Är Cupido hingst?

Datum: 2011-03-31 ~ Tid: 22:30:00

Nej det är han givetvis inte. Reportern som intervjuade oss var inte insatt i det här med hästar så han hade inte koll. Men eftersom Cupido ständigt försökte ta sig till Claudia under fotograferingen och nosa på henne så kanske reportern trodde att Cupido var hingst? Cupido tog vid ett tillfälle satts och hävde sig fram till Klåda och nosade på hennes rumpa. Vilket självklart inte passade damen! Så hon slog bakut, ganska kraftigt och med brodd och allt. Men hon träffade mig i stället för Qp, aj! Så nu vet ni varför det stod att han var hingst i artikeln.

 


Packat och klart!

Datum: 2011-03-31 ~ Tid: 21:04:02
Nu har jag putsat och packat alla mina och Cupidos grejer inför helgens träningsläger i markebäck.
Jag gillar verkligen att fixa och dona med utrustningen och göra den fin innan träning och tävling :D 
Jag har lite bloggtorka just nu, så ni får mer än gärna komma med förslag om vad jag ska skriva :)Svensk ridponny

Datum: 2011-03-31 ~ Tid: 14:47:33

År 1990 bildades Avelsföreningen Svensk Ridponny för att utveckla en Svensk ras med hög prestations nivå inom ridsportens alla tävlingsgrenar, men som samtidigt var lämpade för barn och ungdomar att rida. En ras som de hoppas kan konkurrera i utländska mästerskap.

För att nå sitt mål använde man sig av korsningsponnysar, både av utländsk härkomst och från Sverige. För att få ponnysarna smäckrare avlade man sedan in fullblod och halvblod samt tidigare godkända ridponnyer. Ston med fina tävlingsresultat gick vidare till avel. Målet med aveln var att ponnysarna skulle innehålla minst 25% fullblod.

Rasen är fortfarande under utveckling i Sverige. Ponnyerna ska ha rörelser och talang som stora hästar men vara så pass lugna och lätthanterliga att de kan ridas och hanteras av barn.

Exteriört påminner den svenska ridponnyn om ett engelskt fullblod i miniatyr med en atletisk och muskulös kropp och ädla drag. Rörelserna ska vara fria och flytande hos hästarna. Svenska ridponnysar ska vara relativt långbenta och viktbärande.

Önskvärd mankhöjd ej överstigande 148 cm. Alla färger tillåtna. En ädel, elegant och harmonisk individ. Proportionerlig storlek, bra huvudansättning, vida ganascher. Väl ansatt hals med tillräcklig längd. Markerad manke, bra sadelläge, fria armbågar. Starkt och välmusklat kors. Lätt och naturligt att trampa under sig. Gott djup och stark länd, stark rygg men ej alltför kort. Extremiteter Benad efter ändamål och storlek. Nöjaktigt korrekt. Lätta, luftiga, taktmässiga framåtgripande, elastiska och energiska med gott påskjut och bärighet i god balans. Livlig men stabil, med mycket god karaktär, samarbetsvillig, modig och lättlärd. Individ med viss ponnykaraktär är önskvärd, dock inte något krav. Lämpad att skötas och ridas av barn och ungdomar. En ridponny av ädel, varmblodig typ med hög ridbarhet.
Detta är en del av ett arbete i skolan som jag håller på med nu. Något som jag reagerade på när jag skrev den här uppgiften var att utveckligen av den Svenska ridponnyn inte riktigt gick som den "skulle". Dom ser inte ut som rasbeskrivningen hävdar att de ska och många ridponnysar är inte det minsta lämpade för barn utan är väldigt nerviga/stissiga/heta och temperamentsfulla. Någon som håller med mig eller är jag helt ute och cyklar?

Men de har visat sig vara av riktigt bra tävlingsmaterial (för de som klara av den typen av häst vill säga) 


 


Reportaget i Kuriren

Datum: 2011-03-31 ~ Tid: 13:56:39


God morgon på er!

Datum: 2011-03-31 ~ Tid: 09:00:00
Jag har ju glömt att lägga upp bilderna från när Cupido presenterades för sina nya hagkompisar som han ska gå med. Först fick han hällsa på Ziro, dom brydde sig inte mycket mer om varandra än om grässtråna vid kanten av ridbanan haha! Sen fick Cupido hällsa på Prisse, det gick rätt bra. Cupido förstår ju inte riktigt att han ska backa av när andra hästar sparkar/hugger mot honom utan står dum-snäll som han är kvar. Men när Prisse förstod att Cupido inte ville bråka så slutde han skrika och sparka mot honom. Cupido är föresten barfota det är därför han inte har brodd.Bilist försökte köra på häst och ryttare

Datum: 2011-03-30 ~ Tid: 22:44:26
En kvinna gick med sin häst på Lagnövägen på Värmdö när hon mötte en bil i hög fart. Kvinnan tecknade till bilisten att sakta ner, men föraren ökade istället farten när han passerade ekipaget.

Kort därefter kom bilen tillbaka, och körde då på samma sida som kvinnan ledde sin häst. Hon klev ut i vägrenen med hästen för att undvika att bli påkörd, men trots det snuddade bilen vid hästens bakben så att ett benskydd lossnade och fastnade i kofångaren. Bilisten körde sedan vidare, skriver Nacka Värmdö Posten.

Polisen rubricerar nu händelsen som försök till grov misshandel, och man tror att föraren ville skrämma ekipaget. Hästen och kvinnan ska ha klarat sig utan fysiska skador, men kvinnan var chockad efter händelsen.
Vissa tycker ju att endast bilister har rätt att färdas på vägarna, men detta var väl att gå över gränsen? :O


Markebäck närmar sig!

Datum: 2011-03-30 ~ Tid: 20:51:24
Nu har jag verkligen börjat längta till helgen! Både lördag och söndag kommer vi tillbringa på Markebäcks ridanläggning. Där arrangerar klubben ett träningsläger med Anna Aneheim som instruktör.

Jag har redan planerat mina outfitar. Hoppas att jag inte tråkar ut er nu haha? :D

Den första dagen tänker jag köra på vitt för då syns det att man respekterar tränaren och vill vara ordningssam osv. Håller ni inte med? Då kommer jag att rida med ett vit Equiline schabrak som kantas av ett grått band och en snurrad silverpasspoal. Till det kommer jag köra med vita lindor runt om, troligtvis de från Classic. Han ska få ha sitt framtida tävlingsträns, det med bred svart nosgrimma, kantflätade lädertyglar och os-liknande pannband. Till mig själv har jag tänkt ett par jeansridbyxor från kingstone med en krona på ena bakfickan, svarta ridhanskar, en svart polotröja från hööks och en vit väst från Mountain horse. Har inte riktigt bestämt mig angående vad jag ska ha på fötterna, om det blir stövlar eller skor och chaps. Mina stövlar är ju väldigt stela så jag är rädd att jag kommer bli för ”klumpig” för att hänga med på en unghäst som busar. Vi får se. Sist men inte minst tar jag min hjälm Jacson wen med blingad rosett.

Den andra dagen när vi lärt känna tränare lite bättre och hon vet att jag respekterar henne har jag tänkt vara liite mer ”vågad” och köp på svart tema i stället haha! Jag är inte den som är rädd för att använda färg men just när man tränar för instruktör så ser jag helst att man håller sig till vitt för att visa att man uppskattar och respekterar sin tränare då det kan se lite kaxigt och ovårdat ut när man inte matchar eller tar någon skrikig färg, som om man inte bryr sig om hur man ser ut eller hur det går. Men svart kan nog funka om man matchar snyggt och diskret, eller vad tror ni? Jag kör på ett svart sammetsschabrak från jacson som kantas av ett vit band och en snurrad silverpasspoal, till det matchar jag med fyra svarta lindor från Hansbo. Även denna dag kör vi på tävlingstränset. Jag själv tänker ha ett par svarta ridbyxor från jacson, svarta ridhandskar, en vit polotröja från Agria och min svarta lackväst. Även denna dag har jag inte bestämt vad jag ska ha på fossingarna, vi får se. Kör på samma hjälm som gårdagen.


Här är några bilder från när jag tränar dressyr för instruktör. Kan ni se något mönster i det hela haha?


Schockemöhles vårkollektion 2011

Datum: 2011-03-30 ~ Tid: 18:31:57
Så här ser schockemöhles nya vårkollektion ut. Jag vart ärligt talat lite besviken när jag fick se den. Dels för att det ena schabraket ser ut precis som den tidigare collektionen victory. Förutom loggan som är ny, den föll mig inte alls i smaken dock. Det andra schabraket såg väldigt billigt ut i allmänhet och den loggan var ännu värre. Lindorna, huvand och bootsen var helt ok, undra om bootsen finns i vitt? Vad tycker ni om den nya kollektionen?Annorlunda hoppträns

Datum: 2011-03-30 ~ Tid: 09:00:00
Klickade runt på lite hemsidor med hästutrustning och fick syn på dessa hoppträns. Jag tycker att dom var rätt fräna även om det inte är något jag skulle sätta på Cupido. Roligt med lite pärlor och strass, eller var säger ni? Foto: Lena LottsfeldtHej!

Datum: 2011-03-29 ~ Tid: 22:46:11
Ursäkta min frånvaro. Jag har haft fullt upp med massa annat och sen har jag faktiskt inte haft lust att blogga, helt enkelt. Därför tänker jag faktiskt  ta en liten bloggpaus fram till på torsdag. Jag kanske slinker in med något inlägg under morgondagen om jag känner för det, har ju faktiskt film från träningen att visa er och lite annat. 

Hörs vi inte imorgon så hörs vi på torsdag! ;)

Hiss eller diss?

Datum: 2011-03-29 ~ Tid: 22:30:00Har aldrig sett såna här sporrar förut. Kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar dem eller ej haha.
Vad tycker ni? :D


Svar på läsarfråga

Datum: 2011-03-29 ~ Tid: 20:30:00
Har sett att det är flera stycken som undrar var mina shortchaps kommer i från och att de tycker att dom är snygga. Kul att ni gillar dem, tack! :D

Dom är av märket Jacson, jag vet inte exakt vart mina är köpa. Men jag hittade en sida där de säljer dem för ordinariepris 455kr och nu 228kr. Så passa på! http://shop.textalk.se/se/shop.php?id=14140Så här ser de ut på nära hållSkriv gärna din åsikt om ämnet

Datum: 2011-03-29 ~ Tid: 18:30:00
Det finns väldigt många olika metoder om vad som är rätt och fel i både hästhållning och ridning. Här kommer min version om hur man bör behandla sin häst under ett ridpass.

Ibland när jag läser kommentarer som ploppar upp på våran blogg så blir jag helt bestört rent ut sagt och ledsen för hästarnas skull. Hur kan man säga att man älskar sin häst och att det är ens bästa vän när man skiter fullständigt i att man gör illa sin häst? Hur kan man vilja skada någon man älskar?

Jag tycker att ridsporten är på väg utför, det är allt för många som bara tänker på ytan. Hästen ska kröka på nacken och sprätta med benen till vilket pris det än kostar. Om man så ska dra igen nosgrimman av alla krafter, slita hästen i munnen, spänna in den i en onaturlig och skadlig form med inspänningstyglar, hacka hål i sidorna med sporrar. Allt detta för att man inte tagit sig tid att skola hästen rätt och riktigt från början. Man ska alltid försöka få hästen så uppmärksam så möjligt för så små och mjuka hjälper som möjligt.

Jag förstår mig verkligen inte på människor som sover gott om nätterna när de vet med sig att de gör illa sina hästar för att de ska ”springa fint”. Jag tycker att man ska lära sig rida i stället för att ta till våld!

En gång när jag red Philiac och han var bråkig och drog iväg så tog jag tag i honom, jag ryckte inte men jag tog tag i honom. Direkt när jag gjort det mådde jag så fruktansvärt dåligt över det att ni inte anar! Jag började storböla! Att dra en häst i munnen är bland det värsta jag kan tänka mig. Jag kan verkligen inte greppa hur folk kan göra så utan att känna sig fruktansvärda och brutala? Kan någon förklara det för mig? :OAnledningen till att jag ofta tar upp detta är för att jag tycker att det är så viktigt att folk blir mer medvetna om att det INTE är okej att göra sina hästar illa för att de ska gå bra. Det finns bättre vägar att ta sig dit på!

 


Lätta ridövningar

Datum: 2011-03-29 ~ Tid: 17:27:03

Det här är enkla grundövningar som kan passa de som inte kommit så långt ännu.

Att öka och minska volten i alla gångarter. Ställ hästen både inåt och utåt. Se voltspåret så att det är du som bestämmer hur volten ska se ut. Börja med skritt, när du tycker det fungerar så går du över till trav och sedan galopp. Det här är en bra övning att börja ridpasset med så att du får en lösgjord häst.

Halvhalt
betyder i dagligt språkbruk att man för en kort tid stannar upp i det man håller på med för att fundera över hur man skall gå vidare.

En halvhalt ska för hästen ska betyda ”var beredd eller lyssna extra uppmärksamt”.

Så här gör du
: Räta upp dig och be om lite mer aktivitet med hjälp av ben och säte, fånga upp den extra energin genom att krama tygeln. Gör halvhalt innan du växlar aktivitet. Släpp sedan fram hästen i den nya aktiviteten.

 


Träna övergångar. Gör en halvhalt innan varje övergång.

Övergångar
Från galopp – trav, från trav – skritt, från galopp – skritt.Och från
andra hållet från trav – galopp, från skritt – trav, från skritt – galopp.

Att träna övergångar är väldigt viktigt. Det blir man aldrig klar med. Även grand-prixryttare tränar det.

Lycka till!Tips

Datum: 2011-03-29 ~ Tid: 15:30:00

Tygelsensorn används för att testa ryttarens drag i tygeln och träna upp en lätt och mjuk hand. Brickan går av när visst antal kilo uppnåtts. En säkerhetskedja kopplas mellan bett och tygel (håller för 50 kg). Startkittet innehåller säkerhetskedja och 10 brickor (2 i varje färg), Svart (15 kg), Röd (10 kg), Blå (7 kg), Gul (4 kg), Grön ( 2 kg).

Gillar starkt tanken bakom denna produkt och hoppas att de som behöver faktiskt köper den (:

 


Film från uteritten i går

Datum: 2011-03-29 ~ Tid: 14:00:00
Mamma filmade några korta snuttar när vi red ut igår.

Det är en sak som jag har funderat på och som jag gärna vill ha era råd och tips om. Cupido gapar ganska ofta och jag har försökt luska fram varför, för en häst gapar ju inte utan anledning. Vi kollade först och främst upp tänderna hos en veterinär som har gått specialutbildning om hästens tänder. Det fanns inget som behövde åtgärdas. Jag har provat rida med lite olika nosgrimmor och utan nosgrimma över huvudtaget (trotts att jag alltid har dem vääldigt löst spända). Det blev ingen skillnad. Jag har provat lite olika bett: rakt novabett, tvådelat, tredelat med fasta ringar, tredelat med rörliga ringar, tredelat i syntetmaterial. Han gapade mer med det tvådelade och var ungefär lika dan att rida på alla de andra betten, men trivs allra bäst på tredelat med rörliga ringar. Jag är väldigt lätt och försiktig med handen så det beror inte på att jag drar honom i munnen att han gapar för han gapar och tuggar på bettet även på lång tygel. I bland lägger han huvudet på sned när vi skrittar på lång tygel, det ser ut som att han känner på bettet.

Har ni någon teori om varför han gapar? Är det för att han är ovan med bett, eller gillar han inte att ha bett?


Detta var första gången han gick över den här bron, visst var han duktig? :D


Piffa upp din utrustning?

Datum: 2011-03-29 ~ Tid: 12:20:56
Strass och pärlor gör genast något gammalt lite snyggare och ger en ny lyster. Jag köper mina strass stenar från biltema för ca 50kr. Biltemas strass är självhäftande eller vad det kallas när det redan är klister på baksidan. Om man är beredd att pillra lite mer så kan man köpa utan klister på baksidan från exempelvis panduro dom har stenar i många olika färger och storlekar. För tillfället håller jag på med ett projekt här hemma som involverar pärlor, men det står lite stilla just nu eftersom det visade sig vara ganska bökigt. Här är några exempel på hur Ingrid och jag har piffat till våra saker.


Bilder från uteritten

Datum: 2011-03-28 ~ Tid: 23:03:49

Ni får ursäkta dröjsmålet med bilderna.

Men när jag red ut så drog Cupido iväg i galoppen och jag lyckades inte få stop på honom. Vi kom rakt mot en 90 graders kurva när underlaget bestod av blankis med ett tunt lager snö över. Hans ben försvann och vi gick om kull, han hamnade över mig och lyckades trampa mig på ländryggen när han försökte ta sig upp. Det var så smärtsamt att jag inte kunde gå till en början utan fick hasa mig fram. Sen började allt försvinna framför ögonen på mig, precis som när man ska svimma. Men jag hann sätta mig ner innan, med huvudet mellan benen och lite snö i pannan. Så det gick över relativt fort. Men jag kan fortfarande inte gå utan hastar mig försiktigt och mycket långsamt fram. Det gör ohyggligt ont i ländryggen och huvudet plus att jag är lite smått yr och illamående, det bara dunkar.

Men Cupido mår fint, han rör sig som vanligt och har inga sår från ridturen. Jag vart minst sagt lättad när jag såga att han var oskadd!

Idag kom det nya (bredare) koppjärnet till Cupidos sadel!


Mer om träningen imorgon

Datum: 2011-03-28 ~ Tid: 22:38:40
Jag är så trött att jag skulle kunna somna sittandes, galet. Sov ju dock bara 1,5 timme inatt, har varit i skolan hela dagen plus träning på kvällen. Därför ska jag sova tidigare ikväll, har dock ett prov som jag måste plugga till, suck. Träningen idag gick bra, berättar mer om den imorgon och slänger upp en film. Nu måste jag verkligen röra mig mot sängen innan jag rasar ihop ;)


Uteritt i vårsolen

Datum: 2011-03-28 ~ Tid: 18:19:09
Vill ni se fler bilder från dagens uteritt så får ni göra ett ryck och kommentera lite :D
Minitradera

Datum: 2011-03-28 ~ Tid: 12:00:00

1. Svart träns i storlek cob med klinkers. Budgivningen startar på 80kr.
2. Svart träns i storlek cob med vita sömmar/mönster. Budgivningen startar på 80kr.
3. Svart träns i storlek cob med vita dekorationer. Budgivningen startar på 50kr.
4. Mörkbrunt träns i storlek cob-full passar båda. Vitt foder. Budgivningen startar på 80kr.
5. Svart träns i storlek cob med vitt foder. Budgivningen startar på 80kr.

När du lägger ditt bud så bör din mailadress finnas med i kommentaren så att jag kan nå dig.


Svar från frågestunden (del 3)

Datum: 2011-03-28 ~ Tid: 09:00:00
Enligt dina bilder så rider du ofta med händerna isär, ska man inte hålla ihop dem?:) Undrar lite bara.. Jättebra blogg :) :)

Jag har dem lite breda för att ge stöd och stabilitet åt Cupido eftersom han är ung och vinglig. Men du kan kika på gamla tävlingsbilder på mig och Philiac/Braven så har jag en annan handställning.


Har du någonsin tävlat något mer än dressyr?

Ledsen om ni kanske har skrivit om de i ett annat inlägg.

Förut vägrade jag att tävla dressyr och jag var hoppryttare så ja jag har tävlat i andra grenar än dressyr. Upp till regional LA i hoppning och lag-SM i fälttävlan. Sen har jag även tävlat western och hunting med vinster och placeringar.När Cupido är helt inriden & sådant, ska du bara tävla dressyr då eller också hoppning ? :)

Nej jag vill tävla hoppning också. Men dressyr är det jag kommer att satsa på. Så jag kommer bara att tävla hoppning vid sidan av dressyren som en kul grej på relativt lätt nivå.


varför började du från aldra första början blogga ?;D

Ingrid övertalade mig genom att tjata massor haha! Tur eftersom det var riktigt kul och uppenbarligen lönade sig! Jag tyckte att allt gällande bloggar var urtöntigt!


Vad är det högsta du någonsin hoppat på en häst/ponny? Och vad är den högsta procenten du fått i ett dressyrprogram?

130cm på min c-ponny. Haha han är lite feg och lat så han hoppar inte gärna över 1m om man inte ”övertalar” honom. 81% med Braven, fast riktigt så bra var ju inte ritten.


Hur gick det på gbg Horse show när du har typ social fobi ? det måste ju vart ganska jobbigt med alla människor och så ?! :O

Roligt att du frågar. Är riktigt stolt över mig själv, det gick grymt bra om jag får säga det själv haha. Jag har ju fått nya tabletter och en ökad dos, så saker och ting går mycket lättare nu. Jag mår bättre och är inte lika rädd för vad alla ska tycka och tänka längre. Men vissa stunder var det lite jobbigt. Med hästfolk brukar det gå bra eftersom jag känner mig mer respekterad i de sammanhangen än i andra situationer.


När du hade Braven, tävlade du någon/några gånger mot Sofia Genne då? :) Vem brukade vinna över varandra? För om jag förstått så verkar ni vara på samma nivå (på D-ponnys)

Ja det gjorde jag. Det var väl lite olika beroende på hur galen Braven var haha. Jag fick placeringar och lyckades båda att kvala till SM och bli en av de 40 bästa med högst kvalprocent i hela Sverige som fick delta.Har lagt märke till att du läser många skvallerbloggar :)? Hur reagerar du när någon riktat ett elakt inlägg mot dig ? Skiter du i det eller funderar du en längre tid på det?

Haha ja dom är ju roliga att läsa! Jag försöker tänka efter nu men kan inte minnas att det varit något ”elakt” inlägg till/mot mig, så antingen har det inte varit det eller så har jag inte tolkat det så eller så har jag bara inte brytt mig så jag glömt bort det haha. Men den vanligast anledningen till att folk skriver elaka saker är tyvärr avundsjuka.


vad tycker ni om eran egna blogg?:D

Hm, de bloggar man följer vill man ju alltid ska uppdatera var 10minut så mer uppdatering trots att jag vet att det är svårt att uppnå. Men för det mesta bra och intressanta inlägg med variation, men ibland tråkiga utfyllningsinlägg. Jag skriver ju ofta om sånt som jag tror att ni vill läsa om.


Vad är det jobbigaste med Cupido?


Att han är så på. Han vill hemskt gärna vara i mitt ansikte hela tiden. Visst det kanske är lite gulligt första gången men det blir faktiskt väldigt irriteranden när han visar så dåligt med respekt.


Stör du dig på folk som klagar på hur du rider in din häst? :)

Ja det gör jag faktisk. De som inte har provat har inget att uttala sig om. Ingen häst är den andra lik och bara den som ridit hästen vet hur den känns att rida. Det känns inte alltid lika dant som det ser ut. Det är väldigt retligt när personer utan någon unghästvana uttalar sig om hur jag bör rida Cupido eftersom de inte vet ett smack om hur unghästar är. Jag är väl inte häller proffs men jag har trots allt ridit in över 30st så jag kanske börjar få ett litet hum om hur det ska gå till? Jag vet dessutom vad Cupido trivs med och mår bra av.


Varför är rosetterna på ridhjälmar oftast uppochner? (te x som på dom flesta Charles Owen och John Whitaker hjälmar)
Älskar eran blogg! Ni är helt grymma!

Jag vet inte varför de började sätta dem så från början. Men snyggt är det.


hur mycket pegnar lägger ni ner hästar per månad?

Betalar du något själv?
om du inte hade haft egen häst hur hade du ridit då? alltså ridskola, medryttarehäst eller liknande

Jag vet inte exakt vad allting kostar. Ja hela mitt studiebidrag går till Cupido. Vi har en väldigt låg stallhyra på 750kr i månaden och då ingår torv. Så mitt studiebidrag räcker ju allt en bit. Jag hade troligtvis varit skötare åt någon tävlingshäst eller medryttare/fodervärd.


fick du rida på cupido när du var och kollade på honom ?

Jag åkte inte och kollade på honom eftersom han bodde i Holland. Han hade aldrig haft sadel eller blivit sutten på heller så det hade nog varit svårt att povrida honom haha.


Hej, super fin blogg! :)

Jag undrar om du tränar Akademisk RK med cupido eller gjort det innan med någon annan häst. :)

Tack. Ja jag gjorde det med båda ponnysarna för Urban Nordström ”Ubbe”. Kungen på samling som han kallas. Plus att jag red på två andra ponnysar åt ägaren på Ubbeträningar. Men Cupido har jag aldrig tränat med för instruktör ännu.


har du haft anorexia ????

Ja.


Vad tycker du om islandshästar? :)

Det är inte riktigt den typen av häst som intresserar mig eftersom jag mer är för eleganta och sportiga dressyrhästar med stora gångarter. Men dom är säkert snälla.Lyx vs budget

Datum: 2011-03-27 ~ Tid: 22:30:00
Vilka föredrar ni pris/utseende?Träningen

Datum: 2011-03-27 ~ Tid: 20:26:18
Jag glömde kameran hemma, så tyvärr får ni varken bilder eller film från träningen idag ...
Kanonbra upplägg med mycket övergångar som fick Claudia att bli så himla härlig i slutet. Jag kände verkligen stor skillnad på bakbensaktiviteten, elasticiteten i rygg och nacke samt kontakten mellan hand och skänkel. Så himla kul när det släpper till!

Vi bokade in en träning till redan imorgonkväll. Då ska jag be mamma filma så ska ni få se, om ni vill? :D

En utslagen Claudia efter träningen idag. Hon var alldeles för trött för att ens engagera sig i kameran (taget med iPhone), för ovanlighetens skull, haha smulan då.


Tryck och mottryck

Datum: 2011-03-27 ~ Tid: 18:26:25

Den naturliga reaktionen hos en häst när man trycker på den är att trycka emot. Att lära hästen att gå undan för tryck är ett sätt att arbeta med ledarskapet. Hästen lär sig att lita på oss, att det inte är något farligt och att det är vi som bestämmer. Att stå framför hästen och genom tryck på nosryggen eller bogen få hästen att backa stärker vår roll som ledare.

Det viktigaste när man lär hästen att gå undan för tryck är att släppa efter på trycket så fort hästen börjar flytta sig. Det är då hästen får sin belöning i att man slutar trycka.

Målsättningen är att lära hästen att gå undan för så lätt tryck som möjligt. Om hästen trycker emot så ökar du ditt tryck. Det kan ta lite tid innan hästen flyttar sig så ett tips kan vara att trycka med böjda fingrar, då blir det inte så jobbigt för dig.

Dom här övningarna har du nytta av så att du kan styra fram och bakdelen på hästen när du ska lasta in den i transporten, leda hästen över en vattenmatta eller passera något som hästen upplever som farligt. Det gör att hästen fokuserar mer på dig och det du vill att den ska göra än på omvärlden.


Resten av bilderna

Datum: 2011-03-27 ~ Tid: 14:49:47
Eftersom han var så överenergisk i går så gick vi in i ridhuset efter en kort stund. Där inne blev han lite lugnare efter en stund. Jag red lite 8-volter för att få honom att slappna av, det gav resultat. I slutet av passet så bestämde jag mig för att prova hoppa något språng, och så fick det blir. Han vart vääldigt glad och gjorde några glädjeskutt efter första språnget haha! Det vart ett par bilder och en kort film. Ser inte allt för vackert ut när han hänger så där med frambenen. Jag kom lite efter nått språng också, det är sånt som händer ibland tyvärr.Nej han har inte ringorm. Hans hag"kompisar" hugger och sparkar honom så att pälsen lossnar och han får sår.
Nu kommer bildbomben!

Datum: 2011-03-27 ~ Tid: 13:20:29
Han var hiskligt pigg om vi säger så! Han hade verkligen inte tid att skritta så han taktade och småtravade då och då. Han gjorde även några rusningar i väg. I dag får ni lite bonusbilder, alltså sånna som jag inte skulle lägga upp i vanliga fall, typ felstegsbilder osv. Det kommer ett inlägg till med bilder från igår så håll utkik :D


Hej på er!

Datum: 2011-03-27 ~ Tid: 12:26:33
Gårdagen var minst sagt hektisk för min del. Direkt på morgonen åkte jag till praktikern och var där till 1-halv 2.

Sen bar det av till mitt stall. Där lasttränade vi, det gick super! Sen red jag även en sväng.

När vi kom hem så gick jag med hundarna och sen var det helt plötsligt dags att åka till Valsverket och jobba. Vi kom hem där ifrån vid 1 på natten! Då när vi väl var hemma var jag ju ”spedad” och kom inte till ro att sova så jag sysslade med massa annat. Men när jag väl somnade så sov jag som en stock, ända fram tills nu haha!


Utsläppet

Datum: 2011-03-27 ~ Tid: 10:48:32
Sådär, stallet är fixat för längesedan och Claudia är utsläppt i nya hagen! Vi låter Claudia och Skokie gå i varsin hage ett tag innan vi släpper ihop dem för att undvika slagsmål och en massa spring. De får ju även hälsa på varandra över boxväggen och de verkar redan acceptera varandra bättre än igår.

Claudia verkar också trivas kanon! Hon såg till och med ut att ha legat ned i boxen inatt, så det är ju ett gott tecken. Dock hade hon fullt upp med att undersöka hela sin nya hage, hon har sprungit runt hela morgonen och ätit mossa och löv, haha. Hon klarade faktiskt av att gå själv i en hage utan att se Skokie. Det har varit ett ganska stort problem med henne, hon blir helt knäpp annars och mentalt blockerad när hon upptäcker att hon är själv eller inte ser någon kompis och springer igenom så mycket som finns. Idag verkade allt funka iallafall så det känns bra!

Idag har jag lite bloggtorka men jag ska göra så gott jag kan ändå och ta till mig av era tips! Ni får bilder från träning lite senare iallafall.

En galen Claudia på bild. Jag ska be mamma filma oss utomhus någon gång så ska ni få se ... Hon är inte liiite speedad om jag säger så ;)

Efterlyses

Datum: 2011-03-26 ~ Tid: 22:32:54
Jag är på jakt efter ett stalltäcke i thermo. Claudia förstörde sitt marinblåa Rambo, och när man har spån är det inte speciellt roligt när det sätter sig som kardborre över hela täcket. Jag har supersvårt att hitta något snyggt till ett bra pris så jag tänkte be om er hjälp då jag är säker på att ni garanterat har koll ;)

Något i stil med detta. Gärna någon annan färg och halvhals om ni vet vart man hittar sånt!Pikeur Lucinda

Datum: 2011-03-26 ~ Tid: 21:03:07
Jag är helt besatt av Pikeurridbyxor! Dessutom tycker jag att det är galet snyggt när texten står lodrätt på benet, som det även gör på Whitakerbyxorna. Det som är speciellt med modellen Lucinda är att de har resår längst ned, istället för kardborre. Supersmart tycker jag då jag alltid lyckas fastna med stövelstrumporna i kardborren.

Priset ligger på cirka 2000:-
Hiss eller diss?

Bild lånad från Showjumper


Claudia installerad i nya stallet

Datum: 2011-03-26 ~ Tid: 20:34:08
Nu har Claudia fått ingiva sin nya box och hon verkade trivas bra! Vi ska ner en gång till ikväll och titta till henne så att allt är som det ska. I övrigt ska jag ta en riktig slappiskväll med massor av godis och TV! Imorgon väntar träning för Anki, och imorgon är det dessutom exakt två månader kvar tills jag och Annie drar till Alanya :D

Till er som undrade så står det bara två hästar i stallet och jag och Virre delar alla fordningar på hälften var. Det finns dock tre boxar där skulle jag gärna ha min framtida storhäst sen, hihi ;)Bildbomb?

Datum: 2011-03-26 ~ Tid: 16:20:29

Om ni drar till med över 300 kommentarer i detta inlägg så kommer en bildbomb från ridpasset :D


Perfectsit

Datum: 2011-03-26 ~ Tid: 16:11:16
Jag såg att Matilda beställt hem en sitsbåge och blev självklart nyfiken på vad detta var. Kikade in på länken hon bifogat och kände direkt att detta var något som jag skulle behöva! Jag och Claudia har svårt att komma överrens ibland, och när hon blir hård, då blir jag hård ... när jag egentligen borde göra tvärtom. Men kroppen är inte alltid med huvudet, det är ju därför vi lägger på oss olater. Den förbättrar även mycket annat, och det finns alltid något att jobba på.

Kika in HÄR om ni är nyfikna på mer om sitsbågen.Sugna på att se stallet?

Datum: 2011-03-26 ~ Tid: 15:43:20
Nu har vi flyttat alla grejer och städat upp efter oss. Det tog ett antal timmar att plocka ihop alla mina grejor, jag tror jag har liiite för mycket, haha. Jag tog med mig cirka 1/20 av alla saker så det kändes jätteynkligt på hyllorna. Jag får plocka med mig lite mer allt eftersom! Jag stormtrivs redan, allt är i sin ordning och Virre som äger stallet är hur trevlig som helst. Nu återstår det bara att se hur Claudia trivs, vilket jag tror att hon kommer göra mycket bra.

10 minuters skrittavstånd till utebana, ridhus, sjö, stora hagar och under bara utevägar. 5 minuters gångväg hem och dessutom världens bästa Claudia i ett urmysigt stall. Det kan ju inte bli bättre..?

Här ser ni stallet sett utifrån. Stalldörren där nere, höloftet vid "bron" och hagarna längst till höger.

In-/utsläppet vid hagarna. De har även ett vindskydd som ni ser, hästen på bilden heter Skokie och är Claudias nya kompis.

Utsikten vid hagarna.

Stallgången sedd från Claudias box. Ytterdörren till vänster, diskbänk och sadelkammare till höger.

Claudias nya box.

Sadelkammaren.

Mina hyllor.Ustikten från Claudias box.

Så, vad tycker ni? Härligt va? :D

Morgonen innan flytten

Datum: 2011-03-26 ~ Tid: 11:10:15
Jag tog lite sovmorgon idag då min moster tog utsläppet. Det var längesedan jag sov såhär länge, men det behövs väl det också ibland. Jahopp, idag ska Claudia flyttas och det finns 1000 grejor att göra. Till att börja med ska jag smörja allt läder såsom träns, grimmor och sadel. Schabrak, täcken och benlindor ska tvättas, allt annat ska göras rent, läggas rätt och packas ner i lådor. Jag ska sy ihop täcken och transportskydd som Claudia tagit sönder och jag ska även storstäda stallet. Boxarna ska tömmas, gödselstacken ska skottas bort (för hand) och hagarna ska rengöras. Vi ska även hämta hö, spån och plocka ihop allt annat som jag spritt ut överallt. Sist men inte minst ska Claudia flyttas in i det nya stallet. Jag ska dessutom fotografera nya stallet så ni får se hur Claudia (och jag) kommer bo framöver.

Som ni hör har jag att göra hela dagen, men häng inte läpp för det. Jag tar med mig datorn till stallet och uppdaterar er därifrån! :DMer om igår

Datum: 2011-03-26 ~ Tid: 10:56:50
Först med att gissa rätt om vad intervjun var för, det var Isabelle. Vi fotograferades och intervjuades för Kuriren, som tillhör våran stad. De hörde av sig till oss och ville ha med oss i tidningen, vilket är roligt. Vi pratade om allt från elaka kommentarer, vardag, läsarantal till annonser och om hästarna. Jag tror det var på tisdag vi skulle komma med, så det ska bli spännande att se resultatet, självklart delar vi med oss till er!

Det var många gissningar på större hästtidningar men så var inte fallet denna gång. Men vem vet, i framtiden kanske? Vi har ju trots allt Sveriges största hästblogg ;)

Det var förresten någon som undrade om jag döljde något genom att ha täcke och lindor på Claudia och Cupido stod utan. Nej jag har inget att dölja, hon hade lika gärna kunnat stå nakenfis även hon, haha.Första lagträffen

Datum: 2011-03-25 ~ Tid: 23:10:59

Idag var vi som sagt ner till ridhuset i knutsbol och hade träning med Div3-tjejorna. Både hästar och ponnys skötte sig bra. Ponnysarna såg riktigt taggade ut haha! Jag filmade alla ekipagen under själva programridningen så att de ska kunna se vad de gör extra bra och vad de ska träna lite mer på. Det är lättare att förstår om man får se det med egna ögon. Ibland så stämmer inte känsla överens med hur det ser ut och då kan det vara bra att få se det så att man vet vad som ska förbättras.

Vi har planerat att ses allihop och se filmerna tillsammans och läsa protokollen för att sedan komma med tips och även konstruktiv kritik för att det ska bli så bra som möjligt.

Jag håller även på att greja fram plakat som jag ska måla och sedan skriva klubbens namn på. Så att vi i publiken kan heja! :D Lagtröjor är även på gång, känner på mig att de kommer bli riktigt snygga för Emelie har några bra kontakter. Sist men inte minst så har vi satt upp några kul grejer att göra ihop för att få en redan bra laganda ännu bättre.

Det ska bli jätte kul att vara lagledare för ponnytejorna! Eftersom jag inte ska tävla något själv, eller ja kanske att det blir någon start med Cupido om han är mogen till sensommaren/hösten.

Duger jag som lagledare eller tror ni att tjejerna sparkar mig från jobbet haha?Suttit lite på Zquasch

Datum: 2011-03-25 ~ Tid: 21:25:07
Jag har tillbringat eftermiddagen tillsammans med Linn. Vi har fotograferats och intervjuats, mer om det sen! Eftersom Linn är lagledare för Div lll ponny var vi nere till ridhuset där de hade programridning.

Jag hjälpte Lovisa lite med Zquasch (tjejen som tränar och tävlar honom nu) och satt även upp och red igenom honom ett par varv. Jag tror det var ett årsedan jag red honom senast...? Men det räcker att bara sitta på honom någon gång ibland på grund av min längd. Det var iallafall mycket roligt att känna lite på honom igen :D
Backstagebilder från ....?

Datum: 2011-03-25 ~ Tid: 16:51:19
Första rätta svaret vinner en länk :D


(Pluggar) Återkommer med roligare inlägg när jag är klar

Datum: 2011-03-25 ~ Tid: 13:58:53

Cupido o Lego mumsar i sig sista resterna av hösilagebalen. Snart dags att rulla ut en ny.Här står nästa bal och väntar på att vi ska rulla in den. 400kg mat. Lego slänger redan hungriga blickar på den.


Transporten ser frostig och översnöad ut. Tror att den också längtar efter våren.
Kan en valack godkännas som hingst?

Datum: 2011-03-25 ~ Tid: 10:22:42
Hur otroligt det än låter så kan dom på sett och vis det. Steffen Peters dressyrvalack Ravel har nu godkänts som hingst trots att han varit kastrerad sedan 2006. Förklaringen är att den förre holländske ägaren sparade sperma och fryste ner innan Ravel såldes till USA och kastrerades 2006. KWPN´s avelsförening baserar sitt avelsgodkännande på Ravels fina tävlingsresultat i dressyr.Ur Ingrids garderob

Datum: 2011-03-25 ~ Tid: 09:06:00
Solklara favoriter bland alla mina ridkläder är dessa Pikeur ridbxor. Jag vet inte exakt vad modellen heter, men det kanske någon av er gör? Supersköna helskodda i ett ganska stretchigt material. De sitter som en smäck utan att vara alldeles för korta i benen trots sin storlek. Jag köper alltid storlek 164 på mina ribyxor (jag gillar nämligen snortighta byxor) men då är de ju en halvmeter för korta i benen ... dessa var dock både tighta och nästan perfekta i längden!

Jag lyckades komma över dessa sprillans nya för endast 300:-, annars är normalpriset 1700:-
Ett superkap med andra ord. Otroligt sköna byxor och efter att ha ridit i och använt dessa säger jag bara "Pikeur ist Pikeur". Min garderob ska defenitivt utökas med flera par till!Fredag!

Datum: 2011-03-25 ~ Tid: 07:00:00

Godmorgon på er! Äntligen fredag och äntligen helg! Idag är det Claudias sista dag och natt i mitt stall, det känns faktiskt lite jobbigt, nästan som en klump i magen :( Vi ska börja flytta lite grejor redan ikväll och Claudia flyttar in imorgon. Men jag tror att det blir kalasbra, rymligt och ordning på allt. Jag kommer sakna min Pippi extremt mycket, men vi får se om han får komma med också, det beror på hur Claudia klarar sig själv. Hon kan nämligen bli mentalt blockad och få panik när hon blir lämnad ensam, men jag har diskuterat detta med Veronica och det verkar som om vi kan lösa det väldigt bra ändå.


Idag har jag iallafall bara en lektion och slutar tidigare. Väl hemma ska vi direkt åka iväg med Claudia på en spännande sak ... hmm? ;)


@ bakar "bloggkakor"

Datum: 2011-03-24 ~ Tid: 20:48:32
Har redan hunnit provsmaka och dom var inte otäcka haha! :D
Annorlunda frågestund

Datum: 2011-03-24 ~ Tid: 20:40:00
Eftersom att vi får mycket frågor angående olika "problem" inom ridning och hantering med mera tänkte jag att vi kör på en liten frågestund angående detta. Alla frågor är välkomna och vi kommer att svara utifrån hur vi själva hade löst problemet om det hade varit vår häst.

Nu gör jag detta utan att Linn är medveten, men hon får helt enkelt haka på, haha! Det blir ju mer givande för alla om vi är två som diskuterar fram svaren och kommer med olika tankar och lösningar.

Ös på med frågor så ska vi komma med så välutvecklade svar som möjligt!


Stor hiss

Datum: 2011-03-24 ~ Tid: 17:31:32

Sadelmakare Mia Sunnman tillverkar otroligt fina träns, kandar, pannband och nosgrimmor m.m. Man kan bestämma precis hur man vill att allt ska se ut. Utrustningen är verkligen i toppklass med fint och noggrant sömmarbete. Synd bara att priserna var så pass höga, men man får ju trots allt vad man betalar för. I framtiden någon gång hoppas jag på att kunna beställa ett träns eller kandar där i från. Här är bilder på produkter som Mia har tillverkat.
Mattias Jansson har beställt kandarena som han rider med på bilderna av Mia.

 


Paus i pluggandet

Datum: 2011-03-24 ~ Tid: 16:25:27
Jag tar en kort paus i mitt pluggande för att slänga upp några bilder här. Enjoy! :D
Videobloggade i går

Datum: 2011-03-24 ~ Tid: 14:40:18
Här kommer en snutt från igår. Jag bara pladdrar på lite om allt möjligt haha.
:D

Datum: 2011-03-24 ~ Tid: 13:09:12
Vet ni vad? Jag har planerat in första tävlingen! Dock bara preliminärt i mina tankar, haha. Jag är så sjukt taggad just nu, men det är över 1 månad kvar dit. Så fram till dess blir det hårdträna och finslip så får vi se vad som händer. Känns hon kanon startar jag och känns det inte helt rätt väntar jag lite till. Huvudsaken är att Claudia är nöjd med situationen.

Jag vet inte om ni missade att mitt inlägg om graman har rubriken MINA ÅSIKTER? Jag tycker precis så som jag skrev, just för att det är mina åsikter om gramantygeln men jag ser ändå ingen anledning till att kalla mig idiot för det? Några av er verkar vilja få det till att jag lär ut fakta om rätt och fel. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, jag anser mig inte vara någon som ska tala om hur andra ska rida, se ut och sköta sina hästar. Hallå, jag är 17 år och har mängder kvar att lära! Jag talar bara för vad jag tycker. Dessutom är inte dressyrmupparna.se någon slags faktablogg, utan en blogg där jag och Linn berättar om våra åsikter och egna erfarenheter. Och vad som är rätt och fel kan ju diskuteras för ALLA hästmänniskor har delade åsikter, och allas åsikter ska accepteras, era och våra.Pigg och glad

Datum: 2011-03-24 ~ Tid: 10:34:49
God morgon er slöfockar, haha skoja! Jag har faktiskt redan hunnit vara i två stall mockat 9 boxar, haft fodring, utsläpp och tagit hand om min lilla pålle. Torvat hans box och gjort lite extramysigt med skivade morötter i hela boxen (på cementupphöjningen). Nu ska jag ut och gå en timme med hundarna, och när jag fväl är ute ska jag passa på att ta hand om kaninerna. Sen ska jag nog äta lite yogurt till fruksot.

Idag har ja riktigt härlig energi trotts alla smärtor. Jag fick byta bort den här skoldagen mot en praktikdag! :D

Bjuder på en bild från i somras med mycket energi i. Nej, det är inte revbenen man ser. Han drog ihop skinnet när vi gick ut i vattnet och då vart det fettväck, därför är det torrt på vissa ställen och blött på andra.


Tänkte bara säga hej

Datum: 2011-03-24 ~ Tid: 10:10:14
Nu har vi precis haft hoppclinic med en tränare från Karlslund. Mycket nyttig och intressant information.
Nu börjar strax min nästa lektion där vi ska kolla när 3orna hoppar. Jag tänkte bara flika in ett litet hej så hörs vi sen igen :DUteritt i blåsten

Datum: 2011-03-23 ~ Tid: 23:24:54

Det var näst intill storm idag men jag var fast besluten att rida ut i ändå, envis som jag är så gjorde jag det.

Till en början hängde Natta och Ziro med sen vände de tillbaka och red i ridhuset. Till en början så ville inte Ziro lämna Cupido för att gå tillbaka till stallet, så han krånglade en del. Då fick jag lova att följa dem en bit på hemvägen och successivt korta tempot på Cupido så att Ziro inte skulle märka när jag vände tillbaka igen.

Cupido var hur som helst super pigg trots att han fått springa fritt i ridhuset innan för att göra av med extraenergi. Men han använde energin på ett vettigt sätt under ridturen i alla fall. Vart väldigt elastisk i kroppen, spänstig liksom. Det kändes som han bar upp sig lite bättre också, men jag kan ju lurats av att han var något spänd. Jag vet inte men han kändes riktigt fin. Jag provade att göra lite tempoväxlingar i traven, något som uppskattades haha. Han är så jäkla snabb att reagera på framåtdrivande hjälper så ni anar inte, haha go är han! Han fick ett riktigt härligt sväv i ökningarna och fick mig helt ur balans så som han rörde sig idag.

I galoppen låg han på ganska mycket, så jag lät honom inte sträcka ut något idag. Jag vill inte att han ska lära sig att han får som han vill bara för att han ligger på och vill öka. Då skulle han bara bli besvärlig. Så i stället försökte jag rida i ett så kort tempo det nu går på en unghäst utan att han skulle bryta av till trav. Det var ju långt i från samlad galopp, och ett bra kast i från arbetsgalopp men det var ju inte full fart i alla fall haha. Jag måste ju börja ställa krav på bärigheten någon gång för att den ska öka, även om man ställe små krav så bidrar det. I och med att han var så pigg var han väldigt lätt och fin i framdelen, det kändes underbart! :D

 Det finns inga bilder från idag. Så jag bjuder på bilderna från i går i stället. Han har tyvärr tunnat ur lite sedan han fick två nya hagkompisar. Dom kör bort honom från maten (fast de har två hösilagebalar) och han har ständigt nya bit/sparksår. Men till helgen byter han hage.


 


Nu tar jag kvällen!

Datum: 2011-03-23 ~ Tid: 22:31:35
Iallafall från bloggen. Mitt rum ser ut som ett bombnedslag och det behöver jag göra något åt, dock ser det ut att ta ett bra tag för jag kan inte ens se golvet. Jag ska även hinna plugga endel, men det är lugnt än. Kvällen har ju bara börjat :D

Mamma var förresten i Ullared idag och hade köpt med det på bilden hem + en massa annat smått och gott. Jag fick även en ny väska till min netbook av Torbjörn (han som hjälper oss med allt som rör bloggen), tack båda två! 

•E-vitamin
•B-vitamin
•Foderhinkar
•Tvådelat bett
•Vita handskar
•Pälsglans

Vi hörs imorgonbitti! Ny dag, nya tag.


Vill inte låta dryg, vill bara förklara

Datum: 2011-03-23 ~ Tid: 21:43:44

Såg att det var någon som reagerat och uttryckt sig på ett ganska otrevligt vis om att Cupido gick bakom hand på en av bilderna när mamma rider. Nu kanske ni tycker att jag är dryg som hänger upp mig på någon sånt. Men det är allt som oftast det slinker in kommentarer om det. Så jag tänkte bara förklara hur det ligger till.

Cupido är verkligen extremt känslig i munnen, det räcker med att man rör ringfingret lite för att han ska överreagera och fälla in nosen mot bogen. Jag är superlätt i handen för att ta vara på denna känslighet då jag inte vill ha en stum och hård häst. Eftersom mamma bara suttit på honom två gånger förut är det inte lätt att veta vart alla knappar sitter. Hon är också jätte lätt i handen, men på Cupido räcker det med att man råkar ta pytte lite för mycket för att han ska ge efter för trycket och då hamna bakom hand. Han är ännu inte helt inriden och har varken styrka, balans eller bärighet så det är klart att han inte kan gå i korrekt form varenda sekund av ett ridpass. Gör ens någon unghäst eller utbildad häst det föresten?

Så jag skulle verkligen uppskatta om ni tänkte till en extra gång innan ni slänger i väg såna kommentarer. För det gör faktiskt ont, just såna ord bränner som eld. Mitt största mål i ridningen är att han en så mjuk och känslig häst med en så mjuk och känslig hand och skänkel som bara möjligt. Då svider det om någon påstår motsatsen.

Jag tycker hemskt illa om när folk rider med en så hård hand att hästen "måste" gå bakom hand för att komma undan. Men i Cupidos fall behövs det inte mer än en sträckt tygel eller halvhalt för att han ska "nicka till".


Det är inte så att jag med våld tvingar honom bakom hand. Men när han ändå trillar dit så försöker jag givetvis korrigera det milt genom att rätta framåt. Jag hoppas verkligen att ni förstår att jag absolut inte vill klaga, utan bara förklara för de som inte visste hur det låg till.


Mina åsikter

Datum: 2011-03-23 ~ Tid: 20:38:00
Det känns som om det är dags för ett "tycka-till-inlägg". Denna gång ska jag tycka och tänka om gramantygeln.

De flesta som använder gramantygel gör det just för att de inte kan rida sin häst i form och tar då till denna hjälptygel. Gramantygeln fästs antingen i sadelgjorden mellan hästens framben eller vid sidorna och löper sedan genom bettringen till ryttarens hans. Genom att ta i gramanen blir hästen tvingad att böja på nacken, självklart beror detta på styrkan i ryttarens hand.

Hästen går inte ärligt på tygeln genom att bli nedtvingad i form med en gramantygel utan böjer bara på nacken och släpper ryggen. Formen och bärigheten ska komma genom bakbensaktivitet samt arbete genom ryggen. Att börja med att tvinga ned hästen i form genom tvång och fixera sig vid huvudets position istället för rygg och bakben är i helt fel ände. Formen kommer bakifrån och fram, inte tvärtom.

Dock kan gramanen vara till hjälp vid väldigt felridna hästar. Många använder den när de korrigeringsrider felarbetade hästar som satt muskler på helt fel ställen. Gramanen kan då hjälpa hästen att använda sin kropp på ett funktionellt sätt och underlätta arbetet för ryttaren.

Själv är jag emot graman och skulle inte ta till ett sådant fusk som jag endast tycker gör mer skada än nytta. Jag vill hellre att hästen ska komma ärligt fram till handen genom god ridning, inte genom att jag tvingar ner den och drar ihop den. Jag ser hellre att hästen springer runt som en stjärnkikare än att ta på den en graman.

Jag gissar på att det finns lika många åsikter angåendet detta som med allt annat. Vad tycker ni om gramantygeln? Ni som använder den, varför?Exteriörtävling

Datum: 2011-03-23 ~ Tid: 18:04:00
Jag vet att det är lite svårtbedömt på bild, men det skulle vara intressant att höra vad ni tycker om Claudias exteriör och kroppsbyggnad. Utgå från det ni kan avgöra på denna bild.

Den som jag tycker gör den bästa bedömningen belönas med en länk, utöver det kommer jag fylla i vad jag tycker! Och psst, vi har inte glömt bort er som skrev motiveringar om varför ni läser bloggen. En "vinnare" kommer att presenteras även där, och även vinnaren som får gästblogga från filmtävlingen vi hade för ett bra tag sedan.


Mitt tidigare inlägg

Datum: 2011-03-23 ~ Tid: 17:00:22
Jag förstår inte varför vissa av mina inlägg försvinner spårlöst då och då. Det jag skrev imorse finns ju inte kvar ..
Nu har jag iallafall precis kommit hem från travet. Jag körde Axel idag och det gick bättre än sist. Dock har jag fortfarande problem med att lära mig sela. Jag glömmer bort allt mellan varje gång, men det kanske beror på att jag är så ointresserad, haha.

Jo det jag skrev tidigare var att vi jobbade med exteriör på hästkunskapen i förmiddags. Vår lärare berättade då att Mikael Holmström haft en clinic år 1991 på Flyinge. Han filmade Kyra Kyrklund när hon red Amiral, och genom att snabbspola filmen och göra beräkningar kom han fram till att det inte går att säga att man "lägger vikten på bakdelen". Den förändring som skedde var att 1% av vikten förflyttade sig till bakdelen, och den procenten kom från hästens huvud då den kom upp i formen. Att hästen lägger vikten på bakdelen skulle tydligen bara vara en synvilla.

Jag har aldrig sagt att detta skulle stämma, men detta var vad våran lärare idag sa. Det är inte jag som påstår detta och jag har aldrig sagt varken bu eller bä om det skulle stämma eller inte. Jag delade bara med mig av vad jag fick höra idag. Det är ju inget att bli så himla upprörda över?? Jag har aldrig påstått mig kunna en massa saker, utan jag ville bara höra era åsikter om det hela då jag också tycker att det låter knepigt och orimligt, för i till exempel en galoppiruett hamnar all vikt på bak. Så enkelt var det.


Efterlysning

Datum: 2011-03-23 ~ Tid: 14:56:35
Jag letar efter två speciella schabrak från schockemöhle och ett par benlindor där i från. De ingick i två kollektioner vid namn charity och victory. De tillverkas alltså inte längre. Vet ni någon som skulle kunna tänka sig att sälja ett sånt schabrak eller såna benlindor begagnat? Vitt, dressyr i storlek full. Maila i så fall till linningvarsson@hotmail.com
Äntligen ridning!!!

Datum: 2011-03-23 ~ Tid: 11:21:53
I går red jag Cupido en liten stund efter att Linn ridit honom.

Jag gjorde en operation för ett tag sedan och har haft ridförbud tills nu. Jag började rida i helgen för Annie var så snäll att hon lånade ut Lego till Linn och mig. Jag red ett kort dressyrpass på Lego i fredags och konstaterade att jag både gått upp några kilo och tappat kondis efter operationen. Men gud vad kul det var att rida igen. Det kändes som en evighet sedan jag red sist. I söndags red vi ut, jag på Lego och Linn på Cupido. Det var halt men jag tog det lugnt och försiktigt (Linn och racerråttan Cupido höll på att bli tokiga på oss). Solen sken och Lego och jag mös.

I går red jag som sagt var på Cupido, vilken skillnad det var sedan jag red på honom sist. Det är det som är så kul med unghästar att dom utvecklas så fort. Han är ju fortfarande vinglig men kändes stadigare än förut och han behövde inte gå lika utåtställd i hörnen. Han var lättare att svänga och rida på volt med. Han är fortfarande lika pigg och känslig och tycker det är kul. Jag skrittade och travade för galoppera törs jag inte på vingliga unghästar i vårt lilla ridhus som är fullt av stolpar. Jag måste avsluta med att säga att man blir väldigt glad av att rida på Cupido för han är så positiv och tycker allt är kul.

/Gunilla

Godmorgon

Datum: 2011-03-23 ~ Tid: 06:30:00
Jag har jäkligt mycket att göra just nu, men ni ska veta att jag gör så gott jag kan med bloggen. Det är inte lätt att hinna med skolan från 07-17, plus två hästar, eget stall, läxor och dessutom har jag 1-2 prov varje vecka och cirka 3 inlämningar.

Bloggen kräver ständig uppdatering och det är inte bara att slänga upp vad som helst. Det tar x antal timmar varje dag och den tiden får jag lägga istället för att sova. Så ni förstår nog själv att det är svårt att kunna prioritera, för hästarna och skolan kommer först. Visst att jag kanske har någon timmer över då och då, men huvudet ska ju vara med mig också.

Nä, nu ska jag sluta klaga och göra något vettigt istället! Jag har faktiskt haft med mig ett papper och en penna i väskan och antecknat alla idéer som ploppat upp i huvudet. Idag kommer ett inlägg om träning från marken, ur Ingrids garderob och lite annat smått och gott :DDagens ridpass

Datum: 2011-03-22 ~ Tid: 22:21:00
Idag hade jag tänkt ta en genomkörare med Claudia i ridhuset. Dock fick jag förflytta mig utomhus då ridskolan skulle in. Tyvärr är ju Claudia helt galen utomhus så det blev inte mycket nytta gjort. Vi busred lite istället och brassade på ordentligt, det gillade hon minst sagt!

Härliga utomhusbilder va?
Ni börjar förresten bli lite dåliga på att kommentera så nu får ni rycka upp er, då lovar jag ännu bättre uppdatering! :D


Önskeinlägg

Datum: 2011-03-22 ~ Tid: 21:22:28
Fick ett önskemål av en läsare i går över msn. Hon ville att jag skulle skriva ett inlägg om hur jag gör rent mina bling-bling pannband för att de ska glänsa så mycket som möjligt.

Man kan hälla upp varmt vatten i en bunke av något slag och sedan hålla (bannbandet/skärpet eller vad man nu kan tänkas ha) över vattnet så att den varma ångan lägger sig på stenarna. Är man lite mer bekväm eller har ett relativt rent pannband så räcker det att man "andas" på pannbandet så som man andas på ett äpple när det ska poleras. Sen putsar man stenarna med en nylonstrumpa. Jag har stoppat en tvättsvamp i änden av en nylonstrumpa för att få lite stadga.

Har ni fler tips så får ni mer än gärna dela med er av dom! :D

Gissa ryttaren?

Datum: 2011-03-22 ~ Tid: 20:23:22
Jag red en stund på Cupido i början men sedan tog någon annan över, gissa vem? (Jag som rider på bilden)
Lyx vs budget

Datum: 2011-03-22 ~ Tid: 14:30:00

Om man bara ska gå på utseende så föredrar jag de från Jacson eftersom jag har en förkärlig till lackat och
bling-bling. Men jag har ingen aning om hur kvaliten är på någon av stövlarna så det kan jag inte uttala mig om.

Vilka gillar ni bäst?

 


Vilken häst står i vilket stall?

Datum: 2011-03-22 ~ Tid: 12:41:42
Det verkar vara många frågetecken kring detta, därför tänkte jag förklara så att ni som undrar förstår.

Jag och Linn har aldrig haft våra hästar i samma stall förutom en kort period när jag hade Solis. På grund av att mitt stall är väldigt litet fick inte han plats där och därför valde jag att ha honom i Valåsen, där Cupido står nu och där Linn även haft Braven och Philiac.

Linn har som jag sa Cupido i Valåsen, och jag har Claudia och Quillen i mitt stall cirka 3 km bort. Nu på lördag ska Claudia flyttas, dock till ett stall ännu närmre mig och ännu närmre ridhuset. Cupido kommer stå kvar i Valåsen, men Claudia flyttar. Svaret på er fråga blir att Claudia och Cupido har aldrig stått i samma stall och de kommer inte göra det nu när Claudia flyttar heller.

Hoppas ni förstår nu och att det känns lite mindre rörigt :)

Här ser ni mitt (snart förra) stall samt en av hagarna.
Och här är Linns stall där Cupido står.


Veckans outfit

Datum: 2011-03-22 ~ Tid: 08:00:00
Denna vecka så matchade Amanda Hedberg den snyggast outfiten, grattis!
Hiss

Datum: 2011-03-21 ~ Tid: 22:30:00

Jag tycker att ridsportsaffären Charlies häst och hund förtjänar en stor hiss. Deras personal har ett väldigt artigt och trevligt bemötande mot sina kunder. Jag har även mailat frågor några gånger och får alltid väldigt trevliga svar och snabbt går det också. Dessutom har dom massor av snygga märkessaker till superbra priser.Nu kör tävlingen igång

Datum: 2011-03-21 ~ Tid: 20:44:48Den som målar den finaste bilden på Cupido eller Claudia, eller varför inte båda? Den personen vinner, man får välja om man vill göra en handmålad bild, eller via ritplata, photoshop, paint you name it!

Skicka ditt tävlingsbidrag hit --> dressyrmupparna@live.se

1. Skicka in en målad bild på Cupido, Claudia eller båda.
2. Ladda upp bilden ovan på eran blogg/bdb.

 


Ibland blir vi sådär galet snygga på bild ♥

Datum: 2011-03-21 ~ Tid: 19:29:45


?

Datum: 2011-03-21 ~ Tid: 18:24:28Bushästar

Datum: 2011-03-21 ~ Tid: 15:05:18
Haha jag eller rättare sagt Mamma fick ett mail av en bekant vars dotter har häst i vårat stall. Hon hade filmat en snutt på Lego och Cupido ute i hagen och skickat den, samt gett mig tillstånd att ladda upp klippet här.

Cupido har slitit loss Legos "svanslapp" från täcket. I filmen ser ni när de har dragkamp om svanslappen som två busiga hundar. Efter det får de även lite stolleryck och brallar runt :D
I skolan

Datum: 2011-03-21 ~ Tid: 13:34:11
Just nu har jag håltimme och hade tänk ladda upp med massor av inlägg men självklart glömde jag min hårddisk hemma och har alltså inga bilder. Inga bilder = tråkiga inlägg, och jag vill inte ladda upp gamla bilder om och om igen. Det har ju en ganska uttröttande effekt om man säger så. Jag har lite mer roliga bilder från igår att bjuda på när jag kommer hem.

Förövrigt tänker jag ligga lite lågt med bloggandet idag då jag har prov imorgon som jag behöver lägga lite tid på. Claudia ska vila, men jag ska försöka hinna mer bloggen också så gott jag kan.

Har ni förslag på vad ni vill läsa om? Jag är jätteskrivsugen på något liknande tränarinlägget men jag behöver ett ämne. Det jag väljer belönas med en länk! :D


Cupidos stall från utsidan

Datum: 2011-03-21 ~ Tid: 13:23:15
Här kommer några bilder på  stallet där Cupido står.


Den svarta dörren är ingången till stallet. Den lilla röda byggnaden till höger om stalldörren är sadelkammaren.Till höger om sadelkammaren har vi en höelevator för att ta upp höet till höloftet.
Längst till höger på bilden är vårt torvförråd. Vi har en dörr inne i stallet som leder direkt till torvförrådet.Till vänster om stalldörren så ligger ridhuset. Här är dörren till läktaren.Kortsidan på ridhuset med trappa upp till kafeterian.Andra långsidan på ridhuset med ingång utifrån.På andra kortsidan av ridhuset har vi en utekafeteria.Här är baksidan på stallet.Här är sekretariatet som ligger mellan dressyrbanan och hoppbanan.
Även om anläggningen är gammal och sliten så finns allt och det är faktiskt ganska mysigt här.


Svar från frågestunden (del 2)

Datum: 2011-03-20 ~ Tid: 22:00:40

När man ska kolla på era videos så kommar man in på videofyme kostar det pengar att titta där??ÄLSKAR BLOGGEN<33

Hihi nej det kostar ingenting att kolla på videosarna fast att dom ligger där.


Rider du nånsin ut typ i skogen och låter Cupido ha kul utan att ställa så höga krav? :)

Grymt bra blogg iaf!

Självklart, det tycker jag hör till. Det är inget liv för en häst att bara springa runt runt i ett ridhus. Förra eller om det var förrförra veckan så red vi ut tre gånger av tre pass (han rids bara varannan dag). Han fick allt sträcka ut ordentligt i galoppen. Jag älskar att ”busrida” hihi.


Hej! Jag har precis köpt mina första sporrar och har en liten fråga: Den lilla ’’fjongen’ som sitter längst ut (asså på den delen som är mot hästen) ska den peka lite uppåt eller neråt? Tycker bloggen är superbra förresten! Kram

Den ska peka neråt, tack ska du ha.


Hej en "teknisk" fråga när jag går in på dressyrmupparna.se så slutar google chrome att fungera. Är det min data eller bloggen det är fel på?

Det beror på att våra annonser från blogpartner är väldigt stora och det har blogg.se svårt att klara av. Men det problemet är snart ur världen eftersom vi snart byter till worldpress.


Får man se dig i terrängen igen :D ?

Haha kul att du frågar! Ja jag hoppas det, men jag vet inte när bara. Cupido är ju inte ens helt inriden ännu. Men ja jag vill ut och tävla fälttävlan igen sen så småningom. Det är så kul!hur gamla var du när du fick din första häst?

Jag var 10,5år när jag köpte min första häst Philiac.


Varför blev det just dressyr och inte hoppning? :)

Först var det nästan bara hoppning, sen var det mest fälttävlan och nu är det mest dressyr. Men jag har ju nästan alltid tävlat alla tre disciplinerna även om jag prioriterat den jag ”satsat” på. Vem vet nästa år kanske det är distans som gäller haha?


hur blev det med dina lackade stövlar?;)

Dom är för korta så de fick åka tillbaka igen.


hur länge hade du braven? ni passade jättefint ihop!:)

3år, tack!


Hur klarade du att sälja braven?

Tja, det gick ju inget vidare eftersom jag försökte ta livet av mig. Men nu har jag övergått till att låssas som det aldrig inträffat, som han aldrig varit min. Det är det lättaste för mig att leva i en lögn och ignorera sanningen fram tills att jag kan acceptera den och klara av att möta den vill säga.


Är du "nöjd" med cupido eller vill du köpa en bättre häst i framtiden?:)

Jag är nöjd med honom, han rör sig trevligt och har en helgo personlighet. Vi kommer säkert ha roliga år ihop, men jag tror inte att det blir 20år man växer ju successivt ifrån varandra och ”vill ha mer”. Men det jag egentligen tror att du undrar, är om jag tycker att han är lovande för högra klasser? Ja det vet jag ju inte riktigt ännu, men jag tror inte att han är nästa Briar om vi säger så hihi. Så jag kommer väl troligtvis att köpa en häst för högre klasser i framtiden men inte nu på ett bra tag. Jag är helt nöjd på den här ”lull nivån” för tillfället. Jag har ju hela livet på mig att rida storhäst jag behöver inte stressa till att prestera något nu.hur går du till väga när du sitter på en pigg häst som kan bli lite dragig och stark och springig ? =)

Jag gör mycket sidvertsrörelser, halvhalter och volter samt övergångar och håller hästen sysselsatt. För jag fullkomligen hatar att dra en häst i munnen.


vad har du för mål just nu med cupido och dej? :)
å sen vill jag tacka för att du tipsa om hackamore förra gången jag fråga vilket bett jag skall prova :) mina båda ponnyn fungerar SKIT BRA på det! TACK!

Gud va kul att du fick nytta av det! Just nu vill jag få honom stabilare, mer styrka och rutin. Jag vill även stärka våra galoppfattningar och få honom i en bärigare galopp. Traven är inte så tokig just nu om jag ska vara ärlig. Men som sagt, vi behöver jobba på galoppen.


varför rider du inte med dina läderstövlar på cupido;) linn gör det tom barbacka fast det är väl lite överdrivet;) men hon bestämmer ju själv;)

Nu blandar du nog ihop mig och Ingrid? Cupido är under inridning så han är väldigt vinglig och ostabil att rida på. Mina dressyrstövlar är väldigt stela och osmidiga så jag skulle bli väldigt osmidig och inte vara speciellt följsam om han vinglar till eller skjuter rygg. Så det är rent säkerhetstänkande. Jag förstår att såna som inte är vana vid unghästar inte tänker på det, men de som vet hur det är att rida en unghäst förstår säkert.


Hur tänker du kring hållbarhet? Vad gör du för att dina hästar ska hålla?

Varierad typ av ridning och ridning på olika underlag. Sen låta bli med tokridning och idiotiska saker.


när ska du träna för tränare första gången med cupido? xP
Längtar du tills han blir äldre å mer "ridbar" eller du tycker det är lika kul nu med? ;P

Den 2-3 April ska vi träna för tränare för första gången. Nej jag har redan hunnit göra så himla mycket på så kort tid. Detta är ett slags ”brake” för mig, där jag kan ta igen mig lite. Jag är nöjd med detta just nu även om jag är en tävlingsryttare med kli i fingrarna. Jag ska ju ut och tävla på Lego det blir toppen!Promenad

Datum: 2011-03-20 ~ Tid: 20:55:57
Idag promenerades Claudia för hand på asfalt. Hon var som en explosiv liten bomb, omöjlig att få uppmärksam på mig. Jag fick helt enkelt gå baklänges framför henne en bra bit, långsamt-halt-fort-halt-fort-långsamt innan hon blev lugn och jag kunde gå vid sidan igen. Hon har full koll på allt runt omkring och tittar hon åt höger följer kroppen med huvudet, så antingen går hon ner i diket eller över mig, suck.

Efter en liten påminnelse om vem som faktiskt bestämmer och styr vart vi ska skötte hon sig och blev normal igen. Mamma var med och fotograferade, ni får lite bilder idag och resten imorgon.Bilder från idag

Datum: 2011-03-20 ~ Tid: 18:06:45
Här kommer bilderna från idag (:Lina Sanfridsson & Coimbra, en av ponnysarna från min praktikplats. Vi tävlar för samma klubb.
Vet ej vilka detta var.Nathalie Busk & San Ziro som står i samma stall som mig. Vi tävlar för samma klubb.Erika Lundin & Dizny. Vi brukade tävla mot varandra med våra c-ponnysar förr.Isabelle Nygren och Jipe To Wanda. Vi red i samma stall förut. Wanda är föresten halvsyster till Philiac.Lina Sanfridsson & Pegasus, en av ponnysarna från min praktikplats. Vi tävlar för samma klubb.Sofia Bergström & Norrhaga Hampus, en av ponnysarna från min praktikplats. Vi tävlar för samma klubb.Lovisa Larsson & Trestena Zquasch, en av ponnysarna från min praktikplats. Vi tävlar för samma klubb. 


Hej hej

Datum: 2011-03-20 ~ Tid: 16:09:21
Nu är jag äntligen hemma igen. Har vart på lokal ponnydressyr och kollat på vänner och bekanta. Var en väldans massa bekanta ansikten där. Jag hjälpte även till att coacha Lovisa med Zquasch. Det var kul att åka på ponnytävling igen, man får en sån mysig känsla på tävlingsplatser. Domaren låg vääälidgt högt, men det är ju faktiskt bara kul när de vågar sätta ut lite högre poäng. Roligt för de som deltar. Jag fotade en massa bilder idag, de kommer i nästa inlägg. Mamma och jag har föresten ridit ut en sväng tillsammans också.Såg att Ingrid hade lagt upp en massa fina bilder från en badritt, jag blev så sugen så här kommer några till :D

Citat från dagen:

Mamma: Linn vad är det för skillnad på dig och en schimpans?
Jag: schimpansser har begränsningar för vad de hittar på, det har inte jag ;)Storstädning och fotograferingsabstinens

Datum: 2011-03-20 ~ Tid: 12:47:43
Nu känns det verkligen som om våren är påväg, och därför tänkte jag gå ut till hästrummet och ta en storstädning! Allt har bara legat i en stor hög under hela vintern och jag har säkerligen massor att sälja och slänga och förnya med vår- och sommargrejor. Det känns som om det kommer upp en hel del här senare, så håll utkik!

Idag är jag även sugen på fotografering, som vanligt .. haha. Det är ju så otroligt roligt med nya fina bilder och helst i mängder. Tänk sen när ens bästa vän inte finns där längre, då är det ju underbart att sitta och titta tillbaka på bilder och återuppleva minnen, även fast de sitter som djupast i huvudet. Jag förstår inte de som inte har bilder på sig och sin häst, faktiskt ... Hursom, förra året tog jag och Sofie sjukt fina bilder men självklart försvann alla när min dator kraschade. Helt ärligt blev jag nästan så ledsen att jag började gråta .. haha. Jag hittade några av dem på bdb iallafall, så jag bjuder på de som finns kvar.Det är nya såna här bilder jag menade att jag ville ta idag :D

 


Konsten att tolka hästens karaktär

Datum: 2011-03-20 ~ Tid: 12:00:00
Är det någon av er som läst boken  TTouch - Konsten att tolka hästens karaktär? Metoden går ut på att man ska kunna tyda hästens temperament, karaktär och analysera dess personlighet genom att titta på mungipor, näsborrar, virvlar, ögon och mule. Man kan även titta på ögonens placering och huvudets utformning, alltså nosryggen.

Jag har själv inte läst boken men hört andra prata och skriva om den.

Det skrivs till exempel att:

• Hästar med små ögon är omedgörliga och har svårt att lära
• Hästar med stora ögon är ambitiösa och litar på människor
• Hästar med virvlar mitt i pannan är okomplicerade 
• Hästar med två virvlar i pannan hetsar ofta upp sig och överreagerar
• Hästar med öronen placerade brett isär har sannolikt god inlärningsförmåga och är stabila
mm.

Jag är väldigt fascinerade av detta, dock känns det lite för "hokus pokus" för att jag ska kunna tro på allt som skrivs men mycket känns som om det stämmer på något lustigt sätt. Endel känns också väldigt påhittat ... Varför är det bara på djur vi människor avgör personligheten genom utséende. Inte har vi väl böcker om hur människors personligheter avspelar sig i till exempel ansiktet? Det är nog så att vi människor är så besatta vid att veta allt och däför kommer på en massa trams och tror att vi vet...? Dessutom tror jag mer på att det är vi som avgör hur hästen blir som "person", alltså människan som hanterar den. Hursom, jag tycker att det är superspännande att höra om sånt här för att se vad som stämmer och inte.

Jag har även hört de som säger att hästar med stor underläpp är dumma i huvudet och även endel om svängda öron, ögonvitor och andra utformningar i ansiktet. Jag kommer inte ihåg precis vad som sagts, men ni kanske har hört andra versioner? Det vore väldigt spännande att höra så dela gärna med er av saker ni hört!Ser ni något som skulle vara speciellt för Claudia?
TTouch


Badbilder

Datum: 2011-03-20 ~ Tid: 09:59:12
Flera ville se mer badbilder, så här kommer det! Bilderna är från 2009 men vi har ännu fler även från andra dagar. Är det något ni vill se? :D


Vinnarna - Valfri ras

Datum: 2011-03-20 ~ Tid: 07:30:00
Det blev endel förseningar med resultatet, men nu är det klart! Grattis till er utvalda :D 

Appalosa och Islandshäst. http://sabinaaolsson.blogspot.com/

Welsh Cob. Frida1987@BDB

KWPN. http://cheval.shop.textalk.se/sv/

(Visst påminner det om Claudia?)

New Forest och Fjording. Michelle Pettersson
Jag har världens finaste vän ♥

Datum: 2011-03-19 ~ Tid: 21:59:49
Jag älskar dig! ♥


Svar från frågestunden (del 1)

Datum: 2011-03-19 ~ Tid: 20:35:00
vad är det bästa sämsta med braven, philliac och cuupido?

Vi börjar med Braven då. Det bästa är att han har ett sånt ”go”, han vill så mycket och har dessutom lätt för sig. Det sämsta är nog att han har ett väldigt temperament haha.

Philiacs bästa egenskaper är att han är genomsnäll och väldigt okomplicerad, han anpassar sig till ryttarens nivå så vem som helst kan rida honom allt från nybörjare till ryttare på nationell nivå. Det sämsta är att han är ganska bekväm av sig och gör absolut inget i onödan plus att han är lite feg i hoppningen.

Det bästa med Cupido är att han är positiv, lättlärd och nyfiken. Han vill väldigt gärna göra lätt och prova på nya saker. Det sämsta är att han är envis som en åsna, jag skojar verkligen inte. När han bestämmer sig för att han inte har lust med något är det vääääldigt svårt att få honom att göra det.vad tycker du om fjordingar?

Det är väl inte riktigt den rasen som jag skulle köpa för att satsa med eftersom de har sin exteriör mot sig plus att de inte är den typen av häst i psyket som jag trivs med. Men det finns ju alltid undantag kom ihåg det!


hur kommer det sig att du köpte Cupido?
Vad var de du föll för hos honom ?

Mamma såg en annons på honom på hästnet och vi tyckte att han rörde sig trevligt. Jag föll för hans ”sväv” och steg när jag såg annonsen. Eftersom han kommer från Holland så åkte vi aldrig och kollade på honom. Han var ju ändå inte riden eller hanterar så jag kunde ju inte provrida. Men som tur var så klickade vi.


När det gäller busa, tycker du att de är okej att få liksom släppa loss och bara busa lite med
hästen, tex galoppera lite för fort och bara låta dom rulla på några varv runt tex travbanan men endå under kontroll?

Självklart! Det tycker jag att alla borde göra dä då och då, det ger mycket både för hästen och ryttaren.


När ska ni byta till en roligare o finare design?

Det är ett företag som håller på med en ny men det dröjer lite.
Den som väntar på något gott väntar inte för länge, eller hur är det man säger? 


har du ridit in några andra hästar före cupido? :)

Ja det har jag. Ca 30st, men bara ponnys.


För ett tag sedan skrev du något om att du skulle börja hjälpa till att rida unghingstar eller hur det nu var. 
Har du gjort det än och isf hur går det? :)

Ja det ska jag göra. Men det är inte dags ännu, men fram mot våren ska jag det.


Hur kommer det sig att du sålde philiack ( eller hur den stavas) förre braven?
för du fick ju tävla dem lika länge?

Jag hade haft Philiac i 7år och han hade varken mycket till gång eller vinnarskalle. Så jag försökte pressa fram det lilla han hade plus lite till då kändes det inte riktigt rätt. Vi var på olika nivåer och det kändes väldigt orättvist mot honom att jag bara krävde mer och mer trotts att han inte kunde ge mig det. Jag är inte en person som är nöjd med att lulla runt bara, jag vill alltid att hästen ska prestera till max (inte unghästar utan tävlingshästar). Jag vart ju aldrig riktigt nöjd och det kan inte vara kul för honom att känna att jag hela tiden var besviken, irriterad och frustrerad när jag red honom. Det var inte rättvist mot någon av oss helt enkelt.
Men nu har han det toppen!

 ska du ha fler hästar eller blir det bara cupido nu?

Nej det är bara Cupido som gäller. Jag pendlar till skolan varj
e dag (vilket tar ca 2 timmar av dagen) sen har jag mycket i skolan och även på fritiden som måste göras. Samt måste min hälsa prioriteras.


Vad rider du för klasser? Och tänkt att rida i vår? :)

Jag har tävlat upp till och med nationell och elitnivå. FEI-klasser och bland annat SM i dressyr i somras. I år ska jag rida min kompis storhäst Lego i div3 laget, alltså LB klasser. Sen hoppas jag även kunna starta någon enstaka tävling under året på Cupido om han är mogen nog för det.
(Bilden nedan är från SM)

Vad säger dina tränare om att du inte kan sitta på rätt sitben? t ex på braven?

Det är inte något som de har kommenterat eftersom jag bara rider lätt när jag värmer upp och travar av. När man rider en träning för instruktör så är det nedsittning som gäller. Det var först när jag började praktisera på ridskolan som jag är på nu som det uppmärksammades haha. Dom försöker få ordning på mig nu!


Vad tycker du om att ingrid nu går på din skola? eller klass?

Jätte kul! Då får jag ju se henne oftare. På bussen tex och sen lunchar vi tillsammans också.


Ångrar du att du sålde braven?

Både och. Men jag var på väg att växa ifrån honom också. Jag kände i slutet att jag krävde mer än han var kapabel till och då blev både han och jag frustrerade. Det hade dock inte gått så långt som för Philiac och mig, för med Braven hade jag hade fortfarande väldigt kul ihop men jag hade börjat känna av det. Så jag är ändå glad att jag sålde honom innan det gick längre. Då kan jag ha kvar våran tid i minnet som en helt underbar och kul tid! I stället för att minnas att vi bråkade och att jag var på honom hela tiden osv. De man älskar måste man låta gå…


Du skrev i tidigare inlägg om regler och vad som gäller på tävlingar. Tänkte fråga om du gjort missen att lasta ut utan nummerbricka eller något annat som du skulle kunna bli diskad av? Och om du gjort det och sedan kommit på dig själv utan att någon sett dig?
Super bra blogg :) / Ida

Haha kul att du frågar! Ja jag har faktiskt just gjort det misstaget! Två gånger till och med, men upptäckte det inte förens på hemvägen när vi tittade på bilderna och inte såg någon nummerlapp haha. Sen har jag även råkat rida in på dressyrbanan med rosetter i hela manen på Philiac, då var inte dommaren allt för glad. Jag fick lov att ta ur dem om jag skulle delta sa han. Sen råkade jag börja rida fram med svansskyddet kvar runt svansen en gång, wupps! Har säkert gjort fler dundermissar men inget jag kommer på just nu.


Dagens ridpass @ Claudia

Datum: 2011-03-19 ~ Tid: 19:47:00
Idag kom vi inte alls överrens. Claudia var helt galet pigg och osamarbetsvillig. Noll koll på mig och full koll på allt annat, ungefär. Hon släppte till ganska fint stundtals men gud så jag fick rida för att komma dit. Ibland gör hon det verkligen svårare än vad det behöver vara, men å andra sidan så är det ju det vi lär oss på och får oss att utvecklas! Ibland är det tur för henne att hon är så jädra snygg alltså ;)

Som vanligt vill jag ha massor av kritik! Positiv, negativ och allt annat ni kan komma på! :D


Dagens outfit

Datum: 2011-03-19 ~ Tid: 19:06:21

Hjälm: Charles Owen Wellington
Tröja: Cubus med dressyrmupparna.se brodyr
Ridbyxor: Hööks
Stövlar: Cavallo Weltmeister

Träns: Hööks
Pannband: Charlie's

Lindor: Börjes
Paddar: Mia's

Sadel: Ken Taur Electra
Gelpad: Mauds Sadelmakeri
Stigbyglar: Mauds Sadelmakeri
Stigläder: Hööks
Schabrak: Mia's


Minitradera

Datum: 2011-03-19 ~ Tid: 18:06:36
Om du vill lägga ett bud bör du skicka med din mailadress eller bloggadress så att jag kan kontakta dig.


Storlek cob. Budet startar på 100kr.
Storlek ponny. Budet startar på 50kr.
Storlek full. Budet startar på 200kr.Mot Örebro

Datum: 2011-03-19 ~ Tid: 11:56:00
Vet ni vad jag ska göra idag? Shoppa! Haha, jag har verkligen svårt för att låta bli ... Just nu sitter jag i bilen påväg dit med mina två systrar. Gött när Carro har körkort så man slipper bussen! 

Har ni också hur fint väder som helst idag? Perfekt fotoväder och förhoppningsvis kommer jag hem innan solen försvinner. Tänkte lura med mig mamma ut för lite fotografering då. Men nu till frågan. Vad vill ni se för bilder? Dressyr på utebanan, busbilder, porträtt? Kom med förslag, jag känner att det börjar bli lite enformiga bilder så jag behöver lite inspiration! :D

Åhh, jag saknar sommaren och värmen så sjukt mycket! Ni skulle bara veta hur kul vi hade den här dagen!
God morgon

Datum: 2011-03-19 ~ Tid: 07:34:14
Nu ska jag upp till stallet och ge hästarna frukost, samt släppa ut dem och fixa mitt stall. Sen är det raka spåret vidare till praktiken några timmar. Efter det ska ajg tillbaka till stallet igen vi ska nämligen organisera om i sadelkammare. Plus att jag ska rida ut en sväng på Lego. (Jag gör praktik varje lördag morgon/förmiddag) tänkte ifall ni undra varför min uppdatering är si så där så är det för att jag inte är hemma hehe (: Efter önskemål

Datum: 2011-03-18 ~ Tid: 22:01:37
Jag fick önskemål om att visa det jag köpte idag, och era ord är min lag! ;) Dock måste jag byta den blåa jumpsuiten då den skär in i röven, haha :(


Är ni sugna på film?

Datum: 2011-03-18 ~ Tid: 20:37:14
Två fuxar ridna

Datum: 2011-03-18 ~ Tid: 18:42:48
Idag har jag ridit både Lego och Cupido det har gått väldigt bra med båda dom var roliga. Cupido jobbade jag bara med att lugna ner och försöka få ett långsamt tempo. Lego jobbade jag med att få explosiv och framåt (:

Jag orkade inte slänga ihop någon snygg outfit idag så jag tog bara det som fanns i stallet.
Jag matchar bara när vi ska fota osv för jag är för lat och har för lite tid i vanliga fall haha.


 Svar på några av era frågor

Datum: 2011-03-18 ~ Tid: 17:07:00
Hoppas ni hör vad jag säger nu, annars får ni testa att dra volymen i bött. Pratar bland annat lite om "hot" från andra hästbloggar, hot or not och lite allmänt om Claudia. Mitt första seriösa videoinlägg, enjoy!

Hahaha, Reby påpekade ett jag säger "Eh" ganska mycket så jag var tvungen att lyssna igenom. Jag säger ju det seriöst mellan varje mening :OHelg!

Datum: 2011-03-18 ~ Tid: 15:18:46
Äntligen fredag! Nu har jag klarat av 3 veckor i skolan, dock känns det som 1 år. Inte blir det roligare heller ... jag lever med min iPhone i öronen. Det är några få i klassen som är roliga, men jag gör väl inga direkta ansträngningar för att vara social jag heller. Jag vill bara få dagarna avklarade och komma därifrån.

Idag slutade jag iallafall tidigt, vid 11. Istället för att åka hem tog jag bussen in till stan och shoppade kläder. Känner att jag verkligen behöver fylla på min garderob, den är ju inte lite överfull eller så .. hihi. Kläder och utrustning kan man aldrig få för mycket av helt enkelt. Jag är så sugen på att beställa hem HV-Polo pikén från Hööks också, men 599:- för en tröja är väl ändå liiite väl eller!? Galna priser bara för att det ska vara märke, suck. Kvalitén är ju lixom densamma som om jag skulle köpa en för 49:- på HM.Claudia ska få en vilodag idag, men imorgon kör vi igen! Sen vet ni ju att helg=bildbomber :D


Frågestund

Datum: 2011-03-18 ~ Tid: 13:36:14Ni har fram till klockan 12 i natt på er att ställa era frågor :D


Stilbedömning i årets ponny-SM

Datum: 2011-03-18 ~ Tid: 12:11:54


Det blir ändring i reglerna för ponny-SM från och med i år, då det första SM-kvalet kommer att ridas med stilbedömning i alla tre kategorierna.

Antalet fel läggs ihop med antalet stilpoäng och därefter rankas ekipagen. B-ponnyerna rider även sitt andra SM-kval med stilbedömning. Vilka stildomarna blir är ännu inte klart, men enligt Ridsportförbundet ska det vara "kända namn med hög status".Läste detta i tidningen ridsport nyligen. Tycker faktist att det låter riktigt bra. Det kan nog bli rättvisare i vissa fall eftersom en del har mer pengar än andra och då har råd att köpa en "hoppmaskin" som hoppar nolla hur illa ryttaren än rider medans någon som utbildad sin häst själv och rider väl kanske får en bom ner.

Vad tycker ni om att man ska inför stillbedömning i SM-kvalen?Auktionen avslutad

Datum: 2011-03-18 ~ Tid: 10:29:21


Alva är vinnare av budgivningen på det rosa ländtäcket på 320kr.
Josse är vinnare av budgivningen på det röda ländtäcket på 220kr.
Amanda är vinnare av budgivningen på det blåa ländtäcket på 250kr.Vinnarmail med mer info har skickats till er tre.
Tycker ni att "minitradera" är en kul grej som vi ska göra igen?


Åh, vad jag är tävlingssugen!

Datum: 2011-03-18 ~ Tid: 07:35:00
Nu börjar jag faktiskt bli riktigt riktigt sugen på att komma ut med Claudia igen! Egentligen har jag inte gjort många starter alls med henne under den tiden jag ägt henne, och speciellt inte när hon var sådär fin som hon var innan skadan. Det var ju de sista två månaderna som jag verkligen började hitta knapparna och få allt att klicka, och då hann jag ju självklart inte starta innan skadan kom. Innan åkte vi ut och så hoppades jag på att hon skulle springa fint, fatta galopp vid rätt bokstav, orka hålla galoppen och framförallt att jag skulle lyckas rida henne i form, haha.

Vi har fortfarande endel att jobba med innan vi kan åka ut, framförallt galoppen. I traven kan jag arbeta henne riktigt bra nu men i galoppen tappar vi endel. Det skulle vara riktigt spännande att se vart hon ligger nu när jag jobbat upp henne såpass mycket jämfört med hur hon gick förut. Det är bara att vänta ut henne, och just nu hoppas jag att det går fort! Jag har varit väldigt otaggad på tävlandet nu det senaste men när jag börjar få en så fin känsla igen blir jag mer och mer sugen hela tiden ...

Är inte ni också lite nyfikna på hur det ska gå? Det är iallafall jag :D


Gammal bild från 2009. Diggar utrustningen ... hehe.

 


Härliga bilder

Datum: 2011-03-17 ~ Tid: 19:34:22
Trots att hon var mer i luften än på marken idag var hon superfin att rida! Hon blir så himla "snärtig och elektrisk" utomhus, och då är hon verkligen sjukt rolig att rida när man kommer åt henne. Sen har hon ju sina stunder när hon kör huvudet i luften och studsar som en gummiboll. Ser ni också skillnad på hur hon verkar vara på utomhusbilder jämfört med i ridhuset? Hon är fin inomhus också, men hon blir lite loj och omotiverad vilket speglar av sig i hennes kroppsuttryck.

Åh, jag blir till och med glad själv av att titta på bilderna när hon verkligen laddar :D

'
Rivstart, haha ;)


Tävling?

Datum: 2011-03-17 ~ Tid: 19:32:06

Som ni kanske minns så rensade jag i hästrummet för ett tag sedan. Jag hittade bland annat detta schabrak som jag vunnit på någon tävling. Jag tog ur det ur plasten för första gången idag bara för att ta en bild på det haha. Att man bara glömmer bort saker så där? :O Jag tänkte i alla fall att vi kanske skulle kunna ha någon kul bloggtävling där vinnaren får schabraket, låter det roligt? :D

Ge ditt förslag på hur just denna bloggtävling ska gå till! Den som kommer med bästa förslaget blir länkad.Svar på tal

Datum: 2011-03-17 ~ Tid: 18:39:11


Svar: Ja det måste vara två sidostycken på att kandar. Jag har aldrig påstått något annat. Men det behöver inte vara två nackstycken som det är på detta. Det räcker gott och väl med ett nackstycke där nosgrimmans rem och remmen till stången går ovanför nackstycken, det är mycket snyggare och smakfullare enligt mig.

Ett kandar är lika mycket träns som alla andra träns. Bara för att man rider med två bett är det ju inte ett helt annat redskap tex som en grimma, det fär ju fortfarande ett slags träns. Det heter föresten kandarträns om man nu ska vara petig.

Här har ni exempel på hur nackstyckena kan se ut på kandarträns 


Meeer bilder!

Datum: 2011-03-17 ~ Tid: 18:30:49
Idag passade jag på att rida ut igen eftersom det var så härligt väder! Claudia var som vanligt mer vild än tam. Det är verkligen omöjligt att lugna henne utomhus, hon blir sjukt taggad och tycker att det är galet roligt! :D

Jag antar att ni redan förstått att jag har massor av bilder att visa. Jag ska bara pilla lite på dem så ska jag visa er sen! Hur låter det? Under tiden bjuder jag på en bild från idag på mig och mitt vilddjur.Tips till er vars hästar är besvärliga att avmaska

Datum: 2011-03-17 ~ Tid: 17:58:18
Om du har en häst som inte låter sig avmaskas genom en spruta in mungipan så finns ett annat alternativ som kanske kan passa bättre. Invermektin har nämligen tagit fram avmaskningsmedel i tablettform som heter Vectin. Tabletterna har en smak av äpple. Man kan ge tabletterna ur handen som godis eller i hästens foder.


Första skutten

Datum: 2011-03-17 ~ Tid: 15:36:08
Haha, herregud! Jag kan inte låta bli att skratta nu när jag tittar på filmen. Vilken mesridning och vilket slarv! Jag satt mest framåtlutad och var livrädd över att det skulle smälla till och att senan skulle gå av som en gummisnodd. Det blev inte så mycket filmat, men jag tog ju bara cirka 4 språng ändå, jaja, huvudsaken är att det var roligt, och det verkade hon ju tycka även fast det var nedgrävda bommar i princip. Vårat stora problem är anridningen då hon verkligen drar järnet. Igår var det inte så jättefarligt men när hindrena blir högre tar hon bara bettet och hoppar allt som kommer i hennes väg, hon visar ganska mycket tendens till det i slutet på filmen.

Jag har inte lagt ned mycket tid alls på hoppningen, men innan skadan hade vi iallafall fått lite snurr på det där med att hon ska lyssna på mig och inte gå helt crazy på alla hinder. Jag tror hon glömt det helt nu, men det lär ju dröja ett tag innan vi"hoppar" igen. Dessutom är vi extremt ringrostiga, det är ju över ett årsedan vi hoppade senast, och då klarade vi tillochmed banor på 1 meter i lagomt tempo och enkelhinder på 125 cm. Det var sjukt kul! Hon hoppar faktiskt bra när hindren kommer upp på lite höjd och när hon lyssnar. Det är ju tveksamt om hon kommer att kunna hoppa liiite högre igen, en senskada är ju ändå ingenting man ska ta med en klackspark och köra på igen bara för att hästen är frisk.

Jag bjuder som bara den, skäms faktiskt över filmen. Men har jag lovat att visa så har jag, hehe. 


Sugen på sommaren!

Datum: 2011-03-17 ~ Tid: 12:17:37
Jag sitter och kikar runt bland lite vår/sommarkläder och hittade flera snygga pikéer. Jag blev så sugen på att beställa hem allihopa! Tänk er dessa instoppade i ett par höga Pikeurridbyxor... Jag fastnade mest för HV-Polo's beige/vita med en sned bred diagonal rand. Vilken gillar ni mest?
Hiss och diss av olika Hööksträns

Datum: 2011-03-17 ~ Tid: 09:43:20Jag tror att det ska föreställa ett dressyrträns? För man har ju inte lackad nosgrimma i hoppning.
Men nosgrimman är för smal för att passa till dressyr och jag är inte förtjust i att den är platt. Det är snyggare när den buktar lite utåt. Pannbandet var rätt fränt, men jag föredrar droppformade.
Jag gillar ingenting med det här tränset. Det ser väldigt budgetaktigt ut, med billigt läder. Som sagt så gillar jag inte platta nosgrimmor och jag föredrar att pannbanden är svängda. Saknar paddning under nosgrimman.
Tanken med pannbandet var god men det hade sett bättre ut om blinget gick hela bägen ut till nackstycket. Jag gillar inte helheten i detta träns över huvudtaget. Platt och smal nosgrimma samt rakt pannband.
De vita sömmarna tog över och gick till överdrift. Det blir för mycket bara. Men det är snyggt med smala sidostycken osv.
Detta träns blev jag rätt sugen på. Jag är väldigt förtjust i att paddningen är smalare baktill och bredare i mitten på nosgrimman. Rundsytt är alltid stilfull (i dressyr). Nosgrimman hade ju gärna fått vara lite rundare på ovansidan dock. Nackstycket hade nog varit lite snyggare om det var ett enkelt med en rem över i stället för två nackstycken. Jag gillar att pannbanden inte är så kort som på alla andra träns, men det hade gärna fått varit böjt.
Riktigt gulligt men prydligt hoppträns. Snyggt med tunna remmar och ett svagt böjt pannband. Plus för flärpen vid den nedre nosgrimman som förhindrar skav. Gillar även färgen starkt.
Härlig nosgrimma! Mycket paddning och bred. Minus för att den inte är rundad ovantill dock. Pannbandet är snyggt men jag hade önskat att det var lite längre så att det böjdes mer. Älskar att sidostycken, käkrem osv är rundsytt.
Väldigt elegant träns till hoppning. Dock failade pannbandet totalt, klinkers är så ute nu. Men nosgrimman ligger mig varmt och hjärtat och är riktigt läcker må jag säga! Hade varit bra om tränset fanns med vanliga metallspännen också.


"Hoppningen" avklarad

Datum: 2011-03-16 ~ Tid: 22:58:27
Jag har film och bilder från "hoppningen" idag, dock är jag såå trött och måste sova och hinna plugga lite innan det, så tyvärr får ni vänta till imorgon förmiddag med att se allt från idag. Imorgon får ni också se svaren från frågestunden i en videoblogg, jag vet att jag varit seg ... men det blir så ibland.

Claudia hade iallafall asroligt idag! Sjukt vad taggad hon blev när hon upptäckte att hon faktiskt fick hoppa hela 20 centimeterskryss. Det var full fart mot hindret och sen något kamelliknande hopp .. haha! Den som väntar får se ;)

Jo just ja, Annie har börjat blogga igen! *KLICKA*


Ridpasset på Qp INTE Cp! ;)

Datum: 2011-03-16 ~ Tid: 21:39:24

Tränsningen gick riktigt bra! :D Övning ger färdighet. Han kunde till och med stå helt stilla när jag spände alla remmar. Han tålamod har blivit lite bättre nu.

Men han är fortfarande bökig när man ska sitta upp. Han har verkligen inte tid att stå stilla så pass länge som det krävs för mig att ta mig upp haha. När jag sätter foten i stigbygeln har hans tålamod runnit ut. Så det övade vi på ett bra tag idag så att han lär sig någon gång. Det var inte vidare populärt hos honom men till slut så var han väl för uttråkad för att orka protestera.

I skritten var han jätte mjuk och fin både i sidorna och munnen. Jag skrittade ganska länge idag på kort tygel för att öva halter. Det är inte häller något som han är speciellt förtjust i. Men det är sånt som måste göras i förebyggande syfte inför tävling. Då kan inte hästen bara gå iväg när den tröttnat på att stå stilla. Jag gjorde väldigt långa halter och lät honom inte gå iväg förens jag gav hjälperna för det. Det blev bättre och bättre när han märkte att det inte lönade sig att motarbeta mig.

I traven gick det ingen vidare alls till en början han ville bara accelerera hela tiden. Så för att få honom lugn gjorde jag många övergångar till trav och la ofta in halvhalter och gjorde mycket volter både stora och små, samt lugnade honom med rösten. Det funkade rätt så bra för oss, så det kan ni ju testa nästa gång ni rider en pigg häst om ni inte vill dra den i munnen för att bromsa den.

När han lugnate sig och börjat hitta rytmen så gjorde jag lite åttvolter för att se så att han var med i yttertygeln i båda varven och inte förböjde halsen i något av varven. Till en början gjorde jag 20m volter. Men efter ett tag när han började kännas riktigt fin så gick jag in på 10m volter. Då bara klickade allt till, han var så följsam och härlig! Jag bara älskar den där känslan man får ibland när man rider och känner att man verkligen samspelar med hästen. Att båda tänker samma.

I galoppen var han minst sagt pigg och gjorde till och med några glädjeskutt haha! :D

Efter galoppen så travade jag av i en lite lägre form och ställde honom lite extra i halsen. Det är inte lätt att rida en ung och obalanserad häst i olika typer av form, oftast går dom där dom går det är inte så mycket man kan ändra. När man vill lägga ner dem så söker de sig inte till bettet på samma sätt som rutinerade hästar utan söker sin antingen uppåt eller framåt. Men nu börjar han söka stöd på bettet även när jag vill han honom lite lägre, det funkar bara i slutet av passet när han är lite trött då går de ju per automatik lite lägre, då bygger man bara vidare på det.

Sen var det avskrittning för hand. Jag brukar oftast skritta av honom för hand eftersom han är unghäst och då är det bra att inte belasta ryggen hela tiden.

Jag provade föresten en ny sak. Lite ”Nh-stil”, jag la min hand mellan hans öron med ett litet tryck, inte hårt eller så men lite tryck bara. Min tanke var att han skulle söka sin undan från trycket neråt, det gjorde han också. Han har så lätt för att ta in nya saker så det är inte klokt. Efter några gånger behövde jag bara vila min hand på hans huvud för att han skulle sänka det ända ner i backen.

Sen övade jag lite till att stå på uppsittarpallen utan att han ska gå framåt, backa eller skrapa.

 


Hur blir det nu?

Datum: 2011-03-16 ~ Tid: 19:44:00
Det finns ingen anledning att oroa sig ;) Som det är nu kör mamma oss till ridhuset varje gång vi ska dit, och så fotar hon ju dessutom nästan varje dag som ni märkt vid det här laget. Förut var det mer på tvång från min sida som hon var med i stallet och sprang runt med kameran i högsta hugg. 

Min mamma har ju aldrig varit hästintresserad utan istället livrädd. Det har börjat släppa väldigt mycket och nu tycker hon att det är jätteroligt att vara med i stallet, pyssla med Claudia och att fotografera! Det händer tillochmed att hon ber om att få åka ner till stallet och ta kort .. haha! Det är verkligen roligt att ha en så engagerad mamma trots att hon egentligen inte är ett dugg intresserad. Det blir helt enkelt lagom, mycket hjälp men samtidigt mycket egentid, och det är jag som bestämmer ;)

Bilderna kommer fortsätta att ösa in, mamma har lovat att följa med ut och till ridhuset hela tiden för att forografera! Nu bjuder jag på några av alla härliga bilder som hon ligger bakom. Jag älskar att ha privatfotograf 24/7 .. höhö.:D

Datum: 2011-03-16 ~ Tid: 18:16:08
Vet ni vad jag ska göra idag!? Jag ska för första gången efter skadan testa att trava över bommar med Claudia och ta ett par mini-skutt! Alltså, "hoppa". Vi ska åka ner till ridhuset lite senare ikväll så vi är säkra på att vara själva. Mamma är med och filmar, så jag visar er lite senare. Jag är säker på att Claudia kommer tagga till ordentligt, hon är minst sagt hindergalen ... haha.Varför läser ni?

Datum: 2011-03-16 ~ Tid: 17:31:05
Nu när vi fått så himla mycket nya läsare (vilket är hur kul som helst) skulle det vara intressant att veta vad det är som gör att just du återkommer till bloggen varje dag? Den mest spännande och intressanta motiveringen länkas självklart! :D

 


Haha!

Datum: 2011-03-16 ~ Tid: 17:00:00
Annie och jag är ganska lättroade tror jag? Vi hade Svante till att hoppa hästhinder igår. Visst är han söt? :DMinitradera

Datum: 2011-03-16 ~ Tid: 15:05:00
Nu har jag tre ridtäcken att sälja i storlek cob. Dom är bara använda ett fåtal gånger så de är i väldigt fint skick. Det är ju både snyggt och kul att kunna matcha resten av sin outfit även med ridtäcket.

Om du vill lägga ett bud bör du skicka med mailadress eller bloggadress så att jag kan kontakta dig.


Nr 1. Rött täcke med tecknad häst i hörnet. Auktionen startar på 80kr.
Nr 2. Blått täcke med små hästar på. Auktionen startar på 80kr.
Nr 3. Rosa täcke med grå döskallar på. Auktionen startar på 80kr.
Gårdagens ridpass

Datum: 2011-03-16 ~ Tid: 14:20:02

Mamma var så snäll att hon hade åkt upp på dagen och fixat allt i stallet till både Lego och Cupido. Så att jag skulle hinna plugga på kvällen, sacka om att jag blev glad! Inte för att jag har något i mot att mocka eller fixa mat haha, men jag hade väldigt ont och tid plus en motsträvig kropp.

Vi kom fram till att Cupido skulle vila så jag red bara Lego. Tur var väl det eftersom jag hade så ont.

Nu ska jag skriva lite om ridpasset i stället. Det är säkert roligare att läsa om hehe (:

Först skrittade jag fram 5-10 min på lång tygel och efter det ungefär lika länge på kort tygel. Jag började med lite öppnor längst långsidorna och ställde igenom både bål och hals lite extra, sen fortsatte jag med lite volter i olika storleker där jag flyttade honom för skänkeln både inåt och utåt. Hela tiden jobbade jag med att han skulle tänka framåt för så lätta hjälper så möjligt. När han inte tar skänkeln så korrigerar jag genom att lägga till den snabbt med större tryck, en liiten ”kick”. Så att han förstår vad som gäller, ungefär så jobbade jag med Philiac och det funkade bra även på Lego. Hästar som inte har naturlig framåtbjudning blir bara ännu segare om man sitter och mesdriver, alltså kniper med skänkeln hela tiden eller konstant driver. Det är bättre att de då får en ärligt chans att gå fram när man driver väldigt lätt, väljer de att inte ta den chansen får man helt enkelt väcka upp dem lite.

Jag fortsatte i skritten med lite skänkelvikningar och slutor över diagonalen med olika mycket tvärning för att se så att det var jag som bestämde alla steg så att han inte bara ”jaha jag kan själv” och gör vad han tror.

I traven så red jag på i ett ganska friskt tempo i lite snirklar och försökte behålla takt och tempo genom svängar och inte låta honom rinna iväg på rakt spår. Så småningom tog vi en skrittpaus några varv på lång tygel innan jag fortsatte med travarbetet. Då övergick jag till nedsittning.

Här ville jag ha honom lite mer ihop och elektrisk så jag drev på och samlade upp energin i handen och ville få honom mer på bakdelen. Det är något som han har väldigt lätt för märkte jag. Han fick ett riktigt härligt go med fin takt. Jag provade att öka steglängden några steg för att sedan sitta till och få ihop honom igen. Det gick ganska bra men i början höll jag inte om tillräckligt med benen vilket relaterade i att han föll isär lite och blev något lång. Men då fråga jag lite om tips av Annie då blev det bättre.

I galoppen red jag lite övergångar för att få honom mellan hjälperna och känna att det var jag som hade kontrollen. Även här var det mycket ben som gällde för att han inte skulle bli lång.

Som avslutning provade vi lite ökningar i både trav och galopp. Det är han riktigt grym på! Sist men inte minst så gjorde vi lite halter. Det funkade väldigt bra nu när jag ridit på det sättet hela ridpasset för att själv vet hur jag skulle hålla ihop och sitta till osv.

Jag är nöjd med ridpasset och det var jä*ligt kul att rida ett riktigt ridpass igen! Var ett tag sedan ;) 
Lego är för övrigt väldigt skoj att rida eftersom han är så pass välutbildad för sin unga ålder på 6år.

 

Detta var tredje gången som jag rider Lego.

 

Tycker ni att det är kul/intressant när jag skriver lite längre och mer detaljerat om mina ridpass?
Eller blir det bara långtråkigt med så mycket text?


Benlindning och filé

Datum: 2011-03-16 ~ Tid: 09:01:00
Nu har jag äntligen knåpat ihop en film där jag lindar ben med padd, efter era önskemål! Jag fick även med hennes filé på slutet, haha .. så fult!


Ny ras!

Datum: 2011-03-15 ~ Tid: 23:15:00
Denna gång kör vi på valfritt. Du kan alltså skicka in bild på din häst oavsett vilken ras den är! Jag väljer som vanligt ut de finaste som visas här med länk. Bilderna skickas till dressyrmupparna@live.se.Dagens ridpass

Datum: 2011-03-15 ~ Tid: 21:05:18
Dagens ridpass kan sammanfattas som .. pannkaka. Idag funkade verkligen ingenting. Jag red dåligt och var ofokuserad. Känner mig bara extremt stressad nu när jag börjat skolan, fyy! Klockan ringer 05.15 varje morgon för att åka ner till stallet och släppa ut hästar, sen hem och göra sig iordning för att åka fram till busstationen där bussen går klockan 07.00. Efter det väntar en hel skoldag och sen är jag hemma igen mellan 17.00-18.00. Då är det direkt stallet som gäller där hästarna ska ha eftermiddagsmat.

Claudia ska ridas antingen ute eller så åker vi till ridhuset, Quillen ska borstas och hela stallet ska skötas och sen ska hästarna ha kvällsmat. Jag kommer äntligen hem vid cirka 21.00, alltså nu. Väl hemma väntar plugg, plugg, plugg och åter plugg. Eftersom att jag har så mycket att ta igen just nu har jag en lista på 16 uppgifter/läxor och prov som ska göras inom den närmsta veckan (!!). Jag känner för att gräva ner mig. Utöver detta ska bloggen skötas och så ska jag hinna sova någon timme också ... Det finns ju verkligen inte utrymme för att hinna med något mer. Är det meningen att skolan ska ta upp all fritid också?? Jäkla skit är vad det är.

Jag bjuder på ett par bilder från idag ändå även fast jag red superdåligt och sabbade allt, sen måste jag återgå till plugget igen :(Nu är det klart!

Datum: 2011-03-15 ~ Tid: 17:30:16
Den 26:e mars, alltså om cirka 1,5 vecka flyttar jag och Claudia! Vi har dock bestämt att jag har rätt att komma tillbaka till "mitt" stall när jag vill om det skulle bli några problem i framtiden, nu tror jag ju inte att det blir det, men det är alltid bra att ha en färdig nödlösning. 

Nej, nu bär det av mot ridhuset! Vi hörs sen igen, självklart med nya bilder precis som vanligt :D


Fina lilla ponny ♥Mot stallet

Datum: 2011-03-15 ~ Tid: 17:06:46

Nu har jag precis kommit innanför dörren. Jag har alltså genomlidit ännu en skoldag haha. Nu ska jag bara byta om lite snabbt sen bär det av mot stallet :D Jag ska rida både Lego och Cupido idag om min kropp tilllåter det (:
Svar från frågestunden

Datum: 2011-03-15 ~ Tid: 11:54:00
Det är ju snart dags för dig att gå över på stor häst... Vad har satt för maxpris? Vad räknar du med att kunna köpa för häst för de pengarna?
Jag har inte satt något specifikt maxpris utan räknar med att lägga de pengar som krävs för att få det jag vill, det vill säga en välutbildad häst med potential som jag trivs med.

Hur gick det på din första tävling? Vad var det för häst, klass, gren och resultat osv? 
Haha oj, första starten gjorde jag på Zquasch i Hammarö i klassen LC:1. På den tiden var jag mer fixerad vid poängen än procenten av någon underlig anledning (?). Jag tror vi fick 151 poäng eller något sådant vilket resluterade i cirka 52% om jag inte minns fel. Jag var iallafall överlycklig, haha!

Tycker du att spiltor är bra för hästar? Om, varför?
Jag är helt emot spiltor och skulle alldrig kunna ställa min häst uppbunden på det sättet. En häst ska kunna röra sig fritt, även om den bara har en boxyta. Det är inte naturligt på något sätt för hästen att stå fastbunden flera timmar i sträck.

Vem är din bästa vän?
Linn Ingvarsson heter hon :D

Hur många procent har du fått med claudia när du har tävlat?
Vår högsta % tillsammans är 73.

Hur mycket ligger ridhusavgiften/kortet på i ridhuset du brukar rida i?
2000:- om året eller 60:-/gång.

Varför lindar du (nästan) alltid så man ser Paddarna?
Jag tycker att paddarna är någon centimeter för långa och jag vill inte linda för högt bara för att det ska se snyggt ut. Visst, jag brukar vara noga med att allt ska se snyggt ut, men i detta fall kommer funktionaliteten före utséendet :)

Har du någongång lyckats försäga dig på en tävling eller träning, typ "Gud vilken ful ponny" också sitter mamman brevid?
Jag brukar inte uttrycka mig på det sättet, men ibland kanske jag tänker så fast jag aldrig skulle säga det. Men jo, det har allt hänt att jag sagt opassande saker och någon anhörig suttit bredvid och hört.

Ska du köpa en redan inriden och tillriden storhäst, eller en oinriden och rida in den själv eller en inriden men rida till den själv? :)
Jag ska köpa en utbildad häst, dock vet jag inte på vilken nivå.

Vad anser du om alla andra bloggar som härmar era ideér, t.ex. hot or not? Grym blogg!
Att de har brist på egen fantasi? Tack så mycket!


Jag vet att det är tråkigt med samma bilder ett par gånger, men min dator strular lite just nu och detta är den enda bild som finns för tillfället. Jag är ju inte så extrem med samma bilder som vissa andra iallafall ;)


Hur trivs du i nya skolan? Ångrar du att du hoppade av korr?
Jag trivs nog aldrig i skolan då det är det tråkigaste jag vet. Jag dör i princip av tristess. Ja det gör jag, men jag var tvungen att hoppa av för betygens skull.

Har du sökt något jobb för sommaren?
Nej jag har faktiskt aldrig haft ett sommarjobb, jag jobbar extra på helger istället och tar vila under sommarlovet.

Var tror du att du är om 5 år? Alltså med hästar, utbildning, bloggen osv :)
Oj, vilken svår fråga. Om 5 år ... då är jag 23. Då har jag nog flyttat hemifrån. Jag har ett eget stall, 3 hästar inklusive Claudia och en bra inkomst. Om 5 år, då tror jag inte att jag kommer blogga, men man vet aldrig ... jag tänker fortsätta så länge jag tycker att det är roligt. Jag vill även åka utomlands under en längre period, helst till USA. Jag vet inte riktigt hur jag ska få ihop allt för det är så mycket jag vill göra. Jag kan nog säga som så att jag är inte säker på något, det enda jag är säker på är vad jag inte vill göra ;)

Resten av svaren kommer ikväll, på videoblogg :DKör ett till gäng med bilder från 2008

Datum: 2011-03-15 ~ Tid: 09:00:00
Denna gång på mig och Philiac (:
Den ljusblå outfiten

Datum: 2011-03-14 ~ Tid: 22:42:49Hjälm - Jacson
Väst - Mountain Horse
Tröja - Laredoute
Ridbyxor - Jacson
Schabrak - Globus
Träns - Gold medal
Pannband - Charlies
Benlindor - BörjesJag tycker att vi kör en röstning: Vilka tycker att han passar i blått och vilka tycker inte att han Passar i blått?

 


Underbart minne!

Datum: 2011-03-14 ~ Tid: 22:19:17
Jag kikade precis tillbaka på endel bilder från förra året och hittade en helt underbar mapp! Här satt jag på Claudia för första gången efter att hon blivit friskförklarad. Helt obeskrivlig känsla att äntligen få sitta upp igen på mitt hjärta efter flera månaders konvalescens! :D

Frågor om vem som pillat i manen undanbedes ... host.


Hjälp tack! Edit, fixat!

Datum: 2011-03-14 ~ Tid: 20:44:08
Jag ska precis börja med ett arbete som ska vara inne imorgon om Andalusiern, dock har jag stött på ett litet problem. Jag hittar nämligen inga bra sidor med avelsmål för rasen. Jag skulle verkligen behöva er hjälp. Ni får gärna komma med tips samt bifoga källhänvisning. Den som första bifogar bra information från en säker källa får självklart en länk.

Tack för hjälpen http://minpolleochjag.bloggplatsen.se och Maria Helmius, nu har jag det jag behöver! :D
Svar på läsafråga

Datum: 2011-03-14 ~ Tid: 20:00:00Svar: Jag tar det igen eftersom det finns så många nya läsare som säkert inte vet om det ännu.

Jag kan bara sitta ned på det ena sittbenet. När jag försöker sitta på det andra sätter jag både mig själv och hästen i obalans eftersom jag kuvar höften på sned på något underligt vis. Så eftersom Cupido är unghäst måste han ridas balanserat då han inte har någon egen balans utan vinglar ena stunden åt höger andra stunden till vänster och sen kanske han stannar upp eller gör en tempoökning. Därför tränar jag på att lära mig sitta på det andra sittbenet när jag rider andra hästar, alltså vuxna och balanserade hästar.


Anledningen till att jag bara kan sitta på det ena sittbenet är att jag är sned i kroppen. Jag kan bara sova på ena sidan också. Så det är inte bara någon fix ide jag fått utan det är kroppen som hindrar mig. Men jag får hjälp att "fixa" kroppen, och övar på att sitta på de båda sittbenen så det ska nog blir bättre (: Alla har vi ju våra brister.

 

 


Nu vet jag varför ...

Datum: 2011-03-14 ~ Tid: 19:07:00
... jag helt plötsligt ser mycket kortare ut! Egentligen skiter jag fullständigt i om jag ser lång ut eller inte, jag tyckte bara att det var lite fiffigt att utrustning kan lura ögat så. Efter att jag bytte hjälm har många börjat påpeka att jag ser mycket kortare ut, och det stämmer nog. Självklart blir jag ju inte kortare, men hjälmen får mig att se mindre ut. Likaså gör de nya mörka ridbyxorna att det ser ut som om jag smälter ihop mer med resten. När jag har min gamla hjälm ger den ett intryck av att huvudet ser väldigt litet ut och det tillsammans med de beiga ridbyxorna framhäver benen mer.

Haha, vilken udda synvilla!


Angående flytten med Claudia

Datum: 2011-03-14 ~ Tid: 18:07:00
Det är i princip klart att jag kommer att flytta Claudia inom en ganska snar framtid. Ni undrar säkert varför jag ska flytta från mitt eget stall. Jag kan väl säga som så att stallet inte är mitt längre, utan min mosters då det var hon som köpte huset av min mormor och morfar. Jag fick stallet av min morfar när han fortfarande bodde där, men som ni nog förstår följde ju stallet med i husköpet.

Anledningen då? Jo, det är alldeles för trångt för att vi ska kunna få plats. Just nu går hennes tre stora hästar på lösdriften och Claudia och Quillen står i stallet. Vi har nästan inget utrymme alls där vi kan förvara saker och jag tycker inte att det är ordning på någonting. Jag har alltid haft exemplarisk ordning i stallet och ja är väldigt noga med hur jag vill ha det. Nu kan jag tyvärr inte ha det som jag vill utan måste "flytta på mig" och anpassa mig efter hur hon vill ha det, vilket ju är förståeligt då hon äger allt.

Just nu måste vi ju dessutom köra med transporten varje gång vi ska till ridhuset då det är för långt för att skritta. Det tar tid för både mig och min mamma att behöva göra detta varje gång vi ska dit. Stallet som jag tänkt flytta till ligger cirka 10 minuters skrittväg från ridhuset, 5 minuters gångväg hemifrån mig och dessutom är det hur mysigt som helst. Jag har stått i grannstallet förut och det är i hemtrakterna så jag vet att jag trivs. Hur Claudia kommer att trivas i stallet kan jag ju inte veta ännu, men jag vet att hon trivs med omgivningen då vi håller till runt om väldigt ofta.

Jag vet att jag sagt att jag aldrig mer vill stå inackorderad. Men det kommer bara vara Claudia och en häst till i stallet, och Virre som har stallet känner jag lite sedan innan och jag vet att hon är hur noga som helst och har ordning på allt, vilket passar mig super och just i detta fall har jag inget alls emot att flytta. Jag kommer sakna "mitt" stall något sjukt mycket ... älskar verkligen det stallet, men nu funkar det tyvärr inte längre :(


Hur det blir med Quillen vet jag inte än. I första hand ska jag prova att flytta bara Claudia och se hur hon betér sig. Funkar det inte utan Quillen hämtar vi honom också. Det känns som om jag kommer bli ännu noggrannare när det blir ordning och utrymme igen, just nu känns allt lite tungt och jag känner mig slarvig. Att komma närmare ridhuset, närmare hem och få plats kommer göra att jag kan lägga ännu mer tid på träning och skötseln av Claudia istället för att behöva stressa med bil hit och dit hela tiden.

Jag är en sån person som alltid vill vara andra till lags och jag känner mig jätteelak mot min moster nu när jag ska flytta, varför vet jag inte. Jag ska iallafall erbjuda mig att hjälpa henne med fodringar så fort det behövs och så ska jag åka dit och pyssla med lilla Quillen så fort det finns tid, om han nu inte följer med till nya stallet.

Nu vet ni hur det ligger till. Jag ska visa er bilder på nya stallet sen också, det är hur mysigt som helst och en väldig ordning, precis som jag vill ha det. Jag flyttar om cirka 2 veckor som det ser ut just nu.
Diss

Datum: 2011-03-14 ~ Tid: 17:26:04

Dessa benskydd från Lamicell var inget som föll mig i smaken till utseendet i alla fall. Hade det inte varit för det där glittriga "paketpappret" på mitten hade dom varit rätt ok. Vad tycker ni? Är glittret snyggt eller fult?


 


Morgonens ridtur

Datum: 2011-03-14 ~ Tid: 12:11:13
Just nu sitter jag och Linn på bussen påväg till skolan och snackar lite skit :D Vi hade som sagt halv studiedag idag så jag och Claudia tog en tur i skogen på 1,5 timme imorse. Hon skötte sig jättebra och skrittade faktiskt hela vägen, annars är det full fräs hela tiden! Vi gick dessutom på stigarna i skogen för första gången efter skadan. Jag har inte vågat gjort det innan eftersom jag är liiite fjollig av mig, haha! Claudia har så fullt upp med annat när hon är ute att hon inte tittar vart hon går, och det resulterar ju i att hon snubblar väldigt mycket när inte underlaget är helt plant ... suck.Film från igår

Datum: 2011-03-14 ~ Tid: 09:00:00
Det känns som det var länge sedan jag laddade upp någon ny ridfilm på mig och Cupido. Så här kommer en från igår. Dock är han lite ostadig och koncentrerade sig på annat. Ska se om jag kan få en bättre film hemma. Men för den skullen ska ni inte tro att jag är missnöjd med honom. Han är ju trotts allt bara bäbis och under inridning, då ska man inte ha speciellt höga krav ännu. Men liite bättre än så här går han allt nu mera :D

 

 


Godnatt!

Datum: 2011-03-14 ~ Tid: 00:11:43
Nu ska jag gå och lägga mig med besökssiffrorna i bakhuvudet, nästan 7300 unika, galet! Imorgon har jag halv studiedag och börjar inte förns halv 2, dock har jag bara en lektion så det känns ju jätteroligt att åka ända till Örebro bara för det, eller inte. Innan skolan ska Claudia ridas ut och få galoppera av sig, och kvällen ska bestå av en jädrans massa pluggande.

Imorgon hänger min nya dator med till skolan så jag håller er uppdaterade från den. Hörs då! :DKänner ni igen mig?

Datum: 2011-03-13 ~ Tid: 21:44:30


Hahahahaha, jag kan inte sluta skratta åt bilden!! Detta var 2005 och jag var i Stockholm på Blåkulla Gård och hälsade på Trestena Sir Antique. En ponny jag skötte och red på ridskolan här hemma, och självklart åkte jag 30 mil för att träffa min lilla plutt, haha! Antique togs tyvärr bort för något årsedan, varför vet jag inte.

Jag skickade bilden till Linn för att se om hon kände igen mig, och så kommer hon med dagens kommentar, "Jaha, vad är det där för ful unge då?"

Detaljerad beskrivning av dagens ridpass

Datum: 2011-03-13 ~ Tid: 21:04:12

På två sekunder var båda hästarna lastade och på väg mot knutsbol. Duktiga pållar!

Urlastningen gick lika smidigt den, båda klev ut på en gång fast utan att rusa. När vi kom in i det nya stallet vart Cupido jätte nyfiken (som vanligt haha). Han ville kolla på precis allt och gärna samtidigt.

När vi fått på oss alla saker så hjälpte mamma mig att hålla i honom när jag skulle sitta upp. Han var mist sagt ivrig och dansade från sida till sida, drygt! Så jag gick några varv i ridhuset med honom innan jag gjorde ett nytt försöka att hoppa upp. Då stod han väl stilla till slut.

Han var faktiskt inte rädd för någonting i det nya ridhuset. Utan ville bara småtrava och komma igång med det samma. Men så fort han får syn på Claudia ändrar han riktning och följer henne som en magnet. Claudia är nämligen hans stora kärlek, synd för honom bara att Klåda inte har samma känslor för honom haha!

I början av traven gick det minst sagt fort haha! Han hade så mycket energi och glädje att göra över med. En superglad fux med spetsade öron i full fart! Jag försökte göra lite halvhalter och prata lugnande med honom. Han var ju inte spänd utan bara pigg så det gjorde varken nytta eller skada.

Sen tog vi en skrittpaus och efter den vart han riktigt lugn. Då gick halvhalterna igenom och vi kunde trava i ett normalt tempo. Men galoppen ska vi inte tala om, han utnyttjade verkligen den utökade ytan om vi säger så.

Efter galoppen fick jag lugna ner honom genom att trava lite volter och så vidare tills han slappnade av och fann sig i att bara trava lugnt . Sen satt jag av och skrittade honom för hand.


Det vart väl inte så farligt hemskt med ljusblått på honom i alla fall va? (:Dagens ridpass

Datum: 2011-03-13 ~ Tid: 19:29:00
Idag var vi till ridhuset med Claudia igen. Hon har vilat nu under helgen, som ni kanske märker varvar jag hennes arbete med mycket vila, varför kan jag tala om i ett enskilt inlägg.

Iallafall, jag tyckte hon skötte sig riktigt bra och det kändes som om ridpasset skulle kunnat bli ganska lyckat om det inte vore för att det var ett sånt rent ut sagt jävla skrikande i ridhuset. Det stressade upp Claudia väldigt mycket så jag var tvungen att lämna ridhuset medan hon slappnade av för att det inte skulle bli pannkaka av allt. Usch, jag blir så irriterad när vem det än är väsnas i ridhuset utan att visa respekt för andra, vare sig man är tränare eller ryttare.


Varför har alla galoppbilder en tendens att bli såhär??
Sneak peak

Datum: 2011-03-13 ~ Tid: 19:18:56


Vinnaren i smyckestävlingen

Datum: 2011-03-13 ~ Tid: 18:38:00
Nu har vi utsett en vinnare i vår senaste tävling. Det blev http://inchlaggan.blogg.se/ Grattis!


Onormalt?

Datum: 2011-03-13 ~ Tid: 14:28:00
De senaste veckorna har flera okända människor kommit fram och påpekat vilken enorm mule och underläpp Claudia har, haha! Flera stycken har också sagt att de aldrig sett en häst med så mycket "hud" i munnen. Tar man tag i underläppen och drar lite i den är den som en stor filé ... 

Det är så kul när folk påpekar om hennes mule, för det är verkligen det första nästan alla säger när de ser henne, "Guuud vilken underläpp!" Jag tycker mulen förgyller hela hennes ansikte, extremt stor och grisrosa :D 
Haha, dör lite när jag tittar på bilderna länge ... näsborrarna förvandlas till ögon och istället ser det ut som en orm/ödla som flinar, hahaha.

Men visst är den söt? Haha


Nytt ridhus

Datum: 2011-03-13 ~ Tid: 13:36:58
Idag ska vi åka iväg med Lego och Cupido till knutsbol och rida lite. Cupido har aldrig varit i något annat ridhus än det här hemma. Så det ska bli kul och spännande! Tror han kommer att titta lite i början men sen flyta på. Blir skönt med ett större ridhus för honom. Så att han får "plats".

Jag tänker prova en ljusblå outfit på honom idag. Vi får se om det skär sig på tok för mycket eller går an haha!
Finns ju risk för att det inte passar hans färg riktigt, svårt med rödfuxar asså! :O

Jag är så himla hoppsugen så ni vet inte! Ska nog hoppa till veckan :D


Holland vs Wales?

Datum: 2011-03-13 ~ Tid: 12:42:44
Tidigt i höstas försökte jag forska lite i Claudias bakgrund om vad hon gjort i Holland och så vidare. Jag försökte även ta reda på vad hennes brännmärkning föreställde och betydde. En läsare tipsade mig om att brännmärkningen såg ut som Wales flagga, vilket den faktiskt gör. Claudia är Holländsk import och har Wales flagga brännmärkt på vänsterskinkan, hur går det ihop? Eftersom läsarantalet nu har ökat ett par tusen sedan sist jag viasade detta tänkte jag fråga er igen, vet någon hur detta kommer sig och har ni sett något liknande förut?

Uppfödarna heter H Loopers och bor/bodde i Hoogeveen, dock hittar jag dem inte någonstans på Google. Men det finns ju fler Blokland's ponnyer här i Sverige, har dessa ponnyer också samma brännmärkning? Jag behöver er hjälp, det skulle verkligen vara roligt att kunna få reda på mer om Claudia :D


Lastträning

Datum: 2011-03-13 ~ Tid: 12:00:00
Vi har lasttränat flitigt både förrgår och igår. Han har skött sig exemplariskt båda dagarna, vilket var en lättnad eftersom det inte funkade alls sist. Han ryckte sönder grimman och grimskaftet samt slet sig då. Inte lyckat alltså. Nu gick han nästan över mig för att få komma in i tranporten haha, knäpp han är ibland alltså! x)
Här är en film från "träningen", visst sköter han sig bra? :DHv-Polo ridbyxor

Datum: 2011-03-13 ~ Tid: 11:00:00
Igår beställde mamma hem ett par helskodda ridbyxor till mig. Svarta Hv-Polo, så himla snällt! :D


Gissar att hoppryttarna diggar dem men att dessa inte faller dressyrryttarna i smaken? Har jag rätt haha?


Första tävlingsåret med Braven

Datum: 2011-03-13 ~ Tid: 09:37:00
Här kommer lite bilder på mig och Braven från det första året han tävlades. Dressyrbilder nu då (:Det är faktiskt ganska roligt att se tillbaka på sig själv ibland. Dessa bilder var jag var riktigt nöjd kommer jag ihåg. Det är himla tur att man har utvecklats sedan dess haha! :) Men man måste ju börja någon stans! :D

Jag diggar verkligen inte våran outfit om man säger så. Förstår inte vad jag tänkte på som tävlade iförd detta?


Legobilder

Datum: 2011-03-12 ~ Tid: 23:08:00
Det vart ju som sagt en helt del söta bilder på lilla Lego också. Så här kommer dom :D

För er som inte visste så ska jag få låna Lego av Annie och delta i klubbens div3 lag (:


Visst är dom söta ihop? :D<3


Den efterlängtade bildbomben

Datum: 2011-03-12 ~ Tid: 22:23:00
Här kommer en massa bilder från när grabbarna busar på ridbanan! :D Fick några riktigt snygga enskilda på Lego också, vill ni se dom också? I så fall får ni säga till så jag vet om jag ska slänga upp dem eller ej.Cupido är en riktig "pain in the ass" för dom andra hästarna. Så himla på hela tiden!Smakprov från idag

Datum: 2011-03-12 ~ Tid: 17:47:57
Här en av bilderna från idag. Cupido var på riktigt bushumör! Han och Lego fick springa lösa på ridbanan.

Vill ni se fler? När inlägget får över 500 kommentarer, så pluppar resten av bilderna upp :D

Finaste Islandshästarna

Datum: 2011-03-12 ~ Tid: 16:06:11
Även denna gång var det som vanligt svårt att välja. Nästan 200 bilder hade jag att bläddra igenom som ni skickat in, här kommer vinnarna:


35:a på Sverigelistan

Datum: 2011-03-12 ~ Tid: 15:51:14
Enligt bloggportalen är vi Sveriges 35e största blogg, dessutom den enda hästbloggen på listan :D
Tack för tipset http://jagoingenannan.blogg.se/.


Dagens "vill ha"

Datum: 2011-03-12 ~ Tid: 13:34:58
Jag är väldigt sugen på de populära ridskorna från Ariat i chokladbrunt!
Dom är verkligen superläckra, eller var säger ni? :D Fast de kostar ca 2800kr dock.


Bild lånad av Johanna BengtsonKikat på stall

Datum: 2011-03-12 ~ Tid: 11:43:34
Nu har jag precis varit nere och kikat på stallplats i ett av stallen här i närheten hemma vid mig. Det ligger cirka 5 minuters gångväg från mitt hus så det är väldigt nära och bra. Dessutom är det skrittavstånd till ridhuset på 10 minuter och mycket bättre ridvägar, samt nära till ridbanan. Jag gillade verkligen stallet och jag tror att Claudia skulle trivas bra. Jag ska ta mig en liten funderare så får vi se hur det blir. Jag är väldigt sugen på att flytta dit, det skulle vara väldigt smidigt eftersom det är så nära till allt, men vi får som sagt se.

Jag hade Claudia i grannstallet förut och där trivdes hon väldigt bra. Här går hon i hagen bredvid stallet där jag var och tittade idag, visst ser det underbart ut? :DDissar

Datum: 2011-03-12 ~ Tid: 09:42:18

Bland det fulaste jag vet är när man har för korta ridstövlar och drar upp ridstrumporna över stövelskafter, så gräsligt! Om man för övrigt har en snygg outfit så tycker jag att hela outfiten blir förstörd om man gör så. Varför över huvudtaget dra upp strumporna över kanten? Köp lagom långa stövlar i stället..

När jag hade mina hoppstövlar i slutet så var de för korta men för att det inte ska se allt för illa ut och inte vara lika märkbart så behöll jag strumporna innanför stövlarna åtminstone. Nu blir det att införskaffa nya hoppstövlar, uch för korta!

Ser det inte väldigt skabbigt ut med förkorta ridstövlar? :O Tur att strumporna inte sticker upp i alla fall ;)


Febern har stigit

Datum: 2011-03-11 ~ Tid: 20:38:07
Jag har inte möjlighet att lyssna till min kropp eftersom jag har så många "måsten" i livet och måste prioritera dem för mitt välmående. Så idag har jag haft för högt tempo trotts kroppens protester och det var inget som lönade sig, tvärt om för nu har min feber stigit. Jag har så ont i kroppen och huvudet att jag mår illa och är matt.

Så nu har jag bestämt mig för att ta kvällen. Att gå och lägga sig halv 9 en fredagskväll, eller vilken annan kväll som helst hör inte till min vardag precis men idag får det lova att blir så. Hoppas på att må bättre i morgon så att jag kan skriva lite roliga inlägg. Ha en trevlig fredagskväll!Hur ska en bra tränare vara?

Datum: 2011-03-11 ~ Tid: 17:58:00
En bra tränare ska kunna plocka fram det bästa hos mig och hästen genom konstruktiv kritik och självklart beröm. Tränaren ska vara ödmjuk, noggrann och ärlig. Med ärlig menar jag att varken överdiva eller gå till underdrift. Jag klarar inte av daltande tränare där det ekar "braaaaaa" i hela ridhuset, när övningen inte alls var bra gjord, eller de som aldrig är nöjda och inte ger bröm när man presterar så bra man kan just för stunden.
Jag gillar tränare som är konkreta, det vill säga kommer fram och rättar till skänkel, hand eller annat som behöver rättas till för att det ska bli korrekt. Det är viktigt att tränaren själv är väldigt kunnig och rider aktivt/har ridit aktivt länge för att själv kunna sätta ord på känslan och ge en så bra beskrivning som möjligt till en lösning på problemet. En av de allra viktigaste sakerna är också att en tränare ska kunna anpassa sin undervisningemetod till varje ekipage!

Jag och Claudia under en träning för Susanne i december.

Jag vet precis hur jag vill att min tränare ska vara och jag vill få "aha-upplevelser" under träningen som man sedan kan jobba vidare på när inte tränaren finns där. Jag har även råkat ut för träningar som är riktiga skräckexempel. Detta var nästan precis när jag fått Claudia och tränaren blev tokig på mig för att jag inte lyckades med det h*n ville, och på Claudia för att hon aldrig gav sig. Tränaren satt själv upp men istället för att lösa problemet genom ridning pressade han ner henne i form och piskade henne med spöt, vilket resulterade i en sönderdragen mungipa som blödde och cirka 10 svullna piskrapp på rumpan. Tränaren som gjorde detta är en av Sveriges mest erkända tränare och domare, och dit jag vill komma är att bara för att tränaren enligt andra ska vara bra måste man se vad som passar sig och hästen, för en tränare som inte kan anpassa sig utan istället tar till våld är ingen bra tränare. Nu är det mer än två årsedan detta hände och jag ångrar än idag att jag inte anmälde händelsen, men jag var bara en liten "skitunge" som det gick att skratta bort, och om jag har ångest för detta idag! Jag var bokstavligen livrädd och vågade inte öppna munnen utan stod bara med tårar i ögonen. Så får det inte gå till!! Utöver detta har jag råkat ut för tränare som konstans gallskrikit åt mig under hela träningen om hur kass min ponny är och att det aldrig skulle bli något av oss, det kändes ... givande. Hade en liknande situation uppstått idag hade jag suttit av hästen och lämnat ridhuset.

Det vanligaste är en tränare som står i ridhuset och instruerar med rösten vilket funkar för de flesta av oss. Men att involvera så många sinnen som möjligt gör att vi lättare lär oss och tar till oss kunskap. Vissa har svårt för att ta in information från genomgångar i skolan och lär sig bättre genom att läsa själva, och tvärtom. Visste ni att vi tar in informationen 90 % bättre om vi får lyssna, se och läsa samtidigt? Detta tycker jag är något man bör fundera över, hur ska man öka inlärningsförmågan hos ryttaren? Att själv sätta ord på sin ridning glömmer många, hur gick det, hur kändes det, vad gjorde jag bra, vad bör jag träna mer på? Många skyller oftast på hästen när det går dåligt, hästen var spänd där och gjorde si eller så, men problemet ligger nästan alltid hos ryttaren. Vi är ofta orsaken till hästens stelhet/spändhet och därför är det lika viktigt att vara medveten om sin egen avspänning/spänning som hästens.Något som verkligen hjälper är att filma träningar och ridpass. Jag ber någon filma väldigt ofta för att se hur bra känslan stämmer överrens med det ögat ser. Det är även lättare att se sina brister och sina starka sidor om man får det visat för sig, och på så sätt blir det enklare att förbättra sig. Olater gör man per automatik och dessa känner vi oftast inte av, att då bli påmind och se dem på film hjälper mycket psykiskt. Att se andra rida och tävla är också nyttigt, peppande och ibland kanske man känner igen sig i någon annans problem.

Nu utökade jag själva tränarämnet lite och spånade vidare. En bra tränare kan visa vägen, men inte göra "saken" åt oss och det är en konst i sig för tränaren att lära känna sin elev och veta när man ska göra och säga vad.

Vad är era åsikter angående hur en bra tränare är? Har ni tankebanor liknande mina eller helt andra? Det skulle vara interssant att veta, och vill ni får ni gärna skriva vad ni tycker om inlägg som detta. Jag brukar inte skriva på ett sånt här sätt men det kanske uppskattas?
:DPlojbilder

Datum: 2011-03-11 ~ Tid: 15:01:29
Jag och min syster har huset själva hela helgen, och innan mamma åkte var hon sugen på att åka ner till stallet och ta lite plojbilder, haha. Dock var inte hästarna så pigga på det då de precis fått lunchhö, men jag bjuder på det som fastnade på linsen ändå :D

Quillen har fått nytt smeknamn och kallas numera Pippi, haha.

Sen kan man ju krypa under istället för att gå runt, det brukar jag alltid göra när jag kratsar hovarna ... Fast det där sa inte jag och det bör ni nog skippa, eller inte ens prova.

Jag avslutar med en bild på Klådan, mig och Pippi :D


Jo just ja, väl hemma igen fastnade två av katterna på bild också ...

Angående Mest Aktiva listan

Datum: 2011-03-11 ~ Tid: 13:56:04
Eftersom att det fullständing öser in mail och frågor om hur vi gjort för att hamna med på mest aktiva listan tänkte jag förklara det för er nu ... vi gör ingenting ;)

Mest aktiva listan har ingenting att göra med hur stor bloggen är eller hur många läsare man har, det handlar om hur många kommentarer man får/kommenterar hos andra under en viss tidsperiod (tror det är cirka 24 timmar). Just nu ligger vi 2a men det betyder inte att vi har näst störst blogg, vi skulle lika gärna kunna ha en liten blogg och ligga 2a. Fattar ni grejen? Det handlar om att synas på Mest Besökta, det är där man vill vara med, mest aktiva betyder ju ingenting förutom att vi får kommentarer. Så att vi ligger med där som nummer 2 nu och 1 ibland är ingen big deal överhuvudtaget. Vem som helst kan hamna på den listan. Det är just därför som folk sitter och skickar runt "Hej allt bra med dig?" kommentarer på hur många bloggar som helst varje dag.

Och nu menar jag inte att kommentarerna inte är värt något, för ni vet att vi uppskattar alla kommentarer vi får
. Dit jag ville komma var att själva grejen att vara med på listan inte är så stor då de flesta ändå fuskar sig till det genom att spamma andra bloggar osv, och de som tror att man har en stor blogg bara för att man finns med på denna lista. Hoppas ni förstod vart jag ville komma nu!Mest aktiva är helt enkelt en randomlista. Besökta borde ligga som första flik, men eftersom a kommer före b är detta ordningen, och det betyder inte att mest aktiva är viktigare än mest besökta.Gunnarlunda Marlon

Datum: 2011-03-11 ~ Tid: 11:23:04
Många av er verkar vara nyfikna och vill veta mer om en häst som jag provred förra våren nämligen Marlon.

Han är riktigt välutbildad och skulle fungera bra som läromästare. Men han är inte riktigt den typen av häst som jag har fastnat för. Jag gillar elektriska hästar som är heta, känsliga i munnen och för skänkeln. Han var väldigt snäll men lite väl lugn och för tung i handen och skänkeln osv. Klart att det går att träna upp känslighet, men det är ju något man ständigt måste påminna hästen om eftersom de gärna vill falla tillbaka i gamla vanor. Jag gillar hästar som är naturligt pigga, känsliga och positiva. Men det var en kul häst att prova eftersom han kan så mycket olika saker. Man kan ju inte veta innan om det passar eller ej.

Jag hade nästan inte suttit på någon storhäst innan honom så det var ganska svårt att få ihop honom så mycket för mig som ryttaren innan mig fick. Jag hade typ bara hoppat och promenadridit ett fåtal storhästar innan, aldrig ridit ett dressyrpass lixom. Han kändes väääldigt stor haha!


På filmen är det först försäljaren som rider och sen är det jag.


Så här såg försäljningsbilden ut.Här är två bilden från när jag provred honom.Måste ju visa när han går bra också, så här är lite bilder från när försäljaren rider.Det är nog från dessa bilder ur Hööks katalogen som de flesta känner igen honom?


Självlysande boots

Datum: 2011-03-11 ~ Tid: 09:45:00
Självlysande boots kanske är lite väl överdrivet? När får man egentligen tillfälle att använda dessa? Vissa saker blir faktiskt lite väl extrema för att de ska bli roliga även fast dessa faktiskt var lite häftiga ... De kanske är menade att ersätta reflexboots, dock tycker jag att reflexboots är mycket säkrare då de reflekterar ljuset vilket inte de självlysande gör. Jag kan då inte hitta något tillfälle då de skulle komma till anvädning, gör ni?

Bootsen finns i vitt, rosa och grönt och laddas upp i ljusa rum. 249:- får du betala för ett par.


Ranking av märkesmössor

Datum: 2011-03-11 ~ Tid: 09:00:00
Tittade runt lite på mössor igår. Hitta de bland annat dessa. Glen gordos mössor ser ganska b ut faktist, håller ni inte med? Men de andra gillar jag starkt! Snyggast är nog den från KL :D Vilken ordning skulle ni ranka dem i?
Frågestundsdags

Datum: 2011-03-11 ~ Tid: 07:52:00
Jag tycker att vi inleder fredagen med en ny frågestund. Jag väljer som vanligt ut vissa frågor som jag vill svara på, men denna gång kommer jag dessutom att svara på ett visst antal frågor via en videoblogg. Det gäller att komma med nya och intressanta frågor, kör på! :D 

Svaren på finn fem fel

Datum: 2011-03-10 ~ Tid: 22:30:00
Denna gång var det http://teamlyckas.blogg.se/ som hittade alla felen först (:
Sjuker

Datum: 2011-03-10 ~ Tid: 22:20:00
Idag åkte jag hem tidigare från skolan då jag inte mådde speciellt bra. Jag sov knappt någonting inatt och nu håller jag på att frysa ihjäl så jag tror jag fått feber. Jag var bara med på första lektionen som var hästkunskap. Jag skrev klart hela mitt arbete om hästens historia, räknade lite foderstater och skrev om Andalusiern. Vi pratade även om något sorts skol SM i Skara inom trav med frågesport och körning, om jag inte fattade helt fel. Det var vissa uttagna och sen blev jag tillfrågad av travlärarna om att vara med och fota och skriva eftersom att jag var bra på det och hade blogg, hur de nu kunde veta det? Kom att tänka på att jag ju skrev om travet i förrgår, lite pinsamt om de läst det, haha. Jaja, alla kan inte gilla allt, det vet ju ni också? ;)

Jag tror inte det blir någon skola för min del imorgon heller, så jag tar helgen nu! Helg betyder grym uppdatering, massor av fotografering osv. Nu har jag ju fått igång på internet i min nya dator också så den hänger med till skolan varje dag framöver.


Sista chansen

Datum: 2011-03-10 ~ Tid: 21:00:00
I morgon kväll avgörs tävlingen om vem som vinner ett smycke. Så nu är sista chansen att delta (:


Önskeinlägg

Datum: 2011-03-10 ~ Tid: 19:32:00

Regler och saker att tänka på vid dressyrtävling.

Först och främst måste din häst vara vaccinerad för att få vistas på ett tävlingsområde. Man får inte lasta ut hästen ur transporten innan man visat upp vaccinationsintyget i antingen sekretariatet eller om parkeringsvakter ber om att få se det.

Sen behöver hästen vara chippmärkt och ha ett pass. Om det är en ponny ska den även ha ett mätintyg. Man mäter ponnysar med två års mellanrum och de slutmäts vid 8års ålder. Men på högre nivå kan man råka ut för kontrollmätningar, där får dock hästen vara liite högre än i passet eftersom hästen blir högre om det är lite spänd, vilket den kan bli av situationen.

Fram tills att man är 13år behöver man inte ha något eget grönt kort om man har en målsman/tränare med sig som själv har grönt kort. Men efter att man har fyllt 13år så måste man gå en ”grönakortet-kurs” och skaffa ett eget grönt kort. Mer om vart man kan göra sånna kurser finns att läsa på Svenska ridsportsförbundets hemsida. Det man får lära sig är att lastträna, visa hästen för hand, linda benen rätt, samt ett slutprov i ridning och ett skriftligt test där man får ta hjälp av TR. TR är ryttarens bibel, där finns allt man behöver veta om tävlingsregler.

Som ryttare måste man varje år betala in till en ny ryttarlicens som man ska ha med sig på tävling. Det finns olika licenser för olika tävlingsnivåer tex lokal och regional. Men hästlicens behöver man bara köpa en gång i livet till sin häst/ponny och det behöver man bara ha om man ska tävla på regional eller högre nivå.

På själva tävlingsplatsen får man aldrig lasta ur sin häst i grimma, man måste alltså tränsa hästen innan man lastar ur. Och glöm för allt i världen inte nummerlappen! Lastar man ur utan den kan man tyvärr bli diskad. Egentligen har inte nummerlappen någon jätte viktig uppgift, för numret man har på nummerlappen och startnumret man får är inte det samma som vissa tror. Numret på nummerbrickan har man bara för att folk ska kunna läsa i papper som finns utskrivna om vilken stamtavla din häst har.

Om du rider fram och har två hästar/ponnysar med dig och får svårt att hinna så kan du inte be någon annan att rida fram den ena åt dig. Ingen annan än ryttaren som ska starta hästen får sitta upp på tävlingsområdet, då blir ekipaget diskat.

Vid framridning så får man ha benskydd, boots, benlindor och ridtäcke.
Det får man inte ha inne på tävlingsbanan. Men vid prisutdelning får man ha lindor/skydd/boots.

Vid regional tävling måste man ha sporrar både på framridningen, inne på banan och på prisutdelning. Annars riskerar man att diskas. Ponnyryttare får inte ha sporrar som är längre än 1,5cm. På framridningen får spöet inte vara längre än 1m för de som rider ponny. Det är ganska ofta som det kontrollmäts på framridningen så se till att hålla er till reglerna. Man får inte rida med spö mellan transporterna och ridbanan eller andra platser. Detta är bestämt för att man inte ska kunna gå undan och i smyg piska upp sin häst.

Under dressyrtävling så får man inte ha rosetter i manen utan bara vanliga gummisnoddar. Man får häller inte ha så kallat kedejpannband.

I collectingring så får man rida med spö. Men på vissa tävlingar så rider man runt utanför ridbanan innan startsignal och då får man inte ha spö. När man rider utanför staketet innan startsignal så är det uppridning på medellinjen direkt utifrån. Man kan alltså inte gå in på banan och lägga en volt och sen börja programmet.

Bett som är tillåtna är tvådelat bett och tredelat bett. Både med rörliga ringar och med fasta ringar. Bettet får vara i syntetmaterial, i vanlig metal och i mässing. Har man ett tredelat bett så får inte mittdelen vara i någt annat material/metal än resten av bettet. Mittdelen får häller inte vara platt utan ska vara ”droppformad”.

På framridningen är det högerregeln som gäller. När man skrittar så gör man det innan för spåret och man gör halt så ställer man sig på ett lämpligt ställe där man inte är i vägen för de andra.

Ja detta är bara några av alla dessa regler som dressyrsporten innehåller. Det här är vad jag kommer på just nu, det som är viktigast att tänka på för er som inte har tävlat förut eller som bara tävlat ett fåtal gånger. Jag hoppas att detta kan vara till någon nytta :D
Så här såg det ut för mig på några av mina första tävlingar.
Reglerna som jag nu tar för givet och ser som självklara hade jag knappt koll på då.
Vissa saker hade jag absolut ingen aning om haha!

 


Nej jag är inte död

Datum: 2011-03-10 ~ Tid: 18:52:59
Känns bara som det.. Ush jag hinner ju inte ens bli frisk innan jag blir sjuk igen. Känns som jag inte göra annat än att vara sjuk. Det är i alla fall därför jag inte har uppdaterat något idag. Har bara vilat och sovit. 

Men ska försöka knåpa ihop något nu (:Klä upp sig hemma?

Datum: 2011-03-10 ~ Tid: 11:17:55
Som de flesta av er säkert vet älskar jag att klä upp mig och Claudia och matcha outfits i alla möjliga olika färger Jag ser ingen anledning till att klä sig fult och omtachat "bara för att man är hemma". Allt handlar inte om vad alla andra ser, självklart gör det ju det till stor del också för jag vill inte se sunkig ut inför andra. Jag klär mest upp mig och Claudia för min egen skull, just för att jag tycker att det är roligt! Det spelar ingen roll om vi tar en tur helt ensamma i skogen eller om vi ska träna, jag klär oss gärna i vita lindor, vitt schabrak och en vit piké ändå. Visst, det kan verka ytligt men för mig handlar det inte bara om det, för mig är det som ett litet intresse att matcha.

Jag får ganska ofta höra att jag är töntig som lägger så mycket tid, energi och pengar på att fixa genomtänka outfits som jag dessutom använder hemma när nästan ingen ser mig. Vad är egentligen fel med att vilja se bra ut? Hellre rider jag med vitt varje dag än ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig. Vissa tycker att jag gör vitt till något alldagligt, men det blir ju faktiskt vad man gör det till, och i mitt fall ser jag det inte som alldagligt, utan som finklädd varje dag ;)

Jag har också dagar då jag inte orkar bry mig och skiter fullständigt i hur det ser ut. Men de är dagarna är få, och tur är väl det. Sen ska man aldrig glömma att man inte rider bättre för att man har snygg utrustning.
Jag tänker iallafall fortsätta att utöka min garderob med massor av galna och snygga färger, just för att det är roligt :D

Vad tycker ni om detta? Klär ni upp er även hemma eller tycker ni att det är överflödigt?

Såhär ser jag gärna ut på hemmaplan :D

Islandshästen

Datum: 2011-03-10 ~ Tid: 09:32:44
Som rubriken lyder, dags för en ny ras igen! Denna gång hade ni röstat fram Islandshästen. Bilderna skickas till dressyrmupparna@live.se, och vinnarna visas här under morgondagen, med blogglänk. Det kan vara både porträtt och ridbilder, ni bestämmer!

Vill ni rösta på en ny ras redan nu? Det verkade vara väldigt populärt att ni får välja själva så vi kör på det igen. Röstar gör ni som vanligt bland kommentarerna :)


Svar på läsarfråga

Datum: 2011-03-10 ~ Tid: 09:12:00


Nja, så mycket vet jag väl inte om det är. Men detta är vad jag behöver för att klara mig. Den vita datorn till vänster är mitt senaste tillskott och är tänkt som en smidig bloggdator. Dock fick jag ju självklart inte igång på det mobila bredbandet till den så det sket sig ju i starten. Men för att blogga och göra det bra och snyggt anser jag att man måste ha en systemkamera, eller åtminstone en bra kamera. För vem vill läsa en blogg utan fina bilder, det vill säga skruttiga digitalkamera/mobilbilder? Något som man också tröttnar på och som jag ser ofta hos andra bloggar är att de gång på gång laddar upp samma gamla favoritbilder. Men det är ju bara vad jag tycker ;)


Hoppbilder

Datum: 2011-03-09 ~ Tid: 22:31:26
Här kommer bilder från 2008. Bilderna är från hopptävlingar och fälttävlanstävlingar. Tänkte att det kan vara kul med lite omväxling. Men ush så gräsligt det ser ut båder ridmässigt och i kläd/utrustningsväg! :O

Vet inte om jag ska skratta eller gråta åt dessa bilder?! :OInte min dag

Datum: 2011-03-09 ~ Tid: 21:45:01
Det går bra för mig! Jag har stressat ihjäl mig hela dagen och nu har jag glömt busskort till skolan imorgon och en massa andra grejer som jag behöver då jag inte sover hemma, suck. Dessutom är jag skittrött, har massor att plugga och känner mig helt död. Nä, idag är helt enkelt inte min dag.

Jag och Claudia kom inte heller överrens, det blev pannkaka av allt och jag red dåligt. Har lite bilder från idag men jag glömde även minneskortet hemma, såklart. Inte heller fick jag igång på internet i min nya dator.


Jag på travet idag, haha! Helt nedstänkt i en enorm overall. Dock förstår jag fortfarande inte tjusningen med att sitta där bak i "kärran" ...

Perfektionist?

Datum: 2011-03-09 ~ Tid: 21:09:09

Jag älskar verkligen att fixa inför tävling både med utrustningen och hästen. Jag vill alltid att allt ska se perfekt ut inför tävling. Jag kan sitta på huk och klippa hovskägget i tre timmar om det är så, bara för att det inte ska få sticka ut något strå och det måste vara helt jämnt. Skägget och öronen tycker jag också är jätte viktigt att kan klipper rent och snyggt, brukar till och med avlägsna de få men halvlånga strån som växer på ovansidan örat.

Jag brukar även spendera många timmar om kvällarna nere i hästrummet och putsa mina grejor. Jag är inte ett dugg förtjust i att se när folk ”pusta” sina träns utan att ens ta isär dem! :O Det kan ju inte bli speciellt rent då?! Jag tar alltid isär alla delar på hela tränset och gör först rent dem med lädertvål sen torkar jag av dem och sist fettar jag dem.

Innan viktiga tävlingar så damsuger jag till och med min hjälm och kavaj från dam och hår. Jag brukar alltid ha nytvättade schabrak, benlindor, täcken och transportskydd när jag tävlar så att det ser rent och fräscht ut. Jag schamponerar till och med transporten dagen innan (om det inte är kallt).

När jag schamponerar hästarna inför tävling så schamponerar jag alltid det vita på dem 3-4grr och det med olika schampon för att få ett så bra resultat som möjligt.

Oljar hovarna gör jag också innan jag åker iväg. Knopparna är något som jag är väldigt mån om, snygga knoppar = snyggt ekipage. Om man har fula knoppar så sjunker helt klart det första intrycket man får av ekipaget. Så jag brukar försöka göra dem på morgonen om jag hinner så att de blir så hårda och snygga som möjligt. Åker jag på meeting så gör jag om knopparna för varje dag, annars skulle det se illa ut.

Förr så plockade jag isär och putsade all min utrustning samt tvättade benskydd osv inför varje hoppträning, att jag orkade? Tror ni tränare såg/brydde sig?…nej. Nu nöjer jag mig med att putsa inför dressyrträning, för Johan lägger alltid märke till när vi klär upp och extra snyggt eller har införskaffat ny utrustning. Han säger alltid att vi klär oss så väl. Vitt ska det va! :D

Ja som ni förstår så är jag vääldigt mån om att det ser bra ut när jag åker ut på tävling. Men det viktigaste av allt är ju att det känns bra! Att man har förberett sig och sin häst på bästa sätt för att kunna prestera och ha kul ihop, glöm inte det! :D
Linns motto: Kan man inte vara bäst så kan man vara snyggast!
Hihi fast jag vill ju vara båda^^


Ridskolekrig?

Datum: 2011-03-09 ~ Tid: 12:30:50

Det är en sak som jag har tänkte på nu ett tag. Anledning till att jag går och funderar över detta är att det finns två ridskolor som jag verkligen gillar av de fyra som tillhör Karlskoga. Så det är ganska jobbigt när mina vänner som rider på den ena ridskolan pratar skit om de som rider på den andra ridskolan.

Jag är inte helt säker på om det är så eller om det bara är något som jag har fått för mig...

Barn och ungdomar som rider på ridskolor verkar ständigt snacka skit om de andra ridskolorna i samma stad/län, stämmer inte det? Det är som att de försöker trycka ner de andra ridskolorna för att deras egen ska lyftas fram och verka bättre. Men om man måste snacka skit om andra ställen för att ens egen ridskola ska verka bra så är man kanske väl desperat att få det att framstå som ens egen ridskola är bäst? Då verkar det bara som man inte litar på det själv utan måste övertyga de andra. Om nu den ridskola som man rider är så bra som man påstår så upptäcker nog alla andra också det utan en massa skitsnack. Eller hur?

Sen tycker jag det är väldigt onödigt att man ska kasta skit på de andra ridskolor. För jag tror inte att ridskolehästar har det mycket bättre eller värre på det ena eller andra stället. Livet ser ungefär lika dant ut för hästarna på alla ridskolor utom i extrema fall.

En ridskola är en ridskola och kommer alltid att vara det. Hästarna där har det inte exakt som privathästar, så vissa tisslar och tasslar: "På den ridskolan så går hästarna för hårt" en annan säger: "På den där ridskolan så ger dom hästarna för lite mat" osv osv. Men så är det på alla ridskolor eftersom det ofta är brist på pengar/tid (inte just dessa två exempel) men ni ska inte tro att hästarna mår som prinsar på ena ridskolan och som slaktboskap på den andra, för de har det lika bra/illa (väljer hur man vill se det) på de flesta ställen.För er som missupfattat mitt inlägg så kan jag till lägga att jag praktiserar på en ridskola och tycker att det är toppen. Jag har verkligen inget i mot ridskolor. Faktum med att hela min syn på ridskolor förändrades redikalt när jag började praktisera där. Men jag tycker inte om att höra när folk gnäller om att det är såå mycker bättre på dreas ridskola än andras osv. Hästarna mår lika dant på alla ridskolor (så gott som i alla fall).

Vad jag menade med att ridskolehästar inte har det som privathästar är att man som ridskolechef inte har tid/möjlighet/råd att sköta dem så som jag sköter mina hästar. Sen kanske inte alla privatryttare sköter sina hästar lika väl/noga som mig häller även om de har möjlighet. Jag sköter mina hästar bättre än ett spädbarn.

 


Tiden räcker inte till

Datum: 2011-03-09 ~ Tid: 10:24:27
Jag skulle behöva ha några extra timmar om dagn för att hinna med allt som ska göras. Ibland hinner jag bara med att sova 3-5 timmar per natt vilket inte täcker mitt behov. Det är pga av tidsbrist som min uppdatering blir lite lidande men jag måste ju sätta Cupido och skolan föra bloggen. 

I dag bär jag gick till stallet så fick han syn på mig i kröken mot stallet. Han stod längst fram i hagen vid utsläppet och jag vad längst bort, vet ni vad han gör då? :') Kommer springandes i full fart, så himmla go!

Men det var inte något av detta jag skulle skriva om egentligen ju. Utan jag skulle ju avslöja vad jag fick av mamma. Först ut med att gissa rätt var http://lisalalarsson.blogg.se/

Ett par vita Pikeur Kiara fick jag! :D


Godmorgon!

Datum: 2011-03-09 ~ Tid: 09:02:00
Det är bara onsdag än, och jag vill verkligen ha helg!! Igår kom iallafall min nya dator, så mamma ska åka och hämta ut den åt mig sen, wiho! Just nu har jag hästkunskap och i eftermiddag ska vi ut på travet, fyyyy vad tråkigt ... jag känner bara att jag inte vill. Jag kan inte se något roligt med det alls, minns från Lillerud att jag bara längtade tills det var färdigt, och nu måste jag göra om det igen. I hela 6 veckor ... blääää! Jag ska försöka förhandla lite, och lyckas jag inte får jag väl pina mig igenom det. Dock känns det extremt onödigt att behöva göra det dubbelt upp när jag egentligen redan gjort det, det finns ju vettigare saker som behöver göras.

Tyvärr har jag inte hunnit tidsinställa några inlägg under dagen då jag pluggade hela kvällen igår. Men men, det är så det blir ibland, jag är ju tillbaka ikväll iallafall! Hoppas ni får en roligare dag än mig .. hehe :D


Jag gör en wannabe Ingrid

Datum: 2011-03-08 ~ Tid: 17:00:00
Hoppas ni inte misstycker med ett till väst-inlägg?
Vilken av dessa tre västar tycker ni är fulast respektive snyggast?Själv tycker jag att alla är snygga, annars hade jag ju inte köpt dem :D


Behöver förnyelse!

Datum: 2011-03-08 ~ Tid: 15:00:00
Jag har tröttnat ganska rejält på de få hästbloggar jag läser. Jag kikar endast på ett fåtal fortfarande, men jag vill läsa fler! Jag vet vilka kriterier jag vill att en bra blogg ska uppfylla, men jag orkar inte rabbla allt just nu. Därför får ni komma med tips på bra bloggar ni tycker att jag borde kika in på. Det kan vara din egen eller någon annans, så länge innehållet är intressant. Kör på och bokstavligen bomba mig med bloggtips!


Önska ditt inlägg

Datum: 2011-03-08 ~ Tid: 14:02:04
Jag har lite brist på idér just nu så jag tänkte att ni kan få komma med egna förslag vad ni vill läsa om. Go for it!Dagens ridpass

Datum: 2011-03-08 ~ Tid: 13:17:42

Denna vecka är praktikvecka för min del. Det betyder att jag är ledig mellan 08:30 och 16:00 på dagarna. Då jag brukar passa på att åka upp till mitt stall när det är ljust ute.

Så idag när det var så vackert väder bestämde jag mig för att rida ut. Ja jag är fullt medveten om riskerna att rida ut ensam med en unghäst när ingen annan finns i stallet. Jag rekommenderar inte att någon av er som läser bloggen gör det. Men det var hur som helst vad jag gjorde idag. Jag tog till och med på mig säkerhetsväst, ush.

Det var lite bökigt att tränsa och sitta upp utan medhjälpare men det gick. Själva ridpasset där i mot gick strålande :D Så underbart fin var han att rida! Pigg och superkänslig för både hand och skänkel. En riktig dröm. 

Som har rörde sig idag alltså! Önskar att det hade kommit med på bild/film! Provade göra några travökningar bara för att se så att han ökade tempot utan att falla in i galopp. Han svävade!

I galoppen provade jag för första gången att låta honom sträcka ut, det uppskattades! Först var han lite osäker och trodde inte att det var okej men sen vart han väldigt taggad. Utan att blir överhet vill säga.

Det är så skönt nu när isen börjar smälta bort, då kan man rida ut oftare. Jag tycker att det är väldigt viktigt att man inte glömmer det med vare sig med en unghäst eller en rutinerad. Alla hästar mår bra av variation :D

 Svart eller brun?

Datum: 2011-03-08 ~ Tid: 13:00:00
Det är frågan det, haha ;) Nej men hon står faktiskt som mörkbrun i passet vilket de flesta av er nog redan räknat ut. Dock står hon som svart i det Holländska passet (vilket jag föredrar, hihi). Som ni ser varierar hennes färg mycket med årstiderna. Just nu är hon nästan ljusbrun vid bakbenen och rumpan och på våren/sommaren blir hon kolsvart. Ska en häst räknas som svart får inte hårremmen skifta i brunt utan den ska vara mer åt det blåa hållet.

Så där fick ni svar på frågan, hon är alltså inte svart, utan mörkbrun.


Vinnarna bland travarna

Datum: 2011-03-08 ~ Tid: 11:45:00
Ojoj, jag hade verkligen svårt att välja ut vinnarna! Till slut bestämde jag mig, och nedan ser ni resultatet :D

http://minfux.blogg.se


http://anette-nord.blogspot.com

Veckans outfit

Datum: 2011-03-08 ~ Tid: 10:30:00
Snyggast matchad denna vecka är Ylva Larson!Kvällspromenad

Datum: 2011-03-08 ~ Tid: 09:00:00
Igårkväll var vi ute och promenerade med alla hästar. Claudia behövde gå på asfalt så det var bara att ge sig ut i mörkret! Anledningen till att jag promenerar henne för hand på asfalt någon/några dagar i veckan är för att det är viktigt för senan med motstånd för att kunna stärka sig. Dessutom är det ju nyttigt överhuvudtaget att låta dem gå på hårt underlag/asfalt då och då. Jag väljer hellre asfalt framför hårt packade grusvägar då asfalt sviktar mycket mer.

Claudia var verkligen på tå, och överallt och ingenstans samtidigt. Ganska jobbig med andra ord. Inte nog med det så gick vi förbi en hage med en arabhingst, och om hon blev till sig, haha! Hon började dansa runt och visa upp sig som en galning! Vi tog oss iallafall hem helskinnade och en nöjd och avbusad Claudia fick komma in i boxen och äta sitt kvällshö :D

Claudia i sin gå-ut-och-gå-outfit. Kass bild dock.

Förändringen i bilder

Datum: 2011-03-07 ~ Tid: 20:40:24
Tänk vilket bra redskap en kamera kan vara! Utan att blicka tillbaka på gamla bilder hade jag aldrig sett den förändring som skett så tydligt. Kika bara på bilderna nedan! På de två översta bilderna ser jag ett spänt och stelt ekipage, en omusklad ponny och en ostabil ryttare. Där hade hon varit "igång" i cirka 1,5 månad efter att hon varit skadad.

Sen har vi de två understa bilderna som är tagna i helgen. Innan hon blev skadad var hon riktigt riktigt fin både i ridningen och i kroppen och jag trodde faktiskt inte att vi skulle ta oss till det fina vi hade. Det tog mig mer än 1,5 år att komma dit, sen blev hon skadad, och sen vet ni ju resten.

Nu har hon varit igång i nästan 5 månader, varvat med massor av korta viloperioder. MEN jag har verkligen fått tillbaka min gamla härliga Claudia som jag saknat så mycket, finare (och lite *host* tjockare) än någonsin! Avgör själva! :D

Bilderna ovan är tagna i oktober 2010.

Och dessa bilder är som sagt från i helgen.

Happy

Datum: 2011-03-07 ~ Tid: 20:24:49
Gissa vad jag just fick av mamma? Den som gissa rätt först vinner en länkning. En ledtråd, jag är väldigt glad!


Spam

Datum: 2011-03-07 ~ Tid: 18:00:00
Alla kommentarer gällande reklam osv raderas omedelbart och ip-adressen som skickat kommentaren blockas. Det är lika bra att ni slutar upp att spamma, det gör ändå ingen nytta, det försvinner bara på en gång.
Ni bara slösar på eran och våran tid. Plus att ni vill väll inte bli blockade?


Finn fem fel

Datum: 2011-03-07 ~ Tid: 16:30:00
Denna tävling går ut på att hitta 5 dit redigerade fel på en av bilderna. Den som hittar alla fel först och gissa rätt angående vilken av bilderna som är redigerad vinner en länkning till sin blogg.Svar på läsarfråga

Datum: 2011-03-07 ~ Tid: 15:30:00
Postat av:
Är så imponerad av att ni tar och lägger upp så mycket bilder från. Vem tar alla fina bilder? Jag vill oxå ha en personlig fotograf med när jag rider..=P
Svar: Oftast är det min mamma som fotar när jag rider. Hon kan inget om fotografering så om jag skulle be henne att ställa in bländare, slutaren och isot själv hade det inte slutat väl haha! Hon vet inte ens vart man gör dessa inställningar. Men jag brukar fixa dem så är det bara för henne att knäppa massa bilder så kanske hon lyckas få några i rätt steg åtminstone.

Men om det inte är mamma som fotar så är det Ingrid, Malin eller Annie typ. Ibland andra kompisar också.Lyx vs budget

Datum: 2011-03-07 ~ Tid: 12:30:00


Här ser ni tre benskydd som är relativt lika varandra men av olika märken och i olika prisklasser. Catagos tycker jag är minst fula eftersom de har fyra flärpar och en snygg logga. Men jag skulle aldrig komma på tanken att köpa några av dessa. Dom ser ju så plastiga ut... Vilket alternativ skulle ni välja?

 


Bilder från ridpasset del 2

Datum: 2011-03-07 ~ Tid: 11:00:00
Här kommer de sista bilderna från igår (:
Vad tycker ni?

Datum: 2011-03-07 ~ Tid: 09:00:00
Jag har ju inte hunnit rida med så många olika matchade outfitar på Cupido ännu. Bara marinblått, vinrött, vitt och smaragdgrönt. Men fler lär det bli hihi :D Vilken av dessa fyra outfitar tycker ni han passar bäst i? Ni är bra ni!

Datum: 2011-03-07 ~ Tid: 07:00:00
Tack, tack och åter tack för grymma besökssiffror igår! Det är så otroligt roligt att driva Sveriges största hästblogg så ni anar inte! Ni är så himla engagerade, och det är så kul att ni är så sjukt duktiga på att kommentera och att dela med er av era åsikter! Fortsätt på samma sätt, det uppskattas!!

7282 unika besökare under gårdagen, det är då inte illa pinkat och väldigt svårslaget för att vara en hästblogg. Ni minns säkert när vi skrev det där om konkurrensen, det var inte för att vara elaka och nedvärderande. Det är ju faktiskt sanningen, och man behöver inte alltid vända allt till det negativa. Se det som en kick till att komma ifatt istället. Det skulle faktiskt vara trevligt med någon att konkurrera med ;)
Bilder från ridpasset del 1

Datum: 2011-03-06 ~ Tid: 23:00:00
Det blev så mycket bilder som jag vill visa er att jag delar upp dem i två olika inlägg så att det inte blir för drygt att kolla i genom dem för er. Hoppas att det ser bättre ut än vad det kändes iallafall.
Hästar med fågelfobi?

Datum: 2011-03-06 ~ Tid: 21:30:00
Jag börjar tro att Cupido har fobi för fåglar eftersom han var på väg att galopperar rakt igenom ett elstängsel idag för att undkomma några "hemska" kråkor. Hade han bara larvat sig hade han nog inte tagit det till en den här "nivån" utan slutet efter en stund. Om ni förstår vad jag menar? Är det någon av er som hört talas om andra hästar som är rädda för fåglar och hur man får dem att inse att fåglar inte är något farlig? 

I början var Cupido helt underbar! Verkligen supermjuk i munnen och pigg som in i bomben. Men efter några varv fick han syn på ett par fåglar och blev som förbytt :( Spänd, stark och springig! Blev bättre i slutet.


Dags för rastävlingen

Datum: 2011-03-06 ~ Tid: 20:30:03
Jag fick hjälp med ihopräkningen av rösterna, och den ras som ni tyckte skulle vara med nu var Varmblodstravare. Jag tänkte att vi även kör på ridbilder denna omgång, så varsågoda att skicka in bilder till dressyrmupparna@live.se. Jag kommer att välja vinnaren någon gång under kvällen imorgon.

Vi kör inför nästa omgång redan nu, ni får alltså rösta igen. De raser vi redan haft är New Forest, Arab, Shettis, Morgan, Travare och Welsh. Och ni röstar som vanligt bland kommentarerna :D
Ny shoppning

Datum: 2011-03-06 ~ Tid: 19:40:00
Idag har jag inhandlat två nya dressyrschabrak. Schabrak kanske inte är något som jag är i så stort behov av men jag kunnde inte låte bli helt enkelt haha! :D Ett ljusblått från Globus och ett vitt från Equiline. Vad tyx?
Dagens outfit

Datum: 2011-03-06 ~ Tid: 18:35:24
Så här såg jag och Cupido ut idag. Jag tycker att han klädde riktigt bra i mörkgrönt jag, vad tycker ni? :D Hjälm - Jacson
Väst - Gina tricot
Tröja - Hööks
Handskar - Hööks
Ridbyxor - Jacson
Schaps - Jacson
Ridskor - Minns ej
Träns - Hööks
Pannband - Charlies
Tyglar - Granngården
Sadel - Globus
Schabrak - Protector
Sadelgjord - Bucas
Stigläger - Minns ej
Stigbyglar - Quick out
Benlindor - Börjes


Update från utebanan

Datum: 2011-03-06 ~ Tid: 15:52:00
Idag var det ännu härligare väder, vilket var perfekt för att rida på utebanan igen. Idag var hon precis lika fin att rida som igår, fast sjukt taggad. Minsta lilla jag tänkte på annat och tappade henne mellan hand och skänkel ilade hon iväg som en galning. På grund av detta vågade jag mig inte på galoppen idag. Hon blir så extremt pigg uthomhus och jag vill inte riskera att hon snubblar till i snön, hon är ju inte världens smidigaste om man säger så. Vi höll oss helt enkelt till trav och skritt, men jag red bara en kortis idag då hon gick i snö igår också. Jobbigt för henne och sen är jag rädd för att påfresta senan.

Imorgon ska vi ta en promenad för hand på asfalt samt kyla med vattenslangen efter, endast i förebyggande syfte. Hon kommer nog få lite träningsverk också då hon jobbade på riktigt bra med bakkärran! Duktig ponny :D

Jag tycker bilderna blev finare igår, men hon jobbade bättre idag. Jaja, huvudsaken är känslan! Även idag får ni gärna komma med kritik av alla sorter!
Och sen har vi en av alla de bilder som skulle blivit bra om mamma klickat en hundradels sekund senare .. haha. Det är inte lätt inte. Men jag tycker hon får ruskigt bra bilder ändå :D


 


Netbook - Check

Datum: 2011-03-06 ~ Tid: 14:14:44Åh vad jag längtar tills denna landar i brevlådan! Enkel att stoppa ner i väskan och ta upp på raster, lektioner och på bussen, vilket betyder grym uppdatering från min sida - varje dag! :D


Markebäck

Datum: 2011-03-06 ~ Tid: 13:44:41


Ja jag ska också dit och kommer att ta med mig Cupido. Detta blir hans första träning för instruktör. Jag ser verkligen fram emot det! :D Anna är inte bara dressyrtränare utan också unghästutbildare vilket jag tycker är toppen. Då kan vi sätta upp en rimlig nivå för Cupido tillsammans så att han inte går för hårt. 

Jag passar på att bjuda på lite bilder från förra årets vistelse på MB.

Ännu mer bilder, men det gillar ni väl?

Datum: 2011-03-06 ~ Tid: 12:57:20
Jag såg att ni ville se limegrönt idag. Tyvärr hittade jag inte mitt schabrak, annars hade det blivit en supersnygg outfit idag. Jag ska försöka leta rätt på det så får ni se det nästa gång!

Istället fick det bli gult. Men det funkar det med! Jag har fina bilder från idag också, och Claudia var superfin att rida även idag. Jag ska bara redigera bilderna lite så ska ni få se dem sen :D

Jag kan tillägga att resultet med raserna kommer upp under kvällen. Det tar ett tag att räkna ihop över 300 kommentarer och jag har lite att göra just nu. Hoppas ni har överséende med detta!Ur Linns garderob

Datum: 2011-03-06 ~ Tid: 12:32:28

Detta är mina tävlingsstövlar. Modellen heter Cavallo Grand Prix Plus. På insidan framtill så finns en dragkedja som gör det lättare att komma i och ur stöveln. Stöveln är väldigt stabil/hård så att man ska få ett bra stöd. 

Det positiva med stövlar är att de är snygga, höga, stabila och har dragkedjan på insidan så att den inte syns.

Det negativa med stövlarna är att det gjorde grymt ont att gå in dem! Har ärr i knäveckan, på hälarna och fotknölarna. Jag använder dem inte så ofta, så de är inte 100% ingådda ännu och gör fortfarande ont.

Så här ser stövlarna ut när man rider med dem, snygga vah? :D

Men som sagt inte så sköna (ännu) haha, många blåsor har man fått av dem...Godmorgon!

Datum: 2011-03-06 ~ Tid: 08:45:00
Idag tar jag sovmorgon, och antagligen sover jag just i detta nu, haha. Därav det tidsinställda inlägget, bäst att börja bloggandet i tid under dagen ;) Min moster sköter utsläppet idag, vi brukar hjälpas åt litegranna ibland för att underlätta.

Dagen bjuder på en tripp till utebanan och sen tänkte jag även rida ut en bit efteråt. Självklart fixar jag bilder även idag! Jag känner för någon rolig outfit-färg men har beslutsångest, därför får ni bestämma! Orange, lime, eller gul? Väljer ni gul blir jag tvungen att matcha med t-shirt, om det nu inte är snöstorm för då skippar jag det ..

Nu ska jag sova vidare så hörs vi lite senare :D

Mer från idag

Datum: 2011-03-05 ~ Tid: 21:54:12
Det fotades även lite bilder utöver själva ridpasset, precis som vanligt. Jag får aldrig nog av bilder på min lilla skönhet, och hon verkligen älskar kameran! :D

Jag upptäckte att jag ju missat en av de finare bilderna i förra inlägget. Lägger till den här istället :D


Tack Johanna!

Datum: 2011-03-05 ~ Tid: 20:50:43
Fick en jätte fin video som Johanna redigerat på mig och Braven --> http://Hestochponni.blogg.seSäljes

Datum: 2011-03-05 ~ Tid: 20:01:44
Gold Medal bling pannband, storlek cob. Pris: 100 kronor eller högsta bud. Buda via mail eller bland kommentarerna, glöm inte att bifoga mailadress. Köparen står för frakten.Kylig dressyrtävling

Datum: 2011-03-05 ~ Tid: 19:39:22
I dag arrangerades en lokal storhäst dressyr här i stan. Som mamma och jag åkte och kollade på. Fast vi hoppade över LC/LB programmen och kollade bara på dagens sista klass LA:3. Det var stor skillnad mellan ekipagen, det syntes vilka som hade rutin och vilka som inte riktigt orkade bära sig genom hela programmet.


De härliga bilderna från idag!

Datum: 2011-03-05 ~ Tid: 17:10:27
Nu är det dags för dagens ridbilder! Jag har massor av annat att visa er från idag också, men det tar vi sen.
Idag var Claudia som sagt sjukt rolig och fin att rida! Jag satt bara och log hela ridpasset, och jag brukar se riktigt bitter ut när jag rider, men det är för att jag koncentrerar mig. Idag var allt lekande lätt och jag kunde bara "glida" med, älskar den känslan!

Det känns som om jag kommer närmre och närmre målet att få henne som jag vill. Nu börjar verkligen ridbarheten komma fram och även fast det inte är så jätteavancerat ännu så börjar grunden sitta allt mer.
Jag är minst sagt nöjd med det arbete jag lagt ner och det jag gjort henne till. Ponnyn som var omöjlig och totalt värdelös, ponnyn som jag borde gjort mig av med från första början. Den ponnyn är inte så pjåkig längre ;)

Vad tycker ni om bilderna!? Kritik mottages gärna, positiv som negativ, och annat ni känner för att skriva :D

Jag startar upp med favoritbilden för dagen! 

'
Haha, ibland undrar jag vad jag egentligen håller på med ...

Och sist men inte minst, dagens failbild! Snyggt Claudia .. host.Något man inte får tala högt om

Datum: 2011-03-05 ~ Tid: 15:30:27
Varför är det ett sådant tabu att prata om hur folk lösgör sina hästar? Jo för att allt som inkluderar överdriven ställning/böjning anses av många (ofta okunniga) människor vara rollür. Spelar det verkligen så stor roll om man stretchar sin häst från marken eller uppifrån ryggen?

Jag tycker faktiskt inte att det är något fel att man ställer/böjer sin häst överdrivet mycket i början av ett ridpass för att lösgöra den. Så länge man INTE gör det med våld! Om man är mjuk i handen så har ju hästen ett val om den vill ställa så mycket som man ber om eller om den känner att det är för mycket så avbryter den. Om man då tvingar hästen med våld (hård hand) att böja/ställa mer än hästen själv vill så finns det risk att hästen skadar sig då de ofta vet sina begränsningar själv.

Man stretchar ju sin häst från marken med olika övningar eller med hjälp av godis. Så varför skulle det vara värre för hästen om man som ryttare gör det från ryggen i stället för från backen?

Sen tycker jag inte att man ska rida i den formen/ställningen någon längre tid utan bara en liten stund tills hästen mjukat upp sig i kroppen, precis som man gör från backen alltså. Man stretchar ju inte en häst i 60min.

Jag vet att väldigt MÅNGA är i mot att lösgöra hästen genom överdriven ställning/böjning. Men jag kan faktiskt inte förstå varför? Om man inte gör det med våld och bara några minuter så är det absolut inget värre än från backen. Som med allt gäller det att sätta gränser, vilket hästarna oftast visar själva. Men man måste som ryttare också ha känsla, man kan inte sitta och harvar runt i ”lösgörande” form ett helt ridpass, eller tvinga hästen till det genom att låsa fast den med handen. Lagom är alltid bäst.

Vad tycker ni om att lösgör sin häst genom att ställa/böja den överdrivet mycket?
Själv tycker jag att det är helt OK om man bara gör det en kort stund och absolut INTE genom våld!

Braven är en ponny med otroligt mycket temperament och vilja. Han visar klart och tydligt när han inte vill något. Så OM jag skulle böja för mycket visar han det på en gång så att jag kan minska böjningen. Han är inte en sån häst som bara skulle gå om något gjorde ont eller var obehagligt osv.


Bildbomb?

Datum: 2011-03-05 ~ Tid: 15:23:56
Claudia var rent ut sagt så jävla rolig att rida idag!!! Superhärlig verkligen!
Jag har massor av bilder, vill ni se? :D


Underbart!

Datum: 2011-03-05 ~ Tid: 12:30:00
Solen har legat på vid mitt fönster hela morgonen, och termometern där visar HELA 15 plusgrader, sinnes! Eftersom det är så gött väder tänkte jag rida Claudia vid utebanan nere vid sjön idag, i hopp om lite fina bilder och bra träning för Claudia! Mamma är självklart med och fotar, så förhoppningsvis får ni en go bildbomb lite senare. Jag känner mig väldigt aktiv med bilderna just nu, haha! Ni får säga till om jag bombar för mycket, eller så kanske ni vill se mer? Jag tycker iallafall att det är trevligt med mycket bilder :D

Förresten, så skönt med helg! Jag känner att jag börjar komma igång mer med bloggandet igen och jag hoppas att det håller i sig, vilket det känns som just nu. Det är också skönt att ha fått lite rutin i livet igen och ha vänt tillbaka på dygnet. Skolan är faktiskt helt okej, även fast jag känner mig ganska uttittad och utanför, men det är väl så det är när man är ny.

Vi hörs lite senare, förbered er på härliga bilder!


Ännu en bild från igår!Grimma under transportering?

Datum: 2011-03-05 ~ Tid: 12:00:00
Lädergrimma eller nylongrimma i transporten? För mig är det en ren självklarhet att alltid transportera med lädergrimma. Skulle något hända går inte nylongrimman sönder lika lätt som en lädergrimma, utan ger istället mycket fula brännmärken och tryckskador.

Okej om det är kul att ha en ny fin nylongrimma till tävling, men vem ser egentligen grimman i transporten? På tävlingsplatsen måste man ju leda i träns. Vissa försäkringsbolag täcker inte heller försäkringen om olyckan skulle vara framme och hästen har nylongrimma i transporten. Jag tror det är lite olika från bolag till bolag, precis som att vissa försäkrningar inte täcker om hästen rymmer ur hagen, skadar sig och inte hade grimma.

Sen är det ju alltid upp till var och en. Jag skulle däremot aldrig transportera i nylongrimma, hur snygg grimman än är. Ni som inte använder lädergrimma ... Varför? Det skulle vara intressant med en förklaring då jag inte kan komma på någon själv.


Claudia står och kikar ut ur transporten med lädergrimma under en tävling förra våren.

Ny ras?

Datum: 2011-03-05 ~ Tid: 10:44:38
Denna gång tänkte jag att ni skulle få rösta fram rasen. Innan har vi haft New Forest, Arab, Shettis, Morgan, och Welsh om jag inte minns fel. Ni ska alltså rösta på helt nya raser och inte de som redan varit. Röstningen avslutas ikväll då jag räknar ihop rösterna och sedan kommer resultatet upp imorgonbitti. Då gäller det att skicka in bild på den utvalda rasen, och de som väljs ut visas här och länkas.

Kör på och börja rösta fram vilken ras just du vill ska komma med :DMarkebäck inbokat!

Datum: 2011-03-05 ~ Tid: 08:30:00
Den årliga Markebäckshelgen är inbokad! 2-3/4 åker vi dit med klubben för att träna, äta och ha trevligt under två dagar! Detta blir tredje året som klubben anordnar detta. Vi kommer att köra ett pass per dag för Anna Aneheim som jag inte tränat för innan, så det blir spännande!

Jag tror vi är cirka 19 personer som är anmälda hittills, varav 15 med häst så det gäller att jag är snabb dit och hinner få en innebox ... hehe. Claudia är en liten fryskott och vill helst vara inne i värmen!

Ni kan vänta er galet mycket bilder efter denna helg. Sist tror jag vi tog äver 1000 bilder, och då var det bara porträttbilder på Claudia, Braven och Philiac. Men man kan aldrig få för mycket bilder på sin fina lilla ponny :D
Här kommer ett urval av bilder från föregående år, visst var hon galet snygg i kroppen då ... !?

Linn fastnade i min ridstövel ... haha ;)

Vill-ha-listan

Datum: 2011-03-04 ~ Tid: 22:26:02
Det är jobbigt att vilja ha så mycket saker!! Jag vill lixom ha allt på en gång och orkar verkligen inte vänta ... Nu är ju tyvärr livet så att man måste jobba sig till det man vill ha, om man inte har turen att födas i en svinrik familj eller kan åka till USA och hitta sig en rik gubbe.

Detta är min kort- och långsiktiga inköpslista, utöver alla småsaker och impulsköp. De skyhöga Pikeurridbyxorna och de lackade Königs ridstövlarna kommer i första hand. Hästen på bilden ska illustrera en framtida storhäst. För er som missat detta så ska jag ju ha kvar Claudia och även köpa storhäst.

Jag har dessutom börjat gilla crocodilestövlarna, fast bara till hopping och slappridning. I dressyren är det raka, stenhårda och blanka skaft som gäller! ;)

Men något i stil med detta skulle inte sitta helt fel! Har ni några stora inköp som ni gärna vill göra, helst nu med en gång?Linn hissar

Datum: 2011-03-04 ~ Tid: 21:20:39


Något som börjat bli väldigt populärt är grooming bags. Det är både praktiskt och snyggt.

Är själv sugen på någon av dessa två.Mer bilder + dagens ridpass

Datum: 2011-03-04 ~ Tid: 20:09:39
Idag testade jag att rida med nya tränset samt det raka bettet. Det var ett tag sedan jag red med rakt bett så till en början var hon lite småtjafsig, men det löste sig ganska snabbt. Jag jobbade mest på volt och rakt spår utan att knövla till något, utan bara fram för skänkeln och lite lägre form med ett stadigt stöd i handen. Det gick sisådär, jag tror att jag var inställd på att det skulle strula lite med nya bettet. Claudia är känslig för bettbyte samt byte av nosgrimmor och träns, därför blir jag ännu kinkigare och tänker på detta hela tiden så fort jag byter något.

Allt som allt är jag nöjd. Vi har ju trots allt inte hållt igång fullt ut den senaste tiden då det alltid blivit förhinder men nu när jag börjar komma in i skolan och vardagsrutinerna, då blir det ändring :DAlltså, det ser ut som jag har krympt. Reagerade på detta när jag hade det orangea också, eller så kanske jag bara inbillar mig, haha. Det kanske är mina beiga byxor som framhäver benen mer? :O

Bilder från framskrittningen

Datum: 2011-03-04 ~ Tid: 18:08:15
Mamma var som vanligt snäll och var med och fotade idag. Hon fotar faktiskt varje gång vi är i ridhuset och ibland följer hon även med på uteritter eller när jag vill ta porträtt bilder. Det skulle vara svårt utan hennes hjälp överhuvudtaget, och sen får ni ju bra bloggmaterial också!

Här kommer lite bilder från framskrittningen. Jag försöker att skritta fram och av utomhus så ofta jag kan. Jag får känslan av att Clauida blir mer postitiv av detta, och även jag! Det fotades också under ridpasset men de bilderna slänger jag upp om en liten stund så inte allt kommer på en gång.
Enjoy! :DJag kan ju tillägga att jag har världens sötaste lilla ponny! ♥

Ledträning

Datum: 2011-03-04 ~ Tid: 16:44:25
Här om veckan så tränade jag inför visning för hand. Det är ett av momenten som kommer att ingå i 4års testet. Lika bra att börja träna i tid även om det är över 6 månader kvar haha! Självla träningen gick väl sådär. Jag ska se om jag kan få lite tips av utställare eller unghästvisare hur man ska få igång shwunget när man leder hästen.

Har ni tips så får ni mer än gärna dela med er :DDet i slutet är inte en del av träningen. Jag gick bara tillbaka och sa ngt i still med sluta filma det går skit, haha!Dagens stall/ridoutfit

Datum: 2011-03-04 ~ Tid: 14:43:23

Tröja
: Kingsland
Gul t-shirt: Cubus
Ridbyxor: Pikeur
Strumpor: Jacson
Sen tillkommer även Mountain Horse skor och Dressyrmuppjackan :)

Resten av outfiten med stövlar, hjälm osv får ni se ikväll.


Helg!

Datum: 2011-03-04 ~ Tid: 13:11:43
Wiho äntligen helg!! Jag fick sluta tidigare idag och göra lite hemarbete istället för att gå på sista lektionen, skönt!
Jag hade glömt att det var träningar i ridhuset igår så tyvärr kunde jag inte åka dit då det var bokat hela kvällen, men idag ska vi iväg så fort mamma kommer hem. Vi ska även beställa en minidator till mig idag. Den rosa tog ju slut i lager så jag drog ut lite på det, men nu har jag hittat den jag vill ha. Det blir nog bra, då kan jag blogga på bussen och på alla raster, just nu känner jag mig stressad när jag inte hinner uppdatera under dagarna och på kvällarna tar stallet all tid. Förhoppningsvis får jag den i början på veckan!


Nu ska jag sätta igång och göra lite nytta som att städa, tvätta, laga mat och sen blir det stallet. Jag låter som en liten hemmafru, haha ;)

Ni kan vänta er bilder från dagens ridpass lite senare under eftermiddagen, och kanske film om ni har tur! Om det inte börjar mörka kanske jag rider på utebanan, det märks helt enkelt.
veckans outfit

Datum: 2011-03-04 ~ Tid: 11:41:35
Vinnare av veckans snyggaste outfit är --> http://ponnytvillingarna.blogg.se
Min dag på ett ungefär

Datum: 2011-03-04 ~ Tid: 10:29:27Hur ser eran fredag ut då? (:


Ur Ingrids garderob

Datum: 2011-03-03 ~ Tid: 20:57:23Mitt "nya" tävlingsträns. Eller ja, nytt och nytt är det väl inte. Dock är det endast använt två gånger vid fotografering. Pannbandet införskaffades i Scandinavium och påminner väldigt mycket om OS pannbanden, fast någon tusenlapp billigare ;)  Tränset köpte jag för snart ett årsedan efter att jag anade att Claudia hade en senskada. Jag behövde det egentligen inte utan köpte det bara för att peppa mig själv till att verkligen tro att hon var frisk, typ. Så var ju inte fallet, så tränset har mest hängt i skåpet men det känns som om det är dags att rida in det snart.

Detta blir alltså Claudias tävlingsträns framöver, fast självklart med 3-delat bett då man inte får starta ponny på rakt bett. Rundsytt, bred nosgrimma och nytt swarovskipannband. MUMS! Vad tycker ni?
Bilder från läsare

Datum: 2011-03-03 ~ Tid: 14:00:00
Tack! :D Blir lika glad varje gång jag öppnar mejlen och hittar alla dessa fina bilder från er!


http://eemiliaaramo.blogg.se
Elin Berg
http://pumsie.blogg.se
http://tvillingryttarna.blogg.se
http://vinterpollar.blogg.se
Annorlunda nosgrimmor

Datum: 2011-03-03 ~ Tid: 11:45:16
Jag tycker att det är kul med lite annorlunda saker. Men i dressyr tycker jag ändå att det ska sticka ut lagom, inte för mycket lixom. Det tycker jag dessa tre prickar in bra. Annorlunda men inte skrikiga. Jag tycker att de är rätt snygga till och med, i rätt kombination så klart. Vad tycker ni om dessa nosgrimmor?

Vinsthästen

Datum: 2011-03-03 ~ Tid: 11:20:00
Ni vet hästen som lottas ut under Göteborg Horse Show? Vi lyckades hamna backstage samtidigt som den och passade på att knäppa några bilder. Fay som förstapriset alltså heter är ett sto fött 2007 e. Figaro R, u. Demi 25763 – D-Day – Napoleon – Flamingo. Hon är mörkbrun och 166 cm i mankhöjd. I tre-årstestet fick hon 45 poäng som gångartshäst och 46 poäng som hopptalang.

Själv tycker jag att det är väldigt lustigt att lotta ut en häst, eller att det ens finns någon som går med på att lotta ut sin häst hej vilt. Visst, roligt pris till den som vinner, men hästen kan ju hamna precis vart som helst! När man säljer har man ju all makt att välja ut en ny passande ägare och ryttare för sin häst, och känner man att kemin inte finns där eller om man inte trivs med köparen kan man lätt säga nej. I detta fallet slussas hästen bara ut till den med mest tur. Hur sjukt är inte det egentligen!?

Jag som ägare skulle ha en sådan fruktansvärd ångest om det var min häst, nu skulle jag ju aldrig lotta ut min häst, men ni förstår principen? Har vinnaren någon skyldighet att visa ägaren hästens framtida hem eller något sådant, eller är det bara att hämta sin vinst och sen var det inget mer med det? Näe, jag fattar inte.
Vad tycker ni om det hela?Här ser ni Fay! Någon som vet vem som vann förresten?Lite om igår

Datum: 2011-03-03 ~ Tid: 09:00:00
Vid det här laget sitter nog jag i skolan och har hästkunskap. Iallafall ett utav de roligare ämnena! Igår eftermiddag var jag med på första ridlektionen där vi red en runda utomhus. Jag fick rida "Tysken", en stor fux som var riktigt trevlig och rolig att rida. Dock var han superstark i galopparbetet så jag fick minst sagt mjöksyra i armarna då vi red i grupp och Tysken skulle ju självklart ifatt den framför som kickade när vi kom i närheten, haha.

Jag ser fram emot nästa vecka då vi förhoppningsvis ska rida dressyr. Det är så himla roligt att rida massor av olika hästar, vilken typ och vilket temprament de än har. Tydligen så ska vi varva med att vara inne på travet i Örebro också, suck. Jag var såå glad att jag avslutat min travdel på Lillerud då jag tycker att det är dötråkigt, och nu måste jag göra om den igen. Åhhhh. Vi skulle även ha stalltjänst under tre veckor då vi ska vara på plats 07.00 och även fram till 21.00 på kvällen. Jag vet absolut inte hur jag ska få ihop det! Jag kan inte bo kvar på skolan då jag måste hem till hästarna, och jag tänker inte ta med Claudia dit. Problem.

Ikväll kommer bilder och film. Claudia ska köras till ridhuset så jag uppdaterar er efter det! Och angående uppdateringen så vet jag att jag är tråkig och inte uppdaterar speciellt mycket eller om intressanta saker just nu. Jag känner mig mentalt blockad och det är inte lätt att ställa om sig till att gå upp klockan 5 varje morgon efter att ha suttit hemma och slappat i 8 månader. Förhoppningsvis känner jag mig lite mer taggad till helgen så då ska jag ta igen allt :DVill ha!

Datum: 2011-03-02 ~ Tid: 21:34:09
Jag är verkligen super på de här Pikeur ridbyxorna! Så snygga :D Men det känns som jag ska ligga lite lågt på inköpsfronten nu ett tag haha! Men de ska bli mina i framtiden! Kostar ca 1700kr dock....Så det dröjer nog.Har ni någon sån där "vill ha grej" ni siktar efter just nu? (:Dagens aktivering

Datum: 2011-03-02 ~ Tid: 20:43:12

Jag är sjuk (som vanligt!) så idag fick det bli lite löslongering och "jobb" från marken. Detta är ju inte något som jag är speciellt insatt i så det finns nog mycket jag gör som inte är rätt enligt ”nh-experternas regler". Jag är säker på att det bara kliar i fingrarna på er att få rätta mig haha! :D Jag säger inte att det jag gör är helt rätt utan att det funkar för oss ;) Alla har vi olika metoder att ta oss dit vi vill, inget är varken rätt eller fel.

Jag vill att han ska respektera mig och min "bubbla". En "övning" vi gör i bland är: Att jag ställer mig framför honom vid en kortsida och flyttar honom i sidled. Det tycker han är lite besvärligt vissa dagar, men inte idag :D
Sen brukar jag be honom att stanna när jag stanna backa när jag vill osv. Inga konstigheter men nog så svårt för en envis rödfux vissa dagar haha!

Nya grejor

Datum: 2011-03-02 ~ Tid: 19:22:59
Just ja, jag har ju inte hunnit berätta vad jag fick i paketen här om dagen. Det var i alla fall tre grimmor. Kan ta kort på dem och lägga upp om det finns intresse för det? 

Idag hämmtade jag ut två nya baket. I det ena fanns ett smaragtgrönt dressyrschabrak i sammet och i det andra en fleectröja från Horseware Newmarket. Själv är jag jätte nöjd, men vad tycker ni? :DÄr jag en shopaholic? :OBakom kulisserna

Datum: 2011-03-02 ~ Tid: 18:30:00
Eftersom vi båda hade pressackreditering under GHS fick vi röra oss nästan vart vi ville. Vi passade på att smita ner till framridningen och undersöka lite annat smått och gott. Det var verkligen häftigt att se allt backstage och vara så nära alla ryttare och allt annat som händer! Här får ni lite bilder från "baksidan" :D
Var är Solis?

Datum: 2011-03-02 ~ Tid: 17:34:28
En fråga som upprepas gång på gång, och för er som missat detta så har Solis åkt tillbaka till Lina.
Nu är det ungefär två månader sedan han åkte hem utav olika skäl, och ni kan läsa mer om varför genom att klicka in er HÄR.Budgivning

Datum: 2011-03-02 ~ Tid: 13:37:30
Nu ska jag sälja mitt svarta lackträns i storlek cob. Lädret är väldigt mjukt och följsamt. Ett guldigt blingbling pannband medföljer. Tränset finns inte längre att köpa i butik. Om du är intresserad så bör du skriva med din blogg eller mejladress så att jag kan komma i kontakt med dig. Kommentera bara om du är seriöst intresserad.

Budgivningen startar på 200kr.

Stretching

Datum: 2011-03-02 ~ Tid: 09:00:00
Stretching är inte någonting som jag själv vet så mycket om. Men Annie har varit snäll och visat mig hur man ska gå till väga och det är så pass simpelt att jag till och med klarar av det. Tänkte förklara för er hur man gör.

1. Sträck hästens framben rakt ut och lite uppåt, håll kvar tills hästen trycker ifrån neråt och vinklar kotan.
2. Böj hästens bakben in mot magen och lite uppåt. Var noga med att inte böja för mycket.
3. Sträcka bakbenet rakt bakåt med hjälp av ditt lår. Håll var tills hästen sträcker ut benet och kotan.
Jag gör detta efter varje ridpass nu mera. 


Bäst i test

Datum: 2011-03-01 ~ Tid: 22:59:53
Tänkte börja med en ny grej här på bloggen. Nämligen "bäst i test". Tänkte ta glansspray som första produkt. Så nu vill jag att ni hjälper till att rösta fram 5 stycken sprayer som ni vill att jag köper in, testar och betygsätter.

Jag kan spela in när jag testar dem på film om så önskas? Låter detta som en kul ide? :D
Bläää

Datum: 2011-03-01 ~ Tid: 21:51:43
Jag är helt galet trött!! Längtar verkligen efter att få lägga mig, vilket aldrig tidigare hänt innan klockan 12 typ :S
Nä, men det är faktiskt inte ett dugg kul när klockan ringer vid 05.15 och man måste pallra sig iväg till stallet för att hinna med buss och allt annat på morgonen.

Claudia fick vila idag då jag blev försenad med bussen hem och helt enkelt inte hann, men imorgon ska hon motioneras. Nu ska jag sätta mig och skriva lite inlägg till imorgon. Jag har ju fortfarande ingen dator i skolan vilket betyder att jag måste fixa allt kvällen innan och det är inte det lättaste att hinna med allt, men men, jag gör så gott jag kan.

Imorgon står iallafall ridning på schemat i skolan, dock ska vi rida ut i kylan och är tydligen tvugna att ha säkerhetsväst. Aja, det blir nog kul ändå!

Ännu en bild på oss bloggare från GHS.

Ridpasset idag gick inget vidare

Datum: 2011-03-01 ~ Tid: 21:03:52
Nej ush och fy för dagens ridpass. Vi kändes inte alls sådär synkade som vanligt. Vi ville bara olika saker hela tiden och blev irriterade på varandra. Så kan det vara ibland, ridning är ingen dans på rosor var dag.

Det är bara att släppa det som varit och ta ny tag i morgon så ska det nog gå bättre (:Vad är dressyr?

Datum: 2011-03-01 ~ Tid: 17:09:09
Varför rider man dressyr? Är det bara för att det ska se fint ut eller finns det någon annan anledning?

Anledningen till att man rider dressyr är för att hästen har 60% av sin vikt på frambenen och 40% på bakbenen. När en ryttare då sitter upp så ökar vikten givetvis på framdelen eftersom sadeln sitter relativt långt fram på hästen. För att hästen ska hålla längre och för att minska slitagen på frambenen så rider man dressyr.

När hästen går i form och jobbar rätt så känns oftast steget mycket mjukare att sitta i. Det beror på att hästens rygg slappnad av och blir elastisk samt att bakdelen tar upp mer vikt då blir det inte så stötigt för frambenen.

När man rider dressyr så handlar det inte bara om att hästen ska kröka på nacken och sprätta med benen. Hästen ska bära sig i balans med ryttaren och belasta vikten rätt. Det vill säga bära mer vikt på bakdelen och mindre på framdelen. Om man bara har som mål att hästen ska kröka på nacken händer det lätt att hästen ”knäpper av” och går bakom hand med sänkt rygg. Det är verkligen inte vad dressyr handlar om. Det är rena motsatsen till dressyrens innebörd till och med!

Dressyr för vissa kanske bara är ett ont måste och en del kanske till och med struntar helt och hållet i det. Men tänk då efter igen, man rider dressyr för hästens skull. För att den ska hålla länge och inte ha ont i kroppen, som den får om man inte rider korrekt.

Dressyr ger inte bara en hållbarare häst utan även en häst som är roligare och mjukare att rida.

Jag tycker att vägen fram till att hästen går korrekt är minst lika viktig. Man bör rida med så små och mjuka hjälper det bara går. ”Jag brukar alltid tänka: Hur skulle detta kännas för mig om jag var häst?”

Dressyr är alltså en häst och ryttare som samspelar i balans och harmoni.


Efter arbetet

Datum: 2011-03-01 ~ Tid: 14:15:00
Om det finns möjlighet, det vill säga om ridhuset är ledigt när jag ridit klart, släpper jag alltid Claudia efter avskrittningen. Hon älskar att rulla sig och springa av sig lite medan jag packar in allt i bilen. Ett smidigt sätt för Claudia med lite egentid efter arbetet och ett smidigt sätt för mig att få "ur vägen". I första hand gör jag det för att hon gillar det och det märks verkligen :D

Är detta något någon av er brukar göra med era hästar? Nu syftar jag inte på att släppa dem i ridhuset för att de ska få springa runt lite då och då. Detta gör jag så ofta jag kan efter ridpassen, och oftast är det ledigt så det blir av i princip varje gång vi är där!
När hon känner sig klar ställer hon sig vid ridhusporten och väntar samtidigt som hon kör den vanliga Claudia-posen ;)


Ur Linns garderob

Datum: 2011-03-01 ~ Tid: 13:15:58
Något som ligger mig varmt om hjärtat i utrustningsväg är mina vita benskydd med fårskinnsludd från Event. Dom är jätte praktiska att slänga på till träning och framridning eller prisutdelning om man inte hinner linda benen. Skydden är väljdigt mjuka så det är inga problem med passformen och de ser väldigt gosiga ut.


Så här ser de ut på (:


Nya paket idag igen

Datum: 2011-03-01 ~ Tid: 11:00:00
Känns som att det kommer paket till mig var och varannan dag nu för tiden? :O Det ena paketet vet jag vem det kommer i från och vad det är i det. Tack Rebecka! - http://reby.blogg.se/

Det andra paketet har jag ingen aning vad som är i, troligtvis något som nått företag skickat till oss via bloggen. Ska bli kul att se vad det är i denna gång :D Båda paketen kom för några dagar sedan, jag har bara inte haft tid att hämta dem ännu. Men idag så hinns det nog med. Vad tror ni att det är där i?
Neeej ...

Datum: 2011-03-01 ~ Tid: 09:15:00
Det var inte samma färg på schabraket och lindorna! :( Jag visste att det skulle skilja endel, men inte så mycket. Så nu är jag istället på jakt efter nya lindor, suck. Men visst var det grymt ändå!?

Dessa bilder är från igårkväll. Nu har ju Claudia vilat under helgen och även ett par dagar innan det. Så det var ett tag sedan hon blev riden ordentligt vilket självklart resulterar i lite stelhet från bådas sida. Jag red bara ett ytterst kort pass igår, mest på volt med massvis av tempoväxlingar och övergångar i en lägre form, för att få henne lyhörd och mjuk. Mot slutet släppte endel och hon kändes mycket bättre. Jag ska ge det någon vecka så ska vi nog vara tillbaka sen efter den korta vilan. 

Jag tror Claudia gillade det orangea lika mycket som jag ;)


Mycket synd på de olika nyanserna, men det är lätt fixat! Annars är jag nöjd och hon var precis lika ball i orange som jag tänkt mig :D

Annonser via Bloggpartner