Önskeinlägg

Datum: 2011-03-10 ~ Tid: 19:32:00

Regler och saker att tänka på vid dressyrtävling.

Först och främst måste din häst vara vaccinerad för att få vistas på ett tävlingsområde. Man får inte lasta ut hästen ur transporten innan man visat upp vaccinationsintyget i antingen sekretariatet eller om parkeringsvakter ber om att få se det.

Sen behöver hästen vara chippmärkt och ha ett pass. Om det är en ponny ska den även ha ett mätintyg. Man mäter ponnysar med två års mellanrum och de slutmäts vid 8års ålder. Men på högre nivå kan man råka ut för kontrollmätningar, där får dock hästen vara liite högre än i passet eftersom hästen blir högre om det är lite spänd, vilket den kan bli av situationen.

Fram tills att man är 13år behöver man inte ha något eget grönt kort om man har en målsman/tränare med sig som själv har grönt kort. Men efter att man har fyllt 13år så måste man gå en ”grönakortet-kurs” och skaffa ett eget grönt kort. Mer om vart man kan göra sånna kurser finns att läsa på Svenska ridsportsförbundets hemsida. Det man får lära sig är att lastträna, visa hästen för hand, linda benen rätt, samt ett slutprov i ridning och ett skriftligt test där man får ta hjälp av TR. TR är ryttarens bibel, där finns allt man behöver veta om tävlingsregler.

Som ryttare måste man varje år betala in till en ny ryttarlicens som man ska ha med sig på tävling. Det finns olika licenser för olika tävlingsnivåer tex lokal och regional. Men hästlicens behöver man bara köpa en gång i livet till sin häst/ponny och det behöver man bara ha om man ska tävla på regional eller högre nivå.

På själva tävlingsplatsen får man aldrig lasta ur sin häst i grimma, man måste alltså tränsa hästen innan man lastar ur. Och glöm för allt i världen inte nummerlappen! Lastar man ur utan den kan man tyvärr bli diskad. Egentligen har inte nummerlappen någon jätte viktig uppgift, för numret man har på nummerlappen och startnumret man får är inte det samma som vissa tror. Numret på nummerbrickan har man bara för att folk ska kunna läsa i papper som finns utskrivna om vilken stamtavla din häst har.

Om du rider fram och har två hästar/ponnysar med dig och får svårt att hinna så kan du inte be någon annan att rida fram den ena åt dig. Ingen annan än ryttaren som ska starta hästen får sitta upp på tävlingsområdet, då blir ekipaget diskat.

Vid framridning så får man ha benskydd, boots, benlindor och ridtäcke.
Det får man inte ha inne på tävlingsbanan. Men vid prisutdelning får man ha lindor/skydd/boots.

Vid regional tävling måste man ha sporrar både på framridningen, inne på banan och på prisutdelning. Annars riskerar man att diskas. Ponnyryttare får inte ha sporrar som är längre än 1,5cm. På framridningen får spöet inte vara längre än 1m för de som rider ponny. Det är ganska ofta som det kontrollmäts på framridningen så se till att hålla er till reglerna. Man får inte rida med spö mellan transporterna och ridbanan eller andra platser. Detta är bestämt för att man inte ska kunna gå undan och i smyg piska upp sin häst.

Under dressyrtävling så får man inte ha rosetter i manen utan bara vanliga gummisnoddar. Man får häller inte ha så kallat kedejpannband.

I collectingring så får man rida med spö. Men på vissa tävlingar så rider man runt utanför ridbanan innan startsignal och då får man inte ha spö. När man rider utanför staketet innan startsignal så är det uppridning på medellinjen direkt utifrån. Man kan alltså inte gå in på banan och lägga en volt och sen börja programmet.

Bett som är tillåtna är tvådelat bett och tredelat bett. Både med rörliga ringar och med fasta ringar. Bettet får vara i syntetmaterial, i vanlig metal och i mässing. Har man ett tredelat bett så får inte mittdelen vara i någt annat material/metal än resten av bettet. Mittdelen får häller inte vara platt utan ska vara ”droppformad”.

På framridningen är det högerregeln som gäller. När man skrittar så gör man det innan för spåret och man gör halt så ställer man sig på ett lämpligt ställe där man inte är i vägen för de andra.

Ja detta är bara några av alla dessa regler som dressyrsporten innehåller. Det här är vad jag kommer på just nu, det som är viktigast att tänka på för er som inte har tävlat förut eller som bara tävlat ett fåtal gånger. Jag hoppas att detta kan vara till någon nytta :D




Så här såg det ut för mig på några av mina första tävlingar.
Reglerna som jag nu tar för givet och ser som självklara hade jag knappt koll på då.
Vissa saker hade jag absolut ingen aning om haha!

 


Kommentarer
Postat av: elin

Söt häst :D

2011-03-10 @ 19:34:25
URL: http://ryyttare.blogg.se/
Postat av: Ella

Hej!

vad behöver maan för en pay and jump då? för min första tävling ska bli en träningstävling , alltså en pay and jump så jag vill veta vad man behöver och vad man får och inte får , snälla svara jag behöver hjääälp:) desperat hjälp:P

2011-03-10 @ 19:38:35
URL: http://horseisfun.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag har hört att vissa har sagt att man inte får ha lindor på dressyr tävling. Stämmer det ?

2011-03-10 @ 19:42:44
Postat av: Ida

jag undrar om man ska köpa nummerlapp själv, eller om man får det på tävlingsplatsen

2011-03-10 @ 19:49:16
Postat av: Michelle | HALVBLOD | En fotoblogg om hästar ~

Man får ha lindor och boots på framridningen, spö också, men inte inne på banan :)

2011-03-10 @ 19:50:05
URL: http://halvblod.webblogg.se/
Postat av: Amanda

Anonym: JA man får ha lindor på en dressyrtävling men INTE när man är inne på banan och rider sitt program.Precis som Linn skrivit i texten. Antar att du inte läst hela, så läs igen!



Ida: Oftast ska man ha med sig det själv. Ibland finns nummerlappar till disposition i sekreteriatet men inte alltid. Brukar stå på proppen.

2011-03-10 @ 19:51:56
Postat av: Linn Ingvarsson

Svar till Ida: Det köper man själv. Finns på i stort sätt alla hästaffärer :)

2011-03-10 @ 19:52:12
URL: http://dressyrmupparna.se
Postat av: Maria o Pearl - Jumping For Life

bra tips :D

2011-03-10 @ 19:59:51
URL: http://jumpingforlife.blogg.se/
Postat av: Louise

Det finns så många regler man inte tänker på egentligen.. Men några av dem reglerna gäller bara lokal/regional eller? För på vanlig klubbtävling är det väl inte så "stränga" regler?

2011-03-10 @ 20:00:02
Postat av: Petra

Det är nytt upplägg med grönt kort från och med 2011. Alla upp till 18 år måste gå en obligatoriskt grönt kort kurs men dem som är under 13 år måste ha med sig en målsman som tar kortet. Står på ridsportförbundets hemsida.

2011-03-10 @ 20:02:11
Postat av: Petra

Nej fån 14 år var det visst

"Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort. Oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör.



Från 1 januari 2011 är det nytt material och nytt upplägg för Grönt kort. Nytt är att alla upp till och med 18 år ska delta i en obligatorisk Grönt kort-kurs."

2011-03-10 @ 20:04:15
Postat av: Alma

Nummerlappen är ju också till för att ha koll på vilken häst det är om den kommer lös och fångas in exempelvis.

2011-03-10 @ 20:07:32
Postat av: Ebba

VAR i TR läser man att man inte får rida med spö någon annan stans än på framridningen? JAg har läst igenom TR ett par gånger och ALDRIG sett det...



Dessutom måste man inte ha sporrar på framridningen, det är helt valfritt. Såg faktikst en på en storhästtävling som red fram utan sporrar och gick sedan in och blev placerad i en MSVB, dock med sporrar...

2011-03-10 @ 20:18:04
Postat av: Jenny Carlen

Jättebra inlägg! :)

2011-03-10 @ 20:18:29
URL: http://jennycarlen.blogg.se/
Postat av: Michelle

Härlig blogg! Kommer att dyka upp här fler gånger :)

2011-03-10 @ 20:20:23
URL: http://mischi.blogg.se/
Postat av: Magdalena

Bra inlägg! Ville också veta lite om tävliins regler :D

2011-03-10 @ 20:37:15
URL: http://wanbe.blogg.se/
Postat av: Emma

2011-03-10 @ 20:45:24
Postat av: Emma

Ojdå, råkade skicka en tom kommentar, men jag har en fråga, måste man rida med nosgrimma på dressyrtävlingar? :)

Min häst är inte så förtjust idet lixom.

2011-03-10 @ 20:46:03
URL: http://sandybelloemma.blogg.se/
Postat av: malin

jag tycker ni skriver mycket bra och nyttiga saker men att du nu skrev att det var förbjudet med ex rosetter i knopparna stämmer ej fullt ut, det är olika från tävling till tävling osv. det gills som en försköning av paret och det är upp till domaren, om hon accepterar ex sporrar eller stigbyglar med paljetter/glitterstenar så är det samma försköning som rosetter :) ville bara säga så ingen liten nu blir livrädd för att använda det. man får fråga sig fram om det!

2011-03-10 @ 20:48:35
Postat av: Felicia

När jag tog grönt kort ( förra våren ) så behövde jag bara komma två gånger för att lyssna på när någon pratar, och sedan den tredje gången få ett prov, som i en skola. Jag lastade inte, jag lindade inte eller ngt praktiskt, bara teoretiskt, så var har du fått det ifrån?

2011-03-10 @ 20:52:54
URL: http://carrepip.blogg.se/
Postat av: Jenny

gud vilka löjliga regler. får man inte ha benskydd på banan? är inte dom till för att skydda hästens ben?

uuuhj tacka vet ja travsporten

2011-03-10 @ 20:58:50
URL: http://caspadia.blogg.se/
Postat av: kajsa

tack så mycket lättret än tr

även om jag inte ska börja tävla än vill jag veta reglerna innan jag ger mig ut på tävling banorna.

En sak förstod jag inte får man ha sporrar på tex, lokal ponny dressyr?

2011-03-10 @ 21:02:52
URL: http://kajjsaniilsson.blogg.se/
Postat av: Ebba

När jag har gått grönt-kort-kurs har inte jag behövt rida någor slutprov. Detta var typ förra året elr nåt.

2011-03-10 @ 21:04:11
URL: http://ebbaohlin.blogg.se/
Postat av: Jessica

En domare sa till mig en gång att man var tvungen att tävla med sporrar i en LB. Det är något jag aldrig hört om, stämmer det eller inte? Detta var för typ bara 2 år sedan.

2011-03-10 @ 21:04:31
URL: http://randighest.blogg.se/
Postat av: Ebba

När jag har gått grönt-kort-kurs har inte jag behövt rida någor slutprov. Detta var typ förra året elr nåt.

2011-03-10 @ 21:04:47
URL: http://ebbaohlin.blogg.se/
Postat av: Emma - En allroundryttare!

Jätte bra info! :)

2011-03-10 @ 21:07:52
URL: http://enallroundryttare.blogg.se/
Postat av: Sabina

Kan du inte skriva om hoppregler? :D

2011-03-10 @ 21:11:19
Postat av: Bea

Måste bara säga att du har lite fel om det Gröna Kortet.

Enligt det nya systemet så har man en obligatorisk kurs för alla under 18 år. Precis som innan måste målsman ha kortet om man är under 13 år. Ridnignen ingår inte som ett moment under kursen utan är en förkunskap som ska vara avklarad innan du påbörjar kursen.



Däremot så har man en ca 18 timmar lång kurs. rekommenderat. I olika avsnitt och efter varje del har man ett delprov. Till sist avslutas kursen med ett slutprov där du gör både praktiska och teoretiska moment. Du får INTE använda TR.



För att få grönt kort måste du klarat alla delprov + slutprovet



Och nummerlappen har en väldigt viktig funktion, för om något skulle hända ex. hästen kommer lös så går det betydligt mkt lättare att hitta ägare/ryttare. Det är även ett sätt för funktionärerna att se vilka hästar/ponnyer som är på framridningen eller runt tävlingsplatsen ifall något händer/någon beter sig olämpligt



Annars är det en toppenblogg med väldigt många läsvärda inlägg! :D

2011-03-10 @ 21:31:08
Postat av: Bea

Måste bara säga att du har lite fel om det Gröna Kortet.

Enligt det nya systemet så har man en obligatorisk kurs för alla under 18 år. Precis som innan måste målsman ha kortet om man är under 13 år. Ridnignen ingår inte som ett moment under kursen utan är en förkunskap som ska vara avklarad innan du påbörjar kursen.



Däremot så har man en ca 18 timmar lång kurs. rekommenderat. I olika avsnitt och efter varje del har man ett delprov. Till sist avslutas kursen med ett slutprov där du gör både praktiska och teoretiska moment. Du får INTE använda TR.



För att få grönt kort måste du klarat alla delprov + slutprovet



Och nummerlappen har en väldigt viktig funktion, för om något skulle hända ex. hästen kommer lös så går det betydligt mkt lättare att hitta ägare/ryttare. Det är även ett sätt för funktionärerna att se vilka hästar/ponnyer som är på framridningen eller runt tävlingsplatsen ifall något händer/någon beter sig olämpligt



Annars är det en toppenblogg med väldigt många läsvärda inlägg! :D

2011-03-10 @ 21:31:56
Postat av: elin

man får väl lasta ut hästen i grimma om man har på kedja? det gjorde dom iaf på regionala och nationella i tranås i somras. då lastade nästan alla sina hästar med grimma och kedja :)

2011-03-10 @ 21:32:46
Postat av: Angelina

Haha, jäklar va många olika regler, hade ingen aning om många av dom, men då tävlar jag ju inte heller, men ändå. :)

2011-03-10 @ 21:36:20
URL: http://inchlaggan.blogg.se/
Postat av: Louise

Jättebra skrivet :) men ofta man MÅSTE ha sporrar? >.< tycker dt är lika korkat som som man måste ha kandar senare -.-

2011-03-10 @ 21:57:48
URL: http://livingwithbompa.blogg.se/
Postat av: Jennie

Alla verkar ju skriva olika gällande grönt kort! När jag tog det för kanske 2 år sedan, det som vi fick göra vad att lära oss visa upp hästen vid en veterinärbesiktning, en teorikurs på 2h kanske och sen fick vi göra provet med! hjälp av TR.

Har aldrig hört talas om att det ska ha varit ridprov?

Eller som nån tjej ovan skrev att det var en massa delprov och att inte TR fick användas är ju helt fel! Vi fick då sitta och bläddra i den, e det inte det som det går ut på att kunna bläddra fram det rätta ur TR?

Eller är det så att det är olika från region till region?



Tacksam för svar på detta!

2011-03-10 @ 22:06:41
URL: http://westeraikemasbernadette.blogg.se/
Postat av: Sandra

Måste hästen vara chippad? Räcker det inte med bara pass?

2011-03-10 @ 22:09:02
Postat av: Lovisa

till Elin

man får aldrig lasta ur en häst utan träns med nummerlapp på på tävlings platsen

2011-03-10 @ 22:15:07
Postat av: M

Varför måste man ha sporrar på regional tävling?

2011-03-10 @ 22:24:45
Postat av: fanny

jennie: man måste göra ridprov om inte den som gåller ik ursen sett en rida. men rider man tex på ridskola eller för tränare brukar det räcka som ridprov.



sen håller jag med dig om det med tr, grönt kort-kursen går man ju för att lära sig slå i tr så man kan använda det. finns ju itne en chans att man kan lära sig tr i huvudet.

2011-03-10 @ 22:28:07
Postat av: Vixen

Orkade inte ens läsa klart... Gör om gör rätt! Alldeles för många fel...

2011-03-10 @ 22:31:26
Postat av: erika<333

om du vet nåt om regler o sånt för hopptävlingar kan du inte skriva de då?:) jag har nån grej får svensk ridsport men de är typ miljarder sidor o man orkar inte läsa allt de:S

2011-03-11 @ 07:50:27
URL: http://erikaaasss.blogg.se/
Postat av: Alma

Jag tror du får göra ett följeinlägg där du förklarar varför man använder sporrar, tar på träns i transporten, har nummerlapp osv. Vissa förstår inte att det ligger tankar bakom reglerna.



Och jag kan förstå varför djuret ska vara vaccinerat, chipat, pass och ev. ha mätintyg. Mycket djur från olika platser samlas, sjukdomar, fusk osv.



Men jag kan inte förstå reglerna om lindor, boots, skydd osv. Försöker komma på logiken bakom, men man har ju sånt i regel för att skydda hästen om den skulle kliva på sig själv eller slå i något. Varför säger dem då nej på tävling? :)



Sen kan jag tycka både positivt och negativt om att man inte får ha en medryttare som rider fram sin andra häst om man har 2. Men kan gå med på att det är oschyst så visst, den regeln kan få fungera.

2011-03-11 @ 09:30:31
URL: http://www.nattstad.se/svartlistad
Postat av: Linda

Vart står det att man inte får rida med spö på tex parkeringen osv?? Har jag AAALDRIG läst eller hört talas om!

O man får visst låta annan person rida fram sin häst, bara denne har rätt ålder om det är ponny, tex max 14 år om det är b-ponny o max 18 år vid c o d-ponny! Så man kan alltså INTE låta sin mamma rida fram åt en...

2011-03-11 @ 09:33:28
Postat av: Linda

ALMA: Anledningen till att man inte får ha skydd o dyl inne på tävlingsbanan är för att man kan manipulera fram en bättre gång tex av skydden Få högre benlyft osv...

2011-03-11 @ 09:35:58
Postat av: johanna

Hur gammal var du när du tävlade första gången? :)

2011-03-11 @ 10:14:26
URL: http://viciousme-hogge.blogspot.com
Postat av: Anonym

Hahahaha vad har du gjort med manen egentligen, är det toffsar eller flätor haha men det var lite gulligt :)

2011-03-11 @ 12:27:13
Postat av: Anna

Hej!Måste hästen verkligen vara chippad för dressyrtävlingar?Lokala?Regionala? Tacksam för svar

2011-03-11 @ 13:02:17
Postat av: Petra

Alla som har kommenterat om hur ni gjorde grönt kort. Det är NYTT för 2011. Så om ni gjorde på ett visst sätt så gjorde någon annan på ett annat sätt beroende på var och när man gjorde det!! Men från och med 2011 ska ALLA göra likadant, dock behöver man inte göra om, om man redan har..Sen vet jag inte men kan tänka mig att hon beskriver en DRESSYRTÄVLING och därför stämmer inte allt in Vid hoppning!!

2011-03-11 @ 18:38:39
Postat av: Johanna

Jenny:



Man får inte ha benskydd inne på banan för att man inte ska kunna dölja om hästen har sår/är svullen på något ben. Ganska smart regeln tycker jag;)

2011-03-11 @ 20:25:48
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: Maria

Håller med Vixen! Alldeles för många fel, läs igenom TR som du kallar "ryttarens bibel" och gör om, gör rätt...



Ang. Grönt kort: Nya regler från 2011! Läs mer på http://www3.ridsport.se/Tavling/Licensguide/GrontKortny/

2011-03-11 @ 21:39:08
Postat av: Johanna

Det där med att mittdelen på bettet inte får vara i en annan färg, stämmer det verkligen? För i sånna fall måste jag köpa ett nytt bett...

2011-03-12 @ 10:12:54
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: Johanna

Material menar jag -.-

2011-03-12 @ 10:13:43
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: Hanna ((:

Sånt har jag också tänkt mycket på, och vad ska man tänka på om man ska ut på sin första tävling?

2011-03-12 @ 23:34:40
URL: http://collensphoto.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Annonser via Bloggpartner