Diss

Datum: 2010-08-31 ~ Tid: 20:59:27Smaken är som baken, här kommer våra åsikter.Nylonsporremmar, ser billigt ut och förstör en hel outfit.


Säkerhetsstigbyglar med snodd/D-stigbyglar,  fult och passar inte en dressyrryttare. Finns snyggare säkerhetsalternativ.


Vita hårnät, ser ut som ihopknycklade toapapper.

Svanskappa och brösta inom dressyr. Dels är det extremt fult, och varslar om att man inte har råd eller tålamod att köpa en sadel anpassad för hästen. Kan också användas i förebyggande syfte men nej tack.


Uppåtstående knoppar och mantejp, gör att hästen ser ut som den är iordninggjord för ardennerutställning.


Randiga kavajer, man vill ju inte se ut som en hallick bland alla andra ekipage.Färgade stigbyglar och sporrar, hör inte hemma i en ryttares garderob, ser mer ut som en leksak?

 

Schabrak utan passpoal är tråkigt, men schabrak med för bred passpoal eller flera är osmakligt. Lagom är alltid bäst.


Sporrskydd, det ska vara helsilvrigt. Inga plastbitar på sporrarna.


Ni behöver inte skriva vad ni tycker om våra åsikter, eller hur fel ni tycker att vi har, för våra åsikter förändras ändå inte. Man bör skilja på saker som ser billigt ut och saker som är billigt.


Omrötsning

Datum: 2010-08-31 ~ Tid: 20:26:16

Vi har nu valt ut de 10 finalister som deltar i omröstningen.
1-3 får materiella priser
4-7 får länkning.

Rösta på det bidrag du tycker förtjänar att vinna här i kommentatorsfältet. Rösta endast en gång, på ett bidrag.
Omrötsningen utgår onsdagen den 8 september klockan 12.00.


Bidrag 1

Bidrag 2

Bidrag 3

Bidrag 4

Bidrag 5

Bidrag 6

Bidrag 7

Bidrag 8

Bidrag 9

Bidrag 10


Gomorron

Datum: 2010-08-31 ~ Tid: 15:13:39
Gick just upp ur sängen och är fortfarande helt död. Ska iväg och ha träning för två ekipage om ett par timmar och innan det ska jag möta upp Linn och få lite bilder från resan. Känner att jag ligger väldigt efter med uppdateringen på bloggen och måste be om ursäkt för att bloggtävlingen har blivit försenad, för ikväll måste omrötsningen starta.


Idag får det bli en bild från en tävling hösten 2009.

Caol Ila!

Datum: 2010-08-30 ~ Tid: 21:25:53

Spricker snart av glädje! På fredag ska vi åka och hemmta MIN häst Caol Ila"Lillan"! Hon blev besiktigad idag utan anmärkningar. Ska få ha henne på prov ett tag, tror dock inte att det behövs! Jag är helt kär!


Hej

Datum: 2010-08-30 ~ Tid: 20:10:05
Jag har tillbringat hela dagen i sängen, framför tvn och på vårdcentralen där jag tagit prover och fått medicin. Tog mig till stallet och red en liten bit men blev alldeles för trött och snurrig så vi fick vända hem ganska snabbt.

Resten av kvällen ska också spenderas i sängen, måste kurera mig eftersom jag ska hålla träning imorgon.

Vi kanske hörs lite senare om jag håller mig vaken :)

Tjo

Datum: 2010-08-30 ~ Tid: 20:06:27

Första praktikdagen gick kanoners. Jag trivs verklige jätte bra och tror att det kommer bli en bra tid framöver. Hästarna där går ute på natt så det är inget stallarbete för tillfället. Jag hjälpte till att ta in och gör iordning hästarna. Sen kollade jag på under en lektion och på den andra lektionen var det uteritt få följde vi med. Vi tog med Aqua det är en av Hero och Lokas valpar, man ser väldigt många likheter mellan dem.

Nu ska jag kolla på film, hörs!


Brave & Tjongen får stå för bilden


Hejhej

Datum: 2010-08-30 ~ Tid: 14:16:14
Tänkte bara skirva lite kort om hästarna jag provade igår, ska snart iväg på min första praktikdag på det nya stället så jag har lite brådis.

Den första jag provade var en smäcker sporthäst imp.Tyskland, 4årigt sto mörkbrun. Väldigt fin modell och rörde sig bra. Men hon passade inte mig helt ridmässigt.

Den andra jag provade var ett 5årigt sto, ca 173cm hög, helbrun med med undantag för några vita strån i pannan, ganska kraftig. Hade jag bara sett en annonsbild och ingen film hade jag troligtvis inte provat henne. Hon rörde sig ngt sjuukt stort, och var precis sån att rida som jag vill! Direkt när jag tog tyglarna i skritten kände jag att "det här är MIN häst", det kändes så rätt! Hon var otroligt mjuk i munnen och väldigt pigg men ej sprining, bärde sig väldigt balanserad och stadigt i takt. Kameran dog tyvärr så jag har varken film eller bilder på henne...Trode aldrig jag skulle hitta en häst som henne! Ska föröska fixa fram bilder och film.


DM

Datum: 2010-08-30 ~ Tid: 13:55:40

Sorry för ett långt uppehåll. Som ni redan vet dog internet nere i Turkiet och sen åkte jag på DM och direkt efter det drog vi iväg och kollade på två hästar.

DM gick inget vidare skäms faktiskt över våran insatts. Men några få bitar vart jag väldigt nöjd med, två av de enkla bytena var suveräna, vilket är kul eftersom han lätt blir stressad och hetsig i de enkla bytena annars. Det sista enkla bytet vart pankaka...Han bröt av på en ställe i galoppen och jag fattade snabbt ny men det blev fel galopp och precis efter det var det en enkelt byte. Eftersom vi hade fel galopp blev det inget enkelt byte utan avbrott till skritt och samma galopp vilket drog ner det hela mkt eftersom det var gånger 2 där.

Vi blev 2:a i klassen och 2:a i DM, vi var två futtiga poäng från vinsten. Red klassen FEI's Inledande, fick 61,14%. Är otroligt besviken, vi kunde nog inte gjort sämre ritt. "Kul" att det skulle gå så just på DM, men skitsamma vad är det att haka upp sig på? Bara att ta nya tag och göra bättre ifrån sig i fortsättningen.


Vill gratulera alla DM-medaljörerna, stort grattis!

För trött

Datum: 2010-08-29 ~ Tid: 20:58:11
Jag hann tyvärr inte få tag på några bilder idag eftersom att Linn tävlade i förmiddags och sen hade hon tydligen åkt iväg och provridit någon häst, så det får vänta tills imorgon.

Det blev ingen ridning för mig varken idag eller igår, har 39 graders feber, hostar snart upp inälvorna och håller på att få örininflammation. usch. Nu ska jag röra mig mot sängen och sova så får vi höras imorgon istället. Då lovar jag att det ska bli intressantare inlägg.

Bloggen lever igen

Datum: 2010-08-29 ~ Tid: 11:13:10
Nu ska vi försöka få lite fart på bloggen igen efter det lilla uppehållet. Senare ikväll kommer en sammanfattning av resan och bilder, ska även försöka få någon att fota mig och Claudia nu när solen faktiskt kikar fram lite. Linn är iväg på DM idag, så resultat från det kommer också upp.

Under Turkietveckan har min mamma tagit hand om Claudia och Quillen. Alltså alla utsläpp, fodringar, promenader med mera, eftersom jag har eget stall. Det var både tråkigt och lite skönt att komma hem igen, dels är det skönt att ta hand om hästarna igen, men också väldigt tråkigt att komma hem till hösten och Sverige som är ett sånt dött mellanmjölksland.

Vi hörs senare, tänkte bara säga Gomorron :)Bloggtävling

Datum: 2010-08-29 ~ Tid: 00:01:44

Bloggtävlingen är avslutad! Vi ska nu utse de 5 bästa bidragen för att sen ha en omröstning där de 3 bidragen med mest röster vinner, för att tävlingen ska bli så rättvis som möjligt. Omröstningen startar imorgon kväll och pågår ett par dagar. Mer exakt tid och datum kommer upp imorgon.

Hemma igen

Datum: 2010-08-28 ~ Tid: 19:06:56
Internet slutade att fungera på hotellet under de sista dagarna så vi kunde inte uppdatera någonting.
Imorse vid halv 6 kom vi hem igen och sen dess har jag sovit. Jag blev jättesjuk precis när vi skulle gå på planet och svimmade av 20 minuter innan planet skulle gå så jag blev nekad att gå ombord på planet. Jag var så dålig att jag inte kunde gå själv, röra händerna eller se samdigt som jag frös och var kokhet men inte hade feber. Har sovit i 24 timmar nu så jag börjar bli lite piggare och ska försöka pallra mig ner till stallet.
Ska försöka få tag på Linn sen så kan vi visa er lite bilder från resan. Det har föressten varit sjukt kul, och sjukt varmt (45-50 grader i skuggan), vi träffade 8 tjejer från Stockholm, Göteborg och Kiruna som vi har festat och umgåts med under veckan.

Hörs senare

Vaaarmt

Datum: 2010-08-22 ~ Tid: 19:12:44
Idag har vi varit på stranden hela dagen i 40+, solat, badat och ätit. Vi ska precis gå mot the harbor och äta ... igen.

Har ni några bra förslag på vad ni vill läsa om när vi inte är hemma och har hästarna att skriva om, dela med er isåfall :)


Equipage, ridsport, hästmagazinet och hästfocus är självklart med!


Hej

Datum: 2010-08-22 ~ Tid: 11:38:41
Just nu är vi inne på hotellrummet och kyler av oss lite. Det är sjukt varmt här nere, idag är det 40+ i skuggan och inte ett moln på himlen!
Linn har bränt sig och är sååå röd, haha! Tyvärr blir uppdateringen dålig från vår sida under denna vecka, man vill ju ta vara på soltimmarna!

Nu ska vi tillbaka till stranden igen som ligger 50 meter bort och äta lunch. Hörs lite senare.

Framme

Datum: 2010-08-21 ~ Tid: 15:05:07
Äntligen framme, det började bra med att våra väskor hade hamnat fel, så vi fick vänta i över en timme på flygplatsen i Antalya.

Vi har tillbringat hela dagen på stranden i 40 graders värme och strålande sol med kall iste, räksallad och toast.
Vattnet är 30 grader varmt och morgondagen ska bli ännu varmare.

Nu ska vi ut i värmen igen och ta en glass för att senare gå mot hamnen och äta på restaurang.
Hörs ikväll :)

I luften

Datum: 2010-08-20 ~ Tid: 21:53:16
Just nu sitter vi på planet påväg till Alanya och äter massvis med godis och läser ridsport!
Vi hörs imorgonbitti när vi kommit fram! :)Diss

Datum: 2010-08-20 ~ Tid: 17:26:10Nu har även Horze kommit med en misslyckad kopia av Tretorn, Hööks har även försökt efterlinka Nikes stövlar. Dessutom var dessa ännu fulare än orginalet. Nej fy, de behöver ju inte göra det värre än vad det redan är!Horze vs Hööks

Gräsliga kopior, efter ett gräsligt orginal.


Stressigt!

Datum: 2010-08-20 ~ Tid: 11:31:06
Nu har jag stressat sönder mig. Har varit full fart sen ca klockan 6 imorse.
Har hunnit släppa ut, gjort allt i stallet, tagit moppen fram och handlat, packat, skrivit inlägg, duschat, laddat ner musik till ipoden och en massa annat.

Jag har förberett ett par inlägg åt min mamma som hon klickar upp under eftermiddagen/kvällen, så håll utkik!
Bästa att skynda, ska hinna ner till stallet en gång till och säga hejdå till Claudia och fjäska lite med morötter, kommer sakna henne :(

Vi hörs igen, i Turkiet! :)
Brådis!

Datum: 2010-08-20 ~ Tid: 10:45:08
Måste fixa klart allt nu, vi åker om bara några timmar.

Var uppe i stallet i morse och matade pållar och släppte ut dem. Vaje morgon när man släppt ut Braven i hagen går han fram till äppelträdet och kollar om det trillat ner några fler fallfrukter sedan dagen innan. Han "damsuger" noggrant och går sedan iväg och beter, samma visa varje morgon.

Tänkte bara påpeka att jag är lite trött på allt tjat om nya hot or not hela tiden, det är inte det våran blogg går ut på! Ni får vänta tålmodigt utan massa tjat på nästa inlägg.Efterlängtad Hot or Not

Datum: 2010-08-20 ~ Tid: 02:29:40


Ser ut som om hela ekipaget är påväg att tippa framåt. Du måste sätta dig ordentligt på rumpan och föra fram skänkeln! Upp med blicken och räta upp dig. Handställningen är fin men ta in armbågarna efter sidorna. Hästen behöver komma fram med nosen då den är bakom hand. Ser spänd ut. Ärmlöst går inte hem och bootsen känns stora och "pluffsiga". Fint schabrak. NOT.


Hackamoret ser ut att sitta alldeles för långt ner och trycker in nosen och bidrar till en spänd häst. Höj hacket något hål,  korta tygeln någon centimeter och lägg fram handen något. Fin handställning. Slappna av, ta upp blicken, sätt dig mer på rumpan och ta tillbaka axlarna något samt skjut fram bröstet så blir hållningen bättre. Ser ut att vara en snäll och stabil häst. Korta stövlar. NOT.


Snygg ponny som behöver komma fram mer med nosen då den går något bakom lod, ser spänd ut och lägger huvudet något på sned. Ser ut att ha trevliga gångarter och fin överlinje. Snyggt med fyra vita strumpor, dock hade det varit snyggast om du lindat alla ben. Fin utrustning, dock korta stövlar. Tycker att du ska byta håll på snokremmen så den pekar neråt istället för rakt ut, ger ett mer städat intryck. Ha händerna i samma höjd. HOT.


Snygg modell av häst. Fin kroppstyp. Ser dock ut som om den nyper sig fast i innersidan och lägger huvudet på sned. Sätt dig där sadeln är som djupast så kommer skänkeln automatiskt i rätt läge då den ligger an för långt fram nu. Skjut fram bröstet så din hållning blir bättre. Du ser ut att behöva korta tygeln minst en decimeter, samt ha händerna på samma höjd. Snygg utrustning men högre stövlar och ett hårnät hade gett ett bättre intryck. HOT.


Snygg häst! Ser mjuk och eftergiven ut, dock ser det ut som om du tappar yttersidan något. Kryp inte ihop, räta på dig och skjut fram bröstkorgen. Fina händer, men du behöver få upp, fram och ihop handen något. Hjälm utan ventilation är snyggare. Minus till ärmlöst och korta stövlar. Skulle vara snyggt om det röda var i samma nyans. Snygga skydd. Över lag en fin häst. HOT.


Söt ponny, men som ser förböjd ut. Fånga upp yttersidan mer. Trevlig form. Snygg utrustning! För fram skänkeln och ta ihop handen något, trevlig hållning och blick. Lite konstig vinkel som gör att ponnyn ser ut att ha stor bakdel. HOT.


Svårbedömd vinkel. Det ser ansträngt ut. Låt hästen komma fram med nosen och slappna av. Du behöver ta in armbågarna efter sidorna samt ta ihop handen, där ser du ut att vara hård i handen och passiv i din ridning. Kunde varit mer välmatchat, hjälmen är inte min smak. Hade varit snyggare med antingen skydd/lindor i samma färg. Korta stövlar. NOT.

Hot or Not?

Datum: 2010-08-19 ~ Tid: 23:16:14
Jag märker att många av er vill läsa ännu en Hot or Not innan vi åker. Det är ju egentligen uppgjort så att jag och Linn ska göra dem tillsammans, men eftersom att hon inte verkar vara vid datorn ska jag ta mig friheten att skriva ett själv, så vi slipper tjatet .. haha skämt åsido! Tycker det är kul att ni uppskattar det vi skriver!

Dock tar det ju cirka en timme att skriva ett inlägg och jag har inte börjat packa ännu ... det kommer först, så får jag skriva under natten så ni har det imorgon bitti, men det beror ioförsig på hur många som vill ha ett Hot or Not inlägg? :)Underbart väder!

Datum: 2010-08-19 ~ Tid: 22:20:14
För er som missat vart vi ska, så rör vi oss mot Alanya imorgon! Alltså Turkiet!
Linns föräldrar kör upp oss till Arlanda imorgon och hjälper oss att checka in, sen är vi helt själva i en hel vecka.


Vädret går absolut inte att klaga på!

Vi kommer att uppdatera er där nerifrån med bilder och text om hur vi har det och vad vi gör om dagarna :)

Fullt upp

Datum: 2010-08-19 ~ Tid: 21:44:12
Uppdateringen har varit riktigt dålig från min sida idag! Har suttit i telefonen hela förmiddagen och ringt runt till olika skolor, fick även reda på att jag kommer in på distans i januari! Helt underbart! Det har varit lite oklart innan så jag har inte vetat riktigt hur det skulle bli.
Så nu ska jag vara ledig fram till dess, extrajobba lite och lägga all tid på Claudia. Kan verkligen inte bli bättre!
Kan inte fatta att jag aldrig mer ska sitta i en skolbänk...

Under eftermiddagen åkte vi in till Örebro och växlade pengar till mig och Linn inför resan, vi åker ju imorgon! Planet går 17.30 så vi åker hemifrån klockan 12. Ska be mamma klicka upp ett par inlägg från utkastet under tiden vi flyger så vi håller er uppdaterade!
Vi kommer uppdatera under HELA veckan, varje dag ... så gott vi kan, vi behöver ju också lite semester ;)

Om någon har förslag på sysslesättning/jobb under hösten får ni gärna dela med er här!
Nej nu måste jag sätta igång och packa, ska försöka hinna med en hiss/diss senare ikväll. Hörs då! :)

Dag 4 på SM i Vansbro (Söndag)

Datum: 2010-08-19 ~ Tid: 13:07:54

Idag var sista dagen på SM, finalen!

30% av ekipagen i varje kategori går till final, så 6 B-ponnysar, 6 C-ponnysar och 11 D-ponnysar. Finalen för B-ponny går i LA:P0, för C-ponny i FEI’s Mästerskapsrpgram och i Kür för D-ponny.

Idag var jag ute och gick med Braven på förmiddagen i stället. Sen kollade jag på näst intill alla ekipage och tog några kort på varje. Var många duktiga ryttare och ponnysar med och deltog.

Marina Mattson är en stor förebild för mig då jag tkr hon rider så fruktansvärt bra, hon rider mjuk och följsamt ser aldrig ut som hon stressar hästen. Tycker även att Josefine Ivarsson-Mårtensson rider otroligt bra, också mjuk och följsam i sin ridning. Hennes ponny Top Nemo är nog den jag är mest förtjust i av alla som deltog, han har så himla fin exteriör: lååånga ben, kort rygg, välvd hals och sen har han jätte bra takt och ser så lätt och fin ut i munnen, helt lösgjord. Jarno är en ponny som jag tkr är fruktansvärt vacker, har han väldigt speciell färg och ett jätte fint huve. Casio är också helt i min smak jätte snygg och även söt liiiten c-ponny, som rör sig mkt trevligt.


Marina Matsson& B Capriole

Josefine Ivarsson-Mårtensson & Top Nemo

Amanda Svanberg & Jarno RP 145

Filippa Börjesson & Casio RP

Inga bilder ger dessa hästar och ryttare rättvisa, de bör ses med blotta ögat! Otroliga ekipage.


Dag 3 på SM i Vansbro (Lördag)

Datum: 2010-08-19 ~ Tid: 12:40:13

Idag tog vi rejäl sovmorgon, minns inte exakt när vi gick upp men vi var på tävlingsplatsen vid 10:40 för att hinna se David och Henfynyw Tywysog ”Tuffe” (Bravens pappa), samt Gabriella och Milos Pandora Tootsie ”Tootsie” (Bravens Kusin). Väl där träffade vi Vickie och Björn som har fött upp både Tootsie och Braven, inte illa att ha två hästar från sin uppfödning på SM. De föder bara upp ett till två föl per år och har Morganavel. Träffade även Christina som importerade Tuffe från Wales.

Kval 2 går i LA:4 för B-ponny, FEI’s Lagtävlansprogram för C-ponny och FEI’s Mästerskapsprogram för D-ponny.

David och Tuffe knep en andraplacering i klassen och gick vidare till finalen. Gabriella och Tootsie gjorde en kanonfin ritt som gav dem en 9:de placering i klassen, de var 12 hundradelar från att komma med i finalen.


David Ahvenlampi Svensson & Henfynyw Tywysog


Gabriella Sohlberg & Milos Pandora Tootsie


Jag red inte förens 14:05 så jag hade god tid att kolla på andra ekipage och fota. När tiden närmade sig flätade och knoppade jag honom. Det var så otroligt varmt denna dag att svetten pärlade ner från mitt ansikte när jag knoppade. Stallet Braven stod i var som ett växthus! Fixade i ordning resten med hjälp av Mamma och gick in på framridningen.

Framridningen gick sådär han var lite trälig, så fort man ställde krav eller bad honom lugna sig eller gå fram protesterade han med att sparka. Bättre blev det ju inte av att två ryttare ständigt red i vägen för mig. Tycker det är så fruktansvärt fult att gira in framför någon bara för att, när man ser att den är mitt en ökning eller skänkelvikning tex. Det var en av dessa ryttare som hade gjort precis likadant för David med Tuffe föregående dag, samt trängt in honom i hörn och sedan fnissat, hur sportsligt är det!? Tuffe är dessutom en hingst och kan ju få för sig att sparka om han blir trängd och tappa koncentrationen. Funderar på om man får lämna in klagomål angående denna ryttare för ofredande eller liknande så att hon får ett gult kort..

Inne på banan var han ett riktigt krutpaket. Var som hjärnan var bortkopplad och benen bara sprang. Han var trött i huvudet men sprining i benen. Gick inget vidare han var okoncentrerad och vart tjurig titt som tätt. Sparkade bakut mitt i några gånger utan anledning. Men han är trött och ovan vid så stora tävlingar, han har bara sovit borta en annan gång och blir väldigt stressad om han har hästar i boxarna bredvid sig. Det vart nog lite mycket för honom helt enkelt. Men sen när han får mer rutin på detta kommer det nog gå kalas, tyvärr får ej jag uppleva det då jag gör mitt sista ponnyår.Under resterande tid av dagen kollade jag på de andra ekipagen och tog en massa kort. Framåt kvällen gick vi ut till en restaurang och åt mat med Vickie och Björn, träffade även min tränade Johan där så vi pratade lite smått.

När vi ätit klart åkte vi tillbaka till tävlingsplatsen och gick en långpromenad med Braven och Aussie (Vickie och Björns hund). Sen fick han sin kvällsmat.


ATG slarvar .. som vanligt

Datum: 2010-08-18 ~ Tid: 23:35:47
Min mamma hade råkat slänga fakturorna från ATG som skulle skickas in till Agria. Så jag ringde till ATG igår och bad dem att skicka hem nya till mig. Idag när jag fick hem kuvertet hade de även lagt ner delar ur Claudias journal.

Något jag reagerade på var att veterinären under första besöket hade antecknat detta:
"Vf, varit halt i 1,5 månader
Blir mindre halt efter ridning."

Konstigt tänkte jag, jag har inte nämnt någonting om att hon skulle varit halt eller visat mindre hälta efter ridning. Dessutom har hon inte heller varit halt eller ömmat över huvudtaget, så jag undrar verkligen vad veterinären fått allt detta ifrån. Men hela Claudias skadeperiod är ju en enda röra med veterinärbesök och slarv hit och dit.
Blev lite chockad när jag läste detta, men ändå inte förvånad. Det är ju ändå ATG jag pratar om, haha!

Vill passa på att tacka Elsa Bohman, http://hastfocus.blogg.se som hjälpte mig att sätta in den nya headern!Snabbis

Datum: 2010-08-18 ~ Tid: 22:16:12
Blir ett snabbt inlägg, ska snart se på film. Tror det blir ngn av fast and furious filmerna.

Har precis varit hos Ingrid och lämnat "lite" pengar till resan som hon ska växla åt mig. Innan det var jag i stallet och fixade mockningen, foder och tog in hästarna samt red Braven.

Hade inget träns uppe i stallet så fick bli till att rida i grimma och grimskaft, men det går ju det också. Han var jätte duktig stegrade inte en gång, ryggade dock på några ställen och hotade med att resa sig, men då korrigerade jag honom så pass snabbt att han gav med sig och fortsatte fram i stället. På ditvägen var han ljuvlig, gav efter för trycket av grimman på en gång och var väldigt eftergiven i sidorna. Gjorde lite öppnor, slutor och skänkelvikningar samt enkla byten allt funkade kanon.

Sen på hemvägen gick det också riktigt bra han brukar göra lite caprioller och galoppera på tvären i diket och försöka dra iväg fasten man bara ska föröska skritta så galopperar han på stället. Men idag lyckades jag få honom att skritta och gjorde mkt halter och skänkelvikningar för att han inte skulle glömma bort mig där uppe. Sen gick det så pass bra att jag kunde trava lite, dock låg han på och var väldigt stark, var nära att han drog. Men mot slutet kunde jag rida honom i kort galopp med mkt halvhalter dock.

Men det är otroligt vilka framsteg vi gjort med våra uteritter. Förut kom man tillbaka och sa: Det gick jätte bra idag, han stegrade bara 20grr. Hehe har hänt lite sedan dess.


Mkt gammal bild där man ser hur han betedde sig...


Ingrid och Braven

Datum: 2010-08-18 ~ Tid: 18:12:51
Rotade fram bilder på mig och Linns snygga Brave Heart, dessa var de enda jag kunde hitta på denna dator.20092010


Idolbilder

Datum: 2010-08-18 ~ Tid: 16:53:28
Skulle ni vilja att vi valde ut den snyggaste bilden på Claudia och den snyggaste bilden på Brave Heart en gång i veckan och laddade upp dem här på bloggen?

Svara ja eller nej i en kommentar så vi har ett hum om vad ni vill. Vore ju onödigt av oss att ladda upp om ni misstycker och tvärt om dumt om vi inte laddar upp ifall ni vill se.

Vill fler redigera bilder så finns bilder att ta här eller på våra bilddagböcker @Zquasch & @Weppling, bilderna på Claudia skickas i mejl eller online till ingrid-skoog@live.se , bilder på Brave Heart skickas i mejl eller online till linningvarsson@hotmail.com

Kommer två bilder som exempel.
Film - dressyrmupparna

Datum: 2010-08-18 ~ Tid: 16:35:09
Filmen är redigerad av: Pernilla Pettersson - NillanP @ BDB


Linn & Claudia

Datum: 2010-08-18 ~ Tid: 15:17:59

Bild från 2008

Bilder från 2009

Bilder från 2010

Jag är medveten om att jag inte rider henne hälften så bra som Ingrid. Är otorligt imponerad över hur bra Ingrid rider henne för Claudia har varit allt annat än lätt.


Tack

Datum: 2010-08-18 ~ Tid: 14:36:05


Det är sånnahär kommentarer som får oss att strunta i alla de andra, tack för ditt stöd och omtänksamhet!


Busbilder

Datum: 2010-08-18 ~ Tid: 13:22:13
Lyckades ha med mig kameran till stallet när hästarna var på bushumör igår. Tyvärr var det mulet och mörka bakgrunder så bildkvalitén blev väldigt dålig.

Det är inte farligt för henne att springa i hagen, underlaget är helt plant, alltså väldigt liten snubbel-risk. Dessutom har equeterapeuten sagt att det bara är bra om hon springer fritt i hagen, så länge det inte är halt och knöligt vill säga. Annars hade jag aldrig släppt henne. Kylde även benen i 20 minuter efter för att vara på den säkra sidan. Benet var varken varmt eller svullet på kvällen, känns skönt!Lilleman ligger och sover i hagen.
Svar på tal

Datum: 2010-08-18 ~ Tid: 01:14:13
"Tänkte bara säga att man inte ska linda så högt som du gör, för det är skadligt. Verkar dumt om hon ska bli skadad igen :S"

Jag lindar inte högt utan anledning. Claudias skada satt strax under karpalleden, vilket betyder att jag måste linda högt för att ge stöd åt det skadade området. Skulle jag linda lägre skulle "skarven" av padd och linda hamna mitt på svullnaden och det skulle bli ett konstant tryck mitt i skadan, vilket inte alls är bra. Som jag lindat nu ger det ett jämnt och mjukt stöd för hela senan. Jag lindar dessutom väldigt mjukt, med mjuka teddypaddar och fleecelindor, så det är i princip omöjligt att hennes rörelsefrihet i kotor och karpal skulle hindras på grund av att jag lindat för att ge ett stabilt stöd. Det sista jag vill är att ha en skadad häst igen, därför lindar jag på bästa möjliga sätt i detta fall.


Nya ridbilder @ Claudia

Datum: 2010-08-17 ~ Tid: 20:28:33
Idag travades Claudia för första gången. Jag hade förväntat mig en väldigt stum ponny med massor av överskottsenergi. Istället var hon helt tvärtom. Mjukare än någonsin och superlugn! Känslan idag var helt underbar!
Tyvärr förstör jag många bilder genom att sitta konstigt, jag skyller på att jag är ringrostig, haha ;)

Kör en mini-bildbomb, har ju ändå endel att ta igen efter snart 4 månader utan ridbilder!


Tillägg

Datum: 2010-08-17 ~ Tid: 17:24:42


Kan ta ett exempel så att ni förstår: Vinner man en regional LB:2 så får man 7p. Kommer man trea i en nationell LA:P0 får man 12pÖnskeinlägg

Datum: 2010-08-17 ~ Tid: 15:29:50

Kan ni förresten inte i något inlägg förklara hur olika klasser/indelningar fungerar i bland annat Dressyr. Jag som aldrig tävlat dressyr är inte alls insatt i det och skulle verkligen uppskatta det. Vilka klasser finns det? Vad ingår i dom? Vad krävs för att få tävla i dom? Vad krävs för att bli uppflyttad eller väljer man det själv? Delar man in efter storlekar eller kanske raser? För mig är det bara en massa bokstäver och siffror XD (Dock har jag förstått att ju närmare A man är desto svårare blir det, eller har jag missuppfattat?) Och vad betyder P1 och liknande som finns bakom vissa "programtitlar"? Och vad innebär FEI program? Som du kanske förstår är detta en djungel för mig och jag har försökt att leta i böcker och på nätet men aldrig hittat någon bra förklaring så snälla kan ni inte skriva ett inlägg angående detta? Det vore så intressant och kul att veta... :)

De tävlande delas in i kategorier:
A-ponnysar är upp till 107cm höga i mankhöjd.
B-ponnysar är mellan 107,1-130cm höga i mankhöjd
C-ponnysar är mellan 130,1-140cm höga i mankhöjd
D-ponnysar är mellan 140,1-148cm höga i mankhöjd

Skriver klasserna under i ordningen lättast först och svårast längst ner.
P som du frågade om står för ponny.

Det klasser som hålls på officiell nivå för ponny är:

LC:1 - Skritt, trav och galopp sammansatta på enkelt vis för orutinerade ryttare och hästar, där vägarnas rätta ridande spelar mer roll än gångarter och korrekt form.

LC:2 -
Skritt, trav och galopp sammansatta på enkelt vis för orutinerade ryttare och hästar, där vägarnas rätta ridande spelar mer roll än gångarter och korrekt form.

LB:0 -
Skritt, trav och galopp sammansatta på enkelt vis för orutinerade ryttare och hästar, där vägarnas rätta ridande spelar mer roll än gångarter och korrekt form.

LB:1 -
Skritt, trav och galopp sammansatta på enkelt vis för orutinerade ryttare och hästar, där vägarnas rätta ridande spelar mer roll än gångarter och korrekt form.

LB:2 -
Programmet innehåller 10m volter i trav och 15m volter i galopp samt svårare övergångar mellan gångarterna.

LB:3 -
Programmet innehåller 10m volter i trav och 15m volter i galopp samt svårare övergångar mellan gångarterna.

LA:1 -
10m volter i både galopp och trav, skänkelvikningar, ryggning samt förvänd galopp. Fatting från skritt.

LA:2 -
 10m volter i både galopp och trav, skänkelvikningar, ryggning samt förvänd galopp. Fatting från skritt. Enkla byten, fattningar från halt. Bakdelsvändningar och en mer avancerad sammansättning av rörelserna i detta program.

LA:3 - Uppridningar och halt från galopp. 10m volter i både galopp och trav, skänkelvikningar, ryggning samt förvänd galopp. Fatting från skritt. Tre serpentinbågar med den mittre i förvänd galopp i båda varv.

LA:4 - Uppridningar och halt från galopp. 10m volter i galopp, skänkelvikningar, ryggning samt förvänd galopp. Fatting från skritt och fattningar från ryggning. Bakdelsvändningar.

LA:6 - Uppridning och halt från galopp. Öppnor på spåret, diagonalslutor och enkla byten, förvänd galopp. Samt mkt mer avancerad sammansättning av momenten i detta program. Samlade gångarter krävs. Tror att detta program är ett av de program man kan kvalificeras i till att få delta på nationell nivå.

Lagtävlansprogramet för ponnyallvenskan – 10m volter i trav och galopp. Ryggning, skänkelvikningar och tre serpentinbågar med den mittre i förvänd galopp i båda varv förekommer.

LA:P0 - Uppridningar och halt från galopp, enkla byten och ryggningar samt 8m volter i trav och galopp. Skritt piruetter och skänkelvikningar. (Endast för B-ponny)

LA:P1 –
Uppridningar och halt från galopp, öppnor längst spåret och diagonalslutor. Enkla byten och tre serpentinbågar med den mittre i förvänd galopp i båda varv. Samlade gångarter krävs. Detta program förekommer på regional nivå och är ett av de program man kan kvalificeras i till att få delta på nationell nivå.

LA:P2 - Uppridningar och halt från galopp, öppnor längst spåret och diagonalslutor. Enkla byten och 8m volter i galopp ingår. Samlade gångarter krävs. Detta program förekommer på regional nivå, tror det är ett av de program man kan kvalificeras i till att få delta på nationell nivå.

FEI's Inledande – Uppridningar och halt från galopp, öppnor längst spåret och diagonalslutor. Enkla byten och ryggning. 8m volter i trav och galopp. Samlade gångarter krävs. Detta program förekommer på regional nivå och är ett av de program man kan kvalificeras i till att få delta på nationell nivå.

FEI's Lagtävlansprogram - Uppridningar och halt från galopp, öppnor längst spåret och diagonalslutor. Enkla byten och ryggning. 8m volter i trav och galopp. Samlade gångarter krävs. Skrittpiruetter. Sex serpentingbågar med två stycken i förvänd galopp och enkelt byte i mitten. Detta program går endast på nationell/elit nivå.

FEI's Mästerskapsprogram - Uppridningar och halt från galopp, öppnor längst spåret och diagonalslutor. Enkla byten och ryggning. 8m volter i trav och galopp. Samlade gångarter krävs. Skrittpiruetter. Serie med 8m volter och enkla byten på rak linje. Detta program går endas på nationell/elit nivå.

Kür – Här sätter man ihop ett program själv eller med hjälp, komponerar även passande musik och det finns vissa obligatoriska rörelser som måste finnas med samt vissa rörelser man ej få ha med alls. Küren blir så svår eller lätt man gör den. Samlade gångarter krävs, kür går endast nationellt.

Uppklassning och kvalregler

När du tagit så pass många placeringar på regional eller nationell nivå att du är uppe i 20p får du inte längre delta i LC-klasserna.

När du tagit så pass många placeringar på regional eller nationell nivå att du är uppe i 50p får du inte längre delta på lokal nivå, du får inte häller delta i LB-klasser i regional nivå.

(kat.C-D)Genom att rida två ritter på lägst 62% i en regional klass där öppnor, slutor och enkla byten ingår kvalar du till att få delta på nationell nivå. (tex kan man kvala i LA:P1)

(Kat.B)Genom att rida två ritter på lägst 62% i en regional LA:2 eller högre kvalar du till att delta på nationell nivå.

(Kat.C-D)För att kvala till SM ska du rida två ritter på lägst 64% i FEI's Lagtävlansprogram eller FEI's Mästerskapsprogram på nationell nivå. De 40 med högst snitt på sina kval kommer med till SM.

(Kat.B)För att kvala till SM ska du rida två ritter på lägst 64% i LA:2 eller högre på nationell nivå. De 15 med högst snitt på sina kval kommer med till SM.

Hoppas du blev nöjd med ditt svar, har gjort så gott jag kunnat :)


Dag 2 på SM i Vansbro (Fredag)

Datum: 2010-08-17 ~ Tid: 12:03:55

Idag var första tävlingsdagen. Kvalklass 1 för B-ponny gick i LA:2, för C-ponny i FEI's Inledande & för D-ponny i FEI's Lagtävlansprogram.

Jag startade näst först i klassen vilket nästan aldrig är en fördel då procenten stiger ngt mot mitten-slutet då domarna vet vart de ska ligga i sin bedömning och har sett några ekipage så de kan jämföra med. På så vis var det ju en nackdel för mig, men sen tänkte jag om och försökte vara positiv och kom då på att det kanske är bra att jag rider i början då blir inte vi jämförda av domarna med den riktigt skickliga ekipagen. Allt har en fram och en baksida.

Flätade redan under föregående kväll så nu var det bara till att rulla upp knopparna. Har köpt ett par skitbra gummisnoddar det ser ut som insidan av ett kassettband själva plastsnöret lika tunnt och brett. Man kan dra hur hårt och mkt som helst i dem utan att de går av, så knopparna blir väldigt fasta. Ska kolla upp var de heter också, för de kan jag lätt rekommendera.

Inne på framridnigen jobbade jag med att få en lugn och eftergiven ponny, vilket lyckades rätt så bra.Under själva programmet var han helt ok att rida ibland låg han på lite väl så nosen hamnade bakom lod och det var en del småsaker vi kunde gjort ännu bättre med över lag en helt godkänd ritt som gav oss 61,74% och en 27:plats i klassen. Hade dessa smågrejor varit bättre hade vi fått ytterligare lite högre% men jag är rätt nöjd, är ju trots allt en helt annan nivå än vanlig nationell tävling. Märkte när jag red ut från banan att jag haft mobilen i fickan under hela ritten, tur att den inte ringde!Hoppade av och promenerade honom en stund tills han varvat ner, sen tog jag ur alla knoppar och flätor så fick han gå in i boxen igen och äta samt vila.Kollade och tog kort under resten av dagen, det var verkligen sjukt mkt fina ponnys och grymma ryttare! Är otroligt imponerad och ser upp till många av de som tagit sig hit.

Under kvällen var det ryttarfest med 4-5st dukade långbord. Det serverades helstektgris med tillbehör och som efterrätt var det SM-tårta. Fanns ett band på plats som sjön och spelade lite, undet tiden det var frågesport. Efter detta gick jag en promenad med Braven i skogen så att han skulle få sträcka på benen, de står ju på box hela här dagarna vilket han inte är van vid.Dag 1 på SM i Vansbro (Torsdag)

Datum: 2010-08-16 ~ Tid: 22:21:16

Åkte upp med moppen till stallet på morgonen, fodrade och fixade allt i stallet som mockning, sopning, kraftfoder och hö. Gjorde även rent alla krafthinkar och fixade massa extra höpåsar och krafthinkar. Som Malte under tiden vi är borta när Annie tar hand om honom.

När båda ätit upp gick jag ut med Malte till sommarhagen och tog med Braven till andra stallet. Där mötte vi upp Karin. Sen schamponerade vi Braven. Jag tar alltid svansen och benen 3grr. När han var klar gick vi tillbax till andra stallet 50m bort och han fick komma in i boxen och äta hö. Sälv åkte jag hem och tog en poweneap på 2 timmar(välbehövt).


När Mamma slutade jobbet åkte vi direkt upp till stallet och ”klädde” på Braven transportskydd och lädergrimma samt lastade honom och åkte iväg mot Dalarna.


Resan gick kanon och det är ju väldigt skönt för oss, tog bara 2,5timmar. Men bortåt slutet på resan åkte vi fel och fick köra tillbaka en bit. Så när vi kom fram till Vansbro var inte banan öppen för ridning längre. Så i stället för att rida på banan så red vi ut, det var de underbaraste minuterarna i hela mitt liv! Han var så sjuk fin att rida, helt otroligt fin verkligen!


Efter detta var det invigning ”defilering” där alla ryttarna tågade in på ridbanan iförda sina knallgula SM-tröjor. I täten gick spelmän i klädda folkdräkter. Svenska flaggan hissades till Nationalsången. Sen hölls några långa tal och efter det tågade alla ut igen.Sen var banan öppen igen men då hade jag ju redan ridit så jag tränsade Braven och ledde honom lite runt banorna så han fick chansen att se dem innan vi tävlar på dem.
Under kvällen gick vi ut med ”Tuffes” familj, ”Lilla Prims” familj och med ”Lamboriginis” familj och åt på en restaurang som heter Flottaren. Beställde rödspätta den var väl si sådär, men med trevligt sällskap blir allt så mkt bättre.

På kvällen åkte vi och kollade till Braven och matade honom. Sen när vi kom till vandrarhemmet vi bodde på hann vi knappt lägga huvudet på kudden innan vi båda sov djupt.
Lite bilder från SM

Datum: 2010-08-16 ~ Tid: 21:13:27


Foto: AamandawW @ BDB / MochBb @ BDB
Foto: AamandawW @ BDB / MochBb @ BDB

Foto: AamandawW @ BDB / MochBb @ BDB
Foto: AamandawW @ BDB / MochBb @ BDB
Foto: AamandawW @ BDB / MochBb @ BDB
Foto: AamandawW @ BDB / MochBb @ BDBFoto: AamandawW @ BDB / MochBb @ BDB


Foto: AamandawW @ BDB / MochBb @ BDB

Foto: AamandawW @ BDB / MochBb @ BDB
Svar på frågestunden.

Datum: 2010-08-16 ~ Tid: 18:34:15

Vad har ni för kamera och objektiv?
Ingrid: Nikon D40 och Nikkor AF-S VR 70-300
Linn: Nikon D90 och Nikkor AF-S 70-300

Vad tycker ni om de som red EM nu, och deras ponnyer osv (dvs marina mattsson/b capriole, amalie egholm-hebsgaard/extrem & ebba deijenberg/bambino) ?
De är alla otroligt skickliga, annars hade de ju inte varit Sveriges representanter.


Vad har ni för hjälmar?
Ingrid: Champion Showring
Linn: Jacson Owen


Vilken domare tycker ni bäst om?
Gunilla Rasmusson är kul, hon dömmer ofta högt.


Och hur många år red ni innan ni fick/köpa en ponny?
Ingrid: Jag red i 13 år på ridskola innan jag köpte Claudia.
Linn: Jag red på ridskola i ca 5år och hade en foderponny under ca 1års tid innan Jag köpte Philiac. 


Har ni några tips på vad man kan göra om hästen lägger tungan över bettet? Vi har varit och kollat munnen och har inga problem i den.
Prova ett tungfelsbett, finns att köpa på till exempel Hööks.

Har nästan samma fråga som en där uppe, vad tycker ni om ryttarna från young rider em i år ?
Ex. Hannes Melin, Jonna Friman, osv. :)
Grymma ryttare!

Har ni något tips vad man kan göra när sin ponny inte kan glopp om byte och tävlar hoppning ???
Rid över bommar och byt varv över bommen. Titta och trampa ner överdrivet åt den nya galoppen.

Hur gamla är ni och era hästar?
Ingrid: Jag är 17 och Claudia 16.
Linn: Jag är 18 och Braven är 7 år.


Vilken hästpryl skulle ni inte klara er utan?
Ingrid: Borste! Kan inte rida om hästen är dammig/lortig!
Linn: Grimma, det är ngt som underlättar.

Har unghäst på 6 år och är riden i lite mera än ett år..Undrar om det är "farligt" att rida barbacka och sitta ner i traven eller om man måste rida lätt? Eftersom hästen inte är lika stark i sin rygg än...
Farligt är det väl inte men sadel är det bästa altenativet på en unghäst då den har sämre balans och ryttare lätt håller balansen i handen.

Vilka är era sämsta resp bästa procent i en dressyrtävling? Kvittar vilken klass.
Ingrid: 73% är bästa och 47% det sämsta.
Linn: 80,71% är bästa och 47% det sämsta.

Har ni några tips på hur man får hästen mjukare i sidorna? I höger varv är min häst väldigt trög och så på volterna, hur ska jag få honom mjukare?
Öppnor, skänkelvikningar och volter med överdirivet ställd bål.

Undrar om ni vet vart man kan köpa billiga ridbyxor och ridskor? :)
Börjes till exempel, fast då är kvaliten sämre.

Vad tycker ni om dessa bloggare? Förklara er!
Sofia Genne / absolutgenne, Genne är en schysst tjej med rolig humor. Bloggen är kul men dåligt uppdaterad.
Evelinn Åkerman / enewe, Verkar vara en trevlig flicka. Bloggen är ngt utdragen och passar inte riktigt oss i smaken.
Mikaela Zimdal / tavlingsryttaren, Vet ej vem det är?
Sandra Borenius / ronda, Vet ej vem det är?

Jag undrar vilket bett som ni föredrar på en pigg häst som drar när man ska rida ut? :)
Pelham, Kimblewick eller jaktkandar.

Om man rider en häst som är styv i ena sidan och går knappt att ställa, vad ska man göra?
Lösgörande övningar.

Min ponny är jättestum i munnen jämt, lika där jag skänklar, har ni nå tips som jag kan göra då jag inte vill sitta och ''rycka'' och ''sparka''?:)
Var konsekvent, när du ber honom om ngt så är det dä som gäller på en gång inget annat.

Hej har några frågor...Linn; vad brukar du få för poäng på dina halter å hälsningar i dressyren? Han är ju lite otålig där xP Ba undra..är Braven sådär lätt å mjuk som han ser ut å vara när du rider honom eller har han nån gömd hårdheten nånstans? ;P hehe, Ingrid, har du några syskon? Tack på förhand! Bra blogg å mkt duktiga ryttare! =o)
Linn: Det är väldigt olika. Första halten brukar gå bra det är sista som han gärna steppar i. Får allt från 8or till 4or. Han är jätte mjuk och fin att rida för det mesta men kan ju föröska dra iväg nån gång. Ingrid: Jag har fyra systrar.

Vad kostade era hästar när ni köpte dom? det kan ni väll säga? Om ni nu vägrar att svara, varför vill ni inte berätta det? :) <3
Vad våra hästar kostar och är värda angår inte er. Det är ju som med allt annat, man låter ju inte prislappen sitta kvar på det man köper.

Min ponny är väldigt tjock, men han har bra kondition och jag rider han nästan varge dag, han får inte för mkt mat, hur ska jag göra för att få han att gå ner i vikt ?:)
Ge mer halm i stället för hö, rid ut och galoppera mkt i kort galopp.

Hej! Har ett KWPN sto på 6 år. Hon kom ifrån holland för ca 3 månader sedan, och jag köpte henne ifrån en här i sverige som nyimporterad. Allt fungerar jättebra, förutom att hon är väääldigt svår att få att jobba med bakbenen! Jag rider med väldigt mjuk hand, lösgör henne i sidorna med hjälp av öppna, sluta, böjningar, skänkelvikning osv. Men hon vill verkligen inte trampa på som hon borde! Jag klämmer åt henne med benen, sitter ned djupt i sadeln, ja allt för att hon ska vilja jobba. Vad ska jag göra?
Kan ju vara ngn typ av dold skada? Rid mkt i låg form då kommer hästen upp med ryggen och får med sig bakbenen automatiskt.

Linn: hur börjar, fortsätter och slutar din dag i stallet? :)<3
Olika, beror på om det är skola eller sommarlov m.m.

Ingrid: vilken ras är claudia? :)<3 och samma fråga som linn fick ;D
Hon är welshpartbred, alltså welsh, fullblod och arab.
Svår fråga, det börjar med morgonfodring, sen lunchfodring, eftermiddagsfodring. Efter det mockar jag, lägger mat, sköter om hästarna, städar i stallet och allt annat som behövs. Efter det rider jag, sköter om hästen och sen kvällsfodrar jag :)


Ett bra tips att linda ben på ? :)
Jag suger verkligen på det men tycker det är så snyggt, fram går det relativt bra men bak blir de helt knäppt.
Börja på mitten, linda neråt och sedan upp igen och fäst kardborren högst upp på utsidan. Ha lindan i lagom längd till benet så man undviker att det blir klumpigt och ha bra paddar under. Dra åt lagom hårt hela vägen, annars finns det också risk att det blir klumpigt.

Få en bättre sits, emellanåt sitter jag som en hösäck?
Tänk på sitsen och att räta upp dig hela tiden så blir det bättre med tiden, och ha gärna någon som tjatar på dig.

Hur länge har ni ridit/hållt på med hästar?
Ingrid: Jag har ridit sen jag var 2 år och har hållt på med hästar sen dess.
Linn: Sedan jag var 3år med nått uppehåll i ung ålder.


Har ni hästintresserade/kunniga föräldrar?
Ingrid: Min mamma är rädd för hästar men det har blivit lite bättre. Nu vågar hon tillochmed leda hästarna till och från hagen, linda ben och vara i närheten av transporten när jag lastar. Så nej, jag sköter allt själv. Linn: Ja, Mamma rider och har tävlat upptill LA.

Jag tycker själv att de kan vara väldigt effektiv och börja att rida med låg hand för att få ner hästen i en bra form och senare börja jobba på riktigt med en högre hand, men för er verkar de som att de är hög hand som gäller hela tiden?
Ingrid: Vet inte riktigt vart du fått det ifrån? Jag rider oftast med låg hand då jag har tagit för vana att ha handen lågt. Man kan inte säga att handen ska vara låg eller hög, den ska vara på anpassad höjd för att tygellinjen ska bli korrekt. Sen är det självklart beroende på hästens form för tillfället och så vidare.

Vilken/vilka färg/er tycker ni är snyggast på en häst som ska ha brun utrustning? Sadel, träns osv :)
Beror ju självklart på vilken färg hästen ska ha.

Linn: Vart har du köpt ditt rosa och turkos/blåa träns?
Det är inget jag delar med mig av.

Ingrid: hur högt har du hoppat med din Ponny/häst?
Jag är inte så fixerad vid hur högt man hoppat, men det högsta är 125 cm med Claudia. 

Jag undrar vad man kön göra när en häst vägrar gå frammåt när man rider ut. Jag har recis börjat ta hand om en travare och skulle idag rida ut med honom. När vi kommer till vissa ställen så stannar han up och börjat backa. Jag provar på nytt att få honom frammåt men det slutar med att han ryggar bakåt. provade även att rygga honon förbi stället och det funkade till en början. När jag sedan skulle vända honom för att fortsätta åt det hållet vi skulle så börjad han rygga igen. vad kan det finns för knep man kan ta till?
Bara vara envis själv och inte ge sig så ger hästen upp till slut, kan dock ta sin tid.

Vad kommer du sälja braven för ?? :)
Får du väl se när annonsen kommer.

Hur många gånger har ni ramlat av?
Många.

Har ni ramlat av på tävling?
Ingrid: Nej.
Linn: Ja en gång fast inte på ngn av mina hästar.

Vem var de som kom på just dressyrmupparna?
Linn kom på namnet.

Vad tycker ni om bortskämda snorungar, eftersom att ni själva är det?
Vad har ni fått det ifrån? Ingen av oss bor i ngn rikemansfamilj. Bortskämda snorungar tkr vi inte om. Fast sen finns det ju skickliga ryttare som har det gott ställt vilket inte är samma sak.

Vilken färg tycker ni passar bäst på en bork/gulbrun häst med svat sadel och träns?:)
Vitt.

Kan ni inte ha typ veckans blogg eller något?
Nej, finns ju typ inga bra hästbloggar.

Hur tycker ni en proffsig ryttare ska se ut på tävlingsplats hoppning/dresyr ?
Välklädda med rena och snygga hästar av god exteriör.

Linn : varför tycker du att du är tjock ? :O
Det är min åsikt, jag tkr inte det är snyggt.

Var kan man hitta bra & fina schabrak tycker ni?
Öveallt nästan, börja leta.

Linn, vad är Ingrids bästa/sämsta sidor, både inom ridning o privat? samma fråga till Ingrid om Linn:)
Linn: Vadå har hon några nackdelar? :O Tala om?
Ingrid: Sitsen kan förbättras(tips från Linn)

Hur mycket kostade din kavaj Linn?
Vet inte har fått den av min mor.

Hur mycket kostade dina stövlar ingrid?
Dom kostade 3500 kr.

Skulle ni inte kunna filma när Linn gör iordning Braven och Ingrid Claudia? Från början till slut?:)Samt lägga upp bilder på all eran utrustning? :)
Kanske dä kanske.

Vad har ni för benskydd, dressyrskydd, damasker, senskydd, boots osv?
Ingrid: Oj, kommer inte ihåg alla märken. Jag har 6 olika senskydd till både fram och bak i olika färger, kommer inte ihåg märkena. Vita showmasterdressyrskydd och svarta damasker som jag inte heller kommer ihåg märket på. Vita Eskadron boots, svarta neopren boots, svarta gummiboots och massvis med annat.
Linn: Ett par bruna eskadronskydd till både fram och bak med fårskinn i. Ett par till eskadron till fram. Fyra vita eventdressyrskydd med fårskinn i. Fyra showmaster dressyskydd med teddyludd i. Fyra st svarta helomslutande dressyr/fälttävlans skydd. Fyra st till sånna. Fyra svarta gummiboots. Åtta svarta neoprenboots. Fyra vita globusboots. Ett par svarta damasker. Fyra svarta bakskydd. Svarta fram och bak catago pro hoppskydd. Svarta läderskydd fram och bak. Ett par lila/grå hoppskydd till fram och bak.

Kan inte ni lägga upp bilder på eran utrustning också? Saker ni vill sälja också? :P
Jo det kan vi nog ordna.

Vad har ni för inställningar när ni fotar, för olika väder, inne, ute osv? :D
Manuellt.

Hur placerar man potatismjölen/kalken, tar bara i handen och lägger på, eller gnugga in det? Eller ska man ta med nåt speciellt för att lägga på det? Hur är lättast? (:
Man kan göra båda delarna.

Vad är erat motto ?
Hakuna matata.

Stör ni er på olika nyanser, tex en brun sadel, med liiite ljusare stigläder? Det är ganska svårt att hitta exakt samma nyans, men jag tycker det är snyggare med samma :D
Inget som passar oss.

Vad tycker ni om matchande huva/schabrak vid hoppning? Jag har det för att det är snyggt, inte särskilt nödvändigt ^^,
Snyggt!

Hur många ridspön har ni ? ;)
Vet ej.

Hur många sköt/foderhästar har ni haft ? :)
Ingrid: Jag har haft en sköt/foderponny, Zquasch. Och så har jag nog bytt sköthäst mellan alla ponnysar på ridskolan under alla år.
Linn: 1 Blizard.


Linn: Vad för typ av häst letar du efter nu när du ska gå över till stor häst? Hur utbildad vill du ha den osv. :)
Gärna en färdig men jag vill att hästen ska vara trevlig vill säga mjuk i munnen och framme för skänkeln, pigg och med stora gångarter så jag har börjat se mig om även efter yngre hästar då jag inte hittat ngn utbildad som fallit mig i smaken.

Vilken färg på tex. schabrak till en fjordhäst. Förutom vit då ;)
Marinblått.

Hur kan ni vara så grymma?
haha, nä, men hur gör ni för att inte ta åt er av elaka komentarer? tack för en super bra blogg!
Läser nästa kommentar och skiter i dem. Tack ska du ha!

Vilken färg gillar ni mest på hästar? (om ni inte räknar med Claudias och Bravens färger) :)
Svart! Gillar inte isabeller.

Hur många läsare har ni per dag?
2000.

Hur tror ni att andra ser på er?
Tror att många ser på oss som dryga, bortskämda och otrevliga, tyvärr. Men ändra uppfattnning när de träffat oss.

Kommer ni ta emot folk hos er för träning?
Om det verkligen är ngn som vill det?

Vad tycker ni om era liv just nu?
Ingrid: Hade Claudia varit i tävlings/träningskondition hade allt varit på topp.
Linn: Vet inte, är väl som vanligt både bra och dåligt?

Varför ser ni ner på andra människor?
Vilka ser vi ner på?

Vilka bett tycker ni bäst om?
Tredelade.

När är nästa tävling för er?
Ingrid: Om ca 7 månader kanske, om allt går som det ska.
Linn: 28 Augusti.


Vad har ni för mål med ridningen senare i livet?
Ingrid: Bli så bra som möjligt.
Linn: Vet inte har tappat sugen lite eftersom jag inte hittat ngn häst som är av min typ. Känns lite hopplöst som jag kommer få börja från början å rida alla tråkiga skitklasser igen, innan jag kommer dit jag vill.


Ingrid, hur skulle du beskriva Claudia som ponny, Linn hur skulle du beskriva Braven?
Ingrid: Klådan är snäll och lite mysko.
Linn: Braven är en nyfiken busig och kaxig liten grabb.

Ingrid: Hur högt har Claudia tävlat i hoppning? Har hon haft föl? Hur högt har hon tävlat i dressyr? Kommer du betäcka henne någon gång?
Jag är inte säker, men jag tror att hon startat LB med förra ägaren om jag inte är helt fel ute. Vi vet inte om hon haft föl eftersom hon kom till Sverige som 10åring, ingen aning om vad hon gjort innan.
Hon har tävlat upp till regional LA i dressyr. Nej.

Hej ingrid! Detta är ingen fråga som jag ställer för att vara dum eller ngt. Men varför vill du inte gå över till stor häst? Du är ju liiite lång på claudia ( inte för lång men ). Är det för att du är för fest vid henne ? Kram
Jag trodde jag förklarat detta tillräckligt tydligt, men icke. Klart jag är fäst vid Claudia, men det är inte anledningen till att jag har kvar henne. När jag inte får tävla Claudia längre är hon ungefär 17,5 år, hon har dessutom haft senskada och är väldigt svårriden, vilket betyder att hon är svårsåld. Jag tror det blir i princip omöjligt att hitta en ny liten ryttare som kan rida henne. Då är det bättre att hon stannar hos mig där hon trivs istället för att hon får en ny ryttare som hon inte passar ihop med.

Hej, jag har två frågor. Först, har ni några effektiva övningar för att få en bättre sits? Sen, har ni några tips på hur man på ett bra sätt bygger upp ryggmuskler och får hästen att jobba ordentligt med bakdelen?
Sittsen förbättras genom att ständigt tänka på den så man rätta sig sjäv det kommer ju inte automatiskt precis. Rida mkt i lång och låg form.

Ingrid: När ska du börja tävla Claudia som storhäst, nästa eller nästnästa år?
2012.

Linn. Ska du ha en eller två hästar? Tänkte eftersom du hade två innan du sålde Philliac.
Ska först och främst försöka hitta en som jag trivs med sen får tiden avgöra resten.

Linn och Ingrid: Har ni haft Braven och Claudia sen dom var småp och har ni tränat dom helt själva?
Ingrid: Jag har haft henne i 2år. Hon var inte helt outbildad men det fanns häller ingen ridbarhet.
Linn: Jag har haft Braven i 2,5år och utbildat honom sj han var dock inriden men ej utbildad. Har lärt honom allt från att fatta galopp till att göra galopp piruetter.


Vad är erat bästa uppvärmnings tips?
Få en mjuk och eftergiven häst som är framme för hjälperna.

när ramlade ni senast av hästen? :P
Ingrid: Har aldrig trillat av Klåda. Var ca 5år sedan på ngn ridskolehäst.
Linn: April tror jag? När jag försökte rida Braven utan sadel och träns...hehe 


vilken affär tycker ni är bäst i örebro? Ingrid: Till häst. Linn: vet ej.
Hööks eller Min Häst? Är inte min häst en tidning?

ibland ser jag personer som har en jätte pigg häst men ändå rider med både spö & sporrar, vad är det för mening med det? :)
För att förfina hjälperna, sporrar och spö är i första hand inte frammåtdrivande.

hejsan jag har svårt att få min häst i riktigt låg och lång form jag kan få henne i "mellean" form och "lite högre" form men har ni några tips att få henne i riktigt lång, låg form?:)
Prova göra det från backen först tex vid tömkörning.

Vad är erat favoritmärke på t.ex. shabrak?
Mias.

Hej!
Jag har ett par Cavallo ridstövlar som jag ofta brukar smörja & göra v efter att jag har ridit.
Men dom blir aldrig riktigt rena hur jag änn gör! Vill att dom ska vara helt skinandes rena & svarta.
Vad använder ni?
Sadeltvål och mkt vatten då blir dom rena.

Kan inte ni göra ett helt inlägg meed bilder eller video om hur ni gör era knoppar från första början till slut? Alltså hur gör ni era knoppar, vilken metod använder ni er av. Flyingeknoppar? Tyska knoppar? Liggande knoppar? osv.
Visst. Rullar upp dem.

Vad gör er så mkt bättre än alla andra?? Ingen aning, säg det du?
Hur skulle ni beskriva er själv? Ordningsamma när det gäller hästarna.
Är ni rika? Nej?
Hur tkr du andra rider Claudia eftersom du säger hon är svår? Jag tycker att de flesta rider henne dåligt, men det finns vissa undantag.
Linn vad tycker du om Clauda? Sista gången jag red henne innan skadan var hon jätte fin, bra takt mjuk i munnen, framme och under sig. Men de andra gångerna har hon varit allt annat än lätt, minns ett ridpass då hon vägrade ge efter för tygeln på 45min under framskrittningen!
Ingrid vad tkr du om Brejven? Mjuk och rolig ponny med humör som man måste parera då han gärna springer iväg och går på dubbla spår med rumpan innanför.

vad har Linn köpt sitt guldiga pannband? :)
Vet ni några bra sidor som man kan köpa hästgrejer på än dom hära gamla vanliga typ hööks och så? :)
Linn: dä du.
Färjestad rid och travshop, sharpman.


vad tror ni är andledningen till att vissa folk säger snea saker? ;o
typ att Linn är kaxig och att de tror att ni är snobbiga ;o
Dom har fått en felaktig uppfattning om oss över internet och vill ge igen för att vi är så "snobbiga" och "dryga". Antagligen är dom avundsjuka, det verkar ju som de tycker att alla det går bra för är snobbiga satt.

Vilken hästaffär rekommenderar ni om man vill köpa täcken o schabrak? :)
Vet ingen speciell affär med Bucas, amigo, rihno och rambo är bra.

Linn :
Vilken skostorlek har du? :) 37-38.
Hur lång är du? :) 166,5cm.
Hur länge har du ridit? :) ca 15år.
Hur många ponnisar/hästar har du haft innan Braven? :) 1 egen och en foderponny.
Vilken godissort gillar du bäst? :) Lakrits.

Ingrid :
Hur gammal är du? :) 17år
Vilken skostorlek har du? :) 38
Vad är Claudia för ras? :) Welsh/fullblod/arab.
Har du pojkvän? :) Nej.
Vad är din favortiträtt? :) Pizza, macdonalds, powerking.

vilken övning är eran favorit övning? Linn: Skänkelvikning. Ingrid: Öppna.
vilken färg passar en fux bäst i? Vit.

hur många timmar går era hästar ute på dagarna ?
Ca 12

Vad tycker ni är det viktigaste att tänka på när man ska tävla dressyr ? :)
Eftergiven och lydig häst, samt att se snygg ut så klart.

Vilket dressyrprogram gillar ni mest?
Ingrid: Alla är lika tråkiga.
Linn: Av dom jag rider nu gillar jag FEI'S Lagtävlansprogram.

Ingrid: Hur högt har du tävlat med Claudia? Regional LA.
Linn: Hur höga är dina cavallo stövlar? Har du bestämt helt att du ska sälja Braven? Minns inte men så höga att jag har ärr och skavsår i knävecken iaf. Ja?

hur höga är era hästar? B 145cm, C 148cm.
kan ni lägga ut bilder på era stall? Har vi ju gjort?
vilken är eran "vinter-dröm-jacka" ? Svarta kingsland dunjackan.


linn:hur högt har du hoppat som max ? 130cm. 
ingrid: har du simmat med Claudia i havet ? Nej.
ingrid: hoppar du eller rider du dressyr mest ?! Mest dressyr, jag är ju en dressyrmupp ;)


Rider ni bara, eller är ni ute och springer, Gymmar eller något? 
Ingrid: Cyklar.
Linn: Har för ont för att göra ngt.

Linn tränar inte du längre för någon tränare ? :)
Jo fast har inte gjort det på hela sommaren, tror senast var i april? Har blivit inställt och vart sommaruppehåll för det är så få som vill träna :/

skulle ni bli förvånade om en travare red ett L:A program i dressyr, och vann!?!?
Om det gick dåligt så ja, om det gick bra så nej?

vilka bloggar läser ni?
Kissie, Amir, Kenza, Dessie, Paow, Foki.

Vilken färg tycker ni passar en häst som är typ mörkburun fast lite mer åt svart hållet?
Vitt.

ingrid! vad gör du den 18 september :D hahah
Då kommer du hit.

Varför tycker ni att man ska klippa av hovskägget?
Menar på "alla" Hiss/Diss. :)
För att det ser skabbigt och ovårdat ut.

Min ponny är lite "små grov" tycker ni att jag ska klippa bort hovskägget ändå? Ska börja tävla dressyr.
Ja.

Ni sa ju någon gång att du linn betalade köpepriset för dina hästar och du ingrid betalade stallhyran varje månad (om jag inte minns helt fel?) hur har ni råd med det? har ni jobb (vet att ingrid har fått ett jusst men innan)?
Stämmer bra dä. Linn har haft jobb och Ingrid har jobb.

linn, varför tar du åt dig av allt som alla dumma människor säger?du verkar jättesnäll!
Tar inte åt mig med stör mig som fan, dom har inte rätt att dömma mig eftersom de inte känner mig. Dock vet jag att endel tkr jag är dryg för att jag uppmanat dem att sköta sina hästar. Tkr det är fruktansvärt att se på när vanvråd pågår. Tack :)

vad tycker ni om isladshästar?
Inte våran typ av häst på ngt vis.

linn- ska du köpa någon av dom hästarna du provred?
Nej.

ingrid- har inte riktigt hängt med, men vad hade claudia? och hur hände det?
Hon har haft en senskada på djupa böjsenans förstärkningsband. Vi vet inte men hon har troligtvis fått det i transporten.

vad har ni för sadlar?
Ingrid: Ken Taur Electra
Linn: Harry Dubs True Brit.


använder ni spö? och sporrar? varför gör ni det/inte?
Linn: Hemma har jag spö för att ibland kunna peta lite på rumpan så att han tar i ytterligare lite till eller trammpar igenom mer, sporrar har jag bara på träning och tävling för att kunna förfina hjälperna ytterligare.
Ingrid: Rider med sporrar.

INGRID: Hur känns det för dig när Sofia genne säger att hon är för lång för att hoppa mahjong? När du själv är lång på Claudia? Tacksam för svar.
Hur det känns? Det känns inte alls. För mig handlar det om mig och Claudia, inte om andra ekipage. Tycker Sofia att hon är lång för Mahjong så är väl det hennes problem.

LINN: ska du prova hästen (Det svarta 4åriga stoet) som m-holmstrom lade upp på BDB för din skull? Du hade kommenterat att hästen var snygg, vill veta om ska prova :) ?
Den var för galen för att deras beridare ens skulle sitta på så nej. det är en valack dessutom.

Varför måste alla (förutom dom som har kallblod), enligt er klippa av sina hästar hovskägget? Hovskägget finns för att skydda hästen av en anledning, det är ju viktigare att hästen är frisk än att det ser "snyggt" ut. Dessutom så kan mycket hovskägg vara snyggt, benen ser maffigare och inte lika spinkiga ut. :)
Hovskägg är inte snyggt och dessutom är det lättare att hålla rent utan det.

är det något i ingrids ridning som du är avundsjuk på? och tvärt om
något inom dressyren som ni är sämre på?
Ingrid har snygg sits.

Jag har ett kallblods sto, hon är lite grov. Jag klipper och snyggar till hovskägget ibland, men klipper inte av det helt. Hur tycker ni att jag ska göra? "piffa" upp det då och då eller klippa bort det helt? Jag ska börja tävla dressyr i höst:D
Behåll det, är svårt att få det snyggt när man klipper av det på ett kallblod blir ofta kantigt och hackigt man kan dock raka det med klippmaskin.

Vad har ni för färg och märke på era transportskydd? Korta eller höga? Svarta, höga och stadga i materialet.

Har ni något emot travare?:)
Inte våran typ av häst på ngt vis.

Vad tycker ni om kallblod? Inte häller vår typ av häst.

Varför tkr alla att Claudia har så fint huvud och är så fin?? Hon ser ju gräslig ut :S
Smaken är som baken, men jag garanterar att du är i princip ensam om att tycka att Claudia är gräsligt ful.

Ingrid; var det pirrigt att hoppa upp på Claudia efter hennes skada?
Inte nervöst pirrigt, isåfall roligt pirrigt :)

Linn, på vilken nivå hade du tänkt börja tävla på den nya hästen du köper?
Beror på vad jag köper för häst, köper jag en oinriden 3åring säger det sig självt att jag inte rider granprix på den.

Cola eller Pepsi;)?
Cola!

Vad ser ni helst på tv, program?
Ingrid: Dr House, Hollywoodfruar och MTV.
Linn: Samma här plus massa annat skit som jag inte kommer ihåg.

Hur ska ni göra med hästarna när ni åker till Turkiet (var det turkiet?)? Vem sköter och rider dem, för jag antar att de inte ska följa med..? x)
Våra Mammor tar hand om dem, och rider/promenerar.

 Tycker ni att ni är bra på att rida? Hyfsat?

vad tycker ni om Empathy på bdb ?
om hennes arbete med sina hästar osv? :)
Inte vår typ av tankebana precis..

 Hej
Vad menas med uppförsbacke?
Ni har skrivit det ibland...
:) / Ellinor
Att hästen har bakbenen under sig och kommer upp med ryggen och har nacken som högsta punkt. Som en racerbåt man gasar i.

 (till båda)
Vilket tävlingsresultat är du mest stolt över? :)
Har inte speciellt resultat men känslan i ritterna minns jag och det är de jag bryr mig om.

 Ingrid: Vad var det som fick dig att köpa claudia eftersom att hon va ju svår osv? Är det för hon är så fin? :) Såg att hon hade potensial.
Linn: Hur högt hade du tänkt tävla braven när du köpte honom? bara ungefär, vilka mål du hade då :) SM. 

Linn: kan inte du lägga ut lite bilder när du red philiac utan träns?
dom/den som du la ut på bdb :D
Skulle vara kul att se! Du har ju redan sett dem?
+bilder när ni rider barbacka, det är inte ofta man får se :) Nej vrf fota det? Ser ju bara löjligt ut.

 Tävlar båda ni på samma nivå? Jag menar nationell, regional och så vidare.
Ingrid: Innan hon blev skadad red jag på regional nivå.
Linn: Jag rider på Regional, Nationell och Elitnivå.l

 FAVORITMÄRKEN?! 8D Pikuer.
Föredrar ni att köpa ett dyrare märkesschabrak lr flera billigare saker? Köper det som är snyggt oavsett märke.
Skulle ni kunna åka på tävling utan märkesschabrak o täcken? :) Ja?
Får ni ofta höra dryga o elaka kommentarer, lr vågar folk bara skriva dom?;) Har aldrig varit ngn som sagt det i verkligheten, ynkryggar!
 är ni medvetena om att ni har reklam för en rosa dildo här? xD har ni valt de själva ? haha x) tkr inte riiktigt de passar in i temat ;) men mkt bra blogg dock ! :)
Ja mkt medvetna, det ger fler klick än de andra.

läser ni ofta andras bloggar? har ni någon ni ser upp till? tkr ni att ni själva är "kända" på bdb, o inom hästvärlden? ;) bevakar ni andra "kända" personer på bdb, såsom mirakelbarn, empathy, mate, essgarde osv. lr någon annan? :)
Ja med ej hästbloggar de flesta suger! Ja inte ngn av de nämnda dock.

 hur lär ni in er ett dressyr program? Tränar?
på Sm:et tyckte ni den som vann i kategori d var bra? Bra räcker inte, grym!
kan ni nt när andra skriver frågor kan ni nt kopiera dom och göra ett inlägg då som typ onceagaiin.blogg.se gör? Å vem är det?

älskar er blogg
linn jag följde dig i hela sm:et och fick tvinga mamma och pappa för att stanna hemma för att vi skulle iväg då och kunna se ditt resultat
Haha synd att jag inte gjorde en bättre insatts då när du så troget följde oss.

 Hej! Varför dissade ni hästaffären Börjes? var det bara pga det fula namnet, eller även grejerna i butiken?
Isåfall förstår jag inte varför, för de har ju fina märken som JW, Kingsland och Pikeur bland annat. Förklara er diss! :)
Vrf skulle vi dissa märken som dem, tänk efter lite hallå lixom. Det är börjes egna billiga skitsaker av dålig kvalitet vi dissar…

hur skulle er drömhäst vara? Som Totilas, ngt lugnare kanske(han rids fram 4 timmar)


Dagens behandling

Datum: 2010-08-16 ~ Tid: 15:01:56
Claudia fick just ännu en laserbehandling. Svullnaden och senan är såpass fin nu att vi kan börja trava korta pass. Vi la upp en liten plan över hur hon ska sättas igång i trav.

Imorgon: Trava väldigt korta pass med många, lite längre skrittpauser på asfalt. Grusvägarna här är så hårda och stumma så asfalten sviktar mycket mer.
Onsdag: Skritt på grusväg.
Torsdag: Trava korta pass med skittpauser även denna dag.
Fredag: Skritt på asfalt.
16/8- 27/8: Vila.

Jag ska börja trava lite innan vi åker till Turkiet så jag ser hur svullnaden reagerar på lite hårdare påfrestning. Skulle svullnaden bli något varmare har benet den veckan att återhämta sig. Håller sig svullnaden däremot som den gör nu så är det inga problem att sätta igång med travarbetet på riktigt när jag kommer hem. Planen är att jag ska kunna börja trava 5-minuterspass varvat med 5-minuters skrittpass någon vecka efter att jag kommit hem, ca 3 dagar i veckan. Resterande 4 dagar ska hon bara skrittas. De dagar hon travas ska hon även stå med kyllera under natten, och de dagar hon skrittas ska benen smörjas med arnika.

Nu känns det äntligen som vi är på G igen, underbart!

Förändring

Datum: 2010-08-16 ~ Tid: 11:30:55
Hallå

Datum: 2010-08-16 ~ Tid: 09:34:51
Kom nyss hem från ortopedmottagningen. Fick svar på mina röntgenplåtar på: knäna, nacken, ryggen, lungorna och handlederna. Allt var i sin ordning, känns skönt att höra. Har även röntgat huvudet, fast det var ett tag sedan nu. Fick besked om att man inte kan operera mitt problem, vilket är både bra och dåligt, hade varit skönt att bli av med det lite kvickt men skulle nog aldrig vågra operera mig.

För er som inte vet så har jag ständigt ont i kroppen och har svårt att ta mig upp i sadeln, böja mig ner och plocka upp saker. Har till och med svårt bara att sitta ner på golvet. Anledningen till detta är att min nervstam är på tok för spännd vilket gör att det drar och spänner i kroppen hela tiden. Eftersom det är så spännt och drar så får jag ofta knutor och spänningar i muskulaturen också.

Nog pratat om det nu ska jag upp till stallet och se till att Braven och Malte får sin laserbehandling.


Dagens Outfit @ Claudia

Datum: 2010-08-15 ~ Tid: 22:34:24
Påfyllning från dagens outfit!


Claudia har glitteroutfiten och jag har MountainHorse skor, KenTaur chaps, random ridbyxor, handskar från hööks, hemsk regnjacka och Champion Showring hjälm.


Glitterlindor och boots.


Glitter passpoal på schabraket.


Claudia i lackade tränset från hööks med swarowskipannband.Hemma från SM

Datum: 2010-08-15 ~ Tid: 20:43:20

Var verkligen en otrolig upplevelse att få delta i ett SM och framförallt att få se alla grymma ekipage! Men det är skönt att vara hemma igen och bara ta det lungt och vara ner lite. Funderar på att skriva ett inlägg om varje dag på tävlingsplatsen, skulle ni vilja det? Börjar med en snabb sammanfattning så att ni får veta hur det gick.Fredagen: Vi red FEI's Lagtävlansprogram. Det blev en del små missar eller rättare sagt saker som kunnde gjorts bättre tex mer tryck, mer jämnhet eller mer avslappnat. Men det var rätt okej ändå, fick 61,74% och slutade på 27 plats (Är 40st som kommer med, tror inte exakt alla kom till start men nästintill)

Lördagen: Idag red vi FEI's Mästerskapsprogram. Denna dag var han mer vild än tam. Vet inte vart jag ska börja förklara. Han var som en övertrött liten unge som måste hålla igång och härja för annars däckar han. Han slog bakut, inte bara en gång utan oräkneliga tillfällen....i sammlade galoppen försökte han sig på några ökningar m.m. Det gick skit helt enkelt, men han är ung och orutinerad. Detta är inget som oroar mig för så fort han mognar och får mer rutin kommer dessa tillfällen att bli färre och färre och till slut upphöra. Man får vara både stolt och glad att man är en av de 40 som kvalat in och fick chansen att delta.


Dagens Outfit @ Claudia

Datum: 2010-08-15 ~ Tid: 20:04:03

Silverglittrigt. Schabraket har dock krympt i tvätten, från Ullared.
Lindor från Ullared, boots från ponnyprakt.Hot or Not

Datum: 2010-08-15 ~ Tid: 13:53:14Cool ponny som var snygg i babyblått. Snygg utrustning. Skulle önska att du ramade in honom mer, känns som om ni "välter" inåt. HOT.


Trevlig bild. Du har en korrekt sits, men ta upp blicken. Fin form och hästen ser ut att vara framåt, dock något spänd. Hjälm med ventilation är inte min smak, korta stövlar. Schabraket ser ut att vara för litet. Trevlig överlinje. HOT.


Fin ponny som ser något spänd ut. Känns även som du inte har kontroll på högerbogen. Korta tygeln och ta fram och ihop handen, trampa ned hälen och upp med blicken. Snygg utrustning. HOT.Snyggt med gult, men schabraket borde vara format efter sadeln. Sen vet jag inte hur du tänkte med bildvalet. NOT.


Upp med handen, ser ut som om du försöker trycka ner hästen på tygel. Försök att få hästen mer eftergiven för dina hjälper och mer självbärig. Utrustningen föll mig inte alls i smaken. Jag föredrar att använda schabrak. NOT.


Trevligt ekipage! Ponnyn behöver komma ned något med nosen, den ser inte helt eftergiven ut. Snygg utrustning men vitt schabrak är att föredra på dressyrtävling, korta stövlar. Fin hand och sits men du ser ut att behöva länga stiglädrena något hål samt ta ut foten lite ut stigbygeln. Ponnyn skulle ge ett bättre intryck utan hovskägg. HOT.
 

Väldigt snyggt ekipage. Fin långbent ponny med snygg hållning. Ser dock ut att vara något hög i bak. Snyggt med vita strumpor och bläs! Du har en trevlig hållning och fin, korrekt hand men ser ut att behöva länga stiglädrena något hål. Trevlig utrustning. HOT.

Mini-frågestund

Datum: 2010-08-15 ~ Tid: 11:51:59

Jag gjorde om era förslag, de som gick att svara på vill säga, till en mini-frågestund.

Vilka mål har du med Claudia?
Målet först och främst är att få henne i full tränings- och tävlingskondition för att kunna starta under våren nästa år. Målet under 2011 är att rida med en så bra känsla som möjligt, samt att kavala nationellt innan året är slut.


Berätta om din och Claudias historia, bästa/sämsta minne osv:)
Det har jag gjort, och det var detta förslag som gav mig idén till "Jag och Claudia under två år".


Skriv lite om dig själv och lägg upp en bild, vi har ju aldrig fått se era ansikten när ni gjort er iordning och så :pp
Jag vet inte om det finns så mycket att säga om mig själv, är 17 år och bor i Karlskoga. Mitt liv är väll uppbyggt efter Claudia, och utöver det jobbar jag, sitter vid datorn, är med kompisar och fotograferar. Många ser mig som snobbig på internet, men träffar de mig i verkligheten ändrar de uppfattning, okej .. många säger att jag är dryg men det skyller jag på min hemska röst ;)
Mitt ansikte vill inte vara med i bloggen!


Många Hot or not, jättekul att läsa!
Känns som om jag varit ganska flitig med Hot or Not.


Stretch tips, hur ni stretchar(stavning, men du fattar?:))
Skulle kunna visa i videoblogg.


Och vilka färger du tycker passar bäst på tex bruna, svarta, skimlar, borkar, osv på utrustning, täcken, schabrak osv?:)
Oj det är väldigt olika, beror helt på nyansen på hästarna, men skulle kunna skriva lite mer ingående senare.


Sen vill jag gärna se bilder på dig som inte är med hästar, festbilder kanske? (a)
Det skippar vi ;)

Alla hästar du haft, egna, foder, medryttar, sköt osv samt hur och när du hade dem.
Har skrivit detta i ett av de allra första inläggen, "Ingrids hästliv".

Listor, t.ex. snyggaste färg på häst, snyggaste schabrak märke, duktigaste hopp/dressyr ryttare.
Blir tvungen att säga svart på hästfärger :) Oj det finns så himla mycket snygg utrustning och duktiga ryttare,

Dina förebilder inom ridningen, personer du beundrar dvs, inte bara inom dressyr.
Inom ridningen är det Kyra Kyrklund, och utanför hästvärlden kan jag inte komma på någon.

Sätt ihop en tävlingsoutfit, komplett med sadel och allt, som du skulle vilja ha till Claudia.
Kan nog gå att ordna :)

Haha, nu var jag duktig och gav många förslag va? :-)
Absolut!


Skulle inte du med Linn ? :)
Jag skulle ha följt med Linn till SM, men det kom annat ivägen. Bland annat jobb, Claudia och boendet blev alldeles för dyrt.


Kan du inte berätta hur du o linn träffades o blev så bra vänner? o om ni vart så bra vänner på en gång, eller om de tog ett tag osv :) förresten, bor du o linn nära varandra? vilken stad bor ni i?:)
Jag kommer inte exak ihåg hur och när vi träffades. Har för mig att det var över bilddagboken vi började prata och eftersom vi har hästarna 3 km ifrån varandra bestämde vi oss för att testa varandras hästar. Sen fortsatte det så att vi provade hästar fram och tillbaka ganska länge innan vi började ses utöver det. Klart det tar ett tag innan man blir riktigt bra vänner, man lär ju inte känna en person ordentligt första gången man ses. Vi bor 1 mil ifrån varandra och båda bor i Karlskoga.


Typ hur du gör dagen före och efter en tävlingsdag, asså hur du motionerar din häst och så :D
Det ser alltid olika ut, ibland tränar jag dagen innan tävling, ibland kör jag ett lätt pass och ibland rider jag ut. Det beror helt på hur hästen känns. Dagen efter tävling brukar jag skritta ut.


Som alla andra skrivit , HOT OR NOT! ;D
Men skulle gärna ha lite tips på tex. övningar & hur man ska komma bra överens med hästen i allmänhet. :)
Det beror helt på vad du menar, huvudsaken är att hästen vet att det är du som bestämmer :)

Ridövningar ,olika märken mm =)
Vi hade tänkt att ha veckans övning men det är tråkigt när vissa snor våra ideér direkt efter att vi lagt fram förslaget, så nu vet vi inte hur det blir med det. Jag är inte så märkesfixerad, huvudsaken är att utrustningen är snygg :)

Men linda ben tips! :) en tutorial kanske?
Vi har tänkt göra en videblogg när jag lindar ben och en när Linn knoppar. Tutorial? 

Hur det blev att du fastnade för ridningen? :)
Jag minns inte, har ridit sen jag var ca 2 år sen har intresset hållt i sig.


Mer hiss o diss :) självklart hot or not o allmänt om vad du gör på dagarna när linn inte är hemma 8D
Kan ordnas. Haha, vet inte om jag misstolkar frågan .. men jag har väll ett liv utöver Linn också? Jag tillbringar den mesta tiden i stallet, shoppar, datorn osv.Bloggtävlingen

Datum: 2010-08-15 ~ Tid: 11:13:28
Jag vill påminna er om att bloggtävlingen fortfarande är i full gång. Mer om hur det går till kan ni läsa i inlägget "Bloggtävling!".


Imorgon blir uppdateringen bättre

Datum: 2010-08-15 ~ Tid: 01:19:23
Nu är jag äntligen hemma efter nästan 12 timmars jobb. Jag vet att uppdateringen har varit väldigt dålig när Linn har varit borta men imorgon ska jag bättra mig! Kommer bland annat upp dagens outfit (både på mig och Claudia), flera Hot or Not, en liten frågestund med de inlägg jag inte hann göra där ni kom med förslag, och lite annat som faller mig in!
Om jag inte har fel så kommer Linn tillbaka imorgonkväll, så då kommer nog en uppdatering om SM-helgen.

Vi hörs imorgonbitti, eller ja ... snart.

Hot or Not, utan halvHot.

Datum: 2010-08-15 ~ Tid: 00:49:38Trevligt ekipage. Det ser dock ut som ponnyn hänger sig fast i innerhanden. Fin i lodplan. Du behöver trampa ned hälen samt ta in armbågarna intill sidan. Något kortare tygel och lägre hand önskas. Vik dig inte inåt i överlivet. Upp med blicken. Bra matchat med schabrak och lindor, tröjan skulle gärna varit i en annan färg. Minus till allroundschabrak till dressyrsadel. Hjälmen är inte min smak, korta chaps. NOT.

Jag gillar ekipaget! Prydligt. Fin sits och hand, möjligtvis att du är något tillbakadragen med din överkropp. Fin energi på en häst som ser väldigt trevlig och energisk ut. Trevlig form! Snygg utrustning. HOT.


Ponnyn behöver komma fram betydligt med nosen då den är kraftigt bakom lod. Du ser ut att tipppa framåt med överlivet, vilket gör att underskänkeln åker kraftigt bakåt. Sätt dig på rumpan och placera skänkeln i rätt läge. Fin hand men ta in armbågarna intill sidan. Utrustningen föll inte mig i smaken och ögonblicket som bilden är fångad i ger ett stumt intryck med tanka på att frambenen flyter ihop. Fin färg på ponnyn. NOT.


Söt ponny som dock ser ut att nypa sig fast i bettet. Korta tygeln och sänk handen något. Trampa ned hälen och räta upp dig. Skjut på med höfterna, inte hela överlivet. Trevlig utrustning och snygg hjälm, men hängande sadelgjorsstroppar och stigläder-ändar ger ett slarvigt intryck. Ögonblicket bilden är fotad i ser inte ut att göra varken ryttare eller ponny rättvisa då ponnyn ser hög ut i bak och ryttaren ser ansträngd ut. Ponnyn passade bra i creméfärgat schabrak. NOT.


För ögat ett fint ekipage. Jag tycker att något ser konstigt ut med bettet, som om det vore alldeles för långt. Du ser ut att sitta lite för långt bak i sadeln men verkar ha en mjuk sits. Skulle önska att du la fram handen något samt sänkte den lite. Trevlig siluett på ponnyn men jag får en känsla av att ponnyns bakdel är större än framdelen. HOT.


Väldigt söt ponny! Du ser ut att rida mjukt men skulle önska att du tog ihop handen något. Upp med blicken. Skulle även önska en lite mer avslappnad form på ponnyn. Snyggt med vinrött och snygg hjälm! HOT.


Fin modell på ponny. Dock ser den något spänd ut. Trevlig sits men ta upp blicken och ihop handen något. Schabraket ser stort ut och sadelgjorden var inte min smak. Vinka ner spöt. Snygg hjälm. HOT.

Önskeinlägg, tävlingsbilder på Claudia.

Datum: 2010-08-14 ~ Tid: 13:35:24


Första starten.


Våren 2009.


Hösten 2009.


Våren 2010.


Våren 2010.Våren 2010.


Våren 2010.


Våren 2010.


Våren 2010.


Våren 2010.


Våren 2010.


Vår allra sista start innan skadan. Det var på väg hem efter denna tävling som Claudia troligtvis fick senskadan.Jobbar idag

Datum: 2010-08-14 ~ Tid: 12:05:32
Idag börjar jag jobba klockan 2 och jobbar troligtvis till 23 ikäll så jag kan inte uppdatera under dagen/kvällen, men ska slänga in ett par inlägg ikväll när jag kommer hem.
Det betyder att jag inte kan uppdatera er här om Linns resultat i dagens klass, så ni kan följa det på http://online.equipe.nu/sv-SE/class_sections/13455/live. Önska henne Lycka till, hon startar i eftermiddag!

Jag har funderat på detta med halv hot, och det är många som inte gillar det. Själv tycker jag att det är bra, tycker jag inte att ekipaget är varken Hot eller Not utan mittemellen, då känns det ju dumt att skriva något av det bara för att. Men jag får väl helt enkelt bli snällare eller hårdare och sätta endast Hot eller Not.
Ska knåpa ihop ett nytt Hot or Not som kommer upp efter jobbet, alltså ett inlägg utan halv hot. Vad sägs om det? Det är ju ändå ni som ska tycka det är är roligt att läsa! :)


Som sagt, inläggen blir tråkiga utan bilder.

Hot or Not

Datum: 2010-08-13 ~ Tid: 18:58:27

Borde Halv HOT bytas ut mot till exempel NOT+ och HOT-?Snygg ponny med utstrålning. Du har en bra grundsits och sitter djupt i sadeln. Lägg armbågarna intill sidan så de inte pekar utåt, då blir även handställningen korrekt. Jag får en känsla av att ponnyn är något spänd och kort i sin form, försök länga ut halsen något och få fram nosen, då kommer även ryggen upp och ger en finare överlinje och siluett av ekipaget. Trevlig utrustning men hjälmar men ventilation fram är inte min smak. Halv HOT.


Söt ponny som ser lyhörd ut men behöver komma fram med nosen och blir något längre i sin form, samt sträcka ut överlinje och kropp. Du har en mjuk sits och en korrekt handställning. Trampa ned hälen. Utrustningen bör matchas bättre. Halv HOT.


Du behöver rama in ponnyn så ni inte "välter" inåt, alltså räta upp den med ytterskänkel och runda den i kropp och bål med innerskänkeln, samt få den mer eftergiven och jobba med rygg och bakben. Sätt dig djupt i sadeln, släpp ner knäna och trampa ned hälen. Få upp handen något så den inte ligger an mot hästens mankam. Sänk din blick annars blir du spänd i länd och rygg. För korta stövlar, padden ser ut att ha glidit bak. NOT.


Trevlig typ av ponny med en korrekt mjuk form, fin överlinje och ser ut att trampa på bra. Fin sits och hållning med du behöver ta tillbaka underskänkeln något samt korta tygeln och få fram och ned handen. Bilden ger ett intryck av att du bär runt på ponnyn. För korta stövlar och schabraket ser för litet ut. Tygelflugorna bör klippas bort. Halv HOT.


Trevlig ponny som ser mjuk ut, trevlig form. Snyggt med vitt. Fin utrustning men en svart tröja hade gett ett snyggare intryck. Du behöver ta tillbaka din underskänkel samt vinka om händerna och ta upp blicken något. Fin bild med fina färger. Halv HOT.

Hejsan

Datum: 2010-08-13 ~ Tid: 17:57:21
Jag har haft fullt upp hela dagen, har äntligen byggt en försenad men stooor sommarhage till Claudia och Quillen nu när hon äntligen får springa och vara häst igen. Vi sågar och spetsar alla stolpar själva så det tar ju sin lilla tid när alla ska slås i, samt sätta på trådhållare och dra tråden. 
Men dom såg väldigt nöjda ut när vi släppte dom, Claudia har ju inte fått röra sig fritt på evigheter!

Nu ska jag pyssla ihop ett nytt Hot or Not inlägg, så håll utkik :)Tack !

Datum: 2010-08-13 ~ Tid: 11:40:10
Tack så jättemycket för alla söta och positiva kommentarer till inlägget "Jag och Claudia under två år".
Det värmer verkligen att läsa det ni skriver :')


Update från SM

Datum: 2010-08-13 ~ Tid: 10:27:21
Linn har startat dagens klass, Lagtävlansprogrammet. Hon skrev på sms att hon fick många men små missar, och 61,75%.

Ni kan följa alla resultat online på http://online.equipe.nu/sv-SE/class_sections/13450/live

Jag och Claudia under två år

Datum: 2010-08-12 ~ Tid: 22:46:28
Jag kommer garanterat ångra detta inlägg sen ... haha

Det har hänt väldigt mycket, både bra och dåligt, under den tid som Claudia varit min.
Det har snart gått hela två år sen jag fastnade för den söta, svarta ponnyn på hastannonser.se. Då visste jag inte vad jag skulle komma att ge mig in på, haha!
Den 12 september 2008 åkte vi till Årjäng och provred Claudia. Jag blev kär i henne så fort jag såg henne.
Detta blir lite repris från tidigare inlägg, men provridningen var det hemskaste jag varit med om. Jag red henne i cirka 45 minuter, under den tiden fick jag henne att gå i form ungefär ett halvt voltvarv sammanlagt. Gud vad jag skämdes när min mamma, ridlärare, kompis, de dåvarande ägarna och tillridaren stod och tittade på.
Vi satte oss knäpptysta i bilen och åkte hem igen, under tiden hann jag fundera lite och kom fram till att jag ville provrida henne igen. 4 dagar senare åkte vi tillbaka ännu en gång, samma sak även då, ingenting funkade. Av någon underlig anledning ville jag fortfarande ha henne så en vecka senare fick vi tid för veterinärbesiktning i Karlstad. Claudia gick tyvärr inte igenom på böjprovet. Men jag var ändå fast besluten om att det var henne jag skulle ha, så vi tog hem henne i tre veckor då veterinären sa att det kan vara just för dagen hon inte gick igenom. Under den tiden red jag bara väldigt lugna pass och promenerade mycket med henne.


Annonsbilden med ponnyn jag fastnade för.Första providningen.


Under nästa veterinärbesiktning var hon helt ua, så då blev hon äntligen min! Den kommande tiden har jag ett väldigt svagt minne av, minns mest att jag började gråta under varje ridpass för att ingenting funkade och jag ångrade att jag köpt henne. Jag provade allt, varierade min ridning väldigt mycket, tränade för flera olika tränare, lät tränare och andra i min omgivning rida henne. Det jag fick höra av de flesta var "Lycka till, hon är omöjlig", samtidigt som andra sa att det skulle ordna sig med tiden. Jag red för tränare som satt upp och skulle "fixa till" henne, istället drog dom sönder henne i munnen och piskade rumpan blodig på grund av hennes istadighet. Jag red för tränare som gallskrek konstant under hela ridpasset om hur hopplös och värdelös min ponny var, frågade om jag köpt henne för att hon var svart, att jag borde använda henne till utställning istället och att jag borde göra mig av med henne så fort som möjligt för att hon inte är värd ett öre. När tränaren själv satt upp och skulle visa mig hur det minsann skulle gå till satt hon med händerna under hakan på glapp tygel och flaxade runt, och Claudia gick hemskt dåligt. Tillslut pallade jag inte mer, man behandlar inte ett ekipage på ett sådant sätt hur illa man än tycker om ponnyn eller ryttaren, då blev jag i efterhand kallad "bortskämd ponnyunge" och skulle komma hem till tränaren och rida på hennes hästar istället, för dom hade minsann hög ridbarhet, något som inte min hade. Tillslut gav jag upp och red bara ut, och de gånger jag red på banan och i ridhus satt jag bara i sadeln och åkte häst medan Claudia hade huvudet bland molnen. Jag har också haft många givande, roliga och positiva träningar där jag fått massvis av hjälp, de väger upp och är absolut fler än de som varit negativa och hemska. Hon var inte heller rolig att hantera, hon gick rakt över mig, släpade mig ut ur boxen, drog omkull mig i hagen, ignorerade mig, var opåverkbar och omöjlig att ta in från hagen. En gång var vi tre personer som försökte få in henne, vi höll på i över en timme och Claudia stog som ett grinigt ufo på samma plätt under hela den tiden, haha! När jag ska ta in henne nu för tiden kommer hon alltid mot mig med öronen spetsade. Allt detta var nog för att testa mig för av det jag hört har hon inte varit så innan.

Sen bestämde jag mig för att nu jävlar ska de gå, vi kom lite framåt i utvecklingen och gjorde i slutet av april 2009 vår första start tillsammans och blev placerade 5a. Det var en lättnad att äntligen få någon slags bekräftelse på att vi iallafall tagit oss en liten bit framåt. Vi hade perioder när det klickade till och det faktiskt var roligt att rida, sen hade vi stora svackor där allt gick åt skogen. Efter detta gick vår utveckling tillsammans väldigt sakta men säkert framåt. Jag började under året att träna för Anki Almlöf, hon gillar Claudia och passar oss bra, det gav en otrolig skjuts framåt. Claudia funkar inte med tränare som ska ha allt på en gång, enormt steg, en hög form och en flashig ponny, då blir allt fel redan från början. Vi fortsatte att träna under hela våren och sommaren och det blev bättre och bättre tills jag flyttade Claudia till Lillerud. Då gick vi bakåt i utvecklingen igen. Claudia trivdes väldigt bra både i stall och hage men ridningen funkade inte alls. Tillslut gick det så långt att hon blev så aggressiv när vi skrittade ut att hon snurrade runt på samma ställe i flera minuter och högg mot benen på mig. Eftersom att jag bodde på skolan under veckorna och åkte hem över helgerna tog jag även med Claudia hem i princip varje helg. Jag ville inte lämna kvar henne när jag inte visste hur folk behandlade henne. Under helgerna hemma fick jag chansen att träna och rida på den "riktiga" Claudia som blev ett monster i ridningen så fort hon kom tillbaka till skolan. Jag blev tvungen att flytta hem henne under de tre sista månaderna av terminen, så varje dag pendlade jag 4 timmar med buss för att kunna ta mig till och från skolan och ta hand om Claudia och Quillen. Det var verkligen behövligt att ta hem henne för gott, hon blev en helt annan häst när hon kom hem. Jag har nu valt att hoppa av Lillerud för att det ska bli så bra som möjligt för Claudia, det är hemma hon trivs bäst och är sig själv. När vi väl kommit igång och jag kände att allt bara klickade och gick framåt för varje dag fick Claudia tyvärr en senskada på djupa böjsenans förstärkningsband och vi fick en lång vila framför oss när det gick som bäst. Allt om skadan har jag skrivit i tidigare inlägg. Hon blev äntligen friskförklarad för 3 veckor sedan och vi ska strax börja med lite travarbete rakt fram. Jag räknar med att vi ska vara tillbaka om 2-3 månader om det inte uppstår komplikationer, förhoppningsvis bättre än någonsin :)


Vi när vi kommit som längst tillsammans.
 
Under all denna tid har vi ändå kommit otroligt mycket framåt i utvecklingen och har gått från att rida LC med dåliga resultat till att hinna starta regional LA med bra känsla innan hon blev skadad, och det var planerat att vi skulle debutera LA:p1 under sommaren. Vi har självklart gjort massor av starter emellan detta som både varit bra och dåliga, och vi har lyckats knipa ett par rosetter tillsammans, men framgången man känner inombords är så mycket mer värd än rosetten man hänger på väggen hemma. Allt som allt har vi nog haft 1 år av 2 som vi verkligen kunnat satsa och träna ordentligt, när inte sönderdragna mungipor gjort att jag fick rida på hackamore i 4 månader och dålig ridning både på Lillerud och hemma hindrat oss. Nu när jag äntligen hittat knapparna och vet hur hon ska ridas är hon för mig ganska "lätt". Men frågar man andra säger de flesta att hon är det svåraste dom suttit på, och vissa säger "usch" och sitter av efter 2 minuter.

Jag och Claudia har under dessa två år utvecklats otroligt, både tillsammans och var för sig. Jag har till exempel blivit mycket kvickare i min ridning, fått bättre sits, bättre ridkänsla och efter att ha ridit Claudia och hittat hennes knappar känns de flesta andra "svåra" hästar relativt lätta i jämförelse. Claudia psyke har ändrats något otroligt, hennes ridbarhet har blivit mycket bättre och det går att få kontakt med henne. Förut var hon instängd i sin egen lilla värld och var svår att lära känna. I stallet är hon helt underbart snäll att ha och göra med, hon lyssnar och är väldigt uppmärksam på mig från backen och ser mycket positivare på allt. Förut var allt bara pest och pina, speciellt när man krävde arbete. Hon är verkligen en enmansponny som det tar lång tid att lära sig rida och lära känna.

Jag kommer nog senare i livet se Claudia som ponnyn som lärde mig hur man rider på riktigt. Hon gör absolut ingenting gratis och man måste göra det perfekt enligt henne för att hon ska bjuda till lite. Men det är väl charmen med ston, man säger inte till dom vad dom ska göra, man frågar dom ;)
Det har självklart hänt massa annat mellan allt detta och även fast Claudia för mig nog kommer vara den mest konstiga, knepiga och speciella ponny så har hon verkligen fångat mig, för när man kommer överens med henne och lär känna henne ordentligt så är hon underbar.
Nu i efterhand känner jag att all motgång har varit värt besväret och allt positivt som händer gör mig ännu gladare.

Jag kommer ändå aldrig glömma Linns kommentar som var något i stil med "Jag blev så himla avundsjuk när jag såg att du fått en ponny som Claudia, tills jag red henne, då ångrade jag mig för det var fan omöjligt".

Vi som från början hade noll kemi passar nu som handen i handsken och jag kan inte tänka mig en mer passande ponny och bästa vän.
Claudia ... antingen hatar man henne, eller så älskar man henne.Tack till er som läste allt :)

Gokväll

Datum: 2010-08-12 ~ Tid: 21:26:21
Jag har skrivit på ett inlägg om min och Claudias "historia" i snart två timmar, alltså ett väääldigt långt och ingående inlägg om vissa saker ni nog inte visste om. Jag ska ner till stallet nu och ta in hästarna, sen ska inlägget finslipas lite. Någon som är intresserad av att läsa? :)

Ännu en Hot or Not

Datum: 2010-08-12 ~ Tid: 19:56:33


Ännu en gång, vi har fått in närmare 400 bilder till Hot or Not. Vi kan omöjligt lägga upp alla så fort de skickas in. Ni får tålmodigt vänta på att er bild kommer upp, det kan bli närsomhelst då vi inte tar i någon speciell ordning.Stilrent ekipage. Fin sits, stadig och mjuk hand men du ser ut att behöva ta fram axlarna något och vinkla foten mer framåt. Det skulle vara snyggare med en passpoal på schabraket så att inte allt "smälter ihop", tygelflugorna borde också tas bort, det är ju ändå dressyr. Trampar på flitigt med bak. Fin kropp, fin överlinje och en korrekt form som ser stadig och stabil ut. HOT.


Ett för ögat snyggt och stilrent ekipage. Fin ponny, ett + för fyra strumpor och bläs. Trampa ned hälen och vik dig inte i sidan, det gör att du även lägger huvudet på sned och sänker ytterhanden. Upp med blicken. Korrekt skänkelläge. Fin utrustning, lite högre stövlar skulle ge ett ännu snyggare intryck. Ponnyn behöver komma fram något med näsan och sträcka ut halsen. Ser ut som om ponnyn gapar, snokrem kanske är att föredra? Lite mer energi önskas. HOT.


Snygg ponny som ser ut att ha mycket energi. Ser dock ut som om den tar tag i bettet och rusar iväg. Du ser spänd ut, sätt dig på rumpan, räta upp dig, trampa ned hälen och titta upp. Det hade varit snyggare om även bakbenen hade varit lindade och om du haft en tightare tröja. Snygg utrustning till hästen men för korta stövlar och hjälmen är inte min smak. I övrigt en maffig ponny men felstegsbilder ger oftare ett lite spänt inrtyck. Halv HOT.


Fin bild med fina och skarpa färger! Ponnyn behöver komma fram med näsan då den är bakom lodplanet. Kommer näsan fram blir även tygellinjen korrekt då den är något bruten. Du har en fin sits och ser mjuk ut i din ridning, underskänkeln behöver dock tas tillbaka något. Synd att det är olika färg på schabrak och lindor och att schabraket är alldround, annars hade det varit fint matchat. Minus för korta stövlar. Snygg hjälm och snyggt med vit piké. Halv HOT.


Du behöver sätta dig ner i sadeln, ta tillbaka axlarna och skänklarna något samt vrida foten lite framåt. Du ser spänd ut och behöver få upp handen, det ser ut som du håller balansen i tygeln. Stoppa in allt hår i hjälmen. Fint med grått tema men rutigt schabrak är inte min smak. Hästen behöver blir lägre, rundare och mer eftergiven, den ser ut att gå med handbromsen i och sänker ryggen. Mörkbrun sadel hade varit snyggt så allt läder är i samma nyans. NOT.

Dagens Outfit @ Claudia

Datum: 2010-08-12 ~ Tid: 18:59:50
Jag har för vana att nästan alltid ha vitt på Claudia, jag tycker att hon passar allra bäst i det. Även de dagar jag skrittar ut i skogen och ingen ser mig, men Claudia ska få känna sig snygg för det, haha! :) Nackdelen är att sakerna blir väldigt skitiga och jag känner att vi är vardagsklädda även på tävling, iallafall Claudia. Måste bli ändring på detta!

Hur ser er vardagsoutfit ut?
Är dagens outfit något ni vill se oftare? Naturligtvis inte bara vita saker.

Dagens outfit:Lackat träns från Hööks, utbytt pannband till swarowski, släta tyglar och tredelat bett med fasta ringar.


KenTaur Electra, Agriaschabrak, gelépadd och bling-blingstigbyglar.


Vita lindor och Eskadronboots.

Hiss

Datum: 2010-08-12 ~ Tid: 15:37:25


Mia's schabraken! Snygg passform och bra kvalité, finns i många olika färger och passpoaler.
Vad tycker ni om Mia's schabraken?
Hej

Datum: 2010-08-12 ~ Tid: 15:05:00
Förlåt för dålig uppdatering, har varit i stallet hela förmiddagen. Ska alldeles strax ner igen och fortsätta att måla och montera upp hyllor. Ska också ta en outfitbild, alltså hur Claudia ser ut med all utrustning som vi använder till vardags :)
Jag kan tillägga att det bara var jag som skrev Hot or Not igår och kommer att sköta alla inlägg under helgen, så allt som skrivs står jag för, alltså inte Linn.

Hörs sen med bilder, mer Hot or Not och ett par önskeinlägg!


Inläggen blir så tråkiga utan bilder ;)

Ny Hot or Not

Datum: 2010-08-11 ~ Tid: 23:04:35

Snygg modell på häst! Fin kroppstyp. Snyggt matchat men pikén borde vara mörkbrun eller svart.
Du behöver korta tygeln och lägga fram händerna något samt placera dem på samma höjd och vinkla om dem. Fin sits och bra hållning men hälen behöver trampas ned något för att inte ge ett spänt intryck. Fin form, hästen ser mjuk, avslappnad och harmonisk ut. HOT.


Gulligt ekipage! Riktigt snyggt matchat, ponnyn klär i mörkblått. Rida-lätt-bilder ger oftast ett spänt intryck hos ryttaren och det ser ut som om du behöver länga stiglädrena ett par hål då de ser lagom ut när du "står upp". Ponnyn går i en trevlig form men ser på bilden något stum ut. Halv Hot

Söt ponny! Omatchat, det ser lite hafsigt ut med stor t-shirt. Du behöver komma tillbaka med överlivet och sätta dig på rumpan samt länga stidlädrena något hål. Fram med handen och mjukna, ser ut som du håller balansen i tygeln. Bilden kan missvisa, men hackamoret ser ut att sitta väldigt långt ner. Ponnyn ser ut att behöva bli av med några extrakilon. NOT.


Snyggt ekipage och snyggt helhetsintryck. Du behöver komma fram något med överlivet då du sitter lite bakåtlutad. Få ihop handen så det är ungefär en liggande knytnäve emellan. Hästen ser ut att trampa på bra och jobbar i en korrekt arbetsform. Snyggt med vitt, men skydd även på bak skulle ge ett bättre intryck. Skippa hornen, det ska synas i ansiktet att man jobbar ;) HOT.


Svårbedömd bild. Du behöver få upp och ihop handen så den inte ligger emot låret. Släpp ned knäna och slappna av även fast du rider barbacka, ner med hälen. Omatchat. Söt ponny men den ser seg,  ovillig och irriterad ut.NOT.


Snygg och nätt häst som dock har en något "klen" och rak överlinje. Hästen ser mjuk och följsam ut. Du har en trevlig sits men behöver dra tillbaka undeskänkeln något för att sitsen ska bli helt lodrät. Bra blick, fin hållning och fin hand, men lägg inte vänsterhanden på sned. Fin utrustning, vitt går alltid hem. Hästen passade i vitfodrad nosgrimma. Tygelflugorna borde tas bort och allroundschabrak till dressyrsadel är inte snyggt. HOT.


Stilfullt ekipage och snygg utrustning! Bra energi, fin form och positiv ponny. Du sitter fint men behöver här trampa ned hälen något. Fin och följsam hand. Sadelgjordsluddet borde skippas men är kanske nödvändigt på grund av skav. Snyggt helhetsintryck! HOT.

Kom med förslag!

Datum: 2010-08-11 ~ Tid: 20:54:30

Jag skulle egentligen åkt till Linn nu för att svara på frågorna i frågestunden men hon ska upp tidigt imorgon för att åka till Vansbro så det blev inget av det. Hon kommer att vara borta fram till söndag kväll/måndag så jag får sköta bloggen själv fram till dess.
Nu behöver jag verkligen er hjälp för att hålla bloggen vid liv när Linn är borta! Ös på med förslag om vad ni vill läsa om!
Frågestunds-svaren får tyvärr vänta tills Linn kommer hem igen, men jag ska försöka beta av ett par Hot or Not under dessa dagar och förmodligen ett ikväll.


Hoppbilder på Claudia

Datum: 2010-08-11 ~ Tid: 17:18:10
Många vill se hoppbilder på Claudia så jag rotade fram de jag kunde hitta just nu. Jag får fylla på med fler efter hand.


Jag och Claudia


Mikaela Larsson och Claudia


Mikaela Larsson och Claudia


Svar

Datum: 2010-08-11 ~ Tid: 16:40:16Just nu har hon skrittats uppsuttet i 2,5 veckor och vi ska om någon vecka påbörja lite travarbete rakt fram. Endast väldigt korta sträckor med mycket skrittpauser. Svullnaden och värmen är helt borta vilket betyder att jag kan påbörja lite travarbete men jag väntar lite extra för att vara på den säkra sidan. Igångsättningen är ju väldigt lång efter senskador så jag hoppas på att kunna rida ett ordentligt ridpass med sidvärtsrörelser och skolor inom 2-3 månader. Men innan det ska det påbörjas galopp och väldigt lätta pass på banan, då endast rakt fram och enstaka volter. Som sagt, igångsättningen är lång och man får ta det väldigt lugnt och försiktigt.
Jag siktar på att göra första starten under våren 2011.
Tack så mkt!


Snabb update

Datum: 2010-08-11 ~ Tid: 15:18:28
Jag har fullt upp idag! Har bland annat tappat bort mitt pass och jag och Linn åker ju till Alanya nästa fredag så jag måste försöka lösa detta på något sätt. Typiskt mig!

Nu ska jag försöka knåpa ihop ett par inlägg, men tänkte bara slänga in ett litet kort här innan för att hålla bloggen vid liv. Ikväll kommer svaren på frågestunden så skynda er med de sista frågorna! :)


Braven och Claudia under träningshelgen i Markebäck i mitten av april.

Bloggtävlingen

Datum: 2010-08-11 ~ Tid: 11:33:57
Det verkar vara något oklart hur bloggtävlingen fungerar.
Tävlingen går ut på att göra en header till vår blogg och maila den till oss. Men för att ditt bidrag ska gillas i tävlingen måste du länka oss antingen på din blogg eller bilddagbok, med bilden där det står "bloggtävling hos dressyrmupparna". Skriv med i mailet du skickar till oss med ditt headerbidrag att du länkat oss och vart.

Hoppas ni förstår nu :)

Diss

Datum: 2010-08-10 ~ Tid: 23:46:13


Falska människor, är fega människor. De försöker smälta in och vara trevliga i verkligheten men på internet skriver de bara massa skit. Snälla nån, det gå ju att spåra en ip-adress hur lätt som helst. Några som känner sig skyldiga? Ni är dissade.

Människor som missköter sina hästar så grovt att det lätt skulle kunna anmälas men kommer undan ändå. Har människorna ingen skam i kroppen?

Människor som inte håller ordning i stallet, vi andra människor ska ju också kunna vistas där, samt våra hästar, inte bara svinen som har ställt till det.


Chatta med oss!

Datum: 2010-08-10 ~ Tid: 21:07:25
Ikväll klockan 22.30 och framåt kan ni "chatta" och prata med oss över msn. Adda dressyrmupparna@live.se

Bloggtävling!

Datum: 2010-08-10 ~ Tid: 15:52:12

Tävlingen går ut på att göra den snyggaste headern till dressyrmupparna.blogg.se. Bilder till headern hittar ni här på bloggen, eller på våra bilddagböcker, @Weppling och @Zquasch.
Ladda upp bilden ovan på din blogg eller bilddagbok och skicka ett mail till dressyrmupparna@live.se innehållande headerförslaget samt din namnet på din blogg eller bilddagbok och vilket datum du laddat upp reklambilden ovan. Detta är för att underlätta för oss, finns ingen hänvisning till länkning i mailet gills inte bidraget.
Märk mailet "tävling".

Headern ska innehålla lika många bilder på både Claudia och Braven, samt våran bloggs namn. Måtten ska vara 800x400 pixlar.

Tävlingen börjar nu och avslutas söndagen den 30 augusti klockan 00.00.
Fina priser står på spel!

Glöm inte att länka oss och skriva med i mailet att du gjort det och vart, för att bidraget ska gillas!


Frågestund

Datum: 2010-08-10 ~ Tid: 15:15:43

Dax för ny frågestund, vi svarar seriöst och utförligt på frågorna denna gång ;)

Vitt blir kritvitt

Datum: 2010-08-10 ~ Tid: 12:32:42
Jag såg att det var en liten diskussion om hur man gör rent vita tecken som bläs och strumpor smidigast.

Jag brukar främst använda mig av Lactacydtvål, en väldigt mild, oparfymerad tvål som säljs i vanliga matbutiker. Lite ljummet vatten och en svamp så brukar smutsen försvinna riktigt lätt. Väldigt bra till Claudias rosa/vita mule som alltid är brun när hon kommer in!
Något som också funkar väldigt bra och smidigt är torrschampo för häst. 
Torrschampot Easy White är ett specialschampo för vita och gråa hästar, vilket betyder att det funkar lika bra på strumpor, bläs och vita tecken. Spraya på, låt verka i en minut, och torka sedan av med handduk.
Andra alternativ är också kalk, alternativt potatismjöl, som får vita områden kritvita.
Det finns massor av tips och andra tillvägagångssätt för att få bort smuts från vita områden, men dessa brukar jag använda mig av.

Har ni fler sätt som jag inte har nämnt så kan ni gärna dela med er av dem här.
 
               Naw :')

Datum: 2010-08-10 ~ Tid: 11:36:44

Kommer två klipp på min lillebror när han hoppar med min förra ponny Scopo Philiac och en kort snutt när han rider Braven. (Micke har ridit ca10 grr.)

Ingrid Hotar och Notar Linn

Datum: 2010-08-09 ~ Tid: 23:52:56


Snygg modell på ponny med god kroppstyp. Fin överlinje och bra musklad. Ser eftergiven ut men behöver komma in något med nosen för att bli helt i lodplan. Mjuk sits och bra hållning men underskänkeln behöver dras tillbaka för att sitsen ska bli helt lodrät. Fin och stadig hand som behöver sänkas något för att tygellinjen ska bli korrekt från armbåge, genom handen och till bettet. Snygga knoppar och snygg utrustning. Han ser positiv ut men gångarterna ser inte fullt så energiska ut som de kan göra och han ser högre ut i bak. HOT såklart!

Är Ingrid Hot or Not?

Datum: 2010-08-09 ~ Tid: 23:47:59

Läcker modell på ponny, ser ut som en liten storhäst. Alltid rätt med vitt, ännu snyggare till svart häst, väl matchat. Trevlig sadel! Stilren och prydlig klädsel, även utrustningen. God energi och bakbensaktivitet samt en korekt och bärig form med en bra nackhöjd. Tygellinjen är något bruten och både häst och ryttare ser lite spännda ut. En fin och lodrätsits, händerna kan dock komma i gemnhöjd och vridas om lite. Upp med blicken en aning. Blank och välskött både häst och utrustning. Fräsht och snyggt med håret i en bulle under ridningen. HOT.


Ännu en Hot or Not

Datum: 2010-08-09 ~ Tid: 23:06:01


Vi har fått in över 300 bilder till Hot or Not och det fortsätter att ösa in mail i inkorgen, så ha överséende med att det kan ta tid innan du kommer med.


1. Du har en bra, lodrät grundsits och en fin handposition med korrekt tygellinje. Ponnyn ser lång och framtung ut men jobbar på ett bra sätt för sin exteriör. Vi gillar inte för korta stövlar, och det är snyggare med en fårskinnspadd än en teddypadd. Du borde klippa av det lilla hovskägg som finns. Snyggt pannband, och ponnyn klädde i beiget, men mer matchning önskas. NOT.


2. Bra matchat! För korta stövlar får ett minus. Hästen är bra under sig med bak och ser avslappnad och fin ut. Stoppa in sadelgjordsstropparna. Du ser ut att dra tillbaka högeraxel väldigt kraftigt, ta fram den så att axlarna och händer kommer i samma höjd. En sned ryttare kan ge hästen felaktiga signaler. Härligt med knoppar! Halv HOT.


3. Du ser väldigt spänd ut! Kom fram med axlarna och dra tillbaka bröstkorgen, det ser nästan ut som om du har "anksits/rumpa". Ihop med handen och in med armbågarna efter sidorna. Sitt i den djupa delen av sadeln och dra tillbaka underskänkeln. För stort schabrak för sadeln, och vi gillar inte att rida i ärmlöst/linnen. Ponnyn ser något stum ut, men bra i lodplanet. NOT.
 

4. Fint matchat, men att dra ut "kavajkragen" utanför västen var ingen bra idee. Hårnät är att föredra när man har långt hår. Chapsen ser lite stora ut. Söt ponny, men mer energi och aktivitet önskas, då den ser lite loj ut. Fin hand, bra blick och fin bild. Snygg väst. Halv HOT.5. Du är framåtlutad och behöver lyfta upp handen istället för att trycka den mot hästens mankam, i övrigt är grundsitsen bra. Minus till att du har strumporna över stövelskaftet och att ponnyn har kort svans, det är alldeles för mycket färger i utrustningen, kör på en lite enklare och mer stilren matchning. För korta stövlar, stigbyglarna ogillas och sadeln ser ut att ligga långt fram. Trevlig form. Du ville höra vår mening om din längd, sålänge din ponny är i balans tar den inte skada av din längd. Det är många faktorer som spelar in, inte bara längden, så det är svårt för oss att avgöra genom en bild. NOT.


6. Du är bakåtlutad och ser stum ut i överlivet. Vrid om händerna och få ponnyn att ta stöd i bettet. Det ser ut som om den släpper bettet, gapar och knäpper av i nacken. Fin överlinje och kropp. Vi föredrar att klippa manen istället för att rycka den. Klipp bort hovskägget. Stilren klädsel, bra passform på schabraket och sadeln ser bekväm ut. HOT.


7. Söt ponny. Väldigt kort i steget med sänkt rygg och fri form. Du ser väldigt spänd ut i sitsen, vilket verkar smitta av sig till ponnyn. För korta stövlar, klipp av hovskägget, rött och grönt går inte ihop, klipp manen, upp med blicken. Ponnyn har ren svans och passade i pullarnosgrimma. NOT.


8. Väldigt svårbedömd bild. Ser fin ut i kroppen. För korta stövlar och lite pluffsig klädsel. NOT.

Hmm..?

Datum: 2010-08-09 ~ Tid: 21:24:13
Ibland när man kommer till stallet, eller nej rättar mig själv "svinstian", ser i alla fall ut som det? Så har folk grisat ngt otroligt och sedan bara åkt därifrån utan att ta rätt efter sig, hur tänker man då?

Låg hovrester, sömmar, coca cola flaskor i mängder, kinderägg, hinkar, kläder, en pall, hästsko, kartonger, plast och en massa annat skit på uppstallningsplatsen och runt om i stallet fy fan asså! Även om det inte är jag som har skitat ner skäms jag ju som det ser ut ibland! Det första jag fick ställa mig och göra i morse var att storstäda innan LaserLotta kom, ush!

Såhär såg det ut i stallet....

 


Möglig skit i boxarna, härligt!Såhär såg det ut när jag fräshade till det så gott jag
kunde på den knappa tiden jag hade tills Lotta kom
.


Trestena Zquasch

Datum: 2010-08-09 ~ Tid: 19:28:20

Det var några som undrade lite om Zquasch, som även är mitt bdb-namn.
Zquasch är en c-ponny på 132,5 cm. Jag började rida honom sent på hösten år 2006 och red honom fram till sommaren 2009. Han stod på ridskolan där jag red förut, och står fortfarande kvar där och går med på lektioner. Jag hade honom på foder under helgerna, red lektion på honom en eller flera gånger i veckan, skötte honom varje dag och tävlade även de helger när han inte gick med på lektion. Vi tävlade upp till LA tillsammans. Allt detta gjorde jag samtidigt som jag hade Claudia att rida och ta hand om. Han är född 1999, e: Molstabergs Sandstorm, u:Trestena Zparriz. Jag slutade rida honom på grund av att jag skulle flytta till Lillerud och tyvärr hade blivit på tok för stor för honom. Nu rider jag honom bara någon gång om året som en kul grej.
Zquasch är en energisk och underbart snäll liten ponny med stor potential som skulle kunna gå långt med rätt ryttare!

Här kommer ett par bilder på oss från våran tid tillsammans.Gomorron

Datum: 2010-08-09 ~ Tid: 14:16:49
Var uppe till stallet imorse och släppte ut hästarna som vanligt, sen gick jag och la mig igen och vaknade nu!? Där försvann den dagen !

Dagens planer:
Städa ur sadelkammaren
Måla sadelkammaren, ska ha en konturerna av en dressyrhäst jättestort på ena väggen.
Rensa hästrummet
Skritta med Claudia
Montera upp nya saker i stallet
Ta kort på saker som ska säljas

Förövrigt har jag verkligen idétorka för vad jag ska skriva, jag vill ju uppdatera med nya träningsbilder och så, men det är ju omöjligt. Har ni några bra förslag? :)


Veckans innehåll

Datum: 2010-08-09 ~ Tid: 13:03:18
Måndag: Gav hästarn frulle. Braven & Malte blev laserbehandlade.

Tisdag: Jogga ute med Braven.

Onsdag: Köra ett lätt dressyrpass med både Braven & Malte, Angelica Strängborn (Vicegud på bdb) kommer på besök. 

Torsdag: Åker till Vansbro (SM) joggar honom lite på banan under eftermiddagen/kvällen.

Fredag: Rider kvalklass 1 (FEI's Lagtävlansprogram).

Lördag: Rider kalklass 2 (FEI's Mästerskapsprogram).

Söndag: Braven vilar och jag kollar på finalen.

Under passande dag ska jag pusta och packa till SM, få massage av min sjukgymnast, städa hästrummet & garderoberna.


Bloggtävling?

Datum: 2010-08-08 ~ Tid: 22:59:03
Just nu har vi en bloggtävling på G. Kom med förslag på hur tävlingen ska funka och vad den ska gå ut på för att bli så smidig och bra som möjligt? Vad skulle ni vilja tävla om?

Dagens promenad

Datum: 2010-08-08 ~ Tid: 21:30:05
Har precis kommit hem från stallet efter att ha nattat hästarna. Skrittade ut en lite längre bit än vanligt idag i det gråa, duggiga vädret. Fysatan va underbart det var ändå, skritt är Claudias absolut svåraste gångart. Hon har jättelätt för att bli spänd i både kroppen och i steget vilket gör att hon "spatserar" väldigt lätt, och detta är speciellt utomhus. Men idag var hon helt underbar! Jättemjuk och fin i munnen, hur lugn som helst, vilade ordentligt på steget och var jättelyhörd, väldigt ovanligt för att vara Claudia på promenad utomhus alltså. Det kanske finns hopp för den gamla märren ändå, eller så hade hon bara en bra dag ;)


Naturligtvis en skrittbild på oss, från i våras.

Hotar och Notar

Datum: 2010-08-08 ~ Tid: 17:06:56


1. Du behöver få upp blicken något, vrida om och få ihop dina händer. Du behöver även korta tygeln något och ta fram handen, skulle du ta ett ledande tygeltag finns det risk för att handen hamnar på låret. Kom gärna tillbax med underskänkeln och fram med överlivet lite. Fin tygellinje. Hästen ser ut att vara lite lång och i framvikt, sammt hänga i handen men ser ut att gå i korrekt form för sin exteriör. Snygg ridväst.  NOT.


2.
Hästen ser ut att röra sig i uppförsbacke och i en trevlig form. Snygg outfit på både dig och hästen, gillar dock inte färgade stigbyglar. Synd att schabraket inte är tillräckligt långt bak. Du har ett bra skänkelläge, men du ser spänd ut i hand, arm och axel.  Hästen ser trevlig och stabil ut. HOT.


3.
Trevliga rörelser och fin form. Ser gärna att du för ihop händerna och att tummarma pekar mot mungipan. Foten bör peka något mer framåt. Gillar hela outfiten på er dock hade den kunnat matchats lite bättre. Mkt trevligt att se rätt längd på stövlarna då många har för korta skaft. Korekt tygellinje på innersidan dock inte den yttre. Stigbygel med gummisnodd gör sig bättre på b-ponny ekipage i hoppning. Tips, ifall du inte känner sig säker utan säkerhetsstigbyglar så finns en modell som heter kwik out som inte ser ut som en säkerhetsstigbygel. HOT.


4.
Snyggt att du matchar, dock var färgvalet inte det bästa till en isabell då färgerna skär sig mot varandra. Fina bakben. Hästen ser inte helt lösgjord ut, ser ut som den lägger huvudet på sne och inte är helt eftergiven i sin innersida. Du har i grunden en god sits. Upp med blicken och ihop med händerna. Skänkelläget, överlivet och tygellinjen är riktigt fin. Du ser ut att rida mjukt och stabilt. Halv HOT.


5. 
Ponnyn lite lång och loj ut, och kan ta i mer bakifrån. Om du driver fram ponnyn till handen får du troligtvis en lite mer korrekt och bärig form där ponnyn inte hänger i handen. Du ser ut att ha en trevlig och korrekt sits. NOT.


6.
Snygg häst av god modell. Bra form. Ser gärna lite mer påskjut från bakkärran. Fin utrustning, hade suttit fint med en lite bredare norgrimma, snyggt pannband. Ganska snygga knoppar. Höj blicken ngt och placera händer på samma höjd. Läckert med fyra strumpor och bred bläs! HOT.


7.
Maffig ponny i uppförsbacke. Läckert med fläta i pannan. Uppskattar ju inte hovskägg i vanligafall, eller snarare på vanliga hästar men ett kallblod klär inte i hackigt avkapat hovskägg utan gör sig bättre såhär. Inte lätt uppgift att hålla det rent, bra jobbat! Du skulle kunna vrida om händerna ngt och komma fram med överlivet bara en aning så blir tygellinjen korekt och även den lodräta sitsen. Bra skänkelläge. HOT.


8.
Söt ponny i snygg sportmodell och uppförsbacke. Sätter väl under sig och jobbar i en god form. Du behöver sätta dig på rumpan, ta tillbax axlarna och skänklarna. Dina händer bör koma ihop och upp samt vridas om. Vinkla om fötterna så de inte pekar rakt ut från hästens sidor. Tips, rid med samma färg på luvan som schabraket det ger ett seriösare intryck. Fint ekipage. Halv HOT.


Gyttorp dag3

Datum: 2010-08-08 ~ Tid: 15:15:45
Idag var det sista dagen på Tre små gummors cup. Jag var den som låg bäst till efter båda kvalen så jag fick starta sista i finalen (LA:4), det är ngt som uppskattas.

Eftersom han var så stark i första klassen under föregående dag red jag bara lösgörande och lugnande övningar med mkt övergångar ner till skritt för att få honom lugn men sammtidigt uppmärksam på mig. Det lyckades och han var en fröjd att rida på framridningen.

Sen inne på banan gick det inte fullt så bra. Han var mer spännd på den bortre kortsidan idag än de andra dagarna (låg mass bråte där plus att det var mkt ljud från maskiner) och han var trött, oj va trött han var! Tröttheten gjorde honom seg och tjurig. När han inte gick fram drev jag lite till då blev han grinig och stelnade till i steget som för att varna mig att jag inte bör driva mer för då gör han en kospark, lite tråkigt. Men ändå förståligt att han var trött, men hade gärna sett att han låter bli att hota utan bara är seg i sånnt fall.

Ritten var dålig men inte fullt så dålig som procenten, hehe blev 59,??% x)

Procenten eller ritten är inget som bekymrar mig, ponnyn var trött och ibland går det mindre bra det är sånnt man får ta. Bara ladda om till nästa tävling och försöka höja sin lägstanivå!
Bilder från Säffle

Datum: 2010-08-07 ~ Tid: 22:20:35
Jag fotade hur mycket som helst, men här kommer ett par av favoritbilderna .. först några bilder från när jag red/hoppade Anisette.


Jag och Anisette. Foto: Isabelle Stolt


Jag och Anisette. Foto: Isabelle Stolt


Jag och Anisette. Foto: Isabelle Stolt


Jag och Anisette. Foto: Isabelle Stolt
Jag vet att min hoppstil är kass! hoho


Jag och Anisette. Foto: Isabelle Stolt


Charlotte och Bosse. (Sofies syster) Foto: Jag


Bosse. Foto: Jag


Supersnygga och grymma Sofie och Anisette. Foto: Jag

Vill ni se mer bilder så kommer de upp på min bilddagbok under kvällen, zquasch @ BDB.

Svar på tal

Datum: 2010-08-07 ~ Tid: 21:39:48
Tror att jag formulerade mig lite klantigt i mitt förra inlägg. Jag hoppas att bara de som är skylliga tar åt sig och inte ni andra. texten var bara ämnad för en liten klick av läsarna och inte alla er andra, vilket jag hoppas att ni förstår. 

Är för det mesta bara trevliga, possetiva och hjälpsamma komentarer. Blir lika glad varje gång jag sätter mig och läser rad efter rad med vackra ord. Är verkligen jätte kul och sammtidigt chokerande att folk kan se upp till ngn som mig? Och även vara modig nog att säga det!

Men jag var på halvtaskigt humör redan innan jag satte mig vid dator pga att jag var så missnöjd med min egen innsatts på tävlingen idag och lite små irriterade på Braven också. Händer lätt att man fortsätter reta sig på småsaker och humöret växer utan ngn större anledning om man redan är lite uppjagad sedan tidigare.

Ngt jag inte kan släppa är att flera skriver att han är kort och hög i sin form och får det att låta som om det är ngt dålig. Det är förståligt att ni skriver så om jag skulle försöka rida min häst i LC form och han går som nu, men grejen är ju att jag inte föröska rida i ngn lång och låg LC form utan sammling. Han går i en korekt from för sin tävlinsnivå. Så snälla påpeka inte det igen för nu vet ni bättre än så.

Och sen är det en sak jag måste få fråga er läsare. Hur och varför får ni för er att Ingrid och jag tror att vi är bättre än ngn annan? Att vi är snobbiga? Kan aldrig tänka mig att ngn som träffat oss i verkligheten skulle använda några av dessa ord för att beskriva oss två.

Är man snobbig och tror att man är mkt bättre än alla andra för att man lyckas med sina drömmar och mål?


Vilken hjälm?

Datum: 2010-08-07 ~ Tid: 20:54:23
Jag står i valet och kvalet mellan vilken hjälm jag ska välja ...


Charles Owen Fiona eller Charles Owen Wellington Classic, vilken tycker ni är snyggast?

Just nu har jag en Champion Showring som jag använder både till vardags, träning och tävling. Tyvärr har den bleknat ur och gått mot det ljusgråa hållet så jag är i stort behov av en ny, men kan inte bestämma mig för vilken.


Champion Showring som jag har blingat själv.

Det kommer snart upp mer bilder på mig och Anisette från igår där jag rider med en Wellington, syns kanske inte så tydligt, men då ser ni iallafall hur en sån ser ut på mig.

Nymålat stall

Datum: 2010-08-07 ~ Tid: 19:45:34
Här kommer före- och efterbilderna i mitt stall :)


Före och efter. Bättre eller sämre?


"Stallgången" sedd från sadelkammaren, Claudias box rakt fram och Quillens till vänster.

Stallet är en ombyggd ladugård som användes för 40 årsedan, därav rännan i golvet som jag har fyllt med spån istället.


Tillbaka igen!

Datum: 2010-08-07 ~ Tid: 18:21:53
Nu är jag tillbaka från Säffle! Tog bussen hem halv två och kom hem klockan sex. Självklart hade jag som vanligt kollat fel på tiderna så det tog 4,5 timmar att förflytta sig ca 13 mil .. suck! Jag har fotografetat deras snygga hästar och igår red jag Anisette litegranna :)
Nu ska jag äntligen ner till stallet och skritta ut på Claudia, har saknat henne efter att ändå bara ha varit borta sen igår morse .. haha! Ska även ta kort på hur det nymålade stallet blev efter att jag har kladdat på väggarna, så jag uppdaterar lite senare igen.


Jag och Anisette igår.

Gyttorp dag2

Datum: 2010-08-07 ~ Tid: 17:12:00
På framridningen till andra klassen i traven när jag plockade upp och ihop honom var han så jädra fin att rida! Sen vart han lite stark i galoppen men men.

I första klassen LA:4 - Cupklass kval2, så var han väldigt hastig i traven och stark i galoppen. Fick 69,51% vilket gav en förstaplacering. Gick vidare till Finalen som rids i morgon i LA:4.

I andra klassen LA:P1 gick han mkt bättre där fick vi 67,1% och det gav en andraplacering.

Är inte så himmla kul att sita och hitta på nya, roliga och underhållande inlägg hela tiden när man bara får skit tillbax av er, man tappar lixom lusten att engashera sig när ni gör precis allt för att trycka ner mig/oss...

Här kommer iaf EN bild. Ska äta nu sen drar jag på bio ikväll då slipper jag er..

Priser: En hink det står KRAFT på, tävlingströja och 2st boxar hästgodis (Kraft-morot)

Happy!

Datum: 2010-08-06 ~ Tid: 22:18:54
Detta kom med posten idag, är så himla nöjd! Sjukt att folk är så duktiga på att sy. Ska använda dem på SM första gången jag har dem.

Nå vad tyx nu då, ngt ni skulle kunna tänka er att ha på er eller?
Bilder från idag

Datum: 2010-08-06 ~ Tid: 21:36:58


Bild 1 & 2 fotoade av Rebecka Söderpalm

Bild 3,4,5 & 6 är fotade av Malin Karlsson


Gyttorp dag1

Datum: 2010-08-06 ~ Tid: 19:42:50

Idag var första dagen på Gyttorps årliga cup: Tre små gummors Cup. Red bara kvalklassen, som går i LA:1.

På framridningen var han till en början lite spännd då det var vattenspridare på den bortre kortsidan av ridbanan. Den uppskattade han inte, fast han spännde bara kroppen/nacke just när vi red förbi och ökade tempot lite. Vissa ponnysar ville inte ens gå i närheten, så det var bra att han inte gjorde så stor grej av det i alla fall. Sen var han lite springig i början också, men det är förståligt om han har lite överstkottsenergi då vi haft en lugn vecka.

Jag tkr inte att det är ngt fel med mkt energi så länge man kan omvandla överskottsenergin till rätt sorts energi i stället för att hästen blir springigt och hängig i handen så ska den bli uppåt/samlande och elastisk. När han fått trava lite så slappnade han av och fick kanonfin tackt vilket han annars brukar vara lite för stressad för, han brukar glömma bort det där med att vila på steget och blir lätt trippig men idag så fick vi allt till det (bitvis).

Det var en del bromsar och flugor på framridningen som han irriterades av så vi skulle bara spraya honom som vanligt, men nej då får han vråldamp och kastar sig, rester sig och hoppar iväg...När Mamma fick tag på honom höll hon i för att komma åt att spruta, vad tro ni ha gör då? Hoppar rakt upp i luften och gör en capriolle, sammt sparkat mot Mamma. Kaxiga lilla ponny!

I början av framridningen red jag honom relativt låg och mjukade upp lite genom att flytta bak/framdel och forma honom i både inner och yttersida. Är lätt hänt att när man ska ta igenom innersidan så blir yttersidan lidanden och man glömmer bort att få in den yttre bogen, då den ofta glider iväg utåt om man inte är uppmärksam.

Vartenda hörn av ridbanan i galoppen var han bara tvungen och prova om det möjligtvis inte skulle vara snätt igenom och ökning, han frestar verkligen på ens tålamod hehe. Kul att han vill i alla fall. Korigerade detta genom att göra mkt 10m volter i hörnen och lite halvhalter, då accepterade han motvilligt att det inte skulle vara några ökningar.

I slutet av uppvärmingen red jag en del öpponor och slutor för att få koll på både höger och vänster sida och få honom lösgjord i ett fräsht tempo.


Oj långt det blev, vet ej om denna meningslösa text ger er ngt, eeh eller jo nu har ni ju ngt att hacka på (i)


Själva programet gick rätt bra. Fick ett avbrott som jag ännu inte lyckats förstå vad som bidrog till att det uppstod. Man kanske inte måste göra fel som ryttare för att det ska hända? Men ngt gjorde jag säkert. Sen vart han lite hastig när jag skulle vända upp till skänkelvikningarna och kunnde varit ngt mjukare i munnen på ett ställe i galoppen annars var det en helt OK ritt.

Var mkt bättre ridkänsla genom programet nu än förra helgen. Var mer följsamt och han var eftergiven och fin att rida, han stressade inte häller som han brukar, var precis lagom framåt att sammarbeta med.

Som jag gissade steg procenten åt slutet vilket den oftast gör, då det är väldigt svårt för dommaren att avgöra precis i början (innan de sett så många ekipage) vart han/hon ska lägga sig i bedömningen. Jag hade startnummer tre av ca 20st. Fick 71,05% och placerade mig på en fjärdeplats av fem placerade. Jag vann samma film där idag som jag vann där förra året, fniss.


Fler bilder kommer, om intresse för det finns?


Hoppbilder ikväll

Datum: 2010-08-06 ~ Tid: 14:13:05
Nu är jag framme i Säffle. Ikväll ska vi till Åmål och hoppa, så senare kommer det upp bilder från det, håll utkik :)


Kreativt Ingrid

Datum: 2010-08-05 ~ Tid: 23:33:54
Det blev tyvärr inga för- och efterbilder på stallet idag, dom kommer upp imorgon istället. Jag tog mig friheten att plocka fram min konstnärliga sida och skriva Claudias namn skitstort på väggen. Jag tycker att det vart extremt gulligt i mitt mysiga lilla stall, sen vet jag inte om mamma kommer att uppskatta det lika mycket. Fördelen då är ju att det är mitt stall .. så jag gör precis som jag vill! haha.
Mitt stall är jättelitet med en pygmeliten sadelkammare, alltså bara en box för Claudia, en shettisbox till Quillen och en 3x2 meter stor stallgång! Men både hästarna och jag trivs så himla bra där och det märks verkligen på dom! Jag gillar inte stora stall med en massa hästar och folk överallt, jag uppskattar små, lugna och personliga stall. Alltså där man skriver på väggarna .. haha!

Imorgon bitti drar jag till Säffle och träffar en av mina bästa vänner, Sofie Wettberg, hennes übersöta ponny Anisette och hennes nya häst! Jag kommer uppdatera därifrån med bilder och text iallafall under dagen för på kvällen ska vi festa, så då får Linn sköta bloggandet själv, vilket jag vet att hon gör mycket bra :)


Jag och Anisette i våras. För er som inte fattade att vi drev när Sofie och Anisette var med i Hot or Not, så är dom självklart HOT, inte not, haha! La ju faktiskt upp annons på godbiten här för ett tag sedan ...
Vad tycker ni om min stil och matchning föressten?


Tjing

Datum: 2010-08-05 ~ Tid: 15:13:02
Har äntligen tagit mig i kragen och skaffat ett jobb till hösten! Jag ska ju vara ledig fram till januari då jag ska börja plugga på distans, för att få göra det och vara ledig under hösten var kravet hemifrån att jag skaffade mig ett extrajobb och gjorde något vettigt av dötiden, fixat! Nu ska jag bara söka några fler, ska försöka att hinna med två jobb.

Jag ska även ta tag i stallet idag och tömma boxar och måla om, det blir grått och vitt igen. Jag ville ha vitt och ljusrosa .. men mamma tillät mig inte att ha det, haha! Torktiden var bara en timma så det kommer före och efterbilder ikväll. Ska även städa ur hästrummet och försöka få lite sålt, och flytta tillbaka all utrustning till stallet igen, nu när jag får rida :)

Hörs sen!Hotar och nottar på nytt

Datum: 2010-08-05 ~ Tid: 12:17:35

1. Snyggt färgval och bra matchat. Dressyrschabrak till allroundsadel funkar inte. Härlig energi med stora frambensrörelser. I uppförsbacke i en bra form. Du sitter ngt framåtlutat och måste vrida om dina händer och få dem i samma höjd. Bra skänkelläge, men stövlarna är långt ifrån våran smak även hjälmen och syntetsadeln. Ser ut att vara en trevlig häst. Vad är det för nosgrimma? Förhindrar den nypskador i munnen kanske, den var inte det vackraste vi skådat, men kanske nödvändig? Svarta ridbyxor hade gett ett mer stilfullt intryck. HOT.2. Bra form och överlinje. Du har en god sits bortsett från händerna som ska vridas om och föras ngt närmare magen. Hade gärna sett dig med vita handskar och svart kavaj/hjälm. Kunde varit spänstigare i sina bakben. I helhet ett mkt trevligt ekipage. HOT.3. Du behöver komma ner i sadeln och hitta balansen, ser ut som att du nyper dig fast. Vrid om händerna ngt och mer vinkel på armbågarna önskas. Snyggt med vitt, det är alltid rätt! Ser ut att gå i en bärig form men är ngt lång och loj, ser trevlig ut. HOT.4. Snygg typ av häst i en bra form med gott undertramp. Dina axlar bör komma fram ngt och händerna vridas om och ihop ngt. När axlarna först bra kommer nog vinkel på armbågen av sig själv. Svanskappa är ju inte vidare snyggt, men troligtvis behövligt vilket gör det okej fast fortfarande inte vackert. Tror att din sits skulle bli mer följsam om du sänkte stiglädrena ett hål då kommer du ner i sadeln. HOT.5. Fin typ och trevlig form men önskar lite mer nackhöjd. Trampar under sig väl. Är inte så förtjusta i dina stövlar eller hjälm men schbraket var snyggt även kläderna, synd att det inte finns ngt tema. Ta upp blicken, ihop med handen vrid om den och kom mitt över hästen. HOT.6. Framtung, går helt på bogarna. Du sitter på bakvalvet, hela du behöver komma fram och ner i sadeln, sitt i den djupa delen av sadelns säte. Hästen går på tok för mkt bakom lodplanet, den måste komma fram med nosen betydligt mer. Vad gör du med händerna, har du tappat tygeln? Martingalen måste justeras då det är en fara när det hänger så mkt eftersom hästen kan få in ett framben och fastna. Chapsen föll oss inte i smaken. Snyggt med svarta ridbyxor det uppskattas alltid. Snyggt träns med bling-bling. NOT.7. Ser ut att vara en snäll och beskedlig ponny, ngt loj och lite lång i sin form. Ren svans, bra. Klipp av hovskägget, du tävlar ju dressyr. Snygg sadel men skulle passa bättre med ett dressyrscahbrak då det ser lite sjabbigt ut med allround. Tygelflugorna kan lätt avlägsnas med en sax. Risiga knoppar, annar ser det trevlig ut. NOT.

Linn: Ser ut som du behöver ta fram axlarna ngt fö en helt lodrät sits, då dom är ngt bakom nu.
Ingrid: Jag tycker att du bör ta tillbaka axlarna något och skjuta fram bröstet och dra tillbaka underskänkeln något för att få en korrekt hållning och en lodrät sits. Över lag tycker jag att du har en mjuk och fin sits.

Utdrag ur TR

Datum: 2010-08-05 ~ Tid: 02:16:12
I TR finns det ingenting som säger att man måste se proportionerlig ut för att få ta upp sin ponny som stor häst.
Jag anser mig vara proportionerlig på Claudia även fast jag är lite lång.


Utdrag ur Tävlingsreglementet:


Jag ska ta upp Claudia som storhäst, oavsett vad ni tycker, tänker och skriver.
Bra, då var det kapitlet avklarat.Hot or not?

Datum: 2010-08-05 ~ Tid: 00:27:58
1. Du sitter djupt och stadigt i sadeln med stadiga, fina och mjuka händer. Vänsterhanden skulle behöva sänkas något för att få händerna på samma höjd. Du behöver dra tillbaka underskänkeln något för att sitsen ska bli helt lodrät. Fint överliv och bra hållning.  Han skulle behöva komma upp och ihop lite i formen då han ser lite lång ut, dock väldigt avslappnad. Tygellinjen är något bruten. Behöver få med sig bakkärran mer. Han ser ut att vara något innerställd även fast han rids på rakt spår. Tummen upp för swarovski, svart hovlack, snygga knoppar och de snygga lindorna! Vi gillar dock inte hjälmen och tycker att ett par vita handskar skulle sitta fint! Ni är ett grymt ekipage. HOT2. Du behöver tänka på din sits. Sitt mitt i sadeln där den är som djupast, där sitter du på bakvalvet, vilket gör att underskänkeln automatiskt åker fram och överlivet tippar framåt. Räta upp dig och sitt på rumpan. Få upp handen från hästens mankam så att du får en buren hand och vrid om händerna så att tummarna pekar mot hästens mungipor. Vrid på huvudet och titta rakt fram. Ponnyn behöver komma upp och ihop lite i formen då den ser ut att hänga i handen på dig, men bra i lod. Sadeln ser liten ut. Bra undertramp och fin överlinje. Fin i kroppen men ser ut att vara något bukig. Snygga knoppar. Ponnyn ser lugn och stabil ut. För korta stövlar. Väck med hovskägget. NOT
3. Tyvärr Genne så måste vi dissa stövlarna. Han ser mjuk, eftergiven ut och avslappnad ut i en korrekt och bärig form. Väl under sig men mer genomtramp önskas. Luftig svans. Fin välmusklad kropp. Underskänkeln borde placeras längre fram och bättre klädmatchning önskas. HOT4. Sadeln ser alldeles för liten ut för din rumpa. Stolsits. Bra höjd på handen och bra tygellinje, lägg inte omkull händerna. För korta stövlar uppskattas inte. Knoppen i pannan ska inte stå rakt ut. Rufsig och tanig svans. Ponnyn ser stum ut och ser ut att hänga i handen med väldigt fjuttiga och markbundna gångarter. NOT5. Svårbedömd bild på grund av avståndet. Ponnyn ser lång och tung ut i formen. Mer energi och tryck i bakbenen önskas. Blank. Lodrät sits. NOT


Ny grej?

Datum: 2010-08-04 ~ Tid: 19:36:34
Vad skulle ni säga om att vi har veckans övning? Alltså att vi en gång i veckan lägger upp olika tips och övningar för att få en mer lösgjord häst, bättre sits och andra bra saker att tänka på och jobba med .. till exempel?

Kommer inte på någon rubrik

Datum: 2010-08-04 ~ Tid: 19:01:09
Jag kom precis hem från stallet efter att Claudias förra ägaren varit här och hälsat på :)
Jag ska snart cykla dit igen och skritta ut och sen cykla vidare till Linn (1,5 mil) och titta på skräckfilm.
Har bestämt mig för att börja cykla vart jag än ska, har bara tryck massa onyttig mat och godis i tre månader nu utan att rida eller röra på mig medan Claudia vilat så nu ska det bli ändring på det!Fortsätt att skicka bilder

Datum: 2010-08-04 ~ Tid: 15:58:01


Det är fortfarande inte försent att skicka in bilder till Hot or Not! Vi har redan fått in över 150 bidrag och alla kommer att få svar allt eftersom.
Ikväll kommer ett nytt Hot ot Not inlägg upp med nya bilder! Fortsätt att skicka in :)

dressyrmupparna@live.se

Hiss

Datum: 2010-08-04 ~ Tid: 14:31:41
Ponnyprakt förtjänar en hiss för grym och färgglad utrustning! Extrema färger och mycket bling-bling som går att matcha. Det kan inte bli bättre!

Senaste skrittrundan

Datum: 2010-08-04 ~ Tid: 12:27:53
Självkritisism från oss

Datum: 2010-08-03 ~ Tid: 18:51:40
Snygg typ av ponny kunnde gärna varit lite nättare i modellen. Fluftig och fräsh svans. Ser gärna att det vita på benen vore lika högt runnt om. Bild är fotad i rätt del av galoppsprånget, bra. Snyggast skulle vara om manen och svans hade samma färg. Korekt i sin tävlingsform för sin utbildningsnivå (nationell/elit), bör inte vara lägre/längre eftersom ridningen inte är på LC-nivå. Välmusklad kropp, kunnde varit en liten glimmt i ögat. Plus för utrustningen. Överlivet och huvudet på ryttaren är placerade i en bra hållning medans hande bör vridas om och vara på samma höjd, brevid varandra. Händerna är på en bra höjd, men vänsterhanden bör läggas fram lite. Underskänkeln bör komma bak något för en helt lodrätsitts då den nu är åt stolsitshållet, syns dock att sadeln är skuren frammåt så att skänkeln placeras där. Sadeln bör bytas ut till en koret strukturerad. Bruten tygellinje på vänstersida. Möjligtvis något putande buk på ponnyn, men inte extremt. Hade gärna sett kavaj och vit-skydd/benlindor på om det inte vore för värmen, ger ett prydligare och mer proffsigt uttryck. Kanske silvershampo till till svansen så att man och svans får samma nyans? Smalare lår och rumpa vore ett plus för en dressyrryttare då jag annser att de bör vara långa och smala, åt Jan Brink eller Edward Gaal hållet.Fin modell på ponny, bra och bärig form med gott bakbensengagemang. + för att ponnyn är svart.
Tråkig benteckning, ser gärna mer vitt.  Lodrät sits. Jag kunde tagit ihop händerna något men händernas höjdplacering är bra eftersom att tygellinjen är korrekt. Kunde vrida om fötterna och händerna något. Dåligt matchande kläder. Lite matt utrsutning, men vitt går alltid hem. Vit piké och beiga ridbyxor hade lättat upp helheten. Behöver få in armbågarna efter sidorna. Tråkig bakgrund. Sadeln kan med ögat uppfattas som för stor, men sadelns storlek bestäms inte av rumpan utan av längden, den är även utprovad så den passar utmärkt. Jag ser lite lång ut men Claudia är i balans och trampar på bra med bak och ser ut att ha mycket energi framåt. Ryggen ser sänkt ut i detta ögonblick, vilket ger ett spänt intryck, men jag minns känslan och den var en avslappnad ponny som jobbade med rygg och bakben. Välmusklad kropp och väl ansatt hals, dock är bilden orättvis mot hennes kropp. Minus till en mörk och svårbedömd bild utan detaljer.
Jag bedömde lite utanför bilden nu och tog med lite känsla, en bild är bara ett ögonblick.


Hovskäggsklippning

Datum: 2010-08-03 ~ Tid: 18:19:41
Haha löjligt det känns! Men eftersom flera undar hur jag gör för att få det så "bra" så tänkte jag berätta hur jag går till väga.Hovskägget

1. Börjar med att kammaner hovskägget och även pälsen vid kronranden neråt.

2. Sen tar jag tag i hovskägget och drar ut det rakt åt sidan.

3. Efter det lägger jag saxen längst med hästen ben, 
    neråt och grovklipper det hovskägg som jag har håller utåt åt sidan.

4. När alla oönskad päls är borta så, snyggar jag till det och försöker få det att se ut som en rund snöboll.

Kronranden

Lägger saxen längst med hästens hov och klipper åt sidan svagt uppåt, försöker få en så rak kant som möjligt.
Vet inte om detta var så mkt till hjälp eller om det är bättre än ngn annan metod med det funkar för mig.Dressyr DM 2009

Datum: 2010-08-03 ~ Tid: 15:40:45


Linn och Braven (kat.D), Ingrid och Philiac (kat.C)


Längd hit och dit

Datum: 2010-08-03 ~ Tid: 12:50:24

Eftersom att det verkar vara någon fetisch över att påpeka min längd på Claudia så kanske det vore passande med ett inlägg om längd och vikt eftersom att det är ett väldigt omtalat ämne.

Har någon varit ute på ponnydressyrtävlingar och funderat över att nästan 80% av alla ryttare faktiskt är lite för långa för sina ponnyer? Ska alla vi ryttare som är lite längre och över 170 cm missa ponnytiden bara på grund av det? Det är klart att man vill ta vara på den tiden, för man kommer ångra sig om man gick över till stohäst för tidigt. Självklart får inte ryttarens längd eller framför allt vikt gå till överdrift, hästen måste fortfarande vara i balans och trivas med sin ryttare. Jag tycker faktiskt att man främst borde titta på vikten, hellre en lite för lång och smal ryttare än en lagom/för kort som är alldeles för tung.

Vad skulle ni tillåta mig att rida för ponny? Ska jag rida feta kallblod och bara grova ponnysar på grund av att mina ben, enligt er, är lite för långa. Nej tack! Min vikt på Claudia är absolut inget problem, och jag kan hålla med om att mina ben hänger lite nedanför magen, och att det kanske i era ögon inte ser snyggt ut. Hon är fortfarande i balans och tar absolut ingen skada av det, så vad är problemet? Ärlig talat, varför lägga ner tid på att kommentera min längd när jag ändå inte ska sälja henne och även ta upp henne som storhäst? Inse att jag ska ha kvar henne. Jag har heller aldrig fått kommentarer av varken domare eller tränare om min längd på henne, tvärtom så gillar dom långa ben som kan omsluta. Så varför skulle jag lyssna på er?

Ni som känner att ni verkligen är i stort behov av att fortsätta att påpeka mina långa ben (jo jag insåg före er att dom var långa) kan ju fortsätta med det. Varsågoda att slösa tid och energi för jag bryr mig inte i alla fall. Jag ska fortfarande ha kvar Claudia så det spelar ingen roll vad ni säger. Jag och Claudia trivs tillsammans och mina långa ben hindrar inte det. That's it.


Vad är skillnaden mellan vänster och höger ben och vad gör vänster ben helt ok?


För er som undrar

Datum: 2010-08-03 ~ Tid: 01:30:17
Idag under laserbehandlingen så förklarade Lotta varför Braven saknar ryggmuskler då jag frågade om det var dålig ridning eller dålig sadel som orsakade det.

Så svarade hon: Det sitter fortfarande låsningar kvar i bakre delen av ryggen som gör att han bara kan jobba med en viss del av ryggen vilket gör att han inte kan få några ryggmuskler där fram. Vad som orsakat låsningarna var när Braven förra sommaren blev så illa sparkad av en storhäst att han skakade i hela kroppen och haltade med huvudet hängandes i backen, vi kollade upp detta med Lotta direkt efter händelsen så hon har hela bakgrunden och vet att det var det som orsakade låsningarna.

Så nu vore det trevligt om ni kunde sluta klaga på mig eftersom att jag gör allt för att han ska bli bra. Jag har varit hos både Lotta som laserbehandlar och ostiopat vilket ni som följer mig vet.Dax för er att kritisera!

Datum: 2010-08-03 ~ Tid: 00:46:26


FRITT FRAM
för er alla att Hota or Nota oss! Negativ och positiv kritik som faller er in, vore kul om ni tog det seriöst, och ni får vara hur HÅRDA ni vill :)

INGEN ÄR JU FELFRI.

Ny Hot or Not

Datum: 2010-08-03 ~ Tid: 00:06:43


"Ni kommer få så galet mycket skit för detta"
"Detta är elakt, löjligt och utseendefixerat"

OCH NU ...

"VAR HÅRDARE"

Hur ska ni ha det? Nu ska vi vara HÅRDARE, dock inte så hårda som vi skulle vilja vara ;)1. Modellen på ponny är söt. Synd att den bara har tre strumpor och är för fri i formen. Utsläppt hår uppskattas inte i ridsammanhang. Vi gillar bildens bakgrund, bra val. Du behöver ta tillbaka axlarna lite för att både överlivet och underskänkeln ska hamna i rätt läge. Ta gärna upp handen något så att inte tygellinjen bryts. Det ser ut att vara en trevlig ponny som du rider följsamt. Blank häst, bra! Ett neutralt fårskinns-nosludd vore att föredra. Fint med stora bläsar. Kunde vara mer power, den ser lite loj ut.2. Ponnyn ser fin ut i sin form och ser ut att ha en bra naturlig hållning. Vi gillar exteriören på ponnyn. Du har en fin sits men låt bli att dra upp hälen. Matcha gärna hjälmen med kavajen och knoppa ponnyn på dressyrtävling, det ger ett mer vårdat intryck. På bilden ser ponnyn något markbunden ut och luftigare framben önskas. Elegant ekipage. Byt gärna ut bordsduken mot ett schabrak anpassat för sadeln .. hehe skoja ....
Du behöver få ihop handen mer, annars är tygellinjen korrekt.3. Sportig ponny, vilket vi gillar! Diggar utrustningen och du har väldigt bra och följsam sits med en fin och buren hand. Hästen kunde haft ett piggare uttryck. Swarovskipannaband skulle förgylla bilden. Kunde ha något bättre frambensteknik om man ska vara kinkig. Något toppigt kors.4. Sadeln ser ut att ligga för långt fram med ett för litet schabrak. Ponnyn ser ut att vara kort i steget och markbunden, behöver bli mer elastisk i sina bakben. Formen är relativt bra, kunde varit mer i lodplan. Du ser ut att sitta stilla men behöver dra tillbaka underskänkeln något för att sitta i en lodrät sits, höj även handen något så du får en vinkel på armbågen. Ni ser ut att komma bra överens, med minimala hjälper. Ponnyn behöver bli av med några extrakilon. Du ser ut att rida mjukt.5. Vita benskydd uppskattas alltid. Det var ett stilrent och snyggt schabrak men utrustningen kunde vara mer välmatchad. Du ser ut att både sitta och rida trevligt men det ser dock ut som att hästen hänger i handen, vilket drar dig ur sadeln. Väldigt fint skänkelläge.
6. Svårbedömd bild eftersom att den är tagen på såpass långt håll. Trevligt ekipage. Snyggt att du matchar med olika bruna nyanser, brunt funkar bra på fuxar. Vi hade hellre sett en mörkbrun hjälm om du nu ska matcha brun, än en senapsbrun. Välvd överlinje på en ponny som ser stadig och harmonisk ut.  Du ser ut att ha en bra sits och vara lugn i din ridning. Ser vi fel, eller är det ett allroundschabrak till en dressyrsadel .. isåfal euw. Bra bakgrundsval, härligt med ljuset som ligger på. Ser något trippig ut.

Hotar och Notar

Datum: 2010-08-02 ~ Tid: 22:53:19
1. Bra att du har ett tema, beige. Kan önskas lite mer tryck i hästen. Sitsen är bra men du skulle kunna lägga fram handen lite mer och upp med blicken. Varför hoppa på gräs?2. Trevlig energi, härligt med stora frambensrörelser. Utrustningen föll oss dock inte i smaken.3. Snyggt med höga och jämna strumpor. Något lågställd, skulle kunna förbättras om genom en högre hand och lite mer tryck i bakkärran. Mjuk och trevlig ridning.4. Fin sits. Något rak och muskelfattig överlinje. Vi hade gärna sett svansen schamponerad. Fina knoppar. Positivt uttryck på både häst och ryttare.5. Fin eftergift. Helrätt med rosa tröja och strumpor. Ser pigg och positiv ut för sin ålder på 21 år.6. Snyggt träns med bling, ser gärna att du matchar lite mer i temat med bling-bling och färg. Ärmlöst och ridning går tyvärr inte ihop. Du sitter mitt över hästen med buren och stadig hand och ser ut att rida mjukt och trevligt!7. Läcker ponny med snyggt schabrak, men endast vitt gäller på dressyrtävling. Du behöver få upp och ihop handen mer. Det ser ut som att du inte sitter mitt över hästen men beöver räta upp överlivet, och hovskägget måste väck. Ponnyn ser mycket trevlig ut.

Gällande alla, snyggare hjälmar och matchande utrustning önskas.Det är svårt att bedömma efter en ögonblicksbild, men det är dessa bilder ni har skickat in för bedömning, och dessa vi bedömmer efter.

Vill ni att vi ska vara ännu hårdare eller rent av mesigare?


Före/efter-bild

Datum: 2010-08-02 ~ Tid: 14:52:14
Fixade hovskägget idag, öronhåret, skägget och kronranden det blev fräsht.
Nu är det bara manen kvar.
Var tvungen att ta en helkroppsbild och visa vad ljus han blivit igen :OStövlar Till Salu

Datum: 2010-08-02 ~ Tid: 14:19:44
Jag ska sälja mina förra dressyr/allround stövlar. Ett par jättefina Sarm Hippique 1600 i äkta kalvskinn med hög dressyrbåge. De är väldigt mjuka i skinnet och använda i ca 1 år, men de är i ett väldigt fint skick. Stövlarna är väldigt smala och lätta att putsa upp och få väldigt blanka.

Nypris: 6500:-
Nu-pris: 1500:-, eller högsta bud.
Stövlarna kan skickas via post, köparen står för frakten.

Skafthöjd: 49 cm
Vad: 33 cm
Vrist: 25 cm
Fotstorlek: 38 (26 cm)

Vid intresse, skicka ett mail till dressyrmupparna@live.se och märk mailet "stövlar".Ovisade bilder

Datum: 2010-08-02 ~ Tid: 14:17:38

Här kommer ett gäng ovisade bilder från Morgan Riks alla är fotade av fotografen: Ulla-Britt Block
Tips

Datum: 2010-08-02 ~ Tid: 14:04:22


Tänkte tipsa om en kanonbra hemsida som Mamma hittade den heter: http://www.equidesign.dinstudio.se/
Där finns massa sidor med plastrongar och lika många sidor med olika hårnät. Gillar att dom har så många olika modeller man kan välja mellan och tkr ju självklart om bling-bling, pärlor, siden & swarowski. En sidan för den som inte vill se ut som alla andra utan sticka ut med ngt elegant.

Mamma har precis beställt en ny plastrong därifrån. Har jag tur så hinner det komma lagom till SM, hoppas på det. Brukar ju vanligvis inte ge ut vart jag köper mina saker eftersom jag inte vill bli efterapad, tråkigt när alla andra har lika dant lixom. Men den modellen jag beställde kommer inte att kunna göras igen för pärlbanden är slut och finns inte att få tag i längre utom i creamfärg så jag kommer vara ensam om den. Den på bilden har jag beställt.


Hiss eller diss?


Gokväll

Datum: 2010-08-02 ~ Tid: 00:35:33
Det går väldigt mycket framåt med Claudias ben! Det har inte varit ett dugg varmt varken innan eller efter promenaderna på flera dagar, härligt! Jag har bara suttit på henne en gång sedan hon blev friskförklarad, dels för att jag är fjantig och inte vågar, och dels för att jag har haft fullt upp hela veckan så det har av någon anledning bara blivit promenader för hand. Men idag satt jag på henne för andra gången, allt gick superbra tills vi skulle vända och gå hem, då jäklar blev det sprutt i märren ! Hon började trippa och från ingenstans kom 3 enorma bocksprång och sen drog hon järnet iväg. Jag red barbacka och lyckades som tur va hålla mig kvar i alla fall. När jag väl fått ner henne till skritt var det omöljligt att hålla henne lugn så jag blev tvungen att sitta av och ha lite lydnadsträning med henne, haha! Som sagt, åldern är bara en siffra och Claudia är som en förväxt jättebebis :')
Kylde benet när vi kom tillbaka till stallet och åkte ner och tittade till det lite senare igen och benet var fortfarande kallt, puh .. tur!

Eftersom att Linn laddade upp en bild på henne och Zquasch så får väl jag också ta och byta ut Claudia-bilderna mot en bild på mig och Linns förra ponny Philiac.Jag såg att vi fått in närmare 70 Hot or Not mail, för att inte hela vår blogg ska bli full av Hot or Not:ar kanske vi blir tvugna att svara vissa endast via mail, tyvärr. Men vi ska kolla upp det :)

stallet

Datum: 2010-08-01 ~ Tid: 22:08:24
Kom nyss tillbax från stallet, har varit där med Rebecka som har Malte. Har fixat kraftofoder och höpåsar för flera dagar frammöver så allt jag gjorde idag var att mocka, borsta och rida så klart.

Blev en skritttur barbacka idag med lite lösgörande och några meter trav, mest för att kolla av.

Ska åka upp i morgon bitti och mata dem. Stannar kvar och fixar stallet och rider för sen kommer lazerLotta och lazrar Malte och Braven. Saxen får följa med upp så ska han snyggas till lite. Ska även be mamma klippa manen så den blir snygg. Ogillar start ryckta manar ser så träligt och ovårdat ut, ojämna och spretiga NEj tack. 

Fick tid tisdag em för skoning av dem båda.


För ovanlighetens skull fick det inte bli en bild på mig & Braven, utan en på mig & Zquasch Ingrids förra foderponny.

Mitt ridpass

Datum: 2010-08-01 ~ Tid: 15:55:17
Jag börjar alltid mina ridpass med att skritta på lång tygel, aldrig mindre än 20 minuter, för att hästen ska hinna komma igång i kroppen och blir uppvärmd. Jag skrittar nästan alltid ut både innan och efter ridpasset, på asfalt, grusväg och lite mjukare underlag. Efter det tar jag tyglarna och skrittar i en lång och låg form på både böjt - och rakt spår, och flyttar även endel sidvärts för att känna att jag har hästen ordentligt mellan hjälperna redan från början, och för att ha koll på yttersidan och bakdelen.

När jag känner att det funkar och hon har släppt till börjar jag trava i en låg och lång form på rakt spår och lägger mycket volter i olika storlekar. Jag tränar även mycket tempoväxlingar och alltid mycket halvhalter för att känna att man har hästen uppmärksam och med på hjälperna. När jag känner att allt detta funkar och hon travar på i en bra takt och är eftergiven och framåt med mycket energi börjar jag med galoppen. Jag låter henne galoppera på med mycket energi framåt och i en lite lägre form på rakt spår och jobbar mycket med förhållningar och halvhalter för att känna att hon lyssnar även fast hon rids på såpass mycket framåt. Jag brukar bestämma mig för vissa punkter i ridhuset där jag samlar upp och där jag rider fram för att hjälperna ska tas så exakt och effektivt som möjligt.

När jag känner att hon slappnat av ordentligt och är mjuk och genom sig i kroppen tar jag upp henne i en lite högre form och lägger volter och gör mycket övegångar för att känna att hon är ärlig och eftergiven.
Sen rider jag mycket skänkelvikningar, oftast väldigt korta sträckor för att känna att de få steg man göra blir bra och att de går igenom än att man gör långa sträckor och de blir halvdana. Jag rider även öppnor på volt och med tagen bakdel, för att få henne rund, mjuk och kvick i bakbenen. Jag brukar också flytta ut bakdelen ganska kraftigt på volt för att få henne att stretcha igenom bakbenen och komma igång bra då hon kan vara stel i bak. Jag rider även igenom lite skolor och fram- och bakdelsvändningar.
Jag får ganska ofta rida Claudia i ett övertempo för att hon ska komma igång och få schwung i steget innan jag tar ihop henne och rider i ett arbetstempo. Annars finns det stor risk för att hon spänner sig och blir kort och något stum i steget, vilket gör att spänningarna smittar av sig till resten av kroppen och även upp till mig som ryttare.

Efter detta galopperar jag i en lång och låg form igen så att hon får frusta ur sig i ett lugnt tempo. Jag travar sedan av, fortfarande i en lång och låg form, med endel tempoväxlingar, lägger volter och serpentinbågar, innan jag skrittar av.

Ridpassens längd och intensitet varierar självklart från dag till dag, beroende på hur hårt/slappt hon gått och hur hon känns för dagen. Men oftast blir själva ridpasset från att jag tar tyglarna, tills jag skrittar av henne ca 30-40 min. Ibland blir det kortare och ibland något längre, men jag avslutar alltid när det känns som bäst, och då spelar det ingen roll vad klockan är.
Jag rider nästan alltid i en lång och låg form för att få en avslappnad häst som kommer upp med ryggen och jobbar med bakbenen. Ca 80% av ridpassen rider jag i den låga formen.
Jag tar också många skrittpauser och ger självklart mycket beröm och eftergift för att hästen ska känna det den gör som något positivt och få viljan till att göra rätt igen.

Jag rider inte på banan eller i ridhus varje dag, tvärtom så rider jag mer ut än vad jag rider i ridhus.Wow?

Datum: 2010-08-01 ~ Tid: 01:03:46

Under tiden vi kollade på en Saw-film rasede dessa in. Vi kommer att svara på alla men betar av dem allt eftersom så det kan ta lite tid, vi publicerar allt i bloggen. Det spelar ingen roll om det är rörelsebild eller stillastående bild.


RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner