Film från provridning nummer två

Datum: 2010-10-31 ~ Tid: 23:07:26
Här kommer filmen från dagens provridning. Idag red jag från början utan att Lina red innan, och gud vad jag fick rida! Inte det lättaste, men gillar honom supermycket! :)
Film och foto: Annie Lonnfors


KM

Datum: 2010-10-31 ~ Tid: 22:12:14

På framridningen var han mer vild än tam om man säger så haha! Överladdad så jag vet inte vad? Vid ett tillfälle i traven så ville jag få honom att sätta under sig ytterligare lite och duttade lätt till med spöet på ridtäcket, vilket inte ens känns för honom men han hör ju ljudet. Gudars va förnärmad och ilsken han blev. Ingen har rätt att säga åt mig, var attityden han spelade på just då! Han slog bakut så det bara sjöng om det, då var jag ju så klart tvungen att lägga på spöet igen, precis lika lätt som gången innan endas för att visa honom att man inte kommer undan genom att göra sådär. Då vart han ännu mer irriterad på mig och slog gång på gång, jag duttade så klart till efter varje gång och han slog nog 10-20grr? Sen gav han upp och skötte sig eftersom det inte lönade sig att kicka. Detta är en kille med humör, ingen tvekan där inte.

Inne på banan hade han fått göra över med den mesta överskottsenergin och var inte sådär odrägligt pigg utan rätt så lagom. I första halten vart det lite ojämnt men han stod i alla fall stilla. Sen vart galoppfattningen ett steg för sent och på sista uppridningen gjorde han nästan som en halvhalt med ena frambenet innan han fortsatte. På nått ställe i programmet ökade han ett steg på tempot, knappt märkbart. Var ingen som såg det men jag kände det i alla fall, både i galoppen och traven. Men det är ju inga stora missar ändå, men nått måste man ju hitta så det kan bli bättre. Är nog rätt nöjd med ritten för han var trevlig att rida och han var väldigt positivt inställd hela programmet, ioförsig är han alltid det eftersom han älskar att tävla och visa upp sig. Jag gissade på ca 70%, fick 70,36%. Ganska bra gissat? Börjar få in känslan, om inte domarna ligger väldigt högt eller väldigt lågt vill säga. Är nöjd med bedömningen, fick högt på det som var bra och lägre på missarna. Fick även bra tips i den sammanfattande rutan.

Vann klassen med 5% till godo. Alla kategorier + storhästarna tävlade tillsammans. Jag vann KM nivå-1, den som vann KM nivå-2 hade 65% och den som vann KM på storhäst hade 63%. Det var även vi tre som var de ända placerade i klassen.

Är nöjd med hästen men lite irriterad över allt snack som ska bli. KM är till för att ta fram klubbens BÄSTA ryttare då ska alla ha rätt att delta även om man är överkvalificerad. Skulle ju aldrig ha deltagit i tävlingen om det inte var för att det var KM.

Detta var våran sista start någonsin tillsammans, han åker på torsdag<'3


Joggar honom alltid lång och låg i början av mina ridpassHaha vadå ta i? Han ÄLSKAR ökad galopp snett igenom!Första traven!

Datum: 2010-10-31 ~ Tid: 21:28:33

Har varit i stallet hela dagen förutom en kortis när jag var hemma och åt sen åkte jag tillbaka till stallet. Har därför inte blivit något bloggande.

Lillans temp har gått ner till 37,6 nu skönt! Hon verkar lite piggare och ser mycket fräshare ut så vi gick på en promenad.

När vi hämtade Cupido var han inte speciellt förtjust i transporten men idag när vi gick fram till den så nosade han lite och följde sedan efter lite tvekan med mig rakt över rampen, så duktig kille! Longerade Cupido med inspänningen idag igen, han sökte sig neråt på en gång och var mycket stadigare i formen idag samt mer avslappnad. Longerade honom över en liten bom som han trodde skulle hoppa upp efter honom och bitas, han tog därför extra stora språng. Idag hade han även stigbyglar för första gången. Vi band dem till en början så att de inte skulle slå mot sidorna sen tog vi loss dem så att de kunde röra sig fritt. Han visade inga tecken på obehag eller att han ens märkt att det fanns något där haha.

Idag hängde jag inte något på Cupido utan satt upp på en gång men eftersom jag inte hade någon assistans mer än mamma så fick jag hoppa upp från pallen i stigbygeln på en gång men det gjorde varken till eller från för hans del. Vi provade även att trava på några långsidor för första gången, han var jätte duktig! Jag koncentrerade mig bara på att rida mjukt och följsamt, han sökte sig neråt med krökt nacke helt på egen hand. Idag var första gången jag provade att driva. Jag gjorde som så att samtidigt som jag drev smackade jag lite, sen efter en stund så slutade jag smacka och drev bara. Helt sjukt hur fort unghästar lär sig alltså!

På slutet av den 5-10minueter långa ridturen så red jag själv i skritt och gjorde till och med en volt tillbaka. Är supernöjd med honom! I morgon ska han inte behöva ha något på ryggen. Jag tänkte prova att löshoppa honom nämligen.

Kommer ett eget inlägg om KM.


Idag

Datum: 2010-10-31 ~ Tid: 20:59:25

Imorse var jag duktig och cyklade till ridhuset och kollade på KM. Direkt efter åkte jag, mamma och Annie till Laxå och provred Solis för andra gången, det kommer en film och några bilder lite senare. Glömde min systemkamera hemma och hade dåligt med plats på minneskortet till digitalkameran så det blev inte så mycket filmat och fotat idag.

Jag och Annie har varit ute på promenad med Claudia och Quillen i mörkret, det blev dock bara en kortis idag då vi hörde ljud i skogen och vände hem nästan direkt, haha! Just nu håller vi på att ladda ner film och har varit framme till coop och handlat cola, chips, godis och chokladpudding.

Kika in snart så kommer det film och bilder på mig och Solis :)


Min fina röda grep gick sönder ...Svårigheter

Datum: 2010-10-31 ~ Tid: 10:02:08
Mitt stora problem med min sits är min position i sadeln. Jag har väldigt lätt för att sänka högeraxel och i kombination med det vika mig svagt i högersidan, och få mer tryck i höger sittben. Samtidigt är jag felplacerad i har höger sittben nästan mitt i sadeln. På bilden syns tydligt hur olika långa mina ben är vilket är en bidragande faktor till min snedhet. Jag måste hela tiden tänka på detta vilket ofta gör att jag spänner mig och har svårt att slappna av.

Någon mer än jag som har liknande problem?KM idag

Datum: 2010-10-31 ~ Tid: 09:00:39
Idag skulle jag och Claudia egentligen gjort vår första start sen i våras, istället får jag sitta på läktaren och titta på ... träningen igår blev ju självklart också inställd och nu är det bara 3 dagar kvar till ultraljudet. Jag hoppas till tusen att allt är som det ska, och skulle det inte vara det så har hon ju trots allt faktiskt vilat en månad redan, så jag ligger isåfall lite före i tiden. Sen är det bara att ta nya tag och börja om igen ...

I eftermiddag ska vi åka till Laxå och provrida Solis igen, Linn följer med så det blir säkert mer film och bilder som ni får se sen :)Stackars Lillan!

Datum: 2010-10-30 ~ Tid: 23:12:48

Red ett dressyrpass på Braven idag han var verkligen kanonfin!

Lillan såg lite hängig ut i hagen idag, gissade att hon stod och sov men när jag kom fram såg hon jätte grinig och matt ut vilket inte kändes bekant. När jag tog ut henne på våran dagliga promenad var hon helt knäpp om stod på bakbenen och vevade med frambenen samt hoppade på bakbenen. Jag trodde bara att hon fått lite väl mycket överskottsenergi eftersom hon inte får sitt rörelse behov tillfredställt nu när hon måste vila. Hon var fortfarande lite varm på svullnaden. När jan kände inaför hennes relativt tunna täcke var hon het som en kamin! Jossan kände på öronen och de var också varma vilket kan tyda på feber. Så jag tempade henne, hon hade 38,1. Vet dock inte vad hennes normaltemp är vissa hästar kan ha 37 medans andra har 38. Men vi tog tempen vid ett senare tillfälle och då hade det stigit ännu mer. Hon var helt blöt av svett vid det här laget och vi bytte till ett fleecetäcke som kan absorbera bort fukten. Ska upp till henne igen om en liten stund (23:10) och kolla hur hon mår samt tempa igen.

Idag har Cupido haft inspänningstyglar för första gången. Vi satt dem väldigt löst eftersom det är helt nytt för honom och vi hade dem bara så att han skulle vänja sig. Trots att de satt så löst så sänkte han huvudet med en liten krök på nacken och god ryggverkan. Vi behöver nog inte spänna den mer än så. Det tog bara ett par varv innan han började tänka nedåt. Jag satt även på honom några varv i ridhuset, det gick skitbra! Provade styra lite med tyglarna och tryckte lätt med skänklarna mest för att han skulle vänja sig vid att det finns något där. Jag hade nätt och jämt kontakt med munnen men så fort jag rörde lite på tygeln gav han efter och sökte sig neråt, han kom nog ihåg inspänningstygeln? Sjukt vad fort han tar in ny information och lär sig!

Film från longeringen kommer


Här ser man tydligt hur löst inspänningstygeln sitter och att han trots det söker sig nedåt med välvd rygg.


En liten del om mig

Datum: 2010-10-30 ~ Tid: 15:45:49

Det är alltid supersvårt att skriva om sig själv, vilket jag säkert inte är helt ensam om att tycka då man oftast uppfattar sig själv på ett annat sätt än personerna i ens omgivning.

Jag heter iallafall Ingrid Skoog som nog de flesta av er förstått, med Siv och Maria som mellannamn, haha! Jag bor i Knutsbol, på "Kosia" i Degerfors tillsammans med min mamma, hennes sambo, hans dotter, min syster och tre katter, då mina föräldrar är skilda. Min pappa bor på andra sidan stan med sin fru, hennes dotter och min halvsyster, lite smått invecklat. Mina föräldrar skilde sig när jag var cirka tre år gammal så det är inget jag minns speciellt mycket av, förr bodde jag varannan vecka men tills för ett par årsedan bor jag bara hemma hos mamma där jag och min låtsas syster har ett eget hus som vi delar på.

Jag började rida på ridskola när jag var 2,5 år gammal och fortsatte fram till våren 2009 när jag var snart 16 år gammal. Har även hållt på med fiol, scouterna, simhopp och så vidare, men iallafall .. en liten trivsam ridskola där jag lärde mig rida från grunden. Jag har ridit ganska många olika ponnysar där under alla år med fastnade speciellt för Trestena Zquasch som även var den ponny jag började tävla. Tyvärr sköt jag iväg ordentligt på längden och växte ur lilla Zquasch, så i september 2008 köpte vi Claudia efter flera års tjatande om egen häst. Jag fortsatte på ridskolan även fast jag fått Claudia och schemat var fullspäckat eftersom jag varje dag efter skolan hjälpte till på ridskolan och lektionerna som höll på mellan 15-19. Efter detta ägnade jag tiden åt Claudia som också tog ett par timmar, så jag brukade vara hemma vid 23 på kvällarna, samtidigt som jag var i skolan hela dagarna, trots detta gick jag ur nian med mvg i alla ämnen utom två. Efter 8 månader insåg jag att det blev alldeles för mycket och slutade på ridskolan och ägnade all tid åt Claudia. Jag har inte de bästa förutsättningarna inom hästvärlden då min mamma är rädd för hästar och är helt ointresserad, men snäll som hon är ställer hon upp för mig, så fick jag en häst tillslut ändå. Jag gör det bästa utav situationen och har ett eget stall där jag själv tar hand om Claudia och Quillen, jag jobbar för att kunna lägga extra pengar på hästarna och jag ordnar nästan allt själv med träningar, tävlingar, skoningar, foder, häst- och stallskötsel och så vidare, men självklart ställer mamma upp också.

Vid skolstarten år 2009 flyttade jag och Claudia hemifrån till Karlstad, Lillerud, där jag började plugga. Tyvärr funkade det inget vidare med Claudia samtidigt som hon blev skadad så under de sista tre månaderna av terminen flyttade hon hem och jag pendlade varje dag fyra timmar fram och tillbaka samtidigt som jag skulle hinna med skolan, hästarna och mig själv. Jag kände att det aldrig skulle funka och jag ville göra det bästa för Claudia, så efter att ha läst ett år på Lillerud hoppade jag av och flyttade hem för gott.
Just nu pluggar jag på distans som jag gjort i lite över två månader nu, superskönt! Mer tid åt hästarna och man kan planera dagen precis hur man vill. Varje dag känns som lördag! Jag pluggar till exempel oftast på natten då jag har ganska mycket överskotts energi och kan dygna i nästan 3 dygn i sträck helt själv i mitt rum om det skulle vara så. På helgerna brukar jag jobba som servitris, jag städar även och diskar på Valsverket i Degerfors som håller på med olika events.

Jag ägnar nästan hela mitt liv åt hästarna men älskar också att resa och vill att det ska hända saker hela tiden. Gillar att skriva, blogga, älskar musik och spelar mer än gärna full fart i stallet .. hehe. Jag har ett extremt sockeberoende och kan trycka i mig nästan 10 Delicato negerbollar i rad, finns det inte godis hemma så äter jag en bunke kladdkakesmet eller äter sockerbitar. Älskar också ost och brukar smälta ostskivor i micron och äter med gaffel och dränker i aromatkrydda.

Jag vet inte riktigt hur jag är som person, jag kanske inte är den rätta att svara på frågan eftersom jag garanterat ser mig själv på ett helt annat sätt än de som känner mig. Jag brukar se det lite som när man pratar, min röst låter helt annorlunda i mitt huvud än hur den låter i andras öron, vilket visar sig ganska bra när man hör sin röst på inspelad. Jag upfattar mig själv som envis, social, kass humor, lite annorlunda ganska konstig, tror jag. Jag umgås gärna med kompisar och träffar nytt folk, men klarar mig också väldigt bra själv och känner oftast inget behov av att alltid ha någon att träffa och prata med. Jag brukar säga som så, att jag skulle kunna sätta mig på en stubbe i skogen helt själv en hel dag, få tiden att gå och kunna roa mig ändå, ehh ja.
Jag har lätt för att skriva och uttrycka mig i ord och lite svårare för att prata då jag brukar sluddra på orden eftersom jag pratar så fort och vill ha sagt så mycket på en och samma gång. Jag visar oftast inte mitt rätta jag för folk jag inte känner, och när jag väl lärt känna någon kommer mitt störda jag fram ... som Sofie sa, något i stil med "stackars den som är tillsammans med dig och tror att du är normal när ditt rätta jag kommer fram efter ett tag". I övrigt är jag nog lite lat och har svårt att ta tag i saker och anpassar mig oftast efter alla andra. Jag vet inte, men folk brukar se mig som smart, haha(!!) och jag har väldigt lätt för mig. Ja, det där tycker jag beskriver mig ganska bra.

Jag som trodde detta skulle bli svårt skulle nog kunna skriva i en evighet, men för att det inte ska bli för långdraget och ointressant att läsa så avrundar jag här. Hoppas att ni som har förutfattade meningar om mig kanske ändrar dom, eller håller kvar vid dom. Här har ni en liiiten del om mig och mitt liv, enligt mig själv :)Lördag

Datum: 2010-10-30 ~ Tid: 13:05:01
Jag ska alldeles strax bege mig till stallet och mocka, fixa mat och gå en promenad med Claudia. Klockan 17 börjar jag jobba, idag ska jag dock jobba för klubben (Karlskoga Ryttarteam), fast på mitt ordinare jobb.
Vi har fått önskemål om att berätta lite om oss själva, är ni intresserade av det? :)Idolbild

Datum: 2010-10-30 ~ Tid: 12:55:16
Fin idolbild inskickad av: NillanP @ BDB.Alltid lika sen med mina inlägg (A)

Datum: 2010-10-30 ~ Tid: 10:43:39

I stallet igår så gick jag promenad med Lillan och lindade benen som vanligt. Hon var fortfarande lite varm på svullnaden.

Braven och Cupido hade vilodag.

Skötte bara om Cupidos sår som han haft sedan han kom. Det är så gott som borta nu. Jag har varit väldigt noggrann att göra rent och smörja vare dag. Det sitter i vecket på sidan av svansen och har därför lätt för att gå upp. Sen fick han springa lite fritt i ridhuset.

Efter stallet så åkte jag hem och slängde i mig mat lite snabbt. Krabba, mums! Sen bar det av till Dammängen där jag ”spökade” på sökvandringen, haha!Här kommer några "otroligt snygga" mobilbilder på Lillan från promenaden.
Film från provridningen

Datum: 2010-10-29 ~ Tid: 23:16:04
Här kommer ett filmklipp från provridningen tidigare idag. Tyvärr blev kvalitén jättedålig efter att jag laddat upp det på videofyme, tar ni upp det i storbild blir det lite lättare att se, hoppas jag :)Provridningen

Datum: 2010-10-29 ~ Tid: 13:58:26
Kom precis hem efter att ha provridit Solis. Gillade honom supermycket! Mycket ponny att rida och känns mer som en storhäst men jag tycker att han passade mig bra. Jag måste dock bli mer effektiv i min ridning och skänkel, han är ju tvärtom mot Claudia och första gången mesrider man ju endel så på söndag ska jag tillbaka och provrida honom en gång till. Anki, Ida och Åsa var snälla och följde med mig dit så det blev ett par bilder och film som ni får se senare. Superbra att ha med flera människor man känner bra som vet vad som passar än också.


Kortfilm

Datum: 2010-10-29 ~ Tid: 13:48:24
Här kommer ett superkort klipp, men måste visa det ändå. Han är så söt lilla Cupido^^ Han går efter mig och snuttar på min jacka och mitt hår x)Igår

Datum: 2010-10-29 ~ Tid: 12:46:59

Skrev aldrig något som stallet igår eftersom jag var så trött och behövde sova. Men skriver lite nu i stället, hoppas det duger.

Var ute och gick med Lillan som vanligt. Hon var lika snäll och lydig som hon brukar fast att vi går i totalt bäckmörker. Något som där i mot inte var lika positivt var svullnaden på hennes ben, den hade inte ökat i omkrets men var varm. Alla andra dagar har den varit sval, skit. Hon vart borstad och lindad med sina back on track och fick lite mumsbitar av mig.

Mamma och pappa var och hämtade hösilage som vi ställde i Lillans hage så hon har fri tillgång. Så fort hennes ben är helt OK så ska vi släppa ihop henne och Cupido.

Tror pappa blev lite förtjust i Cupido för han gick och gosade med honom och bjöd på morötter. Plus att han mockade Cupidos grisiga box, hihi tack!

Mamma har skämt bort mig och mockat flera dagar i rad under tiden som jag ridit och promenerat, tack för det också!

Red ett kort pass i ridhuset med Braven, dressyr på hacket. Han var helt okej i början med hade inte det där lilla extra. Tror jag red för dåligt för efter galoppen fick han den där powern och viljan jag letade efter. Då blev han skitfin att rida verkligen! Red lite öppnor, slutor och skänkelvikningar i trav och galopp för att lösgöra. Sen red vi även en del piruettarbete i galoppen (korta stunder åt gången) så jädrnas fin var han! Önskar att det hade kommit med på film.

Cupido hade vilodag så han skulle hinna smälta lite nya intryck och händelser. Han fick bara springa fritt i ridhuset.


Ush..

Datum: 2010-10-29 ~ Tid: 11:09:24

När jag vaknade och klev ur sängen idag kände jag att ryggen var lite stel och ömmade men det är ju inget ovanligt så jag tänkte inte mer på det utan fixade mig. Valde kläder, sminkade mig, borstade tänderna och håret. Tog sedan på mig ytterkläder och gick ut i källaren där tilltog smärtan i ryggen något otroligt och jag fick akut magknip, kan tänka mig att kolik känns så. Jag slängde en blick på klockan och såg att det var 5min tills bussen skulle gå så jag tryckte på moppehjälmen och rullade ut moppen. Tog lite extra satts uppför garagenerfarten, kände att jag var lite skakig eftersom jag inte ätit något ännu. Brukar äta i skolan eller på bussen nämligen. Började få den där svimmkänslan och försökte ignorera den. Hoppade upp på moppen och tog några djupa andetag för att sedan åka iväg. Sen blev det svart och ett tag därefter vaknade jag under mopedens tyngd. Kände ingenting såg bara lite svagt att den låg där, jag var lealös i kroppen och kunde inte rör mig. Till slut började jag känna smärta i ena benet, just då kom en man förbipasserande och böjde sig ned över mig. Han frågade vad som hänt och jag kände inte igen min röst när jag sluddrade fram svaret. Gjorde ett nytt försök och gjorde mig då förstådd. Sen dök pappa upp. Jag kunde fortfarande inte styra min kropp, var lixom svag och matt. Pappa bar mig in tror ja? Allt var oklart. Sen svimmade jag en gång till i garaget. Han hjälpte mig upp till vardagsrummet så la jag mig i soffan. När jag vaknade hade smärtan och illamåendet gått över. Det kom tillbaka för en stund sedan men försvann lika fort som det dök upp.

Var faktiskt flera månader sedan sist jag svimmade så det var väl helt enkelt dags igen. Brukade svimma ganska ofta förut när jag ”slarvade” med maten. Jag har ganska lätt för att svimma men inte visste jag att man kunde svimma av smärta i ryggen?

Brukar svimma och jag reser mig om jag suttit ned länge, när jag sträcker på mig, har svimmat av kyla, har svimmat när jag slagit mig riktigt illa, svimmade på en träning inför lucia mitt i kyrkan och har svimmat om jag äter dåligt.

Men nu mår jag rätt så bra :)


Skräckexempel - raspning

Datum: 2010-10-29 ~ Tid: 00:06:53
Fortsättning på tänder och raspning. Här är delar ur ett fall som tidningen ridsport tog upp i början av 2010.

Efter att en veterinär raspat hästens tänder blev det akutfärd till Ulltuna då den ryckt till, flera dagar på djursjukhus och mer än tre veckor på smärstillande medel bara för att kunna äta. Hästen drabbades även av problem i munhålan/svalg samt akut lunginflammation på grund av främmane partiklar i luftstrupen. Det fans även skador på tunga slemhinna samt många av tänderna som ger hästen problem att äta för all framtid. Det är oklart om hästen någonsin kan ridas med bett igen och de bortslipade tandytorna kan aldrig återställas.

Genom bedömning har hästen cirka en fjärdedel av sin normala tuggyta kvar och att äta kommer innebära obehag under tid samt ge spänningar i käkmuskeln med fler följdproblem och kommer sannolikt att förkorta hästens produktiva liv.
Text och bilder är lånat från Tidningen Ridsport.
Här kan ni även läsa mer om hästtandvård.

Svar på läsarfråga

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 22:02:17

Haha en fråga som säkert MÅNGA vill ha svar på: Vad är det för stolpar i ridhuset?

Ja vad ska jag säga, det är ett mycket gammal ridhus av gammal modell/struktur och stolparna är bärande för taket. Jag ser dock inget problem med stolparna eftersom jag lärde mig att styra redan som liten på ridskolan ;) Är inte svårare att undvika stolparna än träden ute i skogen. Kan inte påstå att det är någon vidare vacker syn "vårat" ridhus men jag är nöjd ändå det är tak över hududet och väggar samt lite varmare än på utsidan.

Nöjda? :)


Orangea lindor

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 20:17:08
Äntligen orangea lindor som även är sydda så att märket hamnar rättvändt på alla fyra ben. Annars är det ju alltid rätt på två, och upp-och-ner på de andra. Nu ska jag bara beställa hem ett oranget BR-schabrak, ska dock vänta till efter ultraljudet så jag inte beställer och så blir det liggande i all evighet, då känns det bättre att shoppa när det går att använda. Blir mycket roligare då! Får tacka Linn som var så söt och fixade dessa åt mig!

Vet ni någon sida med BR-schabrak får ni gärna säga till!"Dressyrmupp jackorna"

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 18:16:46
Idag kom äntligen de efterlängtade jackorna vi beställde för evigheter sedan. Jag är suupernöjd, dock var alla metalldekorationer i silver på produktbilden och i "mässing" när vi fick hem dem ... jaja, småsaker.
Annars blev de precis som vi tänkt oss, såå snygga!

Vad tycker ni?

Paket

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 18:06:40

Haha Annie http://annielonnfors.blogg.se/ hade rätt. Hon såg ju grejorna i stallet igår! X) Har ingen bild på lindorna de visar nog Ingrid upp själv. Men här är transportskydden. svarta med stadga i materialet och mjuk fodring, det känns lite som en såndär padd man har under sadeln som formar sig efter hästen. Silvig och grå passpoal runt om och förstärkning av läder nertill. Jag tycker att de var stilrena och snygga.

Hiss eller diss?


Gissa vad

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 17:08:49

Hämtade ut ett paket igår. Gissa vad innehållet var? Den första som gissar rätt får en länk till sin blogg.


Skaffa er ett liv!

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 15:29:55

Är så jävla trött på alla svin i Karlskoga! Finns så jävla gott om rötägg här att det är inte sant! Alla tror att de är så jävla bra! Ändå mår hästarna skit för ”ryttarna” rycker hästarna i munnen och sparkar dem med sporrar tills hästarna inte står ut längre utan säger ifrån. På tävling till och med!? Är ju för fan skandal!

Finns så jävla gott om värdelösa hästmänniskor i Karlskoga som inte kommer någonvart med sin ridning men tror att de är bäst i välden! Dessutom snackar de skit och sprider falska rykten om de få ryttare som försöker göra något av sitt liv. Värdelösa förlorare som inte kan hantera sin avundsjuka är vad ni är! Skärp till er för fan och börja rida vettigt och uppskatta de som faktiskt kommit någon vart!

Jag ber er som hemskt mycket om ursäkt för att jag vill förbättra mig och inte stanna kvar på samma sketna nivå hela mitt liv. Det är ju sådant folk blir upprörda över och börjar snacka skit om...

Nej, detta är inte riktat till en enskild person utan ett flertal personer. Ni vet precis vilka ni är ;)


Tänder och bett

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 14:50:09

Något annat som också sliter på hästens tänder ät bett. Vid felaktig användning (ryck och drag) så kan hästens tänder spricka och nötas ner. Men det var inte det jag hade i tanke att skriva om för det är redan en sådan självklarhet att man inte ska behandla sin häst på det viset.

Många har på tok för långa bett till sina hästar utan att veta om det. Ett för långa bett rör sig mer i munnen än vad lagom lång gör vilket ger friktion på tänderna och de slits. När man provar bett ska man inte gå efter hästens mjukdelar på munnen utan käken. Hästens kinder är mycket bredare än hästens käkar vilket gör att man ofta väljer ett för långt bett. De bett som ligger mest stilla i munnen är de med fasta ringar.

Är lite svårt att förklara detta på ett bra sätt men jag hoppas att ni med lite god vilja kan förstå mig.Video

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 13:55:45

Vad tycker ni om videobloggar och ridklipp? Är det bara tråkigt att vi lägger upp det på bloggen eller tycker ni det är kul att få ta del av våran vardag?


Första uppsittningen

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 13:45:46

Film från första gången jag sitter på min lilla prins :)
Fortsättning tänder

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 13:33:27

Nu när jag ändå har tagit upp det här med tänder så tänkte jag fortsätta lite. Bett och foder.

Det är väldigt viktigt att man blöter allt kraftfoder innan man serverar sin häst. Speciellt de pelleterade produkterna. Det är de som är värst.

Då undrar ni säkert, varför tillverkas fodret i pelletsform och inte på något annan vis? Jo det görs endast för att det ska vara smidigt att hantera det för oss människor, det betyder inte att det är bra för hästarna men det går så klart inte tillverkarna ut med.

Hästarnas tänder slits onödigt mycket av ”hårt” kraftfoder. Grovfoder sliter lagom mycket på tänderna. Det vill säga att det förhindrar vassa kanter att skapas men inte trubbar ner dem allt för mycket.

Ska man ge hela korn bör man ”skålla” kornet i hett vatten. Eftersom kornets skal är så pass hårt att hästens mage inte kan bryta ner det och tillgodogöra sig det. Det kommer alltså ut helt igen.

Hel havre är mjukare och det räcker att blötlägga det i kalt vatten för att det ska oskadliggöras. Det samma gäller pellets.

Icke uppblött foder leder till foderinpackningar och slitna tänder.Läsvärt!

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 12:29:45

Något som många tyvärr inte vet men som det bör veta är att utvecklingen går framåt. Även i ridsporten, vi blir kunnigare och måste förnya våra gamla vanor för våra hästars skull. Vet att man sa för några år sedan att hovslagaren skulle raspa tänderna regelbundet, vilket många skrämmande nog håller fast vid än idag mot bättre vetande.

Om ni var hos frisöken skulle ni då be frisören att laga ett hål i en tand på er själva? En hovslagare har inte alls den kompetensen som krävs för att utföra ett korrekt arbete när det gäller tänder. Inte häller en frisör.

Det är rent av sakadligt att ge sig på hästarnas tänder med en stor, grov rasp. Tänderna kan både spricka och lossna stora bitar av. Har även sätt flera skräckexempel på tandläkare som inte vet vad de gör utan rent av slipat ner tänderna på ett felaktigt sätt som gjort att hästarna får helt förändrade tuggytor vilket leder till otroliga spänningar i käkar och outhärdlig smärta som ledde till avlivning eller smärtstillande preparat vid varje måltid.

Tänderna ska ALDRIG raspas utan anledning. Man bör där i mot kolla upp tänderna då och då hos en veterinär med specialutbildning inom tänder. Om hästen har något problem till exempel hakar så filas endast det till med en elektrisk lite apparat som inte gör några skador på tänderna. Om inte hästen har några problem ska den inte under några omständigheter filas eftersom tänderna slits ner och blir allt kortare för varje gång.

Det är oftast på grund av tänderna man får avliva gamla hästar för att de är ”slut” och kan inte längre brukas till att tugga och äta vilket gör att hästen inte får i sig det den behöver.

Detta är något som tål att tänkas på. För ni vill väl inte vara den bidragande orsaken till att förkorta eran hästs liv?Lite bilder på delar av Cupidos släkt

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 12:03:34

Har grävt fram lite bilder på google av Cupidos släktingar. Hittade inte så många men några stycken i alla fall.


Scandic är pappa till Cupido
Solos Carex är farfar till CupidoAmiral är Cupidos farmors far  Hofnar är Cupidos mammas pappaMahone är Cupidos mormors farfar


Freejump Soft Up

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 11:16:16

Dessa stigbyglar har ju funnits ute ett tag. Kan nog tycka att de skulle vara snygga i hoppning tillsammans men en snygg matchning, i dressyr är det dock inget jag skulle använda. De verkar praktiska med tanke på att den yttre delen är mjuk och ger vika om man skulle fastna. Är ändå tveksam till om de är värda cirka 2000:- när de är så fula och när det finns andra säkerhetsalternativ. Vad tycker ni?


Tråkig dag

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 10:19:01
Har legat i sängen sen halv åtta imorse efter att vi släppt ut hästarna och fortfarande inte orkat gå upp. Vet inte riktigt vad jag ska göra idag, känns som en totalt värdelös torsdag. Vid lunch ska jag till stallet och fodra, mocka och gå en promenad med Claudia och Quillen, stallarbetet är alltid kul men det skulle ju gärna få hända något mer idag ... Senare i eftermiddag ska jag iallafall fram till stan, möta Linn, hämta ut våra färdigbroderade jackor och de orangea benlindorna som hon budat hem åt mig.

Gud, saknar verkligen denna hage. Underbart läge!Rubrik?

Datum: 2010-10-27 ~ Tid: 23:02:38

Det var stallmöte uppe i stallet idag. En av de som skulle delta hade tydligen blivit påkörd av en bil så hon kunde inte komma, kripy! Stallmötet gick i alla fall bra, vi gick igenom lite regler som de nya inte var helt medvetna om.

Annie och jag gick på promenad tillsammans idag med Lillan och Cupido. De var så duktiga så, Cupido var dock lite ivrig. När vi kom tillbaka så lindade jag Lillan som vanligt.

Vet ni något sjukt eller? Cupido är en storhäst på 167cm och kan ha storlek 125 på täcken haha! Kort rygg, inget snack om saken.


Ny film på QP

Datum: 2010-10-27 ~ Tid: 21:37:05
Sådär nu har jag klippt i ordning en liten kortfilm till på Cupido. Haha ni får ha överseende med att jag är fet som en gris vilket gör det tungt för mig att springa som synes haha!Svar på gåtan

Datum: 2010-10-27 ~ Tid: 20:38:29

Frida http://hulistallet.zoomin.se/blogg.html gissade rätt svar: Tandborsten, stolen och tråden. Jag sa nämligen aldrig att det skulle vara en och samma sak. Haha, lite klurig och smått irriteranden gåta.


Underbara bilder

Datum: 2010-10-27 ~ Tid: 20:37:58
Jag blev helt mållös när jag såg denna bild som min kompis Elina målat! Hon är grym på att måla och vi hade alltid "målarskola" på lektionerna i 9an där hon skulle lära mig, dock lyckades inte jag lika bra, haha! Just nu håller hon på att måla en bild på Claudia, längtar tills jag får se resultatet. Under tiden tycker jag att ni ska besöka hennes blogg där ni kan se fler bilder, http://elinasbubbla.blogg.se.


Bild lånad från http://elinasbubbla.blogg.se

Gåta

Datum: 2010-10-27 ~ Tid: 17:33:45
Vad är det som man kan borsta tänderna med på morgonen, som man kan sitta på under dagarna, som man kan sy med på kvällen?

Svaret kommer i kväll


Film

Datum: 2010-10-27 ~ Tid: 17:31:33
Här kommer film på mig & Cupido :) Tycker faktist han är väldigt lydig nu, ni skulle ha sett honom första dagara.Promenad

Datum: 2010-10-27 ~ Tid: 17:22:29
Jag och Claudia har just varit ute på promenad, benet kändes riktigt fint idag så med lite tur kanske allt är som det ska på onsdag. Kan även tillägga att jag ska ha kvar Claudia även fast jag kanske ska låna en ponny till.
Gud va fula bilderna blir med digitalkamera ... haha

Lackning

Datum: 2010-10-27 ~ Tid: 13:51:18
Jag har länge funderat på att lämna in mina stövlar på lackning. Kan man göra det även fast de är lite använda men ändå inte slitna? Är det någon av er som gjort det, och isåfall ... hur länge håller det, måste man lacka om ofta och hur mycket kostade det?

Hiss eller Diss på lackade stövlar? Själv tycker jag att det är sjukt snyggt med lackat skaft och swarovskikristaller på bågen.


Cavallo Weltmeister ... borde väl funka att lacka?


Härlig kväll

Datum: 2010-10-27 ~ Tid: 12:13:56

Skriver om igår nu i stället för att lägga upp inlägget jag skrev igår.

Lillan och jag var ute och gick i mörkret idag igen. Det är verkligen svinkall ute nu! När vi kom tillbaka till stallet idag så borstade jag henne och lindade både bak och framben med back on trackpaddar och fleecelindor. Svullnaden ser och känns helt oförändrad vilket både är negativt och positivt. Den är helt sval och fast men står ut en bra bit från benet. Känns som början till ett överben, men jag är inte speciellt kunnig inom området skador. Lillans förra ägare kommer och hälsar på snart och ska kolla på henne hur benet är och om hon rör sig taktmässigt och utifrån det bedöma när jag räknas kunna börja trava henne igen.

Braven hade en välförtjänt vilodag idag. Han gick lite godis, några pussar och lite kel. Han var väl inte helt nöjd med situationen men hästar vet inte alltid sitt eget bästa. Även om hästarna är pigga och arbetsglada kan de behöva en dag för att ta igen sig och smälta allt. Speciellt unghästar.

Jag ledde QP med sadel och träns i ridhuset idag och tränade halter endast för rösten och lite vändningar åt olika håll, han skötte sig utmärkt. Jag har en liten film på det som jag ska lägga upp. Sen joggade jag lite bredvid honom, tänkte att det är bra träning. Är nämligen sugen att vara med på 4års testet med honom (nästa höst) lika bra man börjar i tid så att inget kommer som en överraskning. Det gick också bra, han var lite seg i ”starterna” men efter några gånger hajade han och hängde villigt på. Vi provade även att trava över en liten bom som vi så småningom la upp till ett pyttelitet hinder. Han har aldrig hoppat förut men travade över som han inte gjort annat i sitt liv. Har en film från detta också. blir så himla glad bara av att vara i hans närhet. Han utstrålar så mycket liv, vilja och positiva tankar . Sen när han var ”uppvärmd” lite varm i kläderna helt enkelt så hängde jag något varv på honom, han var lika snäll nu som föregående gång. Kan inte sluta förundras över denna häst, han har gått ute på lösdrift i en hagen utan mänskligt umgänge i 3,5år och accepterar precis allt och tycker det är superkul vad än vi hittar på med honom. Han påminner mig på många sätt om Brave Heart och jag är säker på att han kommer hjälpa mig att finna tröst i saknade efter Braven mer än en gång. Sist men inte minst så satt jag min min lilla bäbishäst, kan ni fatta det? Jag la över benet och skrittade flera varv på honom utan att han kom med minst invändning! Han är så go! Jag hoppade av och provade att sitta upp ännu en gång och skritta några fler varv med samma lyckade reslutat. Helt avslappnad häst. Han sneglade lite uppåt bakåt på mig för att fråga: vad gör du där uppe? Och vände sedan blicken mot mamma igen. Film på detta kommer.


Hej

Datum: 2010-10-27 ~ Tid: 09:31:21
Hade skrivit ett inlägg i går med bilder och filmer men mitt intenet dog så jag fick aldrig upp det. Men så fort jag kommer hem från slänger jag upp det :)


Here Comes The Sun

Datum: 2010-10-26 ~ Tid: 21:39:26

På fredag och söndag ska jag åka iväg och provrida ponnyn Here Comes The Sun, "Solis, för att eventuellt låna och rida, träna och tävla.


Svensk ridponny (korsning Svenskt Halvblod – New Forest) född 2001, 147,5 cm i mkh. E. Valentin Bello Sun ue. Cyrill. Detta är en ponny med mycket stor häst-inslag. Han har en hög ridbarhet och tre mycket goda gångarter. Bra skritt, god takt i traven med riktigt bra ökad trav och en rund och fin galopp. Otroligt mjuk och stadig ponny med lagom motor. Solis har även lätt för sidvärtsrörelser samt skolor. Solis har gått LA dressyr på ca 70%. Han hoppar också bra, tävlad LB hoppning. Kommer med rätt ryttare kunna gå SM i dressyr.

Bilder och text är lånat från: Pony on Track


Nytt UL

Datum: 2010-10-26 ~ Tid: 16:33:10
Har fått en tid för Michel Heyvaert den 3 november, nytt UL. Det ska bli skönt att veta till 100% hur det ligger till med senan. Litar självklart på Lotta som här hjälpt mig jättemycket men vill vara helt säker på allt innan jag fortsätter rida.
Anledningen till att jag inte åker in till klinik, typ Färjestads ATG klinik och liknande är att de har gett mig ett så oerhört oseriöst intryck, de har slarvat, sagt fel och framför allt gett mig felaktig information om skadan! Jag väntar då hellre ett par veckor extra och får en seriös bedömning.

Nästan allt om Claudias skada kan ni läsa här: "Claudias skada", "Trött på ATG" och "Dagens besök".Glöm inte att ...

Datum: 2010-10-26 ~ Tid: 16:00:16
rösta på Claudia som Årets Häst hos Libresse!

Årets Häst 2010
Tack till er som röstar!

Mer info om Totilas

Datum: 2010-10-26 ~ Tid: 13:57:58
Totilas på plats hos Schockemöhle

Vid tiotiden på måndagskvällen anlände världens bästa dressyrhäst till sin nya ägare, Paul Schockemöhle, i tyska Mühlen. Och i dag var det dags för första ridturen.


Ryttaren som fick nöjet att sitta upp på den svarta drömhingsten var Anja Engelbart - hingstberidare hos Schockemöhle sedan många år.
- Lite skritt, trav och galopp, mest lösgörande arbete - ingen direkt samling, berättade Schockemöhle för St. Georg.


Och Engelbart var lyrisk direkt.
- En sådan känsla har jag aldrig tidigare fått på någon häst, säger hon till tidningen.
Vem som ska tävla hingsten är ännu oklart, men Schockemöhle slår fast att Totilas kommer att fortsätta tävla - men han är inte till salu. Han kommer dock antagligen inte att synas mer på tävlingsbanorna i år. Den närmaste tiden ska Totilas istället tappas på sperma, som ska frysas ner.
Hingstens nästa officiella framträdande blir förmodligen Schockemöhles egen hingstvisning i slutet av januari - då lär det också vara klart vem hans ryttare blir.


Schockemöhle letar efter en tysk ryttare till Totilas, och har kontakter med det tyska olympiska kommittén för ridsport. Även Warendorf, Tysklands huvudsäte för ridsport, har meddelat att man gärna hjälper till att hitta en ryttare.
Att Edward Gal ska fortsätta tävla Totilas är inte aktuellt, även om Schockemöhle uttrycker en viss sorg över att skilja ekipaget åt. 


Källa: Tidningen Ridsport


Alltid så svårt med rubrikerna ...

Datum: 2010-10-26 ~ Tid: 13:29:26
Nu ska jag alldeles strax åka in till stan och köpa en digitalkamera, en Panasonic DCM F4. Bra att ha när man inte orkar släpa med sig filmkameran eller systemkameran.Ikväll ska vi köra Claudia till ridhuset. Ska endast skritta och kanske trava något varv då det inte går utomhus just nu eftersom det är så fruset och halt. Anki och Ida ska också dit så det ska bli trevligt med lite sällskap, rider ju i princip alltid själv nu för tiden.
Det kommer upp lite nya ridbilder och en filmsnutt senare om inte kameran är slutsåld när jag kommer ;)
Förslag?

Datum: 2010-10-26 ~ Tid: 12:26:11

Har ni förslag på vad vi ska skriva om?


Kort sammanfattning om dagen

Datum: 2010-10-25 ~ Tid: 21:02:56

Efter skolan åkte jag upp till stallet och red lite dressyr på Braven i ridhuset med hacket som variation. Han var kanonfin och hade riktigt bra takt idag. I galoppen red jag på hängande tyglar (helt fria) och samlade honom i så kort, kort galopp att det var piruettgalopp genom endast säte och rösthjälper.

Lillan var jag ute och gick en redig promenad med i höstmörkret det gick bra antar jag vi gick ju bara rakt fram men. Sen lindade jag henne runt om med back on track paddar. Hon är helt sval i benet och svullnaden har gått ner något.

Cupido fick roa sig genom att springa fritt i ridhuset idag. Det är ju inte är så inbjudande att springa i hala och geggiga hagar. En unghäst har mycket energi att göra av med och då känns det fel att stänga in honom i en box när han har så mycket energi som riktigt kryper i kroppen på honom. Tack och hej för idag, nu ska jag ta kvällen! :)


Vinnaren av 3-åriga dressyrhästar

Datum: 2010-10-25 ~ Tid: 19:42:27
Den helt fantastiska 3-åringen Sohn der Sonne (e: Sir Donnerhall-Sion) riden av Jessica Andersson vann finalen för 3-åriga dressyrhästar under Avel- och Sportchampionatet i Flyinge.
Filmen är från när den stod i Tyskland. Ångrade dock att jag inte tog med kameran ...
Jag tycker att det är riktigt roligt att det kommer in så fantastiska hästar till Sverige! Tänk er denna om några år, vilken potential!

Hästskärare

Datum: 2010-10-25 ~ Tid: 17:44:08
Jag blir illamående vid tanken av hur folk är. Hur kan man ... ??
Har fått höra massor av skräckexempel och vet även om vissa som blivit utsatta för såkallade "hästskärare" . Helt sjukt.Källan hittar ni här.
Det finns även ett flertal artiklar på google.

Hästar i Värmland som blivit utsatta - Film.


Bättre ...

Datum: 2010-10-25 ~ Tid: 16:32:20
Lotta har varit här och laserbehandlat och känt på benet. Hon tror inte att jag behöver oroa mig alls eftersom senan är hård och fin, men vi ska ultraljuda när Michel kommer nästa gång bara som en extracheck.
Claudia har ju vilat i två veckor nu så imorgon tänkte jag skritta ut och kanske trava lite beroende på hur hon känns och hur fruset det är. Det är ju verkligen skithalt redan och vi skodde ju för inte så länge sedan så det är ju ett par veckor kvar innan vi kan brodda, eller det kanske blir lite varmare igen? Det sliter ju så på benen att ha brodd för länge ... Hur gör ni, har ni broddat eller gör ni det mycket senare?


Jag ska dock avboka träningen och tävlingen i helgen, vill inte stressa med något utan bara ta det lugnt och försiktigt fram till dess att vi ultraljudat och är 100% säkra på allt. Har kanske en annan riktigt rolig sak på gång med en annan ponny, ingenting är helt klart än så jag skriver mer när det är aktuellt.Nyblingat schabrak

Datum: 2010-10-25 ~ Tid: 11:36:03
Gick upp tidigt imorse och släppte ut hästarna, åkte vidare till Örebro mot tandläkaren och kom hem för ett tag sedan. Jag passade på att blinga mitt nya Mia's tävlingschabrak, själv tycker jag att det blev supersnyggt! Jag växer nog aldrig ifrån det där med bling-bling. Vad tycker ni?Nu är jag tillbaka

Datum: 2010-10-24 ~ Tid: 23:01:47
Nu är jag hemma igen. Jag har haft en skitrolig helg i Flyinge med Anki, Ida och Åsa! Massor av fina hästar och shopping. Tyvärr tog jag inte med kameran ner dit, men här kommer en bild på det jag fick med mig hem från mässan :)

Nu ska jag lägga mig, vill att det ska bli morgon så jag får åka till stallet och träffa hästarna, har saknat dom!


Mia's schabrak, Mia's paddar, hårnät och Kyra K grimskaft.

Natti natti :)

Datum: 2010-10-24 ~ Tid: 23:01:03

Tror inte vissa har förstått det hela så jag får göra en lite grundligare förklaring.

Anledningen till att jag säljer Braven är för att jag inte har råd att köpa en storhäst att tävla de klasserna jag vill med annars.

Jag skulle ju kunna ha kvar Braven och tävla i MSV klasser men eftersom jag vill mer än så behöver jag en annan häst och då har jag inte råd att ha kvar Braven eftersom det är genom att sälja honom jag får råd till en ny häst.

Det är det som gör det hela så svårt. Hade jag haft råd att köpa en bra storhäst utan att sälja Braven så hade jag självklart gjort det men nu ser inte mitt liv ut så tyvärr.
Du verkar ha greppat vad jag menar och vad jag faktist går igenom. Tack för ditt stöd, det betyder mycket!


Linn Hissar!

Datum: 2010-10-24 ~ Tid: 22:17:09Hiss till rundsydda träns och kandar. Jätte hett just nu! Var ”ute” ett tag men är nu på väg tillbaka med stormsteg! Förut var jag inte vidare förtjust i det alls, men nu har jag ändrat uppfattning helt och hållet. Väldigt stilrent och elegant.


(Googelbild)

Vad tycker ni?


För fort fram?

Datum: 2010-10-24 ~ Tid: 21:31:30

Ni som nu tycker att jag får för fort fram med Cupido. Vad är det ni baserar det på? Att han är lättlärd och inte tycker att det är otäckt så att man kan hänga på honom så pass snabbs som vi har kunnat göra? Jag tycker att man går för fort fram med saker när hästen ej är mogen att göra det man kräver av den.

Det är inte så att vi gör något som överbelastar honom ett par varv hängandes är inte för tungt. Och eftersom att han inte tycker att det är obehagligt ser jag inget fel i det, gör ni?

Hade förstått er om man hade börjat rida honom och trycka ihop honom i någon konstgjord form där han tvingades bära upp ryttare utan tillräckligt med muskler. Eller om han tyckte det var jätte läskigt att ha sadel och bara sprang och knep, med det gör han inte! Det lilla ”arbete” han gör nu är inget som skadar honom varken psykiskt eller fysiskt..

Förstår inte varför han ska gå i hagen och skrota i stället för att bli borstad, lyft benen, ledas, longeras och hängas på om det nu funkar bra?

Om han inte var mogen att göra de sakerna jag gör med honom hade jag självfallet inte gjort det. Men ser det på något vis ut som han mår dåligt på det lilla filmklippet när jag hänger på honom? Nej, trodde väl inte det!


Linn Dissar!

Datum: 2010-10-24 ~ Tid: 19:44:10*Diss till domare som dömer ner ekipage på grund av vilken klubb ekipaget tävlar för.

*Diss till domare som dömer upp ekipage som tävlar för domarens hemma klubb, trots deras dåliga insatser, riktigt lågt!

*Diss till domare som ger hästar/ponnier högre procent beroende på om de känner uppfödaren till hästarna.

*Diss till domare som ger ofördelaktigt höga poäng på grund av ryttarens eller hästens namn. Man ska bedöma dagens prestation och inte gå på gamla meriter!

Det är såna domare som ni som får ridsporten att likna en teater där ni bara spelar upp scener som ni redan gjort upp sedan innan! Domare som ni borde inte få döma!

Håller ni inte med?


:'(<3

Datum: 2010-10-24 ~ Tid: 19:06:04

Min guling kommer nog att flytta till sitt nya hem någon gång under höstlovet, känns jävligt tungt bara att tänka tanken. Det bandet vi fått till varandra är så oerhört starkt. Är så pist off på mig själv att jag inte bara kan nöja mig med att skogsmulla och ha kvar honom livet ut i stället! Vi är som gjorda för varandra och har verkligen skitkul ihop! Livet är inte rättvist, eller jag är inte rättvis.....

Brave Heart är det underbaraste som någonsin hänt mig! Varför kan jag inte vara nöjd med det och skita i mina höga tävlingsambitioner? Hatar mig själv, är delad i två delar!

Hade man haft mer pengar hade man kunnat göra båda delarna, men jag är inte gjord av pengar. Det jag säljer Braven för betalar jag ju Lillan med + att jag får lägga till en del.

Man får tävla ponny som storhäst upptill MSV B eller om det är MSV A? Vilket Braven skulle klara galant. Men eftersom jag vill mer än så köpte jag Lillan med förhoppningar att kunna tävla det klasser jag vill så småningom. Jag har inte råd att både köpa en häst och Lillan och ha kvar Braven.Bild redigerad av: marikaerkkila @ BDB


Stolt!

Datum: 2010-10-24 ~ Tid: 18:15:39
Är så stolt över min lille pluttis! Han är verkligen helgo! Från att inte tillåta beröring, inte kunna bli borstad eller ledas till detta på en dryg vecka! Visst är han duktig? :)
Duktig häst!

Datum: 2010-10-24 ~ Tid: 17:33:22

Idag belastade vi sadeln genom att stå på en pall i stallgången bredvid Cupido och hänga med överlivet på sätet av sadeln. Han brydde sig inte det minsta utan försökte bara nå mig så han kunde fortsätta slicka på mig haha. Han har så himla skön stil, det finns inget som bekymrar honom allt är bara roligt. Eftersom det gick så bra så provade vi att ta ut honom i ridhuset och ”hoppa upp” hängandes över honom och gå några varv. Han brydde sig inte om det häller. Han är verkligen hel cool.

Vi filmade en snutt, någon som vill se?

Haha

Datum: 2010-10-24 ~ Tid: 17:22:26

Det gäller ju att vara säker när man hanterar sin unghäst. Så på med Hjälmen! ;)Svar på tal

Datum: 2010-10-24 ~ Tid: 16:48:21

Hoppas att ni är nöjda med mina svar. Det är såhär jag hanterar unghästar och det har funkat bra hittills för min del. Säger inte att alla ska göra såhär för alla har vi olika metoder men det är såhär jag gör.Nej det tycker jag faktiskt inte. Det är något som man måste lära sig att känna av som människa. Olika hästar behöver olika mycket tid för att lära sig och ta in nya saker. Cupido är varken rädd, osäker eller svårlärd så inget vi hittills gjort med honom har han reagerat på ett negativt vis till.Han har inget schabrak på bilderna eftersom vi provade sadeln och han hade aldrig haft sadel då kändes det onödigt att böka med ett schabrak. Vi hade häller inte planerat att longera med sadel på men så blev fallet och det är absolut ingen fara att inte ha schabrak. Dock brukar jag ha det i vanliga fall.Min mamma longerade honom ett par varv medans jag fotade innan vi bytte tillbaka. Ser inga fel i det? Hon är minst lika van som mig vid unghästar. Jag har ridit in 30st.
Ja tänk för att jag gjorde det. Jag tycker det ligger i var och ens eget ansvar att ha hjälm eller ej. Jag anser att ha är så pass snäll att jag inte behöver ha någon hjälm. Ja visst han kan säkert hoppa till eller kicka, men då flyttar jag väl på mig? Dessutom har man ett longerspö mellan sig själv och hästen som man kan vifta lite med i luften om hästen kommer för nära.
Han longeras med träns för att vänja sig vid att ha bett i munnen. Man måste väl inte rycka och dra i longerlinan? Så varför skulle ha bli okänslig i munnen?
Du svarade i princip på din egen fråga. Han är väldigt ovan vid att man rör benen. De går att lyfta och så nu men kan tänka mig att han skulle röra sig ännu mer med benskydd vilket ökar risken för skador. Så jag tänker vänja honom vid skydd under skrittpromenader inte när han ska longeras i trav och galopp.
Där är en ren skräpsadel som duger att ha när man ska vänja hästen vid att ha sadel. Man vet aldrig om en unghäst brallar iväg går om kull eller något liknande och har sönder hela sadeln. Då kändes det inget vidare att ha en ny ”värdefull” specialanpassad sadel som går sönder utan en sån här skitsadel. Han ska självklart få en annan sadel så småningom men denna duger till det han gör just nu.
Bilder till föregående inlägg

Datum: 2010-10-23 ~ Tid: 21:40:19

Här kommer ett gäng bilder från det misslyckade dressyrpasset på Braven.

Här kommer även lite bilder på lillkillen när han har sadel och blir longerad.
Tje

Datum: 2010-10-23 ~ Tid: 20:21:04

Har precis ätit lite kvällsmat. Jag har för övrigt tillbringat HELA dagen från morgon till kväll i stallet! Först praktiken och sedan ”mitt” stall.


Lillan
gick jag ut och gick med 40min.

Cupido fick sadel för första gången som gick kanon! Han fick träns/bett för andra gången idag vilket också gick bra. Vi longerade även för andra gången.

Braven red jag dressyr på och det gick inget vidare alls. Han var väldigt trälig idag rent ut sagt. Nästan skottpengar på honom! Tur han är så go för övrigt, och såhär brukar han ju inte vara, så det är bara att uthärda och längta till nästa ridpass i stället.


Gomorron

Datum: 2010-10-23 ~ Tid: 04:19:35
Gomorron på er! Klockan är strax efter 4 och Annie har precis åkt hem. Jag håller på att göra mig iordning inför att Ida, Åsa och Anki kommer och hämtar mig klockan 5, då bär det av ner mot Flyinge ... heja om ni ser mig! :)
Jag är tillbaka imorgon natt/måndag morgon.

Nytt ridtäcke

Datum: 2010-10-22 ~ Tid: 22:42:45Har nu beställt ett äggfärgat ridtäcke (Ljusbeige) till Lillan. Det var bara den färgen och klarröd som fanns kvar i storlek 155. Hade egentligen villat ha täcket på bilden, det är så otroligt snyggt! Men det finns bara i 145 :( Passa på, bara tre exemplar kvar! 50% REA! Tack så mycket för tipsen läsare, det var ni som ledde mig hit! :)

http://www.exklusiv.se/shop.html?id=2206


Fredagkväll!

Datum: 2010-10-22 ~ Tid: 21:00:31

Kom nyss hem från stallet.

Direkt efter skolan böt jag om till ridkläder. Sen åkte jag, mamma och Malin iväg och hämtade Lillan. Hon ska skrittas ett litet tag framöver så får vi se när hon är redo att ridas igång igen. Hon är ultraljudad på senorna två gånger och det har konstaterats att det inte är någon senskada.

Vi var inne på hööks en kortis men hittade inget kul där utom kompresser till sår. Om nu det är så kul vet jag inte? Men det kan vara bra att ha åtminstonde.

Lillan fick skritta lös i ridhuset när hon kom hem innan hon kom in i boxen för natten med lite mat. Cupido fick springa lös och så tränade vi att lyfta ben en stund innan han fick ta kvällen. Braven fick även han springa fritt i ridhuset till sin stora lycka!Diss

Datum: 2010-10-22 ~ Tid: 20:30:55
RUTIGA RIDBYXOR

Ger ett stökigt/o-stilrent intryck. Snyggt när man står på backen, mindre snyggt när man sitter på hästen. Det ser mycket mer vårdat ut med enfärgade byxor.

Vad tycker ni?


Jag, med rutiga ridbyxor ... och Braven :)

Hemma

Datum: 2010-10-22 ~ Tid: 17:52:53
Nu är jag hemma igen, hittade inget till Claudia då jag bara hann in till Hööks och inte Till Häst. De har nästan aldrig något bra på Hööks längre, det var bättre förr? Det blev bara en ny vinterjacka till mig. Tänkte köpa en ny ut-och-gå grimma till henne, en Catago i silver. Vill att hon ska känna sig lite snygg när vi är ute och promenerar. Jag kan tyvärr meddela att jag tror att det inte är så bra med benet så det kommer kanske bli promenader framöver. Lotta kommer som sagt på måndag och tittar, sen ska vi boka in en tid för ultraljud när Michel Heyvaert kommer till Örebro nästa gång, beroende på vad hon säger, men allt visar väl åt det.

Nu ska jag och mamma ner till stallet och bygga en mindre hage på plant underlag och kyla benet samt ta in hästarna. Annie kommer hit sen med pizza och godis, bra! Jag behöver blir på bättre humör ... känner att jag håller på att brytas ned mentalt med denna jävla senskada och allt går åt helvete hela tiden.Mot Örebro

Datum: 2010-10-22 ~ Tid: 13:54:10
Jag har precis varit ute på en promenad med Claudia i första snön! Nu ska jag in till Örebro och shoppa, förhoppningsvis lite nya fina grejer till henne.

Sånahär kommentarer blir jag verkligen jätteglad av att läsa och gör det ännu roligare att blogga och dela med sig av sin vardag!:

Gud så tråkigt ...

Datum: 2010-10-22 ~ Tid: 11:04:55Artikeln kan ni hittar HÄR.

Redigerad bild

Datum: 2010-10-22 ~ Tid: 10:24:41

http://www.equilina.se/ har redigerat en av mina favoritbilder på Brave Heart :) Lina har bland annat redigerat bilder till hingstkataloger.


Vad tyx?


Namnens innebörd

Datum: 2010-10-22 ~ Tid: 09:47:20

Cupido - är kärleksguden i den romerska mytologin, ofta avbildad i konsten (så kallad amoriner). Han var son till gudinnan Venus. I den grekiska mytologin motsvarar han Eros.

 

Caol Ila - det uttalas: kull-ila. Caol Ila är ett whiskydestilleri i Port Askaigön Islay beläget utanför Skottlands västkust. Caol Ila tillverkar en klassisk rökig Islaywhisky.

 

Brave Heart - betyder modigt hjärta och det var just därför han fick sitt namn. Som liten fick han käken avsparkad på två ställen och hela rumpan uppslittsad.

 

Lite värdelös info för den som har ännu tråkigare än mig.


Hjälp mig snälla? :)

Datum: 2010-10-22 ~ Tid: 09:07:33

Jag vill nu har eran hjälp att hitta ett snyggt rid/ländtäcke till Lillan och Cupido. Gärna ett med lite vattenavvisande ytan, men ull och fleece går också bra om det är snyggt vill säga.


? :)

Datum: 2010-10-21 ~ Tid: 22:08:02

Varför läser just DU våran blogg? Vad är det som får dig att återvända hit?


Framsteg

Datum: 2010-10-21 ~ Tid: 20:33:05

Under ens veckas tid har Cupido hunnit göra så många framsteg.

Från att vi inte kunnat rör bakdelen eller benen utan att han kickade hejvilt och kring sig kan vi nu borsta hela kroppen och lyfta alla ben utan några problem samt verka honom.

Förut gick han över folk och slet sig. Nu går han bredvid den han blir ledd av och gör halt så fort ledaren gör det.

Han har aldrig varit rädd om sig och därför kickat och han har häller aldrig varit dum eller aggressiv. Han har helt enkelt inte lärt sig hur saker och ting ska gå till och viftar bort oss som flugor och hade ingen respekt bara. Nu när han vet vad som gäller är han jätte trevlig och väldigt lättlärd samt positiv till allt.

Han har under denna veckas tid lärt sig ha bett, träns och bli logerad som gick utmärkt. Det dröjer nog inte en evighet innan han går att hänga på. Men till ha börja med ska vi prova att löshoppa honom lite och få in rutinen på det här med longeringen.


Fanbild

Datum: 2010-10-21 ~ Tid: 19:54:19

Fin idolbild inskickad av: Ida Johansson – idajohanssson @ BDB
Har du en bild du vill skicka in på någon av oss så skicka till dressyrmupparna@live.seSvenskt Avel och Sportchampionat

Datum: 2010-10-21 ~ Tid: 19:18:13
Lördag till söndag (23-24/10) åker jag ner till Flyinge med Ida, Åsa, Anki och Linda och tittar på Svenskt Avel och Sportchampionat med finaler i Breeders Trophy.

Fler som ska dit? :)


Hot or Not, BILDER!

Datum: 2010-10-21 ~ Tid: 19:17:27


Du är något bakåtlutad med sänkt huvud, räta upp dig och få upp blicken. Du ha bra skänkelläge, händerna kan ha en något högre position. Hästen har bra nackhöjd men går bakom lodplanet och måste få fram nosen en bra bit. Lite mer power önskas. NOTHästen ser ut att ha huvudet något på sed. Bra form. Du ser lite framåtlutad ut, försök ta tillbaka skänkeln lite granna. Bra tygellinje, vrid om händerna och ha dem jämna bredvid varandra. Hästen ser inte riktigt ut att jobba genom hela kroppen? Men kan vara svårt att se på en bild, speciellt i en felstegsbild. Hästen ser positiv ut samtidigt som den är uppmärksam på sin ryttare. NOT 


Fin sist, du lutar dock något inåt och har väldigt ojämn handställning. Du måste sluta om handen runt tygeln och vrida om den. Hästen jobbar i en ganska bra form men är något bakom hand. Ser ut att jobba under sig men kan nog få lite mer glöd bakifrån. Denna ponny ser också positiv ut till sitt arbete och ser ut att lyssna uppmärksamt på sin ryttare. HOT


Från: hjertaViktoria @ BDB

Datum: 2010-10-21 ~ Tid: 17:48:32

Linn ingvarsson , @weppling <3

Jag vill bara säga att jag har nog ALDRIG sett en sån som du Linn!

Du tar verkligen hand om dina hästar!
och man ser verkligen hur hårt du har slitit med din häst , Brave Heart , <3

Du är en väligt rutinerad ryttare!
Och du sitter perfekt , och rakt över hästen!

Det blev en dressyr häst utav honom , och du passar perfekt i dressyr branchen!
Du passar väldigt bra på hästryggen ! , <3

Jag har hört från folk som känner dig att du är en väldigt bra ryttare och väldigt bra som person också!
Du är väldigt omtyckt som person , och dom älskar hur du rider och hur du tar hand om dina hästar.
Den kärleken du har och ger  till dina hästar , den kärleken har ingen annan att ge till någon!
Dina hästar har tur som får ha dig som ägare!
Dom är tur att det är du som sitter och kämpar , dagar , veckor och år!.

Hästar är djur som behöver kärlek , vänskap och omtycknad!
Dom behöver en ryttare som bryr sig om dom , och kämar med dom på dagarna ...
Det är även bra om dom får komma ut och tävla lite!

Linn jag kan säga att du har och gör allt som en häst-ägare ska göra!

Ibland kan man bara känna att man ger upp , för hästen har vart jobbig , bråkig och man känner verkligen att hästen inte lyssnar på skänklarna och allt man ber dom om att dom ska göra!
Men du har kämpat och slitigt med din häst , nästan från grunden!.

Jag är riktigt imponerad över dig som ryttare!
Och jag blev målös första gången jag såg din häst på bild!

Linn jag vill bara säga att du är en person som jag aldrig har sett eller hörtalas om!

Det pratas lite här o var om dig , men det är riktigt bra saker , tex så kan man höra så här : Du vet hon Linn som har Brave heart  ? , hon är i alla fall en skit bra ryttare , och hennes häst är ju otroligt underbar!

Och det stämmer!

Jag är riktigt imponerad!

Linn du är en bra ryttare och du är nån jag kommer att ha som förebild!

Du är en väldigt bra person och ryttare!
och jag älskar att kolla på dina bilder!

Tack Linn för underbara bilder , och för att du är en väldigt bra förebild! <3


Tack så mycket Amanda Hellman för så många vackra ord! Blir verkligen rörd och stolt samt förvånad att någon kan tycka som du? Tack ska du ha! :')<3


Hjälp? =)

Datum: 2010-10-21 ~ Tid: 17:19:35

Har haft mer ont i kroppen än vanligt ett par dagar nu. Har ansträngt den fast att den sagt nej och inte vilat tillräckligt. Så nu sitter jag här med min back om track krage. Jag tycker dock inte att det blir någon skillnad när jag har den, men tänkte ge den än chans i alla fall. Är det någon av er som använder er av back on track grejor på er själva? Hur tycker ni att de funkar i så fall? Funderar på om jag ska ta hästarnas benpaddar och joxa fast på min nacke och rygg på något vis, de vet jag ju i alla fall har effekt. Ikväll ska jag även köra lite med TNS apparaten på rygg, nacka och axlar. Vet ni fler produkter som kan lindra smärta utan att vara otillåtet? Alvedon, voltaren och ipren hjälper ej. Har provat spikmatta men det funkar inte. Dricker alovera varje dag. Äter omg3 och vitapro. Har alovera heatlotion, rinex(starkare än linment) och har även provat hästlinement. Går till sjukgymnast och får massage det hjälper ett lite tag. Äter kalk varje morgon och går till en osiopat/kiropraktor.Sen ska jag mysa framför någon bra film. Gillar skräck, action och bilfilmer. Tips?


Fara på väg!

Datum: 2010-10-21 ~ Tid: 17:04:22

Har precis varit ute och övningskört. Tänkte ifall ni undrar om trafikolyckorna i TV, haha skoja bara det gick super!  Körde till Lunedet tillbaka till stan, till flygfältet, till Jysk och sedan hem igen.

Mamma var ute och gick med Cupido på en promenad i morse han har tydligen skött sig bra. Hon hanterade honom lite i övrigt och tog hand om stallarbetet idag.Hot or Not, BILDER!

Datum: 2010-10-21 ~ Tid: 14:19:28De tre första som skickar in sin bild till Hot or Not NU får sina bilder publicerade i ett Hot or Not inlägg idag!
Bilden skickas i ett mejl till: dressyrmupparna@live.se märk mejlet ”Hot or Not, Bilder”Gårdagen

Datum: 2010-10-21 ~ Tid: 12:27:02

Igår blev som sagt Cupido verkad. Han tog det i godan ro och var jätte lugn och snäll. Han vevade lite med bakhovbarna men när han insåg att det inte gjorde någon skillnad så slutade han och stod stilla. Under tiden han blev verkad så sysselsatta han sin med att slicka hela min tröja, mitt hår och ansikte, haha tokhäst!

Red ju ut på Braven och det var mycket uppskattat. Vet inte vad det tog åt honom han var som en liten krutladdning redo att sprängas vilken sekund som helst. Han bockade och gjorde glädjeskutt hela ridturen! Galopperade på tvären i diket och var allmänt uppspelt. Det är en stäcka som jag låter honom stäcka ut så fort han vill, det fick han så klart idag också. I slutet av denna sträcka kommer en liten bro där jag brukar bromsa in innan och vända hemåt igen. Så nu när jag skulle bromsa så hade jag helt slak tygel och började bromsa med rösten innan jag tänkte göra halvhalter med tygeln. Jag hann bara säga: Prr. Så slog han på en riktig slidestop så det blev 2m långa bromsspår efter oss. Jag var när på att dratta över öronen på honom eftersom detta inte var rektionen jag förväntat mig. Är märkligt hur fort hästar lär sig saker. Vi har t.ex. en liten bäck vi brukar hoppa sen hoppar vi tillbaka över den. Nu när vi går förbi på långtygel hoppar han först över vänder och hoppar tillbaka av sig själv. Vi hoppade även över ett par stenar på 80-90cm som han fullkomligen flög över, haha vilken lycka. Det är så lätt att göra honom glad!

Var i stallet lika länge idag (12timmar) som igår och på kvällen när jag kom hem var jag helt slut! Jag slocknade redan vi halv 10 på kvällen haha.


Gammal bild på BusBraven.


Im back

Datum: 2010-10-21 ~ Tid: 11:12:56

Nu är jag pigg och utvilad igen efter en låång sovmorgon, sov till 10:45! Idag är det min lediga dag och jag ska bara ta det lugnt och göra sånt jag känner för. Så skönt att kunna göra så någon dag då och då. Jag jobbar på praktiken under lördagar i stället för torsdagar är därför jag är ledig idag, om ni undrar.

Ska gå ner och äta lite frukost nu, vi hörs senare med lite nya inlägg. Ska bland annat skriva lite om gårdagens uteritt och hur verkningen av Cupido gick. Tipsa gärna om något kul ni vill läsa om :)Rubrik?

Datum: 2010-10-20 ~ Tid: 21:53:18
Claudias ben kändes bättre nu på kvällen, mycket torrare! Hoppas det känns ännu finare imorgonbitti, tänkte tömköra lite på förmiddagen, dock bara i skritt. Lotta kommer på måndag och tittar på benet samt laserbehandlar.

Nu ska jag plugga och uppdaterar imorgon istället, är på dåligt för humör just nu och känner för att gömma mig under täcket resten av kvällen.:(

Datum: 2010-10-20 ~ Tid: 15:15:10
Idag hände en av de saker som inte får hända. När jag kommer till stallet i förmiddags springer Claudia som en galning i hagen ... Jag lyckades locka henne till mig med lite godis och benet kändes fint. Eftersom vi precis skulle åka iväg till ridhuset så tog jag direkt på transportskydden, lastade och åkte iväg. Väl framme tar jag av transportskydden och känner på benet som då har svullnat endel och är varmt. Ringer direkt till Lotta (equiterapeuten) och hör med henne vad jag ska göra. Vi fick åka raka vägen hem, kyla med kallt vatten i 15 minuter, torka benet, smörja med arnika och linda med paddar och fleecebandage. Ska snart ner igen och göra om samma procedur och hoppas för guds skull att svullnaden har gått ner ...
Nu blir det ett par dagars vila för Claudias del med promenader på asfalt och kyla flera gånger per dag, samt en liten hage igen. Kan tillägga att hon inte är halt och har heller inte varit.Terrängvideo

Datum: 2010-10-20 ~ Tid: 14:55:54

Här kommer en kort video från när jag och Braven tränade terräng för 1-2 årsedan.


 Botulism

Datum: 2010-10-20 ~ Tid: 14:20:17

Vi har båda två vaccinerat våra hästar mot botulism (botox). Även om det inte är ofta hästar insjuknat i det har vi gjort det som en extra säkerhetsåtgärd. Är era hästar vaccinerade?


Botulism är en förgiftning som dödar både fåglar och däggdjur runt i världen. Giftet är väldigt kraftfullt och för hästar som är känsliga krävs en oerhört liten mängd för de ska visa symptom och dö.

Symptom

De vanligaste symptomen är:

 

·         Darrningar i musklerna.

·         Orörlig och stel gång.

·         De får svårt att äta och svälja.

·         Muskelspänningarna i tungan och svansen blir nedsatt.

·         Det kan förekomma svagheter som leder till förlamning i de stora muskelgrupperna.

·         Vissa hästar kan ha svårigheter att hålla upp huvudet.

·         Pupillreflexen blir nedsatt.

·         Förstoppning och spänd urinblåsa.

Detta leder till en muskelförsvagning. I slutskedet kan inte hästen resa sig och inom 48-72 timmar dör den i andningsförlamning eller cirkulationssvikt.

Varför får hästen botulism?

Det är en bakterie som orsakar botulism. Den producerar ett mycket starkt nervgift, botulinumtoxin. Denna bakterie kan man hitta i jorden, speciellt i syrefattig miljö. Den bildar sporer och toxin (gift). Anledningen till att den bildar sporer är för att den ska kunna leva i miljöer där den annars inte skulle klara sig. Detta gift är ett av det mest kraftfullaste som kräver endast extremt liten mängd för att orsaka sjukdom.

Hur blir djuren smittade?

Den vanligaste infektionsvägen är när man fodrar hästar med orent och felaktigt inplastat vallfoder. Om döda djur eller jord finns i höet när man skördar eller plastar in det får bakterien en bra förutsättning att växa till sig. Är miljön tillfredställande för bakterien kan giftet lägga sig i hela balen.

Har en häst ett sticksår på kroppen eller om det nyfödda fölet får en infektion i naveln kan de vara öppningar för bakterien. Detta är dock inte vanligt förekommande.

Diagnos

Det är symtomen som ställer diagnosen. Den definitiva diagnosen kan dock bara ske på ett laboratorium genom att analysera blod, mag - och tarminnehåll eller genom att kolla fodret. För att fastställa att det verkligen är botulism tar man serum och/eller maginnehåll från den sjuka hästen. Man kan även analysera foder eller material från den döda kroppen (efter obduktionen). Sedan injiceras serumet på möss. Genom att se hur mössen påverkas kan man diagnos. Det tar ca en vecka att genomföra analysen. Detta är det enda alternativ för att fastställa sjukdomen och det görs över hela världen. På SVA pågår forskning idag för att försöka hitta kemiska vägar att gå istället.

Vilka prover tas?

Om du misstänker att din häst kan ha botulism måste veterinär kontaktas så han/hon kan ta prover på hästen och på fodret den får. Tänk på att spara allt foder som du misstänker kan ha orsakat sjukdom hos din häst. Man kontaktar sedan SVA när prover skickas in.

Det man tar prov på är blod, mag - och tarminnehåll och fodret. Blodprovet tas med serumrör så fort som möjligt. Det sparas i kylen då sjukdomsförloppet kan gå fort och för att kunna ställa diagnos krävs bestämd mängd serum för analysen. Det kan handla om 4-5 serumrör. Mag - och tarminnehåll tas direkt ur magsäcken vid obduktionen.

Hur går behandlingen till?

Hästar som har insjuknat ska ha en noggrann tillsyn och en stödjande behandling. För att djuret inte ska behöva lida avlivas den om djurskyddsskäl föreligger. I USA finns ett antitoxin som kan skydda hästen om man upptäckt sjukdomen tidigt, dvs. innan hästen blir liggande. Antitoxinet har en verkan på det gift som fortfarande cirkulerar i kroppen. Det betyder att om man binder det giftet så ökar man chanserna att djuret överlever.

Vad kan jag göra för att förebygga?

Allt fler hästar idag får inplastat foder, ensilage/hösilage. Så länge det är rätt hanterat och rätt framställt så är det
ett bra foder som hästar tycker är väldigt gott. Men var noggrann med att hitta ett foder av hög kvalitet. Kan du hitta tecken på mögel, döda djur eller något annat som inte borde finnas. Glöm inte att se så det luktar som det ska.

Minsta tecken på fel bör du kassera hela balen.

Se till att det inte finns några hål i plasten på balen du köper och att det inte finns risker för hål, t.ex. revor när du placerar den på förvaringsstället du valt. Det är bra om du kan förvara den under tak och på en hård yta, exempelvis betongplatta. Beroende på omgivningens temperatur bör en ensilagebal förbrukas inom två till tre dagar.

Man har under många år i Australien och USA vaccinerat hästar mot botulism typ B, med god effekt. Det gör man även i Sverige men då på en allmän licens. Man rekommenderar att man gör tre vaccinationer som grundvaccination, med en månads mellanrum. Sedan vaccinerar man en gång per år. Man kan se ett fullgott skydd fjorton dagar efter den tredje vaccinationen.

Hur ser prognosen ut?

Eftersom hästar är extremt känsliga mot botulism och hos ovaccinerade ökar dödligheten uppmed 90 %. Så vaccination är att rekommendera.

(text: Sva)


Hiss

Datum: 2010-10-20 ~ Tid: 13:51:26Gelpad. Håller sadeln på plats och lyfter upp där det behövs. Mjuk och behaglig för hästen. Följsam stötdämpande padd  i silikon och dess förmåga att fästa sig gör den perfekt att använda som en anti-glid pad. Ventilationshål. Lätt att skölja av med tvål och vatten för få den klibbig.

Hemma igen

Datum: 2010-10-20 ~ Tid: 00:40:08
Förlåt för min kassa uppdatering idag, men jag har hälsat på Sofie på Lillerud (min gamla skola) och kom nyss hem. Måste erkänna att jag faktiskt saknar Lillerud lite ... men ångrar inte att jag hoppade av, för mig får det räcka att hälsa på lite då och då. Vi pysslade lite med Anisette (Sofies ponny), hon och Claudia var helt galna i varandra när Claudia stod på skolan, haha! Ska tillbaka någon dag nästa vecka och träffa Sofie igen! :)


Jag, Claudia, Sofie och Anisette.


Claudia och Anisette i matchande bucas-outfits.


Anisette och Claudia.

Diss

Datum: 2010-10-20 ~ Tid: 00:18:03
För mig är det en självklarhet att snokremmen är i samma riktining som alla andra spännen och remmar ...
Ni som vänder den på detta vis, varför? Man får en ände som pekar rakt ut som verkligen inte är snyggt.För mig blir detta en diss. Hur gör ni?

Såhär "ska" den sitta:


Tjingeling!

Datum: 2010-10-19 ~ Tid: 21:48:02

Morgonrutinerna på praktiken gjorde vi på ca en timme. Utsläpp, fodring, mockning, vatten och sopning.

Efter det åkte jag till mitt stall och red Braven lite barbacka i ridhuset. Haha han är för söt när man sitter upp barbacka gör han alltid ett pip och skjuter rygg och studsar samt spänner upp nacken i en båge och tycker att han är jätte cool och snygg, haha fast det är han ju också, snygg i alla fall. Fick skritta tre varv på kort tygel innan han lugnade sig så passa att vi kunde skritta fram på lång tygel. Fixade allt i stallet. Hanterade Cupido. Det gick kanon. Han fick träns och bett för första gången idag, så duktig var han. Jag brukar använda mig av soft novabett vid inridning av unghästar så att de inte blir okänslig i munnen redan från början, det mycket mildare för dem än ett vanligt bett. Mer som att ha en geléråtta i munnen än en ståltråd, lite väl hårda liknelser men ni fattar va? Han vart även longerad för första gången, vilket gick väldigt bra så fort han hajjade vad som förväntades av honom han verkade till och med tycka att det var riktigt roligt. Var i stallet tre timmar.


Sen åkte jag till Ingrid. Vi åkte till hennes stall och fixade mockning, hö, kraftfoder, sopning och vatten samt bytte hage på hästarna. Vi var där ca 30min.

Hemma hos Ingrid åt vi lite mat statt vid datorn. Hon packade och lite sånt också. Var där en och en halv timme innan jag åkte vidare till mitt stall igen.

Eftersom allt i stallet redan var fixat så gjorde jag extra höpåsar till några dagar framöver. Jag städade även sadelkammare, förrådet och stallet så nu är det ordning på alla mina prylar. Är så skönt att ha det gjort! Var där en och en halv timme.

Sen åkte jag direkt till praktiken. Red Zquasch och Proddan. Proddan är min favorit, det är min handledares sons häst. Hon är supertrevlig att rida! Extremt lätt i munnen och framme för skänkeln samt arbetsglad. Var på praktiken ca fyra och en halv timme.

Summan av kardemumman så var jag i stallet 12 timmar idag. Har bara hunnit hem och ätit kvällsmat samt packat ny mat inför i morgon. Men nu har jag lite annat att ta tag i, så vi hörs i morgon!


 


Fula ovanor

Datum: 2010-10-19 ~ Tid: 20:31:40

Alla har vi någon liten ovana vi sysslar med. Jag har just kommit på mig själv med att vrida huvudet så det lutar ibland. Anledningen till att jag kom på det är att jag såg det på bild, hade aldrig tänkt på det annars. Vem vet, mina en hjärnhalva kanske är tyngre än den andra haha? Ska nu försöka tänka på det precis hela tiden så att det slutligen kommer sig naturligt för mig att inte sitta så.

Hur gör ni för att bli av med era små ovanor?Veckans fulaste outfit

Datum: 2010-10-19 ~ Tid: 11:25:19

Veckans fulaste och mest omatchade outfit går till Linn Ingvarsson. Har aldrig skådat något värre ärligt talat.

Såhär illa kan det se ut när man kommer från tävling, behåller skjortan på men vill inte skita ner tävlingbyxorna och byter där av till mjukisar. Samt om man har skav på insidan vaderna så man måste dra upp strumporna över byxorna. Och till det ett par superläckra handskar och en ännu hetare ventilations hjälm, Yes! NOT.


Claudias släkt

Datum: 2010-10-19 ~ Tid: 00:52:43

Jag tog mig lite tid att släktforska om Claudia idag. Jag har aldrig sett bilder på hennes föräldrar och släkt förut (förutom Vinkenhoeve Icarus) då det varit väldigt svårt att hitta, dock lyckades jag mycket bättre idag. Hittade även ett telefonummer till uppfödarna i Holland, så jag ska ta mig mod att ringa dit och höra om de har intressant information eller bilder på Claudia som föl.
Som ni ser har hon även (mest) arab i sig , hittade även Welsh Mountain lite längre bak i släkten.
Håller ni föressten inte med om att Claudia har ärvt mycket från sin morfar ... ?


Claudias far, Bokkesprong Czardas.


Farfar, Oakley Bubbling OnMorfar, Bright Moon xx. Väldigt lik Claudia i kroppen!Farmors far,  Patron ox.Halvbror, Nerveelds Blamour. Ingick i Belgiens EM-lag för ponny 2009.Halvbror, Leuns Velds Elegant.Halvbror, Hendi's Condor.Halvbror, Vinkenhove Icarus. Ponnyn stod i Karlskoga förut och påminner mycket om Claudia till utséendet, speciellt huvudet.


Stövlar säljes

Datum: 2010-10-18 ~ Tid: 23:03:04
Jag ska sälja mina förra dressyr/allround stövlar. Ett par jättefina Sarm Hippique 1600 i äkta kalvskinn med hög dressyrbåge. De är väldigt mjuka i skinnet och använda i ca 1 år, dock är de i ett väldigt fint skick. Stövlarna är väldigt smala och lätta att putsa upp och få väldigt blanka.

Nypris: 6500:-
Nu-pris: 1500:-, eller högsta bud.
Stövlarna skickas via post, köparen står för frakten.

Skafthöjd: 49 cm
Vad: 33 cm
Vrist: 25 cm
Fotstorlek: 38 (26 cm)

Skicka ett mail till dressyrmupparna@live.se om du är intresserad.

Reflexer

Datum: 2010-10-18 ~ Tid: 21:55:52
Jag tycker att det är jätteviktigt att synas när man är ute i mörkret, speciellt när man rider mycket på vägen bland bilarna som jag gör. Jag och Claudia ser alltid ut som en vandrande reflex på kvällarna med reflexjacka, reflexboots, benreflexer, reflextäcke, reflexbrösta, hjälmreflex och pannlampa. Jag tycker också att det är väldigt praktiskt nu när det är älgjakt, med tanke på hur sjukt skjutgalna vissa är.

Horze har kommit med en ny reflexkollektion som jag är riktigt sugen på, lite udda, lite bättre och till bra pris!
Hur ser ni ut för att synas på bästa sätt?Horze nya reflexoutfit får en stor hiss!


Bra HÄSTbloggar?

Datum: 2010-10-18 ~ Tid: 20:59:43
Jag är riktigt sugen på att hitta och läsa nya INTRESSANTA hästbloggar. Dock är de väldigt svåra att hitta ...

De jag främst läser är Matilda Holmström, Klara Hovstadius, Ebba Deijenberg & Josefine Frithiofsson, Sofia Genne, Elsa Bohman och Annie Lonnfors, jag är dock sugen på att kika runt på fler.

Anser du dig ha en intressant och läsvärd blogg med bra uppdatering, kommentera då här så kikar jag runt lite .. :)

Hej

Datum: 2010-10-18 ~ Tid: 19:34:54
Har pluggat hela kvällen och har äntligen kommit ifatt igen efter allt jobb i helgen. Har även fixat in en träning i Laxå om två veckor (ÄNTLIGEN!!) för Marianne Berggren som importerade Claudia till Sverige från Holland. Marianne hade henne en tid innan hon såldes och har ridit henne så hon känner henne endel, vilket känns bra!

Tog en skrittur barbacka på asfalt med Claudia idag, hon har ju vilat hela helgen eftersom jag jobbat i princip dygnet runt och inte hunnit, men nu blir det ändring ... och på torsdag kommer Åsa och hjälper mig :)
Har även träffat Linn idag, vi tillbringade tiden framför datorn och fixade med bloggen, vi har även tackat ja till en kampanj som kommer upp inom kort ...Min dag

Datum: 2010-10-18 ~ Tid: 17:33:06

Kvart över sju var jag framme i Knutsbol i morse. Vi fodrade, släppte ut, mockade, sopade och fyllde vatten som vanligt. Idag var min praktikhandeldare på en klinik för Peter Markne på Strömsholm så lektionerna är inställda och jag har varit ledig ända sedan morgonrutinerna var utförda.

Då jag åkte självklart till Ingrid (som vanligt) haha. Vi har varit hon Claudia en sväng och sysselsatte oss sedan framför datorn.

Efter det åkte jag till mitt stall och fixade allt där: Mockning, hö, kraftfoder och sopning.

Braven hade vilodag idag, så jag gosade lite med honom och ”lekte” tafatt en stund.

Cupido blev både borstad och ryktad idag. Han var faktiskt ren (flera minuter)innan han rullade sig igen. Vi tränade att lyfta benen vilket gick bra efter ett tag, han slutade nästa sparka i slutet. Vi har även ledtränat, det gick super! Så fort jag stannar så gör han också det nu. Härligt med framgångar, även om de är små. Han fick även springa lite i ridhuset eftersom han är unghäst och har mycket spring i benen. Den gjyttjefyllda hagen inbjuder ju inte precis till lek och bus då det är osäkert underlag för dem. Han sprang även efter mig lös i ridhuset som en liten hund, han är verkligen helcharmig den här lilla hästen.Ridtäcke eller ländtäcke?

Datum: 2010-10-18 ~ Tid: 16:47:35

Vad tycker ni är bäst av ridtäcke och ländtäcke? Varför?

Jag gillar både ridtäcken och ländtäcken. Tycker att det är skönt på tävling när man skrittar fram att ha ridtäcke som man kan knäppa över benen. Men när jag rider ut föredrar jag ländtäcke så att det inte stramar om man vill låta hästen sträcka ut. På ländtäcken har jag ett krav, det måste vara snabbknäppen inte sådana där som man trär igenom och sedan tillbaka.
Ridtäcke


Ländtäcke


Önskebild

Datum: 2010-10-18 ~ Tid: 15:51:11

Bild som önskats av många.

1:a - 72st
2:a - 39st
3:a - 20st
4:a - 6st
5:a - 4st
6:a - 1st
Clear round/ungponny - 59st

= 201st


Butta bör ej tillåtas i tävlingssammanhang!

Datum: 2010-10-18 ~ Tid: 15:11:39
Jag skrev det här arbetet i skolan om Butta när det var som mest aktuellt. Jag tycker att det är ett väldigt intressant ämne och vill gärna höra era åsikter om de nya reglerna.


Bakgrund

Det rasar en debatt över hela världen angående butta. Sverige var ett av de länder som kämpade för att butta skulle förbjudas innan ett förbud trädde i kraft för 20 år sedan. Det som gör att debatten blossat upp är att FEI:s ordförande prinsessan Haya i november 2009 lagt ett förslag att butta ska tillåtas inom ridsporten. Förslaget röstades igenom med 53 röster för den “progressiva” listan och 48 röster för den nuvarande (nolltoleransalternativet). Medel som tidigare inte bara varit förbjudna att använda på tävlingshästar utan också kriminellt att använda ska nu plötsligt bli tillåtet. Även om det kommer att bli tillåtet med preparatet butta i resten av välden så kommer reglerna i Sverige fortfarande vara de samma, man kan alltså bli åtalad och fälld. Den 1 januari var det tänkt att butta skulle bli tillåtet på tävling, beslutet sköts upp till den 5 april bara för att skjutas upp ännu en gång tills efter en särskild “Buttakongress” i augusti. Den kommer att ledas av Sven Holmberg som är förste vice ordförande i FEI. Först i november kommer en ny röstning att genomföras och ett beslut att fattas.

Fakta om butta

Butta är en populär förkortning av Fenylbutazon och är ett finkornigt vitt luktfritt pulver som behandlar: reumatism, smärta i muskulaturer, leder, skelett, feber och svullnader, det används även som inflammationsdämpande efter operation. Det har länge använts i behandlings syfte men har varit strängt förbjudet inom tävlingssammanhang pga. att hästen inte ska kunna tävla halvskadad med alla risker det innebär.

Butta är inte tillåtet på människor på grund av sina många biverkningar och risk att skada inre organ, till exempel njurar och en av biverkningarna är vätskebrist och uttorkning detta har Svenska ridsportförbundet tagit reda på. Preparatet har en tendens till att stanna i ledvätskor vid ledinflammation, vilket inte alltid syns på urinproven.

Mina åsikter om butta

Butta är en form av doping som fungerar som smärtstillande det höjer därmed prestationsnivån på en sjuk/skadad häst, det hör inte hemma inom hästsporten tycker jag och de allra flesta tävlingsryttare t.ex. Peder Fredricson och Svante Johansson . Det finns ingen annan idrott som tillåter så starkt antiinflammatoriskt och smärtstillande medel. Jag undrar vilken medias och människor i allmänhets bild blir av ridsport? Ridsporten är beroende av sponsring av företag. Kommer företag att vilja bli förknippade med en idrott som tillåter doping?

Om en häst tävlar med butta i kroppen så finns det risk att hästen anstränger sig mer än vad kroppen klarar av och det kan leda till att hästens skada förvärras eller blir bestående. Hästen tar stor skada av att tävla under medecinering då den överbelastar och felbelastar eftersom den inte känner att den har ont, det intygar Margareta Wetterberg. 

Anledningen till att vissa vill tillåta butta igen är för att de ska kunna tävla skadade/sjuka hästar och tjäna pengar på att vinna/placera sig vilket de inte hade kunna gjort utan smärtstillande. Ägaren till hästen tjänar däremot ingenting på det eftersom hästen kan bli fördärvad för livet, är det då inte mer värt att låta hästen läka och kunna delta i flera tävlingar? I stället för att den aldrig mer blir startbar pga av en enda start innan kroppen är hel.

Om medicineringen är tillåten för alla - är det rättvist för alla var en av åsikterna vid presentationen av FEI:s förslag att tillåta butta. Men även om butta tillåts i vissa delar av välden så kommer inte alla länder att tillåta den typen av doping t.ex. inte Sverige så då blir inte reglerna lika för alla. Eftersom vi kommer ha kvar våra regler i Sverige som gör att butta är straffbart kommer vi då kunna hålla stora internationella tävlingar som Göteborg/Stockholm Horse Show? Med tanke på att det är så många utländska deltagare och de kanske väljer att låta sina hästar behandlas med butta?

Andras åsikter om butta

Malin Baryard: “Om en häst behöver stå på butta så ska den inte vara på en tävlingsbana, det är väldigt lätt att missbruka en sådan grej. Malin tilllägger även att “jag kommer inte att behandla mina tävlingshästar med preparatet. - Jag har vunnit tidigare utan att ge mina hästar smärtstillande och jag kan göra det igen. Så jag hoppas att så många som möjligt vill jobba för en ren sport.” Så uttalar sig Malin inför tidningen, Häst & Ryttare.

Royne Zetterman: ”De som ändå använder butta kommer snart att fatta att det slår ut hästar. Vi hade en häst som hade sammanväxningar invärtes och vi tror att det var för att den fått butta. Bara en påse, men det kan räcka”, säger Royne Zetterman i en intervju med tidningen Sporthästen.

Källor:
Fass.se, Tidningen Ridsport - både tidningen och deras hemsida, DN.se, Hästmagazinet.se, Sporthästen.se, Bukefalos.com, tidningen Häst & Ryttare, Aftonbladet.se, Ifokus.se, pressmeddelande från FEI, Nyheter P4 Skaraborg, SvD.


Hot or Not

Datum: 2010-10-18 ~ Tid: 12:01:37

Vädigt trevlig och vacker ponny med potential. Dock något ostadig i formen, spänd och ilar stundtals iväg, ungponny? Bär sig i en eftergiven form med bra nackhöjd, dock något bakom lod. Trevliga gångarter som är utvecklingsbara. Fin sits. HOT.

TÄVLING

Datum: 2010-10-18 ~ Tid: 10:55:36
Vi skulle behöva er hjälp med att designa en snygg, stilren och professionell logga som representerar oss och dressyrmupparna.se. Vi tar Paulinas logga som ett exempel då vi tycker den är något i stil med vad vi är ute efter (stilren och välgjord!).
Skicka ditt bidrag till dressyrmupparna@live.se

Vi väljer ut vinnaren, som får ett skärp från Kyra.K samt läkning på bloggen.
Bild lånad av Paulina.


He 's okay

Datum: 2010-10-18 ~ Tid: 09:54:32

Kan härmed meddela att det inte är någon fara med Cupido. Det är ingen smittsam hudsjukdom han har i pälsen. Vi ringde och pratade med henne vi köpte honom av och hon berättade av många hästarna som de importerar från Holland har vitamin och mineralbrist. Pälsen är inte så välskött på dem så det kan förekomma rengskollor av fukt och mycket tovor så när hästarna ska snyggas till i pälsen kan en del följa med av.

Hon trodde att det var dessa saker Cupido drabbats av, vilket inte är någon fara. Det ordnar vi. Han har där i mot fått en litet sår bakom svansroten som varar lite. Men vi håller det rent och smörjer. Det försvinner det nog inom kort.Ta vara på era friska hästar ...

Datum: 2010-10-17 ~ Tid: 22:15:04
Jag sitter och tänker tillbaka lite och minns hur allt var innan Claudias skada. Detta halvår har varit det mest ångestfyllda i hela mitt liv. Nervositeten inför återbesöken, alla promenader och ångesten inför att ta av lindorna varje kväll med rädslan över att svullnaden gått upp.

Under träningshelgen i Markebäck i april hade jag en sån otroligt bra känsla som jag aldrig trodde jag skulle kunna hitta tillsammans med Claudia, en vecka senare rider jag det mest givande passet någonsin och verkligen känner hur hon förändrats. Kommande vecka får jag beskedet att hon har en senskada och vila i 6-12 månader. Utan förvarning, ingen hälta och endast en liten svullnad. Minns att jag blev helt förstörd och allt jag jobbat för bara föll ur händerna på mig. Jag trodde aldrig att den 14 åriga fullblods"märren" jag köpte med knappt en muskel på kroppen skulle biffa till sig och bli riktigt, riktigt snygg. Det var ju på kroppen jag dag för dag och vecka för vecka såg hur allt sakta men säkert tynade bort under vilan, vilket var extremt jobbigt och påminde mig om hur mycket jag skulle behöva kämpa för att komma tillbaka.

Dit jag vill komma är, var glada för era friska hästar och ta vara på det för helt plötsligt kanske ni också står där med månader av vila framför er, och det önskar jag absolut ingen. Jag är äntligen en riktigt bra bit påväg mot en fullt frisk och igångsatt häst, dock med en ständig rädsla varje dag över att skadan ska ha gått upp.

Nu avslöjas det!

Datum: 2010-10-17 ~ Tid: 21:35:58

Ögonblicket alla väntat på, haha okej nu överdrev jag kanske lite. Har hur som helst många gånger om fått frågan vart jag köpt mina färgade träns och utrustningen till dem. Nu när jag sålt dem så tänker jag avslöja det. Jag har valt att inte tala om det förut eftersom jag ville vara lite ensam med det. Är inte kul om allt för många kommer med lika dan utrustning lixom.

Det blåa tränset köpte jag begagnat för 100kr men det kommer ursprungligen från ponnyprakt där det kostar 700kr. Det rosa tränset köpte jag på hästboden för 550kr. Men det har nu slutat tillverkas och finns inte att köpa längre. De rosa bootsen kommer också från hästboden och är av märket shires. Även det rosa schabraket är shires fast kommer inte därifrån, minns inte vart mamma hittade det. Det blåa schabraket har jag för mig är hansbo. De blå benlindorna kommer från börjes och de rosa från granngården. Spöet minns jag inte.

Sålde den rosa och blåa outfiten för 4000kr till samma person.Transportsjukan

Datum: 2010-10-17 ~ Tid: 18:45:20

Har skrivit ihop en liten text om transportsjuka med egna ord. Tror inte att det är så många som är medvetna och detta och tänkte därför dela med mig av det lilla jag kan om ämnet.

Transportsjukan är en infektion som kan sätta sig i hästens lungor och börsthinnor. Hästar som insjuknat i transportsjukan bör behandlas så tidigt som möjligt. Hästar som transporterats länge, över 8 timmar är vanligtvis de som drabbas.

Symtom: Hosta, snorig, Feber, svullna ben, går stelt, vrider armbågen ut från kroppen för att minska tryck på lungorna, nedsatt allmäntillstånd och lindriga koliksymtom.

Transportsjuka behandlas med antibiotika, antiinflammatoriska preparat och vätska via dropp.


Sakar man kan göra för att minsta risken att hästen insjuknar i transportsjuka:


*
Ge hästen möjlighet att kunna stå med huvudet lågt helst lös om det går.

*Ge hästen vatten vid långa resor.

*Bra ventilation, ha det gärna lite kyligt och sätt på ett täcke i stället för än varmt.

*Ge inte hästen något hö det blir för torrt, ge i stället hösilage som har mindre halt ts.

*Kör lugnt och försiktigt.


Hur många av er kände till transportsjukan innan detta inlägg och hur många har aldrig hört om det förr?


Bildextra

Datum: 2010-10-17 ~ Tid: 17:45:15

Cupido har fått sig en rejäl omgång med borsten idag, han är nämligen en riktig skitgris, som älskar gyttjebad. Vi har även tränat att lyft ben. Efter en hel del vevande och kosparkar gick det prima. Mamma är dock gul och blå. Hon har fyra stora blåmärken där han fick in sina träffar. Sen har vi haft lite ledträning med många halter. Han fick även springa lite lös på ridbanan vilket han tyckte var kul.

Han är så nyfiken och positiv hela tiden. Så fort man går mot hagen så springer han fram till staketet och vill hälsa. Han är väldigt snuttig och vill gärna smaka på allt i sin närhet, helst mina kläder.

Cupido har fått flera nya smeknamn: QP, Kuben, Kuppi & Kuppis. Har ni fler så dela gärna med er, inget kan vara värre än dessa haha x)Diss

Datum: 2010-10-17 ~ Tid: 16:17:17


Är så trist att alla småföretag säljer Swarowskikopior till låga priser. Nu har alla råd med bling-bling, och det blir inte det samma när alla rider runt med fakeswarowski, det blir inget speciellt med det hela lixom. Dessutom är fakade Swarowski så himla B, det syns på lång väg att de är oäkta.

Tummen upp för äkta Otto Schumacher och Swarovski.
Fake.
Äkta.

Vad tycker ni? Visst är det tråkigt med alla fakeswarovski ...?

Ridbilder från idag

Datum: 2010-10-17 ~ Tid: 16:05:37

Red ett dressyrpass på Braven och avslutade med några språng. Han var riktigt fin idag! Är så himla kul när man känner att han vill gör rätt och är lyhörd för minsta lilla hjälp. Ville inte hoppa av idag!


Sorry för många bilder, men de var så fina att det var svårt att välja bort någon.


Gomorron?

Datum: 2010-10-17 ~ Tid: 14:29:37
Jag vaknade precis och är verkligen helt DÖD. Kom hem halv 4 inatt och jobbade alltså 15 timmar i sträck med sammanlagt 10 minuters rast på alla de timmarna. Jag har äckligt ont i ryggen eftersom att det är stengolv på jobbet så jag är helt svullen och tjock i huden runt ryggraden.

Två nya täcken som följde med hem från Ullared :)Final i eliten

Datum: 2010-10-16 ~ Tid: 23:21:55

Han var kalasfin redan på framridningen och blev än bättre inne på banan. När han kommer in på en tävlingsbana kromar han sig och har en attityd motsvarande: Kolla på mig jag är bäst snyggast och vackrast! Han verkligen njuter av att visa upp sig och showa. Han var dock lite övertaggad så det blev ju någon miss här och där samt klantade jag mig ganska rejält i samband med en av hans missar. Jag tog fel bokstav vid ena enkla bytet för jag vart så stressad när han började krångla så på det momentet fick vi en nolla. Något som jag måste träna på och bli bättre är att inte släppa fokus på det jag gör bara för att något skiter sig. Jag måste kunna fortsätta som innan. Vissa bitar i ritten blev verkligen super och andra bitar mindre bra som sagt. Procenten var dock chokerande, haha vill ni ens veta? 55,5%.

På framridningen till andra klassen var han grym, ännu finare än i första. Tog stöd på bettet jätte bra i båda varv och tyglar. Jobbade dessutom super med bakbenen och ryggen. Han var lite lugnare och vilade på steget och hade fin takt. Gjorde några klockrena enkla byten, yes! Han blir ofta het och vill iväg innan han hunnit skritta tillräckligt många steg.

I denna klass var han helt otroligt härlig! Jag fick rida honom utan att han muppade sig. Som Gun sa: Det kan inte vara lätt att rida en häst som inte vill att man rör i munnen, driver, som vill jobba själv med blir nervös när han inte får stöd av sin ryttare. Nej det är inte det lättaste kan jag lova, gör man ”fel” enligt Braven blir han väldigt förnärmad och irriterad vilket han ofta visar genom en kospark här och där eller ett luftsprång. Han är väldigt känslig så man får anpassa sig en hel del. Men eftersom han är så ung är han inte stabil ännu utan måste pareras väldigt mkt då han ändrar takt, tempo och form då och då av sig själv.

Åter till tävlingen haha. I vissa bitar i programmet var verkligen ridskänslan och samspelet underbart, vi njöt båda två. Sen blev han ju övertaggad då och då också. Men det är väldigt kul med en häst som vill så mkt och som tycker att allt är roligt. Så fort man passerar ett hörn i trav eller galopp ger han järnet och hoppas på att de är snett igenom ökning. Detta försöker jag träna bort genom att göra ökningar på långsidorna i stället. Men den lilla rackaren är inte dum han vet att någon gång ska vi snett igenom och öka då måste han prova varv på varv om det inte är just då. Så sött! Denna ovana går att förebygga med mycket halvhalter i hörnen om man har tur, annars dra han i alla fall. Procenten i denna klass blev 61,3% och vi hamnade i övre hälften. Fick missar på flera saker som man får det dubbla värdet av vilket var synd eftersom det hade blivit mycket högre procent utan de missarna. Men huvudsaken är känslan, han var verkligen härlig alltså! :’)<3

Laget kom 5:a denna omgång. Extra grattis till Erika som placerade sig individuellt!


Haha så söt, min lilla märriga valack.
Inget breeders

Datum: 2010-10-16 ~ Tid: 21:55:55

Det blir inget breeders för Lillans del. Hon rullade fast i en box och när hon försökte ta sig upp så råkade hon sparka sig själv. Nu har hon en blodutgjutelse på benet som svullnar vid ansträngning vilket betyder att hon måste inte får ridas utan bara ledas. Det är ingen fara med henne men hon ska vila ett tag tills det gått över. Veterinär har ultraljudat och kollat så att det inte är någon senskada vilket känns otroligt betryggande. Det tar ju ett tag för en blodutgjutelse att försvinna det är som en rejäl lårkaka på oss människor man är gul och blå bra länge inpå.

Hon är inte halt eller oren men hon har inte samma gnista som vanligt, vilket troligtvis beror på att hon känner av svullnaden. Så egentligen kan hon vara med och starta på breeders, men det är mer humant att låta henne ta igen sig tills hon är 100% igen. Det är ju en häst för framtiden, man behöver inte pressa fram resultat på hennes bekostnad. Huvudsaken är att hon mår bra och att hon blir fräsh igen. Lilla snuttan<3
Jobb, jobb, jobb ...

Datum: 2010-10-16 ~ Tid: 10:33:08
Förlåt för min dåliga uppdatering men jag hinner inget annat än jobba denna helg. Jobbade ett 12 timmarspass igår och va hemma vid 02.00 inatt. Håller på att göra mig klar för att åka till jobbet igen, börjar klockan 12 och jobbar till cirka 04.00 imorgon bitti ... det blir alltså ett 16-timmars pass idag. För er som undrar så jobbar jag som servitris, diskar och städar även. Idag kommer det 900 personer som ska ha sin företagsfest så det lär bli att göra, och framför allt att duka, diska tallrikar, bestick och vinglas efter alla.

Har varit nere nu imorse och fixat allt i stallet och är helt sjukt trött. Jag har hunnit sova sammanlagt 12 timmar på 3 dygn då jag hamnade efter med skolarbetet pågrund av jobbet så jag sitter och pluggar hela nätterna.
Jag hinner inte uppdatera något mer förns imorgon, tänkte fota grejerna då som mamma köpte med till Claudia från Ullared så får ni se.

Föressten, glöm inte att lyssna på min Spotifylista och GILLA den, jag har chans att vinna en Ipad så det vore supergulligt av er! :)
Klicka, lyssna, och gilla ... http://www.pluggmusik.se/spellistor/partynaringridpluggar 

SM-bilder

Datum: 2010-10-15 ~ Tid: 22:19:38
Slänger upp ett par bilder från finaldagen på SM. På de andra ekipagen som deltog. Kan ladda upp några bilder på fler ekipage från kvaldagarna också så småningom. Om ni vill?Dans på rosor?

Datum: 2010-10-15 ~ Tid: 21:59:57

Vore trevligt om alla slutade upp att kalla mig bortskämd snorunge och påstår att mina föräldrar köper vilka hästar jag än vill ha.

Jag har betalat inköpet av hästarna med egna pengar och hela mitt studiebidrag går till stallhyra. Sen hjälper ju mamma och pappa till och betalar foder, skoning vaccinationer, träningar och tävlingar eftersom att mitt studiebidrag inte räcker till allt detta. Men det tror jag nog att de flesta föräldrar gör? Om jag hade tid skulle jag försöka hitta ett jobb som jag hade förut. Men eftersom jag pendlar till skolan nu finns knappt tid till att ta hand om hästarna och rida dem.  

Ville bara klargöra detta för er. Mitt liv är inte heller en dans på rosor där jag får allt jag pekar på. Jag är mänsklig som alla er andra.


Chacha

Datum: 2010-10-15 ~ Tid: 19:11:47

Nu är jag äntligen hemma igen. På vägen hem från skolan så hoppade jag av bussen längst vägen och gick till stallet. Så jag har inte hunnit vara hemma något alls idag.

Jag älskar verkligen fredagar, lätt bästa dagen i veckan. Eller rättar mig själv. Fredag eftermiddag när skolan är slut och framåt haha.

Idag gick mamma och jag en promenad med Braven och Cupido. Braven behöver gå av sig lite sedan träningen igår och Cupido behöver lära sig att inte gå över den som leder honom och göra halt när man ber om det. Själva promenixen gick kanon. Han var väldigt snäll och lugn. Han tyckte att golfbanan var lite småläskig men fjantade sig inget utan spände sig bara just när vi gick förbi. Det kom även en bild och åkte förbi under tiden som vi gick, han bara fortsatte utan att bry sig om det. Ganska tufft gjort av en häst som gått på lösdrift största delen av sitt liv.

Borstningen gick hyfsat bra också. En del kosparkar blev det ju men färre än igår åtminstone.

Har även hunnit schamponera Bravens svans och ben. Vart skinande vitt inför morgondagen. Det är så himla skönt att Lillan bara har pyttelite vitt på sitt ena ben och Cupido har inte ett ända vitt ben. Nog för att det är snyggt med vita ben, men då ska de ju vara just vita också inte gråbruna.


Såhär ser schampot ut som jag använder mig av, rekomenderar det för alla som inte provat.


Hiss

Datum: 2010-10-15 ~ Tid: 16:20:45
Något jag verkligen tycker är snyggt är bruna ridstövlar, självklart tillsammans med beiga ridbyxor .. dock endast under träning. På tävling är det svart som gäller. Jag föredrar de mot det lite brunare hållet då de på bilden skiftar i lite rött.
Vad tycker ni? Hiss eller Diss till bruna ridstövlar?Bild från boken Spänst och Harmoni i Ryttarens sits.
Suck på skolan

Datum: 2010-10-15 ~ Tid: 10:35:40

Sitter i skolan just nu och har Engelska. Pluggar även lite på programmena inför helgen. Stallbacken.com är den bästa sidan enligt mig. De uppdaterar alltid ändringar av programmen i tid och har alla program. Programmena nedan är de jag ska rida i helgen. Det övre går på regional nivå och är lagklassen i Elitens sista omgång. Det undre programet går på nationell nivå och det blir även våran sista nationella tillsammans.

FEI's Inledande:
http://www.stallbacken.webbland.se/dressyr/program/ponny/FEIinlPonny_2004.html
FEI's Lagtävlans:
http://www.stallbacken.webbland.se/dressyr/program/ponny/FEILagPonny_2004.html

Det kommer roligare och mer intressanta uppdateringar i eftermiddag och ikväll när jag har tillgång till min egen dator med mina bilder och även tid att skriva något vettigare än detta.


Hjälp mig vinna!

Datum: 2010-10-15 ~ Tid: 01:28:38

Jag är med och tävlar om en Ipad, hjälp mig vinna genom att gilla min grymma plugglista på spotify -partynäringridpluggar- genom att klicka på länken och GILLA!

http://www.pluggmusik.se/spellistor/partynaringridpluggar

Tack till alla er som gillar, guld värt! :)


Tjenare

Datum: 2010-10-14 ~ Tid: 22:39:42

Kom nyss från stallet har varit uppe och pysslat lite med Cupido och tränat med Braven.

Vi provade täcken och grimmor på Cupido. Han har pluttiga 145 på täcken och full på grimma om man har högst upp annars cob. Han lyckades nocka mig så jag har fick blåmärke på ögonlocket, det har även svullnat upp en del. Skönt! Han förstår inte att vi människor är ömtåliga nämligen. Han kickar även mot en när man rör vid benen eller bakdelen, men det ser inte ut som han är arg. Det ser mer ut som han viftar bort en fluga.

Träningen gick sådär. Braven var väldigt påfrestande idag och verkade inte förstå innebörden av stadig i varken form, tempo eller takt. Fick beröm både av mamma och Johan att jag stod ut med honom utan att få ett anfall. Nog för att han var jobbig och det var inte långt ifrån att jag fick ett psykbryt på honom, men man får som ryttare försöka tänka lite logiskt och vara smartare än hästen. Inte gå på allt den vill lura in en i, det är ju just tjafs Braven är ute efter och då måste jag vara helt kall och inte låta mig retas av honom. Bitvis gick han som en klocka och bitvis flög han i luften för att han helt enkelt inte stod ut med att gå stadigt rakt fram det var för tråkigt idag ansåg han. Vi gjorde lite galoppökningar i slutet, och gudars vad han kommer genom sig alltså! Som Johan nämnde flera gånger, han har verkligen en riktig supergalopp!

Laddar bara upp en bild nu för jag har en massa saker jag måste hinna fixa nu inför i morgon bitti. Men fler bilder kommer.

Jag hade brådis idag så han fick skydd i stället för lindor, men det går det också.


Fullt upp

Datum: 2010-10-14 ~ Tid: 21:01:52
Puh, äntligen ett litet break mitt i allt. Jobbade från 14-18, städade och diskade cirka 200 vinglas. Efter det åkte jag raka vägen till stallet och pysslade lite med hästarna och kvällsfodrade. Claudia hade på något underligt sätt dragit av sig både stalltäcket och regntäcket!? Båda två låg så fint i en hög mitt i hagen, bensnören, bukgjordar och bogspännen var ihopknäppta ... jag fattar inte hur hon fått av sig det eftersom allt ändå är anpassat.
Hon var ganska kall med tanke på att det blåser så väldigt, så jag tog in henne direkt och masserade och la på ett thermo-stalltäcke så blev hon nöjd igen.

Min pappa till mattesnille har precis varit här och hjälpt mig med c-kursen ett tag, kollade även på hans nya Iphone 4 ... VILL HA! Blir att börja spara .. ;)
Nu ska jag återgå till min kära *host* mattebok och invänta pizza!Bild från i mars som Sofie fottat när jag och Claudia bodde på Lillerud. Som jag nämnt förut så krachade ju min förra laptop med flera tusen bilder på Claudia som inte finns någon annanstans än ett par på bdb (som denna) ... det kommer att kosta mellan 5000-10000 att rädda mina bilder då hela hårddisken kraschat.
Ser ni föressten vilket muskelknippe hon var i våras? Längtar till vi är tillbaka! :)

Gräsmatta inomhus?

Datum: 2010-10-14 ~ Tid: 16:39:46

Hehe såhär ser Lillans box ut just nu. Hon har inte varit hemma på länge så det har börjat växa gräs i precis hela boxen. Jag odlar tydligen en egen liten gräsmatta inomhus. Jag mockade jätte noga innan hon åkte men det är ju bara skit och kiss man tar reda på. Gissar att hon slängt ur sig lite mer än en munfull havre/korn när hon åt.Lite charmigt är det ju i alla fall. Undra hur man ska få ut allt? Skyffla ut det översta lagret med spade eller sila bort gräset med grep, vad är bäst?
Toilias såld!

Datum: 2010-10-14 ~ Tid: 14:18:39
Stjärnan Totilas är såld

VM-kungen i dressyr, Moorlands Totilas, är såld till Paul Schockemöhle. Det pratas om belopp på 10-15 miljoner euro för den svarte hingsten.


Ägaren Cees Visser sålde hingsten efter VM i Kentucky, till världskände hästhandlaren, hingst- och stuteriägaren Paul Schockemöhle, Tyskland. Edward Gal sägs vara mycket besviken och hoppas nu på att någon ska gå in som delägare så att han kan fortsätta rida hingsten. Affären ska ha gjorts upp i Kentucky.

Enligt obekräftade uppgifter kommer Totilas att placeras hos dressyrryttaren Victoria Max-Theurer, som rider för Österrike.

Från pressmeddelandet:
- Det är med blandade känslor som vi presenterar dessa nyheter. Vi ville vänta till allt var klart, men idag gick köparen ut med nyheten så då gör vi det också. De senaste två åren har vi levt i en dröm och njutit av varje ögonblick med Edward och Totilas. Efter Kentucky var det omöjligt för oss att stå emot erbjudanden på Totilas. Vi har nu kommit till den punkt där vi är överens om att sälja honom, säger Cees Visser i ett pressmeddelande.


- Efter alla Totilas framgångar på tävlingsbanan och med tre guldmedaljer i Kentucky ska man inte utmana ödet. Vi tror att det här var rätt tillfälle att sälja, fortsätter Visser.

- Det är overkligt att Totilas ska lämna oss. Det har hela tiden varit ett stort intresse för honom, men jag trodde inte att det ksulle gå så här fort. Jag förstår Moorlands beslut men jag är ledsen, kommenterar Edward Gal försäljningen.

Flera europeiska sajter, som Eurodressage, hängde sig efter att nyheten kommit ut.

(Text tidningen ridsport)

Ush, jag tycker verkligen att det är jätte trist, tycker inte ni? Dom var ett sånt team tillsammans!

Filmklipp

Datum: 2010-10-14 ~ Tid: 12:19:54
Här kommer en kort filmsnutt på Claudia från i januari. Man ser verkligen hur hon tar i så hon blir arg när hon galopperar, ibland brukar det låta som om hon morrar också, haha!Filmkvalitén är kass då det är filmat med mobil.

Hejsan

Datum: 2010-10-14 ~ Tid: 11:33:59

Har precis varit ute och motionerat både mig och hundarna. Väldigt välbehövligt för min del. Håller på att bli det jag fruktar mest i hela världen. En fyrahundrakilos klump som knappt tar sig upp ur sängen. Ush och fy vad äckligt. Förstår inte att jag kan göra såhär mot mig själv som jag gjort, hur jag kan ha blivit så stor som jag är, när det är det värsta som kan hända. Måste skaffa mig lite mer självdisciplin. Mer motion, nyttigare mat och mindre godis ska det bli hädanefter. Synd bara att det ska göra så ont i kroppen så fort man anstränger den minsta lilla, smärtstillande? Ja tack.

Var även på banken och fixade lite. Var där inne max 3min. Hundarna blev lika glada att se mig som om det vore timmar sedan jag gick in på banken haha.


Gomorron

Datum: 2010-10-14 ~ Tid: 10:14:41
Jag kom precis hem från stallet efter att ha morgonfodrat, gått en promenad med Claudia, mockat och gjort allt annat i stallet. Ska försöka få i mig lite frukost istället för godispåsen jag sitter och äter just nu och sen åka fram till stan och lämna in ytterligare lite paket som ska skickas iväg från bloppisen. Idag jobbar jag hela eftermiddagen och ikväll MÅSTE jag plugga, men jag ska försöka göra det bästa jag kan med min uppdatering ändå.

Har ni föressten förslag på vad ni vill läsa om? Vi har ju fått en hel del nya läsare nu och det kanske är något speciellt ni är intresserad av?

Såhär ser Claudia ut i hagen om dagarna, jag är livrädd när det är älgjakt efter alla skräckexempel man hört om med skjutgalna jägare. Med denna outfit tror jag inte det är så stor risk att någon misstar henne för en älg .. ? ;)Första mötet med Cupido

Datum: 2010-10-13 ~ Tid: 23:30:38

När vi öppnade boxen och gick in för att hälsa så gick han rakt över mig och ut genom dörren på stallplanen. Haha ledarskapet på topp? Jag hängde mig kvar i grimman så gott jag kunde eftersom han dessutom försökte trava iväg, efter lite bogsering fick vi in honom i boxen igen. Han tyckte väl det var långtråkigt att stå där inne efter att ha stått på hästbuss hela dagen.

Märks att han är väldigt ohanterad eftersom han slår mot en om man tar på bakdelen eller benen. Som jag nämnde ovan går han rakt över en. Han har aldrig haft täcke vilket vi märkte när vi skulle lägga på ett inför transportfärden, han blev verkligen jätte skraj.

Till en början kommer vi behöva träna ledarskap så han förstår vem som bestämmer. Gå promenader så han lär sig gå bredvid den som leder. Longera och vänja vid sadel och träns.

Lastningen gick si sådär. Han är inte van att bli lastad vilket gjorde sig påmint. Det tog ca 30min. Det slutade med att vi backade transporten så nära stalldörren att han inte kom förbi och sedan lockade med mat samt föste honom lite framåt bakifrån.

Urlastningen gick bra han förstod dock inte att han skulle backa ut så jag fick mota honom lite lätt bakåt innan han fattade.

När vi kom fram till stallet fick han skritta runt i ridhuset för att sträcka på sig, samt trava ett par varv.


Här går Cupido iväg med mig

Visst ser han ut som en liten fölunge?
?

Datum: 2010-10-13 ~ Tid: 21:59:59

Någon som vet vad detta kan vara? Är själv väldigt dålig på det här med sjukdomar men undra om det kanske är ngn slaggs hudsjukdom? Det sitter på en sidan av rumpan på Cupido. Tills jag vet vad det är får han ha en egen borste som jag inte använder på Brave Heart för att förhindra eventuell smitta.


Dagens inköp

Datum: 2010-10-13 ~ Tid: 21:18:24

Inne på Hööks köpte jag två vardags fleecetäcken att ha i boxen på natten efter träning. Det bruna är till Lillan och det blåa är till Cupido. Köpte även två rosa hästreflexer där hela summan går till rosa bandet. Till sist blev det ett par beiga helskodda ridbyxor på Till Häst.

Gissar att ni är nyfikna på bilderna av Cupido?Nya boots

Datum: 2010-10-13 ~ Tid: 20:42:04
Köpte två par Catago Metallic Boots på Till Häst i Örebro. Hiss eller Diss?


Dyslexi

Datum: 2010-10-13 ~ Tid: 14:25:20

Jag tror helt ärligt att jag har en mild grad av dyslexi.

Jag har svårt att veta när det ska vara dubbelteckning. Ibland skriver jag osammanhängande meningar. Jag skriver ofta för långa meningar utan punkt och kommatecken. Jag har svårt att stava över lag och skriver gärna som det låter. Jag har absolut ingen känsla för hur ord ska stavas och skriver verkligen helknasigt ibland, Ingrid vet haha. Om jag skriver fel ser jag att det är fel men inte vart i ordet, så jag måste läsa igenom hela ordet en två gånger för att se vart felet är. Det konstiga är att jag har jättelätt för att läsa och läser väldigt snabbt, jag uppfattar allt i en text på en gång.

Tror ni att det kan vara dyslexi?

Det jag skrivit ovan kan ni nog tyvärr märka av i mina texter här på bloggen. Men jag skriver dem i word för att rätta till dem så bra som möjligt, jag kan inte rå för att det blir såhär. Man är bra på olika saker, stavning är inte min starka sida helt enkelt. Det får ni har lite överséende med.


Kvinnersta

Datum: 2010-10-13 ~ Tid: 11:24:21Jag började på en skola här i Karlskoga men trivdes inte, så jag gick bara 8månader där och gjorde praktik resten av tiden fram tills sommarlovet. Praktiken gjorde jag mest för att jag inte skulle slöa till mig och sedan inte orka börja skolan igen.

Så nu går jag mitt andra år fast att jag egentligen ska gå mitt tredje. Men jag tycker det är viktigare att trivas än att bli av med en gnutta tid. Det är när man trivs som man utvecklas och lär sig som bäst.

Skolan jag går på heter Kvinnersta och ligger en bit utanför Örebro. Kvinnersta är ett häst och lantbruksgymnasie. Man kan gå inriktningarna trädgård, skog, jord, djurvård och häst.

Linjen jag går heter lärlinghäst. När man har gått klart så får man en hästskötarexamen. Jag läser även till några extra skolämnen så att jag får högskolebehörighet när jag gått ut. Inte för att jag är så sugen på att plugga vidare just nu men man vet aldrig om nått år eller så.

Lärlingsprogrammet fungerar så att vi är i skolan varannan vecka och gör praktik varannan vecka. I och med att vi bara har hälften så lite skoltid som alla andra linjer betyder det att vi måste utföra allt dubbelt så snabbt. Detta är alltså ingen slapplinje utan för den som är villiga att lägga manken till och kämpa sig fram.

Förra året gjorde jag praktik i ett tävlings stall med hoppinriktning, trivdes inte fullt ut där så i år är jag på ett annat ställe.

Jag är på en liten ridskola där hästarna går lektion ett par dagar i veckan och rids av sina fodervärdar de andra dagarna. Det bettyder att de är väldigt välridna om man gemför med andra ridskolehästar och de flesta av dem tävlar upp till och med LA nivå.Har ni fler frågor? Det är bara att fråga på :)Slänger upp bild på två av hästarna från ridskolan, Casir & Zquasch (:


Foder

Datum: 2010-10-13 ~ Tid: 10:56:35

Vi har länge fått önskemål om vad våra hästar äter, så jag hakar på Linn.

När jag fick hem Claudia för två år sedan var hon smal och omusklad. För att få upp henne i hull igen utfodrade jag med: Kornkross, då hon har en tendens att bli väldigt het på havren. KRAFFT Grund som ger en balanserad tillförsel av mineraler, fett och fibrer. Betfor. E-vitamin som bland annat hjälper till att hålla en bra cirkulation i muskler och vävnader. B-vitamin, som bland annat är bra för muskelutvecklingen. Fri tillgång till salt. Hö.
Jag kompletterade även detta med Luzern Hack och Strå, ett grovfoder som ger smidig proteintillförsel.

Protein ger mer muskelmassa och energi ger mer hull och fett på kroppen, hästen behöver båda.

Jag blöter alltid maten för att undvika foderstrupsförstoppning och för att blöt mat inte sliter lika mycket på tänderna. Jag utfodrar även kraftfoder i mindre mängder (3 gånger/dag).
Rätt foder och rätt ridning i kombination är viktigt.


September 2008


April 2010


Hiss

Datum: 2010-10-12 ~ Tid: 21:49:35

Hiss till Catago som är ett otroligt bra märke med produkter av hög kvalitet och snygg design till ett bra pris. Vad tycker ni, hiss eller diss?
Exempel på produkter från Catago

Back on track

Datum: 2010-10-12 ~ Tid: 18:25:14

Ska sälja mitt back on tracktäcke, storlek 125. Det är bara använt ett fåtal gånger så det är helt och rent. Kan även tänka mig att byta mot ett back on tracktäcke i storlek 155. Säljer täcket eftersom hästen det passar till ska säljas. Köpte täcket för 2000kr.


Budgivningen startar på 1000krSnabbinfo

Datum: 2010-10-12 ~ Tid: 16:21:01

Hakar på Ingrid och gör lika dant.


Brave Heart
är en mörkt isabellfärgad valack(står i passet, antagligen gjordes passet sommartid då han är mörk), född 2003 och 145 cm i mankhöjd. Han är reggad som Svensk ridponny och är 50% welsh av cobtyp och 50% Morganhäst. Jag Köpte honom direkt från hans uppfödare november 2007. Jag har utbildat honom själv. När jag köpte honom kunde han inte ens fatta galopp och var inte mycket riden alls.

E:
Henfynyw Tywysog
U: Ekens Anemone
UE: Isaksbos JeronimoCaol Ila
är ett mörkbrunt sto, född 2005 och 173cm i mankhöjd. Hon är av rasen hannoveranare men han även fullblod i sig. Jag köpte henne nyligen men hon är på träning inför breeders så hon är inte hemma just nu, men kommer ca 26-27 oktober. Hon är tävlad upptill LB dressyr.

E:
Hochadel,
U: (premiesto) Sheela,
UE: StarRegent xx.Cupido
är en fuxfärgad valack, född 2007 och 167cm i mankhöjd. Han är av rasen KWPN (Holländska sporthästen). Jag köpte även honom väldigt nyligen och han anländer i morgon kväll. Han är varken inriden eller hanterad. Med hanterad menar jag att han varken är longerad, tömkörd eller sadelvan. Men han är ledd i grimma och grimskaft.

E:
ScandicLite info

Datum: 2010-10-12 ~ Tid: 15:46:58
Vi får många frågor om vilken stam våra hästar har, hur höga de är och så vidare. Vi har skrivit om det tidigare men för att underlätta lite så skriver jag ned lite kort om Claudia igen.

Claudia är ett mörkbrunt sto, född 1994 och 148 cm i mankhöjd. Hon är reggad som Welsh Partbred och har fullblod, welsh och arab i sig. Hon importerades från Holland till Sverige år 2004. Jag köpte Claudia år 2008 och innan mig har hon haft två ägare i Sverige, jag har dock ingen aning om vad hon gjort i Holland. Jag och Claudia tog oss på lite mer än ett år från icke godkänd % i LC till Regional LA. Hon fick tyvärr en senskada i april 2010 och har vilat sedan dess men vi är nu på gång igen och har kommit en bit i igångsättningen, och ska göra vår första start om 3 veckor.

E: Bokkesprong Czardas
U: Blokland's Symphony
UE: Bright Moon xx

Idobild

Datum: 2010-10-12 ~ Tid: 13:00:19
Fick nyligen in en frän idolbild på mig och Braven. Väldigt fin och välgjord.
Bildern är redigerad av: Jenny a
Bravens viktminskningar-viktökningar

Datum: 2010-10-12 ~ Tid: 11:18:43

Braven går inte ute på natt och har inte gjort det på hela sommaren. Anledningen till att han inte gör det är att han blir helt rabiat vid ridning. Han tror att han är någon slaggs flockledare och ska hela tiden tillbaka till sin flock. Så det är rent ut sagt omöjligt att få till ett normalt ridpass på honom. Han blir förvildad och bara testar hur han ska kunna komma tillbaka till sin hage hela tiden. Han stänger av för hjälperna och reser sig, kastar sig, bockar, skuttar, sticker m.m.

En anledning till att han inte går ute på natt är att han magrar av något fruktansvärt. Fast att vi tog in och fodrade med kraftfoder som ska bygga och muskler och få upp honom i vikt så var han lika pinnig. Han fick även hö i hagen fast att de hade gräs men han verkar helt enkelt inte finna tid eller ro till att äta när han är ute på nätterna. Han ska hela tiden ha kollen på alla de andra hästarna, bestämma vad de får göra, vart de får gå, hålla vakt över dem och busa så klart. Sen kan han säkert inte koppla av pga knott, myggor och flugor men det hade vi flugtäcke och sånt där långtidsverkande flugskydd till.

När vi försökte få honom upp i vikt åt han: Lusern i hackad form vilket ger bäst resultat. Lusern är ett grovfoder vilket många ofta misstolkar. De flest tror att det är ett kraftfoder och ger på tok för liten mängd för att någon synbar effekt på hästen ska märkas. Han fick även kli, korn och en gnutta olja. I olja är det mycket fett som i havre och det är fettet i havren som gör att hästar bli pigga där av fick han bara lite olja eftersom jag inte var ute efter att han skulle bli piggare utan bara öka i vikt. Han fick även hösilage. Som jag upplever att hästar har lättare för att lägga på sig när de äter än hö. Är troligtvis för att det är högre näringsinnehåll, mer energi och protein. Korn och kli innehåller också mkt protein och gör så att hästen ökar i vikt och kan bygga muskler. Korn är bäst i krossad form men har man inte möjlighet till en kross kan man ”skålla” kornet med hett vatten så att skalet bli mjukare. Skalet på korn är nämligen så pass hårt att om man inte mjukar upp det eller krossar det så kan inte hästen tillgodo göra sig det, utan det kommer i stället ut i hela korn bakvägen. Kli är väldigt fiberrikt och kommer från vete, men det är inte själva vetet utan kärnan man pulveriserar. Ger man hel vete blir det degigt i hästens mage och hästen kan få många olika komplikationer.

Den största bidragande effekten till att han gick upp i vikt och för en gångs skull stannade där även under sommaren var att vi släpade in och ut honom varje kväll och morgon så han fick ro att äta och bara slappna av och vila.


Brave Heart sommaren 2009


Brave Heart sommaren 2010

Snacka om att jag blev glad när han vart ytterst lite men småmullig i år!


Bilder från igår

Datum: 2010-10-11 ~ Tid: 22:30:17
Här kommer ett par bilder från gårdagen. Jag red och satt riktigt dåligt vilket tydligt syns på bilderna, jag har tappat jättemycket när jag inte haft någon som tjatat på mig regelbundet vilket behövs då jag är helt sne (har olika långa ben) och oliksidig. Jag fick iallafall lite hjälp av Linn igår vilket var välbehövligt! Imorgon ska vi köra Claudia till ridhuset då Ida och Åsa ska hjälpa mig, stog i samma stall som dem förut och de har ridit Claudia en hel del så de vet hur hon funkar.

Innan ni börjar irritera er på att jag har en lila tröja, så kan jag säga att outfiten är matchad med jackan, men eftersom att jag höll på att svettas ihjäl tog jag av mig den, liksom i lördags. Märkte att några trodde jag matchat lila och rött, haha! Lite kul att provocera med det eftersom jag alltid är så noga med matchning annars. Men är man dressyrmupp är det tydligen inte ens okej att ha olika nyans på utrustningen ... ;)


Underlättande

Datum: 2010-10-11 ~ Tid: 21:04:46

Något som jag ogillar är att repetera mig. När jag skrivit om något och någon sedan frågar om exakt det jag redan skrivit blir jag väldigt frustrerad. Det är ganska respektlöst att skita i att läsa och sedan fråga, man kan faktiskt försöka hitta svaren själv till att börja med. Vissa självklara saker som vad jag heter, hur gammal jag är, vad mina hästar heter, hur gammal de är m.m finns ju självklart nämnt någonstans vilket de flesta kan räkna ut. Detta kanske är en liten tankeställare till många av er och jag hoppas att ni tar åt er och läser er till svaren i stället för att alla tjatar om samma frågor. Det blir nämligen ganska tröttsamt i längden.

Hoppas ni tolkar detta inlägg rätt nu. Jag har inte skrivit det för att på något sätt klaga på er utan i stället för att kunna underlätta för både er och mig :)Minibomb!

Datum: 2010-10-11 ~ Tid: 19:02:04
Här kommer en liten bildbomb på framförallt Braven men också Claudia. Tänkte att jag låter Ingrid välja bilder på Klåda i ett senare inlägg så det blir rätt bilder :)
Nu kommer bilderna

Datum: 2010-10-11 ~ Tid: 17:44:08
Bättre sent än aldrig. Tycker han passade riktigt bra i dessa färger, vad tycker ni?

Uteritt och videblogg på g

Datum: 2010-10-11 ~ Tid: 14:53:15

Jag har ägnat hela dagen åt att städa ... kändes välbehövligt! En av mina katter hade nämligen hoppat upp på min fönsterbräda (som förövrigt sitter löst) där det stod 3 halvfulla colaglas och en skål med dipp. Självklart flög allt ner på golvet, skvätte ner hela väggen, min säng och det låg krossat glas över hela golvet ... älskar min katt ...
Har även fixat med massor av paket som ska skickas iväg från bloppisen, det finns fortfarande endel kvar om någon är intresserad.

Nu ska jag ut i det UNDERBARA vädret och rida en sväng i skogen. Tänkte även bjuda på en annorlunda videoblogg som ni får se lite senare.

Har även glömt att berätta att jag och Linn ska bli intervjuade av företaget Prime (de vi samarbetar med i Årets Roligaste, och som dessutom är ett av Europas största kommunikationsföretag!!)

Ha det bra så hörs vi lite senare, med en videoblogg .. :)


Bild från igår.


Skola..

Datum: 2010-10-11 ~ Tid: 14:00:04

Sitter i skolan och tråkar, har precis haft hästkunskap där vi pratade om foder. Ska tyvärr vara här några timmar till innan bussresan hem till Karlskoga ska påbörjas, sover hela vägen hem så skönt!

Idag har Braven vilodag så vi ska bara upp och fixa stallet samt ha kvällsfodring och gosa lite med honom.Bilden togs för endast 1år sedan, har hänt lite sedan dess, fanns inte en gnutta fett eller muskler. Vi fodrade med mkt grov och kraftfoder men han hade helt enkelt inte tid/ro att äta utan skulle hålla kolla på alla andra hästar och bestämma vart de fick gå och vad de skulle göra. Tack och lova att vi lyckats få upp honom i vikt nu, visst ser man skillnaden? :)


Efter önskemål

Datum: 2010-10-11 ~ Tid: 10:59:08
Det blev en väldig diskussion runt denna video sist den publicerades, men vi har fått önskemål om att visa den igen. Ni kan även läsa mitt inlägg "Diskussionen angående benlindor".Årets Roligaste

Datum: 2010-10-11 ~ Tid: 10:41:08


Här kan ni se alla inskickade bidrag:
http://picasaweb.google.com/106405455329356226108/AretsRoligaste.

Glöm inte att rösta på både Claudia och Braven i Årets Häst!
Årets Häst 2010Årets Häst 2010

Smakprov

Datum: 2010-10-10 ~ Tid: 21:36:37
Det tog alldeles för lång tid att skicka över cirka 150 stycken 2MB's bilder över msn. Hann dock ta emot några, här kommer ett smakprov från när Claudia och Braven fotades tillsammans idag, resten får ni också se imorgon :)Linn & Braven

Datum: 2010-10-10 ~ Tid: 19:48:59

Idag var Braven superfin! Han var lite kaxig i början men sen när det försvann var han helt underbart fin att rida, ville aldrig hoppa av, bara fortsätta rida! Bilderna vägrar att laddas upp här på bloggen för tillfället så de får ni se i morgon (:


Bloggsvar

Datum: 2010-10-10 ~ Tid: 18:28:23
Nu är problemet om hur vi ska svara på alla frågor löst! Du kan ställa din fråga i menyn till höger, skriv bara in din fråga i denna ruta och tryck på Fråga mig! så svarar vi så snabbt vi kan.


Ni kan se alla frågor och svar genom att klicka på bilden eller gå in på http://bloggsvar.se/dressyrmupparna.

Tack Anna Werner för inbjudan och hjälpen!

Orange outfit?

Datum: 2010-10-10 ~ Tid: 17:48:40
Jag har under ett års tid letat efter en knallorange outfit till Claudia och mig, det vill säga knalloranget (samma färg som på bilden) schabrak, benlindor, boots och en tröja. Någon som vet vart man kan beställa detta, gärna från samma sida :)

Lånar en bild från Matilda Holmström och hennes Astiz, hoppas att det var okej?Tips

Datum: 2010-10-10 ~ Tid: 17:19:26

Ifall ni inte hittar ett specifikt inlägg här på bloggen som ni letar efter så kan ni söka i rutan. T.ex. om ni vill läsa om min förra ponny Scopo Philiac så kan ni slå in hans namn i rutan så kommer inläggen om honom upp. Detta sökfält kan ni använda er av för att hitta alla inlägg i stället för att fråga oss personligen, vi kan ju inte hålla reda på precis vart vilket inlägg ligger.
Dålig update

Datum: 2010-10-10 ~ Tid: 16:31:13
Det har tyvärr blivit dålig uppdatering idag, jag tog sovmorgon och sen körde vi upp Claudia till Valåsen där jag och Linn har ridit och fotat. Bilder kommer ikväll.

Många har påpekat att vi inte svarar på frågor vi får bland kommentarerna. Vi får väldigt mycket frågor och hinner inte svara på alla, samt att det blir väldigt rörigt och alla går inte tillbaka bland kommentarerna och letar efter svaret. Har ni någon idé för hur man ska göra för att kunna svara på frågor smidigare utan att ha en frågestund? Går det på något sätt att svara direkt i kommentaren?Vinnaren

Datum: 2010-10-09 ~ Tid: 22:55:21
Vinnaren i tävlingen är http://agoldenfantasy.blogg.se/. Hon svarade exakt rätt med siffrorna 1986.

Meriter

Datum: 2010-10-09 ~ Tid: 22:45:26

Har blivit frågad ett flertal gånger vad jag som ryttare har för meriter både med mina egna och andras hästar. Så här kommer de.

Dressyr:

Vinster och placeringar i LC:1 på som bäst 72,22%

Vinster och placeringar i LC:2 på som bäst 80,71%

Vinster och placeringar i LB:0 på som högst 71,56%

Vinster och placeringar i LB:1 på som bäst 75,86%

Startat i LB:2 på som bäst 65,33%

Vinst i LB:3 på som bäst 64,86%

Vinster och placeringar i LA:1 på som bäst 78,42%

Vinst i LA:2 på som bäst 70,23%

Vinst i LA:3 på som bäst 70,96%

Vinster och placeringar i LA:4 på som bäst 69,27%

Vinst i LA:6 på som bäst 68,37%

Vinster och placeringar i Lagtävlansprogrammet för ponnyallsvenskan på som bäst 68,28%

Vinster och placeringar i LA:P1 på som bäst 67,86%

Placering i FEI’s inledande på som bäst 60,56%

Placeringar i FEI’s lagtävlansprogram på som bäst 64,63%

Startat i FEI’s mästerskapsprogram på som bäst 60,7%

Klubbmästare
DM guld
DM silver
DM brons
Deltagit Svenska mästerskapen på elitnivå

Segrare av meeting i Christinehamn, Valåsen och glanshammar. Brons i finalen i tre små gummors cup. Ett brons i deltävlingarna i folksam riders cup. Tre silver i deltävlingarna i folksam riders cup. Ett guld i deltävlingarna av folksam riders cup. Vinnare i finalen av folksam riders cup.

Fälttävlan:

Vinster och placeringar i debutantklass med som bäst 74,5% i dressyren

Startat i lättklass med som bäst 68,56% i dressyren

DM brons

DM Guld

Lag-SM

Ett brons i deltävlingarna av folksam riders cup.

 

Hoppning:

Cleround i LD

Vinster och placeringar i LC

Vinster och placeringar i LB

Placerad i LB med LA i omhoppningen

Startat LA

Klubbmästare

55p i stilhoppning.

 

Övrigt:

Kombination: Brons i LB-kombinationen på new forest SM – LB dressyr + LB hoppning + utställning. Segrare av Wittvångs kombinationstävling LB dressyr och LB hoppning.

Utställning/championat:
Visningspris för väl visad häst på utställning. Visat ett flertal hästar för hand och uppsuttet på 4års championatet med framgång.

Vinster och placeringar i westernklasser så som: Trail, western mönster och pleacure hunting.

Vinster och placeringar i hunting på debutant nivå. (Som fälttävlan fast utan dressyrdelen).


Årets Roligaste

Datum: 2010-10-09 ~ Tid: 20:37:38

Dressyrpass

Datum: 2010-10-09 ~ Tid: 18:57:23

Efter en uteritt igår med massa race kändes det som en dressyrdag idag. Så vi red lite på dressyrbanan. Underlaget var relativt bra vilket det brukar bli när det regnat och sedan börjar torka upp, då sviktar den lagom utan att vara stum, som den blir när den är helt torr. Den var dock något kletigt på vissa ställen.

Braven var lika pigg och glad som vanligt. Så till en början var han lite kort och snabb i steget. Men sedan började han hitta takten och vilade i steget. Han var fin i alla gångarterna men idag var traven finast. Vanligtvis brukar galoppen sitta bäst, den var inte dålig eller så idag, men traven var extra bra. I galoppen var han verkligen taggad och det kändes som att han frågade mig gång på gång om det inte var ökad galopp snart.

I helhet var ridpasset ganska bra men i galoppen var han lite för framme på bettet, hade önskat att han kunde backa av något bara så hade det varit prima.


Här kommer lite bilder, vissa är fotade av mamma och vissa av Ingrid. Tack!
Haha fail att jag ser ut som en zombie på bild 2 x)

Mini-tävling

Datum: 2010-10-09 ~ Tid: 18:09:30
Den som gissar närmast besökarantalet vi hade igår vinner en läkning! Ni har fram till klockan 22 på er då vi publicerar vinnaren och det rätta svaret :)
Gissa på!

Dagens ridpass

Datum: 2010-10-09 ~ Tid: 17:18:03
Jossan och Annie följde med till Claudia idag, här är lite bilder som Annie ( http://annielonnfors.blogg.se ) fotat.


Phu!

Datum: 2010-10-08 ~ Tid: 22:34:45

Nu kan vi andras ut både mamma och jag. Vi har precis berättat för pappa att jag köpt en till häst. Gick förvånansvärt bra. Han sa att han trodde på mig som ryttare att jag visste vad jag sysslade med och att det skulle lösa sig bra, kändes skönt att höra! Hade förväntat mig några väl valda ord i ett mindre roligt tonfall. Ibland är det tur att saker och ting inte blir som man tror haha.


Bildbomb på Claudia

Datum: 2010-10-08 ~ Tid: 17:09:31

Jag gjorde Claudia lite extra fina idag för en höstfotografering. Vad tycker ni ? :)Tips

Datum: 2010-10-08 ~ Tid: 15:56:03
Dessa tips kommer från stallbacken.com, vi har dock justerat texten lite.Vart ska rörelserna göras?

En rörelse som ska starta vid en viss punkt ska påbörjas när ryttarens axlar är vid punkten. En rörelse som ska avslutas vid en viss punkt ska på samma sätt avslutas när ryttarens axlar är vid punkten.

Om hästen vinglar på medellinjen.

Öka tempot lite, men inte så mycket att det blir mellantrav/ mellangalopp.

Om du inte kan göra volterna exakt rätt storlek.

Att göra volten en aning för liten ger mer poäng än att göra den lika mycket för stor, eftersom en mindre volt är svårare. Gör du volten alldeles för liten blir det förstås dåligt betyg, det måste åtminstone se ut som om du försöker göra rätt storlek.

På stora mittvolten.

Gå ända ut till spåret vid B och E, men gå bara ett eller möjligen två steg PÅ spåret, annars blir inte volten rund. Se till att gå tillräckligt nära kortsidorna, hellre lite för nära än för långt bort.

På diagonalerna.
Vänd direkt vid första bokstaven, men sikta lite före den bokstav du ska komma ut vid, då kommer nämligen hästens bakben ut på spåret precis när du själv är vid bokstaven.

Serpentiner.

Serpentinerna börjar direkt vid bokstaven mitt på kortsidan, man ska alltså inte göra hörnpasseringar i början och slutet på serpentinen för då blir första och sista bågarna fyrkantiga.

Om hästen inte står still i halterna.
Lägg ner handen på manken och tryck lite lätt. Om hästen går iväg för tidigt i halten fortsätt då framåt istället för att göra ny halt.

Mellan-och ökade gångarter.

Hästen ska ta längre steg utan att ändra takten. En mindre längning med bibehållen takt är bättre än att hästen bara springer fortare.
Var extra noga med hörnpasseringarna före och efter längningen.
Har hästen svårt att länga sig, korta steget en aning före och efter längningen, men korta inte så mycket att du drar domarens uppmärksamhet till det.

Ökad skritt.

Hästen ska även i ökad skritt ta längre steg utan att ändra takten. Den ska ha stor frihet att pendla med huvud och hals men man ska fortfarande ha kontakt med tygeln och söka sig nedåt. För att kunna ge hästen den friheten men ändå hålla kontakten så måste man länga ut tygeln lite och framför allt följa med i hästens rörelser med handen och underarmen.

Om hästen inte går stadigt på tygeln.

Utnyttja alla svängar till att runda hästen runt innerskänkeln utan att 'fippla' med handen. Håll en stadig, mjuk hand så att hästen inte upplever obehag.

Galoppomslag / fel galopp.

Om hästen slår om i galoppen eller fattar fel galopp, rätta till det så fort du kan. Dels visar du då att du uppmärksamamt felet och dels visar du att du kan korrigera det. Ju längre tid det tar för dig att rätta till det, desto sämre betyg får du. Samtidigt får du inte jäkta och kasta in hästen i rätt galopp, den ska fortfarande gå i balans. Om hästen slår om och ni är säkra på galoppombyten så kan du byta tillbaka till rätt galopp, är ni inte säkra på byten så bryt av och fatta rätt galopp, det är bättre än att rida vidare i fel galopp. Är det en galoppfattning som blir fel så gör om den, då duger det inte att göra ett galoppombyte.Hot or Not VIDEO

Datum: 2010-10-08 ~ Tid: 11:43:58

Blir bitvis ostadig och lång i formen. Är för rak i sidan, måste forma mer runt innerskänkeln samt möta upp med ytterhjälperna. Trevliga grundgångarter men bra takt och tempo, dock önskas mer energi och tramp. Hela hästen behöver komma ihop mer mellan hand och skänkel. Helt okej sits men lite spänd emellanåt. NOT.

Vad tycker ni, delar ni våra åsikter eller har vi missat/felbedömt?
Nice?

Datum: 2010-10-08 ~ Tid: 11:29:13
Titta vad jag fått av Ingrid, fin va? :D
Karlskoga Ryttarteam

Datum: 2010-10-08 ~ Tid: 10:51:21

Såhär ser den nya klubbmössan ut. Loggan är så snygg, håller ni inte med? Det är kul att tävla för en klubb som bryr sig om sina medlemmar och värnar om dem, till skillnad från andra. Alla klubbens inkomster går tillbaka till ryttarna vilket gör att vi kan göra många roliga saker tillsammans. Taggar redan inför träningslägret i Markebäck med klubben.Film och bilder

Datum: 2010-10-08 ~ Tid: 10:20:09
Fick både film och bilder av en läsare som jag tänkte dela med mig av till er. Tack så mkt för att du tog dig tiden att skicka dem :)

 
Påminnelse

Datum: 2010-10-07 ~ Tid: 23:35:24
Glöm inte att vår tävling är i full gång, fram till 25 november kan du skicka in din roligaste bild till dressyrmupparna@live.se ! Du kan se samtliga hittils inskickade bidrag på http://picasaweb.google.com/106405455329356226108/AretsRoligaste.


Jägare såg fel - sköt familjens häst

Datum: 2010-10-07 ~ Tid: 22:00:46

Läste om en häst i Örebro som blivit beskjuten i sin hage.
Ja det står rätt, hästen befann sig i sin hage när den blev skjuten, inte i skogen. Det var vildsvinsjakt och en jägare fick syn på något som rörde sig och sköt illa kvickt.

Jag tycket att det är jätte tragiskt för de som hade hästen. Sånt här ska inte få hända.

Jag trodde att man var säker om man lät bli att rida i skogen under jakttid, men tydligen inte. Jag kanske får tänka om.

Kanske ska man tipsa täckestillverkarna om att vi behöver ha neonfärgade täcken till hästarna när de går ute i hagen eller ska man ta en spritpenna och skriva på täcket: Skjut inte, jag är en häst.

Hur skyddar man sin häst mot jägare? Skriva och ge ditt förslag.
Hästshopar

Datum: 2010-10-07 ~ Tid: 20:45:20
Det finns mängder av onlineshopar med utrustning för häst och ryttare, men för att nämna några tycker jag att dessa är extra intressanta:

http://calevo.com


http://www.e-shop-direct.com/eshop/?mid=50109

http://www.butik.stigbygeln.com/

Jag antar att ni har exempel på många fler onlinebutiker som har det lilla extra, dela gärna med er!

Braven, hans mamma och hans pappa

Datum: 2010-10-07 ~ Tid: 15:51:28

Brave Hearts mamma Ekens Anemonen (Monnie) var ett brunt morgansto på 155cm. Hon var diplomsto med fina poäng och rörde sig väldigt bra, men blev dock aldrig någon tävlingshäst då hon hade en skada i ett bak knä som gjorde att hon inte kunde arbeta hårt. Hon avled sommaren 2009 i kolik efter en fölning.


Anemone vid 5månaders ålder

Anemone till höger


Brave Hearts pappa Henfynyw Tywysog (Tuffe) är en welsh av cobtyp på 128cm. Han är också utställd med utmärkta poäng och har förärvt många fina avkommor på hög nivå. Han har ett ganska tufft psyke som även de flesta avkommor ärver. Han hoppar bra och gärna men det är i dressyren har han haft flest framgångar, t.ex. SM-Silver.

Alla bilderna ovan är från när Tuffe var unghäst.

Denna bild är från i år.
Här kommer lite bilder på Braven från innan jag ägde honom. När han var bäbis, unghäst och hoppade sin första cleround.Hiss!

Datum: 2010-10-07 ~ Tid: 13:22:37

Några täcken som jag verkligen fastnat för är dessa sjukt snygga från Eskadron! Jag skulle mer än gärna klä Claudia i ett av varje!
Vad tycker ni, Hiss eller Diss?
Godmorgon

Datum: 2010-10-07 ~ Tid: 12:12:10
Igår körde vi Claudia till ridhuset, det har blivit lite busridning i skogen och vila de senaste dagarna, så nu är det dags att ta tag i det hela eftersom att vi ska tävla om 3,5 veckor.

Skritt- och galopparbetet kändes riktigt bra igår, dock tjabblade jag bort det mesta av travarbetet så det blev inget vettigt alls. Jag känner att jag är i stort behov av tränarhjälp, speciellt just nu när jag ska börja om med henne och jag har även tappat extremt mycket i min ridning under hennes vila. Har dock ingen aning om vem jag skulle kunna ta hjälp av, Claudia funkar inte med vilken tränare som helst, och Anki som jag i vanliga fall tränar för har fullt upp med annat. Det är tråkigt att vi har sån brist på tränare runt om här, man kanske skulle flytta till Skåne ;) Om någon som bor i Karlskoga/Örebro/Karlstad trakterna vet någon bra tränare kan ni gärna dela med er!:)

Datum: 2010-10-06 ~ Tid: 23:40:43
Här har vi påbörjat att ladda upp bilderna som deltar i tävlingen:
http://picasaweb.google.com/106405455329356226108/AretsRoligaste#

Happyface

Datum: 2010-10-06 ~ Tid: 22:27:01Måste säga att livet flyter på ganska bra just nu:

Bloggen börjar bli stor så vi blir kontaktade av olika företag. Ett exempel är ”Årets Häst” där vi får gratis helgpass på GBG Horse Show som tack för att vi anordnar tävlingen.


Vi kan leka hela dagarna (varannan vecka)Sista rycket

Datum: 2010-10-06 ~ Tid: 22:04:32

I morgon kväll klockan 22:00 kommer budgivningarna på de två outfitarna att avslutas. Vill du buda så är det dax att göra sista rycket nu.

Den rosa outfiten är uppe i 1500kr


Den blåa outfiten är uppe i 1100krVarför honom?

Datum: 2010-10-06 ~ Tid: 21:34:51

För ett tagsedan när jag fortfarande letade häst så hittade vi Cupido. Både jag, mamma och min tränare Johan blev väldigt förtjusta i honom. Han rör sig superbra och är snygg och sportig i modellen. Väldigt ädel och långbent. Vi hade nästa gjort affär med Stall Burgers i Holland innan jag bestämde mig för att jag ville ha en något äldre häst som man kan rida mer aktivt på. Det tar ju väldigt lång tid från att påbörja inridningen tills att man kan rida en häst i ett normalt träningspass för instruktör. Under den långa tiden skulle jag hinna sakna träning väldigt mycket. Han stod även i Holland och vi var lite osäkra på det här med import. Han var dock ett riktigt kap, 90 000kr för en häst med så bra steg och stam.

Vi såg honom till och från på hästnet till salu under en tid.

Igår kväll när mamma var inne och surfade runt hamnade hon på ett försäljnings stall där gick hon av någon anledning in på nyheter. Bland nyheterna stod det att de skulle få hem en 3åring valack från Holland efter Scandic. Mamma var så klart tvungen och ringa och kolla om det var honom då hon var näst intill säker på det. Det visade sig mycket riktigt att det stämde, det var Cupido. De sa att vi kunde få köpa honom för 50 000kr eftersom han ej var inriden eller hanterad. Vid detta lag hade han inte ens hunnit anlända till Sverige men var på väg. Mamma förklarade att vi redan köpt häst nu men att vi annars skulle varit intresserade då det är ett kanonkap. Under kvällen fick mamma ett SMS där det stod att han var ännu billigare vid snabb affär. Jag sov hemma hos Ingrid och hade inte hört ett ord av dessa samtal eller något om hästen vid det här laget.

Imorse ringde mamma mig och frågade om jag ville köpa den där unghästen som vi sett tidigare. Jag vart ju ganska förvånad eftersom jag bestämt mig för att bara ha en häst. Men det hela slutade med ett Ja från min sida och Cupido blev min för OTROLIGA 38 000kr, kan ni fatta det? En sådan häst för de pengarna? Helt sjukt!

När han kommit hit och installerat sig ska vi påbörja inridning och så får vi se hur han är som individ. Klickar det så kanske han blir min tävlingshäst annars utbildar jag och säljer, vinst hur man än gör. Blir han inriden och startad är han ju värd en helt annan summa än den jag gav för honom.

Jag är jätte taggad och det ska verkligen bli kul att se vad det bli av detta, får hoppas på att jag införskaffat mig en framtida tävlingshäst för min egen del.


Skänk din röst

Datum: 2010-10-06 ~ Tid: 20:46:49
Vore roligt om ni vill rösta på Bravens uppfödares bidrag i tävlingen "årest häst" på libresse.se

http://www.libresse.se/Pages/General/FlashContainer.aspx?id=58004&flashparamcontributionid=271207
Tack!

Datum: 2010-10-06 ~ Tid: 20:44:10


Tack så mkt! Verkligen kul att du uppskattar det vi gör. Vi ska fortsätta som vi gör och försöka vara underhållande :)


www.dressyrmupparna.se

Datum: 2010-10-06 ~ Tid: 16:04:29

Från och med nu fungerar både:

http://dressyrmupparna.blogg.se/

http://dressyrmupparna.se/


Info

Datum: 2010-10-06 ~ Tid: 16:00:06
Endel verkar vara lite på det oklara med hur vår nya tävling funkar och vad den går ut på.

Vi blev kontaktade av en tjej som jobbar med Nordens största hästtävling, Årets Häst, som anordnas av Libresse.
Hon undrade om vi var intresserade av att skapa en egen tävling inför Årets Häst 2010. Vi fick utforma tävlingen precis som vi ville, och valde då "Årets Roligaste", där läsarna skickar in sin roligaste hästbild. Årets Häst och Libresse sponsrar med priser till våra vinnare, alltså specialdesignade schabrak, sadelöverdrag och paddar, samt 5 biljetter till GBG Horse Show.

Välj ut din roligaste hästbild och skicka den samt personuppgifter till dressyrmupparna@live.se. Du kan skicka in ditt bidrag fram till och med 25 november. Vi väljer sedan ut de 10 roligaste bilderna, där 5 vinnare ska koras genom en omröstning.

Tipsa gärna dina vänner om tävlingen på http://dressyrmupparna.blogg.se så att så många som möjligt har chans att vinna fina priser!Cha cha bloggen

Datum: 2010-10-06 ~ Tid: 14:27:12
Vi har precis varit på stan och gjort lite ärenden bland annat tog vi ut en liten del av bloggpengarna till våra jackor och bordyren på dem. Var även på broderiet och fixade trycken, de kommer att kosta lite över 300kr per jacka. De kommer bli slående snygga! ;) Är der fler i klubben som är intresserade av likadana kan ni höra av er.


Nystartat samarbete

Datum: 2010-10-06 ~ Tid: 11:04:51Företaget Prime fick höra talas om oss och skickade ett mail. Prime arrangerar Årets häst på libresse.se, de undrade om vi ville anordna en egen tävling där de sponsrade med priser. Detta är alltså inte "Årets Häst" tävlingen, utan vår egen, "Årets roligaste".


Cupido

Datum: 2010-10-06 ~ Tid: 09:45:53
Har köpt en 3årig valack efter Scandic. Oinriden och varken tömkörd eller longerad men ledd på promenader. Han kommer om en vecka. Han kom från Holland igår och står just nu i skåne. Ca 168cm hög.

Min tränare Johan Ekenberg blev väldigt förtjust i honom.


Enda bilden jag lyckats få tag på. Har sett film men den hittar jag inte längre.


Ny header

Datum: 2010-10-05 ~ Tid: 23:32:46
Tack till Elsa ( bohmanftw.se ) som gjort vår nya header. Visst är den snygg? :)Laser

Datum: 2010-10-05 ~ Tid: 23:24:42

Eftersom ni skriver att vi kastar pengarna i sjön när vi ser till att få våra hästar laserbehandlade, så tänkte vi ta upp detta ämne då vi anser att ni har fel.

Vi har pratat med vår equiterapeut och här kommer fakta från både henne och oss.


Vi ser själva ett märkbart resultat på våra hästar efter behandlingarna.

Laser stimulerar kroppens egna läkningsprocess, vilket förkortar läkningstiden. Hästen blir alltså friskare fortare.


Det finns oberoende vetenskapliga studier gjorda på både människor och hästar.
Man har gjort tester på friska muskler, alltså belastat muskeln för att se hur mycket den tål, efter det låtit muskeln vila, behandlat med laser på samma muskel, och sedan gjort om samma procedur igen. Muskeln tål nu mycket mer arbete och kan arbeta med en högre halt mjölksyra, vilket betyder att mjölksyretröskeln har höjts. Laser har en karenstid på 96 timmar. Om det nu är som vissa påstår, att laser inte funkar, varför finns då denna karens?
När man använder sig av laser är det viktigt att ha rätt typ av laser, våra hästar behandlas med Irradia 904 superpuls.Lasern är mer effektivt än massage speciellt om man jobbar med skador. Laser kan man använda både vid skador, i förebyggande syfte och för att hålla hästen fräsch efter hårdare träning.
Man måste veta hur man ska jobba med laser för att det ska ge resultat.  För att jobba med laserbehandling är det viktigt med förkunskaper, utbildning och även att ha kunskap om massage.

Rösta

Datum: 2010-10-05 ~ Tid: 22:57:24
Årets Häst 2010
Rösta på Brave Heart genom att klicka på ikonen!
Tack till er som röstar :)

.....

Datum: 2010-10-05 ~ Tid: 18:12:13

Vi har något STORT och spännande på gång i bloggen ! Mer information kommer under de närmaste dagarna .... Vad kan det vara? ;)


Tisdag

Datum: 2010-10-05 ~ Tid: 15:33:11
Linn kom hit imorse och har just åkt igen, vi har planerat endel med bloggen och har endel spännande på G ...
Fick även ett sms från *** att våra jackor kommit, så vi ska hämta dem senare och imorgon ska de lämnas in på brodyr.

Nästan allt har blivit sålt eller "paxat" från bloppisen igår, så är det något speciellt ni vill ha får ni vara snabba med att skicka iväg ett mail.

Är riktigt sugen på detta bett, någon som vet vart de finns att köpa? Har bara hittat minst 12,5 cm hittils, och Claudia har 10,5 ...

HISS eller DISS?


Årets Häst 2010

dressyrmupparna@live.se

Datum: 2010-10-05 ~ Tid: 11:30:07
Skicka in ditt bidrag till hot or not VIDEO eller din outfitbild till dressyrmupparna@live.se

Vi tar inte imot fler bilder till hor or not då det redan ligger 500st på kö. Dock kommer inte alla få svar i bloggen, utan vissa i mejl.


RÖSTA PÅ CLAUDIA

Datum: 2010-10-04 ~ Tid: 23:44:08
Årets Häst 2010
Rösta på Claudia genom att klicka på ikonen "Sveriges finaste häst", och sedan tummen upp. Eller gå in på direktlänken http://www.libresse.se/Pages/General/FlashContainer.aspx?id=58004&flashparamcontributionid=270392
Tack till alla er som röstar, ni är guld värda!

Härligt!

Datum: 2010-10-04 ~ Tid: 21:14:25

Satt just här och läste igenom dagens kommentarer. Roligt att det är så många positiva och stöttande kommentarer samt uppmuntrande. Verkligen kul att komma in och mötas av det. Tummen upp, Fortsätt så!


Bloppis

Datum: 2010-10-04 ~ Tid: 19:29:00
Har äntligen tagit mig i kragen och fotat endel av allt som ska säljas, är ni intresserade av något kan ni skicka ett mail till dressyrmupparna@live.se och märk mailet "bloppis". Köparen står för frakten.


1. Hoppschabrak, aldrig användt, ponny, 40 kr.
2. Dressyrschabrak, ponny, 50 kr.
3. Dressyrschabrak Sjöhagen Wear, 16,5", 50 kr.
4. Hoppschabrak Catago, ponny 70 kr.
5. Dressyrschabrak, full 60 kr.


1. Dressyrschabrak, 16,5", 50 kr.
2. Dressyrschabrak (limegrön), ponny, 40 kr.


1. Reflextäcke stl 125, 80 kr.
2. Fleeceländtäcke stl 125, 50 kr.


1. Allroundschabrak, ponny, 50 kr.
2. Dressyrschabrak, ponny, 70 kr.


Transportskydd stl ponny, aldrig använda, 70 kr.


1. Martingal, 60 kr.
2. Maringal med brösta, 90 kr.
3. Bett, 11,5 cm, 30 kr.
4. Pannband med klinkers, 20 kr.
5. Vitfodrat pannband, 20 kr.
6. Komplett träns med tyglar, ponny, 50 kr.


1. Globus sadelskydd, 20 kr.
2. Huva, ponny, 30 kr.
3. Limegröna fleecelindor, 30 kr.
4. Svarta lindor halva fleece halva elastiska, 20 kr.
5. Rosa-rutiga fleecelindor, 20 kr.


1. Resårgjord, 25 kr.
2. Hopp/allround gjord, 100 cm, 50 kr.
3. Flätade lädertyglar, ponny, 30 kr.
4. Bett, 12,5 cm, 30 kr.
5. Stigläder, 35 kr.
6. Mässingsporrar och sporremmar med mässingspännen, 40 kr.
7. Mässingstigbyglar, 50 kr.
8. Hoppspön, 15 kr/st.


1. Ärmlös tävlingsskjorta, stl 34, 50 kr.
2. Oskodda ridbyxor, stl 34, 60 kr.
3. Skodda ridbyxor, stl 34, 60 kr.
4. Skjortbröst, 30 kr.
5. Plastrong, 20 kr.


Mörkbrunt fleecetäcke stl 115, 60 kr.


1. Allroundschabrak, ponny, 60 kr.
2. Hoppschabrak, full, 30 kr.


Kavaj, stl 160 ( stor i storleken), 200 kr.

Idolbild

Datum: 2010-10-04 ~ Tid: 15:08:39
Vi fick in en flott bild från http://celines.webblogg.se. Tack!Lördagen

Datum: 2010-10-04 ~ Tid: 14:59:44

Philiac var och tävlade fälttävlan i helgen med sin nya ryttare Anna. De red sin första fälttävlan tillsammans och startade debutantklass. Under lördagen var det dressyr och banhoppning. De vann dressyren på 47staff = 69% (rätta mig om jag har fel, har glömt bort med tiden nu när jag inte rider fälttävlan längre.) I banhoppningen hoppade de felfritt vilket gav dem ledningen inför söndagens terränghoppning. Där hoppade de också nolla med 1sek före idealtiden vilket inte ger något straff, och segern var deras! GRATTIS!

Under lördagen åkte mamma och jag till Enköping så jag fick rida Lillan. Hon var jätte fin, verkligen världens mysigaste häst. Jag ska köpa på mig ett helt gäng helskodda ridbyxor nu så jag kan ha en chans att sitta ner i alla fall och ”sadelklister”. Det är ett slags stift man smörjer på insidan av stövlarna och sadelns säte. Hoppas att det funkar.Haha

Datum: 2010-10-04 ~ Tid: 14:02:15

Ingrid och Linn leker lite med YouCam, haha enjoy.Bilder från senaste uteritten

Datum: 2010-10-04 ~ Tid: 13:17:49
Här kommer lite bilder från sist vi red ut. Med oss hade vi Jossan och Prisse, Annie och Lego samt Ingrid. Hästarna taggade upp varandra en del och lekte rövare.
Hot or Not VIDEO

Datum: 2010-10-04 ~ Tid: 12:56:33


Det ser trevligt ut men du behöver bli stadigare i din sits. Ponnyn blir ibland lång och oengagerad, mer energi behövs och rid ihop ponnyn mellan hand och skänkel. Rör sig trevligt. HOT.Söt ponny som du rider trevligt. Bra form som kan bli något stadigare. Du behöver bli stadigare i handen, då kommer nog ponnyn fram bättre till bettet. Fin sits. Mer energi önskas. HOT.


Ser ibland något stum och springig ut. Pendlar med huvudet i sidled, du behöver forma ponnyn mer i sidorna. Tappa inte yttersidan i serpentinbågarna. Bra skritt, kommer genom ryggen och får ett bra övertramp. Blir något fri i formen i galopparbetet. Bra överliv och fin hållning men du behöver bli stadigare i skänkeln och handen. Tips, om du inte själv kan lösgöra ponnyn så finns hjälp att hitta. HALV HOT.

Omgång 2 av Eliten

Datum: 2010-10-04 ~ Tid: 10:29:49

Under framridningen var han väldigt het och springig vilket relaterade i att jag fick lyfta fram nosen en del och vara noga med tackten. Inne på banan vart han bättre och uppridningen vart superbra, brukar oftast inte bli nöjd med uppridningarna men denna gång satt den. Den var både rak och harmonisk. Han stod jämt och stilla i halten. Han kändes rätt bra i nästan hela programmet var någon miss, men traven som han brukar vara rätt svår i kändes bra. Vi vart dock lite chokade över procenten som endast blev 59,64%. Domarna låg extremt lågt över lag, men såhär lite förtjänade inte våran ritt. Det var väldigt många som fick under 60. Så länge jag är nöjd med känslan från ritten så får man fokusera på det och inte bli nere för att domarna dömde lite tokigt. Det stod t.ex. på ett ställe: 4 avbrott. Men vi filmade och kan inte se något avbrott i galoppen haha. Samt: 4 backar i halten. Jasså, konstigt att det inte heller kom med på filmen då?

Jag är i alla fall jätte taggad inför nästa gång och hoppas att han ska vara ännu finare att rida då.


God morgon

Datum: 2010-10-04 ~ Tid: 09:53:40

Idag ville ingen av mina två mopeder starta så jag fick helt enkelt be mamma snällt, lite efter 6 på morgonen om skjuts till min praktikplats. På praktiken mockade, fodrade vi och släppte ut. Ska tillbaka till i eftermiddag när lektionerna börjar.

Sen åkte vi raka spåret till ”vårat” stall. Det vill säga stallet som Braven är inackorderad i. Vi har honom inte hemma på gården i och med att vi bor i stan. Även där mockade vi, fodrade och släppte ut hästarna samt fixade Bravens hö och kraftfoder.

När vi vart i stallet åkte vi hem och åt frukos. Sen, håll i er nu! CYKLADE jag till tandläkare. Ont som ***** hade jag under hela vägen dit och även nu i efterhand. Jag är född i fel kropp, den pallar ju ingenting.

När jag kom hem igen tog jag hand om kaninerna. Mockade, fixade mat och vatten. Ingen som vill ha två söta små hoppglada kaniner???

Allt detta har jag hunnit med innan klockan en hunnit bli halv 10.

Snart ska jag ut och gå en promenad med hundarna. Efter det ska jag åka hem till Ingrid och leka lite med henne. Som jag redan nämnt ska jag till praktiken i eftermiddag också.


Bild från våran senaste uteritt, fler kommer så småningom.


Länkning

Datum: 2010-10-03 ~ Tid: 23:30:41

LÄNK till Annies nystartade hästblogg, http://annielonnfors.blogg.se !


Film

Datum: 2010-10-03 ~ Tid: 21:28:09
Här kommer en till kort filmsnutt på mig och Claudia med skritt, trav och ett par galoppsprång.


Tävling på G

Datum: 2010-10-03 ~ Tid: 20:32:49
Jag och Claudia kommer faktiskt hinna göra en start iår! I slutet av oktober anordnar Karlskoga Ryttarteam KM på hemmaplan. Det blir en bra mjukstart för Claudia inför tävlingssäsongen 2011.
Jag vill så gärna hinna träna ett lätt pass för någon innan detta, men Anki som jag i vanliga fall tränar för har fullt upp just nu.
Åh, ska bli riktigt roligt! Vi har inte startat sen i början av mars så detta är mer än efterlängtat!Ridstövlar säljes

Datum: 2010-10-03 ~ Tid: 19:18:15
Jag ska sälja mina förra dressyr/allround stövlar. Ett par jättefina Sarm Hippique 1600 i äkta kalvskinn med hög dressyrbåge. De är väldigt mjuka i skinnet och använda i ca 1 år, dock är de i ett väldigt fint skick. Stövlarna är väldigt smala och lätta att putsa upp och få väldigt blanka.

Nypris: 6500:-
Nu-pris: 1000:-, eller högsta bud.
Stövlarna kan skickas via post, köparen står för frakten.

Skafthöjd: 49 cm
Vad: 33 cm
Vrist: 25 cm
Fotstorlek: 38 (26 cm)
Full rulle

Datum: 2010-10-03 ~ Tid: 12:42:15

Klockan ringde alldeles för tidigt imorse! Annie sov hos mig inatt så det blev ju inte läggdags speciellt tidigt heller, sov väl cirka 2,5 timmar, haha. Det blev frukost på donken och sen vidare till Botorp och kolla på Jossan och Prisse när de tävlade. Hem en stund och nu ska jag åka tillbaka igen och träffa bland andra Matilda Holmström ( http://youthdressage.blogg.se ).

Claudia får en välförtjänt vilodag idag, hon har skött sig jättebra de senaste dagarna och vi har börjat rida på lite mer, så det är jätteroligt! Nej dags att åka, vi hörs senare med fler inlägg och fler filmer på mig och Claudia, håll utkik :)Bilder på alla 4

Datum: 2010-10-03 ~ Tid: 12:32:46
Här kommer lite bilder från när jag och Claudia red med Linn och Braven. Bilderna blev tyvärr mörka och brusiga då det var halvmörkt, det blev inte heller så många bilder på oss alla fyra men jag slänger upp de vi fick. Vi ska göra ett nytt försök snart igen, och hoppas att solen är på vår sida då. Linn får stå för bilderna på henne och Braven när hon kommer hem :)Outfit

Datum: 2010-10-03 ~ Tid: 11:33:56
Slänger upp en dagens outfit från träningslägret hos Cecilia Brage förra året.

Hjälm: Champion Showring
T-shirt: Ullared
Ridbyxor: Mountain Horse
Handskar: Färjestads rid- och travshop
Stövlar: Sarm Hippique 1600
Sporrar & Stigbyglar: (mässing): Hööks
Sadel: Hubertus Kosack
Teddypadd: Hööks
Schabrak & benlindor: Horze
Träns: Hööks

Filmklipp

Datum: 2010-10-03 ~ Tid: 00:07:09
Här kommer ett kort filmklipp på mig och Claudia från idag. Resten får ni se inom 24 timmar ;)
Ha överséende med att Claudia fortfarande är under igångsättning.
Alltid lika svårt med rubrikerna?

Datum: 2010-10-02 ~ Tid: 16:22:01
Jag får sköta bloggandet själv denna helg eftersom att Linn är i Stockholm idag, och tävlar imorgon. Jag sov hos Annie inatt och kom därifrån för ett litet tag sedan, ska alldeles strax ner till stallet och försöka övertala mamma till att filma oss idag. Har en film från i förrgår men är inte säker på om jag ska lägga upp den eller inte då jag inte är helt nöjd, är så sjukt trött på att få höra hur lång jag är och hur oproportionerligt det ser ut.

Läste nyss igenom endel kommentarer och en läsare hade tipsat om att vi skulle kunna filma när vi gör de övningar vi skriver om, vad tycker ni om det?


En av de nya favoritbilderna, från i förrgår.


Hiss

Datum: 2010-10-02 ~ Tid: 12:43:29

Roecklhandskarna, grymt sköna och prisvärda!


HISS eller DISS?

Jag och snyggKlåda

Datum: 2010-10-01 ~ Tid: 23:13:00
Efter skolan idag hoppade jag av bussen längs vägen, så kom Ingrid och hämtade mig på moppen. Var med henne och red Klåda samt flätade Quillen. Klådis var finfin, har ju inte ridit henne sedan April och det var jättestor skillnad. Hon var ju ridbar :O Förut var det till och med svårt att bara ta sig ett varv på fyrkanten nu är hon mjuk eftergiven och lydig för minsta vink.

Att rida med eller utan hjälm är helt upp till ryttaren själv om inte regler för ridanläggningen finns så klart. Jag brukar vanligtvis ha hjälm men det spelar mig ingen roll egentligen om den är på eller av men eftersom reglerna i vårat stall säger att man ska ha det så har jag väl det. Men idag hade jag ingen eftersom Ingrids var svettig + några nummer för stor, tror den varken gör till eller från då när den ändå skulle åka av i luften om jag åker av. Klaga på om ni vill men jag har aldrig bett om att vara någons förebild.Linn gör en inbakad fläta

Datum: 2010-10-01 ~ Tid: 17:01:12
Här kommer en videoblogg när Linn försöker förklara hur hon gör en inbakad fläta, och även lite annat. Vet att ni väntat länge på detta, så varsågoda :) Inom en snar framtid kommer även en videoblogg när vi knoppar.Dagens outfit

Datum: 2010-10-01 ~ Tid: 15:54:02


Väst: Hööks
Polo: Agria och?
Ridbyxor: Ullared
Stövlar: Cavallo Weltmeister
Sporrar: Mauds sadelmakeri
Sporremmar: Hööks
Stigbyglar: Mauds sadelmakeri
Sadel: Ken Taur Electra
Gelépadd: Mauds sadelmakeri
Sadelgjord: ?
Schabrak: Ullared
Benlindor: Ullared
Boots: Ullared
Träns: Hööks
Pannband: Swarowski från Färjestad Rid- och travshop

Dagens outfit

Datum: 2010-10-01 ~ Tid: 15:12:19

Min och Bravens outfit dagen då Ingrid och Claudia kom till valåsen.

Börjar uppifrån:

*Hjälm – Jacson Wen

*Lackad väst – Gina Tricot

*Polotröja – Hööks

*Handskar – Hööks

*Swarowskipannband – Färjestad rid och travshopp

*Träns - ?

*Ridbyxor – Domani

*Sadel – Harry Dabbs Tru Bitt

*Schabrak – Hööks

*Sadelgjord –Globus

*Ridstövlar – Cavallo Gran Prix Plus

*Sporrar - ?

*Sporremmar med bling – Hööks

*Stigbyglar - ?

*Benlindor - ?Dissar

Datum: 2010-10-01 ~ Tid: 14:42:33

Smala nosgrimmor.


Bild från google.se.

För korta/små pannaband.Damasker utan passform.


Övning

Datum: 2010-10-01 ~ Tid: 11:31:03

En övning som vi brukar använda oss av kallas ”trappan”. Det finns även liknande övningar med öppnor och slutor. Övningen går ut på att flytta hästen i skänkelvikning en kort sträcka, för att sedan rakrikta ett par steg och flytta sidvärst igen. Man kan göra olika varianter av övningen beroende på hur pass hög samling man är ute efter. Det krävs en högre samlingsgrad ju tvärare sidvärst man flyttar. Man kan även rakrita oftare än vad bilden visar, samt ta antingen färre eller fler steg sidvärst.

Övningen är bra för att checka av om hästen är på hjälperna för den sidförande skänkeln samt att man som ryttare har kontroll på ytterhjälperna när man ska rakrikta ur skänkelvikningen. I rakriktningen är det viktigt att hästen spårar. Övningen passar hästar som inte är starka nog att flytta en hel diagonal ännu. Hellre få steg med kvalité, än flera steg med kvantitet. Övningen passar såväl den mer rutinerade hästen eftersom den inte får ta kommandot själv och fortsätta hela diagonalen, ryttaren ska kontrollera varje steg hästen tar.

Skänkelvikning är en lösgörande rörelse som bygger upp hästens balans och smidighet, samt ryttarens följsamhet och koordination av hjälperna.
I en skänkelvikning ska hästen vara rak i hals och kropp, men lätt ställd i nacken från rörelseriktningen. Framdelen ska alltid leda en aning i rörelseriktningen och hästen ska korsa både fram och bakbenen.
Hot or Not VIDEO

Datum: 2010-10-01 ~ Tid: 10:19:22


Vi har lagt all fokus på häst och ryttares samspel i helhet, alltså inte delvis utrustning som annars.Spänd häst, antagligen på grund av att du inte är följsam, samt för hårdhänt i din ridning. Du ser dock ut att slappna av mer efter hand vilket relaterar i ett mer avslappnat ekipage. Trevlig takt och bärig, fin form, när den går i form vill säga. Trevlig och lydig. Fin typ av häst som har potential för högre klasser. Du behöver vara mer stilla i handen så huvudet inte pendlar i sidled. Ser mycket trevligare ut mot slutet av filmen.
Hästen HOT, Ryttaren NOT.
Väl ridet, du ser medveten ut i din ridning. Hästen ser lyhörd ut. Blir bitvis något lång i formen, vilket du korrigerar bra. Blir ibland fyrtaktig i galoppen, då önskas något mer energi bakifrån. Du blir svagt bakåtlutad, men sitter väldigt trevligt. Du rider följsamt i takt med hästen. De flesta av bytena ser väldigt välplanerade ut. HOT.


Blir något spänd i skritten och kniper med rumpan. Lugn och harmonisk galopp, kan dock komma ihop något och sätta sig mer på bakbenen. Försök att slappna av, samt hitta stadga i sits och skänkel då den pendlar fram och tillbaka. Glöm inte bort ytterhjälperna då ponnyn skjuter ut ytterbog och smiter iväg något. HALV HOT.

Annonser via Bloggpartner