Det omtalde pessoabettet

Datum: 2010-07-18 ~ Tid: 18:38:56
För att ge er mer förståelse tänkte vi ladda upp en bra text som vi hittade via google, hittade dock inget namn på vem som skrivit den.

Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.


Hur fungerar då ett pessoabett?

När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:

Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler. 

Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår- och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna. 

En annan väldigt viktig anledning till att inte vilja använda pessoabettet är den uteblivna eftergiften. Vid all sorts ridning vill man kunna ge hästen en belöning när den gör rätt i form av en eftergift, även i munnen. Med ett pessoabett går inte det eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet vilket torde vara väldigt opraktiskt. Detta kan du se på bilden ovan.

Hur reagerar hästen på detta?


Bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan bettets verkan och den kröker då på nacken. Att rida med ett pessoabett är som att skrika åt en döv. Varje hjälp du ger genom pessoabettet är betydligt större än du tror. Hästen kommer kanske till en början bli stum i munnen tills den slutligen väljer att "ge upp". För ryttaren kommer det knappt att kännas när man tar i tyglarna eftersom bettet inte har någon hävstång men för hästen känns det desto mer. Skulle man då ta tygeln till sig än mer så att man "har något i handen" kommer hästen ha hunnit känna bra mycket mer. Eftersom att hästen kommer att dra sig undan för bettet får man heller inte ett ärligt stöd på bettet. 

Skulle man då väl byta bett är det inte ovanligt att hästen fått en "psykisk blockering" inför bettets inverkan. Antingen kommer hästen att vara så pass stum och "härdad" i munnen att ryttaren kanske väljer att betsla upp än mer eller så kommer den att gå undan även från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer att trycka och göra ont. Hästen känns villigare och lydigare därför att den inte kan säga emot. Ju längre man använder ett pessoa, desto svårare blir det att betsla ner. 

Förändringar som man kan se på en häst som rids på ett pessoabett, förutom det jag nämnt ovan, kan exempelvis vara att man märker av en förändring i hästens gångarter, hästen blir trippig i steget. Långa mungipor är också något man ofta ser hos hästar som rids på pessoabett just för att det inte finns något stopp. Många hästar springer även och gapar till bettet för att undkomma smärtan. Signalerna som ges till hästen från pessoabettet är konfliktartade som jag nämnt tidigare vilket ofta ger reaktionen hos hästen att den drar sej undan. Ofta ser man ponnyer/hästar som går bakom hand, med sänkt rygg och bakbenen "på andra sidan ridhuset" när det rids dressyr på bettet. Pessoabettet ger alltså spänningar i hästens kropp vilket aldrig är bra.

 

Vanliga funderingar



Men det är ju hästmänniskor inom eliten som rider på pessoabett? De kan ju inte ha fel!
Faktum är att de inte är allsmäktiga, de inom eliten. De kan göra sådana "enkla missar" som att sitta med felvinklade händer. Medaljer och berömmelse betyder inte per automatik att man vet allting eller tar till sig all kunskap som delges en. Jag tror själv att du när du läst om pessoabettet inte skulle vilja stoppa det i en hästmun ens för en dag.

Om jag sätter tygeln i den stora ringen då, borde det inte verka som ett vanligt bett då?

Nej, det gör det inte. Om du däremot skulle sätta både sidostycket på tränset och tygeln i den stora ringen får du däremot samma effekt. Fast det blir enbart rörigt och då kan du ju alltså lika gärna använda ett vanligt bett!

hälsosamt.


Och slutligen


Missbrukande av bett är aldrig bra men faktum är att pessoabettet aldrig är bra på grund av dess funktion och den reaktion och de skador det orsakar hästen. Ofta är det så enkelt som så att de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion, man kan inte veta allt! En hästmänniska som förstått funktionen hos ett pessoabett skulle dock aldrig vilja stoppa det i en hästmun och jag hoppas att denna text givit dej den förståelsen!


Kommentarer
Postat av: Elsa

Sjukt bra inlägg! Bra skrivet.

2010-07-18 @ 18:42:13
URL: http://ccrimetime.blogg.se/
Postat av: Anonym

Kan hålla med till viss del. Jag rider min häst på pessoa i hoppning, men han funkar lika bra i dressyr på tredelat i alla fall..

2010-07-18 @ 18:53:04
Postat av: Szimone

Heja ;) Haha Linn, minns du vårat "Hata pessoabett" samtal på trappan på Kanarieöarna. Höhö (A)

2010-07-18 @ 19:08:18
URL: http://brokndevil.soclog.se
Postat av: Ebba

Intressant inlägg (y)

2010-07-18 @ 19:50:31
Postat av: Johanna

mycket intressant inlägg! skrivet så att alla förstår :) har aldrig fattat vad som är 'fel' på det men nu förstår jag till 100%! har dock aldrig använt det och det är jag glad för! :)

2010-07-18 @ 20:15:14
Postat av: Anonym

''Kan hålla med till viss del. Jag rider min häst på pessoa i hoppning, men han funkar lika bra i dressyr på tredelat i alla fall..''



- stackars häst!

2010-07-18 @ 20:20:25
Postat av: josefin

Hejsan!

Nu kör jag igång med månadens blogg! Jag skulle tycka det var jätteskoj om du vill vara med.

För att anmäla dig, klickar du bara här; http://photosbyjosefin.blogg.se/?tmp=18201521

Hoppas allt är bra med dig! Kram Josefin

2010-07-18 @ 20:33:30
URL: http://photosbyjosefin.blogg.se/
Postat av: Anonym

det där är inte fakta den där är något en tjej skrev på sin blogg, det är det hon tycker och tror

2010-07-18 @ 20:45:12
Postat av: bitte

Hej skulle du vilja rösta på min snygga sko i Nellys designa din sko tävling.

Skulle bli väldigt väldigt glad.



http://nelly.com/designyourshoe/?obj=anVSxMNG49hGJyuBNFQvjmqwnpKXz04OnPeYbpdUl9btwJu8O9qv#shoeGallery



Ps kan självklart rösta om du har ett eget bidrag.

kram Bitte

2010-07-18 @ 21:20:25
URL: http://www.lovemercury.se
Postat av: Johanna

Väldigt bra skrivet:) Tror att många kommer tänka till nu. Har ridit en ponny på pessoa några gånger men fattade inte då att det var dåligt. Nu rider jag aldrig med pessoa, skulle aldrig tänka tanken att stoppa det bettet i en hästs mun:( Stackars de hästar som har de där betten...

Jag har läst ungefär samma sak på andra ställen också så tror inte att den här tjejen bara hittar på saker för att hon "tror" att det är så:)

2010-07-18 @ 21:43:43
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: Anonym

Alla här verkar tydligen använda händerna mer i ridningen än sitsen o sätet.. hehe! Patetiska dressyrfolk som tror dom vet allt.. :)

2010-07-18 @ 21:57:19
Postat av: Anonym

menade så klart sätet o benen..

2010-07-18 @ 22:10:27
Postat av: Mia

Haha, patetiska folk som är anonyma... :)

2010-07-18 @ 22:11:12
Postat av: molly

mycke bra text! :) Sparar ner den, verkligen mycket bra! Skriv gärna mer texter om bett och sånt :)

2010-07-18 @ 22:33:03
URL: http://mollly.webblogg.se/
Postat av: Amanda:)

Jag tycker det är jättedumt av folk att rida med pessoa, speciellt på ridskola! dom små barn som kanske rider drar ju oftast i hästens mun och allt! det är bara synd om hästen! Jag tycker det är bra att ni skriver ett sådant inlägg så dom som rider med pessoa kan förstå det! :D:D

2010-07-18 @ 22:37:35
URL: http://amanduws.blogg.se/
Postat av: m

MEn förihelvete, jag blir riktigt jävla irriterad på detta tjat om pessoa! den som vill ha pessoa på sin häst rider med de om hästen fukar med det! Linn, du har ju ridit på pessoa på philiac, du och ingrid rider på hackamore, de är nästan samma sak, det trycker på nacken och nosryggen. Hackamore är minst lika "hemskt" som pessoa. omg lägg ner denna jävla diskussion om pessoa!!!!!!

2010-07-18 @ 23:03:21
Postat av: Johanna

Även om man rider med benen och sätet så står det ju i texten att man måste släppa tyglarna för att ge en eftergift. Dessutom ställer man ju hästen i nacken med tyglarna, man kan ju inte använda sätet eller benen till det. Klart man använder sätet och ben först och främst men som jag skrev innan så ställer man i nacken med tyglarna och ger förhållningar med tyglarna..

2010-07-18 @ 23:11:09
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: J

Jag kan inte annat än hålla med "m", visa hästar & ryttare funkar de på. Där finns ju faktiskt de ryttare som rider mer med säte och ben än med hand, eller hur? Rider man pessoa rätt så är det inget fel på det, men tyvärr missbrukas detta bett, ofta hos yngre oerfarna ryttare.

Men klanka inte ner på de hästar & ryttare det funkar på, har man inte full fakta i hand så ska man inte slänga iväg spydiga kommentarer som "stackars häst", för DU har aldrig ridit hästen, så du vet inte hur den är i mun eller hur ryttaren är i sin hand.

Synd att folk drar alla över en kant, snacka om att leva med skygglappar.

2010-07-18 @ 23:13:49
Postat av: L

Haha "M" tänkte precis detsamma men jag är för feg för att säga något.. :P



Men jag måste säga EN sak. När folk säger så att "bara för de rider i eliten så behöver det inte betyda att de kan", så börjar jag fundera, men hur mycket kunskap måste man då kunna ha för att rida i den stora klassen? För att rida i de klasserna KRÄVS det kunskap.

2010-07-18 @ 23:14:35
Postat av: m

Ellerhur, visst, man är ju inte helt hundra om man sätter upp en nybörjare eeller liknande på en häst som har pessoa! men ryttare som kan rida och som inte rycker och drar hästarna i munnen, och rider med sitts och ben, varför kan de inte få ha det på sina hästar utan att bli idiot förklarade? Så förguds skull, tänk lite linn och ingrid. jag tror de flesta ryttare vet allt om pessoa redan eftersom varenda jävel skriver om de på sina bilddagböcker!



Det är inte så många som vågar säga imot va de tycker, skriver som dnågon annan gjorde på ett inlägg: SKULLE NI SÄGA ÅT NÅGON ÄTA BAJS SÅ SKULLE DE GÖRA DE.



2010-07-18 @ 23:25:41
Postat av: Johanna

Till "m"



OM nu alla lyssnar så mkt på Linn och Ingrid är det väl bra om de skriver om ngt som är dåligt och missbrukas? Dessutom gissar jag på att de som är bra på att rida inte lyssnar på allting som de skriver men tar till sig och funderar lite på det. De som lyssnar mest är nog faktiskt de som kan minst och har Linn och Ingrid som idoler (; Och det är bara bra eftersom deras "idéer" är sunda (:

2010-07-18 @ 23:49:15
Postat av: Linda

Min häst fungerar alldeles utmärkt på pessoa

bortimellan. Det beror helt på hästen och ryttaren.

Man ska rida på det bettet som fungerar bäst

på hästen. Även ett vanligt tränsbett kan skada

hästens mun om man rycker och sliter i den!

Med hästar så finns det ingen handbok om hur och

vad som är rätt, eftersom ingen är den andra lik.

Man får helt enkelt prova sig fram, med eller utan

pessoabett!

2010-07-18 @ 23:49:55
Postat av: Paulina

Ursäkta att ja var "patetisk anonym" men hur mycket drar du i hästens mun då när du ställer o ger förhållningar? Herregud! Man ska rida på det bettet man passar bäst ihop med, o ingrid, du såg ju hur förstörd claudia var i munnen efter att en viss person red henne? O vad hade du för bett? Ett vanligt bett, så vad om helst kan skada.. Håller med Linda ovanför.. Och hur hästen är i mun beror helt o hållet på hur ryttaren är i handen, o visst kan bett påverka om man använder det på fel sätt!

2010-07-18 @ 23:55:30
Postat av: Mimmi

Till "J" tack så mycket, det var min häst som var "stackars häst", och jag håller med dig! Jag är

mjuk i handen och håller inte på i hans mun mer än nödvändigt, det är en grymt stark häst jag har, och han funkar toppen på pessoa och verkar inte tycka illa om det alls. Jag är noga med att ge eftergift så fort jag tagit i honom, och jag anser att det är bättre att ha ett skarpare bett som man kan ta i en gång och få igenom sin förhållning, än att sitta och snåldra hela tiden på ett mildare eftersom hästen inte tar notis om dig. Vad tycker ni andra? Jag tycket att det låter som att det är det mildare bettet som förstör hästens mun...



Sen måste jag också hålla med en annan är, VARFÖR DETTA TJAT OM PESSOA HELA TIDEN?! Som sagt så finns det bett som inverkar på samma sätt, men hackar man på dom som rider med det? Skulle inte tro det va... Blir bara så jävla trött rent utsagt på att folk dömer i förhand!

2010-07-19 @ 00:11:16
Postat av: Paulina

Måste tillägga en sak...



Om man hävdar att ett pessoa är dåligt och rabblar upp en massa nackdelar (som man själv läst någonstans och egentligen aldrig sett med egna ögon) så beror det enbart på okunskap.

Tack för mig! :)

2010-07-19 @ 00:14:41
Postat av: L igen

Vissa har så rätt. Har ridit hästar med pessoa, och om nu hästarna får så ooooootroligt ont av det så skulle dem slängt av en för länge sen. Fattar inte varför pessoa egentligen har blivit ett sådant hatobjekt. Finns så många fler bett som borde uppmärksammas istället.

2010-07-19 @ 00:23:11
Postat av: Emmmelypersson@BDB

Hur tror ni som komenterar på denna bloggen .



hur kan Jan brink tex ridan sina hästar med så osynliga hjälper ?



Jo han använder sin SITS för i helvete man behöver inte använda tyglarna gör att ställa en häst.



Har någon här hört talas om halvhalter sittben ?



om ni inte har det så borde ni inte rida för man behöver inte rida en häst med handen ........



Fan va sur man blir !!!!!

2010-07-19 @ 00:29:14
Postat av: enna

orkar inte läsa allt, men OM man nu bara rider med sits och skänkel varför i helvete tänker man ens då tanken att använda ett pessoa, någon som kan förklara det för mig? jag har också ridit på pessoa, när jag var mindre och det berodde på okunskap, jag kan inte förklara vilka skuldkänslor jag har för det nu, kommer aldrig någonsin ens tänka tanken att ha pessoa i munnen på en häst igen, helt idiotiskt och bara för att linn HAR ridit på det så kan ju hon ångra det precis som jag och tagit reda på bettet senare osv, hon rider inte med det nu och det är ju det som räknas.

jag tycker det är superbra att ni skriver detta inlägget då det finns många som ser upp till er och tar till sig detta, men ni där uppe som kommenterar att pessoa är bra hur tänker ni!? fattar ni inte att mindre barn kommer läsa era kommentarer och tro att det är okej att använda, det är precis så flera ungar börjar använda det, så tänk på vad ni skriver och var ni skriver det och vem som ser. shit asså.

2010-07-19 @ 00:38:09
URL: http://[email protected]
Postat av: Emeline

En häst kan inte säga ifrån med ett pessoa! Den kan inte visa detta ofredande som uppstår vid använding av pessoa! Jag har också ridit med pessoa, men då fattade jag inte hur äckligt idiotiskt bettet var!

2010-07-19 @ 01:51:18
Postat av: Ellen

Varför bry sig så mycket? Verkar inte som om någon vet vad som är riktigt sant. Sådanahär saker är idiotiska att bråka om, vad som räknas är att du gör vad du tror är bäst för din häst. Sedan kan alla ha fel, därför ska man kolla nogrant vad tex. bettet man rider på egentligen har för funktion så att man slipper upptäcka att man har gjort något som inte går att göra ogjort.

Det gäller alla bett och det mesta som har med ridning att göra. Alla kan som sagt göra fel. Men att tracka andra leder ingensatns. Gör det ni tror är rätt för just era hästar och ta ansvar för det, istället.

2010-07-19 @ 03:53:16
Postat av: Ingrid

Nej jag skäms inte för det. Du var inte med, men du vet säkert att jag bara skrittade på halvlång tygel i 5 min och travade ett varv på volten med det, för få se nu, mer än ett år sen? Du är bara extremt patetisk när du ska sitta och dra upp massa grejer du inte vet ett skit om, tex Claudias mun, bara håll käften. Du vet absolut ingenting och ska inte uttala dig om någonting eftersom att du tror att du vet när det bara kommer skit ur käften på dig.

Men ja, det är tydligen lätt att vara storkäftad bakom skärmen. "anonym"

2010-07-19 @ 09:28:30
Postat av: Felicia

En tanke som poppade upp hos mig var; varför ens tillverka ett sånt bett om det fungerar såhär? Svaret är nog att där kunskapen tar slut, där tar våldet vid.

2010-07-19 @ 09:48:28
Postat av: Patricia

Jag var just på en föreläsning (för ca. en vecka sedan) av en väldigt bra veterinär som avrådde en STARKT från att använda pessoabett, och jag antar att HAN i alla fall har kunskap om det här, och Linn och Ingrid skriver i princip samma saker som han föreläste om. Alltså en erfaren, extremt bra veterinär. Med andra ord så är jag rätt så säker på att det som Linn och Ingrid har publicerat här ÄR REN FAKTA ;)

2010-07-19 @ 09:49:21
Postat av: Johanna

Varför rider man överhuvudet taget med ett huvudlag om man ändå inte använder sig av det? Jag skäms INTE när jag säger att jag använder mig av tyglarna när jag rider. Dock använder jag mig av sitsen och benen inklusive SITTBEN och HALVHALTER FÖRST. Och när jag väl använder tyglarna så ger jag en eftergift när min häst gör rätt, en eftergift som man inte kan ge med ett pessoa. Jag förstår inte varför man använder pessoa när det finns bett som Pelham och Kimblewick som man kan ge en bra eftergift med. Sen håller jag med Enna, om man nu rider hästen med BARA ben och skänkel, varför stoppa ett sådant bett i munnen på hästen? Varför inte ta ett vanligt tränsbett då?

Och bara för att man tar en förhållning eller ställer med tyglarna så betyder ju inte det att man drar i hästens mun! Herregud!

2010-07-19 @ 10:30:15
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: julia

Mycket bra och välskrivet inlägg! Jag förespråkar också användande av pelham och kimblewick framför pessoa, då pessoa bara är rörigt och förstör hästens förtroende för handen. Min häst är ett levande bevis på det. Han har med tidigare ryttare blivit riden på detta bett och jag har nu försökt åtgärda hans munproblem i snart ett års tid. Med framsteg självklart men han kan fortfarande bli stenhård i munnen på tränsbett. Detta sa fort han blir rädd/spänd.

Till alla er som rider på pessoa - det här är inget påhopp, det är fakta. Tycker ni ska tänka igenom varför ni rider ps detta bett. För tro mig, det är inte värt det.



Till Ingrid & Linn - en annan sak ni borde uppmärksamma är fel signalerna av ett delat hävstångsbett. Om ett ex. Pelham är delat så trycker det bara i hästens mun och på kedjanistället för i nacken.

2010-07-19 @ 11:08:27
Postat av: Maia

Asså min medryttarhäst rider vi med pesso och jag tkr nt om dt för jag vet hur dt funkar , men vad ska jag säge till dom ??

2010-07-19 @ 11:29:43
Postat av: Elly

Hejsan!

Tycker det är evigt tjat om det där pessoabett, om du inte visste så göra alla beten så även, Pelhambett, Kandarstång, Postkandar, Stångbett med kopparrulle, Har bettet bara extra på sidan, som går längre ner, desto skarpare! Inget bett är det skadligt. Plus, inget bett är farligt för hästarna, det är HANDEN, du som rider SM borde för katten veta O.o

2010-07-19 @ 11:35:07
URL: http://ellyj.webblogg.se/
Postat av: Gun

Håller med dig Elly, bra film du hade på din blogg om just hur bett ligger i munnen på hästar.

2010-07-19 @ 12:12:42
Postat av: sofia

pessoa bett är ju inte bra på nått sätt, mår illa då jag ser dem..

2010-07-19 @ 13:06:53
Postat av: sofia

pessoa bett är ju inte bra på nått sätt, mår illa då jag ser dem..

2010-07-19 @ 13:07:07
Postat av: Emeli

Älskar att vissa kommer med "rider man rätt på pessoa så är det bra"

Well, här kommer en liten newsflash: Det går inte att rida rätt på pessoa. Man kan tex. inte ge eftergift.

Och hackamore är bettlöst. Skillnad.



Varför fortsätter ni rida på det efter att ha läst detta ens? Och hur kan man sitta och försvara det här ens?

Hade jag varit ni hade jag sprungit till stallet och bytt bett. Skäms.

2010-07-19 @ 13:11:56
URL: http://solitarymoment.blogg.se/
Postat av: Irma

Alla som tkr att pessoa är bra, läste ni inte texten ?!

de står ju klart och tydligt att pessoa INTE är bra. Varför ska lla klaga?

de står ju i texten att hästen går bakom hand osv och inte jobbar för att komma undan obehaget. Om man då rider på pessoa och tkr att hästen funkar bäst på de så är de ju bara helt fel! då hästen går bakom hand kan man ju tycka att den går bätter än vad den igentligen gör.

Omg om ni nu fortfarande rider med pesoa efter att ha läst dehär, LÄS DE IGEN!

2010-07-19 @ 13:22:29
URL: http://irama.blogg.se/
Postat av: Anonym

vadå "de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion " kanske man visste gör? men de kanske passar ens häst bra, de som den hästen går bra på.

Usch hatar er ingrid o linn o genne med o matilda hedin. Ni tror er veta exakt ALLTING, o ni tror ni rider as bra o allting, ni rider skit, har sett er alla. Matlida rider som en kratta men hon tror hon kan allt o samma gäller er. Genne hade frågestund i bloggen. Hon trodde hon visste allting, hon sa bara " hitta en tränare , hitta en tränare" hela tiden. HOn hade fel på massa saker med. NI tjejer tror ni är sååååååå bra verkligen. Jag tävlar SM o jätte höga klasser. va med i globen förra året o ska de i år igen så blääää på er så äckelungar,.

2010-07-19 @ 13:24:50
Postat av: julia

vadå "de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion " kanske man visste gör? men de kanske passar ens häst bra, de som den hästen går bra på.

Usch hatar er ingrid o linn o genne med o matilda hedin. Ni tror er veta exakt ALLTING, o ni tror ni rider as bra o allting, ni rider skit, har sett er alla. Matlida rider som en kratta men hon tror hon kan allt o samma gäller er. Genne hade frågestund i bloggen. Hon trodde hon visste allting, hon sa bara " hitta en tränare , hitta en tränare" hela tiden. HOn hade fel på massa saker med. NI tjejer tror ni är sååååååå bra verkligen. Jag tävlar SM o jätte höga klasser. va med i globen förra året o ska de i år igen så blääää på er så äckelungar,.

2010-07-19 @ 13:25:40
Postat av: Ingrid

HAHAHAHA det va dagens! Vem är äckelunge egentligen och påstår att en häst kan passa på pessoa och gå bra på det? Läs texten igen hörredu.

Mår du bättre nu när du fick ur dig lite skit, och INGEN brydde sig? :D

2010-07-19 @ 13:34:19
Postat av: Lovisa

Om pessoa är så farligt, varför förbjuds det inte och tas bort helt innom ridsporten? En sak jag funderat mycket på. Och det är inte så farligt som alla skriver. Vi har gått igenom alla bett i skolan och dess funktion. Ska även prata med tadnläkare veterinär och höra vad dom säger. Jag tror inte på något som jag läst på internet utan att veta sann fakta först.

2010-07-19 @ 13:50:00
Postat av: Natalie

"Jag tävlar SM o jätte höga klasser. va med i globen förra året o ska de i år igen så blääää på er så äckelungar,"

hahaha och du klagar på Ingrid & Linn för att de tror att de är så duktiga. Haha det kommer nog tyvärr inte från rätt person att säga det ;)

2010-07-19 @ 13:54:00
Postat av: Jessica

Jag älskar den där texten om pessoabett!

2010-07-19 @ 14:14:56
URL: http://caspiantage,blogg.se
Postat av: Paulina

Felet inom hästvärlden är att de dumma är så tvärsäkra på allting o de kloka så fulla med tvivel!

2010-07-19 @ 15:39:07
Postat av: Johanna

Haha asså jag vet inte ut eller in längre x) Det finns ju tillochmed en RÖRLIG bild på hur pessoat fungerar och där ser man att det är dåligt. Varför de inte förbjudit bettet vet jag inte men har i alla fall för mig att man inte får ha det på dressyrtävlingar (?) Men jag vet faktiskt inte. Vi har en ponny hemma som blev riden mycket på pessoa i sina yngre dagar (hon är nu 19) Hon kan numera inte sluta GAPA, det är jätteirrterande, vi behöver inte ens hålla i tyglarna och hon gapar som en tok. Pessoa är inget bra bett, läs texten igen och igen och igen om ni inte förstår

2010-07-19 @ 15:52:29
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: Ingrid

Paulina: Varför är du så tvärsäker på allt hela tiden då?

2010-07-19 @ 15:58:23
Postat av: Paulina

Ingrid: Vad är ja tvärsäker på?

2010-07-19 @ 16:15:51
Postat av: Ingrid

Man ska rida på det bettet man passar bäst ihop med, o ingrid, du såg ju hur förstörd claudia var i munnen efter att en viss person red henne? O vad hade du för bett? Ett vanligt bett, så vad om helst kan skada.

Så du säger att Claudia inte passar bra på det bettet då? JAHA, men du var med och såg såret och hur allt gick till, SKITBRA!

Jag tror jag kan avgöra det bättre än du. Du är helt fel person att uttala dig om det.



Och att rabblar man bara upp massa nackdelar om pessoa och hävdar att det är dåligt så beror det på okunskap.



Jag tycker du låter ganska tvärsäker på det du säger, alltså dum, som du så fint själv skrev. Du säger ju bara emot dig själv.

2010-07-19 @ 16:27:18
Postat av: Cassandra

jag rider på pessoabett med min häst, han kröker på nacken, men han tar även in benen under sig. hon som sålde honom har jobbat med hästar länge och hon sa att han går i form i alla gångarter.

Ska jag byta till ett vanligt tre delat bett nu elr?

2010-07-19 @ 16:35:05
URL: http://mmagnum.blogg.se/
Postat av: Paulina

Nej ja sa inte att hon inte passar på det bettet, bara att de skada henne som du själv så fint skrev ;)



"rabblar upp en massa nackdelar (som man själv läst någonstans och egentligen aldrig sett med egna ögon) så beror det enbart på okunskap"

så var de ja skrev..

2010-07-19 @ 16:54:27
Postat av: Ingrid

Jag har aldrig skrivit att det kan skada henne, det var du som gjorde det. Jag rider på det bett hon passar bäst med, och om min förra tränare slet sönder henne i munnen, då beror inte det på bettet utan HANDEN, det sa du själv.

Ja, precis samma sak? Kopierade ju delar ur det du skrivit. Budskapet är fortfarande detsamma.



"Man ska rida på det bettet man passar bäst ihop med", jaha tredelat med fasta ringar, det bästa för claudia, eller vad skulle den tvärsäkra rekommendera? Antagligen något dum, pessoa kanske? haha. och vad har det med skadan i munnen att göra? Alltså ursäkta men du ska bara knipa käft om saker du inte har med att göra eller vet ngt om.

Pallar inte svara på detta mer, min häst, mitt liv. Och du påverkar mig inte ett skit.

Bara en i mängden som snackar obetydlig skit :) tack för mig.

2010-07-19 @ 17:11:06
Postat av: Sabina

Haha! Roligt att läsa alla dumma kommentarer! :D Har aldrig testat pessoa och kommer nog aldrig göra det heller ;)

2010-07-19 @ 17:16:20
Postat av: Paulina

Budskapet var att "som man själv läst någonstans o egentligen inte sett med egna ögon" o yttra sig om de, de betyder okunskap! För va som tydligt framgår i det du skrivit så har DU just DU ingen erfarenhet av pessoa! Eller har ni? Isåfall kan ni ju skriva ett inlägg till om eran EGEN erfarenhet av pessoa! ______________________________________________



Ska ja förklara ännu tydligare vad ja menar eller är du fortf för dum nog att fatta att ja menar varken att pessoa är bra eller dåligt, bara att varken du eller linn har rätt att yttra er om vilka idiotiska människor som rider på pessoa? Som du precis skrev, din häst, ditt liv! Deras hästar, deras liv! O de ni/du skriver säger mer om er/dig som person/er och eran/din dåliga självkänsla än dom som ni/du påstår vara idiotiska! :)

2010-07-19 @ 17:36:32
Postat av: Emmmelypersson@BDB

Till johanna: Man rider med bett i munnen på sin häst för att kunna rida den med enn stöd för utan ett stöd kan man inte få hästen i en stadig form om man inte är jävligt duktig och rider utan bett och träns.

2010-07-19 @ 18:41:53
Postat av: Hanna

helt ärligt förstår jag inte hur ni orkar lägga ner tid (eller hur jag orkar lägga ner tid på att ens kommentera) på att lägga in ett sånt här inlägg. Hata Pessoa diskussionen har varit igång i mer än ett år nu på bdb och bloggar, bland annat tavlingsryttaren.se har tagit upp detta tidigare.



Och egentligen, leder det någonstans? De som tycker illa om det får väl göra det, så får alla andra göra som de vill. Hur mycket man än tjatar så kan man inte få alla hästmänniskor i världen att sluta använda ett bett, det går helt enkelt inte.

2010-07-19 @ 19:26:02
URL: http://musiqandlyrics.se
Postat av: Ingrid

Jag har ridit med pessoa en gång i hela mitt liv och tänker aldrig göra om det igen. Vadå, så man kan inte ha kunskap om något som man inte varit med om menar du? Man kan fortfarande ha förståelse för saker, och den som läser texten eller vet hur pessoa verkar på hästen och tar bettet som ngt positivt kan ju inte vara helt hemma. Det är var jag tycker, sen skiter jag i vad du tkr. Inlägget är lånat, vi har inte skrivit det, men vi håller fortfarande med om det som står i texten.



Jag är inte dum. Har jag sagt att alla som rider på pessoa är idioter, nej just det. Så du har mer rätt att yttra dig om vilka idiotiska personer vi är som inte gillar pessoa? trevligt för dig isåfall :)

Du svarade fortfarande inte på vad du har med claudias munskada att göra och varför du drar upp det här i bloggen inför en jävla massa människor. Eller du kanske inte har ngt att svara på det eftersom det var jävligt idiotiskt gjort av dig. Duktig 5/5 toasters till dig. Och nej, min självkänsla är inte dålig, tvärtom så är den på topp. Just därför så står jag för det jag skriver, jag visar mig i bloggen. Och du kommenterar "anonymt" och lägger dig i saker om min häst som du inte borde. Det är att ha dålig självkänsla. Om du har ngt mer att komma med så kan du ju slå mig en pling, 0739147679, pallar inte folk som är kaxiga bakom skärmen. Annars har jag inget mer att prata om med dig.

2010-07-19 @ 19:27:17
Postat av: Paulina

När var ja anonym? Har ja sagt att ja har något med hennes munskada att göra eller? Ja skrev att hon fick skador av ett vanligt bett så vad som helst kan skada!

O ja har ingen dålig självkänsla för ja ser inte ner på folk o skulle aldrig falla mig in o göra heller, för det är mänskligt att fela, men ni står väl över människan med eller?

Och ja skrev ju med dig på msn att du kunde ta den diskussionen med mig när vi träffas, men de svarade du inte ens på, så undra vem de är som sitter o är kaxig bakom skärmen! "knip din käft" hehe du kanske kan påverka andra människor ingrid men inte mig!

2010-07-19 @ 19:44:32
Postat av: Ingrid

Jag ser inte ner på folk, jag felar och jag har inte ens dig på msn? :S

2010-07-19 @ 19:48:58
Postat av: Cajsa

Min ponny är GRYMT stark ute, han borde igentligen ha pessoa istället för att jag ska sitta dra i honom jättehårt innan han fattar att han ska lugna ner sig! det är bättre att bara behöva ta litelite grann i honom så att han lyssnar direkt. En gång var han så stark på sitt vanliga bett att det slutade med en olycka ...

2010-07-19 @ 20:54:28
Postat av: cajsa

och glömde en sak. Jag fick höra av min kompis att hennes häst inte gick att rida på nåt annat än pessoa, jag kan förstå henne! För jag var skötare till en häst, som bokstavligtalat är helt sjuk i huvet när man hoppar, eller har bommar, och hon går INTE att rida på nått annat än pessoa i hoppningen!

dock hade hon kunnat ha ett annat bett i dressyren där hon är mycket mycket mjuk och snäll :), men oturligt nog är hon en lektionshäst :(

2010-07-19 @ 20:57:31
Postat av: cajsa

och glömde en sak. Jag fick höra av min kompis att hennes häst inte gick att rida på nåt annat än pessoa, jag kan förstå henne! För jag var skötare till en häst, som bokstavligtalat är helt sjuk i huvet när man hoppar, eller har bommar, och hon går INTE att rida på nått annat än pessoa i hoppningen!

dock hade hon kunnat ha ett annat bett i dressyren där hon är mycket mycket mjuk och snäll :), men oturligt nog är hon en lektionshäst :(

2010-07-19 @ 20:57:32
Postat av: Sofia Genne

HAHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

OMG OMG OMG , ungen som skrivit att jag, linn & ingrid är så jäkla dåliga o inte kan nått, HAHAHAHHAHHA DEN GJORDE MIN DAG! xD

2010-07-19 @ 21:34:15
URL: http://absolutgenne.blogg.se/
Postat av: Anonym

sofia genne, herregud vilken diva ;)

Testa en sadel som du slipper ha svanskappa på, sjukt fult :D

2010-07-19 @ 21:42:01
Postat av: Anonym

Jaa, personliga påhopp var det här ja...

2010-07-19 @ 22:04:25
Postat av: Till Cajsa

Klart som fan det finns andra bett än pessoa till hästen? :S Det finns bland annat pelham som är ett bättre alternativ, pga att det inte SKADAR!

2010-07-19 @ 22:05:42
Postat av: Erica

Denna diskussion är väldigt het hos yngre ryttare speciellt Juniorer. Jag tror vi förvärrar saker och ting med de här. Jag tränar en häst just nu och vi har prövat alla möjliga bett. Men inget har hjälpt då han inte gärna vill böja nacken. Och pessoa var de sista jag ville ha med tanke på allt som sägs om de. Men fick inget annat val en att pröva. Han STOR trivdes med de. Gick hur fint som helst. Allt skit snack om de bettet tror jag inte alls på har ridit med de i ett halv år. Inget skav har han tänderna sitter där dom ska. Inget ser konstigt ut. Och om bettet vore så skadligt så hade man nog slutat tillverka de. Finns massa andra hävstångs bett en pessoa så jag förstår inte riktigt vrf bara klaga på de bettet finns vanliga bett som kan göra lika mycket skada. Te x Pelhambett

2010-07-19 @ 22:13:08
Postat av: Joanna.

Sånna här diskussioner är bara helt onödiga. Linn och Ingrid la upp den här texten på sin logg för att DE tyckte att den var bra. Sen om NI gör det eller inte, det bryr sig ingen om. Så istället för att skriva massa onödigt, så kan ni ju läsa texten och sen bara ta och HÅLLA KÄFTEN om ni nu tyckte att den inte stämmde ett DUGG. För om ni inte skriver massa skit så är ni så mycket bättre som människor, och då visar ni att ni kan läsa en text om något som ni inte håller med om och inte bry sig om den, för ni tycker inte att det är fel med det.

Så tänk efter innan ni kommenterar era JÄVLIGT onödiga kommentarer och era personpåhopp är ju bara för mycket! FÖRHELVETE BLI MÄNNISKOR NÅGON GÅNG!.

Och nu kommer säkert alla kommentera massa skit om detta, men vet ni vad? Jag bryr mig inte för jag kan stå för det jag skriver och det kan inte vissa av er andra göra, för ni tänker inte innan ni skriver något.

2010-07-19 @ 22:41:09
Postat av: Joanna.

Och med den texten jag la upp precis så menar inte jag att ni som rider med pessoa är dumma i huvudet eller något. Det menar jag verkligen inte, för jag har också ridit med det några gånger, men sen så hade jag två/tre delat på min häst och han funkade precis lika bra på det så då väljer man ju självklart det två/tre delade bettet. Alla väljer precis vilka bett de vill använda på sin häst och då får de också ta ansvar för vad de gör.

2010-07-19 @ 22:45:31
Postat av: joanna.

Sånna här diskussioner är bara helt onödiga. Linn och Ingrid la upp den här texten på sin logg för att DE tyckte att den var bra. Sen om NI gör det eller inte, det bryr sig ingen om. Så istället för att skriva massa onödigt, så kan ni ju läsa texten och sen bara ta och HÅLLA KÄFTEN om ni nu tyckte att den inte stämmde ett DUGG. För om ni inte skriver massa skit så är ni så mycket bättre som människor, och då visar ni att ni kan läsa en text om något som ni inte håller med om och inte bry sig om den, för ni tycker inte att det är fel med det.

Så tänk efter innan ni kommenterar era JÄVLIGT onödiga kommentarer och era personpåhopp är ju bara för mycket! FÖRHELVETE BLI MÄNNISKOR NÅGON GÅNG!.

Och nu kommer säkert alla kommentera massa skit om detta, men vet ni vad? Jag bryr mig inte för jag kan stå för det jag skriver och det kan inte vissa av er andra göra, för ni tänker inte innan ni skriver något.

2010-07-19 @ 22:55:44
Postat av: Anonym

ANTIPESSOA@BDB!!!!!!!

2010-07-19 @ 22:57:32
Postat av: Sofia Genne

"sofia genne, herregud vilken diva ;)

Testa en sadel som du slipper ha svanskappa på, sjukt fult :D"



JAG DÖR HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHAHAHAHAH

och alla ni andra äckliga personer som klankar ner på Linn & ingrid också - säg det ni vill face to face istället, om inte håll käften :)

2010-07-19 @ 23:22:40
URL: http://absolutgenne.blogg.se/
Postat av: Johanna

Emmmelypersson@bdb:

Jag vet varför man rider med träns men frågan var varför man rider på träns om man inte använder händerna ÖVERHUVUDTAGET. Om man har ett stöd så använder man ju fortfarande händer under ridningen, ÄVEN om det är så stilla som möjligt. Och om man har stöd så måste man kunna ge eftergift - vilket inte går med pessoa sålänge man inte släpper tyglarna. Så jag ver varför men det var en "påstående fråga" eller vad man ska säga^^

2010-07-19 @ 23:32:44
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: Petra

Jag blir lite fundersam, läser era kommentarer, tar till och undrar. Jag gick in på hästsportsaffärers hemsida. Bland annat hööks som beskriver pessoat som ett hävstångsbett. Jag som inte är så duktig i fakta på det mesta, borde ju lita på affärer man köper hästsaker i? Har faktiskt bytt bett nu men visst, är kanske en idiot men hade ingen aning. Och vet fortfarande inte om det är sanning. är det en stark häst som behöver starkare bett, vem ska man lita på? Om man tränar för olika tränare och ingen säger något om det? Borde man inte lita på dem man tror på?

2010-07-20 @ 00:33:39
Postat av: Malin

[Har inte läst vad alla har skrivit]



Inget bett är bra för en häst om ryttaren rider på ett felaktigt sätt, oavsett om det är pessoabett eller ett vanligt tränsbett. Jag rider med ett pessoa ibland och ett vanligt tränsbett ibland på min häst och han funkar bra med både och. Jag tror att det beror mer på ryttaren och hur h*n rider än vad man har för bett (såklart måste ju hästen trivas med bettet!). Det är väl ändå ryttarens sätt att rida som påverkar hästen mest? Eller har jag fel?

2010-07-20 @ 01:00:44
Postat av: Sofie

Haha! Jävlar vilka kommentarer;)

Såg att nån undrade nått om varför bettet ens tillverkades, det kan jag delar av svaret på. Pessoa ville ha ett bra bett som egentligen skulle göra det motsatta av vad det gör. När bettet väl var gjort så upptäckte de att det blev helt motsatt effekt i hästens mun men då var ju bettet redan ute på marknaden och alla hade ju köpt det, "Pessoa har ju skapat bettet så det är ju bra", eller hur:P Not!



Han vill inte ens ha bettet ute på marknaden och kollar man lite bilder och sånt så har iaf inte jag sett någon av männen Pessoa rida sina hästar på ett sådant bett. Så själva bettet är ett misstag ifrån början:P

2010-07-20 @ 09:06:18
Postat av: Klara

jag hoppar min ponny på pessoa och rider dressyr på tredelat och det funkar jätte bra !

2010-07-20 @ 11:45:50
Postat av: Mimmi

Hata mig, eller håll med mig, men jag tycker alla borde läsa en annan synvinkel på min blogg horsepics.blogg.se!

2010-07-20 @ 23:49:06
URL: http://horsepics.blogg.se/
Postat av: Lisa

Detta är fakta och det har (vet inte hans förnamn?) ..... Pessoa gått ut med i PRESS, han som började rida med det här bettet, min kompis har ridit på de och hon använder knappt hand överhuve taget, men hennes häst slänger av henne när hon sätter de i munnen på henne. Men när ni rider på de tänk på hur de ser ut och känn gärna i munnen på hästen efteråt:) OCH hack är nog de snällaste man kan rida på! Min ponny hatar bett! vilket de än är! hon går när jag kommer med bettet :( och vi har vart hos en veterinär som säger att de är inge fel med munnen på henne. men hon trivs helt enkelt inte på de;) men hon är så glad när jag rider på hacket :)<3

2010-07-21 @ 20:56:53
URL: http://lisafager.bloggplatsen.se
Postat av: Lisa Igen

Jag kan även säga att jag kan få min häst att jobba utan träns och sadel, för om hästen trivs tillsammans med dig så kommer ni på ett sätt att lyckas tillsammans :)



en bok jag rekomenderar är : tänk som din häst, michael peace & Lesley Bayley här står massa fakta om hur man lär sig sammarbeta med hästen :)

2010-07-21 @ 21:21:56
Postat av: stina

jag håller med till viss del. men om man rider med en mjuk hand så tycker pessoa är ett bra bett, till den "smarta" ryttaren det vill säga(men småbarn ska absolut inte ens röra ett pessoa!!!), men tycker ni är väldigt förståndiga människor inom hästsporten.

2010-11-05 @ 21:08:43
URL: http://stinaalden.blogg.se/
Postat av: stina

jag tycker personligen man får använda det bett man tycker fungerar bra(men med förstång). MEN jag tycker det är så SJUKT onödigt att ha konflikter om det påkommentarsiodan!!!!

PS// pessoa är ett bra/användbart bett i hoppning. jag använder det själv på min fjording, men endast på hoppträning och hopptävling, INTE att rekommendera i dressyr däremot. men det är tyvärr STOR skillnad på dressyr och hoppfolk(borde inte vara det!)

2010-11-05 @ 21:16:25
URL: http://stinaalden.blogg.se/
Postat av: S

Hejsan! Det var jag som skrev den texten för några år sedan och publicerade i min blogg. Nu har den cirkulerat runt en hel del vilket i de flesta fall har varit bra. Jag ser att de svar ni fått från personer som inte håller med är samma som jag fick då. Vanligen att "det är ryttarens hand som avgör" vilket stämmer i många fall men inte i detta. Hur mjuk hand man än har står bettets funktion kvar. Du kan inte förändra de fysiska lagarna för bettet med en mjuk hand, tyvärr. Och alla dessa jämförelser med andra bett; två fel gör inte ett rätt. Pessoabettets funktion kvarstår.



Hälsningar S

2010-11-06 @ 23:06:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner