För fort fram?

Datum: 2010-10-24 ~ Tid: 21:31:30

Ni som nu tycker att jag får för fort fram med Cupido. Vad är det ni baserar det på? Att han är lättlärd och inte tycker att det är otäckt så att man kan hänga på honom så pass snabbs som vi har kunnat göra? Jag tycker att man går för fort fram med saker när hästen ej är mogen att göra det man kräver av den.

Det är inte så att vi gör något som överbelastar honom ett par varv hängandes är inte för tungt. Och eftersom att han inte tycker att det är obehagligt ser jag inget fel i det, gör ni?

Hade förstått er om man hade börjat rida honom och trycka ihop honom i någon konstgjord form där han tvingades bära upp ryttare utan tillräckligt med muskler. Eller om han tyckte det var jätte läskigt att ha sadel och bara sprang och knep, med det gör han inte! Det lilla ”arbete” han gör nu är inget som skadar honom varken psykiskt eller fysiskt..

Förstår inte varför han ska gå i hagen och skrota i stället för att bli borstad, lyft benen, ledas, longeras och hängas på om det nu funkar bra?

Om han inte var mogen att göra de sakerna jag gör med honom hade jag självfallet inte gjort det. Men ser det på något vis ut som han mår dåligt på det lilla filmklippet när jag hänger på honom? Nej, trodde väl inte det!


Kommentarer
Postat av: Isabelle

Det är lika dant med min häst den e jätte lätt lärd och den är 4 år och när jag skulle rida in han så hängde jag på gan utan sadel i bara grimma första dagen och dagen efter så hade vi träns på han och då satt jag på han barbacka och sista dagen så tog vi på sadel och jag red han utan problem visst vi tränade ju inte utan bara skrittade lite och sånt och jag e så jävla trött på att alla kallar han fel inriden det är han inte han är bara jätte lätt lärd och nu tränar jag han och han kan galoppera i rätt galopp och trava på volt och sånt enkelt typ då är han väll inte fel inriden eller ?

2010-10-24 @ 22:42:25
URL: http://hoppfjanten.blogg.se/
Postat av: camilla

äh, det där är bara skitsnack. Alla hästar är olika och därför går man ju olika fort fram med dem. <så länge hästen tycker det är roligt och inte bryr sig så är det bara att fortsätta framåt. Märker man att det går för fort är det ju bara att lugna sig lite. Ha så kul med honom, och var glad att han är så obekymrad :)

2010-10-24 @ 22:51:47
Postat av: Jenny

Jo, det är ju svårt att avgöra genom en blogg, lät som om det gick snabbt men tiden går ju snabbare på bloggen än i verkligheten, speciellt när folk tjatar om att "claudia har ju precis blivit bra, ska du verkligen överanstränga henne då?" när hon vart bra i några månader :P



Efter att ha sett klippet såg man ju klart å tydligt att det var lungt. Han var ju jätte duktig och verkade inte minsta rädd eller orolig så förstår inte vad folk bråkar om :S

2010-10-24 @ 22:52:44
Postat av: Agnes - Hästskötare i England

Tycker det är larvigt att folk tycker det går för fort. Är hästen redo för det så finns det ingen anledning till varför inte. Vi har tvååringar här i stallet som är tävlingsredo, de är fullblod dock och fullvuxna vid den åldern. Sen har vi fyraåringar som knappt är inridna. Man tar det efter hästen och jag anser helt att är hästen redo så varför inte.



Folk ska alltid lägga sig i och klaga dock, så kommer det alltid vara. Det här med att vara där och veta situationen har tydligen inte mkt med saken att göra -.-



Keep going Linn!

2010-10-24 @ 22:55:41
URL: http://nikonian.blogg.se/
Postat av: Anonym

Fattar inte varför folk ska lägga sig i hela tiden.

Tycker att det är skitkul för dig att det går så pass bra att och ni hela tiden gör framsteg. Fortsätt så!

Det är din häst, de som påstår att du går för fort fram kan ju liksom ta sig nånstans bara :)

2010-10-24 @ 23:00:33
Postat av: Emelie

jag har bara hörttalas om detta men när man hoppar upp från marken kan hästarnas rygga bli snea så om man vill vara förstiktig med det så kan man ju hoppa upp från en pall (vet nt om du gör det) eftersom du ju håller på att rida in cupido.

som sagt jag vet nt om det är sant för man hoppar ju upp ändån på samma sida hela tiden.

2010-10-25 @ 07:23:47
Postat av: fanny

Jag tycker att det är roligt att se alla fina framgångar med Cupido:D

Och jag tycker att de som lägger sig i kan skita i det för det är dina val!

2010-10-25 @ 08:14:28
URL: http://foreverdessie.blogg.se/
Postat av: Amanda

Helt rätt sagt! Jag har vart med och hjälpt till med två små B-ponnysar som, i det här fallet, skulle köras in. Den ena hästen var i princip körduglig efter en månad, det enda som fattades var konditionen, den andra hästen var helhispig så fort skaklarna kom i närheten av hennes ben så där blev det ju mycket mera träning med den hästen! SUPERHÄRLIG BLOGG!!!

2010-10-25 @ 09:30:12
URL: http://torader.blogg.se/
Postat av: Sandra

Tycker du gör helt rätt, det är du som känner hästen och vet hur han fungerar. Sen tycker jag det är bättre att man tar lite intensivare perioder och låter hästen vila mellan med unghästar.

2010-10-25 @ 09:39:13
URL: http://sandrabystroom.blogg.se/
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m

Men är han inte 3år eller?! Såvitt jag vet är det inget fel med att rida in en 3åring?! :S Antar att folk reagerar är pga att han var ohanterad innan du fick honom men det är väl skitsamma så länge han sköter sig bra?



Sen skulle jag kunna gissa på att du kanske rider in honom rätt kvickt nu men sedan ger honom en lite längre vila, så skulle iallafall jag ha gjort..

2010-10-25 @ 10:37:41
URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: Helene

Tycker inte ni går för fort fram, det enda man ska vara nogrann med är att inte gräs tiden överraska med nya saker utan göra samma sak ett tag, men det handlar mer om när man börjat rida och arbeta dom mer. Att bortsa, leda osv varje dag är bara bra för Cupido eftersom han inte är så hanterad så han vänjer dig! Man brukar ju säg att hästen ska arbeta (bli riden, longerad, tömkörd, lösgalopperad) de antal dagar i veckan som hästen är i år, 3 dagar för 3 år osv. Jag tycker du gör ett bra jobb Linn!

2010-10-25 @ 11:36:04
Postat av: Lina

Orka att folk lägger sej i vad du gör och inte gör med dina hästar. Jag tror du vet mer vad din häst kan och inte kan mot alla som har sett lite bilder på bdb?! Du borde visa han den där killen (kommer tyvärr inte ihåg hans namn) som fångar in en VILDHÄST från prärien och hur man rider in den på två dagar, kolla lixxom om den klarar av att gå från att ALDRIG blivit hanterad av en människa, eller ens ha haft på sig NÅGONTING som sadel träns och bli riden på två dagar...då treor jag nog inte Cupido tar ngn skada.

2010-10-25 @ 11:37:45
Postat av: Anonym

Orka att folk lägger sej i vad du gör och inte gör med dina hästar. Jag tror du vet mer vad din häst kan och inte kan mot alla som har sett lite bilder på bdb?! Du borde visa han den där killen (kommer tyvärr inte ihåg hans namn) som fångar in en VILDHÄST från prärien och hur man rider in den på två dagar, kolla lixxom om den klarar av att gå från att ALDRIG blivit hanterad av en människa, eller ens ha haft på sig NÅGONTING som sadel träns och bli riden på två dagar...då treor jag nog inte Cupido tar ngn skada.

2010-10-25 @ 11:38:23
Postat av: eellen

Jag håller helt med dig linn!

Om det är någon/några som tycker att du gör fel så ignorera det, jag vet att det är svårt med försök! De är inte värda din uppmärksamhet och jag förstår inte varför de lägger ner tid på sånt som de inte gillar.

Jag säger inte att men inte får tycka som man vill men som i den situationen handlar om din häst Cupido så tycker jag att du bestämmer själv och ingen som inte känner hästen vet ju något om det så de ska inte bry sig!

Du känner honom och jag lovar att du gör rätt, det är ju bra att NI har kommit så långt redan!

Han såg faktiskt lycklig ut på videon när du hängde på han med sadeln!

KRAM! ^^

2010-10-25 @ 15:25:18
URL: http://dressyrtjej.blogg.se/
Postat av: Anonym

Tjabba! Tycker inte alls att du gör nå fel att gå fortfram. Alla är ju olika och klarar av olika saker olika fort. Han verkar vara den snabba typen. Och hade han varit missnöjd med tempot så hade han sagt ifrån på nått vänster. :)

2010-10-25 @ 18:32:43
Postat av: Louise

Tillåt mig att skratta lite.. jag tycker det är patetiskt att du ens ska behöva svara på en sån här sak. För helt ärligt, om dom nu tror sig veta så himla mycket, borde de se på klippet du lade upp att han inte ens bryr sig om att du hänger där. Inte ens när du hoppar upp på honom vinklar han öronen bakåt, han bryr sig ju inte. Så vad är då problemet..? Ska man vara sån så ska man kanske oroa sig mer att han bryr sig så pass lite som han gör. Hoppas du förstår vad jag menar! Kram

2010-10-25 @ 19:03:52
URL: http://melody-drama.bilddagboken.se
Postat av: FRIDA ELMLUND

Jag tycker att han såg lite stressad ut när du hängde på honom i ridhuset men det är sånt man år räkna med i början, det är en helt ny grej :) Annars tycker jag inte att folk ska lägga sig i så himla mycket, speciellt inte när de inte sett honom i verkligheten.

Följ din egen instinkt, så länge det inte skadar hästen ser jag inget fel i det :)

2010-10-25 @ 19:31:35
Postat av: Lilly

men snälla nån egentligen,inget att tjafsa om,om man går fram för fort eller inte,de är faktiskt bra med att träna upp ung häst med att från lyft hovarna o kratsa och ha träns på sig med bett o en sadel för de skadar ingenting! precis som Linn säger om hästen tycker de är helt okej med sadel och hänga över ryggen så är de ju bara bra! De påverkar ju inte speciellt mke på er för de är ju inte ni som är hästen! och hon vet allt de dära om hur man rider in och så för hon gjorde ju typ de med braven!

Jag fattar inte hur folk tänker ibland!

2010-10-25 @ 19:33:47
Postat av: Maja

Håller med till fullo!

Cupido är 3 år gammal. Hästar som är tre år är precis som Ingrid sa i videon, oftast inridna. Och Linn går verkligen inte för fort fram. Han litar ju på henne? Annars hade han nog inte gått så lugnt & fint när hon hängde på honom. Och som hon själv sagt, hon har ridit in flera hästar. Så kom inte och säg att ni kan hur Linn ska behandla, hantera & träna sina hästar, för det klarar hon alldeles utmärkt själv!



Hon har tagit Braven ifrån knappt riden till SM och det är inte för att hon är kass precis! Så stäng igen foderluckan & var positiva eller håll åtminstone ert negativa för er själva! ^^

Tro mig, Linn har koll på vad hon gör!

2010-10-25 @ 20:06:24
Postat av: Louise

Har ett hingstföl hemma, han är totalt orädd, alltså han har inga problem med något. Man skulle kunna sadla honom och han hade inte brytt sig, fast det har vi såklart inte gjort ^^ Men han kan ha benskydd och gjordar till täcken osv, och han är hur cool som helst!

2010-10-27 @ 21:44:36
URL: http://pudelflikkan.blogg.se/
Postat av: Cissi

Tycker du gör helt rätt Linn!



Jag har själv en 2½ åring som är helt okomplicerad. Jag kunde nästan direkt lägga sadel på honom, och tränsa det gjorde jag nästan det första jag gjorde. Ska börja hänga på honom snart och tror att jag ganska snabbt kommer att kunna komma upp på honom. Jag har bara haft honom i två månader, och innan så var han knappt hanterad (ledd från hagen till stallet). Så jag har kunnat speeda på rätt bra.



Men det är som du säger. Bara de inte tycker det är otäckt så vad spelar det för roll om man avancerar framåt? Bara de hinner med att tänka och tycker det är kul! :)

2010-10-30 @ 12:33:43
URL: http://chisono.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner