det så att hästen börjar stegra utan att kommandot har getts, eller att den slår över ;p

2011-02-04 @ 22:13:04
URL: http://cavallis.blogg.se/
Postat av: jenni

Hej vad heter Bravens nya ägares blogg skulle vara roligt att följa honnom och se hur det gåår med en annan ryttare?

2011-02-04 @ 22:20:54
URL: http://tvillingryttarna.blogg.se/
Postat av: ida ♥

Till Linn: Du kommer svara på resten av frågorna eller? Thih skulle vara kul att få svar :D



Till dom som ser detta: ALLA SOM HAR VARIT PÅ ÖSTADKULLE RIDLÄGER MÅÅÅÅSTE KLICKA, SNÄLLA? :)

behöver er hjälp (y)

ni som inte har varit där kan alltid kika bloggen iaf ;)



www.ponnydag.blogg.se

2011-02-04 @ 22:23:54
URL: http://ponnydag.blogg.se/
Postat av: Stella

Ni har såååå söööta hästar! Gå in på min blogg, www.iloveelvis.blogg.se Världens bästa blogg! Behöver några nya läsare!<3

2011-02-04 @ 22:39:10
Postat av: Amelia

hejsan! jag förstår om ni kanske får många önske mål o så men nu är det såhär att minmedryttar häst har blivit såld och nu ska vi kanske köpa en egen, en liten unghäst då kanske. och då kan det ev bli så att jag får rida in honom/henne själv och då vore det lite kul om man kanske kunde få ett litet tips? ni kanske kunde göra ett blogg inlägg om det bara ett litet kanske, det vore jätte trevligt isf :) hoppas ni har det bra! kram

2011-02-04 @ 22:51:12
URL: http://amelilla.blogg.se/
Postat av: Geronim

Lite rättning bara KWPN betyder Holländskt varmblod inte sporthäst, men nu kanske inte tycker varmblod låter proffigt/snyggt nog? ironi



Och Hackamore är INTE milt, det är ett hävstångs bett ju och därför väldigt starkt! Finns många snällare bettlösa som funkar på samma sätt som hackamore men utan den starka hävstången, så man ska välja bettlöst efter hur känslig hästen är ;)

2011-02-05 @ 00:03:36
URL: http://geronim.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hej Linn.



Jag har en häst som har lite samma olat som braven. Hon stegrar sig nämligen när hon inte vill göra något. Det händer både på ridbanan, då nästan alltid i galoppen och i vänster varv (hennes svåra håll) och då slänger hon sig helt plötsligt och om man sen försöker mana på henne så stegrar hon sig (detta inträffar då vi rider ur en sväng som hon då tycker är jobbigt, alltså inte varje sväng men ibland) Hon stegrar sig även ute när hon blir rädd eller när hon inte vill gå, det har hänt flera gånger att hon slängt sig ut på vägen och stegrat sig framför en bil för hon blev rädd för ett barn eller en busshållplats eller en hund på trottoaren. Det känns som det börjar bli lite farligt nu och jag skulle jättegärna vilja ha tips om hur man tränar bort detta, hon är bara 7 år men 170 hög så när hon ställer sig hamnar man rätt högt upp asså och det är inte så kul :P Är rädd för att hon ska slå över tillslut då hon stegrar sig högre och högre för varje gång.



Nu kanske det lät lite värre än vad det egentligen är, hon är världens finaste men som alla hästar har hon sina olater och jag skulle vilja träna bort den här innan den verkligen "sätter" sig, detta har hållt på kanske 2 månader.



Jag har provat att slå med spöt på bogen, bakom skänkeln (för att hon inte tar skänkeln och därför vill jag förstärka den) och även mellan öronen en gång som jag fick tips om, detta resluterade dock i att hon stegrade sig ännu mer och ännu högre. Så nu ryter jag bara åt henne, ger inte upp, och berömmer när hon går (om hon va rädd för nånting berömmer jag massor) Är det enda sättet? För jag har märkt en viss förbättring mot slutet av ridpasset när vi ridit ut tex att hon går vidare mycket fortare och ibland direkt bara jag ryter lite. Vad är ditt bästa tips för detta? Svara jättegärna till min mailadress :) TUSEN TACK FÖR SVAR

2011-02-05 @ 00:55:00
Postat av: andrea

hejhej!

till linn & ingrid:

jag har en häst som jag lånat, och tränset och allt följde med, och på tränset har dom ett pessoabett till henne, och det bettet är ju till för starka hästar? hon är rätt stark i munnen och det är det enda som fungerar att ha för att hon ska gå i form (flytande) .. och annars har jag ett vanligt 3-delat bett, och hon går i form med det en bit, och sen slänger hon upp huvudet, också går hon en bit, och sen slänger hon upp huvet, och jag undrar vad ni tycker om pessoabettet, är det bra att ha? eller kan du tipsa om ett annat bett?

vet inte om det är bettet det är fel på eller om det är något annat?

TACKSAM FÖR SVAR!

bra hästblogg :)

2011-02-05 @ 08:55:22
URL: http://andreaydstaal.blogg.se/
Postat av: Anna

svaret till det här med att inte ha skor på hästen skulle jag vilja lämna min åsikt om. om hästen är van med skor och man tar av dom så blir dom ju självfallet ömma igenom att dom inte är vana, men dom blir tåligare efter hand. hästar trivs bäst utan skor för det är naturligt för dom. i det vilda har dom inga skor som skyddar. däremot! tycker jag att det kan va en säkerthet på vintern att slänga på dom ett par skor med broddare eller boots(skor) med broddar. möjligtvis skor på när man tränar och tävlar hårt. men annars av med skorna:)det är vi människor som är så jävla larviga och tror att hästen inte tål ett skit, men dom tål en hel del mer än vad vi gör! kram

2011-02-05 @ 11:22:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner