Ridpasset på Qp INTE Cp! ;)

Datum: 2011-03-16 ~ Tid: 21:39:24

Tränsningen gick riktigt bra! :D Övning ger färdighet. Han kunde till och med stå helt stilla när jag spände alla remmar. Han tålamod har blivit lite bättre nu.

Men han är fortfarande bökig när man ska sitta upp. Han har verkligen inte tid att stå stilla så pass länge som det krävs för mig att ta mig upp haha. När jag sätter foten i stigbygeln har hans tålamod runnit ut. Så det övade vi på ett bra tag idag så att han lär sig någon gång. Det var inte vidare populärt hos honom men till slut så var han väl för uttråkad för att orka protestera.

I skritten var han jätte mjuk och fin både i sidorna och munnen. Jag skrittade ganska länge idag på kort tygel för att öva halter. Det är inte häller något som han är speciellt förtjust i. Men det är sånt som måste göras i förebyggande syfte inför tävling. Då kan inte hästen bara gå iväg när den tröttnat på att stå stilla. Jag gjorde väldigt långa halter och lät honom inte gå iväg förens jag gav hjälperna för det. Det blev bättre och bättre när han märkte att det inte lönade sig att motarbeta mig.

I traven gick det ingen vidare alls till en början han ville bara accelerera hela tiden. Så för att få honom lugn gjorde jag många övergångar till trav och la ofta in halvhalter och gjorde mycket volter både stora och små, samt lugnade honom med rösten. Det funkade rätt så bra för oss, så det kan ni ju testa nästa gång ni rider en pigg häst om ni inte vill dra den i munnen för att bromsa den.

När han lugnate sig och börjat hitta rytmen så gjorde jag lite åttvolter för att se så att han var med i yttertygeln i båda varven och inte förböjde halsen i något av varven. Till en början gjorde jag 20m volter. Men efter ett tag när han började kännas riktigt fin så gick jag in på 10m volter. Då bara klickade allt till, han var så följsam och härlig! Jag bara älskar den där känslan man får ibland när man rider och känner att man verkligen samspelar med hästen. Att båda tänker samma.

I galoppen var han minst sagt pigg och gjorde till och med några glädjeskutt haha! :D

Efter galoppen så travade jag av i en lite lägre form och ställde honom lite extra i halsen. Det är inte lätt att rida en ung och obalanserad häst i olika typer av form, oftast går dom där dom går det är inte så mycket man kan ändra. När man vill lägga ner dem så söker de sig inte till bettet på samma sätt som rutinerade hästar utan söker sin antingen uppåt eller framåt. Men nu börjar han söka stöd på bettet även när jag vill han honom lite lägre, det funkar bara i slutet av passet när han är lite trött då går de ju per automatik lite lägre, då bygger man bara vidare på det.

Sen var det avskrittning för hand. Jag brukar oftast skritta av honom för hand eftersom han är unghäst och då är det bra att inte belasta ryggen hela tiden.

Jag provade föresten en ny sak. Lite ”Nh-stil”, jag la min hand mellan hans öron med ett litet tryck, inte hårt eller så men lite tryck bara. Min tanke var att han skulle söka sin undan från trycket neråt, det gjorde han också. Han har så lätt för att ta in nya saker så det är inte klokt. Efter några gånger behövde jag bara vila min hand på hans huvud för att han skulle sänka det ända ner i backen.

Sen övade jag lite till att stå på uppsittarpallen utan att han ska gå framåt, backa eller skrapa.

 


Kommentarer
Postat av: Hanna - TÄVLING Vinn Ridstövlar :D

Fin är han :)

2011-03-16 @ 21:51:58
URL: http://brusella.blogg.se/
Postat av: Dafie

Jag förstår inte riktigt... På vilket sätt är det bra att han sträcker ner huvudet i backen? Är det för att han ska slappna av eller något, eller bara som en lösgörande övning?



Duktiga Qp!

2011-03-16 @ 21:52:03
URL: http://dafiedencoola.blogg.se/
Postat av: Linn Ingvarsson

Svar till Dafie: Det har inte med det att göra utan att han ska lyssna på mig, respektera mig och lyssna för små hjälper. Genom att han gör detta kan jag ha nytta av det vid tränsning tex, plus att de brukar lyssna bättre i andra situationer där man vill ha deras respekt :)

2011-03-16 @ 21:54:13
URL: http://dressyrmupparna.se
Postat av: Catrine

En annan bra sak med att kunna sänka huvudet är att en häst med huvudet lågt blir avslappnad och lugn, så det är något jag använder mig väldigt mycket av på min ponny som kan bli lite stressad ibland :)

2011-03-16 @ 22:02:40
URL: http://catrinek.blogg.se/
Postat av: Sofia Camming - RACEHORSES

Kul att du börjat skriva längre text om hur dina ridpass varit :D

2011-03-16 @ 22:06:00
URL: http://sofiacamming.blogg.se/
Postat av: stina

haha, det känner jag igen på min fyra åring, hon vill heller inte stå still när jag ska sitta upp eller tränsa :p

2011-03-16 @ 22:10:36
URL: http://tipptopphopp.blogg.se/
Postat av: Cicci

Va duktig han börjar bli lilla Qp :D

2011-03-16 @ 22:13:44
URL: http://ciixx.blogg.se/
Postat av: *

Att trycka ner huvudet på hästen är inget trick eller nånting som har med NH att göra. Det ska hästen göra frivilligt när den är avslappnad och lugn, inget man ska gå o trycka ner för att sen tro att hästen är harmonisk.

2011-03-16 @ 22:26:29
Postat av: MAKEUP : Lórien

fin bild !

2011-03-16 @ 22:29:33
URL: http://niightfall.blogg.se/
Postat av: Leila

Gud så härligt att läsa långa rid inlägg! =D



Någon här som vet vilka övningar och hur man ska få en seg och ganska skänkel seg häst framåt? Med skänkel seg menar jag att hästen inte reagerar DIREKT på skänkeln (vet att man ska ge en lite kraftigare skänkel andra gången och om det inte funkar så spö/sporrar, men detta funkar inte riktigt på honom), både från halt till skritt eller från skritt till trav?

2011-03-17 @ 00:02:31
URL: http://pumsie.blogg.se/
Postat av: Lovisa

Det är jätte kul när du skriver så här långa ridinlägg :D

2011-03-17 @ 06:47:04
URL: http://loviisaslife.blogg.se/
Postat av: Anonym

fin bild!

2011-03-17 @ 07:07:32
URL: http://swedishdressage.blogg.se/
Postat av: Marie-Louise

Asså jag orkar fan inte med att du ska skriva så jäkla långa texter om dagens ridpass varje dag! En hel bok juh!

2011-03-17 @ 07:27:59
Postat av: Anonym

kan du inte lägga upp bilden när han har det röda sammetsschabraket:)!? snaälla :)

2011-03-17 @ 10:12:22
Postat av: Sofie

Håller med *. Att få hästen att sänka huvudet i den typ av "övning" som du beskriver har inget med NH att göra. NH "missbrukas" dessvärre av många hästmänniskor (säger inte att du gör det). det står för att man ska ha en god och sund relation med sin häst, det bygger på ömsesidig respekt. NH som träningsmetod existerar egentligen inte, det är vad vi kallar för markarbete. Anledningen till att det i dagligt tal kallas nh är att man vill åt den bra relationen till sin häst GENOM markarbete.

Vad du beskriver är mer en lydnandsövning av praktisk natur för den dagliga hanteringen.

Har man en häst som är lite spändare och håller huvudet högre ska man istället bara lägga armen över halsen, absolut utan något som helst tryck neråt och gärna klia hästen lite. Det därför att det är så ett sto lugnar sitt föl. Lite rörig text men jag hoppas du fattar kontentan av den :)

2011-03-17 @ 11:54:26
URL: http://countmeamongyoursaints.blogg.se/
Postat av: Sara - häst är bäst!

:D



http://hestlife.blogg.se <------

2011-03-17 @ 15:43:54
URL: http://hestlife.blogg.se/
Postat av: Dafie

Linn: Okej :) Då förstår jag.



Tack!



2011-03-17 @ 15:50:37
URL: http://dafiedencoola.blogg.se/
Postat av: karin

hej! Intressant inlägg. Men rubriken. CP är en diagnos är så jäkla trött på alla som använder uttryck som detta CP, "hästen dampa", "hade adhd". Har själv en funktionshindrad släkting och jag blir ledsen o trött när jag läser sånt här. Spec som så många unga läser er blogg.

2011-03-17 @ 20:48:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner