Efter önskemål

Datum: 2010-10-11 ~ Tid: 10:59:08
Det blev en väldig diskussion runt denna video sist den publicerades, men vi har fått önskemål om att visa den igen. Ni kan även läsa mitt inlägg "Diskussionen angående benlindor".



Kommentarer
Postat av: thilda

Fin blogg älskar den mycke :D har ni typ bdb ?

2010-10-11 @ 13:32:18
URL: http://alwaysyourheart.blogg.se/
Postat av: Jessica

Ni gör helt rätt.. Jag förstår inte varför det var så många som kommenterade att ni gjorde fel? Det är en fleecelinda ju, och då behöver man inte en padd..

Grym blogg!

2010-10-11 @ 14:21:49
Postat av: kim

rätt lindat! är själv supernoga med att spännet hamnar längst upp! (snyggast så) sen att använda en padd är ju bara för onödigt om det är fleece! förstå mig inte på vissa folk som påstår att man måste ha de :P

2010-10-11 @ 16:20:45
Postat av: Patricia

Tack så jätte mycket :D

2010-10-11 @ 19:30:00
URL: http://minponnyochjag.webblogg.se/
Postat av: Patricia

Tack så jätte mycket :D

Nu vet jag hur jag ska göra!

2010-10-11 @ 19:30:12
URL: http://minponnyochjag.webblogg.se/
Postat av: Jennelie

TIll Jessica och Linn: Inte alls onödigt med padd då det uppkommit skador som tex tryck skador och brännskador pga att man lindat med fleece lindor utan padd!

Man ska ALLTID ha padd under oavsett linda, även många veterinärer har fått se skadorna som kommer pga fleece lindor och börjar informera om riskerna.



Men det är ens egna val om man lindar med eller utan padd. Men man ska veta riskerna ;)

2010-10-11 @ 23:30:13
Postat av: Jennelie

TIll Jessica och Kim: Inte alls onödigt med padd då det uppkommit skador som tex tryck skador och brännskador pga att man lindat med fleece lindor utan padd!

Man ska ALLTID ha padd under oavsett linda, även många veterinärer har fått se skadorna som kommer pga fleece lindor och börjar informera om riskerna.



Men det är ens egna val om man lindar med eller utan padd. Men man ska veta riskerna ;)

2010-10-11 @ 23:31:48
Postat av: Ingrud

Det finns inget som säger att man SKA. Åter igen, alla gör olika.

2010-10-11 @ 23:37:03
Postat av: Sara

Har just suttit och läst igenom alla kommentarer om videon i det förra inlägget, men kommenterar här.. (a'

Jag tror seriöst inte att det kan spela särsilt stor roll hur man lindar bara man gör det bra och noggrant! Hästar är inte gjorda av socker och dom är inte så ömtåliga som vissa verkar tro. Visst, jag säger inte att man inte ska använda skydd, det är ju självklart att sktydda med om det finns skydd att använda, men tänk på arbetshästarna förr i tiden, bönderna skulle ha dött av skratt om nån frågade dom om man var tvungen att ha pad under fleecelindorna! :)

Till sist vill jag bara ta ett exempel som inte har något med benlindor att göra men som jag sen jag hörde det har tänkt mycket på. På vintern är det många hästar (i alla fall här uppe i lappland) som ibland går med tre eller fyra (!) täcken på dagarna ute. Okej, dom är klippta, men fyra är att ta i, och dom som inte är det har i alla fall ett ordentligt fodrat vintertäcke. Hur är det med KOSSORNA då? De som går ute har knappast några täcken på sig, och dom fryser inte ihjäl, hoppas jag då.

Det enda jag egentligen ville säga (men kunde inte låta bli att bre ut mig) var att man inte ska göra hästarna ömtåligare än vad dom är.

Ha det gott! :D

2010-10-11 @ 23:43:43
Postat av: tjaa

haha förlåt men dina stövlar är ju så höga att du inte kan böja dig ner xD de är sjukt snygga (och fint att det är så höga), men ändå!

2010-10-12 @ 09:38:06
Postat av: Tove

Jag tror att det viktigaste är att man inte lindar varken för hårt eller för löst samt - viktigast av allt - att man lindar likadant på bägge/alla fyra benen.

Sedan håller jag inte med det som någon sade, att spännet ska sitta längst upp. Jag personligen tycker att det är snyggare när det sitter ett par centimeter från ovankanten. Men det är såklart en fråga om tycke och smak.

2010-10-12 @ 22:47:51
URL: http://tovetovetove.webblogg.se/
Postat av: Stephanie

Padd är visst viktigt att använda! OAVSETT lindor :) varje varv blir det en skarv mot benet av lindan kommer trycka på senorna, spelar ingen roll om det är hårt/löst det blir tryck, med padd blir det inte lika mycket. När jag var på tullstorp var de jättenoga med paddar! och gud nåde den som missade det ;)

2010-10-17 @ 21:26:56
URL: http://bigpromice.blogg.se/
Postat av: -

Om ni ska använda lindor när ni rider ska det vara ridlindor, halvt fleece och halvt elastiskt. Dessa lindor som används i videon är nattlindor som används tillsammans med en pad som underlägg. Linda med nattlindor tex. på natten för värmens skull, men det ska gå att få in ett finger mellan paden och hästens hud. Kan även användas i transport om man ej har transportskydd, mm. Men däremot gör ni rätt med att dra åt lindan när den skall användas vid ridning, men med ridlindor skapar det en större effekt, då ni kan dra åt hårdare och då sitter lindan på bättre och går inte upp lika lätt. Är väldigt farligt om lindan skulle gå upp under träning eller liknande. Tycker även ni gör några små fel vid lindning. Ni lindar från mitten på benet och ner och sen upp och förbi där ni började. Helst skulle jag viljat se att ni började strax nedanför hasen, ner runt sporren och upp igen.

2010-11-03 @ 10:39:58
Postat av: En beridare i Holland

Jag tyckte att du lindade fint och anser att inte man behöver padd om man lindar korrekt med en fleecelinda vid träning. Om alla varven är lika lagom spända borde det inte vara någon risk för tryckskador. Om du har två fingrar emellan lindan och benet är lindan lagom spänd, natt som träning. Ett tips som är viktigt är att samma person lindar (även senskydd) samma "del" av hästen, fram respektive bak. Om två olika personer lindar höger respektive vänster sida om hästen uppstår en ojämn stabilitet i lindorna, samt ett ojämn tryck om det är senskydd. Risken är att hästen anstränger benen olika mycket beroende på vilket stöd lindan ger.

Att hästen kan ta skada av kanterna som ligger mot benet är väl att ta i. Däremot ska ni tänka på att varven mot benet inte blir dubbla på samma ställe, det skedde när du närmade dig kotan. Jag håller också med ovanstående i kommentaren att ni borde börja från skenbenets topp för att undvika ett extra tryck i mitten, men det är min egen åsikt med mina erfarenheter. Jag har haft hippologlärare som har förutspråkat att börja i mitten, så teoretiskt gör ni inte fel. Runt sporren ska man dock inte linda vid träning, som ni inte gör, bra, men som ovanstående skriver. Det behövs inget stöd där och man riskerar att trycka ihop kotsenbenet, den yttreböjsenan och kotsenskidan vid lindning runt sporren. Under nattetid med fleecelindor och tjock padd kan man linda försiktigt runt sporren för att få en bättre passform på lindan och värma kotan i omkrets.

Hoppas jag har kunnat lära er något nytt och att ni får användning av mina tips. Som alla inlägg så får ni ta vad ni tycker är bra. Fortsätt träna på lindorna och lycka till med bloggen!

2010-12-16 @ 21:32:22
Postat av: Maria

Herre gud, De finns absolut inget MÅSTE med en padd, visst kan de orsaka skador om man lindat för hårt eller att de finns nå som kan skava på hästen. Men ett måste äre absolut inte! Alltid lindat utan padd när de varit fleece. Går och utbildar mig till vetrinärs assistent och vi får då lära oss sånt. På våra hästar i skolan vilket är från rid-trav hästar har vi INGEN padd när de är fleece.



Super fin blogg och ni lindar HELT rätt ;)

2010-12-23 @ 18:53:22
URL: http://betancor.blogg.se/
Postat av: ELLA:)

en del i mitt stall säger att man måste ha padd under lindorna men en del andra säger att man inte behöver det!Så ska man ha padd under eller spelar det ingen roll???ps älskar bloggen!!!!:)

2011-01-07 @ 19:56:43
Postat av: En beridare i Holland

ELLA: Vid lindning av vanliga fleecelindor under träning anser jag att man inte behöver det. Lindar du nattlindor behöver du ha paddar även om lindorna är ren fleece. Vid lindning av halvt elastik och halvt fleece i lindorna behöver du inte ha det det men det är ändå att rekommendera. Lindar du med rena elastiska lindor ska du ha en padd under. Hoppas det kunde vara till någon hjälp! =)

2011-01-15 @ 03:57:03
Postat av: Felicia Holm

En liten fråga bara ; Vad händer om man lindar på sporren? Ger sporren ett tryck in i benet då eller? Jag fattar inte :O

2011-02-02 @ 23:51:05
URL: http://dressyrgalna.blogg.se/
Postat av: En beridare i Holland

Innanfor sporren loper de tva bojsenorna. Den ytliga slutar strax nedanfor kotan och den djupa fortsatter runt hoven och overgar till langa tastrackaren som gar framfor skenbenet. Innafor bojsenorna ligger kotsenbenet. Bojsenorna ligger i en tunn "ledkapsell" (kotsenskidan) som innehaller ledvatska (kotsenleden), den smorjer senorna sa de latt loper forbi kotsenbenet nar hasten ror sig.

Om man lindar runt sporren under traning trycks bojsenorna mot kotsenbenet och risk blir att du irriterar kotsenleden. Har du lindat alldeles far hart kan du aven skada senorna.

Under natten kan man linda latt runt sporren med tjockpadd for att varma kotan och oka blodgenomforseln. Eftersom hasten inte ror sig sa mycket under natten och lindan inte trycker runt kotan, sa ar det en liten risk att skada hasten.



Hoppas du fick svar pa din fraga. =)

2011-02-18 @ 06:48:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner