Unghästar del 1

Datum: 2011-02-23 ~ Tid: 21:41:35
Jag tar en helt ohanterad unghäst som exempel så att jag har något att utgå ifrån.

Till en början så kan det vara bra att öva på att leda den unga hästen för hand i grimma och grimmskaft och att få den att göra halt så fort du stannar och gå framåt när du börjar gå.  Om hästen inte förstår alls att den ska göra halt när jag stannar så brukar jag knäppa lite med fingrarna eller skaka på grimmskaftet så att hästen tar något steg tillbaka. Skulle inte detta funka så trycker jag med handflata på bogen tills hästen flyttar sig undan från trycket. Gradvis får man öka trycket eller kanske snärta till lite med handflatan för att göra sig förstådd.

Om hästen inte vill gå framåt när jag börjar gå, så drar jag lite i grimmskaftet och smackar om inte det hjälper så är det ingen ide att ha en dragkamp för vi små människor har inte en chans mot en häst i det läget. I stället kan man leda huvudet åt olika hål för att ”lura” hästen lite att vilja gå framåt. Annars kan man vifta lite med grimmskaftet med sin vänsterarm bak mot hästens rumpa när man står framme vid bogen på den.

En ohanterad unghäst brukar vara ganska känslig för beröring så när man borstar dem och framförallt tar i benen på dem kan det hända att de slår ut med ett ben. Då kan man lägga ett grimmskaft runt benet på dem och använda som en förlängd arm så att man slipper bli träffad av hästens hovar. Men ändå kan hålla upp hoven tills hästen inser att inget farligt kommer att ske och att det inte gör ont. När hästen förstått det så slutar den troligtvis att sparka då kan man släppa efter i grimmskaftet och i stället lyfta benet för hand.

Det kan även vara bra att använda sig av senare och hästen skulle få ett sår eller liknande som man behöver göra rent men inte får komma i närheten. Om man har ett grimmskaft runt hästens ena ben så kan man styra hur benet sparar och då se till att personen som gör rent såret inte blir träffad.


Kommentarer
Postat av: beatrice

intressant inlägg!

2011-02-23 @ 22:01:48
URL: http://reikaochjag.blogg.se/
Postat av: Linnea

när kommer bilderna från när du hoppade med cupido? :)

2011-02-23 @ 22:02:13
URL: http://myponyworld.blogg.se/
Postat av: rebeccadahlin

Hej! Har dagens blogg tävling på bloggen! Gå in och anmäl dig, utser två vinnare imorgon! :)

2011-02-23 @ 22:02:56
URL: http://pitchtjejen.blogg.se/
Postat av: Karin

Kan ni inte lägga upp era favorit bilder på Cupido och Claudia. Typ; Huvud, Kropp, rid mm? :)

2011-02-23 @ 22:11:25
Postat av: RETARD

FETDISS till NH-människor på bloggen! Genom en rolig PAINT-serie ;) Så går det verkligen till med NH nu för tiden, kika in på bloggen så fattar ni vad jag menar!

2011-02-23 @ 22:18:20
URL: http://retardriders.blogg.se/
Postat av: Amanda

Ingrid är en grymt mycket bättre skribent än Linn ^^

2011-02-23 @ 22:48:34
Postat av: Ellinor

Hej hej!

Först och främst vill jag bara tacka för en toppen-blogg. Jag älskar att gå in och läsa alla underbara inlägg.

Finns det någon möjlighet att du skulle kunna lägga ut adressen till tjejens blogg som köpte Braven?? Jag vet inte om du har gjort det förut men jag har nog missat. Det var jättekul att läsa om Phil när du la ut hennes adress.



Fortsätt som ni gör och skit i alla negativa människor. De är bara avundsjuka =)



Kram Ellinor

2011-02-23 @ 22:58:27
URL: http://alittlegirlsdiary.blogg.se/
Postat av: sandra

bra inlägg fortsätt gärna med dem :D

2011-02-23 @ 23:05:21
URL: http://helgesandras.blogg.se/
Postat av: Moa

för det första, jättebra tips och väldigt kul att du skriver unghäst delar.



men man ska nog ta det försiktigt med grimskaft så för mycket. Jag har en unghäst som kommer från lettland där dom ofta binder upp hovarna vid skoning vilket har resulterat i flera månaders arbete för mig att inte bli sparkad när jag bara ska krafsa hovarna.

Jag kan tänka mig att grimskaft kan ge en väldigt obehaglig känsla för vissa hästar med.



bra blogg förresten :)

2011-02-23 @ 23:08:31
URL: http://moalarsen.blogg.se/
Postat av: jennifer

en grej som jag har funderat på vad gäller unghästar...Folk säger att man inte ska pressa dom för hårt och rida dom i en för "hög form" i början. Hur gör du?

2011-02-23 @ 23:46:02
URL: http://jenniferalindahl.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag & min kompis ska hålla på med två rätt ohanterade hästar i sommar, skulle inte du kunna ha det här som en egen kategori ? Det skulle vara jättekul! :)

2011-02-24 @ 08:26:40
Postat av: Moa

Hej Linn och Ingrid!

Min kompis har en unghäst (4 år) som hon köpte för ung. 1 och ett halvt år sen. Nu har han börjat att göra sönder saker, hoppa över staketet i hagen och göra sönder bilar, han har nämligen försökt att hoppa upp på bilrutan så den spräcktes, och bitit av en backspegel på deras ena bil. Och nu när det är kallt, så fryser ju vattnet ganska snabbt (i alla fall här i Norrland) och när han har druckit så sparkar han ut vattnet så stona han står med inte kan dricka, för han vill ha allt för sej själv, och har är ett Gottlandsruss, medans stona han står med är shettisar. Nu har hennes mamma fått nog och om hon inte hittar en ny stallplats åt honom innan lördag åker han ut på blocket för försäljning. Både jag och min kompis tycker att detta är väldigt tragiskt, och hon är jätteledsen, för hon älskar ju sin häst! Jag vill bara fråga om ni bara kan lägga ut ett inlägg hur man får unghästar att sluta göra så eller vet nån om ett stall i Hudiksvall/Enånger som det inte är så dyrt att stå i? Väldigt tacksam för svar och om inte Linn och Ingrid vill hjälpa till så kanske nån annan läsare kan det? Mejla mej isf:

[email protected]

Skulle vara OERHÖRT snällt om nån kunde hjälpa till!

Tack på förhand! /Moa

2011-02-24 @ 15:39:03
URL: http://ponnytjejer.devote.se
Postat av: REEEETAAAARD

FETDISS till NH-människor på bloggen! Genom en rolig PAINT-serie ;) Så går det verkligen till med NH nu för tiden, kika in på bloggen så fattar ni vad jag menar!

2011-02-24 @ 16:04:58
URL: http://retardriders.blogg.se/
Postat av: Elin

bra inlägg, men man ska vara försiktig med grimskaft då det är en oerhörd dum åtgärd om man tänker på säkerheten, grimskaften ska inte vara vid hästens ben, där hör de ej att göra. :)

2011-02-24 @ 16:55:41
URL: http://eliinwallin.blogg.se/
Postat av: Geronim

Du glömde även lägga til att unghästar är väldigt lättlärda och villiga att lära sig och förstår så gör man bara på rätt sätt från början så får man lätt en riktigt trevlig häst :)

2011-02-24 @ 18:00:32
URL: http://geronim.blogg.se/
Postat av: Emma

Riktigt fin häst! :)

2011-02-24 @ 21:49:21
URL: http://emmysch.blogg.se/
Postat av: Linnea

Hej!

Jag har precis börjat hantera en unghäst, 3½år som är helt ohanterad innan. Hon är inte ledd i grimma eller grimskaft och innan igår hade hon knappt haft grimma på sig överhuvudtaget. Jag bara tänkte be dig, Linn, om lite råd. Du verkar ha mycket erfarenhet av unghästar och du har ett mycket sunt förnuft. Jag vill att hon ska bli lätthanterlig, och det mesta kommer jag göra på instinkt och så men det kan vara bra att ha någon att falla tillbaka på om det uppstår problem :)

visst, hästens ägare är min tränare och hon kan hjälpa mig, för hon är uppvuxen på ett stuteri och hennes pappa var ridlärare på Nääs ridskola i GBG när hon var liten så hon har väldigt mycket kunskap, men hon har väldigt lite tid över nu :/

Jag får också hjälp senare utav hennes son som brukar rida in unghästarna men han har också lite tid och brukar bara vara där varannan dag.

Nu blev det en lång kommentar pga en liten fråga men jag hoppas att du kunde svara! Antingen här, på min blogg eller på mejl :)



Kram

Linnea

2011-02-27 @ 19:57:13
URL: http://linnealindquist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner