Läsvärt!

Datum: 2010-10-28 ~ Tid: 12:29:45

Något som många tyvärr inte vet men som det bör veta är att utvecklingen går framåt. Även i ridsporten, vi blir kunnigare och måste förnya våra gamla vanor för våra hästars skull. Vet att man sa för några år sedan att hovslagaren skulle raspa tänderna regelbundet, vilket många skrämmande nog håller fast vid än idag mot bättre vetande.

Om ni var hos frisöken skulle ni då be frisören att laga ett hål i en tand på er själva? En hovslagare har inte alls den kompetensen som krävs för att utföra ett korrekt arbete när det gäller tänder. Inte häller en frisör.

Det är rent av sakadligt att ge sig på hästarnas tänder med en stor, grov rasp. Tänderna kan både spricka och lossna stora bitar av. Har även sätt flera skräckexempel på tandläkare som inte vet vad de gör utan rent av slipat ner tänderna på ett felaktigt sätt som gjort att hästarna får helt förändrade tuggytor vilket leder till otroliga spänningar i käkar och outhärdlig smärta som ledde till avlivning eller smärtstillande preparat vid varje måltid.

Tänderna ska ALDRIG raspas utan anledning. Man bör där i mot kolla upp tänderna då och då hos en veterinär med specialutbildning inom tänder. Om hästen har något problem till exempel hakar så filas endast det till med en elektrisk lite apparat som inte gör några skador på tänderna. Om inte hästen har några problem ska den inte under några omständigheter filas eftersom tänderna slits ner och blir allt kortare för varje gång.

Det är oftast på grund av tänderna man får avliva gamla hästar för att de är ”slut” och kan inte längre brukas till att tugga och äta vilket gör att hästen inte får i sig det den behöver.

Detta är något som tål att tänkas på. För ni vill väl inte vara den bidragande orsaken till att förkorta eran hästs liv?



Kommentarer
Postat av: Isabella

Lite komiskt för jag skrev precis om samma sak och massa annat om foder i min blogg :)



Sammanträffande , läs det!

2010-10-28 @ 12:50:42
URL: http://blogg.naturligtvisabella.se
Postat av: Jossan J

Alltså så här är läget. jag ber min vet. sedan 10 år, tillbaka att titta i min hästen mun, vet. raspar Inte om det Inte behövs. Vassa kanter måste filas ner och min vet. har mkt mkt erfarenhet inom området.

Märker hon att större ingrepp krävs, kontakar jag då hästtandläkaren. Det är även vad vet. själv rekomenderar. Tycker det är ren bullshit att folk säger att vet. inte ska hålla på med tänder. Tycker inte heller veterinärer ska jämföras med frisörer.



Tänder växer hela tiden med deras ålder, unghästar speciellt brukar ha stor problem med vargtänder osv även vassa skarpa kanter ger hästen grymt stora problem att äta, vilket innebär att hästen har svårt att gå upp i vikt. Även ridas efterordning då bett kan skava o ligga fel.



Kolla tänderna på era hästar regelbundet - säger Inte att de ska raspas regelbundet men de Ska allt kollas!

Det är bara att höra efter med sin vet, vilken erfarenhet de har, men som sagt större ingrepp ska en tandläkare göra.

2010-10-28 @ 14:14:26
Postat av: fanny

jossan: om du hade läst inlägget ordentligt så har linn skrivit att HOVSLAGARE inte ska fixa hästens tänder, utan man ska låta en veterinär (och helst med specialistkompetens) kolla på dom. lite onödigt att sitta och argumentera mot linn när hon skrivit samma som du.

2010-10-28 @ 14:28:45
Postat av: Therre

Vore intressant att veta vad du har för källa till den här informationen :)

2010-10-28 @ 14:40:08
URL: http://therre.bloggagratis.se
Postat av: Hanna

skulle vilja tillägga att ENDAST veterinärer med specialkompentens ska få titta i hästens mun. har hört skräckexempel på veterinärer som tror sig kunna men istället förstört hästar för livet...

2010-10-28 @ 14:47:01
URL: http://musiqandlyrics.se
Postat av: Karolina

Go jossan ;) haha

2010-10-28 @ 15:06:37
URL: http://www.varmblodsryttaren.foo.se/
Postat av: Sofie

Vad bra att du har skrivit allt detta om tänder! Har varit på flera föreläsningar av Ylva Rubin som är veterinär som är specialiserad på tänder. På hennes föreläsningar så säger hon exakt det du har skrivit och hon har även med sig skallar där man ser hur tänder har blivit sönderraspade och även helt friska skallar på hästar som var mycket äldre än den sönderraspade. Stor skillnad!



Ni som ville ha källor!



Kolla här: www.lundens.com och klicka er vidare till hästtandvård. Där kan man lära sig mängder när man läster lite!

2010-10-28 @ 21:24:53
URL: http://sofierikson.zoomin.se
Postat av: Johanna

tog förra året ut en veterinär för att raspa ett av våra ston för att hon var så mager. denna man som av någon anledning vågade kalla sig veterinär satte in den där ställningen i munnen på henne och började raspa för kung och fosterland. vi som närvarade vid raspningen hade aldrig varit med om en tandraspning innan och med fasa såg vi vårt lilla sto sätta sig på haserna och rulla med ögonen av skräck. han använde nämligen ingen bedövning. jag skäms och känner djup skuld för den smärta hon måste ha känt när han drog över hennes tänder med filen men tyvärr trodde vi att bedövning inte alltid var nödvändigt.

det är klart att det alltid behövs!

just efter den gången kände jag att jag kommer aldrig raspa tänderna på mina hästar igen :P



fick höra senare att "veterinären" hade ryckte om sig att vara elak mot djur och jag hoppas att han aldrig mer kommer sitta i jouren när vi behöver någon ut till hästarna.

2010-10-28 @ 22:07:09
Postat av: alva

www.tandis.org

En superbra hästtandläkare, inte alltför dyr.

Veterinärer har INTE den utbildning som krävs ens för att raspa tänder! Det finns massor av bra info oxå på hemsidan. Hon är jättesnäll och har utbildning i USA.

2010-10-29 @ 23:27:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner