Butta bör ej tillåtas i tävlingssammanhang!

Datum: 2010-10-18 ~ Tid: 15:11:39
Jag skrev det här arbetet i skolan om Butta när det var som mest aktuellt. Jag tycker att det är ett väldigt intressant ämne och vill gärna höra era åsikter om de nya reglerna.


Bakgrund

Det rasar en debatt över hela världen angående butta. Sverige var ett av de länder som kämpade för att butta skulle förbjudas innan ett förbud trädde i kraft för 20 år sedan. Det som gör att debatten blossat upp är att FEI:s ordförande prinsessan Haya i november 2009 lagt ett förslag att butta ska tillåtas inom ridsporten. Förslaget röstades igenom med 53 röster för den “progressiva” listan och 48 röster för den nuvarande (nolltoleransalternativet). Medel som tidigare inte bara varit förbjudna att använda på tävlingshästar utan också kriminellt att använda ska nu plötsligt bli tillåtet. Även om det kommer att bli tillåtet med preparatet butta i resten av välden så kommer reglerna i Sverige fortfarande vara de samma, man kan alltså bli åtalad och fälld. Den 1 januari var det tänkt att butta skulle bli tillåtet på tävling, beslutet sköts upp till den 5 april bara för att skjutas upp ännu en gång tills efter en särskild “Buttakongress” i augusti. Den kommer att ledas av Sven Holmberg som är förste vice ordförande i FEI. Först i november kommer en ny röstning att genomföras och ett beslut att fattas.

Fakta om butta

Butta är en populär förkortning av Fenylbutazon och är ett finkornigt vitt luktfritt pulver som behandlar: reumatism, smärta i muskulaturer, leder, skelett, feber och svullnader, det används även som inflammationsdämpande efter operation. Det har länge använts i behandlings syfte men har varit strängt förbjudet inom tävlingssammanhang pga. att hästen inte ska kunna tävla halvskadad med alla risker det innebär.

Butta är inte tillåtet på människor på grund av sina många biverkningar och risk att skada inre organ, till exempel njurar och en av biverkningarna är vätskebrist och uttorkning detta har Svenska ridsportförbundet tagit reda på. Preparatet har en tendens till att stanna i ledvätskor vid ledinflammation, vilket inte alltid syns på urinproven.

Mina åsikter om butta

Butta är en form av doping som fungerar som smärtstillande det höjer därmed prestationsnivån på en sjuk/skadad häst, det hör inte hemma inom hästsporten tycker jag och de allra flesta tävlingsryttare t.ex. Peder Fredricson och Svante Johansson . Det finns ingen annan idrott som tillåter så starkt antiinflammatoriskt och smärtstillande medel. Jag undrar vilken medias och människor i allmänhets bild blir av ridsport? Ridsporten är beroende av sponsring av företag. Kommer företag att vilja bli förknippade med en idrott som tillåter doping?

Om en häst tävlar med butta i kroppen så finns det risk att hästen anstränger sig mer än vad kroppen klarar av och det kan leda till att hästens skada förvärras eller blir bestående. Hästen tar stor skada av att tävla under medecinering då den överbelastar och felbelastar eftersom den inte känner att den har ont, det intygar Margareta Wetterberg. 

Anledningen till att vissa vill tillåta butta igen är för att de ska kunna tävla skadade/sjuka hästar och tjäna pengar på att vinna/placera sig vilket de inte hade kunna gjort utan smärtstillande. Ägaren till hästen tjänar däremot ingenting på det eftersom hästen kan bli fördärvad för livet, är det då inte mer värt att låta hästen läka och kunna delta i flera tävlingar? I stället för att den aldrig mer blir startbar pga av en enda start innan kroppen är hel.

Om medicineringen är tillåten för alla - är det rättvist för alla var en av åsikterna vid presentationen av FEI:s förslag att tillåta butta. Men även om butta tillåts i vissa delar av välden så kommer inte alla länder att tillåta den typen av doping t.ex. inte Sverige så då blir inte reglerna lika för alla. Eftersom vi kommer ha kvar våra regler i Sverige som gör att butta är straffbart kommer vi då kunna hålla stora internationella tävlingar som Göteborg/Stockholm Horse Show? Med tanke på att det är så många utländska deltagare och de kanske väljer att låta sina hästar behandlas med butta?

Andras åsikter om butta

Malin Baryard: “Om en häst behöver stå på butta så ska den inte vara på en tävlingsbana, det är väldigt lätt att missbruka en sådan grej. Malin tilllägger även att “jag kommer inte att behandla mina tävlingshästar med preparatet. - Jag har vunnit tidigare utan att ge mina hästar smärtstillande och jag kan göra det igen. Så jag hoppas att så många som möjligt vill jobba för en ren sport.” Så uttalar sig Malin inför tidningen, Häst & Ryttare.

Royne Zetterman: ”De som ändå använder butta kommer snart att fatta att det slår ut hästar. Vi hade en häst som hade sammanväxningar invärtes och vi tror att det var för att den fått butta. Bara en påse, men det kan räcka”, säger Royne Zetterman i en intervju med tidningen Sporthästen.

Källor:
Fass.se, Tidningen Ridsport - både tidningen och deras hemsida, DN.se, Hästmagazinet.se, Sporthästen.se, Bukefalos.com, tidningen Häst & Ryttare, Aftonbladet.se, Ifokus.se, pressmeddelande från FEI, Nyheter P4 Skaraborg, SvD.


Kommentarer
Postat av: Jeanette

Håller helt med!

2010-10-18 @ 15:31:59
URL: http://schnauzertassarna.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Håller helt med!

2010-10-18 @ 15:38:27
URL: http://schnauzertassarna.blogg.se/
Postat av: Kim

Bra skrivet, håller med!

2010-10-18 @ 16:09:18
URL: http://kattenkatten.blogg.se/
Postat av: Amanda

Jag håller med dig!! :)

2010-10-18 @ 18:03:46
URL: http://eaqi.blogg.se/
Postat av: Ridproblem? Läs bloggen :)

Bra skrivet, jag håller med totalt! Butta=doping, doping=hör inte hemma i tävlingssammanhang :)

2010-10-18 @ 18:22:41
URL: http://ridkonsten.wordpress.com
Postat av: Annie :)

man ska inte tävla med butta, det e fel :(

2010-10-18 @ 19:19:50
Postat av: Elin

Är glad över att det är 14 dygns karens på butta inom travsporten

2010-10-19 @ 18:08:53
URL: http://elinevaldssonolsson.webblogg.se/
Postat av: Natalie

Vad tycker du om att använda Butta på en häst som inte tävlar/tränar. Utan står och endast skrittar utan ryttare på ryggen.

(en kort period då)

2010-11-03 @ 22:50:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner