Tips

Datum: 2010-10-08 ~ Tid: 15:56:03
Dessa tips kommer från stallbacken.com, vi har dock justerat texten lite.



Vart ska rörelserna göras?

En rörelse som ska starta vid en viss punkt ska påbörjas när ryttarens axlar är vid punkten. En rörelse som ska avslutas vid en viss punkt ska på samma sätt avslutas när ryttarens axlar är vid punkten.

Om hästen vinglar på medellinjen.

Öka tempot lite, men inte så mycket att det blir mellantrav/ mellangalopp.

Om du inte kan göra volterna exakt rätt storlek.

Att göra volten en aning för liten ger mer poäng än att göra den lika mycket för stor, eftersom en mindre volt är svårare. Gör du volten alldeles för liten blir det förstås dåligt betyg, det måste åtminstone se ut som om du försöker göra rätt storlek.

På stora mittvolten.

Gå ända ut till spåret vid B och E, men gå bara ett eller möjligen två steg PÅ spåret, annars blir inte volten rund. Se till att gå tillräckligt nära kortsidorna, hellre lite för nära än för långt bort.

På diagonalerna.
Vänd direkt vid första bokstaven, men sikta lite före den bokstav du ska komma ut vid, då kommer nämligen hästens bakben ut på spåret precis när du själv är vid bokstaven.

Serpentiner.

Serpentinerna börjar direkt vid bokstaven mitt på kortsidan, man ska alltså inte göra hörnpasseringar i början och slutet på serpentinen för då blir första och sista bågarna fyrkantiga.

Om hästen inte står still i halterna.
Lägg ner handen på manken och tryck lite lätt. Om hästen går iväg för tidigt i halten fortsätt då framåt istället för att göra ny halt.

Mellan-och ökade gångarter.

Hästen ska ta längre steg utan att ändra takten. En mindre längning med bibehållen takt är bättre än att hästen bara springer fortare.
Var extra noga med hörnpasseringarna före och efter längningen.
Har hästen svårt att länga sig, korta steget en aning före och efter längningen, men korta inte så mycket att du drar domarens uppmärksamhet till det.

Ökad skritt.

Hästen ska även i ökad skritt ta längre steg utan att ändra takten. Den ska ha stor frihet att pendla med huvud och hals men man ska fortfarande ha kontakt med tygeln och söka sig nedåt. För att kunna ge hästen den friheten men ändå hålla kontakten så måste man länga ut tygeln lite och framför allt följa med i hästens rörelser med handen och underarmen.

Om hästen inte går stadigt på tygeln.

Utnyttja alla svängar till att runda hästen runt innerskänkeln utan att 'fippla' med handen. Håll en stadig, mjuk hand så att hästen inte upplever obehag.

Galoppomslag / fel galopp.

Om hästen slår om i galoppen eller fattar fel galopp, rätta till det så fort du kan. Dels visar du då att du uppmärksamamt felet och dels visar du att du kan korrigera det. Ju längre tid det tar för dig att rätta till det, desto sämre betyg får du. Samtidigt får du inte jäkta och kasta in hästen i rätt galopp, den ska fortfarande gå i balans. Om hästen slår om och ni är säkra på galoppombyten så kan du byta tillbaka till rätt galopp, är ni inte säkra på byten så bryt av och fatta rätt galopp, det är bättre än att rida vidare i fel galopp. Är det en galoppfattning som blir fel så gör om den, då duger det inte att göra ett galoppombyte.



Kommentarer
Postat av: Liz

Väldigt bra tips! Dock undrar jag, ska man verkligen inte stanna hästen om den går iväg? Känns mer logiskt eftersom att man då visar att man "kan få stopp" på hästen och inte bara struntar i att hästen gör lite som den vill?

2010-10-08 @ 16:05:02
Postat av: Dressyrmupparna

På träning är det rätta att stanna igen och visa hästen hur det ska gå till. Men på tävling fortsätter man fram så får dommarna en inblicka av att det var ryttaren som drev på hästen och inte hästen som gick iväg själv :)

2010-10-08 @ 16:10:12
Postat av: Felizia Höök

var gärna med i veckans blogg hos mig om du har tid :D

2010-10-08 @ 16:10:33
URL: http://feliziahooks.blogg.se/
Postat av: Liz

Svar:

ok, då har jag lärt mig något nytt idag! :D

2010-10-08 @ 18:03:30
Postat av: Lina - Inridning, tävling och graviditet!

Skitbra text!!

2010-10-09 @ 10:20:57
URL: http://equilina.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner