Önskeinlägg

Datum: 2010-08-17 ~ Tid: 15:29:50

Kan ni förresten inte i något inlägg förklara hur olika klasser/indelningar fungerar i bland annat Dressyr. Jag som aldrig tävlat dressyr är inte alls insatt i det och skulle verkligen uppskatta det. Vilka klasser finns det? Vad ingår i dom? Vad krävs för att få tävla i dom? Vad krävs för att bli uppflyttad eller väljer man det själv? Delar man in efter storlekar eller kanske raser? För mig är det bara en massa bokstäver och siffror XD (Dock har jag förstått att ju närmare A man är desto svårare blir det, eller har jag missuppfattat?) Och vad betyder P1 och liknande som finns bakom vissa "programtitlar"? Och vad innebär FEI program? Som du kanske förstår är detta en djungel för mig och jag har försökt att leta i böcker och på nätet men aldrig hittat någon bra förklaring så snälla kan ni inte skriva ett inlägg angående detta? Det vore så intressant och kul att veta... :)

De tävlande delas in i kategorier:
A-ponnysar är upp till 107cm höga i mankhöjd.
B-ponnysar är mellan 107,1-130cm höga i mankhöjd
C-ponnysar är mellan 130,1-140cm höga i mankhöjd
D-ponnysar är mellan 140,1-148cm höga i mankhöjd

Skriver klasserna under i ordningen lättast först och svårast längst ner.
P som du frågade om står för ponny.

Det klasser som hålls på officiell nivå för ponny är:

LC:1 - Skritt, trav och galopp sammansatta på enkelt vis för orutinerade ryttare och hästar, där vägarnas rätta ridande spelar mer roll än gångarter och korrekt form.

LC:2 -
Skritt, trav och galopp sammansatta på enkelt vis för orutinerade ryttare och hästar, där vägarnas rätta ridande spelar mer roll än gångarter och korrekt form.

LB:0 -
Skritt, trav och galopp sammansatta på enkelt vis för orutinerade ryttare och hästar, där vägarnas rätta ridande spelar mer roll än gångarter och korrekt form.

LB:1 -
Skritt, trav och galopp sammansatta på enkelt vis för orutinerade ryttare och hästar, där vägarnas rätta ridande spelar mer roll än gångarter och korrekt form.

LB:2 -
Programmet innehåller 10m volter i trav och 15m volter i galopp samt svårare övergångar mellan gångarterna.

LB:3 -
Programmet innehåller 10m volter i trav och 15m volter i galopp samt svårare övergångar mellan gångarterna.

LA:1 -
10m volter i både galopp och trav, skänkelvikningar, ryggning samt förvänd galopp. Fatting från skritt.

LA:2 -
 10m volter i både galopp och trav, skänkelvikningar, ryggning samt förvänd galopp. Fatting från skritt. Enkla byten, fattningar från halt. Bakdelsvändningar och en mer avancerad sammansättning av rörelserna i detta program.

LA:3 - Uppridningar och halt från galopp. 10m volter i både galopp och trav, skänkelvikningar, ryggning samt förvänd galopp. Fatting från skritt. Tre serpentinbågar med den mittre i förvänd galopp i båda varv.

LA:4 - Uppridningar och halt från galopp. 10m volter i galopp, skänkelvikningar, ryggning samt förvänd galopp. Fatting från skritt och fattningar från ryggning. Bakdelsvändningar.

LA:6 - Uppridning och halt från galopp. Öppnor på spåret, diagonalslutor och enkla byten, förvänd galopp. Samt mkt mer avancerad sammansättning av momenten i detta program. Samlade gångarter krävs. Tror att detta program är ett av de program man kan kvalificeras i till att få delta på nationell nivå.

Lagtävlansprogramet för ponnyallvenskan – 10m volter i trav och galopp. Ryggning, skänkelvikningar och tre serpentinbågar med den mittre i förvänd galopp i båda varv förekommer.

LA:P0 - Uppridningar och halt från galopp, enkla byten och ryggningar samt 8m volter i trav och galopp. Skritt piruetter och skänkelvikningar. (Endast för B-ponny)

LA:P1 –
Uppridningar och halt från galopp, öppnor längst spåret och diagonalslutor. Enkla byten och tre serpentinbågar med den mittre i förvänd galopp i båda varv. Samlade gångarter krävs. Detta program förekommer på regional nivå och är ett av de program man kan kvalificeras i till att få delta på nationell nivå.

LA:P2 - Uppridningar och halt från galopp, öppnor längst spåret och diagonalslutor. Enkla byten och 8m volter i galopp ingår. Samlade gångarter krävs. Detta program förekommer på regional nivå, tror det är ett av de program man kan kvalificeras i till att få delta på nationell nivå.

FEI's Inledande – Uppridningar och halt från galopp, öppnor längst spåret och diagonalslutor. Enkla byten och ryggning. 8m volter i trav och galopp. Samlade gångarter krävs. Detta program förekommer på regional nivå och är ett av de program man kan kvalificeras i till att få delta på nationell nivå.

FEI's Lagtävlansprogram - Uppridningar och halt från galopp, öppnor längst spåret och diagonalslutor. Enkla byten och ryggning. 8m volter i trav och galopp. Samlade gångarter krävs. Skrittpiruetter. Sex serpentingbågar med två stycken i förvänd galopp och enkelt byte i mitten. Detta program går endast på nationell/elit nivå.

FEI's Mästerskapsprogram - Uppridningar och halt från galopp, öppnor längst spåret och diagonalslutor. Enkla byten och ryggning. 8m volter i trav och galopp. Samlade gångarter krävs. Skrittpiruetter. Serie med 8m volter och enkla byten på rak linje. Detta program går endas på nationell/elit nivå.

Kür – Här sätter man ihop ett program själv eller med hjälp, komponerar även passande musik och det finns vissa obligatoriska rörelser som måste finnas med samt vissa rörelser man ej få ha med alls. Küren blir så svår eller lätt man gör den. Samlade gångarter krävs, kür går endast nationellt.

Uppklassning och kvalregler

När du tagit så pass många placeringar på regional eller nationell nivå att du är uppe i 20p får du inte längre delta i LC-klasserna.

När du tagit så pass många placeringar på regional eller nationell nivå att du är uppe i 50p får du inte längre delta på lokal nivå, du får inte häller delta i LB-klasser i regional nivå.

(kat.C-D)Genom att rida två ritter på lägst 62% i en regional klass där öppnor, slutor och enkla byten ingår kvalar du till att få delta på nationell nivå. (tex kan man kvala i LA:P1)

(Kat.B)Genom att rida två ritter på lägst 62% i en regional LA:2 eller högre kvalar du till att delta på nationell nivå.

(Kat.C-D)För att kvala till SM ska du rida två ritter på lägst 64% i FEI's Lagtävlansprogram eller FEI's Mästerskapsprogram på nationell nivå. De 40 med högst snitt på sina kval kommer med till SM.

(Kat.B)För att kvala till SM ska du rida två ritter på lägst 64% i LA:2 eller högre på nationell nivå. De 15 med högst snitt på sina kval kommer med till SM.

Hoppas du blev nöjd med ditt svar, har gjort så gott jag kunnat :)


Kommentarer
Postat av: Anonym

a-ponnisar är upp till 107 cm;P

2010-08-17 @ 15:37:59
Postat av: Louise

Jättebra skrivet! :) är själv dressyrinriktad men har inte haft koll på de högre programen, kul att veta liksom även om jag inte är där på långa vägar ;)



Hur får man poängen då som gäller vid uppklassning? :P

2010-08-17 @ 16:35:42
Postat av: Gabriella

Bra inlägg och för övrigt bra blogg :)



Något som du säkert har koll på men kanske inte alla andra är att även C och D ponnyer kan starta t.ex LA:2 eller LA:4 på nationell nivå. För att kvala till detta skall man ha haft 62% eller mer två gånger i minst LA:1 på regional tävling.

2010-08-17 @ 17:53:56
Postat av: Emma

Jättebra förklarat :D

2010-08-17 @ 18:17:03
Postat av: emma

jättebra förklarat, vilka klasser är det på en klubbdressyr ?

2010-08-17 @ 19:27:02
URL: http://ponnyheart.blogg.se/
Postat av: Anonym

Men är det ekipaget eller ryttaren eller hästen som får poängen?

2010-08-17 @ 20:46:11
Postat av: Jeanette

Ååå, tack så jättemycket, är jättenöjd med svaret, du har skrivit det jättebra! Ska skriva ut den och använda som "handbok" :D Om det är okej? Tusen tack! Ska plugga Dressyr nu XD

2010-08-17 @ 20:54:50
URL: http://schnauzertassarna.blogg.se/
Postat av: emelie

mkt bra förklarat. :)

2010-08-17 @ 21:23:55
Postat av: Anonym

Stämmer ju inte riktigt det du skrivit om de olika programmen. T.ex. så måste du ha en häst som är eftergiven och går på tygeln för att kunna få godkänd procent i en LB1.



Och finns inge ryggning eller 10m-volter i galopp i LA:3.



LA:6 innehåller ej diagonalslutor, de är på långsidan.



Dessutom hoppade du över LA:5/MsvC:2 som är ett ridmässigt svårare program än LA:6 (därför som LA:6 nästa år kommer döpas om till MsvC:1) MsvC:2 innehåller bakdelsvändningar också.

2010-08-17 @ 21:56:27
Postat av: Julia

Du borde ompublicera det här inlägget, det är grymt, kollar på det såfort jag är osäker på något i tävlingssammanhang! Jättebra hjälp :D

2011-01-17 @ 22:18:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner