Vill ni veta vad vi tycker ...?

Datum: 2010-07-31 ~ Tid: 23:16:41


Vi tänkte nu testa Hot or Not i hästvärlden. Vi bedömmer ekipaget i helhet endast utifrån bilden ni skickar in, via mail.
Vi bedömmer på en skala, 1 - 10 med kommentarer. Känner du dig manad att skicka in en bild på dig och din häst för att höra vad vi tycker? Vi tittar på: Utrustning, omvårdnad, exteriör, sits, stil m.m.
Vi tänker ta detta seriöst och är inte ute efter att trycka ner någon.

Skicka bilden till dressyrmupparna@live.se

Hiss

Datum: 2010-07-31 ~ Tid: 22:20:03

Vi har valt att hissa vita, ej svarta, boots som är av HOPPMÄRKET Eskadron. Som den kända hoppryttaren Ludger Beerbaum står bakom.
Vi använder oss själva av dem eftersom att de är stilrena och fräscha. Funkar både till hoppning och dressyr!Var det inte vi som dissade hela hoppsporten nyss? hmm ... skulle inte tro det.


På begäran

Datum: 2010-07-31 ~ Tid: 21:25:59

Här kommer en film från en av de senaste dressyrtävlingarna som ni önskade, gick dock inte så bra men sånnt får man ta.
Småfix

Datum: 2010-07-31 ~ Tid: 17:24:25

Tråk...

Datum: 2010-07-31 ~ Tid: 12:37:01
Har inget att skriva eller göra är helt utan insperation och motivation, allt är segt och tråkigt vill inte göra någon ting. Kroppen är lika dum och motarbetande som vanligt, den skriker av smärta.


Snabb update

Datum: 2010-07-30 ~ Tid: 18:20:59
Hinner inte uppdatera med något vettigt alls nu på dagarna, tyvärr. Sover fram till 2 på dagarna och sen börjar det klockan halv 6 igen, fast idag drog jag ut lite på tiden. På den tiden ska jag hinna fixa allt i stallet, promenera och göra mig iordning så det blir stressigt, och sen blir man pissblöt igen ... vädret är ju INTE direkt på min sida. Ni ska bara veta vad mysigt vårat tält är efter allt jävla regn som öst ner !

På söndag ska jag slänga in några intressantare inlägg och mer nya bilder på mig och Claudia, för då är jag tillbaka på heltid igen.
Vi hörs då, nu ska jag ut och dränka mig i regnet igen, och se Takida inatt. kärlek.  :D
HADE


Slänger in en random bild på Claudia, inlägget vart så tomt annars .. haha

Schabrak till salu!

Datum: 2010-07-30 ~ Tid: 15:06:19
Försöker bli av med några shabrak men alla jävla sidor jag föröska lägga ut dem på bara strula! Säljer dem billigt så gåre snabbare, är det ngn som är intresserad kan ni skicka mejl till: linningvarsson@hotmail.com1 Rosa hoppschabrak med grå passpoal och vita döskallar på, storlek ponny 50kr.

 

2 Vitt dressyrschabrak storlek full med bling-bling på kanterna 30kr.

 

3 Blått sammetsschabrak storlek ponny av hoppmodell med blå/silversnurrad passpoal, sparsamt använt 70kr.

 

4 Svart hoppschabrak storlek full med en blå/silversnurrad passpoal, i stället för rutor är sömmarna vågor 40kr.

 

5 Kakigrönt hoppschabrak av storlek ponny med snurrad guldpasspoal  50kr.

 

6 Grönt hoppschabrak storlek ponny med tecknat motiv av snurreprätt, sparsamt använt 50kr

 

7 Svart hoppschabrak storlek full med gul passpoal 40kr.

 

8 Vitt dressyrschabrak storlek ponny med  snurrad vit/guldig passpoal, istället för rutor är sömmarna vågor 40kr.

 

9 Gröntmockaschabrak av hoppmodell i storlek full, grön och guldig passpoal, sparsamt använt 60kr

 

10 Rutigt dressyrschabrak storlek full 20kr.

 

11 Vitt dressyrschabrak med en blå passpoal med hästar på, storlek full 20kr.

 

12 Kakigrönt hoppschabrak storlek ponny med tecknat motiv av en häst, använt en gång 60kr.

 

13 Kakigrönt(ngt mörkare nyans) hoppschabrak storlek ponny, i stället för rutor är sömmarna hästmotiv, sparsamt använt 60kr.

 

14 Vitt dressyrschabrak i mocka av storlek ponny, med snurrad guldig passpoal, använt en gång 70kr.

 

15 Grått hoppschabrak storlek full med svart och vit passpoal, aldrig använt 40kr.

 

16 Beigt hoppschabrak storlek full med en brun passpoal, aldrig använt 40kr.

 

17 Klarrött hoppschabrak av storlek full med snurrad röd/silvrig passpoal 50kr.

 

18 Blått hoppschabrak storlek ponny, med rutor i hörnet, sparsamt använt 50kr.

 

19 Äppelgrönt schabrak storlek ponny med ett tecknat hästmotiv i hörnet 50kr.

 

20 Vitt hoppschabrak i storlek ponny med marinblå och röd passpoal, aldrig använt 60kr.

 

21 Vitt hoppschabrak i storlek ponny med snurrad vit/guldig passpoal 40kr.

 

22 Korallblått dressyrschabrak storlek full, med snurrad korallblå och guldig passpoal, använt en gång 60kr.

 

23 Skrikrosa hoppschabrak storlek ponny, aldrig använt 50kr.

 

24 Vinrött hoppschabrak storlek full med guldig passpoal och mönster i hörnet, sparsamt använt 60kr.

 

25 Vitt hoppschabrak av storlek ponny med svart passpoal av märket folksam, aldrig använt 70kr.

 

26 Vitt hoppschabrak storlek full 40kr.

 

27 Vitt hoppschabrak av storlek full med svart passpoal och i stället för rutor är sömmarna tvärs över, aldrig använt 60kr.

 

28 Orange hoppschabrak storlek full med tecknat motiv i hörnet 50kr.


Provridning av 3åringen

Datum: 2010-07-29 ~ Tid: 17:56:39
Nu kommer det en drös med bilder på 3åringen som jag provred.
Film från hopptävlingen

Datum: 2010-07-29 ~ Tid: 14:14:31

Vet redan att jag inte är vidare bra på hoppning och är ganska ringrostig med tanke på att detta var tredje gången sedan april jag hoppar, men jag bryr mig inte om hur dålig ni tkr jag är för både jag och Braven hade skitkul! :D

Om ngn undra vrf jag gör skänkelvikning när vi gått i måla båda gångerna så är det för att han blir pigg och i stället för att behöva dra i tygeln för att få ner tempot gör jag sidvertsrörelser då lugnar han sig.
Hejsan

Datum: 2010-07-29 ~ Tid: 12:38:10

Allt bra? Själv är man stel som aldrig förr och loj. Tänker på stackars Ingrid som ligger nånstanns ute i nått tällt i regnovädret. Hur kan man utsätta sig för det frivilligt haha?

Mamma och Pappa drog i väg till några bekanta i Linköpning igår och är fortfarande kvar, asgött! Inte för att jag ogillar dem men kan vara skönt och softa lite utan att ha dom tjatandes över sin rygg dagen i ända. Jag slapp följa med men har skickat med en beställning till Cloetta, plopp och en stor bunke med klubbor (Y)

Idag ska jag försöka ta tag i dethär med att ta kort på saker och lägga ut annonser. Har grymmt mkt häst saker som jag måste sälja, är ju nästa allt eftersom ponnytiden är slut :/ Lite tragiskt för jag gillar den utrustningen jag har nu och ponnytiden så klart!


Hiss

Datum: 2010-07-29 ~ Tid: 00:38:17
En solklar hiss till breda nosgrimmor! Får mer än gärna vara 5cm eller bredare och på ett rundsytt träns.
Film

Datum: 2010-07-28 ~ Tid: 21:51:39
Såg på Death Race med Malin och Matilda idag, ingen typsik tjejfilm kanske men jag gillar den :) TipsEtt vanligt dressyrpass med Braven

Datum: 2010-07-28 ~ Tid: 17:43:46
Äldre inlägg som jag valt att publicera igen eftersom vi har fått pass många nya läsare som inte sett det.
Jag brukar börja med att skritta ut en stund. Följer först en konstgjord ridväg där underlaget är ngt fastare än på en ridbana men inte lika stummt som på grusvägen. Sen när den tar slut fortsätter jag på grusvägen och rider som en runda så att man kommer tillbax till stallet, sista biten så är det en till "ridväg" igen. Rider på långa tyglar när jag skrittar ut.

När jag kommer in på ridbanan skrittar jag några varv till på långa tyglar sen plockar jag upp dem och rider honom ganska låg, lång och rund samt överdrivet ställd så att han släpper igenom och blir mjuk och lösgjord. Gör lite halter, halvhalter, skänelvikningar, öppnor, slutor och skrittpiruetter. Sidvertsrörelserna gör jag åxå lite överdrivna så han får trampa igenom lite extra.

När han är helt lösgjord och eftergiven så börjar jag trava i lite lägre tempo även här låg och lång i formen. Gör mkt volter och flyttar in och ut framdelen och ställer honom extra då och då för att kolla av så att han är eftergiven. Vill ha ett lätt stöd i handen. Vill absolut inte att halvhalter ska ha en fördröjning innan de går igenom eller att han biter sig fast eller liknande. Rider lite öppnor och slutor i den låga fromen och överdriver dem genom att ställa igenom bålen mer än nödvändigt. Tar några skrittpausar när jag känner att han eller jag behöver det.

När detta är gjort så rider jag upp honom i en normal form och rider rörelserna på ett korekt sett. Rider ganska mkt skänkelvikningar under mina pass, tkr han blir fin av det. Rider en del enkla byten med många skrittsteg för att han ska lära sig att slappna av och vännta på mina hjälper. Gör mkt halter och är noga med att han inte får steppa eller gå iväg, eftersom han gärna gör det (speciellt på tävling). När jag gör galoppökningar på spåret brukar jag ta in framdelen minimalt annars sticker han gärna ut rumpan. Rider mkt tempväxlingar så att han ska bli uppmärksam. Lägger lite småvolter där jag sätter honom i uppförsbacker och rider på lite så att han tar ut steget extra. 

När det känns som jag fått igenom det jag ville under passet om det så tagit (15min) eller (45min) så avslutar jag genom att trava av honom låg, lång och rund för att sedan skritta ut samma runda som jag började med.


Brukar oftast rida ganska korta ridpass ca 30min ibland 45min om man inte räknar med fram/avskrittningen vill säga.

PIP

Datum: 2010-07-28 ~ Tid: 13:21:05

Jag drar på festival i 4 dagar nu! Kommer hem en stund på förmiddagarna och tar hand om Claudia, ska försöka slänga in något inlägg då också, annars är jag tillbaka på söndag :)

Ha det bra!

Fler värmlänningar/örebroare man träffar där?Lite mer bilder från gårdagen

Datum: 2010-07-28 ~ Tid: 10:25:45

Minigårdens Anisette

Datum: 2010-07-28 ~ Tid: 00:05:08
En av mina bästa vänner, Sofie Wettberg, ska nu sälja sin fina ponny Anisette. Så jag gör ett litet undantag för henne och lägger upp annonsen här.


Anisette är ett trevligt d-ponny sto f 02. Hon har 3 jämna, rena gångarter, är trevlig i all hantering och säljes med all utrustning. Hon har placeringar upp till FEIs mästerskap nationellt, flertal vinster upp till reg. LAp1, och SM-silver på arab SM två år i rad. Hon är klassad som Europas bästa ponnydressyr-arab 2010, och kom 4a på arab EM 2010. Startad upp till FEIs prix st. george där seriebyten och piruetter ingår. Anisette säljes endast pga av övergång till storhäst.


Kontakt: sofie.wettberg@hotmail.com eller sofiewettberg @ bdb


 

 


Första skritturen!

Datum: 2010-07-27 ~ Tid: 22:12:18

Idag kom ÄNTLIGEN den efterlängtade dagen när jag för första gången fick sitta på Claudia! Känslan var så underbar att jag höll på att börja böla, haha!
Hon skrittade på hur lungt som helst och inte en tendens till att försöka gå iväg, och hon som ALLTID småtravar annars ... allt arbete från backen under promenaderna verkar ha gett resultat i alla fall.
Här kommer ett par random bilder från idag, av alla 500 som togs :)

Hoppningen

Datum: 2010-07-27 ~ Tid: 12:00:59
Nu kommer bilderna från hoppningen på Morgan rikset, finns film från andra klassen kanske lägger ut den om intresse finnes?


Foto: Malin Karlsson

Inte bara

Datum: 2010-07-27 ~ Tid: 11:43:30

Det är inte bara att köpa en transport den ska skötas också.

Bilder från några dagar tillbaka när vi genomförde den årliga vaxningen av transporten. Dagarna innan så schamponerade jag både in och utvändigt. Efter träning/tävling brukar jag mocka ur den och sopa om det är fräsht i den. Är det äckligt så brukar vi ta hem den och spola hela både på utsidan och insidan med högtryckstvätt.

För er som ständigt frågar så är det en Christ Comet och av materialet glasfiber (snyggast enligt mig) som gör att den håller bättre mot både kyla och värme för hästen och ytan är väldigt blank. Lägg märke till att man kan spegla sig i transporten ;)

Bevis

Datum: 2010-07-26 ~ Tid: 23:34:17

Till er som påstår att jag bara säger att Claudia är frisk för att få börja rida ... hahaha dummast hittils.Hiss eller diss?

Datum: 2010-07-26 ~ Tid: 23:02:33


Dressyrmuppar som vi är, kände vi oss även tvugna att dissa GPA-hjälmarna! Finns inget annat att säga än en FETDISS från vår sida.


Dressyr och GPA går helt enkelt inte ihop ...

NEJ, denna kommentar är inte riktad till Genne som vissa får för sig. Vi dissar hjälmen, INTE ryttarna som bär dem. För vi gillar Genne!

SM!!!

Datum: 2010-07-26 ~ Tid: 18:23:19

Tror inte ni förstår hur glad jag är nu! Kan knappt fatta att det är sant :O
Jag och Braven ska rida SM!

För 3år sedan kunnde inte Braven fatta galopp,  för 1år sedan debruterade vi LB! Är otroligt hur fort fram det har gått! Från att inte ens kunna fatta galopp eller gå på volter till SM på 3år!

Tävlingsdatabasen är stängd för fler anmälningar och det stog att dom inte tar imot några fler. Det tolkar jag som att man inte kan efteranmäla, stämmer det eller har jag fel? (vill vara 150% säker på om vi är med eller ej)3år sedan denna bild togs på Braven


Go' eftermiddag

Datum: 2010-07-26 ~ Tid: 16:41:12

Äntligen har Claudia fått på sig bakskorna igen, vilket betyder att jag kan börja sitta på henne! Hon fick även laserbehandling imorse. Vi ska fortsätta att laserbehandla senan varje till varannan vecka ganska länge framöver för att underhålla den. Fram till dess att vi kan rida dressyr på banan igen ska vi även laserbehandla hela kroppen på henne, det kan ju lätt uppstå mer skador och komplikationer om man sätter igång en häst som stelnat till och skrotat i en hage i 3 månader utan att mjuka upp och fräscha till kroppen innan. Och mer skador undviker jag helst.

Men imorgon hörrni, då kommer det NYA "ridbilder" på mig och Claudia! Bara skritt och stillastående, men det är väl bättre än inget, eller vad säger ni? 
Det är ju trots allt 3 månader sedan jag la på henne en sadel, så jag får nog ha både teddypadd och gelpad under sadeln en tid framöver, tills hon är tillbaka med musklerna igen. Under vilotiden har hon bara haft träns på sig 2 gånger under tiden vi promenerat, så det ska bli spännande att se hur hon accepterar bettet. Hon är ju ändå ett sto ... haha De efterlängtade badbilderna

Datum: 2010-07-26 ~ Tid: 16:28:42Film från provridningen

Datum: 2010-07-26 ~ Tid: 14:24:54

Här kommer film och bilder från när jag provred 5åringen. Han är inte mkt riden alls utan bara ett kort tag men väldigt snäll och bärig, Har aldrig ridit snällare unghäst.


Önskeinlägg?

Datum: 2010-07-26 ~ Tid: 10:23:51
Vad vill ni läsa om? Nu har ni chansen att önska vad ni vill. Kanske något som hänt förut eller framtidsplaner?
Vi skriver om så mycket vi hinner :)

Diss till vojlockar!

Datum: 2010-07-26 ~ Tid: 02:02:41

Vi är tvungna att dissa vojlockar. Extremt ocharmigt, ser billigt ut och är framförallt FULT och gammaldags. Finns inte mycket mer att säga, åsikten var tvungen att komma fram :)


Håller ni med? Hiss eller diss?


SEVÄRD

Datum: 2010-07-26 ~ Tid: 01:51:19

HAHAHA

Datum: 2010-07-26 ~ Tid: 00:56:36

Ingrid: Pee Wee, haha.
Linn: Haha, är inte det typ pillisnopp på engelska!?
Ingrid: HAHAHAHA pucko


Flippanbettet

Datum: 2010-07-25 ~ Tid: 23:57:04
Det så kallade flippanbettet (nathe) är utformat ungefär som ett kimblewick/jaktkandar fast mildare. F-bettet har ingen kindkedja utan har istället en nylonrem som  som är mildare än en kindkedja. Mundelen är gjord i konstmaterial/plast/gummi vilket också gör bettet mjukare. Man kan ha tygeln i tre olika lägen. Ju längre ner man sätter tyglen desto mer hävstångseffekt. Man kan också använda ett delta. Deltat har den funktion att det minskar hävstångseffekten och jämnar ut tygeltagets inverkan. Dubbla tyglar funkar också, och gör att man kan reglera styrkan ännu mer. Man kan som sagt själv ändra styrkan på bettet genom att välja vart man fäster tygeln och, även hur hårt man spänner kindremmen påverkar hur skarpt hästen uppfattar det. Bettet är mildare än ett pelham och det är bra om man behöver ett bett som är lite skarpare än ett "vanligt" bett. F-bettet är alltså mildare än vad det kanske ser ut och än vad många tror.

-"Men flippanbett och pessoa är ju samma sak"?

F-bett och pessoa är absolut inte samma sak. F-bettet verkar mer som ett kimblewick/jaktkandar. Pessoa lägger allt tryck på nacken och gomdelen, vilket inte är den effekt man vill uppnå med bettets inverkan. Pessoa har heller ingen hakrem som stoppar upp. F-bettet ger inte samma tryck på nacke och som som pessoat gör eftersom det har kindrem, om man spänner kindremmen alldeles för löst så blir det självklart överrörligt och ger ett tryck på nacke och gomtak, men inte alls som pessoabettet. Flippanbettet är inte konstruerat för att kindremmen ska vara för löst spänd, då tappar bettet sin funktion. Valmöjligheten som tygelfästena ger skiljer sig också från pessoat och bestämmer hur stor hävstångseffekt man vill ha. Hävstångseffekten finns inte ens på pessoabettet eftersom att det är överrörligt. Man kan självklart sätta en kindrem/kedja på pessoa också, men hur många gör det? Det ger ändå inte samma effekt som en kindrem på ett flippanbett, eftersom att betten är konstruerade på helt olika vis. Så nej, pessoa är inte alls samma sak. F-bettet är mycket mildare än vad många tror.
Det är självklart handen som bestämmer hur skarpt ett bett blir, men alla bett har olika funktioner, som många troligtvis inte känner till.


F-bettet är en klar hiss om man vill ha ett lite skarpare bett än ett vanligt, men ändå mildare än pelham eller kimblewick. Pessoa är fortafarande en fet diss.


Regn, regn och ... regn

Datum: 2010-07-25 ~ Tid: 21:25:41
Just nu sitter jag och väntar in Linn som förhoppningsvis dyker in snart, och kom också precis hem efter att ha varit ute och promenerat med Claudia i det härliga vädret!
10 grader och spöregn, ÄKTA SVENSK SOMMAR när den är som bäst <3
Är det bara jag som alltid lyckas befinna mig där solen aldrig skiner, eller vad har ni andra för väder?
Ioförsig, jag behöver inget bra väder just nu, är på så jävla bra humör ändå!


Bild på oss från dagens promenad, även första promenaden som frisk <3


1år kan göra mkt

Datum: 2010-07-25 ~ Tid: 20:08:29
Har fått massa frågor om jag kan lägga upp jämförsbilder så jag fixade en lite snabbt på dessa bilder är det 1år mellan de togs. Han har både gått upp i vikt och fått lite muskler.


Provridning

Datum: 2010-07-25 ~ Tid: 11:48:04
Ska åka iväg om 1-1,5 timmar mot Skara och kolla på en treåring och en femåring som är till salu. Har inte sett några bilder eller film på dem men dom har fått lovord, och det är ju inte så långt.

Min DATOR har krashat, den har blivit överhettad för många grr, så nu vägrar den att ens starta :'( Alla min bilder finns ju där och det är massvis som jag inte hunnit visa er ännu, tex alla bilder från morganriks :/ Hoppas att de går att rädda!

Bilder på mig och Braven

Datum: 2010-07-24 ~ Tid: 23:48:50
Här kommer bilderna på mig och Braven som togs för ett par dagar sen. Linn får stå för bilderna på henne och Braven, så jag inte lägger upp fel :)

Dagens besök

Datum: 2010-07-24 ~ Tid: 21:40:41
Nu har jag lugnat ner mig lite, och kan faktiskt sitta still på stolen! haha. Har nog helt ärligt aldrig varit såhär glad i hela mitt liv! LYCKA.

I alla fall, vi hade tid för veterinären Michel Heyvaert från Holland klockan 1 idag. Jag var superstressad med att komma iväg och vara där i tid. Väl framme var allt vääldigt försenat eftersom det var så många hästar som skulle skannas osv. Så jag, Claudia och mamma stod utanför och väntade i nästan 3 hela timmar innan det blev våran tur! Tyckte ändå att de timmarna gick riktigt fort, jag var ju så himla nervös så hade inte tid med att tänka på vad klockan var. Claudia tyckte dock att timmarna gick sakta, hade tröttnat på gräset och började bli otålig och buffade på mig hela, hela tiden.

När de väl var min tur började jag med att longera henne, och hon visade ingen hälta alls, det har hon ioförsig inte visat under hela skadeperioden, men ändå. Bäst att vara på den säkra sidan. Sen var det dags för det efterlängtade ultraljudet, och förstärkningsbanden på djupa böjsenan var helt läkta och ultraljudet såg super ut! Det var en sån jäkla lättnad att höra honom säga:
-"green light"
Han undrade också om jag bara kom dit för att få såkallat "green light" för att få börja sätta igång henne eller om jag redan börjat med det eftersom att senan ju var helt läkt och bör ha varit det ett tag.
Då undrar man ju om veterinären på ATG såg med röven när han säger att hon är i normalt läkningstillstånd efter två månader med en såpass allvarlig skada, och att jag kan räkna med att hon ska vila ca ett år till!?!?!?! Åt helvete med ATG .. faktiskt.
Min equeterapeut som laserbehandlat henne en gång i veckan kunde ju inte heller förstå att skadan helt plötsligt var allvarlig när hon följt hela läkningsprocessen som bara gått åt det positiva hållet, och antagit att hon skulle vara läkt inför förra återbesöket.
Jag och mamma gick ut som två fågelholkar och kunde inte fatta att det var sant, haha! Mamma gick in igen och knackade veterinären på axeln och frågade om han verkligen kollat på rätt sena, haha nöt!

Men nu ska jag inte tänka på det negativa! Jag får i alla fall börja skritta igång henne med sadel igen och hålla koll på svullnaden. Benet är fortfarande liite varmt, och det betyder ju att det fortfarande jobbar. Men svullnaden är i princip borta om man jämför med förut och håller sig ständigt nere och oftast kall. Såfort svullnaden håller sig ständigt kall så kan jag börja trava lite smått, och sen är det bara att fortsätta med igångsättningen tills vi är back on track!
Självklart kommer ju detta ta ett par månader innan hon är helt tillbaka och jag kommer dra ut väldigt på det och skritta 30-40 minuters promenader varje dag i alla fall under minst 1,5 månadads tid, innan jag ens funderar på att trava. Sen avgör värmen endel, men så ser planen ut. Jag vill absolut inte gå för fort fram och riskera att skadan går upp igen, 16 är ju ändå en ålder, och med tanke på att en senskada ändå är en allvarlig skada så vill jag undvika komplikationer. Jag tar det hellre lååångsamt än att köra järnet bara för att man vill tävla och satsa som vissa har en tendens att göra. Hästens hälsa kommer faktiskt före framgång.
Engelskan gick skapligt bra, sa dock nästan ingenting för jag var så nervös ...

Ska promenera med henne i två dagar till innan jag provar att sitta på henne. För på måndag ska hon få bakskor igen och laserbehandlas så jag kör på som vanligt med promenaderna innan det. Jag är så kinkig också så det lär väl ta ett par år innan jag slutar att linda benen, använda arnika och kyla benen efter att hon rört sig. Men hellre det säkra före det osäkra!

Det var en GLAD Ingrid som satte sig i bilen hem igen med en FRISK Claudia i kärran !Märker att mina inlägg alltid har en tendens att bli långa när jag ska berätta något ... :)Veterinäbesöket

Datum: 2010-07-24 ~ Tid: 17:19:36

HELT JÄ*LA SICK!

CLAUDIA är FRISKFÖRKLARAD. Alltså, jag kan inte fatta att det är sant!!
Jag har en frisk ponny som är klar för igångsättning. Jag får inte in det i huvudet, men sant är det!

UNDERBAR DAG, som nu ska firas med att gå ut och äta, skriver senare om hur allt gick till med låång väntetid, ultraljud, engelska osv.
Men just nu är jag för glad för att sitta still framför datorn!

Vi hörs, PUSSHEJ


MIN FINA, FRISKA, PONNY!


Morgan riks

Datum: 2010-07-24 ~ Tid: 16:52:46

Vilken dag, vilken ponny! Det är svårt att förklara med ord hur härlig och rolig Braven kan vara, lika så hur hemsk och tjurig han kan vara hehe.

Första klassen i hoppningen så tittade han lite och spännde sig i vissa språng men skuttade galtt över alla. Vi blev felfria i både grunden och omhoppningen, jävel vad speedad han var i omhoppningen. Red inte galet fort utan satte upp en bra galopp med längre språng och tog väldigt snäva svängar i stället, vilket lönade sig. Vi vann!

I andra klassen så gick jag bara inför att ha kul och få till sprången bättre nu när han inte spännde sig, var så nöjd med föregående klass. Grunden blev suverän, verkligen fina språng och bra flyt! Nollande bråde grun och OMH igen, omhoppningen vart tillåmed snabbare än i första klassen och det blev en seger till.

Hunterpleasure gick också bra där kom vi förvånsnvärt på en hedrande andra placering, jätte skoj!Rosetter från alla dagar. Priserna vi fick: Sadelväskor, väggklocka, ridhandskar, vitt schabrak, ridstrumpor, plastrong, sittpall med ryggsäck, hoppbrösta med martingall i läder med mässingdekorationer och ett par Eskadronskydd till fram.


Mot veterinären

Datum: 2010-07-24 ~ Tid: 11:23:15
Nu åker jag! Håll tummarna för Claudia och för att jag kan prata ;)
Uppdaterar om hur det gick så fort jag kommer hem igen.

Nattinlägg

Datum: 2010-07-24 ~ Tid: 00:38:35
Försöker hitta och nöta in alla ord jag behöver kunna till imorgon.  Men Google översätt är ju totalt värdelöst!! Det översätter ju bara rakt av till någon svengelska. Jaja, det löser sig, jag får väll peka ! haha.

Kom precis hem efter att ha varit borta hela eftermiddagen och kvällen, så mamma tog in Claudia åt mig idag .. woho en ledig kväll!
Har inte hunnit uppdatera något idag. Spenderade hela förmiddagen i stallet och satte upp nya sommarhagar, promenerade med Claudia, kylde ben, mockade extreeeemt noga, spånade, städade stallet, smorde grejer och mockade hagar och allt annat som hör till.
Så ja, en fullspäckad dag och idétorka ledde till dålig uppdatering från min sida :)


Slänger in en halvgammal bild på Claudia i hennes grymma orangea bucas-outfit.

Bilder!

Datum: 2010-07-23 ~ Tid: 23:23:25


Kan knappt tro att det är Mamma som har fotat dessa bilder. Dom vart ju sjukt bra!


Resultat från dagen

Datum: 2010-07-23 ~ Tid: 22:56:52

Alla är nog spännda och intresserade av att få veta hur det gick när jag tävlade western idag. Deltog en gång i trail för två år sedan på morganriks, då stog han olyckligtvis bara på bakbenen och hade ingen större lusst att utföra ngt av momenten. Men jag började träna lite igår (väl förberädd som vanligt haha) Lärde mig ena dressyrprogrammet, trailbanan och mönsterbanan idag på tävlingsplatsen ajjabajja!Första dressyrklassen LA:1 (första gången vi rider detta program i år) gick sådär, vart nån miss plus att han var lite spännd och jag fick inte den där härliga känslan som jag vill åt, eller bitvis kom den men vill ju ha hela programmet så. Är rätt nöjd med vissa bitar ur programmet hur som helst. Slutade på 72,36% vilket räckte till en förstaplacering med 5% till godo.

Andra dressyrklassen LA:3 (debut) gick bättre, han var inte spännd och jag kunnde njuta och ha kul, är mest nöjd med travprogrammet. Det blev 70,97% som också räckte till seger med en marginal på 4%.

Trailklassen gick väldigt bra inga dumheter alls. Vart miss i L-ryggningen, och klonkade i nån bom på ett ställe + att han tännde till lite väl på pygmehindret och drog nån bock efter det haha. Men utan det var han lugn och lydig. Det var en blå bro (lastpall) som många tvekade eller rent av vägrade att gå över medans Braven inte ens kollade utan bara gick :')<3 I denna klass kom han på en 2:a placering, grymmt nöjd med tanke på att vi inte tränat och att det inte är våran gren, var tillåmed flera st som tävlar denna gren till vardags som vi slog!

Klassen westernridning mönster 10 var nog den som gick bäst för oss på hela dagen! vi vann, fatta va sjukt? Men kul! Vart en liten glädjebock av honom även här hehe.

Sist var vi med i Western Pleasure man travar två varav, skrittar ett och galopperar ett så inget annsträngande med andra ord, där kom han trea dock utanför placering.

Är otroligt nöjd med honom över lag idag, både han och jag hade kul^^ På sista ärevarvet hade jag tappat hatten, så nästa varv var det en funktionär som tog upp den och jag tog den i galoppen och tog på den (ganska skillat haha) det tkt Braven var skitkul så han drog några bockar till haha! Det är så det ska vara, man ska veta att dom lever och har kul!


Snälla inga komentarer om att jag rider illa och att det inte ska se ut så där och att det inte är western jag rider på bilden. För det har jag aldrig påstått att jag gör. Jag rider bara i en westernsadel och deltog i några lätta och roliga klasser på skoj, och skoj var det. Det tkt vi båda<3


Hellre krossad tå än krossad dator...

Datum: 2010-07-23 ~ Tid: 22:39:23

Gick nyss upp med datorn till Mickes rum (mitt är under renovering) och på vägen dit, tror ni inte en sladd från den lyckas fastna i dörren? Vilket resulterar i att jag tappar den :O Lyckades lyckligtvis få in foten under datorn vilket dämpade stöten!


SM

Datum: 2010-07-22 ~ Tid: 17:18:32
Har precis anmält mig till SM, nu är det bara hoppas på att man kommer med (: Har ju som sagt kvalat men den är bara 40 D-ponnysar i hela Sverige som kommer med. Om det då är tex är 55st som har kvalat kommer de 40st med högst kvalresultat med till SM.


Nervös!

Datum: 2010-07-22 ~ Tid: 13:30:08
Jag var uppe till stallet vid sju imorse, sen åkte jag som vanligt hem och somnade om igen. Blev väckt av att mamma ringde från Stockholm och berättade att jag fått tid för veterinären jag pratat om, redan nu på lördag!
Så på lördag klockan ett ska vi vara i Vintrosa.
Usch vad nervös jag blev nu. Jag vill så gärna att hon ska bli friskförklarad, men tyvärr så har jag nog för höga förhoppningar.
Just nu sitter jag och pluggar in nödvändiga ord på engelska som kan behövas. Och hur ska jag kunna förklara hela historien om hur ATG klantade sig och sagt olika saker osv på engelska !? Ja .. det märks.

Någon som vet vad djupa böjsenans försträkningsband heter på engelska? :o
EDIT. Har kommit fram till att det borde heta deep bendtendons strengthening ties.
Eller är jag helt fel ute?
Ny videoblogg

Datum: 2010-07-22 ~ Tid: 11:48:31
Nu kommer äntligen en ny videoblogg, blogg.se funkar hemma hos mig /Linn. Två helt vanliga idioter ute och går med sötponny.
(Jag vet att mitt ordförråd inte är det vackraste, haha ! /Ingrid)

Felet hittat!

Datum: 2010-07-21 ~ Tid: 23:05:52
Tack för tipset om att ändra redigeraren! Haha, ganska simpelt egentligen :) Här kommer lite av de bilderna som Claudia fastnade på. Imorgon kommer fler från när vi red Braven och när vi badade.


Jag och Claudia i Bravens snygga träns.


Linn och Claudia.


Hon har tappat endel muskler under vilan.Blogg.se är fortfarande konstigt

Datum: 2010-07-21 ~ Tid: 19:52:40
för mig, och Linn har inget internet. Känns lite svårt att göra roliga inlägg utan bilder och när det inte ens funkar att göra radbyten. Så vi beklagar dagens dåliga uppdatering. Vi hoppas på att vara tillbaka imorgon :) Ni får ha det så bra till dess! /Ingrid

Strul

Datum: 2010-07-21 ~ Tid: 13:17:08
Det verkar vara något strul med blogg.se tyvärr, så det går inte att ladda upp bilder eller lägga upp den nya videobloggen. Vi får hoppas att det ordnar sig, i så fall kommer nya bilder och videobloggen ikväll :) Är det fler än jag som har strul med bilduppladdningen på blogg.se?

Badtur

Datum: 2010-07-20 ~ Tid: 23:27:59
Klåda njöt i fulla drag av att få svalka sig i vattnet medans Braven inte visade ngn uppskattning alls. Blogg.se dampar för tillfället så vi börjar med några få bilder, finns intresse för att se fler? i så fall laddar vi upp dem senare.


 

Hur tycker ni att vi ska vara ?

Datum: 2010-07-20 ~ Tid: 22:29:44
Det spelar ingen roll vad vi skriver eller vad vi tycker, allt är fel. Gillar vi inte tretorn, då är vi dumma i huvudet, och gillar vi tretorn .. då är vi också dumma i huvudet!? som exempel. Vi får tydligen inte tycka varken bu eller bä. Hur ska ni ha det egentligen? Vad vi än skriver så är vi "kaxiga", "skrytiga", "dryga" och "uppkäftiga". Vi skriver i alla fall vad vi tycker, bättre det än att vara "mellanmjölk" och bara hålla med utan att våga yttra sig om sina åsikter. Ni som sitter där bakom datorskärmarna och är otrevliga och tror att ni kan påverka oss och våra hästar, ni känner oss inte i verkligheten och kan inte bilda er en riktig uppfattning av oss via internet. Ni kan tycka vad ni vill om oss, det är skitsamma för oss. Men eftersom att alla klagar HELA TIDEN .. undra vad vi ska behöva skriva för att "behaga" er? Det verkar som bloggen ska vara till för att passa er, fast det är egentligen handlar om våra liv och åsikter. Vi tänker oavsett, vad ni än tycker, att fortsätta skriva och tycka det vi gör. Som sagt, vi tar inte åt oss av det ni skriver.

Ridskola

Datum: 2010-07-20 ~ Tid: 20:34:18
Jag har ridit på 3 ridskolor varav 2 har varit toppen, där hästarna har det minst lika bra som privathästar och har glimten i ögat. Dom får vara ute mkt, rids av duktiga ryttare, tävlas och njuter av livet. Har åxå ridit på ett ställe där det jag skrev ovan helt fattas, det var det jag syftade på när jag skrev att jag tyvärr har ridit på ridskola.

Finns säkert fler ställen som de 2 första jag nämde, men över lag tror jag de flersta ridskolor är som den sista jag skrev om, hästarna mår ju för fan inte bra på sånna ställen. Skrev som sagt att det troligtvis finns fler bra ställen så jag drar inte ALLA över en kant men tror att hästarna inte har det allt för kul på de flesta ridskolor.

Svar på tal

Datum: 2010-07-20 ~ Tid: 20:22:55
Nej jag har inget imot varken: horsemanship, western eller frihetsdressyr tkr rent av att det är verkligt imponerande att se det utföras, när ryttaren vet vad den håller på med vill säga. Det jag därimot inte gillar är småbarn som skaffar sig ett stångbett och en akademisk/westernsadel och sedan kallar det dom gör för horsemanship, western eller frihetsdressyr. När dom i själva verket bara rider så pass långsamt att hästen inte protesterar.

Tror många har missuppfattat mig gällande detta och tänkte förklara vad jag menar. Hoppas att ni förstår mig, det är en enorm skillnad på det jag nämde ovan. 


Hemma från badet

Datum: 2010-07-20 ~ Tid: 16:32:16
Jag kom precis hem efter att ha varit nere till sjön och badat med Linn och Braven. Claudia gick mest runt i vattnet och skvätte, så utnyttjade jag tiden till att kyla benen på henne, så då slipper jag stå med vattenslangen idag :)
Jag har FF i tre dagar (:D), så ikväll kommer Linn hit. Det kommer även upp ännu en videoblogg, och mer bilder från när vi red Braven och promenerade med Claudia igår, och även badbilder från idag. Så håll utkik :)

Under tiden får ni två av mina favoritbilder på Claudia. Mars 2010.
Foto: Sofie Wettberg

Ingrid hoppar Braven

Datum: 2010-07-19 ~ Tid: 23:24:47
Nu kommer en videoblogg på Ingrid och Braven när dom hoppar (:


Bad-dax

Datum: 2010-07-19 ~ Tid: 11:17:31
Vi ska snart dra iväg och bada med hästarna! Vi hoppas på lika härliga bilder som från förra året. Dock blir det bara stillastående för Claudia iår.HALLÅ omg, hur kan ni använda hästarna som trampoliner, tänk va ont dom måste ha stackarna :S dom kan ju bli rädda och springa iväg och bryta benen :S tänk er för

hahahah va bara tvungen, älskar att driva :$

Filmkväll

Datum: 2010-07-19 ~ Tid: 10:30:47
Igår hade Jag, Ingrid och Micke filmkväll, vi såg Saw 6. Den var lika bra som vi förväntat oss. Älskar verkligen dessa filmer, så välgjorda och härlig känsla genom dem. Är tydligen en liten pojke (11årig korean) som hittar på handlingen i dem, ett riktigt snille. Jag sitter som klistrad under filmens gång medans Ingrid vrider sig med händerna för öronen i sängen haha. Micke har laddat hemma alla så nu blir det snart Saw maraton blir i såfall 3 gången jag ser dem.


Gomorron

Datum: 2010-07-19 ~ Tid: 10:27:55
Vaknade och var på lite bättre humör imorse. Igårkväll/natt var jag förbannad och skrev ett argt långt inlägg, dock raderade jag det. Jag kom att tänka på att jag faktiskt inte är skyldig att förklara mig om massa skit som folk tror att de har rätt att öppna käften om.
För ca 1,5 år sedan red min förra tränare som också är en högt utbildad domare Claudia, det slutade med en blodigt piskad rumpa och en sönderdragen mungipa som tog evigheter att läka, trots att jag red på hackamore i 4 månader och smorde mungipan två gånger om dagen med cellåterbildande salva. Det spelar ingen roll vad h*n heter, det har ingen att göra med och jag vill inte hänga ut personer, och om någon nu skulle ana vem tränaren kan vara så kan ni ha det osagt.

Något som gör mig förbannad, det är när random människor anklagar mig för att ha orsakat DJUPA sår i Claudias mungipor. URSÄKTA!? Anklaga fan inte mig för att skada min häst och slita sönder munnen på henne. Jag vet hur det gick till, och ingen är kapabel till att säga emot mig om det.
Folk som sitter bakom sina datorskärmar och kallar sig "anonyma" är otroligt glappkäftade. Någon som hört talas om ip-adress? Tydligen inte.

Detta inlägg är också onödigt av mig, men jag vill inte att folk ska tro stenhårt på någonting som en patetiskt människa sitter och kommenterar på bloggen, som för det första ljuger och för det andra inte har någonting alls med mig eller Claudia att göra.
Jag brukar faktiskt kunna gissa mig fram till vilka vissa är som kommenterar, eftersom att det är lätt som en plätt att spåra en ip-adress. Det är tydligen lätt att sitta där hemma och vara storkäftad, men det är lika lätt att ta reda på vilka ni är. Tål att tänka på hörrni.

Det omtalde pessoabettet

Datum: 2010-07-18 ~ Tid: 18:38:56
För att ge er mer förståelse tänkte vi ladda upp en bra text som vi hittade via google, hittade dock inget namn på vem som skrivit den.

Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.


Hur fungerar då ett pessoabett?

När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:

Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler. 

Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår- och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna. 

En annan väldigt viktig anledning till att inte vilja använda pessoabettet är den uteblivna eftergiften. Vid all sorts ridning vill man kunna ge hästen en belöning när den gör rätt i form av en eftergift, även i munnen. Med ett pessoabett går inte det eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet vilket torde vara väldigt opraktiskt. Detta kan du se på bilden ovan.

Hur reagerar hästen på detta?


Bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan bettets verkan och den kröker då på nacken. Att rida med ett pessoabett är som att skrika åt en döv. Varje hjälp du ger genom pessoabettet är betydligt större än du tror. Hästen kommer kanske till en början bli stum i munnen tills den slutligen väljer att "ge upp". För ryttaren kommer det knappt att kännas när man tar i tyglarna eftersom bettet inte har någon hävstång men för hästen känns det desto mer. Skulle man då ta tygeln till sig än mer så att man "har något i handen" kommer hästen ha hunnit känna bra mycket mer. Eftersom att hästen kommer att dra sig undan för bettet får man heller inte ett ärligt stöd på bettet. 

Skulle man då väl byta bett är det inte ovanligt att hästen fått en "psykisk blockering" inför bettets inverkan. Antingen kommer hästen att vara så pass stum och "härdad" i munnen att ryttaren kanske väljer att betsla upp än mer eller så kommer den att gå undan även från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer att trycka och göra ont. Hästen känns villigare och lydigare därför att den inte kan säga emot. Ju längre man använder ett pessoa, desto svårare blir det att betsla ner. 

Förändringar som man kan se på en häst som rids på ett pessoabett, förutom det jag nämnt ovan, kan exempelvis vara att man märker av en förändring i hästens gångarter, hästen blir trippig i steget. Långa mungipor är också något man ofta ser hos hästar som rids på pessoabett just för att det inte finns något stopp. Många hästar springer även och gapar till bettet för att undkomma smärtan. Signalerna som ges till hästen från pessoabettet är konfliktartade som jag nämnt tidigare vilket ofta ger reaktionen hos hästen att den drar sej undan. Ofta ser man ponnyer/hästar som går bakom hand, med sänkt rygg och bakbenen "på andra sidan ridhuset" när det rids dressyr på bettet. Pessoabettet ger alltså spänningar i hästens kropp vilket aldrig är bra.

 

Vanliga funderingarMen det är ju hästmänniskor inom eliten som rider på pessoabett? De kan ju inte ha fel!
Faktum är att de inte är allsmäktiga, de inom eliten. De kan göra sådana "enkla missar" som att sitta med felvinklade händer. Medaljer och berömmelse betyder inte per automatik att man vet allting eller tar till sig all kunskap som delges en. Jag tror själv att du när du läst om pessoabettet inte skulle vilja stoppa det i en hästmun ens för en dag.

Om jag sätter tygeln i den stora ringen då, borde det inte verka som ett vanligt bett då?

Nej, det gör det inte. Om du däremot skulle sätta både sidostycket på tränset och tygeln i den stora ringen får du däremot samma effekt. Fast det blir enbart rörigt och då kan du ju alltså lika gärna använda ett vanligt bett!

hälsosamt.


Och slutligen


Missbrukande av bett är aldrig bra men faktum är att pessoabettet aldrig är bra på grund av dess funktion och den reaktion och de skador det orsakar hästen. Ofta är det så enkelt som så att de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion, man kan inte veta allt! En hästmänniska som förstått funktionen hos ett pessoabett skulle dock aldrig vilja stoppa det i en hästmun och jag hoppas att denna text givit dej den förståelsen!


Svar från videobloggen

Datum: 2010-07-18 ~ Tid: 17:56:50

Tjääna världens bästaste ryttare!
Nu ska jag fråga en liten fråga här,
vad brukar ni ha för benskydd när ni rider dressyr, eller rider ni alltid utan? och så vill jag fråga om boots kan hjälpa en häst att lyfta lite mer på benen i dressyren? om det blir ngn skillnad? :)
Kram :)
Linn: Jag brukar ha helomslutande skydd som går ner över kotan, om dom är skitiga har jag damasker eller senskydd fram och vanliga bakskydd eller damasker. Vissa dagar har jag även lindor.
Ingrid: Jag rider alltid med lindor och boots, när jag rider ut har jag senskydd eller damasker och boots.


Ni brukar ju matcha lindor och schabrak osv när ni rider, men finns det någon färg som ni ALDRIG I LIVET skulle ha på era hästar? :)
Linn: Jag skulle aldrig kunna ha gult, orange eller lila.
Ingrid: Jag skulle aldrig kunna ha mörkbrunt, i alla fall inte på Claudia.

Vilket flugmedel skulle ni rekommendera ?
av Bromsen Blocker eller Absorbine ultrashield ? :)
Jääte fin blogg!!<3
Vi båda två har bromsen blocker, men tycker att båda är bra.


Vilken hästras tycker ni bäst om utom förstås era egna hästars ras? :D
Welshmountain och sporthästar.


Hur förbereder ni er för tävling/ träning?
Vi schamponerar, knoppar, smörjer osv, som alla andra J

Hur lär man hästen att sträcka ut benen i ökad trav? min häst rör benen bara fortare och fortare, även om man samlar på samma gång för att försöka få fram att arbeta.?!
Att få hästen att sträcka på kotorna kommer troligtvis med mer styrka och bärighet, samt rutin.

Har ni några bra tips på hopp träning för unga hästar?
Hoppa studs.

Hur lär man sin häst att gå iform/på tygel? Jag har försökt att arbeta min häst mycket med det men hon går aldrig i form med mig!
Det kan bero på att hästen är felriden, eller att du använder en felaktig teknik för att ådstakomma målet. Det är svårt att avgöra när vi inte sett ekipaget.

Kan ni säga era hästars namn + smeknamn så man får höra hur ni utalar dem ^^ Säg gärna era förra hästars namn också, skulle vara kul att höra (:
Blokländs Hoovs Claudia, Skvors, Brejv Hart (Brejven) och Skopo Filljack.


Jag älskar att rida dressyr på min häst Mille, men han går ALDRIG i form, kan ni typ säga hur man får en häst att gå iform, hur gör ni så att era hästar går i form? :)

Går inte hästen i form och är uppmärksam så är det inte dressyr. Omsluter med skänkeln, sitter djupt i sadeln och kramar med ringfingret.

Ingrid, har du verkligen krabbtår eller var det bara en fejkbild? :P
Jag har krabbtår. Spände mig för att sitta kvar så tårna ställde sig åt olika håll.

Hejj Linn och Ingrid, jag börjar med en fråga till Linn, hur utalar man Bravens pappas namn alltså "Tuffe" han riktiga namn?
Hennfynjyv Tyvysogg

En fråga till Ingrid då, rider du någon annan häst nu när Klådan är skadad? Rider du någon gång Braven?
Jag har ridit Verona litegranna och Braven ett par gånger, annars rider jag ingen annan.

Nu en sak jag vill se i videobloggen då, jag vill se först när Linn rider Braven och sen när Ingrid rider honom :)
Kan ordnas.

Hur länge brukar ni rida fram innan varje klass på tävling, typ? :)
och , har ni ngn bra dressyrövning ni skulle kunna dela med er av?
Vi brukar rida fram ca 30-40 minuter innan första klassen och ungefär 20-30 minuter innan andra.


Har ni blivit rädda för era hästar någon gång? tex om den bockat av er och sen inte våga rida lika "tufft" igen?! ;)
Nää.


äru kaxig? :-)
Ohjey.


Hur många ridbyxor har ni och vilka märken är dom? Har ni några favoriter?
Du kan räkna om du vill? ;)

Tänker ni något speciellt innan ni startar eran ritt, typ ngt peppande eller så? Har ni någon favoritövning? Kan inte ni svara var och en på detta;):D?
Linn: Att jag ska korrigera det som gick fel under föregående ritt, få till en bra ridkänsla och hoppas på att han står still i halterna.
Ingrid: Jag brukar inte tänka på något speciellt, vill bara få en bra känsla i programmet.


Vilket är erat "favorit märke" på häst saker osv.?
Pikeur

När fick ni eran första ponny :) ?
Linn: Jag köpte min första ponny när jag var 10,5 år.
Ingrid: Jag fick Claudia, min första, när jag var 15 år.


Tycker ni att ni har utväcklats färdigt med era ponnyer elr tror ni att ni har nått kvar ?
Ingrid: Absolut inte, man kan alltid finslipa allt J
Linn: Jag känner mig inte klar med Braven, jag vill ha mer tid med honom.


Hur har ni hästarna i formen, som på banan?
Va?

Brukar ni kolla på någon ritt innan ni startar?
Ibland.

Vad är ni nogranna med att kolla under framridningen, typ som att hästen ska lyssna framåt osv?
Snarare att dom lyssnar på förhållningar ..

Skulle vilja veta om NI tycker att det finns några nackdelar med era hästar!?
Ingrid: Den största nackdelen med Claudia är att hon är svårriden och svår att komma åt.
Linn: Braven blir lätt springig och spänd, han har ingen taktkänsla.


Säg gärna lite fördelar också om ni vill balansera upp nackdelarna x)
Ingrid: Hon har bra taktkänsla, har en bra form, och är snygg om jag får säga det själv J
Linn: Lätt att få i uppförsbacke, känslig och rör sig hyfsat bra.

Vad har ni för dröm jobb?
Ingrid: Jag ska bli en rik hollywoodfru :D
Linn: Ha försäljningstall med in- och tillridning.


Hur gör ni era knoppar och hur många ungefär?
Flätar hårt, rullar hårt och gör dom så runda som möjligt. Så många det blir för dagen.

Tjoo tänkte fråga lite om vad ni har för musiksmak, vad brukar ni lyssna på? lyssnar ni på musik när ni sitter vid datan? å det värsta, sjunger ni med? haha ;P bra blogg å duktiga ryttare å pållar!;D
Ingrid: Jag lyssnar på typ allt som spelas på the voice och nrj, bla Lady Gaga, Jason Derulo osv. Har alltid spotify på J
Linn: Lyssnar på spotify när jag kommer ihåg att jag ens har det på datorn.


Vliker ni toalettpappert eller knyklar ni ihop det ?
Linn viker och Ingrid knycklar ihop för att spara tid, hur gör ni? ;)
 
Finns det några maträtter/efterrätter som ni INTE skulle kunna stoppa i er?
Ingrid: En köttbit. Korv och hambrugare går bra, känns ”fräschare” haha…
Linn: Mjölk.


Har ni glömt att ta av prislappen på någon plagg när ni har tävlat/gått i skolan?
Linn: Ett täcke på tävling.
 
Kan ni spela något instrument?
Ingrid: Fiol.
Linn: Fan heller.


Finns det något inom ridsports-kläder som ni inte hade kunnat använda, även om ni hade fått det gratis?
Tretorn, ärmlösa tröjor, randiga ridbyxor, hopphjälmar, färgade kavajer.

Hur stora är era hus (kvm)?
Räknar ni med att vi ska veta det? ;) Vi bor bara …

Kan inte ni berätta lite om era familjer, syskon, ålder, rider dom? Osv
Dom är ointressanta J


Ungefär hur många läsare har ni per dag?:)
Ca 1300 .. fler blir det.


Vilka är eran favoritschabrak,träns,benskydd?
Ingrid: Mia’s schabrak, lackade och rundsydda träns med breeed nosgrimma och välformade eskadronskydd.
Linn: Får lov att hålla med + eventskydd.


Vad tycker ni om isabella nilsson (bellablondiiiie)?
Hallå, vem är det?

Är det sant att aloe vera kan vara dopning för häst?
Haha nej, det är en naturprodukt?

Har ni några bra tips på övning att få hästen avslappnad vid ridning? de är så att mina ponny går och spänner sig & vill inte slappna av i munnen?
Rida i lång och låg form, lägga volter, mycket halvhalter, undvika transportsträckor, alltså underhålla hästen.


Det är så att min foderhäst kommer ungefär i slutet av augusti, och då undrar jag vad som är bäst för att kunna bygga upp muskler? har hört att klättring är väldigt bra:)?
Klättring, studs och lång- och låg form.


Det skulle vara kul om ni la upp en video när ni knoppar era hästar?
Vi har visat ett liten snutt från det.

Har ni bra tips på hur man får bättre sits och stadigare skänkel?:)Tacksam för svar
Om man tänker på det hela tiden så tränar man upp det.


Älskar eran blogg och typ nördar den x) haha.
Men jag har en fråga till Ingrid: Kan inte du lägga ut bilder på hur Claudia såg ut när du köpte henne?
Det har jag gjort och det vart ett jävla liv rent ut sagt.


Vilket/ vilka bett rekommenderar ni för "starka" hästar? Varför är pessoa såå dumt?! :P
Awesome blogg :D
Pelham och Kimblewick. Pessoa ger dubbla signaler, trycker på nacken och är rent av skadligt. Finns att läsa om det lite överallt.

 

Tips på hur man kan få en häst att fatta höger galopp utan att sita och banka och allt sånt. Han har kunnat innan men nu har han slutar reagera xd
Rid ut och träna galoppfattningar på hemvägen eller mot utgången i ridhuset så att hästen får lite naturlig bjudning.

En sak till, några som jag känner tycket att man ska slå till hästen när det gör ett misnsta fel, tycker ni det är rätt? :o
till exempel när det bara går ett steg fram och sen ryker man i grimman typ 1 - 2 min. ^o)
Nej. Man kan korrigera hästen på andra vis. Våld löser inget.

 

Spanar ni in hingstarnas pungkulor och känner en sensuell lust?
Jag vad annars??


Vad tycker ni om rollkur/hyperflexion/low-deep-round?
Det är inte samma sak. Rollkür och lång-låg-rund är inte samma sak. Men rollkür är något vi båda är emot.

Har ni några förebilder?

Edward Gaal, Kyra Kyrklund, Jan Brink, Patrik Kittel.


Vad ska ni göra efter gymnasiet?
Ingrid: Tjäna pengar.
Linn: Kommer nog på det tids nog.


Hur skulle ni arbeta en häst som är svår i munnen och endast dressyrriden med graman tidigare och inte kan slappna av och söka sig neråt om man rider utan graman?
Börja om helt från början med grundridning.

Hur ser ni på användning av hjälptyglar såsom graman, när och hur är det okej och inte enligt er?
Soptunnan på dom.

Hur ofta rider ni seriös dressyr med era hästar, och hur hårt och ofta pressar ni dem lite över gränsen för att försöka lära dem nya saker och utvecklas?
Det beror på hur hästarna känns.

Vilka tränare rider ni för och vilka är de bästa tränarna ni vet?
Linn: Johan Ekenberg, har även tränat för Anna Björkman som jag tycker är bra, kommer troligtvis få fast plats. Inom hoppning tycker jag att Lotta Björe är bäst.
Ingrid: Just nu ingen .. Annars Anki Almlöf, Cissi Brage och ibland Anna Björkman.


Vilka hästar som är kända och som det skrivs om på bloggar och bilddagböcker gillar ni och varför?
Mahjong, Alvin, Martijn och Reperis är söta.

Vilka ryttare som bloggar/har bilddagböcker gillar ni och varför?
Sofia Genne, hon är schysst och har kass humor :D Vi vet att du diggar oss … ;)

Vilka bloggar och bilddagböcker osv följer ni?
Bloggar: Kissie, Paow, Gaybloggen (Amir), Kenza, Dessie, Foki, DennisM, Absolutgenne.
BDB: Orkar inte kolla så många längre… Bara massa random där? :s


Vilken sko-storlek har ni?
Linn: 37-38

Ingrid: 47? Det matchar mina lååånga ben, right?

Tittar ni i toan innan ni torkar er ?
Vi kollar i toan innan, om den är fräsch nog att sitta på.


Jag är lite nyfiken på vad ni tycker om westernridning? :D
Överskattat J

Hej gillar eran blogg och diggar era hästar (y)
Hur gör man en halvhalt?
Hur gör man en öppna och en sluta? Hjälper och så...
Tack. Rätar upp sig, sitter till och gör en förhållning.
Läs Bo Tibblins bok, där finns allt du behöver veta.

 

Hur brukar ni ha ert hår när ni tävlar?
utsläppt,uppsatt?
Alltid i hårnät.

Använder ni säkerhetsvästar ngn gång när ni rider?
Endast på hopptävling eftersom det står i TR.

Vad har ni för säkerhetsvästar?
Linn: Racesafe.
Ingrid: Äger ingen och vill inte äga nån.

 

Hur länge har ni känt varrandra? :D
Ca två år.

Vilken är linns favorit godis? :D
Lakrits.

Vilken är ingrids favorit godis? :D
Fruktnappar och choklad, blandat samtidigt i munnen.

Till ingrid: när du ritade saker framför ansiktet, vad brukade du rita då? :D
Fyllde i saker jag såg.

Till linn: var hundmaten god? :D
MMMMMMMMMMMMMUMS

Har ni gått på ridskola?
Linn: Tyvärr, ja.
Ingrid: Yes, fram till våren 09.


Hur många hästar har ni haft?
Linn: 2
Ingrid: 1


Tycker ni att crw stövlar med snörning från hööks passar till dressyr ?? <3 ni e tyyp bäst i universum!<333333 :') om jag hade fått träffa och träna för er, det hade varit de mest fantastiska!<3
Nej dom är mer lämpliga som hoppstövlar. Välkommen hit J


Linn:
När braven hade lång man, gjorde du flätor då eller inbakad fläta eller hur gjorde du ? :) för de borde vara ganska svårt att fläta lång man (a)
Inbakad fläta.
båda :
Har ni någon hållit på me någon annan sport vid sidan av hästarna när ni var mindre elr nått? :)
Ingrid:  Började på nying, blev uppgarderad till scouterna och fick min bruna sjal med läderspänne och ”meritmärken”, men slutade när jag fick reda på att knivfodralen kallas slida och började gråta. HAHA. Fiol, simhopp, simning, fotboll (3år), klarinett, dans, bild.
Linn: Skridskor, skidor, natursnokarna, knytte, mulle, balett, streetdans, bild, teater, simhopp, plask och lek, lär dig simma, simskola.

 

Ingrid: säger du clAUdia eller clÅdia? :D
Claudia

 

Vad tycker ni är skönast att rida barbacka eller med sadel?
Skön sadel är att föredra.

Vad gillar ni mest häst eller Ponny?

Ponnytiden är bäst.

Vad fick er att börja tävla dressyr?
Linn: Jag vart tvingad för att få fortsätta med hoppningen. Sen fastnade jag självmant.
Ingrid: Det bara blev så.


Vad är det högsta ni har hoppat med häst?
Ponny?
Linn: 130 med Philiac.
Ingrid: 125 med Claudia.


Vad är det högsta ni har hoppat utan häst?
Linn: 120 när jag lekte häst.
Ingrid: Rör mig inte i onödan.


Ni är bäst
Tack


Ingrid:Har du några djur?
Ja, Claudia och tre katter.

Linn:Varför sålde du Philliac?
Jag hade växt ifrån honom kunskapsmässigt och ville mer än vad han kunde prestera.

Båda:Hur många träns har ni?
Många.

Har ni något favorit?
Tävlingstränsen.

Har ni nån speciell färg ni kan tipsa om som man kan matcha?
Vitt går alltid hem, om man inte har en vit häst förstås, eller ljus skimmel, eller skäck.


Vilka bett rider ni på, och varför?
Ingrid: Jag rider på tredelat med fasta ringar. Tredelat är mildast för hästen och de fasta ringarna gör att bettet ligger stadigare i munnen och minskar nyprisken.
Linn: Tredelat, det är det han trivs bäst med.

BÄST BLOGG!
Tackar J


Jag rider en d-ponny som är av färgen fux.
Vilken färg tror ni han skulle passat bra i på typ schabrak och täcken?
Schabrak: Vitt, marinblått, brunt, cremefärgat.
Täcken: Svart.


Gillar ni stark eller svag saft? ^^
Linn: gillar inte saft.
Ingrid: En stor stark.


Jag ska köpa en fårskinnspadd , och jag undrar om det är storlek ponny som gäller? han har storlek ponny på schabraken och är en d ponny?
kram på er !
Beror på tum på sadelns sits. Kram på dig J

 

Linn: Du skrev att du hade social fobi, är du rädd för att redovisa i skolan och prata med människor osv. eller hur "visar" det sig?
Jag redovisar inte överhuvudtaget och pratar bara med dom jag känner men är som en vanlig person i stallet och tävlingssammanhang. Är väll för att jag känner mig trygg med hästar.

Ingrid: Vilken dressyrsadel är den bästa du har ridit i?
Min egen J

Är ni party-människor? Gillar ni att festa?
Linn: Nej, sociala fobin försvinner inte bara för att det är fest.
Ingrid: OHJA :D

 

Skulle ni inte kunna filma en snutt under ett ridpass och säga vad ni gör och så? som en slags clinic ^^
Skulle nog gå att ordna.


tja fan ! jag har någr frågor !
Tjafan, vi har lite svar.
Skulle någon av er kunna ha en travare!??
Nej.

Skulle någon av er hoppa barbacka på en travare som hoppar första gången i hela sitt liv ?
Nej.

Har ni gått omkull på en tävlings bana ??
Nej.

Vad tycker ni om Cavallo piaffe plus? Någon ni skulle kunna ha eller bara hejdå med den ? x)
Hej och välkommen till Cavallo Piaffe Plus.

Tja, vilken tidning är du med i ? :)
till linn
Svensk ridsport, hästmagazinet, hästfocus, kuriren och KT.

Vilken fråga har varit bäst hittils? :)
Ingen.


Om ni var tvugna att köpa en fjording eller en travare vad skulle ni välja?
Ingen.

(Till Linn): Vart fick du namnet '' Weppling '' ifrån? :)<3
Hittade på det i tomma luften. Fick reda på efteråt att det var ett efternamn.

(Till Ingrid) Har du ngn pojkvän? xD<3
Nöff.


Vilket färg på schabrak passar till min bruna ponny?
tacksam för svar, kram !
Vit.


hejhej!
de är så att ska tävla på min kompis häst snart och hästen som hon hyr har en allround sadel, och då undrar jag om man kan ha dressyr schabrak till det, eller ser det bara konstigt ut?:S
Schabraket ska vara anpassad efter sadeln.

 

Vad tycker ni om cavallo-stövlar?
Snygga men obekväma. Ska man vara fin får man lida pin. När dom är inridna är som assköna.

Vart köper ni för det mesta er utrustning till er sjävla och hästarna? =)
Där vi hittar snygga saker.

Vad heter Ingrid på bdb?
Zquasch

Vad är ert bästa tips för att lösgöra en häst som inte kan skänkelvikningar?
Börja i skritt så att hästen förstår vad du menar och gymnastisera bakbenen så att hästen orkar sätta under sig i förflyttningen.


Vilken är den mest nedlåtande kommentaren ni fått om era hästar?
Att dom jämför dom med tex Braven fjording och haflinger och Claudia travare, vilket dom bara skriver av ren elakhet.

 

Om ni måste välja:
Bli avbockad på en dressyrtävling eller få typ 1:or hela programmet igenom?
Hellre bli avbockad.

Sluta rida eller sluta umgås med varandra?
Det här är ju inte seriöst så då är det problemet ur världen.

Om ni var hästar skulle ni vara rädda för brevlådor och papperskorgar då? Det är nämligen min häst livrädd för.
Papperskorgar är äckliga och luktar illa, så det får det nog bli.

Vad är de som gör att ni "ser ner" på ridtravare? :o
Vi har aldrig sagt att vi ser ner på dom, vi skulle bara aldrig välja den rasen.


Hej! Jag älskar eran blogg! Den är verkligen jättebra!
Jag har en fråga. Jag vet att Linn har hoppat ganska mycket så tänkte fråga om ni har några tips på om man är lite hopprädd men vill komma över rädslan? Samt några tips om hur man botar en lite hinderrädd häst?
Hoppa låga hinder tills du blir säker och tycker att det är kul.


Varför klagar ni på folk som köper "färdig utbildade" ponnyer för att "vinna" varje tävling när ni själva gör lika dant?
Och var har du fått det ifrån?
Linn: Jag tycker bara att det se väldigt illa ut när ryttarna inte kan rida och får en färdigutbildad ponny över ryttarens förmåga som de sedan förstör.
Jag tycker att det är skillnad om ryttaren är på samma nivå och har gjort sig förtjänt av den. Själv har jag utbildat båda mina från grunden så jag har inte alls köpt några färdiga tävlingsmaskiner.
Ingrid: Claudia var inte helt outbildad när jag köpte henne, men hon hade inte heller musklerna till att bära sig. Nu har hon muskler och en bra inställd attityd till ridningen.
Vi har både utvecklats tillsammans och hon har blivit bättre än innan, sen kan ni kalla det vad ni vill.

 

Vad skulle ni välja, ett kallblod eller en gammal travare;)?
Inget.

Linn : är braven svår att rida ?
Braven är känslig vilket gör honom svårriden eftersom att man får parera så pass mycket, men för en känslig ryttare är han lätt.

Min granne hävdar att man i dressyren ska ha ett ordentligt knäslut och att ryttarens tår ska peka rakt framåt. Jag vill dock ha det till att man ska undvika att ha för mycket knäslut och att tårna ska ha ställningen "fem i ett". Vilket av dessa är närmast den "korrekta sitsen"? Hur stor roll spelar knäslut och tåställning in på dressyrtävling?
I dressyren är överskänkeln och mellandelen viktigast. Inte knäslutet. Tårna ska peka aningen ut från hästens sidor.


hej! jag tävlar för en klubb inom örebro, men när jag vill komma högre i klasserna, inom lagtävlan då, så finns det inga fler som vill det, så jag har inget lag... funderar på att byta klubb att tävla för... men ändå stå kvar där jag står nu. om man byter till kga ryttarteam, är ni liksom bitchiga eller liksom snälla? ska ni tävla i div 1 eller har ni gjort det?
Alla är välkomna till KRT och alla är trevliga.

Hur mycket kostade Claudia & Braven när ni köpte dom? :)
Skulle vara roligt att veta :) .. men ni kmr säker inte svara :(((
Det är individen som räknas, inte priset. Vi har lyckats fynda båda två.


Till Ingrid: vad var det som gjorde att du föll så för claudia? :)
Claudia och jag passade som sagt inte alls ihop. Men jag tyckte att hon va fin och hade rätt förutsättningar och potential för att bli bra.

Ingrid verkar va asrolig medans linn verkar tro att hon är lite bättre än alla andra.. ingrid: har du några fler djur? Och har du ägt någon mer häst? Linn: har du märkt att du har gått upp någe kopiöst mkt i vikt??
Linn: Då kan du förklara för mig precis vad det är som gör att jag tror att jag är bättre än alla andra!? Jag är en vanlig medelmåtta som alla andra och trivs med det jag gör.
Jo det kan man ju inte undgå.
Ingrid: Linn är inte fet.

Hur stora är claudia och braven?
Braven är 145 och Claudia är 148.


Tävlar ni även fast ni har mens? :)
Ja?


Vad tycker ni om:
bellablondiiiie? Vem?
kenza? Verkar trevlig, ser bra ut.
kissie? Hennes blogg är undehållande. Motsvarigheten till oss i hästvärlden som någon sa? ;) Vi skulle gärna dela med oss va flera av våra åsikter, men som ni märker blir det ett j*vla liv.
sofia genne? Snäll och rolig.


Vad äter era hästar? massssa kramar
Mat.
EDIT, mat var inte okej.
Ingrid: Claudia äter hösilage, betfor, havre, b- och evitamin, luzern hack och strå (när hon är igång).

Hur tunnar man enklast ut manen på hästen?
Trimkniv underifrån.

Jag undrar varför Linn inte tål om man säger att hennes häst ser ut som en fjording, varmblod, shettis eller liknande ? Har du något imot dom raser eller vad är det ? Det är som att du ALLTID måste vara bättre än alla i ALLT. Och att du måste få beröm om allt osv.
Ingrid verkar mer som en roligt person som inte är lika uppkäftig och verkar inte bry sej så mycket om vad folk tycker och tänker. Medans Linn måste ta upp det och visa att alla har fel som tycker så.
Ni skriver endast det för att provocera, vad förväntar ni er?
Linn:Jag tror inte att jag är bättre än någon annan och jag är inte i behov av beröm. Utan är istället självkritisk och bryr mig om hur jag känner, det ska kännas rätt. Jag prioriterar känslan framför utséendet.
Ingrid: Kan inte påstå att Linn är uppkäftig. Och ja, jag skiter fullständigt i vad folk tycker/tänker och skriver.Vad skulle ni göra om ni fick en förfrågan att ta hand och rida till ett varmblod eller fjording ? Alltså om ni har skrivit att ni tar imot och rider till hästar. Vad skulle ni säga då ? NEJ, bara för att det är ett varmblod, fjording ?
Vi skulle tacka nej. Vi är inte i så desperat behov av pengar.

Hur många gånger i månaden brukar ni rida för en tränare??
Linn: Ca 2 eller färre.
Ingrid: En gång i veckan eller färre.


Hej
fråga till Ingrid: Brukar du hoppa eller har du tävlat i hoppning som Linn gjort eller tycker du bara det är kul med Dressyr?:D
Jag tävlar inte i hoppning men jag tycker inte att det är tråkigt för det.

Goda'

Datum: 2010-07-18 ~ Tid: 13:51:03
Jag var borta hela kvällen igår så jag hann inte uppdatera bloggen alls. Jag har ändå extrem idétorka och vet absolut inte vad jag ska skriva, när jag inte har några nya ridbilder eller träningspass att berätta om. Tror inte att det är så intressant att veta vilken väg jag och Claudia promenerar varje dag lixom ...
Alltid kul om ni kommer med förslag om vad ni vill läsa om.

Nu ska jag åka iväg till Linn och se om vi kan knåpa ihop något intressant inlägg :)


"Gammal" bild på mig och Claudia.

Vaknade på rätt sida idag

Datum: 2010-07-18 ~ Tid: 12:54:17
Är på lite bättre humör idag tror ja? Hur som hällst så har jag bestämmt mig för att hoppa med Braven idag! Ska bli kuuul.

Övningskörning står på schemat idag åxå, städa ur hela rummet så att vi kan börja måla, anntigen ut och springa eller köra träningscykeln vad är mest effektivt? Och göra sittupps. Det är magen, låren och rummpan som är värst, hur ska man träna för att minimera de kropsdelarna?

Efter dä får det lov att bli ett dopp i poolen. Om det är fint väder i morgon ska jag be mamma köra mig och Ingrid(om Ingrid kan) till sjön så att vi kan bada med hästarna, fast tror inte det får bli ngn bilder är för tjock för dä..Bild från förra året när jag inte var fullt så fet som nu

Avundsjuka

Datum: 2010-07-17 ~ Tid: 16:42:07
Läste för ett tag sedan på Amirs blogg, citerar: "Istället för att vara avundsjuk på min fina hy kanske folk kan vara glada för min skull istället? Eller nej vänta, jag glömde… vi lever ju i Sverige hehe"

Det är så jävla sannt det han skriver, inte bara när det gäller hyn utan över lag gällande allt. Svenskar över huvudtaget ska alltid ha ngn eller ngt att kasta skit på annars kan dom inte vara nöjda med sig sjävla. Varför ska folk vara så jävla dryga och inte kunna unna en annan människa lycka, ens för en liten stund? Gör det verkligen så ont i er att se ngn annan lyckas? Börjar bli sjukt trött på den världen vi lever i kan jag tala om. Bara för att man anstränger sig så pass att saker och ting går frammåt i livet så får man en massa knivar i ryggen och fula glåpord efter sig. Det värsta är när det är människor man tror sig känna som sedan sprider lögner och skitsnack bakom ryggen på en. Vad är vitsen med det hela? Kan det vara så kul att skriva saker på ren djävulskap? Man utsätts även för oänligt många påhopp utan anledning, vad ger er rätten att hacka på mig, eller ngn annan?

Är så jävla trött på allt det här att jag inte pallar BDB eller bloggen längre, skärpning eller hej då.


Rooooosa!

Datum: 2010-07-17 ~ Tid: 14:49:52
Ska tömma hela mitt rum på grejor snart. Det ska nämligen målas om, får bli vitt med en rosa fondvägg och rosa möbler, so Linn styl (Y)

Vad tror ni om det, hiss eller diss?


Malte

Datum: 2010-07-17 ~ Tid: 10:16:36

Idag fick äntligen Braven en ny hagkompis, han har inte haft en hagkompis sedan Philiac flyttade den 13 Maj stackarn... Han och Malte funkar i vilket fall jätte bra ihop och bråkade inte det minsta utan fann varandra på en gång. För er som undrar så heter Malte igentligen Rhyd Ddu Mabon och är en 5årig welsh av cobtyp, samma ras som Bravens pappa. Han ska står här ca 1månad tills Rebecka börjar skolan igen, då åker han tillbax till Stockholm. I morgon åker Rebecka utomlans så jag ska ta hand om honom och rida medans hon är borta.

Funderar på att skriva ett inlägg lite senare om ett av mina vanliga ridpass, skulle det vara av intresse eller är det bara trist?

 
Orginalet

Datum: 2010-07-16 ~ Tid: 22:51:39
Gjorde om bilden till tävlingsoutfit. Har alltså inte dragit i några ben här och där :)GISSA!

Datum: 2010-07-16 ~ Tid: 20:04:02
Okej kära läsare! Någon som kan se vad jag har gjort med bilden?
Fritt fram att gissa.
Presenter

Datum: 2010-07-16 ~ Tid: 19:16:34
Har inte visat vad jag fick i födelsedagspresent än. Känner inte att jag är i behov av några speciella saker så jag önskade mig bara pengar. Tycker jag lyckades skapligt bra med min önskan. Fick även ännu ett par benlindor och ett vitt schabrak, det kommer alltid till användning :)
Fick snoddar och en godislåda av Linn som inte kom med på bild.
Bilder från förra tävlingen

Datum: 2010-07-16 ~ Tid: 16:52:59

Nu kommer äntligen bilderna från föregående tävling, bättre sent än aldrig?
Då var dagen kommen...

Datum: 2010-07-16 ~ Tid: 11:39:16
Jahapp då var man 18år med dess för och nackdelar, känns lite trist men finns ju som sagt några fördelar åxå. Tex när vi ska till Turkiet så får jag vara målsman hahah, hur fan ska dä gå? x)


Färg?

Datum: 2010-07-16 ~ Tid: 11:02:55
Jag gillar att matcha i olika udda och hemska färger. Gillar speciellt det gula!
Har inte fått bild på allt tillsammans, men jag brukar till exempel ha boots, lindor, schabrak och tröja i samma färg. Har hela kollektionen i silver-glittrigt och limegrönt och i till det gula fattas bara bootsen.
Nästa inköp blir morotsorange!

Vad tycker ni? HISS eller DISS på hemsk färgmatchning som drar blickar till oss "tråkiga dressyrmuppar", haha ;) 


Färgerna syns lite dåligt, men limegrönt är det !


Och senapsgult :)

Nattligt inlägg

Datum: 2010-07-16 ~ Tid: 00:25:32
Vi har ju fått in en del frågor angående hur många besök vi har per dag, för tillfället ser statistiken ut såhär:


Sitsens inverkan på hästen

Datum: 2010-07-15 ~ Tid: 23:15:55
Ryttarens position i sadeln har större inverkan på hästen än vad många tror. Genom att sitta endast några få centimeter snett i sadeln kan man ge hästen felaktiga signaler genom att fördela trycket på ett felaktigt sätt över hästens rygg. Vissa ryttare har även lärt in felaktiga signaler genom att från början sitta snett eller felaktigt utan att ha korrigerat det, och på så sätt ändå får hästen att göra rörelser korrekt från en sned sits och felaktig inverkan.  Allt hänger inte på ryttaren, sitsen kan även försämras på grund av ett försök till att kompensera hästens svårigheter eller rent av en häst som drar en ur sadeln. Dåligt sadelläge och en felaktigt uppbyggd/konstruerad sadel kan också vara en av orsakerna till en försämrad sits.

Här kommer några exempel på korrekt och felaktig sitsPå de bilder vi sitter felaktigt visar vi upp våran svagaste sida, alltså våran största nackdel med hur sitsen varierar.

Miniponny till salu?

Datum: 2010-07-15 ~ Tid: 21:57:44

Ngn som vet en minihäst av ngt slag till salu? Funderar på att skaffa nytt sällskap till Claudia :)
Kort eller lång man?

Datum: 2010-07-15 ~ Tid: 20:59:01

Åter till frågan, vad tyckte ni nu då? Vad blev bäst igentligen kort eller lång? Själv tkr jag har blev ruskigt maffig i den korta manen då nacken kommer fram på ett helt annat sett, men han var söt i den långa, fast det såg inte allt för kul ut i slutet när det var så sliten.

Har aldrig gillat långa manar tkr det ser lite träligt ut. Självklart klär vissa (få) hästar bättre i lång än kort man, men oftast ser det mkt prydligare och mer städat ut i kort, enlig mig då.

Dela gärna med er av eran åsikt, dels om Bravens man och om lång/kort man över lag.


Hej hej

Datum: 2010-07-15 ~ Tid: 14:15:44
Hejsan mitt internet funkar igen! Min bror som sabbade det fixade det även (tur för honom), känns som jag inte haft internet på en evighet....var utan i ca 2-3 dagar haha.

Ingrid och jag försov oss i morse, henne klocka ringde aldrig. Fan var snabba vi var upp ur sängen när vi fick reda på vad klockan var! Sen dess har jag vart i stallet och fixat hagarna.

Vi märkte åxå att ljudet var dåligt tyvärr...vi får väl ta i lite mer nästa gång helt enkelt.

Snart kommer bilder från tävlingen och troligvis film från nationella i Björkliden.

Lite tävlingsutrustning

Datum: 2010-07-15 ~ Tid: 14:15:35
Fyller på med lite av tävlingskläderna som jag missade i förra inlägget.


Pikeurskjorta
Handskar, Jacson
Plastrong, Hööks
Bling-bling ridbyxor, Till Häst

Jag är expert på att tappa bort saker, så mitt hårnät och stövelstrumpor från Catago fattas.


Pikeur Scarlett

Brukar ha en svart dressyrhäst på kragen, men den är också borta, haha!Videosvar

Datum: 2010-07-15 ~ Tid: 02:41:06
Nu kommer videosvaren som vi varit lite sega med. Ta inte inläggen allt för seriöst, vi driver om allt :)
Det är ni som har ställt frågorna, vi svarar bara ;)
Klippet vart vääldigt stort, så vi delade upp det, och alla frågor fick trots det inte plats, vi beklagar ..

Svar på tal

Datum: 2010-07-14 ~ Tid: 23:29:22
Tack så mkt för påminnelsen jag har nämligen inte tänkt de 5 senaste minutrarna på hur fet jag är så nu var det väl dax med en påminnelse om hur kopiöst mkt jag ökat i vikt, jag tackar och bockar, mitt sjävlförtroende växte sig ännu starkare. Tror du på sjävlaste allvar att jag skulle kunna undgå en sån sak? Bara genom att klä på sig kläder eller borsta tänderna framför spegeln får mig att äcklas av hur fet jag är, tro fan inte att jag inte vet om det!

Och dethär med att jag skulle tro att jag är bättre än ngn annan det är ju för fan rent bullshit! Jag är en vanlig medelmåtta och relativt nöjd med det men strävar sjävlklart hela tiden för att ta in mer kunnskap. Jag bryr mig inte ett skit om bekräftelse för inget ngn skriver via internet är ju av värde då man kan sitta och skriva vafan man vill här. Jag bryr mig om ridkännslan mellan mig och min häst sen om det skulle råka se illa ut i dina ögon skiter jag i rent ut sagt....

Jag fyller 17 !

Datum: 2010-07-14 ~ Tid: 10:52:51
Helt underbart väder idag! Tur är väl det, för igår spöregnade det hela eftermiddagen och vårat hö är inte intaget än, så det blir att åka ner och vända det ännu en gång.

Jag ska fira min födelsedag hela eftermiddagen och ikväll kommer Linn hit, då kommer äntligen den efterlängtade videobloggen upp med svar på era frågor. Vi har varit lite sega med den. Såg att ni var uppe i en bra bit över 100 frågor nu, oj!

Ha en bra dag så hörs vi senare med en videoblogg :)

Dåligt med uppdatering idag

Datum: 2010-07-13 ~ Tid: 22:25:55
Tyvärr har det blivit dåligt med uppdatering både idag och igår, men imorgon blir det mer inlägg och svaren från frågestunden kommer 100% säkert att komma upp.
Linn har inget internet och jag vaknade klockan 14.00 idag och somnade om igen och vaknade 20.00? hahaha
Men, imorgon är vi back on track :)

Tjing!

Datum: 2010-07-13 ~ Tid: 22:12:11

Jag tycker att det är ganska roligt hur vissa av er resonerar om saker.
Igår la jag upp gamla bilder på mig och Claudia, och jag vet att det såg förjävligt ut förut, vilket jag i princip också skrev. Jag skäms över hur det såg ut, men jag kan ändå visa bilderna.
Vissa männsikor börjar som vanligt att hacka, men ärligt talat så går det ni skriver in genom ena örat på mig och ut genom det andra. Jag kanske funderar över kommentaren i någon minut efter, sen är den som bortblåst.
Sen att vissa hittar på saker som att jag skrivit att jag utbildat henne själv och att förra ägaren red dåligt, det har jag aldrig skrivit och det är inte heller sant. Jag undrar seriöst vartfan vissa får saker ifrån?

Jag har aldrig påstått att jag är en superduktig ryttare och jag lider inte av något slags bekräftelsebehov där man måste få höra hur duktig man är hela tiden.
Jag själv blir bara glad av att se bilderna och hur mycket vi har utvecklats tillsammans. Och jag håller med, jag red uselt på bilderna, men det finns bilder och filmer på mig och andra ponnysar från både 2007 och 2008 där jag rider hundra gånger snyggare. Och vad kan då det bero på? Claudia var och är en svår ponny, vi matchade varandra inte alls i början, hade inget gemensamt och hon var som sagt för svår för mig. Vilket resulterade i att det såg hemskt ut.
Det finns nog inte många som rider lika fint på en lätt ponny man passar tillsammans med, som på en svår ponny där samspelet och matchingen inte finns. Men jag och Claudia hittade varandra tillslut, vilket bilderna visar.

Ni kan tycka och skriva precis vad ni vill, jag skiter fullständigt i det för det får mig inte att må ett dugg sämre.
Tvärtom, det som inte dödar, det härdar, och kritik får en bara att bli starkare. Jag vet vart jag har mig själv och Claudia, och tycker ni att jag rider/red dåligt, tyck det då, jag bryr mig faktiskt inte :)
Men något som stör mig är när folk hittar på saker som jag inte sagt eller skrivit. Vart har jag skrivit: "jag har utbildat Claudia själv"? Haha, snälla.


Jag och Zquasch augusti 2008. Detta var dessutom innan jag köpte Claudia ;)


Svar på frågestunden.

Datum: 2010-07-13 ~ Tid: 01:25:00
Imorgon kommer svaren från frågestunden, så kika in då :)

Önskeinlägg, gamla bilder!

Datum: 2010-07-12 ~ Tid: 16:43:56

Har fått önskningar om att jag ska visa gamla bilder, jämförda med nyare, på mig och Claudia.
Jag kan säga att jag skäms över de gamla ridbilderna som jag kommer att lägga upp i detta inlägg, fy så hemska rent ut sagt. Jag får leva med att det var så det såg ut, och visar jag dom inte finns det ju inget att jämföra med.

Jag är så oerhört nöjd över samspelet och känslan vi utvecklat tillsammans på ändå såpass kort tid. Jag kan ju bara avgöra skillnaden på ridkänslan, men bilderna påminner en om att allt jobb och slit har gett resultat.

Det skiljer ungefär lite mer än ett år mellan de gamla bilderna och de nya, som också var bland de allra sista som hann tas innan skadan. Är supertaggad på att sätta igång henne sen, och jag ger mig fan på att vi SKA ta oss tillbaka.

"Ni köper färdigutbildade ponnyer för minst hundratusen och bara glider runt på, och ni vet inte känslan av att kämpa och att känna glädje för framgång" som vissa så fint uttrycker det, HAHA. Här får ni beviset för att ni har fel.

Först de "gamla" bilderna från sen höst 2008, till våren 2009:


Ett par dagar efter att jag fått hem henne. Hösten 2008.


Samma här, ett par dagar efter att jag fått henne. Hösten 2008.


Vår 2009


Första ridpasset på Claudia, hemma. herregud. Höst 2008.

Nya bilder från våren 2010:


Tidig vår 2010.


Våren 2010.


Våren 2010.


Våren 2010.


Våren 2010.


Laserbehandling nummer 10

Datum: 2010-07-12 ~ Tid: 12:17:03

Svaren på gårdagens frågor kommer så fort som möjligt. Åskan hade tagit Linns internet igår, så vi fick helt enkelt vänta med att svara. Men desto mer tid för er att fylla på med frågor ... såg att ni lyckats knåpa ihop vääldigt många, så videoinlägget lär bli långt. Men desto mer frågor, desto roligare!

Annars kom precis hem från stallet efter att Claudia fått ännu en laserbehandling. Svullnaden har hållt sig helt nere i en vecka nu, och benet är kallt och torrt hela tiden, men självklart känner man ju fortfarande ärrvävnaden väl. Equeterapeuten tyckte att benet såg såpass fint ut att vi till och med kan öka på promenaderna till 40 minuter per dag. Åhh!
Det ser oerhört lovande ut :')


Här var hon en rund och go' muskelknutte, min fina tjej :)


Videofrågestund?

Datum: 2010-07-11 ~ Tid: 15:42:04
Vi tänkte ta en ny frågestund, men i stället för att skriva svaren så tänkte vi filma när vi svarar på dem, låter det kul?


Skriv många och ROLIGA frågor. Vi kommer inte att kolla på frågorna förens när vi spelar in filmen,  på så sätt får ni se våran första reaktion på frågorna ;)Dålig update ...

Datum: 2010-07-11 ~ Tid: 15:23:47
Vi har jobbat som funktionärer hela dagen på KRT's lokala storhästdressyr, som dörröppnare med trevligt sällskap, så vi har inte haft tillgång till internet.

Bilder från när Linn tävlade igår kommer, så kika in snart :)


http://ryttarteam.se/

The right choice!

Datum: 2010-07-11 ~ Tid: 00:13:33

Vi föredrar dessa ...
Vi är ju ändå dressyrmuppar?


Cavallo Grand Prix Plus och Cavallo Weltmeister!

Detta blir LÄTT vårat nästa inköp, UNDERBARA!

Lackade Königs med swarovskikristaller.

Vi förnyar dissen ...

Datum: 2010-07-10 ~ Tid: 23:57:50
Okej, vi är tvugna att förnya dissen eftersom att tretorn tydligen förnyas, dock till ännu värre ...
Vi bröt ihop när vi såg dessa!


Seriöst, har ni sett värre?

Vi dissar ...

Datum: 2010-07-10 ~ Tid: 22:46:21


Vi dissar tretorn! Hellre en Lidl-gummistövel, haha! Minst lika fult ...
Vem betalar för plast?

Så, HISS eller DISS?


Seger i LA:6

Datum: 2010-07-10 ~ Tid: 17:21:31
Tävlinge gick sådär, jag kom ihåg båda programmen i alla fall. Han var väldigt matt och seg,underlaget var tungt och det var pissvarmt! Av ngn okänd anledning så red varje ekipag fram 10-12min på banan innan de fick startsignal så tävlingen tog ju mkt längre tid än vi trott vilket relaterade i en låååång framskrittning.

I första klassen red jag inte så värst bra var väldigt skakig, hade inte hunnit äta eftersom vi tänkt att jag skulle äta efteråt men det var ju så sent. Men vi fick trots det 69,27% och blev första utanför placering 0,73% efter de delade 1:orna.

I andra klassen var han lika seg och väldigt irriterad av alla bromsar men nu red jag bättre och det ledde till segern på 68,37%

Funktionärerna var jätte trevlig och duktiga synd att det tog så lång tid inne på bana bara kanske berodde på att det tog lång tid att skriva färdigt protokollen eller ngt.Resan bokad!

Datum: 2010-07-10 ~ Tid: 15:40:53
Nu är resan bokad och klar, så den 20 augusti drar vi till Alanya!


Ny Videoblogg

Datum: 2010-07-10 ~ Tid: 01:25:05

Vi var lite trötta och tråkiga för dagen men det får ni överleva ;)


Alanya here we come!

Datum: 2010-07-09 ~ Tid: 23:05:23
Vi ska dra till Turkiet en vecka i slutet av Augusti, helt själva! Men ni kommer inte att behöva sakna oss, vi tar sjävklart med datorerna och bloggar som vanligt ;) Det kommer nog gå skapligt bra, Ingrid tar med ett koppel så vi inte tappar bort varandra x) + att hon kan engelska (Y)


Vårt hotell

Paniiiik

Datum: 2010-07-09 ~ Tid: 13:49:55
Vaknade 12.30 och flög upp ur sängen i ren panik. HEELVETE hästarna ! Sprang så fort jag kunde ut ur mitt hus och upp till moppen. Precis när jag startat den och åkt iväg en bit kom jag att tänka på att jag ju var i stallet vid 07.30 och släppte ut dom !? Haha, jag är så sjukt borta när jag vaknar.
Jaja, hästarna var ute sedan länge och hade fått mat så jag kunde åka hem igen och stressa ner lite efter mitt chockuppvaknande.
Eftersom att jag har eget stall med bara Claudia och Quillen tar jag ju hand om alla morgonfodringar, utsläpp, lunchfodringar, insläpp och kvällsfodringar själv. Gillar att ha koll på allt själv! Klarar inte av slarviga människor som flänger runt med hästarna, glömmer bort att dom har fodringar osv, och framförallt en häst att ta hand om! Hästar är vanedjur, då funkar det inte om folk "glömmer bort" fodringar, insläpp och har en enda röra av allt.
Vet att Linn bland annat råkat ut för sånthär.
Någon som varit med om samma sak, att det slarvas, och så går det ut över ens egen häst?


Nu ska jag alldeles strax iväg och träffa Linn för att spela in en andra videoblogg, antagligen blir denna precis lika seriös som den förra! :)

Hörs senare!


Hade totalt missat att jag hade en så sjukt söt bild på Claudia på datorn :')
Foto: Linn

Tävlingsutrustning

Datum: 2010-07-09 ~ Tid: 13:36:09
Har packat och mörjt inför tävlingen i morgon så jag passade att ta några bilder och skriva lite om sakerna, orkade inte ta fram alla andra grejer får bli typ hopputrustning nån annan dag och vardagsutrusningen ytterligare en annan dag, låter det ok?

1. Sadel = Harry Dabbs Tru Bitt.
2. Hjälm = Jacson Owen, har blingat sj.
3. Stövlar = Cavallo Grand Prix Plus, med dragkedja på insidan.
4. Träns = Lackat Monaghan, har bytt ut pannbandet till ett guldigt swarovski.
5. Spön = Blingat längst ner, Guldknopp med länderhandtag, rosa, lackat.
6. Skydd, boots & Schabrak = 4st Event skydd med fårskinn, 4st globus boots(mina Eskadronboots vart snodda på tävling i Valåsen efter att alla ekipag åkt hem, lämnade dem obevakade endas 5min när jag tog ut Braven i hagen)
Eskadron schbrak med klubbens logga eller ett med silverpaspoal och en krona längst ner.
7. Skärp = Blingskärp från hööks.
8. Handsadskar & Hårnär, vet ej märke/affär vart de är köpa.
9. Sadelgjordar = Svart med fårskinn från Buccas är den skitig tar jag svarta med vit kant runt.
10. Sporrar & Sporrämmar = Hammarsporrar(mildare för hästen då det är större tryckyta) 1,5cm sporrämmar med bling.Kavaj = Pikuer Diana

Hoppfilm

Datum: 2010-07-09 ~ Tid: 10:49:21
Har inte hoppat Braven på 76 dagar exakt, vilket är 2 månade 2 veckor och 1 dag....lååång tid :O Så ni måste ha det i åtanke när ni ser filmen, för vi är ganska ringrostiga men vi hade kul i alla fall^^


Var svårt att ge ordentlig eftergift när han var så taggad för han skjuter iväg så, och ökar på ganska mkt före/efter hindrena. Men tro inte för dä att jag trog i honom det gjorde jag inte men jag kunnde gett lite mer eftergift, får rätta det till nästa gång :) Man ser dock på tredje bilden att han har huvudet placerat på samma ställe fasten han får mkt eftergift som när han får snål eftergift så jag tror inte det är ngt han tog skada av i alla fall (= 


Ny Vlogg på G

Datum: 2010-07-09 ~ Tid: 00:43:21
Vi har en ny Videoblogg på gång, den kommer upp imorgon. Så håll utkik!
Mer förslag på vad ni vill se? Vi har uppfattat det som att många vill höra oss uttala våra hästars namn? haha

Hoppning!

Datum: 2010-07-09 ~ Tid: 00:17:51

När jag stod på huk och tog på "Brejven" sina benskydd vart han skiträdd för ngt fråga mig inte vad, allt eller inte? Hur som helst så började han studsarund och slira med skorna (det luktade bränt efteråt) Han gick omkull och hela bakdelen åkte iväg och i farten råkade han sparka/trampa mig på hela högersidan fy FAN vad ont det gjorde! Kollade igenom hela honom och han hade som tur var inte fått en skråma! Jag kommer nog däremot inte få en trevlig upplevelse när jag ska gå upp i morgon bitti.

Hoppningen, ja vad ska jag säga om den? Han var ju inte sådär dressyrlydig och så som jag tänkt mig att han skulle vara mellan hindrena. Men han var ju inte okontrollerbar heller, utan bara pigg och glad! Tkr det ser så hemskt illa ut ibland när man åker på lokal ponnyhoppning ungarna vet inte ens var dressyr är ju!? Dom har ingen som helst koll på sin ponnysar utan bankar och rycker i tygeln när ponnysarna skjuter ut bogen. Vilket dom gör av ren olydnad och okunskap, hur ska en ponny som inte är dressyrriden klara av att bära sig på rätt sett när ungen drar i tygeln är deras reaktion att skuta ut bogen och vika sig i halsen lixom. Lär ungarna att rida i stället! Men oj så glad han var lille Braven! Jag har inte hoppat med honom sedan 24 April.
Önskeinlägg, utrustning!

Datum: 2010-07-08 ~ Tid: 21:50:27
Många av er har önskat att få se vår utrustning. Fotade lite av det som fanns i stallet.
Detta är alltså en liten del av "huvudutrustningen", min hemma- tränings- och tävlingutrustning. Jag har en tendens att använda "fingrejerna" som vardagsgrejer, haha! Så allt detta används i princip hela tiden.1. Cavallo Weltmeister dressyrstövlar utan dragkedja. Färjestads rid- och travshop.
2. Hemma/träningsträns, Lackat Claridgehouse med swarovskipannband.
3. Tävlingsträns, rundsytt Claridgehouse.
4. Bling-blingstigbyglar, från Mauds sadelmakeri.
5. Ken Taur Electra 17,5". Min rumpa passar i en 16,5", men mina ben är alldeles för långa för en sån och fastnar i kåporna. 17,5" passar även Claudias rygg bättre. Grymt skön sadel! Mauds sadelmakeri.
6. Champion hjälm (blingad rosett), handskar och bling-bling sporrar.
7. Eskadron tävlingsschabrak med KRT-logga, och gelpad som jag alltid har under sadeln.
Mitt *städade* skåp fastnade också på bild.


Favorittränset, rundsytt med rundsydda tyglar från Claridgehouse.

Hoppas ni fick se liite av det ni ville :)


Detta visste ni inte om oss ...?

Datum: 2010-07-08 ~ Tid: 19:04:58
Ingrid:

Jag har fobi för badhus, disktrasor, håriga människor, blöta kroppar och får panik när jag trampar i blöta fläckar och har strumpor på mig.

Jag äter bara malt kött som korv och hamburgare.

Jag lider av massor av olika tix och tvångsbetéenden under vissa perioder, slår jag i ena handen så måste jag slå i den andra med flit bara för att. När jag va liten satt jag hela tiden och blundade med ena ögat och "målade i saker" jag såg med fingret som om det vore en pensel. HAHA

Jag har blivit påkörd av en pulka som slog ut framtändera och fick hörntänderna att rotera, de flesta nya tänder som skulle växa ut krossades och hamnade som små smulor i gommen och bakom näsan. Efter det har jag genomgått 4 operationer, haft 4 olika tandställningar i sammanlagt 6 år och dragit ut 14 tänder.

Jag är hyperaktiv och blir nästan aldrig trött och kan dygna i flera dagar om det är så.

Förr hade jag ett stall på stallet.se som hette klirrikassan, det gick ut på att lura folk på stallpengar .. pinsamt!

När jag va mindre tvättade jag och min syster gräs i handfatet till våra leksakshästar, dock blev det stopp i hela avloppet och vi va tvugna att byta ut hela systemet.

Förra året försvann jag mitt i natten i Turkiet, jag va borta i 5 timmar och blev anmäld som försvunnen.

Jag har glömt min dator på en buss.

Jag är extremt mörkrädd, tror på andar och inbillar mig att jag hör röster ?

Jag har udda skills - krabbtår
Linn:

Jag lovade mig själv och alla andra att jag aldrig någonsin skulle tävla dressyr, för att jag tkt det var så jävla tråkigt. Tur att man växer upp?

Oavsett oddsen får jag alltid igenom min vilja och till varje pris.

Tävlade agility och freestyle med hundarna, kaninhoppning med kaninerna.

Har socialfobi och lågt självförtoende i alla sammanhang utom i stall och på tävlingar. Hade ätstörningar förut.

Katträdd (jobbar på det, med framsteg)

Vill bli obducent (dissikera människokroppar) Man får ju tydligen inte skära i de som lever?

Innan jag var simkunnig dök jag i pooler på 3meters djup för att "apportera" upp vattendunkar vägandes 5kg, med en livrädd mamma på kanten haha.

När jag var liten tillverkade jag ett eget akvarium på mitt rum för att återväcka tvättsvampar, sånna man har i duschen. Det höll dock på att bli vattenskador då det inte var lika tätt som jag tänkt mig.

Tills för ett par år sedan trodde jag att spagetti växer på träd typ som ris gör fast ris växer på buskar.

När jag var liten målade jag ena kortsidan på vårat tegelhus med kål, tyckte det var dags för en förändring.

Fram tills att jag var 4år stod jag helst bredvid hunden och åt hundmat ur hans skål.
2007

Datum: 2010-07-08 ~ Tid: 16:14:46
Ngn av er som känner igen hästen på bildena? För er som inte gör det så är det 3år gammla bilder på Braven när hal deltog i en träningstävling. Han är sig inte så lik men självklart lika söt <3Foto: Thea Bisander

Åsikter

Datum: 2010-07-08 ~ Tid: 14:37:43

Igår skrev jag ett inlägg om att jag tänker ta upp Claudia som storhäst. Folk börjar på en gång att skriva onödiga saker och lägga pikar.

VARFÖR undrar jag då? Är det ren avundsjuka eller varför går man in på någons blogg och skriver elaka saker? Ni klagar på mig och Linn när vi skriver vår åsikt om till exempel travare. Då blir det världens liv, anmälningar hit och dit och uthängningar i andras bloggar, för sånt får vi ju absolut inte göra.
Men vad ger då er rätten att kommentera rent ut sagt elaka och personliga saker i vår blogg, när vi själva inte får uttrycka våra åsikter?

Jag säger inte att ni inte har rätt att skriva eran åsikt, tvärtom så är det bara roligt, men då kan ni inte heller säga att vi inte får det.


Dressyrprogram

Datum: 2010-07-08 ~ Tid: 12:45:58

Ska sätta mig och plugga in LA:6 nu har faktiskt inte tävlat det programmet någon gång hittills, har aldrig vart på ngn ponnytävling där klassen ingår.


Är det inte konstigt att det nästan alltid är samma program på lokal nivå för ponny och sen nästa steg samma klasser på reional och ytterligare ett steg alltid samma klasser på nationell nivå? Det borde vara mer variation hur många vill rida LB:1 20grr om året lixom? Samma på storhäst fast oftast är det lite olika andra program för storhäst än för ponny. Tex på lokal ponnydressyr är det LB:1 & LA:1 och på lokal storhäst är det LB:2 & LA:3, storhästar har oftast lång bana är väl för  att dom är större? Dom har oftast roligare innehåll i sina program också, men lokal ponnydressyr är ju mest till för ungponnysar och orutinerade ryttare att få en bra/lätt start innan de går upp på regional nivå.


Men visst vore det roligare om det inte är samma program på alla tävlingar?

Claudia som storhäst?

Datum: 2010-07-07 ~ Tid: 22:47:43
Eftersom att Linn la upp ett inlägg om Braven, och många frågar också om vad jag ska göra med Claudia efter mitt sista ponnyår, som är 2011.

Har hela tiden känt att jag vill fortsätta att jobba vidare med henne även efter ponnytiden. Med tanke på att hon är en väldigt svårriden enmansponny som tar lång tid att rida in sig på. Det var precis innan skadan inträffade som jag kände att vi verkligen hade hittat varandra ordentligt, och då hade vi jobbat tillsammans i 1,5 år.
Efter skadan kommer vi ju att ligga ca 1 år efter i utbildningen, och jag känner att vi kommer att ha haft alldeles för kort tid tillsammans.
Hon kommer även att bli svårsåld eftersom att hon är ett svårridet äldre sto och har varit skadad. Sen har jag fäst mig alldeles för mycket vid henne för att kunna lämna henne vidare till någon annan.
Jag vill helt enkelt slutföra mitt arbete, så det är i princip bestämt att jag kommer att ta upp henne som storhäst och förhoppningsvis kunna starta MSV tillsammans om ett par år när vi blivit säkrare tillsammans :)
Men först har jag ju ponnyåret 2011 att se fram emot och hoppas på framgång!Teknikövning?

Datum: 2010-07-07 ~ Tid: 21:07:00

Har tänkt hoppa i morgon, och vill gärna ha lite tips på bra och roliga teknikbanor av seriösa hoppryttare alltså inte en LD-bana bestående av två hinder på långsidan ett på diagonalen osv… Tacksam för svar :)


Kotor

Datum: 2010-07-07 ~ Tid: 19:22:48

Många kommenterar ofta på våra ridbilder att hästarnas kotor är veka, i trav och galopp.
Det är stor skillnad mellan att ha veka kotor, och att ha rörliga kotor.
Det är bara genom stillbilder man kan avgöra om kotorna är veka, stumma eller korrekta.


Vi hittade en bra exempelbild som visar tydligt hur veka, normala & stumma kotor ser ut.Från vänster: Rörelsebild på Claudias kota och en stillbild. Samt en rörelsebild på Bravens kota och en stillbild.


Klåda har rörliga kotor men åt det stumma hållet. Braven har rörliga kotor men de är också ngt åt det stumma hållet. På en rörelsebild ser bådas kotor veka ut men det går som sagt inte att avgöra hur kotorna är på en rörelsebild.


Håller ni med eller har ni en annan åsikt i så fall vad?


Ny Flugspray

Datum: 2010-07-07 ~ Tid: 17:47:58
Jag har köpt en ny flugspray åt Claudia som tydligen är den ända som hjälper mot bromsar, den funkar kanon och kan lätt rekomenderas.


Dödsseriösa bilder...

Örebroare?

Datum: 2010-07-07 ~ Tid: 17:37:54
Haha vi har spårat några ip-adresser, Örebroarna verkar vara de som är på krigsstigen? ;) Hur kan det komma sig?

Powerking åt folket!

Datum: 2010-07-07 ~ Tid: 16:40:50

Hahaha såhär överlever vi våran dag, vårat lilla överlevnadskit består av många powerking, mkt godis och ett gäng värktabletter ;) Hur överlever ni dagen?Till salu?

Datum: 2010-07-07 ~ Tid: 13:20:59

Börjar rent ut sagt bli förjävla trött på alla som tjatar hela tiden om Braven, om är han till salu, ifall de får köpa honom, eller om jag ska tävla honom som storhäst. Jag tkr det är att visa orespekt att fråga om så privata saker!  Tror de själva att när dom är 10år och precis har börjat rida utan ledare för köpa min ögonsten, bara för at dom tkt han är söt? Han ska till en ryttare som sattsar på SM-medaljer med sikte mot EM & NM, med seriöst sattsanden föräldrar som backar upp.

 

Tänkte hur som helst berätta lite kort så att ni slipper fråga. Detta är mitt sista ponnyår och allt jag gör när jag rider baseras på att höja tävlingsprestationerna. Så om jag rider ut eller hoppar försöker jag hitta bitar i det som gör nytta för mig/Braven när vi tävlar dressyr. Nästa år får jag alltså inte tävla med honom, och jag kan verkligen inte tänka mig eller liv när jag bara slapprider även om jag tränar så har jag ju inga mål eller ngt att eftersträva eftersom jag inte får tävla. Många frågar om jag ska ta upp honom som storhäst och svaret är då nej, han skulle kunna gå MSV bra och så där men jag vill mer än så, och det känns orättvist mot honom att ta ifrån honom chansen att vara en av Sveriges bästa ponnysar (vilket han troligtvis blir när han växer till sig och mognar). Jag letar ju som sagt efter en granprix häst men har även börjat hålla ögonen öppna för unghästar OM de har extrem gång vill säga, som jag i så fall kan utbilda själv. Det är bara så himla orättvist jag VILL ju inte sälja Braven utan fortsätta tävla honom (som ponny) nästa år åxå :/ Tkt att jag kan få dispans för att han är riden under så kort tid av sitt liv x) (2,5år av 7år) Nejdå skojade bara. Men Ingrid och jag önskade att vi kunde byta årgång hon ska ändå ha kvar Claudia och tävla som storhäst när hon blir överårig.


Så nu vet ni i alla fall att jag tyvärr kommer att sälja honom så småningom fasten jag igentligen inte vill, och valet är mitt.

Halloj

Datum: 2010-07-07 ~ Tid: 11:36:50

God förmiddag


Jag kom nyss hem från stallet jag var uppe och gav Lego & Brave frukost, medans de åt så mockade jag boxen och gjorde klart stallet. Släppte sedan ut Lego i hagen och red ut en sväng på Brejvis. Det finns tyvärr inga sand- eller skogsvägar samt inga gärden eller liknande utan bara grusvägar att rida på. Nu när det har varit så torrt har vägarna blivit stenhårda så jag fick skritta mestadels av passet. Travde och red i kort galopp på gräskanten en liten bit men jag vill inte riskera att underlaget blir för hårt, jag tänker på häst i första hand och inte bara på vad jag vill. Tkr det är fruktansvärt illa när det går ut över hästen om ryttare är oseriös/okunnig, tex om hästen är halt och man hoppar dag efter dag i vilket fall, det är inte okej! Går inte skadan över SKA man kolla upp hoss veterinär, har man inte råda att göra det ska man inte ha häst! Har man en häst så måste man vara beredd på oanade utgifter. När jag slutligen skulle släppa ut honom så var det bara 2dm vatten kvar i hinken så jag fick konka på vatten och knöla ett bra tag.

 

Just det ja! Min röst låter INTE som på videon i verkligheten haha xD


Den efterlängtade Vloggen!

Datum: 2010-07-07 ~ Tid: 02:01:15
HAHAHA VI BJUDER SOM FAN! x) Se den med en nypa ironi ;)Haha ni lär ju inte missa GUMMIRUMPAN!

Exteriörens påverkan

Datum: 2010-07-06 ~ Tid: 19:18:01

En korrekt exteriör är grunden för att hästen ska kunna utföra det jobb vi har avlat fram den för.
Från första början är hästar varken till för att ridas eller köras, men vi har med tiden utvecklat aveln för att underlätta för både häst, ryttare och kusk, inom alla grenar och inriktningar. Men det betyder inte att de inte kan utföra arbete av annat slag än det de är framavlade för, men en korrekt exteriör undelättar enormt.

En häst som är byggd i "nedförsbacke" det vill säga med korta ben (speciellt framben), lång rygg, lågt ansatt hals, rak överlinje (den såkallade taxmodellen) har svårare för att sätta under sig,  samla sig, och att bära sig i en korrekt hållning och form. De har lätt för att bli markbunda när de har korta framben, vilket kan resultera i förslitningsskador. En häst med för lite utrymme mellan atlaskotan och käkbenet har svårare för att ge efter i nacken då spottkörteln blir klämd. Detta är ett exempel på dressyrhäst med felaktig exteriör för sitt syfte som försvårar för både häst och ryttare. En korrekt exteriör gör att hästen oftast håller bättre och längre, om den rids och sköts korrekt vill säga. God ridning kan komplettera en dålig exteriör.

En häst som istället är byggd i "uppförsbacke" har mycket lättare för att naturligt sätta under sig och bära sig med en välvd överlinje. Det som underlättar mest i ridsyfte (dressyr) är en långbent häst med kort rygg och relativt kort hals, bra ansatt hals, bogrörelsefrihet, ganaschfrihet (man brukar likna utrymmet med minst tre fingrar), luftiga gångarter med schvung och god taktkänsla.
Även om en häst är korrekt byggd kan den vara felskolad och därmed försvåra ridningen i vilket fall.

Vi har valt att ta dressyrhästar som ett exempel, eftersom att vi är dressyrmuppar :) Bara för att en häst är framavlad i dressyrsyfte behöver inte det betyda att man använder den inom den disciplinen. Psyket på ryttare och/eller häst kanske är mer lämpat för en annan gren. Det är samma princip i alla discipliner, de är avlade för sin gren och kan både ha en korrekt och felaktig exteriör inom sin gren.
Vi påstår inte att en exteriört felaktig häst inte kan hävda sig bland de "korrekt byggda", men det underlättar såklart med en bra exteriör. Vi båda är mest förtjusta i den långbenta hästen med kort rygg.

Linn har till exempel haft en ponny, med såkallad felaktig exteriör, men vart lika förtjust i honom för det. Han gick långt över sin förmåga med tanke på hans exteriöra svårheter, så saker är till viss del möjligt ändå. 
Allt ligger inte i utséendet, det är individen som räknas.

Vi påstår absolut inte att våra hästar är av rätt exteriör för användningsområdet. Vi kan se både för- och nackdelar.

Vilka ser ni? Vad skulle kunna förbättras och vad är bra?Verona

Datum: 2010-07-06 ~ Tid: 18:04:00
Bilder på mig och Verona från dagens dressyrpass.
Verona är en 8 årigt sto och korsning mellan arab, trakehner och halvblod.


Foto: Linn

?

Datum: 2010-07-06 ~ Tid: 15:20:11
Många vill se en videoblogg, VI KÄNNER PRESSEN. Vad vill ni se ? :D

Övningskörning

Datum: 2010-07-06 ~ Tid: 13:52:29
Åkte med pappa till nobellhalles stora parkering och övningskörde idag, gick riktigt bra får jag lova att säga. Ska troligtvis gå en intensivkurs på ngn bilskola så att jag kan ta körkortet i sommar (fyller om 2 veckor). Lagade även kvällsmat igår, börjar känna mig hyffsat vuxen nu (ibland), speciellet om man jämför med vissa som ska föreställa vuxna men better sig som småbarn x) Ska låta moppen ladda lite till (elmoppe) sen ska jag åka till Ingrid :D


Tack !

Datum: 2010-07-06 ~ Tid: 13:03:18
Tack Emma Persson för hjälpen med headern och smådetaljerna till bloggen!
Besök hennes blogg på www.mackvack.blogg.seVideoblogg?

Datum: 2010-07-06 ~ Tid: 11:40:51
Vad skulle ni säga om en videoblogg lite senare idag?

Brist på fantasi?

Datum: 2010-07-06 ~ Tid: 00:29:24

Vi uppskattar jättemycket att ni gillar våran blogg, verkligen gulligt! Men det går till överdrift när man inte längre kan skriva ett inlägg eller komma med en idé, utan att det görs ett/flera nästintill likadana som våra på andras hästbloggar...


Hökörning

Datum: 2010-07-06 ~ Tid: 00:03:50
Vi körde in 100 balar hö till Braven igår, ränkade dem noga så att man vet när och hur många som försvinner. Fick även ett bra tips av en person att fota höet varje gång jag tagit, och kolla nogrant hur jag lägger det så att jag ser när ngn tar av det. Är trist att man inte ska kunna lite på folk, har ni råkat ut för liknande i era stall? Nog om det, höet var i alla fall jätte fint och grönt :)Trött på ATG

Datum: 2010-07-05 ~ Tid: 17:34:28
Jag var ju som sagt inne till ATG på återbesök med Claudia för snart en vecka sedan.

Första gången vi var där, alltså 29 april. Då kallade veterinären skadan för en "lindrig senskada som redan börjat läka". Han skrev också ut ett intyg där han rekommenderade skritt under sadel, 20-30 minuter varje - varannan dag.
Claudia var alldeles för pigg för att sitta på, så jag lyckades bara skritta henne barbacka ett par hundra meter, 4 gånger under denna tvåmånadersperiod. Tur var väl det !
Och så förra veckan när vi var där igen, då kände veterinären varken igen mig eller Claudia, han hade slarvat bort journalen, hade ingen aning om vilken skada hon hade eller hur den såg ut sist på ultraljudet.
Efter att ha tittat på ultraljudet en andra gång konstaterade han att skadan var i "normalt läkningstillstånd", som det ska se ut efter två månader när man har en allvarlig senskada, och att det är en läketid på ca 1 år. JAHA!?
Han sa även att jag får börja skritta henne under sadel om minst en månad, även fast han första gången sagt att jag kunde göra det på en gång?? Påpekade det och det visste han inte riktigt vad han skulle säga om.
Tänk om jag nu suttit på henne varje dag och orsakat mer skada med min tyngd på henne!?!?
Jag förstår att det självklart är svårt att komma ihåg alla som kommer till kliniken, men något minne bör man i alla fall ha, eller framförallt en journal så att man kan kolla upp vad problemet var/är.

Hade laserbehandling på senorna idag igen, och equeterapeuten sa att det kan inte vara möjligt att hon ska behöva skrittas två månader till så fin som hon är i benet ändå. Svullnaden håller sig stabilt nere och går bara upp ytterst lite om det har varit jättevarmt utomhus när hon gått med lindor, men det är ju förståeligt.
Inte nog med det så påpekade hon att veterinären inte ens rakat bort pälsen där förstärkningsbanden till djupa böjsenan sitter!? Och jag har ju inte tänkt på hur veterinären rakat benet, man antar ju att han gör sitt jobb rätt, det är ju ändå han som är den som ska kunna, inte jag.

Vilket seriöst intryck jag fått av Färjestads ATG klinik nu! Åh, det är ändå tusenlappar per besök man lägger ut på detta, så får man inte ens en ordentligt bedömning. Illa! Härmed åker de på en stor diss. Det känns som att de rekommenderar återbesök om och om igen bara för att tjäna pengar på en !?

Så för att få bukt med detta nu, och en seriös bedömning, så har vi bokat tid hos en av världens bästa veterinärer som kommer till Sverige om 4-6 veckor. Så får han avgöra skadan. Kommer kännas mycket bättre att få en proffesionell bedömning, även om resultatet blir positiv eller inte.
Man lägger ändå ut mycket tid och pengar på sin häst för att hålla den frisk och kry, då är ändå en bra veterinärbedömning ett måste!


(Ej Claudias plåtar)


Sponsring

Datum: 2010-07-05 ~ Tid: 16:20:17
Blev sponsrad med det här schabraket idag, snyggt och stilrent. Affärens ägare hade hört talas om mig att jag är framgångsrik i dressyr och nyligen kvalat till SM så de frågade om jag ville ha schabraket och i gengälld ha det på SM om jag kommer med :)


Bio

Datum: 2010-07-05 ~ Tid: 15:13:53
Ska gå iväg och se eclipse i kväll med Malin och Ingrid. Förväntningarna är höga, har nämligen läst alla böckerna och dom är obeskrivligt BRA! Läs dem om ni inte redadn har gjort det, själv har jag läst dem flera ggr nu x)


Gissa vem som får hoppa? :D:D

Datum: 2010-07-05 ~ Tid: 13:54:45
Idag var vi inne till ATG i Örebro på återbesök och han var helt 100 igen så vi får börja hoppa på en gång Wiiiii! Ska göra det nån dag här i veckan, först ska jag rida några lätta och lugna pass det behövs nog efter en så späckad helg som denna och med tanke på värmen som varit! Sen blir dock ganska låga hinder eftersom han inte bör ta i onödigt mkt med bakknäna men det spelar mig ingen roll bara jag får hoppa :D Jag har nämligen inte hoppat sedan hopptävlingen den 24 April! :O Han kommer nog också bli väldigt glad^^


Såhär ser det ut när en orutinerad unghäst hopptävlar x) Foto: karin Lindh

Bloglovin

Datum: 2010-07-05 ~ Tid: 00:57:40
Nu kan ni följa oss med Bloglovin!Vi har även uppdaterat kategorierna så det blir lättare att hitta specifika inlägg från Ingrid/Linn, eller gemensamma inlägg.


Claudia och Braven

Datum: 2010-07-04 ~ Tid: 22:51:54
Blokland's Hoeve's Claudia

Född: 4 juni 1994
Kön: Sto
Ras: Welsh partbred
Färg: Står som svart i holländska passet och mörkbrun i svenska. Föredrar att säga svart, haha!
Utbildningsnivå: LA dressyr, LB hoppning. Vi har lagt hoppningen lite på is och satsat mer på dressyren, men hon älskar hoppning och skulle kunna gå långt, så hindergalen som hon är.

E: Bokkesprong Czardas
U:Blokland's Symphony
UE:Bright Moon xx

Claudia är ett väldigt trevligt sto med en stor personlighet. Hon är dock svårriden men jättehärlig när hon släpper till. Hon har mycket utstrålning och älskar att visa upp sig. Speciellt när kameran kommer fram, haha! Claudia stänger ibland in sig i en liten bubbla och reagerar inte på omvärlden, och tycker ofta att hon är den som bestämmer :)Brave Heart

Född: 25 Maj 2003
Ras: 50% welsh av cobtyp & 50% Morganhäst
Färg: Mörk isabell
Utbildningsnivåer: FEI dressyr & LA hoppning

E:
Henfynyw Tywysog
U: Ekens Anemone
UE: Isaksbos Jeronimo


Braven är en riktig humörhäst och gillar inte att bli tillsagd då blir har förnärmad och ger gärna igen lite. När han är på bra humör är han helt otrolig att rida, så känslig gör hjälperna att det är som

tankeläsning. Han är otroligt ridbar när han släpper till, väldigt mjuk och luftig. Senast i morse rymde han 2ggr så han är en liten buse också!Hej

Datum: 2010-07-04 ~ Tid: 18:24:35
Är hemma från tävlingen nu och det gick inte så där himla bra, fick ett snitt på 60,??% i första klassen FEI's Lagtävlansprogram.

Domare H Jenny Engström gav: 59,72%
Domare: C Agneta Aronsson gav: 56,94%
Domare M Ulf Wilken gav: 64,44%


I andra klassen strulade han ännu mer och gick inte fram för skänkeln då petade jag till lite med sporren och oj så förnärmad man kan bli då! Han gjorde två rejäla bakuter för att visa vad han tyckte om sporren x) Så i den klassen fick vi endast 58,??% i snitt, det var FEI's Mästerskapsprogram med globenkval.

Blir nog skönt för honom nästa helg att tävla några lätta klasser(LA:4  & LA:6) i stället, för det verkar som han har det lite rörigt i huvudet just nu. På framridningen till andra klassen var han nämligen helt underbar och sen inne på banan stängde han av och vart både matt men även sprining, vet att det låter konstig med det är vid olika moment i programet som han better sig olika. Det jobbiga är att få fort jag hjälper/rättar honom så får han en lite taskig attityd som: Jag vet bättre än dej, och börjar i stället vrånga sej :S

Domare H Gertrud Carlgren gav: 58,16%
Domare C Johan Ekenberg gav: 60,26%
Domare M Anders Karlsson gav: 58,16%


Men det hjälper ju inte att älta detta i efterhand så jag ska bara se framåt och försöka få till en härlig ridkänsla nu i veckan och nästa tävlingshelg i stället (Y)


Bilder från gårdagen

Datum: 2010-07-04 ~ Tid: 15:21:29Linn och Braven


Linn och Braven


Sofia Genne och Mahjong


Sofia Genne och Mahjong

/Ingrid

Eran åsikt?

Datum: 2010-07-03 ~ Tid: 21:07:35
Vi ska vara helt neutrala denna gång. Vi är endast intresserade av att höra eran åsikt angående ridtravare. Både för- och nackdelar! Det är kul att få en uppfattning från båda håll, det kan hjälpa så att man får förståelse för allas parter.

Fritt fram!


Svar från frågestunden

Datum: 2010-07-03 ~ Tid: 20:33:09

Hur stor är Brave Heart?
Han är en d-ponny på 145 cm.

Hur vart ni kompisar och hur länge har ni varit det ? :)
Vi har tävlat för samma klubb i väldigt många år men lärde känna varandra för ca 2 år sedan genom bilddagboken.

Var har du köpt din kavaj ingrid?
Den är specialbeställd från Tyskland.

Har ni några bra tips på mjukgörande övningar?
Sidvärtsrörelser som skänkelvikningar, öppnor, slutor, tempoväxlingar och volter.

Hur långa är ni?
Linn: 166,5 cm
Ingrid: 177 cm

Ska du börja tävla Brave Heart bland storhästar eller hur ska du göra? :)

Nej, han hävdar sig bäst bland ponnysar och jag letar efter en Grand Prix häst.

Hur ser en vanlig vecka ut för era hästar? Under tävlingsterminen alltså :)
Det beror helt på vad vi känner för just den veckan. Det kan se helt olika ut.


Hur lindar ni era hästars ben? :)
Börjar på mitten, lindar bakåt, går neråt, sen uppåt och avslutar högst upp med spännet på utsidan.

Om du skulle växt ur Braven, hade du då sålt honom eller behållit honom ?
Jag har redan växt klart, och är ju aningen lång på honom men det är inget han tar skada av.

Hur många gånger i veckan rider ni ?
Det beror på vad man känner för och hur man tycker att hästen känns. Vi rider även andras hästar ibland så då blir det fler gånger.

Linn: Vad har du för transport när du kör till tävling? :)
En svart Christ Comet med sadelkammare och krubbor.

Jag rider ett D-ponny sto på 8 år, hon är jättehård i munnen, kan inte samla sig ordentligt, och vill man göra skänkelvikning eller något sånt så ökar hon traven.. Vad kan jag göra för att få henne mjukare,och sänka sig lite?
Börja med att rida ponnyn i låg form till den blir stark nog att bära sig i den högre formen. Rid hästen lite överdrivet ställd tills den släpper efter och blir mjuk, och i ett något högre tempo, det underlättar för att hästen ska kunna släppa efter.

Vad är ert mål 2010? J
Linn: Att komma med till SM. Njuta och ha kul, eftersom att det är de sista tävlingarna.
Ingrid: Att få en frisk ridbar ponny. Får säga att målet 2011 blir debutera LA:P1 med bra känsla.

Vad vill ni bli när ni blir vuxna?
Rika?

Går ni på gymnasium? Isf, vilket program går ni? ^^
Linn: Kvinnersta, lärling-häst.
Ingrid: Lillerudsgymnasiet, NV-häst.

Varför började ni blogga? ;)
För att alla tjatade så och nu har vi insett att det är riktigt roligt (Y)

Vilka/vilken blogg läser ni regelbundet?
Kissie, Gaybloggen, Kenza, Blondinbella, Foki, Paow, Dessie, Svenskadressyrbloggen, Absolutgenne.

Vad föredrar ni, hingst, sto eller valack?
Linn: Hingst och valack, ston är märriga. (Tyvärr är Braven  ändå en humörhäst)
Ingrid: Sto, tycker de har en rolig och lite smått störd personlighet :)

Vad är eran favorit maträtt?
Allt med socker och fett.
Linn: Oxfile, fläskaré, sallad, subway, pizzahut, mcdonalds, skaldjur.
Ingrid: Mcdonalds, subway, pizza, tacos, pannkakor, powerking.

Ska man sitta på ett speciellt sätt när man ska sitta ner i traven?
Man ska sitta avslappnat i en lodrät sits och rida i takten.

Tips på hur man kan få bort damm utan att behöva tvätta den med schampo?
Ta bort dammet med en fuktig trasa och dränk pälsen i glansspray.

När ni rider, brukar ni lunka ut en sväng i skogen och ta't lungt eller är de bara dressyr på banan som gäller?
Vi varvar all ridning.

Vad heter märket på era dressyrsadlar och ungefär hur mycket kostade dom?
Linn: Harry Dubbs, True Bit. Nypris 25000-30000kr.
Ingrid: Ken Taur Electra. Nypris 22000kr.

Om ni fick en "känd häst" vilken skulle ni ta? o varför?
Totilas! Varför kan ni säkert lista ut själva.

Vad gör ni om tio år? :)
Har det förhoppningsvis gott ställt med fina tävlingshästar.

Vad tycker ni är det roligaste med dressyr och hoppning? :)
Dressyr: Samspelet mellan häst och ryttare, genom mjuka signaler.
Hoppnig: Metrarna innan hindret och språnget.

Varför tog ni bort hiss och diss inlägget???

Någon verkar ha tagit illa upp och anmält inlägget. Det blev borttaget av blogg.se.

Vad är det viktigaste för er när ni rider?
Att hästen är mjuk, eftergiven och sätter sig på bakbenen och är lätt i framdelen. Hästen ska vara framme för hjälperna och uppmärksam.

Vilken är eran idol/idolhäst/insperationskälla?
Edward Gaal och Totilas. Trots att han klär sig i en osmaklig kavaj vid vissa tävlingar.

Vilken färg tycker ni passar bäst till en svart ponny?
De är snygga i alla färger, men snyggast i vitt och minst snygga i svart.

Vad får du betala själv till din häst?
Linn: Har fått betala köpkostnaden av hästarna och sadlarna. Annars betalar mamma allt om hon inte ogillar något för då får jag köpa för egna pengar.
Ingrid: Mamma står för de stora kostnaderna. Jag står för stallhyran och den mesta utrustningen.

Kan ni rekommendera något bra schampoo som är lätt att tvätta ur ? :)
Fiebing Horse Salon & Conditioner schampoo, Foxfires och Sjöhagens glansspray.

Jag har ett russ, och när jag rider med sadel åker bara sadeln fram =(
Jag har ridit barbacka i typ 3 månader nu! :o
Okej .. några gånger har jag lagt på sadeln, och den inte åkt fram lika mycket.
Dock har det blivit bättre att sitta med sadel på henne nu, för att hon tappat sin vinterpäls, men det känns fortfarande inte helt bra, tacksam för svar.
Prova ut en passande sadel hos en sadelmakare. Har du inte möjlighet till det kan du köpa en svanskappa.

Rider ni era hästar varje dag i veckan, eller har dom någon vilodag/skrittdag? :)
De har en vilodag/skrittdag minst en gång i veckan, och även några slappa dagar med lättare ridning om det behövs.

Linn: Brukar du ge dina hästar (i det här fallet Braven) ett sommarlov? Som en vila under sommaren? Eller brukar du rida igenom mer eller mindre hela sommaren? :D
Han har haft lite vila men det anses bättre för hästen att även under betet ridas som vanligt pga av att de blir understimulerade. Dom är till för att vandra många timmar per dag, inte för att stå och äta sig feta. Det gör bara skada.


Tävlings resultat

Datum: 2010-07-03 ~ Tid: 17:27:29
Idag gick det bättre i alla fall vart inga direkta missar men i slutet av galoppen var han inte sådär mjuk och eftergiven som jag vill ha honom. När jag travade av honom var han så mjuk att jag kunnde ridit med sytråd i stället för tyglar så han var nog bara lite spännd på banan, synd det. Men i morgon är åxå en dag (Y) :)

Procenten blev 63,8% i snitt
Domare M Gertrud Carlgren gav: 63,33%
Domare C Christina Strand gav: 63,33%
Domare H Anette Nilsson gav: 64,72%
Bråttom ...

Datum: 2010-07-03 ~ Tid: 09:02:59
Börjar få lite bråttom nu, ska upp till Valåsen och möta Linn för att följa med henne på dagens nationella tävling i Karlstad. Håll tummarna för henne nu!
Glöm inte bort frågestunden, ni har hela dagen idag på er också att komma med fler frågor :)En nyfiken Claudia imorse, som vanligt står hon och tittar på mig i stalldörren när jag mockar, och ser så allt går rätt till ;)Älskar att ha en skitlucka i boxväggen!

Ha en bra dag så hörs vi ikväll!
/Ingrid

Dressyrprinsessan?

Datum: 2010-07-02 ~ Tid: 23:58:35

Nämen titta vad hittade, fick höra talas om ryktesvägen. En vuxen person som jag knappt vet vem den är har tydligen utnämnt mig till Karlskogas dressyrprinsessa? Haha lustigt, ser inte mig själv som ngn stjärna precis men det gör tydligen hon med ett sting av avundsjuka med tanke på att hon skrev som hon gjorde i sin blogg? Jag råkade komma med i ridsport när jag kvalade till SM. Är man inte ens en gnutta framgångsrik när man tagit en helt outbildad ponny på 2,5år till SM…?

Tkr faktist det är lågt att bli påhoppad såhär av en vuxen människa utan att ha gjort ngt.


Tävlingen :(

Datum: 2010-07-02 ~ Tid: 22:15:08
Vart ska man börja...från första till sista uppridningen tror jag inte vi lyckades utföra ngt av värde :/ Han krånglade med bettet gick runt och tuggade konstigt på det och slängde lite med huvet, och var allmänt spännd. var en hel del flugor/bronsar som han blev irriterad av åxå ska ta med medel mot dem i morgon iaf.

Fick helt okej procent med tanke på hur illa det gick:
Domare H Christina Strand gav: 56,67%
Domare C Barbro Lindström gav: 58,61%
Domare M Gertrud Carlgren gav: 62,22%

Hoppas att han är som vanligt i morgon (Y)Önskeinlägg, frågestund!

Datum: 2010-07-02 ~ Tid: 21:38:00

Varsågoda att ställa alla frågor ni kan komma på!
Vi svarar på dem imorgonkväll, så ni har fram till dess på er :)


Hej i värmen !

Datum: 2010-07-02 ~ Tid: 20:36:51
Idag har vädret varit helt underbart, så jag har spenderat dagen på stranden med härligt folk.
När det börjat svalna lite åkte jag ner till ridskolan och red ett dressyrpass på Verona. Verona är en liten storhäst som jag red under min praktik, och ska fortsätta att rida endel eftersom att Claudia inte är ridbar.
Till en början var hon inte helt samarbetsvillig. Hon har svårt att acceptera att hon ska gå fram för skänkeln samtidigt som jag ska ha ett lätt stöd i tygeln, så hon protesterar genom att stanna och studsa på stället, samtidigt som hon slänger upp huvudet mot ansiktet på ryttaren.
Man får rida henne väldigt mycket framåt, eftersom att hon går med handbromsen i. Jobbade bara på rakt spår i alla gångarter i dag för att få henne att hitta energin framåt, och även endel lösgörande sidvärströrelser. Efter ett tag slappnade hon av mer och travade och galopperade på mer energiskt, med stöd i tygeln och lyssnade mycket bättre på hjälperna.
Jag ska rida Verona varje dag i en vecka framöver för att starta henne i dressyr nästa helg. Hon är aldrig startad förut så det ska bli spännande att se hur det går.

Tänkte passa på att tipsa om ett par superbra underläggspaddar från Mia's som jag köpte på Färjestad rid- och travshop i förrgår. Jättelätta och smidiga att ha under fleecebandage. De formade sig jättebra efter benet och blev inte alls sådär "knöliga" som vissa paddar har en tendens att bli. Gillar att utsidan var i fleece och insidan i teddy.
Det fanns jättemånga färger att välja bland, men jag valde mellan dessa snorgröna och chockrosa.


Mia's paddar, 30kr/st.

God morgon/middag

Datum: 2010-07-02 ~ Tid: 11:42:49
God morgon eller middag beror på hur länge ni vart uppe så klart, hoppas allt är väl med er.

Själv har jag just börjat bete mig som en människa igen, gick upp alldesles för tidigt för att fodra morgon till Braven. Han tyckte nog närimot att jag var uppe för sen för han slängde bokstavligen i sig maten haha.

Ska ju tävla sen ikväll och tänkte att jag kunnde skriva lite kort om hur jag hittils förberett Braven idag och vad jag ska göra mer.Släppte ut honom i sjukhagen precis utanför stallet(finns inget dam eller lera i den) medans jag mockade extra nogrannt vände på hela boxen och tog ut allt som var fuktigt och fyllde även på med ny torv(brukar göra det för att han ska bli mindre skitig när han rullar sig eftersom han schamponeras inför tävlig)

Sen schamponerade jag honom. Vilket han visade starkt missnöje vid, inte så att han försöker gå i väg eller skrapa utan det är hans uttryck som visar så tydligt att han inte gillar det. Tar alltid det vita på benen och svansen 3grr när jag schamponerara. Har hittat ett svinbra shampo minns dock inte vad det heter just nu...men det är blå/grön-skimmrande och är rena avfettningsmedlet haha, det gör det vita ännu vitare och är även skonsammt för huden på hästen.

När han är färdigschamponerad drar jag av med en svettskrapa och torkar det vita på benen med en handduk tills det är snustort då sprutar jag på glansspray, på så sett fastnar inte torv eller annat skräp. Spryar även över kroppen(är noga med att inte få i manen det försvårar knoppningen) och tar extra mkt i svanen borstar ute den och fläter den så att det inte ska bli så mkt skräp i den och så blir den extra fluffig när man borstar ut den sen.

Gick med honom på promenad och betade, dels för att han ska få röra på sig och för att han ska torka. Sen ställde jag in honom i boxen med hö.

Nu ska jag putsa sakerna, tkr igentligen att man bör göra det dagen innan men jag hade tydligen inte sakerna hemma så det fick bli idag i stället, mot min princip men men.

Sen ska jag åka upp och ge honom luch och fläta manen. Jag brukar göra flätorna först och precis innan man ska åka till tävlingsplatsen så rullar jag upp dem till knoppar då hinner dom inte bli förstörda. Gillar när knopparna är hårda och runda, dom får inte dallra! Tkr helheten är väldigt viktig allt ska se fräsht, helt och rent ut :)

 

Roligare läsning ...?

Datum: 2010-07-01 ~ Tid: 22:22:19
Gokväll!

Vad skulle ni vilja läsa om? Kom med förslag, så att vi kan göra läsningen roligare och mer intressant :)


Claudias skada

Datum: 2010-07-01 ~ Tid: 17:27:04
Berättade lite i mitt tidigare inlägg om mig själv och att Claudia är skadad, jag har även skrivit lite om det på min bilddagbok, alla har nog inte sett det så jag tänkte berätta lite mer ingående om det här i stället.

Claudia skadade sig som sagt i våras, det är oklart hur men troligtvis hände det i transporten, då hon tappade balansen helt och började vingla mycket och slå högt med frambenen upp mot bommen. Det konstiga var att det bara hände i vänstersvängar, hur långsamt vi än körde.
Efter detta uppkom en svullnad i vänster framben, men visade ingen hälta eller smärta, så jag anade att det kunde vara på grund av en smäll eftersom transportskydden var trasiga. Svullnaden gick ner endel och jag red på litegranna. Efter ett tag började svullnaden gå upp igen men hon var fortfarande inte halt eller ömmade. Jag lät henne vila och gick ut på promenad med henne och svullnaden gick ner igen. När hon sedan blev stillastående gick svullnaden upp endel, och sedan ner när hon rörde på sig.
Ringde och rådfrågade veterinär, och de sa att så länge svullnaden går ner när hon rids så är det ingen farlig svullnad, vilket den också gjorde. Jag red lite lätt under ett par dagar men tyckte ändå att svullnaden var konstig eftersom att den alltid kom tillbaka under natten när hon stod i boxen.

Hade henne lindad, provade jodopaxomslag under 6 nätter ifall det skulle vara en infektion eftersom hon hade ett litet sår i huden på ytliga böjsenan. Det tog ner svullnaden men så fort jag slutade med det så kom den tillbaka. Så jag provade att böja henne, och hon markerade på vänster fram.
Bokade tid på Färjestads ATG klinik och fick tid ungefär en vecka senare. Sjävklart vilade hon tiden fram till veterinärbesöket.

Jag förklarade problemet för veterinären och han sa att det lika gärna skulle kunna vara en svullnad i huden, men eftersom hon markerade när jag böjde henne så ultrajudade vi henne för att försöka hitta skador på mjukdelarna.
Jag hade redan innan chansat på att svullnaden hade med djupa böjsenan att göra, så skadan borde vara där.
Och mycket riktigt, han kunde inte se en tendens till hälta eller ömhet när hon rörde sig, men hon hade en blödning och en bristning i djupa böjsenans förstärkningsband.
Vi fick rekomenderad vila varvat med skritt under sadel i 20-30 min per dag under 2 månaders tid. Han rekomenderade också att låta benet vara, så att det skulle få läka sig självt. Claudia var till en början för pigg för att sitta på och småtravade bara. Så det blev bara skritt för hand, satt på henne ungefär 4 gånger under korta små stunder utan sadel.
Jag provade ändå laserbehandling en gång i veckan under dessa två månader, och av det jag märkt så tycker jag att det gett resultat. Jag hade henne även lindad ute i hagen för att ge stöd åt senan, och smorde in båda frambenen med arnika varje dag. Promenerade även med henne på asfalt och grusväg varje dag.
Svullnaden gick ned jättemycket under dessa två månader, och jag ville verkligen ha en friskförklarad häst när vi åkte hem efter återbesöket, eftersom att skadan var såpass lindrig och redan hade börjat läka sig självt när vi var där första gången.

Igår hade de gått två månader och vi var inne på återbesök igen, veterinären tyckte att det hade läkt fint. Blödningen syntes inte men alla nya kollagen hade inte bildats ännu. Så ännu en gång fick vi 2 månaders rekomenderad promenering för hand, och ett återbesök i slutet av augusti ska planeras in. Mina förhoppningar om att Claudia ska vara frisk då är höga.

Jag kan inte speciellt mycket om ultraljud men under första besöket såg jag tydligt på ultraljudet att djupa böjsenans förstärkningsband var grumligt, alltså brustet och grått med en liten blödning som löpte som ett svart sträck genom det gråa. Igår såg det betydligt bättre ut, blödningen syntes inte och det gråa hade förvandlats till nya vita kollagen. Tyvärr var det som sagt inte tillräckligt tätt ännu, vilket betyder mer vila och promenad innan senan har återhämtat sig helt och är redo för belastning.

Eftersom att Claudia inte haft ont eller känt smärta av hennes skada så kommer svullnaden endast ligga kvar som en skönhetsfläck, även fast senan är läkt. På vissa hästar finns svullnaden alltid kvar och på vissa försvinner den med tiden, det är olika från häst till häst. Endel hästar visar inte ens svullnad när senan är skadad. Det är därför senskador är så luriga att upptäcka, ibland finns dom där utan tecken, men i de flesta fall uppstår svullnad, och även smärta hos vissa. Jag är glad att jag "upptäcke" Claudias skada i såpass god tid, och prognoserna för att hon ska bli helt återställd är mycket goda, nu det är bara tiden som avgör när.

Det lär dröja innan jag rider ett dressyrpass på Claudia igen, så under tiden får jag uppdatera om hur läkningen av skadan utvecklar sig istället för träningar mm.

Så var glada över era friska ponnysar och hästar, när oturen är framme kan det räcka med ett snedtramp så står man där med månaders vila och behandling framför sig, och det är verkligen inte roligt.


/Ingrid


Tackar!

Datum: 2010-07-01 ~ Tid: 16:45:24

Tack så mkt för hjälpen med headern och bloggdesingen Jonna Ohlsen ! Jättegulligt :)

WANT @ BDB
http://jonnaohlsen.blogg.se/


Dagen i all ära

Datum: 2010-07-01 ~ Tid: 15:00:14
Har faktist inte gjort så mkt idag, gick upp i morse för att följa Ingrid till moppen i garaget. Hon skulle åka och mata Clåda. Mamma hade redan matat Braven så jag gick och la mig igen och sov ett bra tag.

Hart vart en sväng hos läkaren också och nu sitter jag här och äter godis som vanligt tyvärr(har utvecklat ett starkt beroende) Inga tips på hur man får årdning på det?  Skulle igentligen klippa gräset men är fortfarande sjuk och matt i kroppen.

Ikväll är det kalas med släckten suck... Känns som jag börjar växa ifrån sånnt. När har man ett eget val om man vill gå eller inte?

Braven ska få en förtjänt vilodag idag. I morgon gäller det! Ska gå ner och putsa och packa inför i morgon nu.


Braven som bäbis, han var allt bra söt :')<3

Fototävling

Datum: 2010-07-01 ~ Tid: 10:58:56
Har ni en sekund över får ni gärna släng in en röst på Brave Heart i en fototävling vi deltar i just nu. Det går att rösta en gång per dag per använadare på datorn.

Länk: http://www.husmanhagbergtavling.se/index.php?search=linn+ingvarsson

Ingrids hästliv

Datum: 2010-07-01 ~ Tid: 02:23:18

Jag heter Ingrid Skoog och är snart 17 år gammal. Jag började rida som 2,5 åring på Knutsbols ponnyridskola och gled runt på shettisar i skogen. Efter ett par års skogsmulleridning gick jag över till de lite större ponnysarna, då jag framför allt red b-ponnyn Trestena Sir Antique. En galen liten ponny som mestadels bockade av mig. Han såldes ett par år senare till en ridskola i Stockholm, och jag började efter det i början av år 2007 att rida c-ponnyn Trestena Zquasch, som jag tävlade, tränade och hade på foder under helgerna fram till våren 2009. På honom lärde jag mig väldigt mycket, och eftersom att han stod på ridskolan spenderade jag mina eftermiddagar där. Jag fortsatte även att rida lektioner på ridskolan fram till våren 2009. Tyvärr började bli alldeles för lång för lilla Zquasch, och lyckades övertala min mamma till en egen ponny. Vi åkte till Årjäng och provade ett svart sto som jag länge titta på bland alla hästannonser. Till min besvikelse gick ponnyn inte ett steg på tygeln och laddade istället mot hinder på andra sidan ridbanan. Provridningen gick så dåligt och jag skämdes så mycket att jag höll på att börja gråta, haha! Tydligen bestämde jag mig för att prova henne igen … men ingen förändring. Av någon underlig anledning bestämde jag mig för att köpa henne i alla fall, antar att det var något som jag fastnade för ändå, och i september år 2008 blev Claudia min. Det kommande halvåret gick i princip lika dåligt som provridningen och det blev mycket svett och tårar. Måste erkänna att jag faktiskt ångrade att jag köpte henne i början. Men tillslut lyckades vi på något sätt komma överens, och nu kan jag inte längre tänka mig ett liv utan Claudia. Vi har haft mycket motgångar men också framgång, och kämpade på och utvecklades mer och mer tillsammans. Från icke godkänd % i LC dressyr till regional LA våren 2010.

Efter våra första starter i våras skadade Claudia sig troligtvis i transporten och fick en skada på djupa böjsenans förstärkningsband, och har nu skrittats för hand sen i slutet på april. Vi var faktiskt på återbesök idag i hopp om att skadan skulle vara utläkt och Claudia färdig för en lång igångsättning. Tyvärr var förstärkningsbandet fortfarande inte helt läkt och vi har nu ytterligare 2 månaders rekommenderad promenering framför oss, och ett efterlängtat återbesök i slutet av augusti.

Under hösten 2009 kom jag in på Lillerud, så jag och Claudia flyttade till Karlstad. Claudia trivdes jättebra i stallet och hagen med Anisette, men ridningen gick tyvärr inte framåt i utvecklingen utan vi backade bara bakåt. Så nu har jag bestämt mig för att det är dags för mig och Claudia att flytta hem till Knutsbol igen, för att kunna utvecklas ännu mer tillsammans när hon är friskförklarad :)


Jag och Trestena Sir Antique


Jag och Trestena Zquasch


Jag och Blokland's Hoeve's Claudia


Linns hästliv!

Datum: 2010-07-01 ~ Tid: 01:24:32
Jag heter Linn Ingvarsson och är tyvärr strax 18år. 

När/hur jag började rida: Vid 3års ålder blev jag uppsatt i sadeln på knutsbols små shettisar och promenerade runt i skogen, dock var jag mer fascinerad av stallkatterna på den tiden.

När jag var 5år började jag på ridlekis, men klappade hellre stallets kaniner, så pappa sa upp min plats mot min mammas vilja, och mamma satt illa kvickt upp på en ny väntelista och när jag var 7,5år kom jag in men började på ridlektion med de större ponnyerna. Det var först då jag börjat förstå charmen med det hela.  

Sen när jag var 9år fick jag min första foderponny, ett litet vrångt russ sto vid namn Blizard(Bisse). Hon slängde vanligtvis av mig mellan 1-3grr per ridpass och min stolthet från ridskolan fick sig en törn. Men med tid och tålamod har jag fått upp balansen och lärt mig en hel del av den ponnyn.

När jag var 10,5år köpte jag min första ponny Scopo Philiac. Jag köpte honom tillsammans med Bisses ägare, ett tag efter Bisse sålts, vi ägde alltså 50% var av honom så han gick med på några ridlektioner nån dag i veckan också. Hon hjälpte oss med ansvaret och vi fick massa tips och råd som nyblivna hästägare. Efter några år köpte jag loss honom. Han var just bara inriden vid tiden vi köpte honom men inte utbildad ännu, jag var väldigt frustrerad i början över att han fattade fel galopp, gick utåtställd i galoppen för att kunna hålla den och bröt ständigt av för att han inte bar sig ännu. Under själva provridningen stannade han varje varv vid utgången hehe. Honom har jag haft i 7år men sålde honom den 15 Maj 2010 till en ny liten tjej att ha kul med. Under åren jag haft honom har vi gått från att stanna ut oss på 50cm och 50% i LC:1, till LA i hoppning, Nationell FEI dressyr och Lag-SM i fälttävlan. Vi hade en fin tid ihop men jag växte ifrån honom kunskapsmässigt i slutet, och törstade efter mer ridbarhet och vinnarskalle. Det var då vi beslöt oss för att köpa en till ponny, en lovande men helt orutinerad att ha vid sidan om Philiac ett tag.

November 2007 anlände Brave Heart hem till mig. Han hade gått på lösdrift och hade inte samma åsikt om mig vem som borde bestämma. Han var väldigt grön i ridningen. Minns så tydligt i början att han inte kunde fatta galopp utan att man fick ropa ordet galopp och göra hjälpen, det tog oftast 2 varv i slängtrav innan vi var uppe i en rasande galopp utan kontroll hehe. Vi har haft många strider och det första halvåret var han näst intill mitt hatobjekt, ledsen att behöva säga det men han var så djävlig mot mig rent ut sagt. Jag tog vara på varje chans jag fick att kunna favorisera Philiac t.ex. som att ge Philiac störst morot m.m. Nu har vi börjat samspela i stället för att motarbeta varandra och passar som två pusselbitar gjorda för varandra.  Jag har valt att satsa på dressyren eftersom det är det han är mest lovande inom fast han fick 10/10 på löshoppningstest, och hoppar mer än väl och väldigt gärna dessutom. Men vi har inte lagt ner så mkt tid på hoppningen utan har bara tävlat lite smått vid sidan om på kul upptill LB. I dressyren rider vi nationell FEI och har nyligen kvalat till SM. Hoppas för fullt på att komma med, vore en sådan chans. Extra kul att det går så bra när man vet att man gjort allt jobb själv i stället för att glida runt på ngn annans trofé.


Jag & Bisse


Jag & Scopo Philiac


Jag & Brave Heart


Mjaouuuu!

Datum: 2010-07-01 ~ Tid: 00:05:59

Sover kvar hos Linn, vågar inte åka hem efter filmen :(
Vi ska strax knåpa ihop ett ordentligt inlägg ..
/ Ingrid

Annonser via Bloggpartner