Svar på läsarfråga

Datum: 2011-02-14 ~ Tid: 21:00:00

Svar: Jag tycker det är finare med vanlig än remont. Ja, jag tror också att han byter tänder just nu och att det skulle vara väldigt obehagligt/smärtsamt för honom om han hade engelsk/aachennosgrimma i fall den var lika hårt åtspänd som andra "brukar" ha. Men eftersom jag alltid har mina nosgrimmor löst spända så klämmer de inte någonstans, då spelar det ingen roll vilken nosgrimma jag har eftersom ingen gör någon skada om man inte drar åt dem hårt. Men vill man dra igen hästens mun med våld så är det mildast för tänderna med remont.

Men som sagt så skippar jag det där med att bina ihop snoken på honom :D
Jag anser att man bör kunna rida hästen utan nosgrimma, det är inte hjälpmedlen som ska göra ridningen utan hästens lydnad och ryttarens skicklighet och känslighet. Sen tycker jag rent ut sagt att det är bullshit att bettet inte skulle ligga stilla i munnen bara för att man inte har en viss nosgrimma eller väljer att rider utan, då kanske man får sluta upp med att dra så hårt i sin hästen i stället? Så att betettet slutar far runt i munnen? :S

I mina ögon är det en ren döds synd att dra en häst i munnen eller att dra åt nosgrimman för hårt! Tänk er in i situationen, om ni hade en ståltråd i munnen och någon drog tag i den hårt, ja det är klart bettet rör sig mycket i munnen då och orsakar skador. Då vill ni sätta dit en nosgrimma som gör att bettet rör sig mindre när ni drar hästen i munnen, hur logiskt låter det? Om ni i stället bara vickade/kramade tygeln så skulle inte bettet rör sig så mycket och orsaka massa skador i munnen, mungiporna eller på tänderna!

Vissa säger att man ska använda remont för hästens skull. Jag skulle vilja påstå att man bör lära sig att rida med en mjuk och följsam hand i stället för hästens skull! Då behöver man ingen nosgrimma alls! Jag har endast nosgrimma för att det är fint som en dekoration, men väldigt löst så att den inte gör illa hästen!




Kommentarer
Postat av: Märta

Håller helt med dig Linn! Om det inte vore så att hästen jag rider nu alltid tjorvar runt med bettet i munnen som en galning, skulle jag också ha löst spänd nosgrimma!



Känns liksom elakt att dra åt den:(

2011-02-14 @ 21:04:06
URL: http://annalouisenilsson.blogg.se/
Postat av: Anonym

remont e fuult

2011-02-14 @ 21:05:01
URL: http://dressyrtontar.blogg.se/
Postat av: Anonym

remont e fuult

2011-02-14 @ 21:05:37
URL: http://dressyrtontar.blogg.se/
Postat av: Katrinne

Snyggt träns!

2011-02-14 @ 21:08:06
URL: http://ryttare.blogspot.com
Postat av: Erica

Spelar det någon roll om de är snyggt eller inte han är en unghäst och ska tappa tänderna tkr att ibland bör man nog välja det ist för att använda de som är snyggt. Men förstår endå att du inte vill ha de.

2011-02-14 @ 21:10:40
URL: http://hastocherica.blogg.se/
Postat av: yasmine modell fru och mamma

åhh så fin häst

vore jätte gulligt om du kunde rösta på min lilla Dennis kram



http://www.viforaldrar.se/omslagstavling/alla-tavlingsbidrag/index.xml?view-id=41529



2011-02-14 @ 21:20:27
URL: http://yasminegill.blogg.se/
Postat av: jossan

hur ofta kollar ni eran mejl?

2011-02-14 @ 21:22:04
URL: http://ljusdalsryttarna.blogg.se/
Postat av: Mia

hur hårt brukar du dra nosgrimman om du tycker att det där är "löst"? :o

2011-02-14 @ 21:23:04
Postat av: Jenny

Jag tycker också att remont är asfult. En av mina hästar är verkligen knepig i munnen och jag har X antal gånger åkt och kollat tänderna, provat andra bett etc utan att något hjälpt. Jag har inte haft något liknande problem med nån av mina andra hästar utan hon var den enda.

Sedan rekommenderade min tränare en remont och det blev som natt och dag. Jag behöver inte ens spänna åt den det minsta utan den sitter väldigt löst. Fult - ja! Effektivt - ja! Effektivitet vann. Har ful-remonten på alla mina hästar hemma nu bara för att jag tycker om att rida med den och tar på finare träns till tävling på dem som kan ha det + att hästarnas munnar ser jättefina ut.

2011-02-14 @ 21:23:36
URL: http://livetpaenkant.blogg.se/
Postat av: H

Remonten gör väl att bettet ligger mer stilla i munnen, alltså det är "meningen" med den nosgrimman snarare än att bända ihop käften på unghästarna. Mer skonsamt som jag förstått det. :)

2011-02-14 @ 21:32:16
Postat av: ellie

Tycker att man skall använda remont på unghäst, för hästens skull. Jag tycker inte häller att det är mycket fulare än engelsk eller aachen.

Gillar annars er blogg :)

2011-02-14 @ 21:32:51
Postat av: jenny

Herregud vad ni gnäller, vill Linn rida med detta träns så låt henne, hennes häst! Varför blanda sig? O man ser ju för tusan hur löst grimman sitter på bilden. Gud vad trött jag blir på läsa alla dessa negativa löjliga kommentarer alla slänger ur sig.

Linn, du gör ett superbra jobb med Cupido och jag tycker om att du gör just som du tycker känns bäst för dej o Cupido, precis som det ska vara. Alla hästar är olika, så stå på dig. :) Du är en bra tjej!

2011-02-14 @ 21:40:52
Postat av: Anonym.

Bara en fråga.

Detta är inte menat negativt eller så, men varför rider du inte utan nosgrimma om du är emot det? :)

2011-02-14 @ 21:54:35
Postat av: Tina

Nosgrimman kommer från början som den mesta ridutrustningen från armén. Där användes den enbart som just det den heter grimma. Eftersom det var bökigt att ha med sig grimmor hade man en nosgrimma som satt löst spänt och användes för att binda upp hästen med. Detta för att slippa binda upp dem i bettet. Anledningen till att man nu spänner nosgrimman är för att en person gjorde det på sin häst och vann hopptävlingarna folk började då göra samma för att de trodde man vann på det. Eftersom har man börjat bortförklara det med att bettet ska ligga mer stilla och för att hästen inte ska gapa. Detta är alltså inte orsaken till att man har nosgrimma.

2011-02-14 @ 21:57:11
URL: http://nattstad.se/tiinis
Postat av: Petra

Jag kan inte tänka mig att alla hästar trivs utan nosgrimma heller, visst om man börjar rida utan eller med hårt spänd från första början men hur många gör de?! Då är hästen redan "förstörd". Som Linn har sagt från början, att hon inte vill ha en "sönderriden" häst som är stenhård i munnen men alla har inte den kunskapen eller prislappen att köpa en häst som är helt "oförstörd" och har man börjat rida med spänd nosgrimma från början så tror jag hästen trivs mer med de än att man ska börja om! Eller alla nybörjare på ridskolorna som inte lärt sig rida än och du Linn skriver att man ska vara så skicklig att man inte ska behöva dra hästen i munnen men alla har vi varit nybörjare någon gång.. att det skulle vara djurplågeri tror jag inte ett dugg på beroende på HUR hårt man spänner men det finns värre saker

2011-02-14 @ 22:15:37
Postat av: Hanna

Vad är det som gör att remont får bettet att ligga stadigare??? Den sitter ju spänd UNDER bettet så skulle den då hindra bettet från att åka neråt?? HA-HA Bullshit! Det enda jag kan tänka mig är att remonten håller hästens mun stängd på ett "effektivare" sätt när man drar åt den än var en vanlig aachen/engelsk gör. Enligt mig är remont både den fulaste nosgrimman och den som är mest elak mot hästen.

2011-02-14 @ 22:45:16
URL: http://hannnss.blogg.se/
Postat av: Idah

Om man tittar på bilderna där Cupido har på sig träns så ser man faktiskt att nosgrimman sitter väldigt löst.:)

2011-02-14 @ 22:45:22
URL: http://idahclaessons.blogg.se/
Postat av: Karin

Men Hanna då vet du inte mycket. Använder remont för det inte ska kunna skava, alltså tänderna mot kinderna! Kan vara väldigt vasst där, har engelsk på kandaret såklart, men drar inte heller åt alls då. Tycker det är hemskt att vissa drar åt nosgrimmorna stenhårt, det ger även ett tryck i nacken och på nerverna där, inte bra. Tänk på det nästa gång ni spänner nogrimman. Remonten är inte bra om man spänner den för långt ner (ser också väldigt fult ut), pågrund av att man då hindrar hästen från att andas ordentligt och det är ju inte så bra! Den ska sitta ungefär 5 cm från överkanten på näsborren. Min häst är toksöt i sin remont ;D men den sitter som den ska, jag använder det som är mest skonsamt, inte det snyggaste, that´s me.

2011-02-14 @ 23:04:57
Postat av: Enna

Superbra text Linn! Tycker det är bra att du skriver om sånt här :) Du har gjort ett super jobb med Cupido :)

2011-02-14 @ 23:28:19
URL: http://silentvoices.blogg.se/
Postat av: Loella

Så sant som det var sagt :)

2011-02-15 @ 00:02:54
URL: http://stallbrudarnas.blogg.se/
Postat av: ELINOR

varför har du nodsgrimma övver hivud taget?

2011-02-15 @ 08:28:54
URL: http://elinorstankar.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag har också en fyraåring som går på engelsk + aachen. Jag hade först en remont på henne, men sedan jag bytte så trivs hon mycket bättre! Och självklart drar man inte åt nosgrimman på en sån ung häst, utan den sitter lite lagom löst, både den engelska nosgrimman och aachenremmen. Sen är det ju också en självklarhet att kolla hästens tänder med jämna mellanrum, så de inte har vassa tänder som orsakar sår i munnen på dem. Jag förstår ditt resonemang Linn!

2011-02-15 @ 11:22:53
URL: http://emmabstrom.blogg.se/
Postat av: Anonym

Man ska faktist inte rida utan nosgrimma på unghäst. Jag red utan nosgrimma på min unghäst för jag tyckte inte de behövdes eller är snyggt med nosgrimma.



Sen var det en som sa till mig att (eller flera) att utan nosgrimma ligger inte bettet still. jo kanske om du rider på långa tyglar. och för en unghäst är det otroligt viktigt att det ligger still i munnen. så började med det igen, fast har ludd på nosgrimman ^^



men linn, jag fattar fan inte varför du väljer allt SNYGGT framför dina hästarna välmående? även om dom ser fina ut, tycker jag synd om dom som tvingas träffa en sån egoistisk människa som du varje dag. remont tycker jag inte är på över huvudettaget.

2011-02-15 @ 12:52:38
Postat av: geronim

Så när han är äldre kommer du spänna åt den hårt? eftersom du har den så löst nu pga att han är unghäst?

En nosgrimma ska aldrig spännas hårt, när jag spänner min nosgrimma rätt sitter den inte hårt eller framkallar obehag eller klämmer, gör nosgrimman det har man spännt fel!

Den sitter som den ska, när jag spänner den löst sitter den lösare än normalt!



Varför inte skippa snokremen? mycket bättre för hästen.

2011-02-15 @ 13:58:04
URL: http://geronim.blogg.se/
Postat av: Linn

Svar till Geronim: Jag kommer inte att spänna hårdare när han blir äldre, varför skulle jag det? Philiac och Braven hade alltid löst fast dom var "vuxna" Snokremen gör inte häller ngn skada om man inte drar åt den hårt, han kan fortfarande gapa obehindrat eftersom jag inte dragit åt den hårt.

2011-02-15 @ 14:11:25
URL: http://dressyrmupparna.se
Postat av: Julia

Jag vill bara tillägga att de flesta unghästar funkar bäst på remont. Det spelar ingen roll hur hårt du spänner nosgrimman, om en häst har tendens till vargtand så är remont ett måste för att det ska funka. Alla unghästar jag handskats med har fått vargtänder. Även min egna, nu kan jag ha vilken nosgrimma som helst. Men förut var det bettlöst eller remont det enda.

2011-02-15 @ 14:37:38
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Julia

Nu lät jag allt bra bitter, inte alls så jag menade : p men nosgrimman på en unghäst är faktiskt till för att bettet ska hållas still, men det är ju mest i början. Det är ju så individuellt. Verkligen jätte kul att se att det går bra med cupido, du gör ett mkt bra jobb :)

2011-02-15 @ 14:46:25
URL: http://Ohjuliet.blogg.sen
Postat av: Julia Tenland

Jag har fått lära mig att man använder remont på unghästar eftersom benet över nosryggen inte är helt färdigutvecklat och därför gör det ont på hästen men en aachen eller engelsk nosgrimma. Dock är det ju inga problem ifall man inte spänner nosgrimman ;)

2011-02-15 @ 16:43:04
URL: http://ridestyle.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner