Konsten att tolka hästens karaktär

Datum: 2011-03-20 ~ Tid: 12:00:00
Är det någon av er som läst boken  TTouch - Konsten att tolka hästens karaktär? Metoden går ut på att man ska kunna tyda hästens temperament, karaktär och analysera dess personlighet genom att titta på mungipor, näsborrar, virvlar, ögon och mule. Man kan även titta på ögonens placering och huvudets utformning, alltså nosryggen.

Jag har själv inte läst boken men hört andra prata och skriva om den.

Det skrivs till exempel att:

• Hästar med små ögon är omedgörliga och har svårt att lära
• Hästar med stora ögon är ambitiösa och litar på människor
• Hästar med virvlar mitt i pannan är okomplicerade 
• Hästar med två virvlar i pannan hetsar ofta upp sig och överreagerar
• Hästar med öronen placerade brett isär har sannolikt god inlärningsförmåga och är stabila
mm.

Jag är väldigt fascinerade av detta, dock känns det lite för "hokus pokus" för att jag ska kunna tro på allt som skrivs men mycket känns som om det stämmer på något lustigt sätt. Endel känns också väldigt påhittat ... Varför är det bara på djur vi människor avgör personligheten genom utséende. Inte har vi väl böcker om hur människors personligheter avspelar sig i till exempel ansiktet? Det är nog så att vi människor är så besatta vid att veta allt och däför kommer på en massa trams och tror att vi vet...? Dessutom tror jag mer på att det är vi som avgör hur hästen blir som "person", alltså människan som hanterar den. Hursom, jag tycker att det är superspännande att höra om sånt här för att se vad som stämmer och inte.

Jag har även hört de som säger att hästar med stor underläpp är dumma i huvudet och även endel om svängda öron, ögonvitor och andra utformningar i ansiktet. Jag kommer inte ihåg precis vad som sagts, men ni kanske har hört andra versioner? Det vore väldigt spännande att höra så dela gärna med er av saker ni hört!



Ser ni något som skulle vara speciellt för Claudia?
TTouch


Kommentarer
Postat av: Mimmi H

Jag tror inte på det ngnstans....Min häst har en virvel mitt i pannan och hon är allt annat än okomplicerad....!:)

2011-03-20 @ 12:05:19
URL: http://[email protected]
Postat av: Tess

vilken söt häst! :o

2011-03-20 @ 12:13:40
URL: http://tessbjorkman.blogg.se/
Postat av: Amanda

Min ponny Trevina har två virvlar i pannan & hon överreagerar & hetsar ofta upp sig. Så det stämmer på henne ;)

Och min andra ponny Qlementine har stora ögon & ÄLSKAR människor & hon är ambitiös. :)

2011-03-20 @ 12:24:44
URL: http://rilfarna.blogg.se/
Postat av: Sara - häst är bäst!

Det ända jag ser, är att Claudia är en underbart vacker häst!



http://hestlife.blogg.se

2011-03-20 @ 12:25:15
URL: http://hestlife.blogg.se/
Postat av: Maria

Oj, mycket är nog bara nonsens. Jag har också alltid hört det där med att hästar med två virvlar ska vara svåra att ha å göra med.



Många av de där myterna har jag egna erfarenheter av att de inte stämmer! :)

2011-03-20 @ 12:25:44
URL: http://dressyrsnack.wordpress.com/
Postat av: Annika

Jag vet inte riktigt med allt det andra, men min mamma var VÄLDIGT noga när vi letade häst att den bara skulle ha en virvel i pannan, och helst centrerad.



Tycker faktiskt att det om just virvlarna verkar stämma! Så ofta jag kommer ihåg så har hästar som jag ridit varit stissiga om de hade två eller flera virvlar i pannan :P



Sjukt kul med sånahär grejer, även om mycket (precis som du säger) verkar lite hokus pokus.

2011-03-20 @ 12:28:01
Postat av: Annika

Jag hr också hört att hästar med symmetriska tecken ska vara väldigt goa att ha att göra med, gott lynne och arbetsvilliga. Har fått en känsla av att det stämmer till en del - det också.. ;)



Haha vilka griller man har i huvudet egentligen!

2011-03-20 @ 12:31:42
Postat av: Hanna

det där med virvlar har jag också hört, kan inte svara för andra hästar, men på min ena stämmer det absolut. Hon har två virvlar där den ena sitter mitt i pannan, och hon är är envis som sjutton, har humör som gudvetvad, och hispar upp sig över precis allt.



Men generellt tror jag att man ska ta det med en nypa salt, för det är ju som du säger, bara för att en häst ser ut på ett visst sätt så har den en viss egenskap? Det är ju som att säga att bara för att man har en smal näsa så är man elak, eller ja du fattar :)

2011-03-20 @ 12:36:34
URL: http://musiqandlyrics.se
Postat av: Johanna Lingefors

HEJ!

Jag har frågestund på bloggen =)

Skulle va kul om du kikade in och ställde en fråga.

Mvh Johanna

2011-03-20 @ 12:38:08
URL: http://barbiie.se
Postat av: Annika

Kom på en sak till som jag har läst i någon hovvårds-bok (där står delvis om hur hovslgaren bedömer hur han ska hadskas med en okänd häst, bland annat genom att titta på dess yttre drag), där stod det att om en häst har en hårvirvel mellan öronen och den femte ryggkotan (petrusstick?) så ska hästen vara väldigt "bra", trevlig att handskas med, klock, lättlärd osv.

2011-03-20 @ 12:41:26
Postat av: Malin M

Jag har hört från en som håller på med TTouch att hästar som är kalla över nosryggen ska va lite nervösa och spookey. Måste nog gå runt i stallet och känna på alla hästar nu och se om det är någon skillnad.

2011-03-20 @ 12:44:33
Postat av: Anonym

2011-03-20 @ 12:46:17
Postat av: ponnys

go ponnyblogg - starstoponnys.blogg.se

kika in och säg vad ni tycker, ni borde läsa den om ni gillar ponny hopp&dressyr&fälttävlan!



2011-03-20 @ 12:47:33
URL: http://starstoponnys.blogg.se/
Postat av: SOFIE

Har faktiskt inte tänkt på det där! :/ Vet inte om det stämmer. Men jag tycker att det känns larvigt utav människor som inte köper en häst för att den har en extra virvel men som är hur trevlig som helst att rida... :P

2011-03-20 @ 12:57:50
URL: http://sofieslilla.blogg.se/
Postat av: Sofia

Det finns visst böcker om hur människans utseende avgör dess personlighet :)Det var ett avsnitt på Tyra Show som det kom dit en tjej och pratade om sånt, människor med breda käkar är så och människor med uppåtnäsa är si :)

2011-03-20 @ 13:03:13
Postat av: Sandra

De med två virvlar har även jag erfarenhet av att de stämmer, känner flera hästar med två virlvar som far runt som raketer för minsta lilla.



Jag har även hört att ston som är fuxar (alltså riktigt rödfuxar) oftast är aggresiva på sina "revir" (boxen, spiltan mm) Detta tycker jag också stämmer då alla rödfuxarna som är ston i mitt stall har varit extremt aggresiva så fort man kommer in i deras revir. Däremot så är ston utan detta röda anlag (te.x "vanlig" fuxfärg som även har en gnutta brunt i sig) hur snälla som helst. Tydligen är det något i den röda färgen som reagerar med stonas hormoner enligt forskare

2011-03-20 @ 13:13:03
Postat av: Anonym

Claudia, är sjukt vacker, och så grymt söt häst bara !

2011-03-20 @ 13:13:07
URL: http://ponnytjejernaa.blogg.se/
Postat av: Louise

haha det där med två virvlar i pannan är så komiskt xD har hört det flera gånger... min shettis har det och man kan verkligen säga att det stämmer in på honom. Han är ursnäll och go med jisses vad sur han kan bli om man säger till honom ;)

2011-03-20 @ 13:23:54
URL: http://livingwithbompa.blogg.se/
Postat av: Johanna

Det där med virvlarna har jag hört och det stämmer ganska bra ibland. Däremot vet jag inte om hästar med virveln mitt i pannan är okomplicerade, min ponny är i så fall ett undantag (;

2011-03-20 @ 13:24:49
URL: http://skraattkramp.blogg.se/
Postat av: Emma

jag har en ponny med två virvlar i pannan och han hetsar upp sig för allting nästan haha :)

2011-03-20 @ 13:27:40
Postat av: sanna

japp jag har den boka! super bra är den!

jag tror på detta som hon skriver om i boka. har tittat på flertal hästar och ja de brukar oftast stämma :) och för mig har denna bok lärt mig att lyssna på hästa och inte bara tänka på sej själv ;)

2011-03-20 @ 14:11:54
Postat av: Greta

Klart de inte stämmer! De är ju som att säga att blondiner är dummare än brunetter. I vissa fall stämmer de, men i de flesta inte.

2011-03-20 @ 14:22:32
Postat av: Bemm

Hjälp vads läskigt! en ponny i mitt stall har två virvlar i pannan och är jättehet,överreagerar hela tiden och hetsar upp sig för allt!

2011-03-20 @ 14:41:53
URL: http://bemm.blogg.se/
Postat av: Hilda (:

Det där med ögonen har jag stött på många gånger. Även samma teori med näsborrarna, stora näsborrar, nyfiken och ambitiös häst.

Fast som du säger, man vet aldrig vad som stämmer eller inte ;)

2011-03-20 @ 15:18:27
URL: http://bombus.blogg.se/
Postat av: Elin

den ponnyn jag rider har två vrivlar och han är den lugnaste och mest okompicerade häst jag någonsin mött :p

2011-03-20 @ 16:34:55
Postat av: Maria o Pearl - Jumping For Life

min häst har små öron och 2 virvlar i pannan och hon är en av de svåraste hästar jag någonsin ridit, och då har jag ändå haft henne i 3 ½ år.. Så ja, jag tror på sånt :)

2011-03-20 @ 17:37:16
URL: http://jumpingforlife.blogg.se/
Postat av: Reby Solo - Hundbloggare

Det kan nog stämma till viss del och är utmätt med statistiska undersökningar osv, och kanske till och med biogenetiska undersökningar. Dock finns det alltid undantag åt båda håll och man bör kanske inte vid t ex hästköp tänka "Den här hästen har två virvlar och små ögon, inget att ha!"



Anledningen till varför man inte gör sådana undersökningar offentligt när det kommer till människor är att det klassas som oetiskt och tabu då det kan främja rasfientlighet. Självklart finns det sådana drag hos människor också men som sagt så behöver det inte alltid hänga ihop. Men man har ju hört det här om att asiater ska vara mer matematiska, svarta har naturligt bättre musikalisk begåvning osv, vilket säkert kan stämma till en viss del.



Sen är det ju mycket så att man tror på det man vill tro på och blundar för det man inte vill ska vara sanning. Spela roll när det gäller så oviktiga saker!

2011-03-20 @ 18:27:26
URL: http://reby.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag har läst boken som en del i mitt projektarbete och just det här klassificerings systemet hon har "skapat" är nästan det samma som KFH använder. Jag tror att man kan bedöma karaktär av att titta på en häst. Men man bedömer helheten hur hästen står, håller huvudet, färg, kroppsform men jag tror inte att man kan säga att bara för att hästen har si eller så är den just så.



De flesta säger ju att en häst har lika mycket personlighet som en människa och inte skulle vi skapa ett system som klassificerade människor?

2011-03-20 @ 21:18:54
Postat av: Janina

Ja, ja tror på det i en viss mån.



Om rödfuxar har ja hört (som visst någon redan nämnde) att de anses vara hetsigare än andra hästar. Speciellt ston som skall vara riktigt hetsiga och ilskna...



Har hört av gamla hästmänniskor att en strumpa- djävulen har stannat inne i hästen, två strumpor- djävulen har varit inne och kommit ut tillbaka. Detta räknas med alla tecken och virvlar, så t.ex en strumpa, en virvel och en stjärna på hästen menar att djävulen har varit inne, farit ut och farit in tillbaka i hästen och stannat där.



Jag är lite dåligt på att förklara, men sjukt nog har detta stämt på många hästar!

2011-03-20 @ 21:30:03
URL: http://honkkisponkkis.blogspot.com
Postat av: Alexandra

Läst boken och allt stämmer in på mina hästar. Gjorde ett inlägg i bloggen för ett tag sedan om det.



Överlag brukar det stämma väldigt bra på de hästar jag försökt läsa av.



Det går självklart att göra såhär för människor också, men det skulle bli svårt då det inte anses okej i vårt samhälle. Dessutom skulle det bli svårt för de människor som då skulle ha de "dåliga" dragen. Det antagligen ses som de gamla rasindelningen vi forskade på förr, antar jag.

2011-03-20 @ 22:48:36
URL: http://equiss.blogg.se/
Postat av: Elsa

Hennes bruna fläck på mulen x'D

2011-03-21 @ 07:43:34
Postat av: isabelle

HAHAHA! min ponny har små öron xD haha,det stämmer faktiskt ^^

Menen shettis då? kandomha stora öron? :s

2011-03-21 @ 08:58:23
URL: http://isabellellinor.blogg.se/
Postat av: Alma

Finns någon ramsa om hästens olika färger, typ att fuxar är opålitliga.



Det känns väldigt dumt att stå och försöka läsa ut hur hästen är, utifrån utseendet.

Bäst lär man känna hästen genom att pröva sig fram. Många hästar funkar ju olika beroende på vem som sitter på, eller står bredvid.

2011-03-21 @ 09:56:25
URL: http://www.nattstad.se/svartlistad
Postat av: Karro

Jag tror inte på det här med teckenoch sånt men däremot att männsikanb påverkar hästen perosnlighet. Jag har själv sett en annan, inte för att jag har nåt emot homosexuella. Men det va rätt lustigt faktist. Va medryttare på en lusitanohingst förra vintern och i samma stall fanns det en som va homosexuell och han hade en hingst som inte va ett dugg intresserad av ston :O Min bedömning blev ju att ägaren påverkade hästen, tyckte det va lusitgt och kul :P han va iaf ingen avelhingst så det spelade ju ingen roll :P

2011-03-21 @ 10:17:22
URL: http://iloveeco.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag tror inte alls på det. Min ponny har 2 virvlar i pannan och hon är hur lugn o snäll som helst:D jättefin blogg ni har förresten:D

2011-03-21 @ 19:26:05
Postat av: Lisa

Jag har hört om det med hästar som visar ögonvitor. Att de hästar som gör det är opålitliga/otrevliga och att man ska undvika dom hästarna för sin egen säkerhet. Sen har jag också hört om det där ed virvlar i pannan, har för mig att det var något i stil med att hästar som hade två(eller fler) virvlar i pannan var lite galna. Dock tror jag inte det går att dömma hästar efter det. Kan man döma människor efter hur många virvlar vi har i håret eller hur stora/vilken färg våra ögon har?

2011-03-21 @ 20:55:01
URL: http://lisakarlsen.bloggplatsen.se
Postat av: Victoria

Min C-ponny har en virvel i pannan och hon är jätte intresserad och är väldige engagerad i allt. Han har också ganska stora ögon och hon är jätte go och en riktig vän som aldrig sviker än i första taget! =)

2011-03-22 @ 09:47:38
Postat av: anna werner

det med två virvlar i pannan skulle kunna stämma på min nerviga dam!

2011-03-22 @ 12:01:46
URL: http://annawerner.blogg.se/
Postat av: Elin

Detta inlägg var väldigt intressant. Såna borde ni försöka få upp på bloggen fler gånger! ;)

2011-03-23 @ 10:59:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner