Övning

Datum: 2010-10-01 ~ Tid: 11:31:03

En övning som vi brukar använda oss av kallas ”trappan”. Det finns även liknande övningar med öppnor och slutor. Övningen går ut på att flytta hästen i skänkelvikning en kort sträcka, för att sedan rakrikta ett par steg och flytta sidvärst igen. Man kan göra olika varianter av övningen beroende på hur pass hög samling man är ute efter. Det krävs en högre samlingsgrad ju tvärare sidvärst man flyttar. Man kan även rakrita oftare än vad bilden visar, samt ta antingen färre eller fler steg sidvärst.

Övningen är bra för att checka av om hästen är på hjälperna för den sidförande skänkeln samt att man som ryttare har kontroll på ytterhjälperna när man ska rakrikta ur skänkelvikningen. I rakriktningen är det viktigt att hästen spårar. Övningen passar hästar som inte är starka nog att flytta en hel diagonal ännu. Hellre få steg med kvalité, än flera steg med kvantitet. Övningen passar såväl den mer rutinerade hästen eftersom den inte får ta kommandot själv och fortsätta hela diagonalen, ryttaren ska kontrollera varje steg hästen tar.

Skänkelvikning är en lösgörande rörelse som bygger upp hästens balans och smidighet, samt ryttarens följsamhet och koordination av hjälperna.
I en skänkelvikning ska hästen vara rak i hals och kropp, men lätt ställd i nacken från rörelseriktningen. Framdelen ska alltid leda en aning i rörelseriktningen och hästen ska korsa både fram och bakbenen.




Kommentarer
Postat av: Amanda

Brukar också använda den här övningen, funkar super! :)

2010-10-01 @ 17:06:42
Postat av: fanny

de ska jag testa :D kan ni inte fortsätta med sånt att ni typ lägger upp veckans övning där ni förklarar hur man gör varför man ska göra de/vad de e bra till och hur man ska tänka :D

2010-10-01 @ 18:21:11
Postat av: Cara

Super inlägg!! Jag ska verkligen testa, detta är något som behövs för ponnyn. :)

2010-10-01 @ 19:33:31
Postat av: Rebecca

Kul med tips! :)

2010-10-01 @ 20:55:57
URL: http://cplilleskutt.blogg.se/
Postat av: Johanna kindvall

Det skulle vara kul att se er göra övningen :)

2010-10-02 @ 13:17:55
Postat av: Anonym

Jättebra att ni lägger ut såna här tips, men snälla LÄS PÅ lite innan. En skänkelvikning är aldrig samlande! Oavsett hur mycket tvärning, den blir bara mer eller mindre LÖSGÖRANDE. Verkar som det fattas en hel del kunskap hos dig (er) så gå och köp dig Ridlära + Ridhandboken I och II innan du skriver såna här saker. Synd när ni sprider så mycket felaktigheter eftersom ni har så många unga läsare. Akta er för att slänga er med begrepp/uttryck som ni inte är klara över vad de innebär (samling tex..)

2010-10-02 @ 16:50:13
Postat av: Johanna

Anonym



Men skrev dem verkligen det? Läs igen. Jag tror att menade att ju tvärare skänkelvikning desto högre samling krävs. Det var i alla fall var jag fick ut av texten.



jättebra övning!:D Jag vet inte riktigt om ni menade att skänkelvikning är en samlande övning eller inte men det var inte det som jag läste x)

2010-10-02 @ 21:11:35
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: Anonym

Men det krävs inte högre samling för en tvärare skänkelvikning så resonemanget är fortfarande inte rätt. Däremot krävs en mer lösgjord häst för att kunna tvära mer och fortfarande utföra skänkelvikningen korrekt.



(men jag håller med om att övningen är bra, är inte ute efter att dissa den, men tycker bara att man ska uttrycka sig rätt när man skriver på ett ställe som så många läser och lär av)

2010-10-03 @ 10:24:36
Postat av: Anonym

Dessutom är det inget bärande i skänkelvikningar. Hästen korsar benen, men bär inte på något av dom.

I tex. en öppna så bär hästen på ytterbak och får innerbak under sig, det är samlande.

Det behövs som sagt inte mer samling för att tvära mer. En häst i övertempo kan korsa precis lika bra som en häst som går samlad. Som sagt, lösgjordhet, inte samling.

2010-10-03 @ 19:00:46
Postat av: Ingrid

Varför skriver du inte ditt namn Charlotte?

2010-10-08 @ 10:56:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner