Hur har ni lärt er?

Datum: 2011-01-15 ~ Tid: 13:49:45

Ibland pluppar det in kommentarer på alla möjliga sidor och även här på bloggen där det diskuteras varför hästen höjer svansen under arbete. Jag har alltid fått lära mig att en häst som arbetar med ryggen och kommer upp med den automatiskt höjer svansen eftersom rygg och svans är sammankopplade. Jag har ingen aning om ifall det är rätt eller fel då jag även hört de som säger att svansen höjs när hästen är spänd och diverse andra olika anledningar. Vore intressant att höra era åsikter angående detta eftersom att det ju alltid finns lika många åsikter som hästmänniskor! Nu syftar jag alltså på en häst som höjer svansen när den arbetar under ryttaren, inte en häst som flaggar med svansen när den är fri i hagen till exempel, eftersom att det är två helt skilda saker :)



Kommentarer
Postat av: Isabell

Jag tror nog att det är för att svansen hör ihop med ryggen, och när då hästen arbetar och ryggen skjuts upp höjs även svansen. Det kanske är som med katter och andra djur med svans att de håller balansen lite. Har ingen aning. Men det är lite om mina funderingar. Jag kan ju ha helt fel också, men det är vad jag tror. Att som du sa att svans och rygg sitter ihop! :)

2011-01-15 @ 13:55:46
URL: http://vinterpollar.blogg.se/
Postat av: Martina

Svansen ska ju självklart inte vara nästan rätt upp, som när hästen "slängtravar" och busar....Det kanske är många som tror att det är vad ni menar med "lyft svans" (?). Så det som bilden visar är en häst som arbetar med hela ryggen, vilket gör att musklerna automatiskt gör att svansen lyfter sig något. Om hästen tydligt kniper in svansen så spänner den framför allt bakkärran och drar ihop kroppen, det syns då ganska lätt med blotta ögat att hästen inte är avslappnad (en häst som t.ex. ryggar kniper ofta med svansen). Svans lyftet ser såklart olika ut på olika hästar, men några centimeter fram baken brukar vara ett gott och avslappnat tecken.



Jag är ingen expert men det är vad jag lärt mig.

2011-01-15 @ 13:57:03
URL: http://rawrpixs.blogg.se/
Postat av: Sofie

Jag har lärt mig att när hästen höjer ryggen/arbetar med den så blir det som en båge, vilket borde betyda att en "konvex båge" eller man ska kalla det på ryggen som sitter ihop med svansen har alltså sitt slut vid svansen. Då borde resultatet bli en sänkt svans som avslut på bågen. Om svansen istället är uppåt så borde ryggen vara sänkt då svansen blir en "topp" på den konkava bågen.



Det här kallar jag inte fakta utan en teori som jag fastnat för genom att läsa till mig detta från olika håll.

2011-01-15 @ 14:05:50
Postat av: Elin

Jag har lärt mig att när hästens svans är lite lyft när man rider så är hästen avslappnad:)

2011-01-15 @ 14:13:29
Postat av: M

Jag har alltid fått höra att hästen lyfter lite på svansen när den är avslappnad! :)

2011-01-15 @ 14:19:09
Postat av: Mikaela

Teorin med att rygg och svans arbetar tillsammans låter klokt tycker jag. Men sen beror det även mycket på rasen tror jag. De flesta vet att araber har ett högre svanslyft än de flesta andra raser och om jag kommer ihåg rätt har väl Claudia lite arab i sig? Det är min teori (:

2011-01-15 @ 14:21:08
Postat av: soldansbarn

jag har hört att det handlar om balansen. endel hästar för ju svansen lite mer till höger än till vänster och vice versa för att stabilisera upp. Araber har även en ländkota mindre och det är därför de har så hög svansföring! :)

2011-01-15 @ 14:21:16
URL: http://soldansbarn.blogspot.com
Postat av: molly

Jag tycker att det låter logiskt. För dem hör ju ihop :)

2011-01-15 @ 14:22:15
URL: http://mollly.webblogg.se/
Postat av: Pernilla

Tror på båda teorierna faktiskt. Har en arab/welsh som har svansen högt upp hela tiden, men det beror ju på att han har en ländkota mindre. Men min andra höjer svansen när vi arbetar och när han är uppspelt :)

2011-01-15 @ 14:23:10
Postat av: Martina

Sofie: Precis, bättre bildligt uttryckt än hur jag skrev. Sen är ju hästar byggda olika, en arab har generellt ett högre svans lyft än ett svenskt halvblod. Men det är ju bara att kolla på youtube på lite klipp på bättre ekipage hur deras hästar för svansen (t.ex. denna http://www.youtube.com/watch?v=LO75gJO4LbQ&feature=related ).

2011-01-15 @ 14:24:55
URL: http://rawrpixs.blogg.se/
Postat av: nina

Om svansen står rakt upp som när hästen showar så är ju ryggen spänd och sänkt, men att hästen höjer svansen litegran under riding och att den liksom hänger lite slött nästan efter hästen och är avslappnad är bara korrekt ;) En svans som snurrar runt som en helikopter är inte ett bra tecken, det är irriterad och inte avslappnad.

2011-01-15 @ 14:27:31
URL: http://brahastfakta.blogg.se/
Postat av: anna nordbeck

jag har fått lära mig att när hästen mår bra och är i bra kondition, avslappnad och lugn så höjer de svansen. när den mår bra helt enkelt :)

2011-01-15 @ 14:33:26
URL: http://polif.blogg.se/
Postat av: Felicia Nilsson

Jag har lärt mig att när en häst rör sig så lyfter den svansen.

2011-01-15 @ 14:34:34
URL: http://niilssonfeliicia.blogg.se/
Postat av: sandra

jag har fått lära mig att när svansen lyfter sig så arbetar hästen med ryggen. Men sak har jag alltid funderat på er att Araber nästan alltid lyfter på svansen även när den inte jobbar med ryggen, är det någon som vet varför?

2011-01-15 @ 14:50:29
URL: http://helgesandras.blogg.se/
Postat av: Vilja

Jag resonerar precis som Sofie som skrev ovan, att ryggen höjs så blir det som en båge och att svansen är avslutet på detta och alltså inte är höjd - observera dock att den inte heller kniper!

Men tror att det också kan höra ihop lite med vilken form man rider i, vilken exteriör hästen har o.s.v. Allting hör ju ihop!

2011-01-15 @ 14:50:56
URL: http://gatukorsning.blogg.se/
Postat av: Klara Hovstadius

alla på globen höjde svansen så jag tror då inte att det har med spändhet att göra. La upp en bild förut på det :)

2011-01-15 @ 14:51:59
URL: http://klarahovstadius.blogg.se/
Postat av: k

Båda anledningarna stämmer. Hästen höjer svansen när den är spänd. Men när hästen jobbar måste den ju spänna musklerna för att orka ta i = svansen höjs. Så ja, det är för att hästen spänner sig. Men det finns som sagt både bra och dåliga anledningar till att den gör det :)

2011-01-15 @ 15:01:19
Postat av: sara

tror den gör det för att den är ordentligt lösgjord. :)

2011-01-15 @ 15:09:05
URL: http://theponnyryttare.blogg.se/
Postat av: Maria

Hej! Jag har precis hittat hit och tycker ni har en väldigt bra blogg!

Jag skulle tycka det var roligt om ni berättade lite om hur ett vanligt träningspass en vanlig vardag ser ut. Vad ni gör och hur ni tränar och sådär! Jag är nämligen lite dålig på att planera mina ridpass osådär så det vore kul att få lite tips. Och se hur ni gör :)



Kramkram

2011-01-15 @ 15:26:54
Postat av: Johanna

Min häst höjer alltid på svansen när hon är avslappnad i alla fall. Hon kan höja på svansen även när hon INTE arbetar korrekt med ryggen,alltså bara när hon är avslappnad:)



Så jag tror att det har att göra med hur avslappnade dem är:)

2011-01-15 @ 15:33:04
URL: http://Dressyrnorden
Postat av: izza

rakt upp som araber i show = spända..

som på claudia, jobbar. min arab tar upp svensen lagom mkt, som claudia, när han är mjuk och följsam. han tar ner den vid avskrittning och har den nere vid uppvärmning(skritt) men oftast trav och galopp.

2011-01-15 @ 15:36:22
Postat av: Sandra Awsome Olausson

Svansen är ju en förlängning av ryggraden, så jag är lärd att när svansen är en aning höjd så jobbar hästen med ryggen och ryggmusklerna som också påverkar svansen.



Annars brukar min pålle brukar ha svansen rakt uppe i vädret när han springer ut i hagen på morgorna när man släpper ut honom xD

2011-01-15 @ 15:38:59
URL: http://sandraawsomeolausson.blogg.se/
Postat av: Anonym

jag har hört att hästen höjer svansen när den är uppvärm? var någon video med en hopptränade eller om de var dressyrtränare som sa det..

2011-01-15 @ 15:45:35
Postat av: jossan

hej, Jag har en häst. Men jag vet inte om jag ska ha torv eller spån i boxen? vad har ni och va är bäst tycker ni´?

skulle va snällt om ni svarade:D

2011-01-15 @ 15:55:52
Postat av: Jenny

Det beror ju helt på hur hästen höjer svansen och av vilken anledning. När en islandshäst töltar rent och jobbar genom kroppen är svansen löst lyftad och vajar med i takt med ryggens och kroppens rörelser. Men den kan också vara höjd negativt, som på hästar som går mot trav i tölten. Dessa hästar går oftast med höjs huvud, sänkt rygg och korta bakbenssteg. Då är svansen höjd och visar på att hästen har släppt ryggen.

Men en lös och avslappnad svans som böljar med i rörelserna är inget negativt. Dock tror jag inte man endast kan kolla på svansen om hästen har ryggen med eller inte. Det är antagligen mkt individuellt också, och från ras till ras.

2011-01-15 @ 16:00:01
URL: http://www.uptodate.jennyqarlsson.se
Postat av: Victoria

Jag har också tänkt mycket på det där och kollat upp mycket om det. Anledningen till att hästen höjer svansen är för att hästen vinklat fram sitt bäcken (man får då försöka se framför sig vad som då händer med ryggraden, jo ryggraden dras "fram" och svansen lyfts). När en häst jobbar korrekt ska hästen vinkla ihop sina ben i sin bakdel, då måste bäckenet istället vinklas bakåt.

Svansen ska heller inte vara spänd mot rumpan, det har ju inte med samma sak att göra eftersom det handlar om spänningar i musklerna och inte hur skelettet formas.

Samtidigt kan man ju tänka att musklerna faktiskt kortas i hästens rygg när de används, det är ju så en muskel fungerar och ger illusionen av att hästens rygg "höjs", hur som helst.. i såfall borde ju svansen åka upp.

Men som på bilden ser man att det går för fort för henne att hinna vinkla sitt bäcken och ta emot sin vikt, då ser man att bäckenet vinklats fram och att det blir den grundläggande anledningen till varför hon gör detta.

2011-01-15 @ 16:13:26
Postat av: Johanna Andersson

Har hästen väldigt höjd svans (liknande ett arabiskt fullblod) har jag fått lära mig att den inte är avslappnad. Man kan tänka sig hästens rygg som en gren från ett trän dom är lite böjlig. Om du skulle trycka ner mitten på pinnen åker automatiskt sidorna upp (vilket symboliserar huvud och svans på hästen)och om trycka upp mitten av pinnen åker istället sidorna ner. Jag är inte speciellt bra på att förklara känner jag, men eftersom att man vill att hästen ska höja ryggen ska då automatiskt huvud och svans åka ner om den går rätt. En avslappnad häst kan ha svansroten lite utåt från kroppen, men aldrig höjd. Observera att det är lite annorlunda med arabiska fullblod tex. Vet inte om det var så lätt att förstå, men men.

2011-01-15 @ 16:14:01
Postat av: Anonym

Jag har fått lära mig att det är av ryggen, när den arbetar med ryggen och hästen blir avslappnad & trygg så höjer den upp sin svans :) En del gör det även när dom är nervös men man ser ju om den är nervös eller lugn så! :)



Jätte bra blogg tjejer!

2011-01-15 @ 16:26:17
Postat av: Sara

Jag har fått lära mig att hästen arbetar rätt och är avslappnad när svansen höjs.

2011-01-15 @ 16:32:24
URL: http://adekvat.blogg.se/
Postat av: klara

min häst går oftast med svansen mellan benen i början av ett ridpass men efter ett tag när hon börjar slappna av och sänker nacken och höjer ryggen lyfter hon även på svansen! :)

2011-01-15 @ 16:56:08
Postat av: malin

i spanien så säger man att de är för att hästen vet att det gör att den ser "finare" ut, liksom mer ädel, även hästar vill ju se "fina" ut. jag tror på det! för när de kråmar sig inför exempelvis en hingt (ston alltså) så gör de också på det viset. kanske är de deras sätt att gör sig fina?

2011-01-15 @ 17:15:39
Postat av: Sofia

jag har lärt mig att den åker upp när hästen är stolt! på ridskolan jag red finns en arab och hon håller svansen högt på nybörjarlektionerna och då jobbar hon inte med ryggen. men hon är en stolt häst. :)

2011-01-15 @ 17:35:34
URL: http://sofiasenneberg.blogg.se/
Postat av: Nathalie

En häst som nyper in svansen är spänd vad jag vet iaf och en som har som klådan arbetar på rätt sätt genom kroppen. Om man vill se om hästen är lika balancerad i båda sidorna så kan man rida rakt fram på kvartslinjen, om hästen har den åt höger eller vänster håll så är den svagare i ena sidan, har hästen svansen rak så är den jämnstark och i rätt balans, sen kan om hästen har den åt höger eller vänster ett tecken på att ryttaren sitter mer på ena sittbenet.

2011-01-15 @ 17:40:42
Postat av: Alexandra

Jag har fått lära mig att hästen höjer svansen när den jobbar med ryggen. Dock är det inte bra att den lägger svansen åt sidan.



Läs gärna vår nya hästblogg!

http://equiss.blogg.se

http://equiss.blogg.se

http://equiss.blogg.se

http://equiss.blogg.se

http://equiss.blogg.se

http://equiss.blogg.se

2011-01-15 @ 17:48:04
URL: http://equiss.blogg.se/
Postat av: Sirran

Det är när hästen är pigg och uppmärksam!

2011-01-15 @ 17:48:49
URL: http://sirran.webblogg.se/
Postat av: Stella 8)

jag har fått lära mig att det är när hästen är avslappnad (:

2011-01-15 @ 17:54:43
URL: http://boinq.blogg.se/
Postat av: Tina

Jag jobbar som Hästfysioterapuet och kan bekräfta att du har helt rätt. Hästens svansföring och ryggen hänger ihop. När jag behandlar en häst som har något typ av problem kollar jag alltid hur svansen känns kan jag lyfta svansen och röra den i en cirkel utan problem är det inget problem i ryggen en häst som man inte får lyfta svansen på eller som inte kan rotera den har ofta ett problem i ryggen och då både muskulärt och i skelettet. Om man tittar på en häst som showar i hagen med svansen rakt upp och så kallat flaggar har alltid ryggen sänkt. Medans en häst som lyfter svansen och svansen gungar med i rörelsen som på bilden har ryggraden fri vilket innebär att den lyfter ryggen och jobbar med ryggmusklerna.

2011-01-15 @ 18:06:16
URL: http://midnattsolenshastrehab.blogg.se/
Postat av: Amelia

Jag har fått lärt mig att hästen har svansen uppe när den är uppmärksam och glad, när den tycker det är roligt. Och lägger svansen mellan benen när den är rädd eller han ont. Din teori stämmer nog också, att den jobbar med ryggen. Men har ridit hästar och bara skrittat dom och dom inte jobbar med ryggen, men dom har fortfarande svansen uppe! :)



Besök gärna våran blogg: www.vryttare.blogg.se

2011-01-15 @ 18:44:28
URL: http://vryttare.blogg.se/
Postat av: Linnéa

jag har hört att om hästen tex är starkare i högersidan, vinklar/böjer dom svansen åt vänster (under arbete) för att få upp balansen (:

2011-01-15 @ 18:49:40
Postat av: Erica

Jag har fått höra är svansen höjd under arbete och efter så håller den sin egen balans.

Vilket är väldigt uppenbart de gör alla djur. Svansen är till för att hålla balansen.

2011-01-15 @ 19:03:07
URL: http://hast&erica.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag tror också att svansen höjs när hästen arbetar med ryggen men jag tror också att dom lyfter den när dom spänner sig. Min häst blir riktigt het vid hoppningen och höjer svansen jättemycket. Så jag vet faktiskt inte:)

2011-01-15 @ 19:03:46
Postat av: matilda - matildkiviniemi.blogg.se

Jag har alltid fått höra att det är när hästen är avslappnad och jobbar på bra med ben och rygg :D Tykcker det låter vettigt faktist :)

2011-01-15 @ 19:07:13
URL: http://mtildakiviniemi.blogg.se/
Postat av: Leila

Jag har lärt mig att om hästen lyfter på svansen och slår med den hela tiden så är hästen spänd. Är svansen höjd och still så vet jag ej vad det betyder.

2011-01-15 @ 19:07:24
URL: http://pumsie.blogg.se/
Postat av: camilla

Jag har lärt mig att när hästen är avspänd när den "släppt" svansen och den inte är tryckt intill rumpan. En väldigt hög svans kan däremot tyda på viss spänning -uppmärksam och spänd/tittig (mer liksom som de kan ha i hagen när de busar). Ej heller positivt om hästen slår med svansen.

2011-01-15 @ 19:15:54
URL: http://hrdressyr.blogg.se/
Postat av: Josefine

Jag gissar starkt på att det är för att hästen är avspänd och harmonisk och känner sej trygg och nöjd :)

2011-01-15 @ 19:19:05
Postat av: Anonym

jag har alltid fått höra att när hästen är uppvärmd/jobbar ordentligt så höjer den svansen :)

2011-01-15 @ 19:33:07
Postat av: Emma

Det går en lååång muskel från nacken ner till svansen så om hästen är lösgjord och avslappnad i nacke och rygg lyfter den på svansen också eftersom musklen är avslappnad :)

2011-01-15 @ 19:45:54
Postat av: Erika

Det är väldigt svårt att bedöma när man har en arab ;D

2011-01-15 @ 20:16:51
Postat av: Malin

Min häst lyfter svansen så brukar det oftast bero på att hon jobbar och att hon känner sig avslapnad.

2011-01-15 @ 20:21:07
Postat av: Tess

Jag tycker att det som någon skrev högre upp låter logiskt, och även något som jag har läst mig till och som jag håller med om. Svansen hänger ihop med nacke och hals, samt svans, som en böjbar pinne. Trycker du på mitten (= ryggen) blir den ju böjd uppåt, sidorna går alltså uppåt. (= huvud och svans) Om mittendelen, alltså ryggen, istället höjs upp böjer sig bågen neråt vilket resulterar i eftergivenhet i nacken och att svansen är Sänkt. Detta betyder att bilden visar en häst som sänker ryggen och alltså går upp med svansen, om teorin som jag läst mig till stämmer.

Jag tycker dock inte att man bara ska titta på svansen, det är många saker som ska stämma. Det viktigaste är ändå att titta på själva ryggen, om den faktiskt jobbar uppåt eller neråt. Även bakbenen, hur mycket vinklar de har ( = desto bättre jobb och mer vikt på bakdelen) och hur långt in under tyngdpunkten de trampar.

Att gå efter hals, nacke och huvud tycker jag i dagens ridning är värdelöst. Det finns alltför många människor som sågar, rycker och sliter, använder skarpa bett och hjälptyglar för att få hästen att böja på nacken. Det är inte en äkta form, man måste lära sig att känna när hästen kommer upp med ryggen, för det känns tydligt.

Enligt mig, så tycker jag att om man inte kan känna när hästen höjer upp ryggen, då kan man heller aldrig rida en häst i en ärlig form. Böjer alltså hästen man rider på nacken då, är den troligtvis (jag säger inte att det är så, utan bara troligtvis) tvingad till det.

Strunta i huvudet och titta på rygg och bakben - det är ju det som allt kring hästens form handlar om.

2011-01-15 @ 20:40:17
Postat av: Madizon89@bdb

Jag har fått lära mig att svansen lyfts något då hästen höger ryggen pga att rygg o svans hänger ihop som de flesta andra säger... Tror de e de mest logiska, eller?

Som nån sa; om svansen står takt upp/ut så är hästen spänd, tror de me kan stämma... Men de e bara vad jag hört o vad jag tror, inget vetenskapligt eller fakta... :)

2011-01-15 @ 20:53:30
URL: http://madizon89.bilddagboken.se
Postat av: Anneli

har hört att svansen har med avslappningen att göra, om hästen har ont kniper den liksom. är svansen avslappnad går hästen avslappnat och riktigt. kramis

2011-01-15 @ 21:06:59
URL: http://centerofmyhart.blogg.se/
Postat av: emma

jag har hört från domare när man rider dressyr då som jag gjort, att hästan ska ha en lätt bärande svans helst etersom det vissar att den arbetar och är avslappnad :)

2011-01-15 @ 21:23:44
URL: http://emmaedgren.blogg.se/
Postat av: Wiilow [ foto tankar känslor]

Jag har hört precis samma. Mina dressyrtränare sa att de höjer svansen då de arbetar med rygg och är avslappnad.

2011-01-15 @ 23:12:17
URL: http://wiilow.blogg.se/
Postat av: maddeeee :D

Jag har lärt mig att hästen höjer svansen när den är lösgjord såsom den även kan bajsa småmängder / fisa när den är lösgjord :P kanske låter konstigt men när hästen slappnar av brukar dom fisa när en "såkallad" spärr lossnar :P och när hästen är lösgjord är den ju physiskt( stavning?) och fysiskt avslappnad. Dock när araber lyfter på svansen vid abete har jag lärt mig att de är spända och när deras svans ligger ner under arbete är de avslappnade ( detta fick jag lära mig på ett arab stuteri) dock kommer jag inte ihåg varför det var så :S

2011-01-16 @ 01:09:22
Postat av: Emma

Jag har fått lära mig att hästen spänner sig när den höjer svansen och när den pressar den neråt, det ska vara lite mitt i mellan, vad jag har lärt mig då :P

2011-01-16 @ 10:02:12
URL: http://sandybelloemma.blogg.se/
Postat av: Jessie

Jag har också lärt mig att en häst som arbetar med ryggen höjer svansen ;)

2011-01-16 @ 10:11:11
URL: http://jossieochjessie.blogg.se/
Postat av: Frida

Jag tänker mig att ryggen är i en båge när hästen jobbar rätt. Då blir avståndet till svansen kortare eftersom en båge 'tar mer plats' än en rak linje. När ryggen böjs drar den med sig svansen.

2011-01-16 @ 12:00:01
Postat av: jennifer

jag anser att om en häst lyfter upp svansen lyfter den åxå upp ryggen.

om en häst har svansen nere mellan benen är den ju helt klart spänd.

2011-01-16 @ 13:23:52
Postat av: sss

hej jag tycker eran blogg är bra o jag har faktiskt lärt mig en del nya saker !:D

2011-01-16 @ 14:38:38
Postat av: emma

jag har även hört att en häst håller på att lära sig när dom lyfter upp svansen, ingen aning om det är så men det är vad jag hört :)

2011-01-16 @ 15:40:31
URL: http://emmaHzetterberg,blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner