Ledträning

Datum: 2011-03-04 ~ Tid: 16:44:25
Här om veckan så tränade jag inför visning för hand. Det är ett av momenten som kommer att ingå i 4års testet. Lika bra att börja träna i tid även om det är över 6 månader kvar haha! Självla träningen gick väl sådär. Jag ska se om jag kan få lite tips av utställare eller unghästvisare hur man ska få igång shwunget när man leder hästen.

Har ni tips så får ni mer än gärna dela med er :D



Det i slutet är inte en del av träningen. Jag gick bara tillbaka och sa ngt i still med sluta filma det går skit, haha!



Kommentarer
Postat av: sara

Hej snygg blogg ni har! :))

kolla gärna in min blogg och lämna en kommentar skulle vara grymt!

kram!

2011-03-04 @ 16:48:46
URL: http://saralinnealundgren.blogg.se/
Postat av: Filippa

Jättefin blogg!

2011-03-04 @ 16:54:28
URL: http://fiilipppa.blogg.se/
Postat av: Moa

En del har en läsk-BURK med sten eller något sånt i , så ahr dom den i fickan elelr i änden på grimmskaftet så det skrammlar , har sett en hel del folk göra så :o Det låter ju hur konstigt som helt men jag vet inte.. du kan väl testa på träning iallafall , vet inte om ni ska göra någon halt ? (: För isf kan man ta ett pisk bakom ryggen och hålla upp den bakomtyggen så den sticker upp BAKOM ditt huvud då spänner sig oftast hästen och är skit snygg (: hoppas någon funkar :D

2011-03-04 @ 16:59:47
URL: http://sorbyryttarna.blogg.se/
Postat av: Bella Manson - Kom ihåg namnet

Det är tråkigt att visa häst för hand, när vi ställde ut våran unghäst (innan vi sålde henne) anlitade vi en som jobbar me o visa hästar för hand.

2011-03-04 @ 17:01:20
URL: http://bellamanson.blogg.se/
Postat av: Maria o Pearl - Jumping For Life

:P

2011-03-04 @ 17:11:49
URL: http://jumpingforlife.blogg.se/
Postat av: Linnea - Tävla om en bloggdesign & header!

Trava över bommar!

Ju fler, desto bättre träning.

2011-03-04 @ 17:20:57
URL: http://ridboken.aenn.se
Postat av: Anonym

lär honom spansk skritt/trav, då jävlar får du benlyft ;) hehe

2011-03-04 @ 17:24:55
Postat av: Mikaela - MikiShow ♥

Hej!



Allt bra..? Besök min nya blogg där jag

kommer visa bus, tips och skriva om min vardag!

Jag har nyss skapat bloggen så ursäkta om det ser

lite rörigt ut! ;)

2011-03-04 @ 17:39:32
URL: http://mikishow.blogg.se/
Postat av: camilla

tips: spring utav bara f*n. Det går inte att messpringa när man ska visa för hand utan man får själv springa allt man har för att hästen ska ha chans att ta ut steget ordentligt. titta här tex http://www.youtube.com/watch?v=J0VRuigGM6Q

http://www.youtube.com/watch?v=VvwP9S1DTg4&feature=related



Lycka till!

2011-03-04 @ 17:51:19
URL: http://hrdressyr.blogg.se/
Postat av: j

Det jhag bara vet är att man skall springa väldigt fort så att hästen tar i i stegen. Ja kanske inte så bra tips men,men

2011-03-04 @ 17:53:46
URL: http://tvillingryttarna.blogg.se/
Postat av: Tuva

Oh vad kul!

Lycka till, när är det? Mitt tips är: RUSA! xD

2011-03-04 @ 17:57:03
URL: http://tuvat.blogg.se/
Postat av: Hästbloggen Cavallis

Han är så fin! :)

2011-03-04 @ 18:02:14
URL: http://cavallis.blogg.se/
Postat av: Anonym

försök att springa fortare då får han mer "schvung":)

2011-03-04 @ 18:17:26
Postat av: Jenny

ngn annan som sa det också men det är bara att knalla på! ;) ruscha! :P Det gör vi i alla fall när jag är med och ställer på ridponnyutställning :P

2011-03-04 @ 18:20:17
URL: http://www.blogg.jennyqarlsson.se
Postat av: Amanda

Håller med övriga! Du måste springa MYYYYCKET fortare än vad du gör. Hästen ska ju visa fri trav, du ska inte hindra den från att trava på friskt vilket du verkar gör på filmen, vet att det bara är träning men endå!

2011-03-04 @ 18:32:36
Postat av: Fanny

Som några skrev innan, du måste springa mer!

Ta STOORA steg när du springer, i takt med hästen steg så att du inte råkar rycka honom i munnen för att ni är i otakt.

Sen tycker jag också att du är lite för långt fram, man ska springa i höjd med hästens bog (beroende på hur stor hästen är förstås) men Cupido är ju inte jäättestor som det ser ut, så jag tror du ska vara lite längre bak, i jämnhöjd med honom.



Eftersom du tränar och så, så vet du ju säkert också att när man springer så håller man tyglarna i bara en hand, ungefär en dm från munnen.



Lycka till :)

2011-03-04 @ 18:42:14
URL: http://lindelou.blogg.se/
Postat av: Sandra K

Enkla ledord:

1. Hästen skall bära huvudlag med tyglar.

2. Visaren bör ha ett dressyrspö med sig.

3. Vid skritt håller man tyglarna med båda händerna.

4. I travprogrammet samlar man tyglarna i en hand.

5. Visaren springer vid hästens bog, i drivande posistion så att säga. Och för allt i världen: spring i takt med hästen! Ta stora fjädrande kliv och hästen hänger på.

6. Vid vändningar/svängar så ska hästen alltid vändas ifrån visaren. (Höj gärna ytterhanden mot hästen huvud vid vändningar så svänger den lättare)

7. Hästen ska kunna röra huvud och hals fritt, visaren ska hålla tygeln c:a 2 dm från munnen.

8. På 4-årskvalitén liksom 3-årstestet visar man hästen för hand enligt anvisningar från domarna (eg. ett sorts program som jag tyvärr inte riktigt minns...)

9. Vid uppställning så ska visaren stå framför hästen när domarna är vid sidan. Hö tygel i hö hand, vä i vänster. Hästen ska stå med den öppna sidan mot domarna. Backa endast hästen om den reagerar positivt på det, annars är det steg framåt som gäller.(Gör hästen uppmärksam framåt så att den ser positiv ut)

10. Vid uppställning ska visaren stå vid sidan av hästen när domarna synar hästen framifrån.



Träna på igångsättningar och vändningar.

"Schwungen" i traven: lite samma tänk som när man rider ett dressyrprogram där man gör en ökning. Kommer drivet bakifrån kommer hästen automatiskt springa "i uppförsbacke".

Öva på att ställa upp! Se till att hästen med lätthet kan ta ett steg i taget så att det blir enkelt att visa den med öppna sidan åt domarna. Är hästen bufflig och plockig med huvudet: skaka tyglarna lite eller gör något diskret ljud som får den uppmärksam på dig. (Min unghäst fick till slut gnaga på spöknoppen för att inte putta så mycket på mig... Lärdomen från det var att jag skulle tränat på att distrahera honom)



Här finns en beskrivning på hur det går till:

http://www.asvh.se/bedomningar/visa_hast

2011-03-04 @ 19:26:16
Postat av: Sandra K

Jag glömde kanske det viktigaste: träna honom på att bli undersökt av olika människor. Det är ju en station med bla. mätning av mankhöjd och skenbensomfång(?).

Förut var det även en station med böjprov osv, men jag har för mig att det plockat bort det numera?

2011-03-04 @ 19:33:52
Postat av: Anonym

När du visar en häst på 4 års behöver du bara visa den i skritt och ställa upp den, inte så mycket att träna på =) PÅ 3års visar du den i trav och då krävs det träning!

2011-03-04 @ 19:44:16
Postat av: Ida

Mina tips inför häst vid hand:



1. Håll tyglarna i en hand för att undvika att dra den i munnen om ni kommer i otakt. Viktigt är att du aldrig kommer före hästen.



2. Du måste springa allt du har och bli uthållig själv. Med dålig kondition kommer du inte kunna visa din häst på bästa sätt (nu menar jag inte att du har det, men att löpträna är ingen dum idé inför detta enligt mina erfarenheter. Speciellt om man ska visa flera hästar på en dag..)



3. Du behöver inte alls springa i takt med hästen. Du har din takt och hästen sin! de tittar ju inte på hur du springer utan på hur hästen rör sig.



4. Träna mycket vändningar. Hästen ska kunna "vända på en femöring". Det ska gå snabbt och lätt och ni ska hamna på exakt samma linje som ni började på. Träna på medellinjen på detta.

Använd spöänden man håller i för att korrigera när hästen inte flyttar sig undan ordentligt i vändningen/när vändningen blir för stor. Det är bättre att säga till lite mer några gånger så att den förstår än att hålla på och knuffa och dra i den.



5. Träna igångsättning till trav från både halt och skritt. Hästen ska vara med dig till 100%. Gör alltid likadant så hästen förstår precis vad du vill att den ska göra.



6. Träna mycket på uppställningar. Ju mer du tränar desto bättre brukar de bli.



7. I skritten, låt hästen länga ut sin hals ordentligt och kliva på med stoora inte för hastiga steg. Tänk ökad skritt fast ännu bättre. Man får gå rätt fort själv.



8. Ha alltid spö i handen och ha hjälm på dig.

2011-03-04 @ 20:30:17
URL: http://blogg.idatorgersen.com
Postat av: Amanda

Tips: Ha ett spö. Inte bara för att du skall få han o springa men så att du kan korrigera hans huvud om han skulle tränga emot dig. (Som t.ex han gör i videon när du ställer upp honom och du kryper under hans hals, gäller att lära honom att han inte får ta sitt huvud i vägen för dig när du leder/ställer upp) Ha blicken riktad framåt och se en rak väg så att hästen inte springer där den vill utan bredvid den vägen du ser. Och det är bra att träna inomhus eftersom han säkert håller igen steget utomhus då det är halt och finns annat att fokusera på. och sist men inte minst spring som fan! Det är först när du känner att han är på väg att ramla över i galopp du skall visa att det är trav gång på gång sen lär han sig att det är trav som gäller. I den ökade traven kommer sedan swunget :) Jag har tränat och visat en nordsvensk hingst på 1 och 2 års visning samt varit med och ställt ut svenska halvblod och föl till riksnivå ;) Tipsen brukar funka men en del visste du säkert redan.

2011-03-04 @ 20:30:49
URL: http://gfrkdressageteam.blogg.se/
Postat av: Sandra K

Det stämmer! Efter uppsutten gångartsvisning så sadlar man av hästen och visar den för exteriörbedömningen. Men jag har varit med om att gångartsdomaren bett om att få se skritt och trav avsuttet också. Det är dock viktigt att träna på uppställning av hästen: det är ju onödigt att förlora poäng för att hästen inte ställer upp korrekt och snyggt. En häst som inte står still eller bara står och hänger med huvudet är ju svårbedömd.



Och, det skadar verkligen inte att träna hästen i visning för hand. Det är ju bra träning i lydnad och följsamhet på marken!



Och här har ni 2010 års Bedömningsreglemente för kvalitén:

http://www.asvh.se/MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive_FileID=94e0b894-255e-4007-a061-b2a475296df1&MediaArchive_ForceDownload=true

2011-03-04 @ 20:31:07
Postat av: Louise - läs om mig och mitt arabsto

När man show-visar araber har man alltid ett spö med en plastpåse-bit fastknuten i änden så kan man vifta med spöt för att få lite mer show i hästen. Jag vet inte om det funkar på andra hästar eftersom araberna är speciella i temperamentet. Men pröva du. Sen när man ställer upp dem vill man kunna få fram nosen och länga halsen och då brukar den där plastbiten vara riktigt intressant ;)



Jag har inte varit med på något sådant test, och vet inte om man får ha med sig spö eller så. Men du kanske kan träna så iaf :)

2011-03-04 @ 20:33:11
URL: http://pudelflikkan.blogg.se/
Postat av: Em

Håller med föregående som säger att det är bra att träna tidigt, för lydnad och följsamhet..

Jag visar "bara" Shetland, men en stor häst tycker jag att det är enklast att ha tyglar till då man kan kontrollera huvudet genom dom, om hästen försöker trängas mot dig + att det bromsas mjukare genom jämt tryck i bettet ist för från sidan.

Sen är det lätt med ett spö att korrigera huvud eller bak, MEN är hästen känslig/rädd för/blir störd av spöet så springer de ofta i dubbelspår med kroppen - inte bra!

Och, blir hästen uttråkad hemma av era övningar så gör det inte för ofta, för då har de en tendens att "dö" när det verkligen gäller på riktiga visningen sen.



Beröm och ev godis (om det funkar på hästen) och sen att ha roligt tillsammans är det viktiga!



Sen finns det massa info om hur du ska visa hästen, klä dig och hästen osv under flera rasföreningars sida.. :)

2011-03-04 @ 20:58:33
URL: http://einstakt.blogg.se/
Postat av: Johanna

Även om alla bra tips mer eller mindre har kommit upp så kan väl skriva ett som fungerade ganska bra på min ponny. Först och främst är det bara att springa som f-n och tänka ökad trav. Dvs, driv på ordentligt bakifrån om hästen inte går fram. Det brukar räcka med att gå på dem lite lätt med spöet någon gång (;

2011-03-04 @ 22:48:12
URL: http://skraattkramp.blogg.se/
Postat av: Josefin

Gå in på ASVH´s hemsida. Där har de massor av bra läsning angående visning av häst. Har själv varit därinne och kollat eftersom jag ska visa min treåring. Kolla uppe i högra hörnet i länken där det står "att visa häst vid hand".



http://asvh.se/bedomningar/oversikt/kvalitetsbedomning

2011-03-05 @ 07:55:37
Postat av: jossannn

Försök att koncentrera dig på Dig mest, asså att inte t.ex flaxa mycket med armarna när du springer, för det kan få honom okoncentrerad. Och sen när det är bra, så (gör du som nästan alla andra säger^^) spring på bara !

2011-03-05 @ 14:54:36
Postat av: Anonym

Vi red flera 4 -års tester förra året. Man visar inte hästen vid hand. Man rider två och två och följer en domares anvisningar. Vid 3 -års testet visas dom för hand. Lycka till!

2011-03-05 @ 16:44:38
Postat av: Olivia

Jag brukar vara funktionär vid typ 3årstest osv, och dom flesta har med sig någon som står med en piska bakom och det brukar gå ganska bra. Ska man själv driva den framåt med spöt så kan det ju hända att man råkar peta till den ganska rejält och den börjar galoppera osv. När jag visade en häst en gång så höll jag i käkremmen (och tyglarna såklart) för att inte dra den i munnen. Och så ska man springa fort som fan :)

2011-03-05 @ 18:30:22
URL: http://oliviasandelin.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Tänk ungefär att du springer som du vill att hästen ska springa. Vill du att den ska ta ut steglängden så får man försöka göra det samma och hänga med. Springer man själv försiktigt med små kliv så gör hästen det samma. Din takt och "steglängd" påverkar hästen :)

2011-03-07 @ 11:10:24
URL: http://jmlryttaren.blogg.se/
Postat av: Matilda

Hej! Tänk på att springa bredvid bogen, inte längre fram. I skritt håller du tyglarna med båda händerna, medans du i traven tar dem i en hand (Ha gärna ett spö). För att han ska shwunga så spring fort, fort ! Och något som är extra fint, spring i takt med frambenen! Blir dessutom mycket enklare då! :) Var på stömsholms hingstvisning 2010 och kollade på hinstar då da men haha. I alla fall, var en som visa en treåring, han sprang utav helvete för att hästen skulle kunna "sväva" fram. Ett spö hade han med. Av egen erfarenhet att handskas med unghästar så vet jag att ett spö kan verkligen behövas beroende på pigg eller "slö" häst. Lycka till!

2011-03-07 @ 11:38:26
URL: http://matildaz.myshowroom.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner