Diskussionen angående benlindor

Datum: 2010-09-15 ~ Tid: 18:46:32
Det blev en väldig diskussion angående hur jag lindar ben. Till att börja med, alla lindar olika, och det finns inget som är direkt rätt eller fel så länge man lindar på ett bra sätt.

Det finns lika många åsikter och sätt att linda som det finns hästmänniskor, och många har bestämt sig för att just det de tror är rätt och ingenting annat. Man måste kunna ta till sig av kritik och lyssna på andra människor och kanske tänka om lite inom vissa ämnen. Sen får man ta till sig av det som man tror stämmer. Man kan aldrig säga att såhär ska man linda ben, det är omöjligt att få alla hästmänniskor att göra likadant eftersom att alla gör på sitt eget sätt. Vissa sätt är bättre och vissa är sämre, och frågar man en hästmänniska om vilket som är bäst/sämst får man olika svar av vem man än frågar.
Jag påstår inte att mina sätt är de rätta, men inte heller att era är det. Mitt sätt kanske är rätt i någons ögon, men helt fel hos någon annan.

Denna video var inte på något sätt till för att visa att "såhär lindar man ben". Många har bett om att få se hur vi lindar ben, och här visar jag hur jag lindar ben utan paddar. Jag varierar mellan att använda underläggspaddar samt fleece-/elastiska lindor, och att linda med endast fleecelindor. Jag ser inget fel i att inte använda underläggspaddar när man lindar med fleecelindor, däremot måste man använda sig av paddar när man lindar med elastiska lindor.
Jag tycker inte det viktigaste är om du använder fleece lindor eller elastiska lindor, utan HUR du lindar.
Lindar du till exempel bättre med fleecelindor utan paddar, kan man lika gärna skippa paddarna då de gör mer skada än nytta om de blir "klumpiga" och man inte får dem jämna.
Lindar man med fleecelindor utan paddar på ett bra sätt är det lätt att undvika punkttryck och jag har aldrig varit med om att någon tagit skada av endast fleecelindor sålänge de användts på ett hälsosamt sätt. 90% av de jag vet om och känner lindar till vardags med bara fleecelindor utan någonting under.

Det finns också delade meningar om hur pass högt och långt ned man ska linda. Många är emot att linda upp en liten bit på karpalen, medan vissa är för detta. Att linda upp en bit över karpalen är ganska typiskt dressyrryttare, och jag själv är en av dem. Vissa tycker även att man ska linda ner över sporren, och vissa tycker att man ska linda precis ovanför. Jag lindar alltid ovanför sporren för att jag tycker att det funkar bäst.
Just nu har jag ännu en anledning till att linda såpass högt som jag gör då senskadan satt väldigt högt upp och skulle jag då linda lägre skulle "skarven" hamna mitt i skadan, vilket absolut inte är bra.

Som sagt, jag varierar mellan att använda paddar och att köra utan. Jag har inga problem alls med att få det jämnt med eller utan paddar och jag får ofta höra att jag lindar på ett väldigt bra och snyggt sätt. Det finns tre anledningar till att jag lindar, framför allt som stöd, skydd och även rent estetiskt .. alltså för synens skull.

Alla borde kunna linda ben på ett bra och hälsosamt sätt, man ser ofta folk som lindar som en stenhård klump i mitten på benet, de som drar åt lindan runt senan istället för där fram, de som lindar alldeles för löst så att lindorna glider ner och de som lindar ojämnt, alltså drar åt olika hårt runt benet. Ta hellre hjälp av någon som kan än att du lindar på ett skadligt sätt.
Tyvärr ser man även de som använder sig av till exempel kylgéle och sedan lindar ovanpå detta. Först smörjer man för att kyla, sedan lindar man ovanpå för att värma. Det blir motsatta effekter och kan orsaka brännskador som blistring.




Jag antar att denna kommentar endast är till för att provocera eller så är du ett bra exempel på okunskap. Claudias sena hade blivit uttänjd, alltså brustit och blödningar hade uppstått, vilket orsakas av en smäll eller snedtramp, och inte av en fleecelinda.


Bra och läsvärd kommentar.


Där håller jag med dig. De såkallade "sämre" alternativen kan vara bättre än de "bra" om man lindar på rätt sätt. Likaså kan de "bra" alternativen vara sämre än de "dåliga" om man lindar på ett ohälsosamt sätt.



Elastiska lindor med paddar/fleecelindor utan paddar.

Glöm nu inte att detta är mina åsikter, och som jag sa så finns det lika många sätt att linda och åsikter som det finns hästmänniskor. Vilket av alternativen elastiska/fleece/fleece med underlägg du än använder dig av så finns det alltid folk som har åsikter och andra tankar, så kommer det alltid att vara.


Kommentarer
Postat av: Emma

Mycket bra inlägg, hade inte kunnat förklara det bättre själv! (:

2010-09-15 @ 19:04:36
URL: http://enallroundryttare.blogg.se/
Postat av: Edmundson

Ni driver bloggen riktigt bra! Bra inlägg!

2010-09-15 @ 19:35:48
Postat av: Anonym

Super bra inlägg. =)

2010-09-15 @ 19:58:34
Postat av: Anonym

Super bra inlägg. =)

2010-09-15 @ 19:58:48
Postat av: sofie

bra, stå på ditt och skit i dom =)

det är bara barnsligt att slänga skit sådär!

2010-09-15 @ 20:04:58
URL: http://sofieocholivia.blogg.se/
Postat av: Emma

Bra inlägg! Men tycker att vissa läsare här i bloggen verkligen borde strunta i att kommentera som dom gör. För det du och Linn kan och visar i bloggen gör ni bra! Jag brukar oftast inte sprida ut beröm till hästbloggare, men ni är väldigt duktiga och det är synd att ni måste stå upp för allt som skrivs i bloggen. Till och med om en sån liten sak som att linda hästens ben.

Tack för en fin blogg:) kram på er båda!

2010-09-15 @ 20:05:39
Postat av: Anonym

2010-09-15 @ 20:33:27
Postat av: Yrsa

Bra inlägg!

Och super trevlig blogg :)

2010-09-15 @ 20:35:47
URL: http://corncat.blogg.se/
Postat av: Matilda

Håller med dig till 100% Ingrid. ALLA lindar på olika sätt, kommer alltid göra :)

Skit i alla elaka kommentarer, ni gör ett superbra jobb med bloggen, älskar att läsa bloggen! :D<3

2010-09-15 @ 20:35:50
URL: http://missdublin.devote.se
Postat av: vikky

jag skulle gärna vilja se hur du lindar MED paddar. För mig går det käpp rätt åt helvete när jag försöker, men skulle vilja lära mig.. ;)

2010-09-15 @ 21:02:20
URL: http://fjordtastic.blogg.se/
Postat av: Anonym

Herre gud ! Folk klagar över det minsta lilla nu för tiden. Oavsett om man har med eller utan padd skadar det inte hästen ! Jag har sett 1000 personer som lindar sina hästars ben utan paddar under. Är det så himla mycket att klaga över ?

Du o Claudia är JÄTTE FINA:D<33

2010-09-15 @ 21:10:02
Postat av: Namn

Tycker ganska synd om er, vad ni än skriver typ kommer det ett tiotal kommentarer om allt möjligt som folk kan komma på att klaga på. alltid är det något. -.-

2010-09-15 @ 21:21:39
Postat av: Matilda

Folk hittar ju tyvärr alltid något att klaga på. Tråkigt men sant.. :/

2010-09-15 @ 21:24:08
URL: http://matildajohanssons.webblogg.se/
Postat av: Annika

Tänk om alla kunde resonera som du! Klart det finns olika sätt att göra saker på! Det som jag anser vara rätt kanske du tycker e skit! Om fler tänkte så skulle man ju kunna lära sig mer av varann istället för att envist hävda sin rätt och bråka liksom!!

Känns ju lite som att det eviga disskutionen i hästvärden alltid handlar om vad andra gör för fel! Synd som fan att det ska vara så, visst kan man ifrågasätta, men man kan göra det på ett schyst sätt!!

2010-09-15 @ 21:32:44
Postat av: Terese Gustavsson

Håller absolut med! Ni gör helt rätt och jag vet att ni inte skulle göra något som skadar era hästar! :D

Superblogg!<3 ;)

2010-09-15 @ 21:41:58
Postat av: evelina

hej! tänkte bara säga att jag lindar också fleece paddar utan lindor, har faktist aldrig hört om någon förut som lindar utan när de är fleece.



tänkte också säga att på min ponny lindarn jag ner över kotan, då jag vet att hon behöver stöd just där.

men inte tycker jag att de är fel av er som inte lindar ner över kotan? var och en vet nog vad som är bäst för sina egna hästar..



tänkte bara säga till båda er ( Linn & Ingrid ) att jag tycker ni verkar sköta era hästar väldigt bra! hoppas att claudia läker snabbt och att Braven kommer till ett bra hem (:



lite konstruktiv kritik till er, menar absolut inte att klaga.. men t.ex i hot or not så dissar ni de flesta som inte matchat, även fast hästen går bra och ryttaren har en bra sits, alla kanske inte har råd att köpa olika grejjor med matchning, eller helt enkelt inte rider med lindor/benskydd/Hoppmössor som kan matcha (:



ville bara säga vad jag tycker (:

2010-09-16 @ 13:49:59
URL: http://bbaratretton.blogg.se/
Postat av: Julia

bra inlägg! Glöm ej, hästfolk e hästfolk...

Linda som ni gör, tycker era hästar ser riktigt fräscha och välmående ut så inget o bry sig om enligt min mening!

Keep on rocking ;)

2010-09-16 @ 15:34:48
Postat av: Nina

Mycket inressanta inlägg ang. lindning.

Hade själv en debatt om detta för några veckor sedan och ja, alla har vi olika tänk verkligen :)

2010-09-16 @ 18:28:22
URL: http://justonepicture.blogg.se/
Postat av: Emeli

Så sant <:

Man ska absolut inte glömma att en fel-lindad linda kan göra oerhört mycket mer skada än om hästen inte har några lindor/skydd alls.

2010-09-19 @ 16:25:33
URL: http://solitarymoment.blogg.se/
Postat av: matilda

Hej :) har en fråga angående lindning :) Kan man linda arbetslindor med fleecelindor? :) Var någon som sa att hästen skulle röra sig så lite som möjligt i fleecelindor men så har inte jag fått lära mig :) tacksam för svar! :D



Tack för en super bra blogg! :)

2010-09-26 @ 14:22:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner