Innan hästköp (önskat inlägg)

Datum: 2010-12-10 ~ Tid: 21:28:10
Lite småsaker som jag tycker att man kan tänka på innan man funderar på att skaffa en häst och tips om sånt man bör veta och ha koll på innan hästen anländer.

* Är du redo att skaffa häst ridmässigt och kunskapsmässigt? 
* Vilken häst passar dig? En lugn och trygg häst? Eller en het och lite hispig häst?
* Vill du ha en unghäst eller en läromästare?
* Vet du och dina föräldrar vilket stort ansvar det är att vara hästägare?
* Ställer dom upp med skjuts? Hjälper som till att hålla ordning på tider för skoning m.m?

Om man har kommit fram tillsammans med en kunnig person om att man är mogen att skaffa häst och har lärt sig grunderna i ridningen och fått balansen så kan man börja leta annonser. När man letar kan man be en erfaren person om hjälp att hitta en häst som kan tänkas passa just dig (tränare, ridlärare, tävlingsryttare).

Vad har du för krav som ryttare? Vill du ha en trevlig promenadhäst att rida ut och busa med? Vill du ha en hoppglad ponny för LD klasser eller för LA klasser?  

Vid provridningen är det bra att ta med sig en rutinerad ryttare som kan kolla när du provrider och eventuellt hoppa upp och känna efter själv hur hästen känns. Det är också bra att ha med sig en erfaren person eftersom dom kanske ser sånt som man själv missar. Tex att hästen har dåliga ovanor, att hästen är svullen i ett ben eller rör sig i otakt m.m.

När du bestämt dig för vilken häst som ska bli din så är det dags för besiktning. Det tycker jag att man ska göra hur billig, ung eller gammal hästen än är. För hästen kommer bli din bästa vän och ni kommer att fäster er vid varandra. Om du köper än häst utan att besikta den så kanske det visar sig längre fram i tiden att den är lite halt till och från eller har någon allvarlig sjukdom så att du tvingas avliva den.

När du skaffar häst måste du vara medveten om att det inte bara är att rida och mocka som gäller. Man ska även åka upp och ta fodringar (undantag för vissa stall), sköta vaccineringar, skoningar, mätningar, inköp av foder och strö, massage, laser, tandläkarbesök m.m.

Jag tycker det är väldigt viktigt att ta hjälp av en skicklig person när det gäller sadlar. Det är inte bara att lägga på vilken sadel som helst och hoppas på att det funkar. Utan man behöver få hjälp av en duktig person och prova ut en eller flera passande sadlar och eventuellt stoppa om dem efter hästens rygg. En dålig sadel kan förstöra en hel häst.

Det samma gäller foder. Fråga någon som är kunnig i ämnet och gör analys på fodret så att en korrekt foderstat kan sättas samman för att passa hästen.

Något som jag tycker är väldigt viktigt är att någon i familjen är relativt hästkunnig om inte du är det. Eller att du har hjälp av någon annan vuxen som är kunnig.

Bra tränarhjälp är a och o. Även om du inte har några planer på att tävla och så vidare så är det bra att en gång i veckan eller varannan vecka få lite hjälp. Man skaffar sig gärna lite konstiga ovanor, som man själv inte märker av. Detta är bra för både dig och din häst så ni kan ha så roligt som möjligt ihop. Och om man rider sin häst korrekt håller den mycket bättre.

Ja det var väl i grova drag lite vad man kan fundera på innan man köper häst. Har säkert missat massor men hoppas att det duger :D


Kommentarer
Postat av: klara

vet en tjej som har häst som typ inte sköter den den står på cement ;s

vad ska man göra ? vet inte vad man ska säga ;s kanske inte ska bry sig,men tycker så synd om den :(

Fin blogg ! (:

2010-12-10 @ 21:35:48
Postat av: klara

vet en tjej som har häst som typ inte sköter den den står på cement ;s

vad ska man göra ? vet inte vad man ska säga ;s kanske inte ska bry sig,men tycker så synd om den :(

Fin blogg ! (:

2010-12-10 @ 21:36:00
Postat av: mimmi

får jag kopiera texten och lägga in på min blogg och även länka eran blogg då. jag tyckte inlägget var jättebra, och kan dela med av det till ännu flera ? :)

2010-12-10 @ 21:46:26
Postat av: Linn

Ja visst, det kan du får göra :)

2010-12-10 @ 21:51:44
URL: http://dressyrmupparna.se
Postat av: Anonym

vet ni ngn unghäst som kommer bli till salu till våren/sommarn 2011 då vi kanske ska köpa unghäst då(som blir ca 163-max 173cm då jag bara är 166 nu+ växer några centimeter till + vet ni någon bra sällskapshäst till den då som nt är för dyr)

Ni andra får gärna berätta om ni vet ngn!

2010-12-10 @ 21:51:48
Postat av: Tanja - IF YOU CAN DREAM IT YOU CAN BE IT

Hej! Jag har lagt upp ett videoklipp när jag sjunger och skulle bli jätte glad du om säger vad du tycker om det, vill ha ärligt svar :D Kram

(Om du inte är intresserad så är det bara att ta bort denna kommentaren)

2010-12-10 @ 21:54:18
URL: http://tanjaanderssoon.blogg.se/
Postat av: louise

jättebra text verkligen! speciellt det där om att rätt sadel är extremt viktig. vet en ponny i min närhet som länge hade haft en på tok för lång sadel som inte alls låg bra utan tryckte på ländryggen, hans rygg föstördes nästan helt och han var öm väldigt llänge efter att de bytt sadel, det är verkligen mycket viktigare med rätt sadel än vad man kanske tror!

2010-12-10 @ 22:05:13
Postat av: Liz

jättebra text!



En väldigt tankvärd sak som min tränares tränare sa igår är att man inte ska köpa en "för bra" häst. Rider man på LD/LC nivå behöver man inte en häst med kapacitet för svår häst. Den hästen är antagligen vara onödigt svår (och dyr) det viktiga är psyket!

2010-12-10 @ 23:00:11
Postat av: Eleonor

Jättebra kompl. av Liz ovanför tänkvärt!



Men de jag också tycker är viktigt att man har en ekonomisk plan för sin häst. Det är inte själva hästen som är dyr - utan de RÖRLIGA kostnaderna, alltså hovslagare, veterinär, träning, tävling, stallhyra, foder m.m Hästen ska ju ha mat varje dag o nya fina hovar 6-8 vecka, man kan inte ha råd ena månaden o inte ha råd nästa.



/ Eleonor

2010-12-10 @ 23:40:30
URL: http://hastoridverksamhet.blogg.se/
Postat av: Jossan

Har du ett konto på youtube?? :P

Ifall du har ett konto vill du kommentera mitt videoklipp då? Alltså om du har lust..?

Annars röstar du bara tummen upp eller bara kollar en snabb titt ;)



http://www.youtube.com/watch?v=xu0Si53yHaM

2010-12-10 @ 23:43:11
URL: http://jossaahn.blogg.se/
Postat av: lalatwins ♥

Hej, allt bra? :D

2010-12-10 @ 23:44:56
URL: http://lalatwins.blogg.se/
Postat av: Selma

Fin blogg!

handlar den bara om hästar?



http://selmaasfashion.devote.se/



Kram!

2010-12-11 @ 00:19:30
URL: http://selmaasfashion.devote.se/
Postat av: Elisabeth

Jag läser en annan blogg, stallviggeby.blogg.se, också. Omkring 4 inlägg har ni härmat efter de! Tror inte tjejerna tycker det är så kul heller, de publicerade sina inlägg före och ni härmar efteråt.

2010-12-11 @ 08:50:21
Postat av: Tina

Verkligen superbra tips!! Tack så mycket =) Kramar

2010-12-11 @ 09:01:52
URL: http://colouredgirl.blogg.se/
Postat av: Anonym

det stod önskat inlägg elisabeth !

de har nt kopierat ngt därifrån!

titta själv

2010-12-11 @ 10:13:13
Postat av: cissi

jag såg din häst ute på annons, det är väl du som har lagt ut den?

2010-12-11 @ 11:38:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner